IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Математика
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Математика

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 18>
Автор
Порака
luckyboy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Мај.2007
Статус: Офлајн
Поени: 285
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај luckyboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2007 во 01:18
Originally posted by Petkovsky Petkovsky напиша:

Vo red, se izvinuvam za nejasnata prezentacija na zadacata i ke se obidam da pojasnam.

Znaci dadena e pocetna brzina na predmet koja e 20m/s. Se bara agolot pod koj treba da bide nasocen istiot za da pogodi objekt na 20m odalecenost tocno na 5m visina.

Se nadevam deka sega e OK.

Ovaa zadace ti e od fizika?? kos i horizontalen ister ili....?
Кон врв
smile* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај smile* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2007 во 01:20
DA NE E TUKA VNESENA TRIGONOMETRIJA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај luckyboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2007 во 01:25
Originally posted by smile* smile* напиша:

DA NE E TUKA VNESENA TRIGONOMETRIJA

mislam deka ne mozi da se resi so sin i cos bidejci teloto se dvizi od brzija od 20m/s ama toa e pocetna brzika kako odi nagore taka namaluva brzija i ce se dobija parabola... (mislam) i zatoa ne mozi so trigonometrija

ako sum greska popraveteme
Кон врв
Petkovsky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 239
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Petkovsky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2007 во 23:37
Ok, ja resiv.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај luckyboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2007 во 23:42
Originally posted by Petkovsky Petkovsky напиша:

Ok, ja resiv.

KAZI KAKO E RESI....
Кон врв
Petkovsky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 239
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Petkovsky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 16:45
Ravenkata na horizontalnoto dvizenje e X=V*cos(alpha)*t,
dodeka na vertikalnoto e y=V*sin(alpha)*t-5*t^2

Vremeto ke se izrazi od prvata ravenka

t=x/(v*cos(alpha))

i se zamenuva vo vtorata ravenka, pri sto se dobiva

y=(sin(alpha)*x)/(v*cos(alpha)) - 5(x/v*cos(alpha))^2

Se zamenuvaat vrednostite za x,y i v i koristejki gi trigonometriskite identiteti se potsreduva ravenkata malce i se dobiva cist agol alpha.

Изменето од Petkovsky - 12.Декември.2007 во 16:46
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2007 во 17:38
Matematikata e nauka koja se uchi so razbiranje. Dokolku ne ja razbirsh djabe ti e pomosh.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
igorpp Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај igorpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2007 во 17:52
Moze li pomooos :( Koj e vo moznost da mi gi resi zadacive, itno mi trebaat... ako ne site, barem 2-3... please :(

Falaaa
Кон врв
Julija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2006
Поени: 1706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2007 во 21:12
Originally posted by igorpp igorpp напиша:

Moze li pomooos :( Koj e vo moznost da mi gi resi zadacive, itno mi trebaat... ako ne site, barem 2-3... please :(

Falaaa

Задача 1. Прво треба да се среди броителот. Имено, вадиш 2 пред заграда и средуваш до облик:
2(1+2+...+n)=2n(n+1)/2

1+2+...+n=n(n+1)/2 (лесно се докажува со помош на математичка индукција)

Добиваш: lim(2n(n+1)/2)/(n(10n+1))=lim (n(n+1))/n(10n+1)=
=lim (n^2+n)/(10n^2+n)=lim (n^2(1+n/n^2))/(n^2(10+n/n^2))= 1/10

Имај предвид дека n се среми кон бесконечност, па n/n^2=1/n се стреми кон нула.

2. Vo imenitelot 2^n pred zagrada:

lim 2^n/(2^n+1)= lim 2^n/(2^n(1+1/2^n))=lim 1/(1+1/2^n)=1.

Имај предвид дека n се среми кон бесконечност, па 1/2^n се стреми кон нула. Погоре 2^n се скрати.

