IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЛКАВ БИЛ АДАМ,СПОРЕД МУХАМЕД?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЛКАВ БИЛ АДАМ,СПОРЕД МУХАМЕД?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2007 во 02:57
Originally posted by Ebu-Hurejre Ebu-Hurejre напиша:

tolkav kolku sto on tvrdel ni poveke ni pomalceголема%20насмевка
Како грицкал сончоглед? Како берел јагоди тој Адам? Со пинцета? среќа Каде спиел? Во шатори од тополи? Зошто Бог му ги направил сите плодоносни дрва до колена?

Има ли икакви докази (освен монтиранта слика) дека некогаш постоеле луѓе високи колку една осумкатница во шатори од тополи? Зарем Земјата е нема што да каже за тоа? Каде се нивните фосили, нивните скелети? Зошто не сум гледал ни една таква емисија на discovery за тие први луѓе - џинови? Како тоа никој не знае за нив (ни научници, ни лаици), освен фанатичните муслимани? збунетост
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2007 во 03:05
kaj procita ti deka grickal soncokledзбунетост
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2007 во 11:03
Nedolicno odnesuvanje od tvoja strana Evangelose!

Kako za Prviot covek velis "Adamco"?

Zarem ne veruvas deka Bog e Semokjen, pa eden coveko od triesetina metri e problem za Nego?

I ti si mi nekoj vernik!!?

Ako prvite lugje ziveele 900 godini, a zivotot im se namalil poradi grvovite, togas proporcionalno ednakvo i mozno e deka i visinata im se namalila poradi toa?

"Vo eden del od knigata veruvaat, vo drug ne...."  Mnogu dobro opisani ste vo Blagorodniot Ku`ran.

A sto se odnesuva do slikata, manje vise, i onaka veruvate vo drva, stapovi, grobovi, i sosema nevistiniti sliki, pa vo ova ako ne veruvate, kako sto rekov, manje vise, neli.....

Bozjiot Pratenik sekogas ja govori vistinata, vdahnovenie od Boga....

Kako i Ku`ranot, taka i hadisite se verodostoen izvor za islamskoto veruvanje i deluvanje, zasto nie veruvame i se pokoruvame!!!!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2007 во 11:14
Како грицкал сончоглед? Како берел јагоди тој Адам? Со пинцета? среќа Каде спиел? Во шатори од тополи? Зошто Бог му ги направил сите плодоносни дрва до колена?

Soncogledot e poznat po pticja hrana, a jagotkite ne se edinstvenoto ovosje....

Nemalo samo topoli, tuku ima i den denes Sekvoi, so nad 140 metri visina, bas vo nacionalnite parkovi na SAD.

Epa kako togas jadele i dinosaurusite? ili kje gi negiras i niv?
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2007 во 11:36
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Kako za Prviot covek velis "Adamco"?

Исто како што за мојот другар Александар би рекол Ацко, за мојот другар Бојан велам Бојанчо, за Марија велам Мариче итн.
А ти зошто ставаш голема буква пред тоа "Првиот"? Да не сакаш да ми кажеш дека Адам за вас е господин господин свети Адам? голема%20насмевка Да не му се поклонувате и нему? Па и не е ни чудно, согласно неговата висина од 27 метри и еден врз друг да се качите пак под колено ќе му бидете.

Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Zarem ne veruvas deka Bog e Semokjen, pa eden coveko od triesetina metri e problem za Nego?

За Бог тоа не е проблем, но не му е ни цел. Поголемата висина не го прави посовршен човекот.
Целата природа, целата наука, археологија, палеонтологија и историја не учи дека такви луѓе, од триесетина метри, никогаш не постоеле на Земјава. Зошто би ви верувал на вас муслиманите повеќе?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2007 во 12:23
Целата природа, целата наука, археологија, палеонтологија и историја не учи дека такви луѓе, од триесетина метри, никогаш не постоеле на Земјава. ne postoele ni lugje koi sto ziveele 900 godini, pa ete veruvas!?
Sega?
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2007 во 12:40

E moj EvAngelos... koga samo bi mozel da zabelezis kako jadnicki vrtis da izbegas od nekoi prasanja,ke se zastramis malce i ke si se priberes.

Gledaj kolku lesnoumno ni davas odgovor na prasanjeto:
Broevi:13:33 Видовме и дивови таму - Енаковото потомство од дивови. Ни се чинеше дека сме како скакулци спрема нив.”

Ova bilo metafora... ami kako....

" Ja pred njima istrijebih Amorejce visoke k'o cedar,(  http://www2.hellobc.com/travelmedia/images/imagebank/regular/Western%20Red%20Cedar%20-%20Stanley%20Park.jpg) jake poput hrašća, ja uništih i plod na njima i korijen pod njima. " 

Do usi ste vo lagi brate mili... zatoa temite gi prefrlate vo "bibliski kontradikcii" kade sto i tamu nemavte nikakvo objasnuvanje pa sega da gi isprevrtite prasanjata.....

Veruvas li sega EvAngelos deka Mravkite prozborele so Solomon ???

Ne bidi brat licemer,otvori go srceto,ke svatis deka mnogu vi fali vo Biblijata i za da ja doznaete vistinata za Sozdatelot,edinstveno treba da se obratite vo Qur'anot.

Ti coneccted... vidis kolku poubavo ti stoi toj ton ? Ne deka ocekuvam sekoj da se slozi so mene,tuku fino i kulturno da se razgovara ako se moze.Mene cest i zadovolstvo mi e za Islamot da zboruvam,dokolku ima kulturno prasanje.... Za fotografijata i jas ti kazav bezbroj pati deka MOZNOE da e fotomontaza. Znaci,ona sto ne go znam sigurno NEGOZNAM i ne go tvrdam.

Znaci,sekako deka ima logika,so smaluvanjeto na rastot na covekot se smalile i godinite na negoviot zivot. Za tolku godini,treba snaga. Ako denesen Insan-Covek,raste do svoite 18 godini (na primer) a prosekot na negoviot zivot e 50 togas Onie koi ziveele vo prosek po 960 godini preracunaj do koja godisna vozrast rastele.

Za da ne se davi EvAngelos so negovoto verglanje deka Allah na Adem a.s go stvoril za vecnost pa zatoa mu dal tolku godini,sto e so Nuh a.s (NOE) ???? Po Biblijata Noah ziveel 950 godini ! Po kolku ziveele Ademovite sinovi ? Noahovite sinovi ? Vnuci ? Pravnuci ????
Ete,ke rece... ostaj,prasuvam za Visinata na Adem... toj ne saka da slusne nisto,,,,

Zarem ne mu trebala na Noe vo toa vreme tokmu taa "divovska" visina za da ja izgradi zoo barkata ????  E moj EvAngelos... opameti se. Ako nemas za sto da go Kritikuvas Islamot,molci si.... vo sprotivno se brukas.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2007 во 12:51
Se obrukal on odamna, samo ne znae kako da se ispravi i da se izvini....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2007 во 00:55
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Broevi:13:33 Видовме и дивови таму - Енаковото потомство од дивови. Ни се чинеше дека сме како скакулци спрема нив.”

Оваа стилска фигура се вика метафора. Таму не вели "ние сме скакулци спрема нив", туку вели "ние сме како скакулци спрема нив"
Брз како леопард, итар како лисица, има остар вид како орел итн. метафора миралем метафора...за разлика од Мухамед кој не вели "Алах го создаде Адам висок како топола", туку вели "Алах го создаде Адам 27.4 метри", тука нема метафора, туку точна бројка.

Znaci,sekako deka ima logika,so smaluvanjeto na rastot na covekot se smalile i godinite na negoviot zivot. Za tolku godini,treba snaga.

Ова не е точно. Денес постојат кошаркари високи над 2 метри, а исто така и џуџиња кои се 4 пати пониски од нив, па сепак овие првите не живеат 4 пати подолго од вторите.

