IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Бојкот на Грчки производи и компании
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бојкот на Грчки производи и компании

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 26>
Автор
Порака
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 14:54
kako koj?,pa ,onoj nad tebe!
always look on the bright side of the life!
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 14:59
CNM, ako ti garantiras, togas O.K

Изменето од moira - 12.Декември.2007 во 14:59
Кон врв
KikoMC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KikoMC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 15:16
Originally posted by Alexandar Mak Alexandar Mak напиша:

I OCAJNO NI FALI MAKEDONSKO NACIONALNO CUVSTVO"so e toa od tipot ako oni sakaat mene ne mi e gajle" NIE SME EDNO ISTO - MAKEDONCI-AKO NEKOJ NA NEKOJ BRAT MAKEDONEC MU E UBAVO I NA MENE TOA KE SE ODRAZIAKO NEKOJ BRAT MAKEDONEC MU E LOSO I NA MENE TOA KE SE ODRAZIFALI ZDRAV KONSTRUKTIVEN MAKEDONSKI NACIONALIZAM I CUVSTVO NA ZAEDNISTVO! ZA NA SITE DA NI E PODOBRO!

sekoja chest za toa ..

Изменето од KikoMC - 18.Април.2009 во 12:10
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 15:23
Originally posted by KikoMC KikoMC напиша:

I OCAJNO NI FALI MAKEDONSKO NACIONALNO CUVSTVO"so e toa od tipot ako oni sakaat mene ne mi e gajle" NIE SME EDNO ISTO - MAKEDONCI-AKO NEKOJ NA NEKOJ BRAT MAKEDONEC MU E UBAVO I NA MENE TOA KE SE ODRAZIAKO NEKOJ BRAT MAKEDONEC MU E LOSO I NA MENE TOA KE SE ODRAZIFALI ZDRAV KONSTRUKTIVEN MAKEDONSKI NACIONALIZAM I CUVSTVO NA ZAEDNISTVO! ZA NA SITE DA NI E PODOBRO!

sekoja chest za toa ..

Nema zaednistvo,se dodeka se delime na VMRO-vci,SDS-ovci,Srbofili ,Bugarofili i so uste ne.
I dodeka kako nezdravi cekame viza za da odime da gi trosime parite vo Grcija ili Bugarija.

Jas imam Sengen Viza i moze da izvadam Grcka viza bez problem,megutoa gordosta ne mi dozvoluva.

Znaete li deka ako imas MK na kola ne te pustaat,i zatoa gi vadat nalepnicite nasite patrioti.

Cuden sme nie narod ,gospod neka ni e na pomos.
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 15:46

Polar, ne me svakjaj gresno... A za rabotava ke kazam so eden zbor, iako Vero plakja MK danok, vrabotil MK gragjani, pa eve i da prodava MK proizvodi... Sopstvenikot e grce, znaci glavniot profit t.e. kapitalot odi kaj grk! A zasto da go davam kapitalot kaj grceзбунетостkoga moze istite raboti (mk vraboteni, da prodava mk proizvodi, da plakja mk ganok) i + profitot dase ostava na Makedonec! koj sakal nejkel toj kapital pak ke go investira vo MK!znaci so tie pari ka otvori rabota poveke vo Zemjava, a kapitalot ke se vrti kaj nas... ...dodeka grceto najverojatno kapitalot ke go izlee od zemjava!...

Тоа е крајно погрешна логика. Па нели стратешка определба на Македонија е да се привлекуваат странски инвестиции. Значи МК САКА странски компании да инвестираат во МК. Резултатот од инвестицијата е профит - и ако МК е сеуште атрактивна за инвестирање, тој ќе остане внатре. Ако МК не е атрактивна, тогаш ни македонците нема да инвестираат, посиромашните ќе ги чуваат парите во душек, а побогатите по странски банки и ќе инвестираат во странство.

Па погледај, веќе ретко која поголема и поозбилна компанија е само со внатрешен капитал. Сите банки ги реинвестираат парите во странство, значи странците прават профит од нив. Трееба ли да ги бојкотираме? А каде е телеком, електростопанство, еден куп интернет провајдери...

Она што на Античките Македонци им фали е малку проветрување и едукација - треба да научат да не гледаат во туѓиот џеб и да сфатат дека за успешен бизнис треба да се креира win-win ситуација.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 16:27

Polar, ne me svakjaj gresno... A za rabotava ke kazam so eden zbor, iako Vero plakja MK danok, vrabotil MK gragjani, pa eve i da prodava MK proizvodi... Sopstvenikot e grce, znaci glavniot profit t.e. kapitalot odi kaj grk! A zasto da go davam kapitalot kaj grceзбунетостkoga moze istite raboti (mk vraboteni, da prodava mk proizvodi, da plakja mk ganok) i profitot dase ostava na Makedonec! koj sakal nejkel toj kapital pak ke go investira vo MK!znaci so tie pari ka otvori rabota poveke vo Zemjava, a kapitalot ke se vrti kaj nas... ...dodeka grceto najverojatno kapitalot ke go izlee od zemjava!..
[

kako nekoj ne razmisluva pred da napise nesto?so koe pravo ti ke baras ili ocekuvas nekoj sopstveniot profit da go trosi kako sto ti sakas?