3. Третиот лимес е од облик е на некој степен. За вакви задачи има шаблон. Забележи дека при делењето на полиномот 2n+3 со 2n+1 се добива количник 1 и остаток 2, па (2n+3)/(2n+1)=1+2/2n+1. Dadeniot limes go dobiva oblikot:

lim (2n+3)/(2n+1)=lim (1+2/2n+1)^(2n+1)=lim (1+1/(2n+1)/2)^((2n+1)/2)*2=e^2

4. И оваа задача е типска. Се користи следното својство: Ако а_n и b_n се две конвергентни низи (т.е. се низи за кои постои лимес), тогаш постои и лимесот на низата а_n+ b_n. Ако во случајов земеме a_n=1/2n, (lim a_n=0) и b_n=2n/(3n+1), (lim b_n=2/3... ова лесно се пресметува со вадење n пред заграда), тогаш даденот лимес има вредност 2/3.
Задачава може да се реши и поинаку (со помош на НЗС и стандардното средување со вадење на највисокит степен на n пред заграда).

5. Не е јасно шт се бара во последните три задачи. Ако е лимес на функција, тогаш џ кон што се стреми?
Но, претпоставувам дека се бара да се најде извод на дадените функции, па еве:

5.1. f'(x)=2x
5.2. Izvod od количник кој во броителот има константа: f'(x)=-5(2x+2)/(x^2+2x)^2

5.3. f'(x)=1 - sin x

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2007 во 21:15
Не кажав само дека n^2 значи "ен на квадрат", a 2^n значи "два на ен". Ставав дупли загради за да се издвојат именителите од броителите, така да нема забуна.

Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај igorpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2007 во 22:22
Julija, fala ti... Dobro si gi razrabotila, bas ti fala. Ke odgovaram u ponedelnik za dvojce.

Da odgovoram na toa sto Eli go pisuvase na prethodnata strana... U treta godina, se utepav vezbajki i resavajki gi permutacii, kombinacii, varijacii, verojatnost........ interesna tema, izresiv skoro sve od zbirka i svasta... Otidov na test, pak dvojka dobiv i dzabe sum se macel. :)
Sledniot test si prepisuvav gotovi zadaci, et voila.. trojka :)

fala za zadacive, ako ti treba prevod od angliski, spanski ili koj i da e, pisi na PP :) :) :)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Julija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2007 во 09:55
Варијации, пермутации и комбинации не се лесна работа. Најчесто, човек дури решава не забележува колку лесно може да се погреши. Најважно од се' е добро да се знаат дефинициите. Ти најверојатно не си правел разлика меѓу варијации и комбинации. Варијација е множество од подредени n-торки (што значи битен е редоследот на појавување: подредената двојка (1,2) не е иста со (2,1)), а комбинација е подмножество на дадено множество (не е битен редоследот на појавување: множеството 1,2 е еднакво на множествотото 2,1).

И јас имав двојка од тој дел кога бев средна школа (професорката ми беше една заникаде и многу слабо објаснуваше), но кога отидов на факултет, ја сфатив идејата на секоја од дефинициите (инаку и таму лошо објаснуваа) и добив 9.

Ако сакаш добро да научиш комбинаторика, веројатност или статистика, помачи се да ја најдеш книгата Вовед во веројатноста од Бранко Трпеновски. Ако може да се научи нешто од некаде, тоа е од таму.

А ова што го работиш е доста едноставно, кога ѓе влезеш во филм. Единствено што треба да направиш е да ја земеш збирката и да почнеш да делкаш по ред. За секоја задача постои шаблон на решавање (само добро треба да ги научиш правилата).

Поздрав

Изменето од Julija - 16.Декември.2007 во 09:56
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај igorpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2007 во 14:38
шо знам, јасни ми беа тогаш, ги разликував... резултатите ми излегуваа точни, ги проверував. Ае нема везе... Важно овие утре да ги научам, па да одговарам
thanks
Кон врв
NiNa1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Love and peace

Регистриран: 07.Август.2007
Поени: 13795
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NiNa1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2007 во 22:21
Mnogu interesna matematikaсреќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.