IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонија - ФИРОМ и за Србите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонија - ФИРОМ и за Србите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 33>
Автор
Порака
test_glusec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 294
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 17:51
Originally posted by Alexandar Mak Alexandar Mak напиша:

Originally posted by test_glusec test_glusec напиша:

Јас сум уверен дека не сме славјани.
Покрај бугарофили и Србомани има на форумов еден куп..

covece simnise na zemja, Avstrijcite nisto negubat so toa sto prepoznavaat deka se del od Germanskite narodi, i kulturi.
A vie so ovie negiranja deka ne sme bile sloveni, i sme bile slicni poveke na Kinezite otkolku na Srbite ili Bugarite ste samo smesni...

Ја се симнав од земја и разбрав дека тоа е ПРОПАГАНДА.
Ти симни се од земјасршено%20срце
ever try,ever fail.No matter try again,fail again,fail better.
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 17:53

Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

O boze, suptilnata ironija tesko vleguva vo necii glavi (se trudam da ne davam epiteti)Ti si Makedonka, a Makedoncite spagjaat vo grupata narodi...a) Makedonski b) Latinskic) SlovenskiMakedoncite se najslicni so naciite od...a) Norveska i Danskab) Zair i Kongoc) Srbija i BugarijaMakedonskiot jazik e del od grupata na jazici...a) Makedonskata grupa na jazici ne e del od nikoja druga grupa! od Makedonskiot jazik poteknuvaat mnogu drugi jazici...b) Makedonskiot spagja vo grupata na Latinski Jazicic) Makedonskiot e del od Slovenskite jazici, koi se od grupata IndoEvropski jazici so poteklo od sanskritot...

Јас ги знам своите корени, и мојот одговор е: c), c), c).

Ако вашиот одговор е а), х), а), вие имате озбилен идеолошки проблем.

А и цитираниот Томе Бошевски го има истиот идеолошки проблем ... Он ти е како мали Џокица замишља повјест.
И значи ти си уверен дека ние сме славјанигазење%20од%20смеење

Дали си ти уверен дека македонците се посебна група?

За мене е сличноста со словенските народи повеќе од очигледна, физиономија, јазик, култура, и не ми треба Т.Бошевски (електроинженер) да ме уверува во спротивното.

Ова ме потсетува на една емисија на МРТВ - говорете македонски, каде од петни жили се трудеа да негираат се што личи на српски - па не убедуваа дека на изворно македонски се вика ШТЕКЕР, никако УТИКАЧ. Сакал нејќел, слични сме на бугарите и србите.
Јас сум уверен дека не сме славјани.И за тоа има еден куп докази.А со ваквите не вреди да се зборува.И бугарите не ги сакам ама изгледа тоа што го викаат имаат право.Покрај бугарофили и Србомани има на форумов еден куп..сршено%20срце

Со последната реченица ја погоди суштината на проблемот. За да се одбраниш од агресивната српска и бугарска асимилација, ти измислуваш нови човечки родови. Само да бидеш што поразличен од нив. Дури се откажуваш од етничката група (стотици милиони луѓе) на која припаѓаш. Но тоа што не ги сакаш, не те прави различен. Тоа е само идеолошко-политички став. Мизерно е сите што мислат различно од тебе да ги нарекуваш србомани и бугаромани. И никој не негира дека македонската нација е посебна и доволно различна од српската и бугарската.

Изменето од Polar Bear - 06.Декември.2007 во 17:55
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 19:56

O boze, suptilnata ironija tesko vleguva vo necii glavi (se trudam da ne davam epiteti)Ti si Makedonka, a Makedoncite spagjaat vo grupata narodi...a) Makedonski b) Latinskic) SlovenskiMakedoncite se najslicni so naciite od...a) Norveska i Danskab) Zair i Kongoc) Srbija i BugarijaMakedonskiot jazik e del od grupata na jazici...a) Makedonskata grupa na jazici ne e del od nikoja druga grupa! od Makedonskiot jazik poteknuvaat mnogu drugi jazici...b) Makedonskiot spagja vo grupata na Latinski Jazicic) Makedonskiot e del od Slovenskite jazici, koi se od grupata IndoEvropski jazici so poteklo od sanskritot...

А и цитираниот Томе Бошевски го има истиот идеолошки проблем ... Он ти е како мали Џокица замишља повјест.

За мене е сличноста со словенските народи повеќе од очигледна, физиономија, јазик, култура, и не ми треба Т.Бошевски (електроинженер) да ме уверува во спротивното.

Ова ме потсетува на една емисија на МРТВ - говорете македонски, каде од петни жили се трудеа да негираат се што личи на српски - па не убедуваа дека на

Јас сум уверен дека не сме славјани.И за тоа има еден куп докази.А со ваквите не вреди да се зборува.И бугарите не ги сакам ама изгледа тоа што го викаат имаат право.Покрај бугарофили и Србомани има на форумов еден куп..сршено%20срце

Со последната реченица ја погоди суштината на проблемот. За да се одбраниш од агресивната српска и бугарска асимилација, ти измислуваш нови човечки родови. Само да бидеш што поразличен од нив. Дури се откажуваш од етничката група (стотици милиони луѓе) на која припаѓаш. Но тоа што не ги сакаш, не те прави различен. Тоа е само идеолошко-политички став. Мизерно е сите што мислат различно од тебе да ги нарекуваш србомани и бугаромани. И никој не негира дека македонската нација е посебна и доволно различна од српската и бугарската.

Доказите го зборуваат спротивното, дека не измислувам за да се заштитам од бугарска асимилација или пак српска.
Факт е дека немало СЛАВЈАНИ туку дека тоа е руска пропаганда за да се доближат сите земји до тогашен СССР, за да можат сите да ја обноват Русија(или со еден збор Русија да ги цица економските извори на овие земји за да може да се развива).

А реченицава си го збори своето

"изворно македонски се вика ШТЕКЕР, никако УТИКАЧ. Сакал нејќел, слични сме на бугарите и србите. "

Или пак сакаш да кажеш дека ние сме бугарско-српски производ така.

За оваа реченица не вреди ни да се зборува, и уште нешто околу зборовите
како прво УТИКАЧ не е воопшто македонски збор првпат го слушам ја знам дека ШТЕКЕР е македонски збор.

Изменето од test_glusec - 06.Декември.2007 во 19:56
Кон врв
Alexandar Mak Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Септември.2007
Поени: 173
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alexandar Mak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 20:22
Dobro Glusec eve Makedoncite ne bile Sloveni, toa sve bilo Ruska  propaganda, Slovenite dosle i go zemale nasiot jazik i kultura... aaa znaci Rusite i site Sloveni neznaat ama se site Makedonci, site do eden...

posle ova spontano doagja prasanjeto: STO SPORED TEBE BILE MAKEDONCITE...ako ne sme Sloveni...

Vo koja grupa na jazici i vo koja grupa na narodi spagjas Glusec?
Na mene mi e kristalno jasno, no so ogled deka negiras fakti, da cueme vo sto veruvas...

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 20:40

Dobro Glusec eve Makedoncite ne bile Sloveni, toa sve bilo Ruska  propaganda, Slovenite dosle i go zemale nasiot jazik i kultura... aaa znaci Rusite i site Sloveni neznaat ama se site Makedonci, site do eden...

Interview with Professor Tome Boshevski, member of M.A.N.U.

Ancient Macedonian words found in the Modern Macedonian Language

By Liljana Ristova
Translated from Macedonian to English and edited by Risto Stefov

Did the Slavs come to the Balkans from behind the Carpathians or did they cross the Carpathians fleeing north to avoid the Roman invasions? This is a problem that can be easily and logically remedied.
After five Macedonian-Roman wars fought in the second century BC with Philip V and his son Perseus, a large number of Macedonians including most of the elite and ruling class, fled Macedonia and headed north away from the conflict. Fearing a slaughter from the Roman armies descending on Macedonia from the south, from Peloponnesus, they fled the Balkans and resettled north as far as Siberia. No people leave their homes voluntarily on masse unless they are coerced. This massive evacuation was certainly coerced by the violent Roman invasion which accounted for about half of Macedonia’s population leaving Macedonia. The other half still remained and lived on Macedonian territory.
We cannot accept the notion that the Macedonian-Roman wars “cleansed out” the entire Ancient Macedonian population as much as we cannot accept the notion that the Ancient Macedonians who fled the conflict disappeared altogether. There are well documented historic facts that prove that Ancient Macedonians not only survived the Roman invasion but many who fled north in fact, over time, returned to their ancestral lands in the Balkans......

Ова е само дел.

Има уште.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 20:43
Знаеш дека Русите и Украинците испитуваат кој биле всушност словените..
или со еден збор

"Словените не дошле на Балканот, се вратиле Македонците"намигнување
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 20:53

Ова ме потсетува на една емисија на МРТВ - говорете македонски, каде од петни жили се трудеа да негираат се што личи на српски - па не убедуваа дека на

Доказите го зборуваат спротивното, дека не измислувам за да се заштитам од бугарска асимилација или пак српска.Факт е дека немало СЛАВЈАНИ туку дека тоа е руска пропаганда за да се доближат сите земји до тогашен СССР, за да можат сите да ја обноват Русија(или со еден збор Русија да ги цица економските извори на овие земји за да може да се развива).А реченицава си го збори своето"изворно македонски се вика ШТЕКЕР, никако УТИКАЧ. Сакал нејќел, слични сме на бугарите и србите.
"
Или пак сакаш да кажеш дека ние сме бугарско-српски производ така.За оваа реченица не вреди ни да се зборува, и уште нешто околу зборовитекако прво УТИКАЧ не е воопшто македонски збор првпат го слушам ја знам дека ШТЕКЕР е македонски збор.

ШТЕКЕР е македонски збор создаден кога македонците ја ја откривале електриката пред сите други нации, на како и се останато, многу години подоцна германците го украле од нас и си го присвоиле.
Еј, а французите го земале МЕРСИ од бугарите, или можеби и тоа е македонски збор, а?

„Или пак сакаш да кажеш дека ние сме бугарско-српски производ така.“

Не не сакам тоа да кажам. Сакам да кажам дека припаѓаме на иста етничка група, и како такви имаме многу сличности. И нема потреба да се трудиш да докажеш дека си бил прв на земјината топка за да имаш право да опстанеш на определена територија. Треба само ред, работа и да се прават деца. Нема Македонија да стигне далеку ако ги слуша дебелоглавите суштества како Томе Бошевски.

Проблемот со луѓето како тебе е што се оформени во изолација, без волја да се запознаат други култури, да се зборуваат други јазици, па мислат дека се најпаметни и од бога пратени. Со таквите ставови само ја потврдуваш сличноста со српската политичка и национална култура, што го држи Балканот во хаос веќе со децении. Не гледам разлика со ставововите на Слободан Милошевиќ и сличните нему бандити.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alexandar Mak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 20:56
Glej Glusec, postaviv mnogu ednostavno prasanje:

Sto se Makedoncite?
ili
Sto se cuvstvuvas ti?

Jas ke odgovoram so eden zbor: Sloveni

Ti na ova prasanje mi vadis cel citat na angliski od
nekojsi Tome Bosevski... sto zboruva za migracii na nekoi Anticki Makedonci i za sudir pomegju Rimjanite i Anticki Makedonci od istorijata... tuka negledam odgovor na prasanjeto.

Koga ides vo stranstvo, nekade kaj sto mozebi nemaat cueno za Makedonija i Makedoncite, koga ke te prasaat: koi ste, sto ste, na koja grupa narodi i jazici spagjate... itn so ke pravis, ke im dades fotokopii od tekstov na Tome da si citaat?

Ili dali tekstov na Tome ke mi kaze sto se cuvstvuvas ti?

Odgovorimi so eden zbor, sto se cuvstvuvas ti? kade spagja nasata nacija i jazik vo koi narodi i kulturi...

Изменето од Alexandar Mak - 06.Декември.2007 во 21:01
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 21:01
@ Polar Bear
Моите ставови сакаш да кажеш дека се исти со оние на Слободан Милошевиќ

Како прво и прво погледни си го потписот србоману еден

"Не чачкај мечку у пичку"

Како второ тој дебелоглавец е професор значи има титула што ти или ја никогаш нема да ја имаме или со еден збор е професор на МАНУ или АКАДЕМИК.
Трето ако не им веруваш на нашите историчари на кој веруваш на српските можеби на бугарските кој знае

Ти личи со потписот.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 21:03

Glej Glusec, postaviv mnogu ednostavno prasanje:

Sto se Makedoncite?
ili
Sto se cuvstvuvas ti?

Jas ke odgovoram so eden zbor: Sloveni

Ti na ova prasanje mi vadis cel citat na angliski od
nekojsi Tome Bosevski... sto zboruva za migracii na nekoi Anticki Makedonci i za sudir pomegju Rimjanite i Anticki Makedonci od istorijata... tuka negledam odgovor na prasanjeto.

Koga ides vo stranstvo, nekade kaj sto mozebi nemaat cueno za Makedonija i Makedoncite, koga ke te prasaat: koi ste, sto ste, na koja grupa narodi i jazici spagjate... itn so ke pravis, ke im dades fotokopii od tekstov na Tome da si citaat?

Ili dali tekstov na Tome ke mi kaze sto se cuvstvuvas ti?

Odgovorimi so eden zbor, sto se cuvstvuvas ti? kade spagja nasata nacija i jazik vo koi narodi i kulturi...

И пак да ти одговорам.

Interview with Professor Tome Boshevski, member of M.A.N.U.

