IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - АКО ИСУС НЕ ВОСКРЕСНА,КАКО ЌЕ СУДИ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

АКО ИСУС НЕ ВОСКРЕСНА,КАКО ЌЕ СУДИ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Статус: Офлајн
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: АКО ИСУС НЕ ВОСКРЕСНА,КАКО ЌЕ СУДИ?
    Испратена: 12.Декември.2007 во 10:03
Nie Hristijanite veruvame deka Isus e povekje od prorok ta sto zasluzil da bide odbran od Boga da bide Sudija na narodite svetski
  -Veke znaeme deka Bog veke ni rekol deka ne se pojavil veke takov prorok vo Izrailot,kako Mojsaj.
  -Potoa go naznacuva Isus Navin  za sudija na Izrailot,
Zosto ne odbral Bog drug sudija a ne nekoj od ovie iako znaeme za nivnata silna vera, a i kako ne bi imale tolkava vera Mojsej go videl Boga, eej kakva cest e toa preku nego Bog go oslobodil svojot narod.
  -I da ne dolzam vo Stariot Zavet sekade se zboruva za Bozjiot sud i toa e sekade neprikosnoveno pravo samo na Bog.
  -zosto toa svoe pravo Bog bi mu go prepustil na obicen covek kako sto velite vie ovde zosto pejgamber ili ne vie vikate deka toj ne e Bog ami covek.
  -I sami velite deka Bog ili Allah kako sto vam vi rekol da go narekuvate ima i Angeli koi po sila i rang kotiraat povisoko od pejgamberite(prorocite)neli.
  -Zosto ne odbral nekoj od niv.
  -za kraj zosto toj ne bi go pravel samiot kako sto i sam go sozdal neboto i zemjata, i lugjeto i gi osudil Adam i Eva na progon od rajskata gradina.Zarem Bog semokniot se umoril ili bil prezafaten ili ne moze sam da Sudi.
mnogu od ovie raboti nam Hristijanite ni se jasni zatoa sto veruvame deka Bog slegol na zemja, ako gi prasate postarite za nesto sto se slucilo mnogu odamna i tie iaku muslimani ke vi recat deka toa bilo ko setal Gospod po zemja.
  -Lugjeto vo anticka Makedonija, pa Grcija, pa Egipet, Rim, i dr.zosto tie bi go prifatile isus kako Bog  iako imale svoi Bogovi, polibogovi pa i lugje koi storile mnogu cuda kako na primer Herkul, koj e Polubog i otkako pobedil mnogu cudovista gi spasil lugjeto od mnogu zla go pobedil i stravot od smrtta so sto si obezbedil mesto na olimp. Prometej koj im go poklunil ognot na lugjeto, sto ima vo Isus sto gi nateral i rimlanite pa duri i del od Egiptjanite da poveruvaat i da ostanat Hristijani do denes, iako imale tolku mokni Bogovi za koi gradele tolkavi piramidi , kako odednas site se obzemeni od ovoj obicen skitnik vo neugledna obleka.
  -Isus e dodeka bil na zemjava bil covek kako nas i pravel mnogu dobrini bez pritoa da bara nagrada za sebesi, toj e primer za najnesebicniot od site skitnik koj nasekade se osekja kako doma, site lugje gi cuvstvuva kako svoi i se grizi za site nas kako ovcarot sto se grizi za svoite jagninja, toj gi premina i moralnite stegi na obicniot covek i pomaga bez ogled na nacija i vera Toj gi pogazi i Bozjite zapovedi za da ne spasi nas rabotese i vo Sabat, toj se objavi kako Bog iako znaese deka za toa ke mu sleduva kamenuvanje do smrt od Evreite, toj ni go dade najgolemiot dar -svetiot duh da ne vodi po vistinskiot pat, na vistinata i ljubovta.preku kogo moze da se spasi sekoj i da vleze vo drustvo na najgolemite, svetiite, i angelite,-Vo drustvo so Boga.

Изменето од postariot brat - 12.Декември.2007 во 11:06
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
temimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Saudi Arabia
Поени: 325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 10:28
paganstini!!!!!!!!!!!!!!!
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 22:40
Првин да ти забележам, гледам на насловот си напишал ИСА а во твојот коментар употребуваш ИСУС. На што се должи ова?
Никаков ИСА нема воскреснато, воскреснал вие велите ИСУС, не ИСА туку ИСУС, име кое со секакви начини на додавања/одземања е создадено.
Значи, ај те молам, со насловот сакаш да вметнеш помисла дека ИСА е тој кој воскреснал ... затоа ТЕ МОЛАМ немој да употребуваш вакви трикови. Ги знам многу добро овие работи, ќе нашминкаш во насловото нешто да изгледа Исламско, а во внатрешноста на текстот ќе зборуваш за ИСУС и тоа .. не толку многу за темата туку повеќе за промовирање на Исус како бог.