ti tvojata plata ja trosis isklucivo vo Makedonija i na makedonski prizvodi i ne si dal denar za stranski proizvod ili vo stranska drzava?

i mnogu ubavo Polar ti kaza, ona istoto sto i jas ti go kazav na pocetokot, Vero e firma koja plaka danoci i pridonesi vo ovaa drzava i vrabotuva makedonci. Kamo da ima poveke takvi firmi koi redovno ke si gi izmiruvaat obvrskite i sprema vrabotenite i sprema drzavata.

nedostatok na MAKEDONSKI NACIONALNO CUVSTVO imaat onie so plitki razmisluvanja

Изменето од butel2 - 12.Декември.2007 во 16:32
Кон врв
Alexandar Mak Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Септември.2007
Поени: 173
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alexandar Mak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 17:38
Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

Тоа е крајно погрешна логика ...странски инвестиции... ...значи странците прават профит...

Mislam deka topikov ne glasi Bojkot na se sto e stransko, tuku bojkot na Vero i Grckite prodavnici-proizvodi vo zemjava-kako jasen protest poradi  nivnata politika kon Makedonija... i tuka nema prostor za zabuni...

A pak ke ti kazam citni malku ponazad vo topikov i ke vidis kako sve ova e nadolz i popreku diskutirano.
...A eve da ti ja uprostam rabotata ke ti izvadam nekoi citati od mene pisani:
Originally posted by Alex Mak Alex Mak напиша:

Glej i samoto ova so se organizirame da gi bojkotirame Grckite prihodi od Makedonija, samoto ova so ja sensibilizirame javnosta da pravi selektiven konsumizam e radikalno. Posle ako saka nekoe Grce da dojde da ja vidi nasava zemja ko turista, ili saka na nekoj nacin da ostavi evra tuka, dobredojde, neam nisto protiv, veruvam deka so ova se sl*game site!
Toa so me zeze e koga Grk ke dojde tuka da muzi a nasite potosuvaci imajki izbor! mu gi davaat na nego parite a ne na nas covek...
i veruvam deka tuka moze mnogu da se doprinese...

...ova za toa sto rece da vidime kako na zapad pravele pa i nie taka...

... selektivniot konsumizam e eden od najmoknite miroljubivi oruzja so gi imaat gragjanite vo bilokoe demokratsko kapitalisticko opstestvo, i e prv znak na emancipiran i educiran narod...
Primeri ima mal milion, vo 90' godini GreenPeace go obvini Shell za golemi ekoloski katastrofi, i ako nebea civiliziranite educirani gragjani od cel svet da go cujat toj apel i demonstriraat so nekupuvanje na proizvodi od Shell najverojatno kompanijata i den denes ke prodolzese da go pravi istoto...
So drugi zborovi ovcite se za strizenje...

Gleam deka temava ide van kolosek, i mislam deka treba neso da pisam:
- so ovaa tema nesakam da kazam deka makedonskite pazardzii bile cvekje za mirisanje; so toa so pisuvate deka se koristoljubivi neranimajkovci se sl*gam nacisto, temava nee za makedonskite pazardzii nego za grckite! a ako ako bas gi sporeduvame makedonskite pazardzii kolku i da necinat se POMALOTO ZLO!
-ne e ovoj post samo za bojkot na Vero (kako so glasi naslovot) no za bojkot na site grcki prodavnici (Vero, Germanos, itn); pa i posiroko naprimer neidenje na odmor u grcka, ednostavno poradi protest ...da pokazeme deka nesme ovci za strizenje...
-ne e ovoj post za bojkot na grckite firmi sto proizveduvaat nesto vo Makedonija, deka so toa (so bojkot na fabrikite grcki npr) samo gubime (gubime rabotni mesta), topicov e za bojkot na konsumiranjeto na grcki proizvodi!

Zatoa ti vikam ova e dosta diskutirano...

Изменето од Alexandar Mak - 12.Декември.2007 во 18:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 17:50
Se preteruva so postiranje komentari na komentari na postovi, pa komentari na citati na citati na postovi i taka vo nedogled. Preteravte Za da se vidat poslednite 3-4 posta treba da se odi strani nanazad. Sekoj koj sto saka da procita koj i sto napisal vo prethodnite postovi, moze i sam da najde, a ne ovaka eve vidi sto jas kazav...... i taka celi fermani
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alexandar Mak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 17:54
Originally posted by Moira Moira напиша:

A koj garantira deka makedonskite gazdi ke investiraat vo Makedonija?

A dobro eve kade na drugo mesto bi mozele da investiraat? Da ne ke mozat da idat vo Amerika ili vo EU da investiraat... tamu ne ne pustaat kamoli da mozeme da investirame... posle toj sto ima pari investira vo edna sredina sto ja poznava, ili ke gi izgubi parite... posle i so samoto toa sto Makedonskiot Biznismen ke si napravi kukja-palata e investiranje vo zemjava, so samoto toa sto ke trosi poveke pari (imajki poveke pari) e investiranje vo zemjava i vrakjanae na parite pak nazad vo krugot na Makedonskata Ekonomija...
Za razlika od nego jasno e deka ako pazarime kaj Grceto, toa ke gleda najgolemiot del od profitot da si go odnese vo rodnata zemja... toa e poveke od jasno...

