|
Математика |
Внеси реплика | страница <1 910111213 18> |
Автор | |
luckyboy
Сениор Регистриран: 29.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 285 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ovaa zadace ti e od fizika?? kos i horizontalen ister ili....? |
|
smile*
Сениор Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 127 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
DA NE E TUKA VNESENA TRIGONOMETRIJA
|
|
luckyboy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mislam deka ne mozi da se resi so sin i cos bidejci teloto se dvizi od brzija od 20m/s ama toa e pocetna brzika kako odi nagore taka namaluva brzija i ce se dobija parabola... (mislam) i zatoa ne mozi so trigonometrija ako sum greska popraveteme |
|
Petkovsky
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 239 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ok, ja resiv.
|
|
luckyboy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KAZI KAKO E RESI.... |
|
Petkovsky
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 239 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ravenkata na horizontalnoto dvizenje e X=V*cos(alpha)*t,
dodeka na vertikalnoto e y=V*sin(alpha)*t-5*t^2 Vremeto ke se izrazi od prvata ravenka t=x/(v*cos(alpha)) i se zamenuva vo vtorata ravenka, pri sto se dobiva y=(sin(alpha)*x)/(v*cos(alpha)) - 5(x/v*cos(alpha))^2 Se zamenuvaat vrednostite za x,y i v i koristejki gi trigonometriskite identiteti se potsreduva ravenkata malce i se dobiva cist agol alpha. Изменето од Petkovsky - 12.Декември.2007 во 16:46 |
|
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Matematikata e nauka koja se uchi so razbiranje. Dokolku ne ja razbirsh djabe ti e pomosh.
|
|
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|
igorpp
Нов член Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moze li pomooos :( Koj e vo moznost da mi gi resi zadacive, itno mi trebaat... ako ne site, barem 2-3... please :(
Falaaa |
|
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Задача 1. Прво треба да се среди броителот. Имено, вадиш 2 пред заграда и средуваш до облик: 2(1+2+...+n)=2n(n+1)/2 1+2+...+n=n(n+1)/2 (лесно се докажува со помош на математичка индукција) Добиваш: lim(2n(n+1)/2)/(n(10n+1))=lim (n(n+1))/n(10n+1)= =lim (n^2+n)/(10n^2+n)=lim (n^2(1+n/n^2))/(n^2(10+n/n^2))= 1/10 Имај предвид дека n се среми кон бесконечност, па n/n^2=1/n се стреми кон нула. 2. Vo imenitelot 2^n pred zagrada: lim 2^n/(2^n+1)= lim 2^n/(2^n(1+1/2^n))=lim 1/(1+1/2^n)=1. Имај предвид дека n се среми кон бесконечност, па 1/2^n се стреми кон нула. Погоре 2^n се скрати. 3. Третиот лимес е од облик е на некој степен. За вакви задачи има шаблон. Забележи дека при делењето на полиномот 2n+3 со 2n+1 се добива количник 1 и остаток 2, па (2n+3)/(2n+1)=1+2/2n+1. Dadeniot limes go dobiva oblikot: lim (2n+3)/(2n+1)=lim (1+2/2n+1)^(2n+1)=lim (1+1/(2n+1)/2)^((2n+1)/2)*2=e^2 4. И оваа задача е типска. Се користи следното својство: Ако а_n и b_n се две конвергентни низи (т.е. се низи за кои постои лимес), тогаш постои и лимесот на низата а_n+ b_n. Ако во случајов земеме a_n=1/2n, (lim a_n=0) и b_n=2n/(3n+1), (lim b_n=2/3... ова лесно се пресметува со вадење n пред заграда), тогаш даденот лимес има вредност 2/3. Задачава може да се реши и поинаку (со помош на НЗС и стандардното средување со вадење на највисокит степен на n пред заграда). 5. Не е јасно шт се бара во последните три задачи. Ако е лимес на функција, тогаш џ кон што се стреми? Но, претпоставувам дека се бара да се најде извод на дадените функции, па еве: 5.1. f'(x)=2x 5.2. Izvod od количник кој во броителот има константа: f'(x)=-5(2x+2)/(x^2+2x)^2 5.3. f'(x)=1 - sin x |
|
|
|
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не кажав само дека n^2 значи "ен на квадрат", a 2^n значи "два на ен". Ставав дупли загради за да се издвојат именителите од броителите, така да нема забуна.
|
|
|
|
igorpp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Julija, fala ti... Dobro si gi razrabotila, bas ti fala. Ke odgovaram u ponedelnik za dvojce.
Da odgovoram na toa sto Eli go pisuvase na prethodnata strana... U treta godina, se utepav vezbajki i resavajki gi permutacii, kombinacii, varijacii, verojatnost........ interesna tema, izresiv skoro sve od zbirka i svasta... Otidov na test, pak dvojka dobiv i dzabe sum se macel. :) Sledniot test si prepisuvav gotovi zadaci, et voila.. trojka :) fala za zadacive, ako ti treba prevod od angliski, spanski ili koj i da e, pisi na PP :) :) :) |
|
Julija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Варијации, пермутации и комбинации не се лесна работа. Најчесто, човек дури решава не забележува колку лесно може да се погреши. Најважно од се' е добро да се знаат дефинициите. Ти најверојатно не си правел разлика меѓу варијации и комбинации. Варијација е множество од подредени n-торки (што значи битен е редоследот на појавување: подредената двојка (1,2) не е иста со (2,1)), а комбинација е подмножество на дадено множество (не е битен редоследот на појавување: множеството 1,2 е еднакво на множествотото 2,1).
И јас имав двојка од тој дел кога бев средна школа (професорката ми беше една заникаде и многу слабо објаснуваше), но кога отидов на факултет, ја сфатив идејата на секоја од дефинициите (инаку и таму лошо објаснуваа) и добив 9. Ако сакаш добро да научиш комбинаторика, веројатност или статистика, помачи се да ја најдеш книгата Вовед во веројатноста од Бранко Трпеновски. Ако може да се научи нешто од некаде, тоа е од таму. А ова што го работиш е доста едноставно, кога ѓе влезеш во филм. Единствено што треба да направиш е да ја земеш збирката и да почнеш да делкаш по ред. За секоја задача постои шаблон на решавање (само добро треба да ги научиш правилата). Поздрав Изменето од Julija - 16.Декември.2007 во 09:56 |
|
|
|
igorpp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
шо знам, јасни ми беа тогаш, ги разликував... резултатите ми излегуваа точни, ги проверував. Ае нема везе... Важно овие утре да ги научам, па да одговарам
thanks |
|
NiNa1
Сениор Love and peace Регистриран: 07.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 13795 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu interesna matematika
|
|
Внеси реплика | страница <1 910111213 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |