|
КУМСТВОТО ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО |
Внеси реплика | страница 123 8> |
Автор | |
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 15.Ноември.2007 во 13:48 |
Во денешно време, особено во христијанскиот свет е неизбежна било каква церемонија без кумство.
Кумството е неизоставен дел од крштевањето, венчањето. Но неговото вистинско значење има длабока и божествена природа.Се верува дека е постаро и од самото христијанство, дека има паганско потекло. Неговото значење е изоставено во Библијата, к*ранот..(за останатите религии не ми е доволно познато). Според некои старохристијански преданија и православни житија, се верува дека Св.Јован бил тој кој го превземал кумството во христијанството од дрвото на честа (за оваа информација можете да прочитате повеќе на http://www.prezimenik.co.yu/KNJIZEVNE_SITNICE/kumstvo.htm). Улогата на кумот е да го заштити неговото кумче и има длабока обврска да го запознае со начелата и значењето на верата во христијанството. Со други зборови, ја превзема улогата на духовен родител на своето кумче. Се верува дека кумот е тој кој е налик на Бог спрема своето кумче, т.е. тоа што е Бог на небото за кумчето, е Кумот на земјата. Кумот е обврзан да го заштитува своето кумче, да го насочува на вистинскиот пат. Кумството претставува повеќе од крвно сродство. Се пренесува од колено до колено, па се до "судниот ден". Исто така се верува дека е голема чест да се биде кум. Тој претставува главниот сведок пред Бога во венчањето на младоженците. Да се одбие кумство пак, се смета за голем грев пред Бога. Доколку нешто не успеав да напишам, слободно некој нека ме надополни. Ме интересира како се гледа во Исламот и во останатите цркви за кумството, да не барам на Google, ќе оставам простор за дискусија. поздрав |
|
Antiqua
Сениор Регистриран: 31.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 1790 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мене крштелна кума ми е најдобрата другарка од детството со која сум сеште неразделна. Таа вркса со неа ми е света и непрекинлива!
|
|
Veni Vidi Vici
|
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исто е и кај мене. Верувам и кај повеќето луѓе. Речиси и не постои христијанин кој не му дава голема важност на кумството, особено на кумот и неговото семејство.
|
|
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Иако за кумството имам пишувано во темата за крштевање на бебињата, добро е овде малку подетално и овој аспект да го продискутираме.
Ова што како вовед е дадено премногу ми звучи како народно објаснување. Кумот е духовен родител на кумашинот. Ова е наједноставна дефиниција. Понатаму ќе раговараме за повеќе. |
|
Без коментар
|
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Реакт, баш затоа што нема многу напишано за овој мал но доста значаен сегмент од животот на христијаните, ја отворив оваа тема. Да бев некој добар антрополог можеби и ќе напишев други работи во врска со ова прашање, но го напишав само тоа што е општо познато кај народот, или како што кажа ти, народно објаснување,... а и бидејќи толку знам. Поздрав |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Reakt, ako ne ti e teshko, doobjasni se malu podetalno okolu toa sto podrazbirash pod "duhoven roditel na kumashinot" ?
Vaka koncizno iskazhano izgleda deka mislish oti bioloshkite roditeli se "materijalni roditeli", a kumot e "duhoven roditel". Koja e ulogata na kumot vo zhivotot na novorodencheto i do kade stigaat negovite ingerencii vo taa smisla vo sporedba so roditelite?
Odnapred ti blagodaram na odgovorot.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Секташ
Група Регистриран: 28.Октомври.2007 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Оф леле,уште една глупост на православниот свет.Абре луѓе каков духовен родител каков бакрач.Кумот е обичен сведок на едно венчавање.Тоа го бара самата држава,двајца сведоци.Зашто стално мора да изводи некакви глупости мпц,и стално да ги држи своите верници во некаква мистерија и страв.Ако еден кум е духовен родител на некој брачен пар или на некое дете,тешко си на тој кум, а уште потешко на тие луѓе.
Оваа работа е како и секоја извртена работа на православната црква,само да ги збунува своите верници и да ги држи во некоја си полу свесна состојба на духот.
На голема жалост.
Поздрав.
Изменето од Секташ - 16.Ноември.2007 во 01:38 |
|
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
/
Изменето од ACELERA - 27.Јануари.2010 во 04:39 |
|
Секташ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точно дека нема ништо лошо во кумството,ама да се нарекува кумот духовен родител малку морген.Се знае во христијанството што значи зборот духовен пастир,а не духовен родител.А духовниот пастир не е кумот.Во христијанството духовниот родител е некој што ќе те воведе во верата или така кажано што ќе те нановороди.А не некој што ќе те крсти(што ќе ти даде име).
|
|
|
|
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
/
|
Секташ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ацелера немој да измислуваш работи кои ги нема во христијанството.
Кум во христијанството не постои!
Не бар каков што го прикажува МПЦ.
|
|
|
|
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
/
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"И никого на земјата не наречувајте го свој ‘татко’, зашто е Еден вашиот небесен Татко."
(Исус Христос во Матеј 23:9)
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Секташ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исто така нема зијан човек да има пријател,другар,комшија,сведок на венчавање,братучед,школски,војнички и др.. и јас тоа го велам.
|
|
|
|
Внеси реплика | страница 123 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |