IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 27>
Автор
Порака
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2007 во 02:08
Eve vi uste edna kontradikcija

ВТОРА КНИГА ЛЕТОПИСИ
Глава  13  

2 Царуваше три години во Ерусалим. Името на мајка му беше Михаја, Урилова ќерка од Гаваја. Тогаш избувна војна меѓу Авиј и Јеровоам.

ВТОРА КНИГА ЛЕТОПИСИ
Глава  11        

20 А по неа се ожени со Авесаломовата ќерка Маха, која му ги роди: Авиј, Атај, Зива и Селомит.

ВТОРА КНИГА САМОИЛ
Глава  14   

27 На Авесалом му се родија три сина и една ќерка по име Тамара; беше мошне убава жена.

Cija kerka e Miha :

1. Авесаломова ?
ili
2.Урилова ?

Vo samoil citame deka na Авесаломов mu se rodila edna kerka koja se vikala Tamara

pa sea koja e kerkata na Авесаломов:

1. Тамара ?
ili
2. Маха?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2007 во 02:39
Veke navistina vi imam dadeno poveke od dovolno kontradikcii vo Biblijata so koja se potvrduva deka denesniot Star i Nov Zavet ne se objavenite zaveti za koi lugeto mislaat i deka so tek na vremeto pretrpele ogromni promeni no kako i da e za onie koi sto seuste ne se uvereni vo toa ke prodolzam i ponatamu da ukazuvam na kontradikcijite koi sto se naogaat vo samata Biblija

i poktaj toa sto genealogijata na Isus e razlicno pokazano kaj Matej i Luka , tuka ima uste edna kontradikcija na koja ke vi ukazam sea

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава  1      

13 на Зоровавела му се роди Авијуд, на Авијуда му се роди Елијаким, на Елијакима му се роди Азор,

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава  3       

27 Јоананов, Рисаев, Зоровавелов, Салатилов, Нириев,

ПРВА КНИГА ЛЕТОПИСИ
Глава  3   

19 Фадееви синови беа: Зоровавел и Симеј; Зоровавелови синови: Месулам и Ананиј, и сестра им Селомета.

20 Асува, Оел, Варахиј и Јуса-Весед, нив петмина.

1. Matej ni ja dava genealogijata na Isus preku Авијуд, koj sto bi trebalo da e sin na Зоровавел.
2. Luka ni ja dava genealogijata na Isus preku Рисаев, koj sto isto taka bi trebalo da bide sin na Зоровавел.

No vo Letopisi gledame deka Зоровавел imal 7 sinovi od koi nieden od niv ne se vika nitu Авијуд nitu Рисаев tuku sinovite na Зоровавел so vikaat :

1. Месулам
2. Ананиј
3. Асува
4. Оел
5. Варахиј
6. Јуса
7. Весед
no nema sinovi po ime Авијуд i Рисаев , kako sto ni imaat navedeno Matej i Luka vo nivnite Evangelii.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2007 во 03:09
Kako umre Juda?!!!

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава  27 

5 Тогаш ги фрли сребрениците во Храмот, излезе и отиде и се обеси.

Imeno imame dve razliciti prikazni i opisi za toa kako umrel Juda …pa jas se prasuvam a i vas ve prasuvam : kako umrel Juda?!!!

I koja od ovie dve prikazni e vistina a koja e lazna ili mozebi i dvete se izmisleni?!!!

ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ
Глава  1 

18 Имено, тој придоби нива со злосторничка плата; и падна ничкум и пукна по средина, и се истури целата негова утроба.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2007 во 19:18
eve vi uste edno objasnuvanje sto se odnesuva do rodoslovot spored Matej, kade sto ke mozete tocno da vidite kako toa namerno napravile promeni vo Biblijata se so cel za da rodoslovot go usoglasuvaat so stihot koj sto e kazan kaj Matej 1:17

ПРВА КНИГА ЛЕТОПИСИ
Глава  3    

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава  1    6-13

1 Ова се Давидовите синови кои му се родија во Хеврон: првенецот Амнон од Езраелката Ахиноама, вториот Даниел од Карамилката Авигеја,

2 третиот Авесалом, син на Мака, ќерка на Талјам, гесурски цар, четвртиот Адониј, син Агитин,

3 петтиот Сефатиј од Авитала, шестиот Итрам од неговата жена Егла.

4 Шест синови му се родија во Хеврон, каде царуваше седум години и шест месеци; а триесет и три години царуваше во Ерусалим.

5 Овие синови му се родија во Ерусалим: Самај, Совав, Натан и Соломон; четворица од Вит-Савеа, ќерката Амилова.

OK

На цар Давид му се роди Соломон од Уриевата жена

6 Евар, Елисам, Елифалет,

7 Нога, Нефег, Јафиј,

8 Елисам, Елијад, Елифелет, девет.

9 Сите Давидови синови освен соложничките синови и нивната сестра Тамара.

10 Соломонов син беше Ровоам, негов син Авниј, негов син Аса, негов син Јосафат,

OK

На Соломона му се роди Ровоам… на Ровоама му се роди Авија… на Авија му се роди Аса… на Аса му се роди Јосафат

11 негов син Јорам, негов син Охозиј, негов син Јоса,

Kaj Matej se izbrisani tri generacii izmegu Ozija i Joatam

на Јосафата му се роди Јорам…. на Јорама му се роди Озија

12 негов син Амасиј, негов син Азариј, негов син Јотам,

на Озија му се роди Јоатам

13 негов син Ахас, негов син Езекиј, негов син Манасиј,

OK

на Јоатама му се роди Ахаз ...на Ахаза му се роди Езекија… на Езекија му се роди Манасија

14 негов син Амон, негов син Јосиј.

OK

на Манасија му се роди Амон… на Амона му се роди Јосија

15 Јосиови синови беа: првенецот Јоанан, вториот Јоаким, третиот Седекиј, четвртиот Салум.

Izmegu Josija i Jehonija treba da stoi Joakim ....Jexonija e sin na Joakim a ne na Josija ...izbrisan e kaj Matej 

на Јосија му се родија Јехонија и неговите браќа во времето на преселувањето во Вавилон

16 Јоакимови синови беа: Јехониј, негов син, и Седекија, негов син.

17 Син на Јехониј беше: Асир, Салатил негов син,

OK

на Јехонија му се роди Салатиел

18 Малхирам, Федај, Сенасар, Јекамиј, Осам и Недавиј.

19 Фадееви синови беа: Зоровавел и Симеј; Зоровавелови синови: Месулам и Ананиј, и сестра им Селомета.

Sea koj e tatkoto na Зоровавел

1. Федај

ili

2.Салатиел

на Салатиела му се роди Зоровавел на Зоровавела му се роди Авијуд

20 Асува, Оел, Варахиј и Јуса-Весед, нив петмина.

toa deka Зоровавел nemal sin po ime Авијуд vi objasniv vo predhodniot post no mozete i tuka da vidite

21 Ананиеви синови беа: Фелатиј и Јесај, Рефаеви синови, Арнанов син, Овадиев син, Сеханиев син.

Nekoj moze da kaze deka mozebi slucajno se ispusteni ovie generacii kaj Evangelieto na Matej ( znaci ne bilo namerno ) no ne e taka
pricinata poradi koja se napraveni ovie promeni kaj MATEJ e za da se usoglasi rodoslovot so 17 stih koj veli vaka:

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава  1:17

17 И така, сите родови од Авраама до Давида се четиринаесет родови; и од Давида до преселбата во Вавилон четиринаесет родови; и од преселбата во Вавилон до Христа четиринаесет родови.

celta im bila da kaj Matej nema poveke od 14 rodovi od David do Vavilonskoto carstvo .......no vo stariot zavet imame 18 rodovi i toa nikako ne se sovpagalo so toa da ima 14 rodovi pa taka gi trgnale tie 4 rodovi za koi sto vi objasniv pogore
sto znaci deka tie izmeni kaj Matej se namerno i planski napraveni i ne se raboti za nikakva greska vo prevod no ja utnale rabotata so toa sto zaboravile istite da gi izbrisat i vo stariot zavet , ili se nadevale deka ovaa nema nikoj da go otkrieнамигнување

Изменето од Ebu-Hurejre - 03.Декември.2007 во 00:24
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2007 во 19:48
контрадикциите, противречностите, проблемите во Библијата ќе останат засекогаш во неа, освен ако не ги тргнат и издадат нова Верзија на Библијата без овие противречности.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 21:56
 kontradiktorna prikazna vo Biblijata vo vrska so sozdavanjeto (redosledot na sozdavanjeto)

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава  1      

1 Во почеток Бог ги создаде небото и земјата.

2 Земјата беше пуста и празна; темнината се простираше над бездната, и Божјиот Дух се движеше над водите.

3 И Бог рече: „Нека биде светлина!” И бидна светлина.

4 И Бог виде дека светлината е добра; и Бог ја оддели светлината од темнината.

5 Бог ја нарече светлината ден, а темнината ја нарече ноќ. И бидна вечер, па утро - прв ден.

kao prvo deneska naucno e neodrzliva tezata da zemjata bila sozdadena pred sonceto.....no ponatamu

vo 3 stih ni kazuva deka ja imal sozdadeno svetlinata....dodeka vo 4 stih ja iaml odvoeno svetlinata od temninata.....svetlinata ja narekol den dodeka temninata nok i odma potoa ni veli deka bidna vecer pa utro prv den.

ne zaboravajte deka soncero seuste ja nema sozdadeno a veke bidnal vecer pa utro prv den .

poradi toa sto od tuka proizleguvaat poveke prasanja ke gi postavam podole 

1.kako mozelo da se sozdava zemjata pred sonceto?

2.kako ja sozdal svetlinata vo samiot pocetok koa sonce nemalo ?

3. kako toa mozelo da si ima den i nok bez sonce i bez rotacija na zemjata okolu svojata oska ?

4. kako mozelo da ima vecer pa da ima i utro pa da stane prv den bez rotacija na zemjata okolu sonceto i negovata oska ?

5. kako toa sonceto e sozdadeno vo 3 den koa bez sonce nemalo denovi ?  

Ima iste prasanja koi proizleguvaat od ovie stihovi no dovolno se ovie .

Глава  1      

14 И Бог рече: „Нека бидат светила на небесниот свод, за да го делат денот од ноќта, нека бидат за знаци, и за времињата, и за деновите и годините,

15 и нека бидат за светила на небесниот свод за да ја осветлуваат земјата!” И бидна така.

16 И Бог направи две големи светила, поголемото да владее над денот, а помалото да владее над ноќта - и ѕвездите.

17 И Бог ги постави на небесниот свод да ја осветлуваат земјата,

18 да владеат над денот и ноќта и да ја одделуваат светлината од темнината. И Бог виде дека е добро.

19 И бидна вечер, па утро - четврти ден.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 22:46
eve vi uste edna

Глава  11    

26 Кога на Тара му беа седумдесет години, му се родија Аврам, Нахор и Аран.

Ako Abraham se rodil koa tatko mu imal 70 godini i ja napustil Харан po smrta na tatkomu koa Abraham imal 75 godini ......togas Tatkoto na Abraham ne bi mozel da ima poveke od 145 godini koa pocinal

Глава  12      

4 Тогаш Аврам тргна, како што му рече Господ. И Лот тргна со него. Аврам имаше седумдесет и пет години кога излезе од Харан.