Изменето од Alexandar Mak - 12.Декември.2007 во 17:59
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alexandar Mak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 18:00
Originally posted by Butel2 Butel2 напиша:

... kako nekoj ne razmisluva pred da napise nesto...nedostatok na MAKEDONSKI NACIONALNO CUVSTVO imaat onie so plitki razmisluvanja...
...so koe pravo ti ke baras ili ocekuvas nekoj sopstveniot profit da go trosi kako sto ti sakas?...

...Vaka, za navredite, mislam deka tie raboti si gi znaes tolku dobro, sto se cini deka za sebe zboruvas...голема%20насмевка

...Za prasanjeto (vo koe jasno se gleda koj imal plitki razmisluvanja, i koj nisto nesvatil od topikov a trca da pisuva...):
Jas ne ni mozam da baram, nitu baram nesto od nikoj od forumov... ova mu e jasno i na dete od 5 godini... negleam od kade imas takvi idei... a eve sto imam veke napisano na tema...

...Butel od tvoja strana prodolzisi u Vero da si kupuvas kaj so ti bilo ubo na gzeto...

смеењеSala na strana, kako sto vo cel svet fukncioniraat protestite na konsumiracite, taka i ovoj... pogotovo sto site Makedonci bi imale interes od ova... od ekonomski do politicki interes (ke kazeme jasno deka so nas nemoze da se pravi se sto saka, a grcite ako imaat interes $, ke mislat podobro da glasaat nareden pat, a ne da butaat nazi na vlast...).
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alexandar Mak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 18:01
Negledam kako Makedonecite ne se cuvstvuvaat navredeni od Grcite, i ne se revoltirani, od SE od Etnicko Cistenje na Egejska MK, do denesnive Tantalovi napori sto gi pravat da ne krstat Republika Skopje, do neoficijalni planovi za kompletno rasparcuvanje na zemjava vo slucaj na voena kriza na Balkanot...

Gospoda Makedonci, ovie ne se raboti daleku od vas, stanuva zbor za zlo sto direkno ili indirekno sekoj od nas go cuvstvuva na svoja koza i dzep, napraveno od kletoto grce!

Pa kako da ne protestiram???
Uste da idam da im davam pari da gi bogatam!!!

Изменето од Alexandar Mak - 12.Декември.2007 во 18:04
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 18:07

dobro eve kade na drugo mesto bi mozele da investiraat? Da ne ke mozatda idat vo Amerika ili vo EU da investiraat... tamu ne ne pustaat kamoli da mozeme da investirame... posle toj sto ima pari investira vo edna sredina sto ja poznava, ili ke gi izgubi parite...
posle i so samoto toa sto Makedonskiot Biznismen ke si napravi
kukja-palata e investiranje vo zemjava, so samoto toa sto ke trosi
poveke pari (imajki poveke pari) e investiranje vo zemjava i vrakjanae
na parite pak nazad vo krugot na Makedonskata Ekonomija...Za razlika od nego jasno e deka ako pazarime kaj Grceto, toa ke gleda najgolemiot del od profitot da si go odnese vo rodnata zemja... toa e poveke od jasno...

Ako sakas da investiras, vo sekoja zemja si DOBREDOJDEN, bez razlika dali e Amerika, EU, ili Tunguzija. Ne se zalazuvaj deka nema makedonski biznismeni sto imaat investicii vo stranstvo, i sekako deka se dobredojdeni tamu kadesto odlucile da investiraat. Tie sto imaat pari gi trosat kade sakaat, a nasite tajkuni, najcesto NADVOR od drzavata.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 18:08
greska pak dvapati se postirase istoto

Изменето од moira - 12.Декември.2007 во 18:09
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alexandar Mak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 18:13
Originally posted by moira moira напиша:

...nasite tajkuni, najcesto NADVOR od drzavata investiraat...

ne mislam deka si vo pravo:

- prvo deka za da investiras vo stranska zemja treba da imas stvarno debela para, koja od nasite dali ja imaat nekolku lugje so na prsti se brojat...  i kako sto kazav se investira vo zemja sto se poznava ili 100% se gubat parite...
...posle treba da se spomne deka tuka zborime za sitni biznismeni, za piljarot pod zgrada sto go imate sto ke zivne ako ne pazarite vo Vero...

- vtoro deka ne e logicno da investiras bilokade kade sto rabotnata raka e poskapa od kaj nas, znaci i da se nekakvi investicii, makedoncite so kapital proizveduvaat vo MK!

- i treto i najvazno e deka vo sekoj slucaj grcki biznismen ke odlee sigurno mnogu poveke pari od zemjava vo sporedba so bilo koj nas...tuka nema dilemi...

Изменето од Alexandar Mak - 12.Декември.2007 во 18:18
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 26>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.