Во медицината е познато дека послабите луѓе во просек живеат подолго од подебелите. Значи на овие вторите "снагата" не им помага баш околу долговечноста.

Миралем, зарем не ти кажал некој досега дека кога се наоѓаш во жива кал дека не треба да преташ? голема%20насмевка Колку повеќе преташ, толку повеќе тонеш.

Za fotografijata i jas ti kazav bezbroj pati deka MOZNOE da e fotomontaza.

Леле не ми се верува дека читам "можно е" голема%20насмевка Абре разбудете се луѓе, не е можно, туку сигурно сликата е фотомонтажа, затоа што доколку не беше така, немаше истата да ја видиме преку медиумот "форум", туку професорите ќе ни ја предаваат во образовните институции, ќе ја гледавме по енциклопедиите, на discovery и преку некои други сериозни научни медиуми. Хелоууу тајм%20аут
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2007 во 09:44
збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2007 во 19:01

EvAngelos,mnogu si propustil od prethodniot text:

Цитирај

E moj EvAngelos... koga samo bi mozel da zabelezis kako jadnicki vrtis da izbegas od nekoi prasanja,ke se zastramis malce i ke si se priberes.

Gledaj kolku lesnoumno ni davas odgovor na prasanjeto:

Ova bilo metafora... ami kako....

" Ja pred njima istrijebih Amorejce visoke k'o cedar,(  http://www2.hellobc.com/travelmedia/images/imagebank/regular/Western%20Red%20Cedar%20-%20Stanley%20Park.jpg) jake poput hrašća, ja uništih i plod na njima i korijen pod njima. " 

Do usi ste vo lagi brate mili... zatoa temite gi prefrlate vo "bibliski kontradikcii" kade sto i tamu nemavte nikakvo objasnuvanje pa sega da gi isprevrtite prasanjata.....

Veruvas li sega EvAngelos deka Mravkite prozborele so Solomon ???

Ne bidi brat licemer,otvori go srceto,ke svatis deka mnogu vi fali vo Biblijata i za da ja doznaete vistinata za Sozdatelot,edinstveno treba da se obratite vo Qur'anot.

Ti coneccted... vidis kolku poubavo ti stoi toj ton ? Ne deka ocekuvam sekoj da se slozi so mene,tuku fino i kulturno da se razgovara ako se moze.Mene cest i zadovolstvo mi e za Islamot da zboruvam,dokolku ima kulturno prasanje.... Za fotografijata i jas ti kazav bezbroj pati deka MOZNOE da e fotomontaza. Znaci,ona sto ne go znam sigurno NEGOZNAM i ne go tvrdam.

Znaci,sekako deka ima logika,so smaluvanjeto na rastot na covekot se smalile i godinite na negoviot zivot. Za tolku godini,treba snaga. Ako denesen Insan-Covek,raste do svoite 18 godini (na primer) a prosekot na negoviot zivot e 50 togas Onie koi ziveele vo prosek po 960 godini preracunaj do koja godisna vozrast rastele.

Za da ne se davi EvAngelos so negovoto verglanje deka Allah na Adem a.s go stvoril za vecnost pa zatoa mu dal tolku godini,sto e so Nuh a.s (NOE) ???? Po Biblijata Noah ziveel 950 godini ! Po kolku ziveele Ademovite sinovi ? Noahovite sinovi ? Vnuci ? Pravnuci ????
Ete,ke rece... ostaj,prasuvam za Visinata na Adem... toj ne saka da slusne nisto,,,,

Zarem ne mu trebala na Noe vo toa vreme tokmu taa "divovska" visina za da ja izgradi zoo barkata ????  E moj EvAngelos... opameti se. Ako nemas za sto da go Kritikuvas Islamot,molci si.... vo sprotivno se brukas.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2007 во 19:27

Uste da go potsetam EvAngelos kade mi se davi.