Глава  11    

32 А Тариниот век стигна до двеста и пет години; а тогаш Тара почина во Харан.

dodeka vo Bitie citame deka tatkomu na Abraham " Tara" imal 205 godini koa pocinal .

od tuka edna od ovie prikazni ne e tocna

1.ili Abraham imal 75 godini koa ja napustil  Харан i tatko mu umrel naj kasno na 145 godini

ili

2. Tatko mu na Abraham pocinal na 205 godini ali vo toj slucaj Abraham imalo 135 godini koa ja napustil Харан

ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ
Глава  7    

4 Тогаш тој излезе од Халдејската Земја и се насели во Харан и оттаму, по смртта на татко му, Бог го пресели во оваа земја, во која што живеете сега.

Prasajte gi vasite propovednici pa neka se obidad da vi davaat odgovor

Изменето од Ebu-Hurejre - 04.Декември.2007 во 23:59
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2007 во 00:21
Kade pocinal ARON???

БРОЕВИ - ЧЕТВРТА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава  33

38 По Господова наредба свештеникот Арон се искачи на гората Ор и таму почина во првиот ден на петтиот месец, во четириесеттата година по излезот на Израелевите синови од Египетската Земја.

Kade toa Aron pocinal ....vo koe mesto ?

1.Vo gorata OR ?

ili

2.Vo MOSER ?kade i sto e pogreban

ВТОРОЗАКОНИЕ - ПЕТТА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава  10

6 Од Вирот на Јакановите синови, Израелевите синови отидоа кон Мосер. Таму умре Арон и таму беше погребан. Место него свештеник стана неговиот син Елеазар.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2007 во 02:15
Koj go ubi GOLIJAT?!!!

ВТОРА КНИГА САМОИЛ
Глава  21

19 Покрај тоа настана војна со Филистејците во Гова; тогаш Јаре-Орегимовиот син Елханан од Витлеем го погуби Гетеецот Голијат, кој имаше копјиште колку ткаачко вратило.

Spored 2 Samoilova Geteecot GOLIJAT go ima ubieno Oregimoviot sin Елханан.

No spored 1 Samoilova

Geteecot Голијат go ima ubieno David

Koja e vistinata :   Koj go ubi Golijat?!!!

1. Елханан

ili

2. David

Na 1 Samoilova cela 17ta glava ja raskazuva taa prikazna , no jas ja imam tuka skrateno i vi imam dadeno samo nekolku stiha

ПРВА КНИГА САМОИЛ
Глава  17

22 Давид го остави товарот кај чуварот на комората и потрча кон редовите, дојде и ги запраша браќата свои за здравје.

23 И ете, кога тој разговараше со нив, силниот човек, кому му беше името Голијат, Филистеец од Гет, излегуваше од филистејските редови и ги кажуваше истите оние зборови и Давид ги чу……

……………………………….32 И му рече Давид на Саула: "Никој нека не паѓа со духот пред овој; твојот роб ќе отиде и ќе се бори против тој Филистеец…………..41 Излезе и Филистеецот, одејќи и приближувајќи се кон Давида, и пред него му одеше оруженосецот…………….48 Кога Филистеецот се исправи и почна да пристапува и да се приближува кон Давида, Давид брзо се стрча кон местото на борбата против Филистеецот,

49 и бркна со раката во торбата, извади оттаму еден камен и фрли до праќката, та го удри Филистеецот в чело, така што каменот се заби во челото негово, и тој падна ничкум на земјата.

50 Така со праќка и камен го победи Давид Филистеецот; го удри Филистеецот и го уби; а Давид немаше меч во рацете.

51 Тогаш Давид се стрча и, откако стапна врз Филистеецот, зеде та го извлече мечот негов од корицата, го удри и ја пресече со него главата негова. Филистејците, кога видоа дека нивниот јунак умре, почнааа да бегаат.

Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2007 во 10:06
Originally posted by vd vd напиша:

контрадикциите, противречностите, проблемите во Библијата ќе останат засекогаш во неа, освен ако не ги тргнат и издадат нова Верзија на Библијата без овие противречности.