Што ти е проблемов? Темата ти е: "Ako Isa ne voskresnal,-kako ke se vrati da sudi" Што има врска воскреснувањето со судењето? Зарем некој морал да воскресне па да суди? кој го вели тоа? НИЕ муслиманите не велиме дека некојси Исус ќе суди. Еден е оној кој ќе суди, Алах џелешануху. Промени го насловот на темата, напиши ИСУС наместо ИСА, и потоа промовирај ја идејата твоја, идејата за судењето а не идејата за Херкулес и Исус меѓу паганските богови.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 22:55
Toa go imam napisano samo zaradi nekoj post tuka na forumov kade nekoj od Muslimanite tvrdi deka i spored k*ranot Isa ke dojdel pak pa ke imal semejstvo pa duri i deka toj ke bidel Sudijata na krajot na vreminjata .
 ne mozam sega da baram kade bese toa napisano, ama ete ke vi veruvam ako napisite deka nikade ne se spomnuva takvo nesto, ako ne za mene togas zaradi nekoi od muslimanive na forumov koi pisuvaat sesto.
ako tvrdite deka takvo nesto nema togas ke se povlecam, izvinam i ke gi gi molam Administratoriteda ja povlecat temava.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 23:08
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Toa go imam napisano samo zaradi nekoj post tuka na forumov kade nekoj od Muslimanite tvrdi deka i spored k*ranot Isa ke dojdel pak pa ke imal semejstvo pa duri i deka toj ke bidel Sudijata na krajot na vreminjata .
 ne mozam sega da baram kade bese toa napisano, ama ete ke vi veruvam ako napisite deka nikade ne se spomnuva takvo nesto, ako ne za mene togas zaradi nekoi od muslimanive na forumov koi pisuvaat sesto.
ako tvrdite deka takvo nesto nema togas ke se povlecam, izvinam i ke gi gi molam Administratoriteda ja povlecat temava.

Кога ќе речеш дека некој кажал ова .. некој кажал она ... ќе дадеш референции кој и каде го кажал тоа, за сите ние да прочитаме и да се увериме во веродостојноста. Поинаку, тоа би било само џабе трошење време и типкање по тастатура.
Хм, навистина ќе треба да најдеш каде го пишува тоа ... Исус ќе бидел судија на крај на времињата, односно на Судниот Ден!! Кој муслиман ти го рекол тоа, жити се? да не сум јас ? :-)
Иса кога ќе се врати по втор пат на земјата, нема да суди и пресудува затоа што тоа е верување според Христијанството, дека судот му е даден нему, според Исламот, Алах е единствениот кој суди и пресудува.
Ги имаш помешано работите или сакаш да уфрлиш  некои Христијански работи во Исламот.
Ќе биде добро да не продолжуваш на оваа тема и да ја замолиме ACELERA да ја избрише.

Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2007 во 09:41
Kje ja pocekate moderatorkata malce povekje, a vo megjuvreme sakam da spomnam nesto.

Ne znam kade i koga ti napisav, Stari, deka Isus kje se vrati, kje osnova semejstvo, kje povede vojna za vospostavuvanje na vistinata i kje zivee vo mir so site lugje na planetava..... E, a ti najdi sto kako i kade sum pisal.
No mnogu dobro pomnam deka sm ti pisal deka ne voskresnal, ami Bog go socuval od gjavolstinite evrejski!!!

A KONECNIOT SUD MU PRIPAGJA SAMO NA ALLAH, GOSPODAROT NA SVETOVITE, VLADETELOT NA SUDNIOT DEN!!!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2007 во 22:25
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

A KONECNIOT SUD MU PRIPAGJA SAMO NA ALLAH, GOSPODAROT NA SVETOVITE, VLADETELOT NA SUDNIOT DEN!!!

Благодарам што и ти брате го потсети на postariot brat. Ова е мој завршен коментар на оваа тема кој се надевам набрзо ќе биде избришана.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2007 во 11:24

"Ne znam kade i koga ti napisav, Stari, deka Isus kje se vrati, kje osnova semejstvo, kje povede vojna za vospostavuvanje na vistinata i kje zivee vo mir so site lugje na planetava..... E, a ti najdi sto kako i kade sum pisal.
No mnogu dobro pomnam deka sm ti pisal deka ne voskresnal, ami Bog go socuval od gjavolstinite evrejski!!!
    A KONECNIOT SUD MU PRIPAGJA SAMO NA ALLAH, GOSPODAROT NA SVETOVITE, VLADETELOT NA SUDNIOT DEN!!!"
                                                                       (DAIJA)
Donro navistina ne pomnam kade sum go procital toa ama eve DAIJA sam vika deka Isa ke se vrati i ke osnova semejstvo i ke zivee vo mir so site lugje na planetyava.
Sega me interesira dali se toa citati od k*ranot ili od nekoj od vas tuka.

Inaku ne razbiram dokolku nekaj za koj velite deka umrel velite deka ke se vrati itn... togas toa znaci ili deka voskresnal ili ke se reinkarniral.
Bidejki znam deka vie muslimanite ne veruvate ni vo ednoto ni vo drugoto, togas VE MOLAM DA  mi objasnite kako e toa opisano  vo k*ranot.I dokolku e toa taka zosto bas Isa, a ne Muhamed koj spored vas bil dostoen da gi primi krajnite zborovi zapecateni od Allah.Ve molam ne se lutete jas samo se interesiram  za  se sto e povrzano so Isus(Isa)

Изменето од postariot brat - 14.Декември.2007 во 11:30
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2007 во 11:52

И да ги опомене оние кои што тврдат дека Алах си присвоил дете. Тие за тоа не знаат, а не знаат ни претците нивни. Е, само колку е голем зборот што излегува од устите нивни! Тие само лаги зб­оруваат! Па зарем од тага да клонеш за­ради тоа што не веруваат во овој говор?

(к*ран, 18: 4 - 6)

И кога Алах ќе каже: ‚О Иса, сине Мерјемин, им зборуваше ли ти на луѓето: ‚Прифатете нè, мене и мајка ми за две божества покрај Алах!‘? А он ќе каже: ‚Славен биди! Не ми доликува да го­во­рам за она за што немам право. Да го ка­жу­вав јас ова, Ти тоа веќе го знаеш. Ти го знаеш она што е во душава моја, а јас не го знам она што Ти го знаеш. Само Ти навистина, го знаеш она што е скриено!‘ Им го кажував само она што Ти им го нареди: ‚Обожувајте Го само Алах, Го­спо­дарот мој и Господарот вашИ јас над нив бдеев додека бев меѓу нив, а кога Ти ми ја зеде душава, единствено Ти ги надзираше. Ти си Сведок за сè!‘

(к*ран, 5: 116 - 117)

Да, кај Алах примерот на Иса е сличен на при­ме­рот на Адем: Он од земја го создаде, а по­тоа рече: ‚Биди!‘ - и тој, токму, би.

(к*ран, 3: 59)

Сосема не веруваат оние кои што велат: ‚Ме­сих, синот Мерјемин е Алах.‘ А Месих го­во­ре­ше: ‚О си­нови Израилови, обожувајте Го Алах - Го­спо­да­рот мој и Господарот ваш! На оној кој што ќе Му при­пише здруженик, Алах ќе му го забрани Џенне­тот[1] и престојувалиштето него­во ќе биде огнот! На неверниците никој нема да им помо­гне!‘ Сосема не веруваат оние кои што велат: ‚Алах е еден од тро­јцата.‘ Нема друго бо­жество досто­јно за обо­жување освен еден Бог. А ако не преста­нат со она што го зборуваат, бо­лна казна, нави­стина, ќе го стигне секој од нив кој што неверник ќе остане. Зошто не Му се по­кајат и не побараат прошка од Него? А Алах е Простувачот и Соми­лосниот! Месих, синот Ме­рјемин, е само пра­те­ник. И пред него доаѓаа и за­минуваа многу пра­те­ници. А мајката негова се­когаш вистината ја го­вореше, а и двајцата јадеа храна. И погледни ка­ко Ние јасно им ги обја­сну­ва­ме доказите, а по­тоа погледни ги нив[2] како се одметнуваат! Ка­жи: ‚Зарем обожувате друг освен Алах кој што не мо­же да ви донесе ни ште­та ни корист?‘ Алах е Оној Кој сè слуша и сè знае! Кажи: ‚О Следбеници на Кни­га­та, не пре­те­ру­ва­јте во верата ваша, спро­ти­ставувајќи се на ви­стината! И не сле­де­те ги же­лбите на луѓето кои што веќе порано скр­шнаа, а мно­гумина во за­блуда одведоа и са­ми­те од правиот пат скр­шнаа.‘

(к*ран, 5: 72 - 77)

Зарем Нему да Му ги здружуваат оние кои што не мо­жат ништо да создат, туку и самите се со­зда­де­ни?

(к*ран, 7: 191)

[1] Raj (zab. na prev.).

[2] Hristijanite.

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2007 во 11:54

Seto toa dojde zaradi nivnoto kr{ewe na dogovorot nivni, i neveruvaweto nivno vo ajetite Allahovi i ubivaweto na pejgamberite bespravno, i zboruvaweto nivno: “Srcata na{i se zamra~eni.” No ne! Allah niv gi zape~ati so neveruvaweto nivno. Pa, samo malkumina veruvaa,

156.  i zaradi neveruvaweto nivno, zboruvaweto nivno i klevetite golemi za Merjem,

157.  i zaradi izjavata nivna: “Da, nie, navistina, go ubivme Hrista,” Isa, sinot na Merjem, Allahoviot pejgamber. Ne go ubija i ne go raspnaa! Tuku toa im se pri~ini. A onie koi, navistina, ne se soglasija vo toa, vo somnenevawe se: ni{to ne znaeja za nego, samo se somnevaa... Ne go ubija sigurno,

158.  tuku Allah go digna kon Sebe. Allah e Silen i Mudar!

159.  I nikoj od Sledbenicite na Knigata nema sigurno da ne poveruva vo toa pred smrtta svoja; na Denot suden }e bide svedok protiv niv.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 15:13
Па?

Да не ти е многу текстов?

Да, знам, многу е, но ни 100 пати повеќе не те разубедува.

Аргументите се јаки и многубројни, затоа владее тишина!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 14:26
Se izvinuvam sosem ja zaboraviv temava i tuka vie i samite ne samo sto ne me pobivate tuku uste poveke potvrduvate deka
-Isa ne bil zacnat gresno, tuku bil od Boga stvoren,
-ne umrel tuku Bog go zel pri sebe
-nemate nikakov dokaz za negovata vina,
-deka toj ne rekol deka e Bog ami lugjeto go narekle toa i nie go tvrdime
-deka e edinstven koj e sozdaden od Boga a ne od covek zaedno so Adam i tuka se soglasuvame, samo sto Adam bil neposlusen, za razlika od Isus.
-sega koga se soglasuvame deka e Sin Bozji togas dali smetate deka nema da dobie zivot vecen kako sto ziveel i adam do svojot prv grev.
-dali so toa sto se zdobil so zivot vecen ne stanal kako "Niv"-kako sto veli Bog vo Genezis, jadejki od drvoto na zivotot(skromnosta, milosta, rabotlivosta, pozrtvuvanosta, ljubovta,...)
- me interesira dali i kaj vas se spomnuva postoenjeto na drvo na poznavanje dobro i zlo, i osobeno drvo na zivotot, od koe Adam smeel da jade se do grevot, i ne bil kako Niv bidejki nemal jadeno od drvoto na poznanieto, no Isus e sosema druga prikazna toj e stvoren na zemjava i go zivee zivotot na zemjava kako site negovi polu brakja po majka i uspeva da gi izdrzi pritisocite na telesnite nagoni i da si se vrati pri Tatkoto no sega vekje "nahranet" od dvete drva se steknuva so pravoto da se narece"eden od Niv"-Bog, Ostavajki sansa da site negovi Brakja na zemjata poveruvaat deka toa e borbata pobeda nad gordosta i strasta toa e toj vecen ogan koj go cuva drvoto na zivotot koe go nosi spasot vecnosta,-Bog.
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 14:40
Kade toa nie se soglasivme deka e Sin Bozji ?!!!

Daj ne vmetnuvaj i ne kazuvaj nisto sto drugite ne rekle ......

naprotiv seto toa sto nie sme ioznele se dokazi deka Isus nitu e Bog nitu sin Bozji ,

tebe te interesira  veke sosema drugi raboti a ne si go svatil toa sto moite braka ti napisale predhodno , ili svesno se obiduvas da gi izvrtis .

ISUS NITU E BOG , NITU SIN BOZJI , NITU BIL NEKOGAS , NITU E SEA, NITU KE BIDE BILO KOGAS .

ova ti go pisav vaka za da ne pisuvas povtorno deka nie sme se soglasile so toa deka e SIN BOZJI , ......nikogas ne sme se soglasile nitu nekogas ke se soglasime

Изменето од Ebu-Hurejre - 25.Декември.2007 во 14:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 16:09
Dobro ama se soglasuvate deka e direkno stvoren od Boga ta sto e toa.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,176 секунди.