IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 27>
Автор
Порака
anac Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 54
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anac Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 22:06
hiiihiiiiiiihihihi
cekaj be poleka kaj ze zaleta so toj k*ran!
Fakt e deka tvojot k*ran e mnogu po agresiven. Od sekogas i mora da e zatoa sto se sprotistavuva na Biblijata. !!!! Samo taka moze da prosperira kako takov.
Muabetot bese kako i nakoj nacin covek treba da veruva vo Biblijata.
A ti so toj k*ran breejj

Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 22:59
Originally posted by anac anac напиша:

hiiihiiiiiiihihihi
cekaj be poleka kaj ze zaleta so toj k*ran!
Fakt e deka tvojot k*ran e mnogu po agresiven. Od sekogas i mora da e zatoa sto se sprotistavuva na Biblijata. !!!! Samo taka moze da prosperira kako takov.
Muabetot bese kako i nakoj nacin covek treba da veruva vo Biblijata.
A ti so toj k*ran breejj

toa bese samo povrsinsko objasnuvanje,  a ako te interesira takvo nesto poveli otvori tema KOMPARACIJA BIBLIJA I KU'RAN pa da vidime sto imate vie da si kazete i sto imame nie da si kazeme .........

kako da se veruva vo Biblijata..............odgovorot e NIKAKO DA NE SE VERUVA ......ne radi toa sto tamu nema vise nisto od Boga , ima i toa eden dobar del od nea e objava od Boga , no eden dobar del e napisano od Historicari , eden dobar del duri ne se ni znae koj ja napisal ...nema izvori
i toa sto e od boga tamu, nie ne go sporime , no toa sto e napisano od covekot i e covecka misla nie go sporime , fakti za toa ima dosta , ako ne ti si zadovolen so toa sto sum dal dosea tuka ke ti iznesam uste se dodeka ne se zadovolis , pa pokraj takvite fakti nikoj ne moze da kaze deka Biblijata e Objavena od Boga , zboruvam za knigite koi sto se naogaat vo nea sea , ne zboruvam za vremeto koa se objavile , vo toa vreme bile vo svojata originalna forma , no lugeto odnosno celnicite na sinagogite i pokasno na crkvite napravile izmeni vo nea : brisele , dodavale, odzemale,so drugi zborovi PISI-BRISI, no i pokraj toa tie na nas ni ja serviraat kao objavena kniga od Boga bez obzir na faktite deka tie svoevolno sami si napravile promeni po svoj kejf vo nea .......

Fala no jas ne mozam takva kniga da si prifatam kao Bozja ,  coveckite bedni zborovi napisani vo Biblijata od niv samite ne mozam da mu gi prepisam na Boga  ................no ocigledno toa za vas ne e problem ..... taka da so zatvoreni oci ja prifakate Biblijata i gordo tvrdite deka toa vie od Boga .........bravos .......epten ste vernici
Кон врв
anac Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Декември.2007
Поени: 54
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anac Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 23:08
e bravo be sam si kontradiktoris!
Muhamed pred se bil covek pred se.:) I daj kazi mi kako mu go objavil k*ranot? Vo Vesnik? :)))))
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 23:11
Originally posted by anac anac напиша:

e bravo be sam si kontradiktoris!
Muhamed pred se bil covek pred se.:) I daj kazi mi kako mu go objavil k*ranot? Vo Vesnik? :)))))

postavi go prasanjeto na tema za k*r'anot i ke dobies odgovor kako k*r'anot mu bilobjaven .....

tuka e temata za Bibliski Kontradikcii

ne begam od odgovorot no ne sakam ovaa tema tuka da zazeme druga nasoka

postavi go tamu prasanjeto

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 02:20
kako toa da pavle propovedal vo Azija i pokraj toa sto Svetiot Duh toa go ima zabraneto?!!!

Дела на светите апостоли
Глава  19  

10 Тоа траеше две години, така што сите Евреи и Грци, кои живееја во Азија, го чуја Господовото слово.

11 А Бог правеше необични чуда преку Павловите раце,

kako mozelo da se propoveduva vo AZIJA koa toa SVETIOT DUH im zabranil da go propoveduvaat slovoto vo AZIJA?!!!

ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ
Глава  16    

6 Ги поминаа Фригиската и Галатската Земја, зашто Светиот Дух им забрани да го проповедаат словото во Азија.

Кон врв
biba Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2007
Поени: 25
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај biba Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 16:17
Originally posted by Ebu-Hurejre Ebu-Hurejre напиша:

ne te prasav toa , znam jas zosto gospod gi sozdal rajot i pekolot .

no tebe te prasav slednovo

dali Bog ja kazuval vistinata ili lazel koa rekol: но, кој похули на Светиот Дух, нему нема да му се прости никогаш

Евангелие според Марко
Глава  3  

29 но, кој похули на Светиот Дух, нему нема да му се прости никогаш, а ќе биде виновен и пред вечниот суд.”

dali ja zboruval vistinata ili lazel tuka na ovoj stih?

odgovori na ova prasanje
  Ja kažuval vistinata i ke bide vinoven pred večniot sudi ke mu bide presuden pekolot.
biba
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај biba Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 16:38
  Во однос со кондрадикторностите во библијата.
  Јасно е дека во библијата има недореченост, но тоа нокако не се контадикторности , туку работи кои можеби и биле објаснати но сега ги нема како докази во Библијата. Да појаснам:
 Кога католичката црква го почуствувала своето слабеење, се обидела да ги зачува своите позиции одземајки и уништувајки некои евангелија од Библијата.Она што ни изгледа како контрадикторност е само не довршена страница на Библијата.

Инаку, да појаснам без никој да се навреди затоа што тоа го има во секој учебник по основи на религијата или пак можете да проверите и во еден обичен учебник по социологија за реформирано средно образование во врска од каде му се на Мухамед петте божји закони на исламот, му ги донел христијански Архангел , и трбел да ги објави како нови закони на христијаните.
 Мој заклучок е дека христијаните го направиле она што евреите го направиле со Христа поради  зборовите во библијата дека единствен пророк и Исус Христос и бог зборува само прку него.
 Оттука и она што го знаат и Муслиманите и Христијаните дека разликата помеѓу овие две религии е тенка како тенката лушпа помеѓу белката и дебелата кора на јајцето.
 оттука и фактот дека секоја монотеистичка религија проповеда толерантност кон друга религија.
 Па ако сакате да бидете вистински Христијани  или Муслимани сакајте се и бидете толерантни едни кон други само така ке бидете поблиску кон учењето на Христос и Мухамед. 

Изменето од connected - 24.Декември.2007 во 16:34
biba
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 17:31
Originally posted by biba biba напиша:

ne te prasav toa , znam jas zosto gospod gi sozdal rajot i pekolot .

no tebe te prasav slednovo

dali Bog ja kazuval vistinata ili lazel koa rekol: но, кој похули на Светиот Дух, нему нема да му се прости никогаш

Евангелие според Марко
Глава  3  

29 но, кој похули на Светиот Дух, нему нема да му се прости никогаш, а ќе биде виновен и пред вечниот суд.”

dali ja zboruval vistinata ili lazel tuka na ovoj stih?

odgovori na ova prasanje
  Ja kažuval vistinata i ke bide vinoven pred večniot sudi ke mu bide presuden pekolot.

Biba ne moze i dvete da se vistiniti, ednata e ...i ti nas ni kazuvas deka Bog tuka vo ovoj sti ja kazuval vistinata 

ako ovoj stih e od boga togas ovoj drugiot ne moze da bide od Boga

ПРВО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ЈОВАН
Глава  1

9 Ако ги исповедаме своите гревови, Тој е верен и праведен: да ни ги прости гревовите и да нè очисти од секоја неправда.

i ti priznavas deka vo Biblijata se napraveni ogromni promeni i toa po nivni sopstveni zelbi no prodolsuvas na slepo na tie istite luge da im veruvas a isto taka Knigata vo koja tie sami napravile promeni dozvoluvas da ti ja serviraat zdravo za gotovo velejki ti deka TOA E OBJAVENA OD BOGA.

i ne sekoja kniga ima kontradikcii , najdi kontradikcii vo k*r'anot pa Bujrum predstavi gi faktite

koa vo poranesnite objaveni knigi od Boga ne bi bile napraveni promeni od covecka raka so dodavanje , brisenje, odzemanje na stihovite , ne bi imalo potreba da se objavi druga kniga, 
na Evreite im ja objavi prvata , ja izmenia i tvrdea deka toa e od Boga , pa Bog isprati drug prorok so nova objava , i nea ja izmenija , pa Bog go isprati Isus so nova objava , i nea ja izmenivte ne ja cuvavte vo nejzinata originalna forma , pa konecno Bog go isprati Muhammed a.s i mu go objavi k*r'anot kao nova objava i nea ne ja ostavi da ja cuvaat lugeto tuku samiot si ja cuva i si se grizi za posleednata objava, radi toa sto Bog ne trpi da nekoj iznesuva lagi i tie na Boga da im se prepisuvaat .

SAMO ZAPRASAJ SE SAMATA SEBESI KAKO LI KE POMINES TI NA SUDNIOT DEN , OTI IZNESUVANJE LAGI PROTIV BOGA   ( DA RECES NESTO STO NE REKOL BOG I DA TVRDIS DEKA TOA E OD BOGA )
TOA E HULENJE NA BOGA ZA KOJA TI RECE DEKA BOG JA IMAL KAZANO VISTINATA VO STIHOT
но, кој похули на Светиот Дух, нему нема да му се прости никогаш, а ќе биде виновен и пред вечниот суд.”
Razmisli dobro dali ke kazes deka Biblijata e od Boga Objavena pokraj site ovie faktiсреќа

Изменето од connected - 24.Декември.2007 во 16:34
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај biba Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 17:47
   Само ова можам да го кажам Мојата верба во Бога е во моето срце и во МОЛИТВАТА,а не во непотребни анализи кои ни се сервираат и не тераат да се сомневаме во БОГА. Мојата вера во бога е голема според мене , а како ќе поминам на судниот ден тоа му го оставам на бога, зашто моето христијанско срце е ослободено од осуда и предрасуди ,а твоето?

Изменето од connected - 24.Декември.2007 во 16:35
biba
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 18:05

Само ова можам да го кажам Мојата верба во Бога е во моето срце и во МОЛИТВАТА,а не во непотребни анализи кои ни се сервираат и не тераат да се сомневаме во БОГА.

servisiranite analizi se REALNI FAKTI i kao takvi vie bi trebale da bidete blagodarni sto nekoj vi gi otvara ocite i ve opomenuva bez vie da vlozite ni najmalku trud 

Цитирај Мојата вера во бога е голема според мене , а како ќе поминам на судниот ден тоа му го оставам на бога,

no od kade ti ke znaes kakva treba da ti bide verata ako ne poseduvas objasnuvanje u upatstva od Boga?!!!

Цитирај зашто моето христијанско срце е ослободено од осуда и предрасуди ,а твоето?

Tvoeto Hristijansko srce?!!!

Ke mozes da mi kazes kade toa Isus ili Bog povikale vo Hristijanstvo???

Ovaa se fakti po koi sekoj normalen covek bi se preispital , dali sum vo pravata vera .
i verata ni ja odbral i odredil samiot Bog , no dali tvojata vera e ti e odbrana od samiot Bog i odredena od samiot Bog ( Mislam na Hristijanskata religija ), pokazi mi kade toa na vas Bog vi ja imal odredeno?!!! 

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај biba Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 18:41

Само ова можам да го кажам Мојата верба во Бога е во моето срце и во МОЛИТВАТА,а не во непотребни анализи кои ни се сервираат и не тераат да се сомневаме во БОГА.

servisiranite analizi se REALNI FAKTI i kao takvi vie bi trebale da bidete blagodarni sto nekoj vi gi otvara ocite i ve opomenuva bez vie da vlozite ni najmalku trud 

Цитирај Мојата вера во бога е голема според мене , а како ќе поминам на судниот ден тоа му го оставам на бога,

no od kade ti ke znaes kakva treba da ti bide verata ako ne poseduvas objasnuvanje u upatstva od Boga?!!!

Цитирај зашто моето христијанско срце е ослободено од осуда и предрасуди ,а твоето?

Tvoeto Hristijansko srce?!!!

Ovaa se fakti po koi sekoj normalen covek bi se preispital , dali sum vo pravata vera .
i verata ni ja odbral i odredil samiot Bog , no dali tvojata vera e ti e odbrana od samiot Bog i odredena od samiot Bog ( Mislam na Hristijanskata religija ), pokazi mi kade toa na vas Bog vi ja imal odredeno?!!! 
   Ја немаш  прочитано Библијата а зборуваш за нејзината веродостојност .?!!? Јас помислив дека наидов на достоен соговорник. 

biba
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 18:58

Битие - Прва Книга Мојсеева
Глава  1 

11 И пак рече Бог: "Нека израсте од земјата зеленило - трева, што дава семе, според својот род и вид, и дрво плодородно на земјата, што дава плод и има во себе семе, според својот род и вид!" И стана така.

12 И пушти земјата од себе зеленило: трева што дава семе според својот род и вид, а и дрво плодородно што раѓа плод, и чие семе е според нивниот род на земјата. И виде Бог дека е добро.  

20 Потоа рече Бог: "Нека произведе водата лазачи, живи суштества, и птици да полетаат над земјата, под сводот небески!" И би така.

21 И создаде Бог големи риби и секаков вид животни влекачи, а кои ги произведе водата, според нивниот род, како и секаков вид крилати птици, според родот нивни. И виде Бог дека е добро.

22 И ги благослови Бог, велејќи: плодете се и множете се, и наполнете ја водата во морињата, и птиците нека да се множат на земјата.

23 И би вечер, и би утро - ден петти.

Ovaa se dve prikazni za sozdavanjeto na neboto i zemjata .

Vo ednoto ni kazuva deka zivotnite gi sozdal pred da go sozdade covekot , zivotnite vo tretiot den dodeka covekot vo sestiot den

No vodrugata prikazna ni veli deka prvo go sozdal covekot pa duri na kraj gi ima sozdadeno pticite I drugite zivotni

Prasuvam :  

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава  2  

4 Тоа се раѓањата на небото и земјата, кога беа создавани. Во денот кога Господ, Бог, ги правеше земјата и небото,

5 уште немаше никакво полско растение по земјата, уште немаше никнато никакво зеленило, зашто Господ, Бог, уште не пушти дожд на земјата, и го немаше човекот да ја обработува земјата.

6 Но се креваше пареа од земјата, и ја натопуваше почвата на целата земја.

7 Господ, Бог, го обликува човекот од земниот прав и му дувна здив на живот во носалките. Така човекот стана жива душа.

26 Потоа рече Бог: "Да создадеме *човек според Нашиот образ и подобие како што сме Ние, кој ќе биде +господар над рибите морски, и над птиците небески, и над ѕверовите - над целата земја и над сите гадинки што се движат по земјата!"

27 И го создаде Бог човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; *машко и женско ги создаде.

31 И виде Бог дека е многу добро се она што го беше создал. И би вечер, и би утро - ден шести.

Dali covekot e sozdaden pred rastitelniot svet pticite i drugite zivotni ?

ili

Zivotnite i rastenijata gi sozdal pred da go sozdade covekot?

19 Тогаш Господ, Бог, ги обликува од земја сите животни во полето и сите птици во воздухот, и ги приведе при човекот, за да види како ќе ги нарече, па како човекот ќе го именува секое суштество, така да му биде името.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 19:06
Originally posted by biba  Ја немаш  прочитано Библијата а зборуваш за нејзината веродостојност .?!!? Јас помислив дека наидов на достоен соговорник. [/QUOTE biba  Ја немаш  прочитано Библијата а зборуваш за нејзината веродостојност .?!!? Јас помислив дека наидов на достоен соговорник. [/QUOTE напиша:

dostojno e koa nekoj ke moze da ti parira i odgovara na postavenite prasanja.

pa eve ti kao edna o

dostojno e koa nekoj ke moze da ti parira i odgovara na postavenite prasanja.

pa eve ti kao edna od tie koja sto si ja procitala Biblijata , daj pokazi mi mene koj sto spored tvoe mislenje ne sum ja procital Biblijata kade toa :tvojata vera ti e odbrana od samiot Bog i odredena od samiot Bog ( Mislam na Hristijanskata religija ), pokazi mi kade toa na vas Bog vi ja imal odredeno?!!! 

ajde jas ne sum ja procital ,no ke mozes ti koja sto si ja procital da mi odgovoris na postavenite prasanjaнамигнување
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај biba Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 19:43
     СЕ ПРАВИШ ДЕКА НЕ РАЗБИРАШ ИЛИ НАВИСТИНА НЕ РАЗБИРАШ.
   ВО ЦЕЛАТА БИБЛИЈА А ОСОБЕНО ВО НОВИОТ ЗАВЕТ СЕ ПОВИКУВА НА ХРИСТОС КОЈ Е ПАТОТ ДО НАШЕТО СПАСЕНИЕ.ЗА ДА ТИ БИДЕ ПОЈАСНО КОЈ Е ИСУС ХРИСТОС КОГА ЌЕ ЈА ЧИТАШ БИБЛИЈАТА ПОЧНИ ПРВО  ОД НОВИОТ ЗАВЕТ ПА ПОТОА ПРОЧИТАЈ ГО СТАРИОТ ЗАВЕТ И МНОГУ ЗА ТЕБЕ НЕПОЗНАТИ РАБОТИ ЌЕ ТИ СТАНАТ ЈАСНИ. А ЗА НЕВЕРНИЦИТЕ ВО ХРИСТА ПОСЕБНО НЕКА ГО ПРОЧИТААТ ОТКРОВЕНИЕТО И СЕ ЌЕ ВИ СТАНЕ ЈАСНО. (само знаете библијата не е приказна за мали деца таа е сериозна книга која се чита целиот живот и со секое ново читање се отвараат нови врати кон христијанството. Оној кој ја користи како оружје го чини најголемиот грев.

Изменето од connected - 24.Декември.2007 во 16:36
biba
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.