Цитирај
Оваа стилска фигура се вика метафора. Таму не вели "ние сме скакулци спрема нив", туку вели "ние сме како скакулци спрема нив"

Koga veke se zapiname.  Ova znaci moze da bide stilska figura.Vo red,no sto opisuva ovaa stilska Figura EvAngelos ???
Ne rekol skakulci sme pred niv (verovatno zato sto ne bile skakulci) no za razlika od nivnata visina bile KAKO skakulci. Trebase da pisuva skskulci sme prema niv ??? Normalno deka ne. No za primer kazuva kakva bila razlikata pomegju niv.

Brz kako leopard,znaci se raboti za covek koj e brz. Ne e dzaba receno.  Ti teknuva li ?

Ova go preskokna:

NE ODBIRAJ EVANGELOS.... ODI SO RED. Ako mislis deka ne si vo ziva kal ;)

Цитирај
Ова не е точно. Денес постојат кошаркари високи над 2 метри, а исто така и џуџиња кои се 4 пати пониски од нив, па сепак овие првите не живеат 4 пати подолго од вторите.

Zboruvame za globala EvAngelos,koj e prosekot. Niskite se vikaat Dzudzinja visokite se vikaat Dzinovi... ili gi vikame,nie,koi sme so PROSECNA VISINA.  Ne isprevrtuvaj,ti se molam. Zboruvame za prosek.I vo nivna doba imalo mozebi nekoj koj ne bil tolku visok,imalo i povisok i ponizok.....

Цитирај
Во медицината е познато дека послабите луѓе во просек живеат подолго од подебелите. Значи на овие вторите "снагата" не им помага баш околу долговечноста.

Ne zboruvame za DEBELI I SLABI. Si slusnal ti za ZDRAV COVEK,SNAZEN COVEK....??? SNAZEN EvAngelos,SNAZEN COVEK... NE DEBEL,EvAngelos,ne debel,tuku SNAZEN COVEK. 
A ona za kalta... si ja imas muvata na kapata.Ke ti kazam zosto.

Zosto me preskokna tuka:

Цитирај Бог го создал Адам за да живее вечно и тие 960 години се ништо во споредба со вечноста.

Цитирај Za da ne se davi EvAngelos so negovoto verglanje deka Allah na Adem a.s go stvoril za vecnost pa zatoa mu dal tolku godini,sto e so Nuh a.s (NOE) ???? Po Biblijata Noah ziveel 950 godini ! Po kolku ziveele Ademovite sinovi ? Noahovite sinovi ? Vnuci ? Pravnuci ????

Pa zarem ne gledas deka si vo BLATO DO GUSA ??? Kade so preskoknuvanje. Vaka li sakas da dokazes nesto.Zarem ne te grize sovest i da priznaes deka si greska ???  Neznam dali moze sekoj da primeti,no ocigledno e deka toa ne e Hristijansko ucenje tuku deka se licno tvoi "biseri" za koi po citava nok mozebi ne spies samo da izmislis LAGA,pa EvAngelos,razmisluvaj malku poveke.... za da ispravis nesto od biblijata,dzaba ti e mislejki nitu edna minuta da ne zaspies.  ZNACI,Ne izmisluvaj,kazi onaka kako sto e,ako ne ti e stram.
Ne mi gi skokaj i ne mi gi odbiraj textovite,citaj po red.....
Кон врв
Секташ Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2007
Локација: Israel
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Секташ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2007 во 01:58
Ако бил адам толкав,колкава била кутрата ева.голема%20насмевка
Може била повисока од адам(француски пар).газење%20од%20смеење
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
Секташ Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2007
Локација: Israel
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Секташ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2007 во 20:16
Originally posted by Секташ Секташ напиша:

Ако бил адам толкав,колкава била кутрата ева.голема%20насмевка
Може била повисока од адам(француски пар).газење%20од%20смеење

Ајде бе шокирајте ме со вашите факти,како ви истоимената тема.голема%20насмевка
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,221 секунди.