![]() |
|
Nikon D40/40x (testovi-mislenja-sporedbi) |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 11> |
Автор | |
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Epa, sekogash bilo taka... poniskata cena bara hardversko/softverski kompromisi. Ne deka toa ke go namali kvalitetot na slikite, tuku ke ja namali brzinata na rabotata so kamerata. Ako ne ste vo profi foto biznis toa nema neshto specijalno da ve pogodi. Samo ke si zashtedite pari ili ke vi ovozmozhi da si kupite ushte nekoj objektiv.
![]() |
|
![]() |
|
pekisix ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член ![]() ![]() Регистриран: 28.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 29 |
Moe mislenje e deka Nikon D40 za cenata koja ja ima e odlicna DSLR kamera vklucuvajki go i kit objektivot 18-55. I jas pred da go kupam razmisluvav pomegu D40(nov) ili Canon 350D nastaro. Izborot padna na Nikonot zatoa sto poveke mi odgovarase so cenata i toa deka go zemav nov. Od strana na funkcionalnost i kvalitet bev prilicno iznenaden, samo kako sto kaza Nina, toa sto treba da vlezes vo menito za da podeses toa sto ti treba malku se gubi vreme. Ama toa veke ne mi e problem zatoa sto so brzo mi stana rutina. Bi sakal da e malku po gabariten oti nekako mi gini vo racete :P ama toa e toa. Da mi dozvoluvase budjetot poveke ke odev na varijanta D80.
Pozdrav |
|
![]() |
|
branko_k ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Nina, toa e apsolutno individualno... jas go zemav canonot so sigma 17-70, i spored mojot afinitet na fotografiranje, ne sum pocuvstvuval potreba za pogolema fokalna dolzina... ednostavno tipot na fotografija sto go preferira fotografot, treba da e merka i pri kupuvanje na objektiv... sekako, dobro e da se ima pokrieno sto pogolem raspon, no toa kosta pari... uste eden primer... pogledni gi fotografiite na Sanja... ona ima 10-22 i 50 prime... ![]() mislam deka za pocetok kit objektivot na Nikon so 18-55 e odlicna zdelka vo odnos na cena/performansi... |
|
![]() |
|
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Ili vo prevod so motorce i cip ![]() Sepak e dobro da si prasas. Odgovaraat na mail, takva im e politikata kon klientite. Pred 3-4 godini koga kupuvav Minlota SLR si prasav i mi odgovorija ![]() |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
![]() |
|
lapop ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 26.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 18 |
Nikon D40/40x ima AF so Sigma HSM objektivi
|
|
![]() |
|
JANE971 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
a da videse vo kupi prodaj, Zlatko prodava nov canon 350 d so dobar komplet od zum leki , torba, filtri i mem. karticki. jas mislam deka ako razmisluvas za nikon d40, zemi si canon 350d , osven ako mozes da se dokacis do d40x
![]() |
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
So novata strategija Nikon ima za cel da gi odstrani nezavisnite proizvoditeli na objektivi kako svoja konk*rencija. Faktichki do sega tie imaa shansa da go pravat toa bidejki Nikonovite stakla bea moshne skapi. Sega cenite se spushteni tolku nisko, a nivniot kvalitet e dovolno visok, da ne se ostavi mesto za razmisluvanje na neshto drugo. Edinstveno profi-serijata e skapa, no taa i onaka ne e nameneta za hobisti i entuzijasti.