Ancient Macedonian words found in the Modern Macedonian Language

By Liljana Ristova
Translated from Macedonian to English and edited by Risto Stefov

Did the Slavs come to the Balkans from behind the Carpathians or did they cross the Carpathians fleeing north to avoid the Roman invasions? This is a problem that can be easily and logically remedied.
After five Macedonian-Roman wars fought in the second century BC with Philip V and his son Perseus, a large number of Macedonians including most of the elite and ruling class, fled Macedonia and headed north away from the conflict. Fearing a slaughter from the Roman armies descending on Macedonia from the south, from Peloponnesus, they fled the Balkans and resettled north as far as Siberia.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 21:05
Ајде друг извадок.

гени..HLA genes in Macedonians and the sub-Saharan origin of the Greeks

HLA alleles have been determined in individuals from the Re¬public of Macedonia by DNA typing and sequencing. HLA-A, -B, -DR, -DQ allele frequencies and extended haplotypes have been for the first time determined and the results compared to those of other Mediterraneans, par¬ticularly with their neighbouring Greeks. Genetic distances, neighbor-join¬ing dendrograms and correspondence analysis have been performed. The following conclusions have been reached:
1) Macedonians belong to the "older" Mediterranean substratum, like Iberians (including Basques), North Africans, Italians, French, Cretans, Jews, Lebanese, Turks (Anatolians), Ar¬menians and Iranians,
2) Macedonians are not related with geographically close Greeks, who do not belong to the "older" Mediterranenan substratum,
3) Greeks are found to have a substantial relatedness to sub-Saharan (Ethiop¬ian) people, which separate them from other Mediterranean groups. Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses.

Macedonians

Our results show that Macedonians are related to other Mediterran¬eans and do not show a close relationship with Greeks; however they do with Cretans (Tables 3, 4, Figs 1-3). This supports the theory that Macedonians are one of the most ancient peoples existing in the Balkan peninsula, probably long before arrival of the Mycaenian Greeks (10) about 2000 B.C.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alexandar Mak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 21:07
Decki ne se razbirame, nema potreba pak da mi go postiras deloto na Tome, go procitav... 

Sto ke im kazes na stranci koga ke te prasaat sto se toa Makedonci?

ke im dades fotokopii od delovo na Tome
, ili so?

ke sednes da im raskazuvas prikazni
za kako se tepale Rimjanite so Antickite Makedonci, pa kako Antickite Makedonci ne bile istrebeni, znaci deka ti poteknuvas od niv?

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај test_glusec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 21:18

Decki ne se razbirame, nema potreba pak da mi go postiras deloto na Tome, go procitav... 

Sto ke im kazes na stranci koga ke te prasaat sto se toa Makedonci?

ke im dades fotokopii od delovo na Tome
, ili so?

ke sednes da im raskazuvas prikazni
za kako se tepale Rimjanite so Antickite Makedonci, pa kako Antickite Makedonci ne bile istrebeni, znaci deka ti poteknuvas od niv?

голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Нема што да им кажувам можеби ќе им кажував пред 10 или 12 години кога бевме под референцата ФИРОМ.

Тогаш ќе им кажував.
А и зошто да не им кажувам горд сум на својата историја.
Сега не признаа над 120 земји под името Република Македонијанамигнување

Така да нема што да кажувам веќеголема%20насмевка

Поздрав

голема%20насмевка

Изменето од test_glusec - 06.Декември.2007 во 21:25
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alexandar Mak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 21:22
Nesvakjam zasto so site sili se trudi covek da bara neznam potekla od pred 5000 godini, Moira mi postuvase nekoi "fakti" od pred 350 000 godini!

Narodite ne se matematika, se mesaat, si vlijaat, nema poenta vo vakvi dokazuvanja.

Pogotovo sto vo vakvi razmisluvanja nema kraj... do kade nazad mislis deka moze da se odi? Do prvite lugje koi ja naselile Evropa od Afrika? Ili so ke se izmisli deka prvite lugje bile Makedoncite?

Po vakvi rezoniranja USA bi trebalo momentalno da se raspadnat kako nacija, i ne bi trebalo da imaat nikakov nacionalizam, a bas USA se najgolemite nacionalisti iako se izmislen poim...

Eve i da ostanale tie Anticki Makedonci, deca i vnuci a Aleksandarсреќа dali mislis deka ne se mesale? A na krajot na kraistata eve i da se dokaze deka nasata DNK e sosema "razlicna" od taa na drugite Sloveni, koja e poentata? so ke smeni koga imas: kultura slovenska, jazik slovenski, pismo slovensko, obicai slovenski. toa e toa sto znaci, Makedonija deneska nema Anticko Makedonski Jazik, ili pismo, ili religija, ili kultura ima Slovenska.

Изменето од Alexandar Mak - 06.Декември.2007 во 21:28
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.