смеење
смеење
смеење
смеење
смеење
смеење
смеење
смеење
смеење
смеење
смеењеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2007 во 17:23
Kolku zlato mu donele na SOLOMON ???

ПРВА КНИГА ЦАРЕВИ
Глава  9   

28 Тие отпловија во Офир, зедоа оттаму четири стотини и дваесет таланти злато и му ги донесоа на царот Соломон.

Kolku zlato zemale vo Офир:

1. 420 talanti

ili

2. 450 talanti

?!!!

ВТОРА КНИГА ЛЕТОПИСИ
Глава  8     

18 А Хирам му испрати преку слугите бродови и морнари вешти на морето, та отидоа со Соломоновите слуги во Офир; зедоа оттаму четири стотини и педесет таланти злато и му ги донесоа на царот Соломон.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2007 во 17:42
Koj otisol vo neboto ?

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава  3    

13 И никој не отишол во небо, освен Оној, Кој слезе од небото, Човечкиот Син Кој е во небото.”

Sto e tuka vistina ?!!!

Od ovie dva stiha mozeme slednovo da go zakljucime :

1. Ili e Isus odnesen vo neboto a prikaznata za Ilija ne e vistina

2. ili e Ilija odnesen vo neboto I prikaznata za Isus ne e vistina

3. ili i Ilija i Isus se odneseni vo neboto i stihot od evangelieto na Jovan ne e vistinski tuku vmetnat od nekoj drug  

ВТОРА КНИГА ЦАРЕВИ
Глава  2   

11 И додека така одеа и разговараа, ете: огнена кола и огнени коњи се јавија; ги раздвоија двајцата и го однесе Илија во виор на небо.

Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2007 во 18:45
Ebu-Hurejhe, а да ги собереш ти сите овие работи и да ми ги испратиш по мејл, а, што викаш?
Доволно ги наведе овде, дур одговорат (ако одговорат) на овие, ти види испрати ми ги мене по мејл па јас ќе ги средам, ќе ми требаат за понатака. И види, се што имаш македонски за Библија, Христијанство и такви работи ... со задоволство очекувам да ми ги испратиш.
Па држава градиме или што? среќа

Изменето од vd - 05.Декември.2007 во 18:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2007 во 19:18
Zemjata sozdadena za naveka te zasekogas ili eden den ke iscezne?

ПРОПОВЕДНИК
Глава  1   

4 Едно поколение заминува, друго доаѓа, а земјата останува секогаш.

Pa pocituvani hristijani

Se postavuva prasanjeto

1. Dali zemjata e sozdadena za naveka ( zasekogas)

ili

2. Eden den ke iscezne

Псалм  102

25 Во почетокот ја основа земјата и небото е дело на Твоите раце.

26 Тие ќе исчезнат, а Ти ќе останеш, сè ќе остарее како облеката. Ги менуваш како облеките, и ги снемува.

Псалм  78

69 И изгради светилиште Свое како небото и како земјата го утврди за секогаш,

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава  24 

35 Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат.”

ПРОПОВЕДНИК
Глава  3 

14 И знам дека сè што прави Бог, останува довека. На тоа не може ништо да му се додаде, ниту може да му се одземе; а Бог прави така за да имаат стравопочитување од Него.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО
Глава  13  

31 Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава  21 

33 Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат.”

ПОСЛАНИЕ ДО ЕВРЕИТЕ
Глава  1

10 и: „Ти, Господи во почеток ја основа земјата, и небесата се дело на Твоите раце.

11 Таа ќе помине, а Ти остануваш. И сета ќе остари како облека,

ВТОРО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПЕТАР
Глава  3 

10 А Господовиот ден ќе дојде како крадец во ноќта; во тој ден небесата ќе поминат со голема бучава, а вжарените стихии ќе се распаднат и земјата ќе изгори со сите дела што се во неа.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,152 секунди.