|
|
![]() |
|
dimson ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 24.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 17 |
Nina blagodaram za sovetot!dali znaes vo kompletot sto odi na d40 odi noviot 18-55mm AF-Skit ps.vo Pix+ pozdrav |
|
http://photo.net/photodb/user?user_id=2419889
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Fichot,
Nestata odat obratno. Mozebi ce ti zvuci kako cepidlacenje, no ima mnogu pricini da go naglasam ova: Modelot ne poddrzuva nisto drugo osven Nikon objektivi! Prasanjeto e dali Sigma, Tamron i Tokina gi pravat objektivite da bidat kompatibilni so teloto. Ako prasas vo Nikon, tie ce ti kazat deka modelot poddrzuva samo Nikon objektivi. Ako prasas vo S/T/T ce te prasaat za koj objektiv se interesiras, ili ce ti gi navedat onie koi se kompatibilni so daddeniot model. Koga stanuva zbor za Nikon, mislam deka nemas potreba od 3rd party proizveduvaci, bidejci Nikonovite kit stakla se so odlicen kvalitet i opticki na nivo kako i 3rd party staklata, samo sto se kompletno kompatibilni so teloto. So noviot kit 18-55IS i Canon ima na raspolaganje odlicen kit objektiv, za razlika od stariot koj bese zivo djubre. Ako sakas da si napravis samiot sporedba na staklata pogledni vo: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10537 Po prasanje na MF objektivi i kombinacii so adapter, ne sum siguren dali ce strada samo AF funkcijata. Mislam deka na D40/D40x im e potreben i kontakt so cipot vo objektivot za kontrola na ekspozicijata. Po toa prasanje verojatno podobro pominuvaat Nikon D50/70/70s Ne sum navleguval podlaboko vo ovie temi, bidejci ne me interesiralo pletkanje so adapteri, extenderi, macro prsteni i sl. Изменето од Mire - 26.Ноември.2007 во 18:34 |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Fala, dobro najdov.
...mislis na motorce za AF? kolku sto gledam na dpreview ni edniot ni drugiot nemaat. Znaci AF samo so AF-S i AF-I objektivi. E sega dali od Nikon ima samo takvi objektivi... aj ke si prasham u Sigma/Tamron/Tokina.. :D Cisto me interesirase dali modelot poddrzuva objektivi od drugi proizvoditeli. I, dali moze da se koristat stari, "manuelni" objektivi? Primer: objektivive od Yashicava sto gi imam, dali bi mozel gi iskoristam i na nikonot, preku mount adapter ili...(cisto sumnjam al ne boli da se prasha, taka) Poz. |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Fichot,
Ona sto e bitno e da ima objektivot motorce i CPU za da raboti so D40x (mislam deka D40 nemase potreba od toa - imase kardan) Nikon 18-135 e OK i za dvata i verojatno najdobriot izbor od kit ponudata na Nikon. Bidi vnimatelen vo izborot vo sekoj slucaj. Ako se resis za Sigma, ili Tamron ... pojdi na nivnite stranici i preku niv kontaktiraj gi so prasanje za objektivot sto te interesira. Za detalni informacii okolu D40, procitaj sto ima napisano vo ovaa tema i pogledni gi recenziite do koi imame dadeno linkovi (da ne povtoruvame se odnovo) Pozdrav i dobro dojde na forumot za fotografija |
|
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Zdravo.
Seriozno razmisluvam za D40x (ili D40, sto mislite?) pa posto se raboti za "entrylevel" DSLR me interesira dali modelov poddrzuva "thirdparty" objektivi? Bi go zemal so 18-135 Nikkor, ama ponatamu,zdravje, nareden objektiv mozebi od nekoj drug proizvoditel. Enivej, entuzijast sum oddamna, ne vadam pari od foto, se iskaliv na 35mm Yashica SLR, pa merak li e, ljubov li e mora i sega da bide SLR. Duri, edna od rabotite sto najmnogu me vlece za SLR e moznosta za fino racno fokusiranje. Toa e poseben filing, stoznam. Ne razbiram zoso tolku kopja se krsat na temi kako AF, ta 3 polinja imal, 11, 51... Izoshtri sam, ako si muzh! :D |
|
![]() |
|
Vo toj sluchaj i vo zavisnost od fotografskite afiniteti, mozhebi toa ke bide edinstvenata optika sto ke ja ima na kamerata. Kako sto imam obichaj ponekogash da kazham - ke mozhe zumot da go zashvajsuva na kamerata.
![]() |
|
![]() |
|
NINA_SK ![]() Сениор ![]() Регистриран: 11.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 601 |
Dimson , eden mal sovet . Ako se odlucis za NikonD40 , ne ja povtoruvaj mojata greska , ne deka ne sum zadovolna so kit objektivot 18-55mm , lekata e odlicna no mislam deka mnogu brzo ke pocustvivas potreba za zoom , zatoa ako budzetot ti dozvoluva zemi go 18-135 mm .
Pozdrav Nina |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |