КОЛКАВ БИЛ АДАМ,СПОРЕД МУХАМЕД?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10251
Датум на принтање: 26.Ноември.2024 во 01:29 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: КОЛКАВ БИЛ АДАМ,СПОРЕД МУХАМЕД?
Постирано од: EvAngelos
Наслов: КОЛКАВ БИЛ АДАМ,СПОРЕД МУХАМЕД?
Датум на внесување: 11.Ноември.2007 во 02:06
Мухамед тврди дека Адам бил висок, ни повеќе, ни помалку, туку 27.4 метри (Hadith, Volume 4, Book 55, Number 543).
Му верувате ли на Мухамед?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Коментари:
Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 11.Ноември.2007 во 02:07
Му веруваме.
------------- Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.
|
Датум на внесување: 11.Ноември.2007 во 02:14
И јас му верувам о оооо... не паккккккк!
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: goor
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 01:37
po starogrckata mitologija....ako moze nea da ja spomnam tuka... prvite ziteli na zemjata bile...titanite... toa se dzinovi moze i povisoki od 27.4 m....pa taka da.... neznam so da kazam.... i hristijanite si kradete od ovaa mitologija.. pa zosto ne i tie... :))))))))))
------------- end off days 15...14...13....
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 09:38
Zasto nemame Pavle da ni vnesuva grcka mitologija i filozofija. Ona sto go rekol Muhammed e vistina, taka i kje ostane za navek, zasto zborovite negovi se so vdahnovenie Bozje!!!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 10:07
Абе вие навистина верувате дека Адам бил колку една осумкатница и дека правел шатори од тополи?
|
Постирано од: stargirit
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 10:36
Na niedno mesto vo k*ranot ne se spomnuva fizikusot na Adam
|
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 10:40
A vo vremeto na Muhamed ne ni postoela merkata metar
|
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 11:01
I ne igrajte si mnogu igrachki so verata, te islam, te hristijanstvo, te judaizam-ne gledate li deka vi Biblijata istiot arhangel Gavril i objavuva radosna vest na Marija deka ce go rodi Isus, i istiot melek Jibril mu go objavuva k*ranot na prorokot Muhamed, i istiot angel mu zboruva na prorokot Daniel vo Talmudot.
|
Постирано од: goor
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 15:13
znaci edinstvena zaednicka rabota vo ovie religii e tokmu toj angel
------------- end off days 15...14...13....
|
Постирано од: Miralem1
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 19:10
EvAngelos напиша:
Мухамед тврди дека Адам бил висок, ни повеќе, ни помалку, туку 27.4 метри (Hadith, Volume 4, Book 55, Number 543).
Му верувате ли на Мухамед? |
E ova me sekira mnogu.
Zaradi vakvi temi ja otvoriv temata (za nekoi tuka "nevidliva" tema) "Biblijata i Astronomijata".
Pa Luge... veruvame vo Dinosaurusi,Letecki Cinii... sto e cudno ako Allah dz.s VOZVISENIOT,SEMOKNIOT,Prviot covek go sozdal so taa Visina,pa povremeno namalen rastot na Covekot.Da ne zboruvam sto Naucno e dokazano deka Prvite luge bile tokmu tolku golemi...
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 19:20
Allah naj dobro znae dali se raboti za nekoja Montaza ili ne...
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Постирано од: connected
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 22:35
Миралем1, кога веќе закачуваш фотографии, дообјасни ја фотографијата и кажи повеќе информации за неа ако сакаш. Го проверив сајтот ама неможев да најдам информации за фотката на Анг.јаз
-------------
|
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 23:25
connected напиша:
Миралем1, кога веќе закачуваш фотографии, дообјасни ја фотографијата и кажи повеќе информации за неа ако сакаш. Го проверив сајтот ама неможев да најдам информации за фотката на Анг.јаз |
Connected,naj prvo kazav deka mozebi i ne se raboti za nekoj fakt. Koga e FAKT TVRDAM so sigurnost deka e FAKT.
Kazav na krajot na slikata,dali e vistina ili se raboti za Foto montaza,Allah naj dobro znae.
Ne razbiram nitu jas Turski,no i tamu moze da se vidi deka ne se znae so sigurnost tuku deka mozna e i fotomontaza... Znaci,ne veruvame nie tolku lesnoumno,Connected,iako so toa stop mozeme da potvrdime nesto.
Skeletot navodno go pronasle nekoj tim od Cornell University vo 2000 god.
http://www.skeptica.dk/2004/edamaruku.htm - http://www.skeptica.dk/2004/edamaruku.htm Ete uste eden link.No mislam deka ne e Anglsiki.
Eve nesto na Angliski:
http://www.graphics.cornell.edu/outreach/mastodon/aerial-views.html - http://www.graphics.cornell.edu/outreach/mastodon/aerial-views.html
Ona sto mi dava vistiniti informacii se prethodnite slucki koi sum gi gledal na video.
Se nadevam deka gi pogledna.
Vo prvoto se raboti za devojka koja navodno im smetala na roditelite dodeka bile vo Namaz i ucenje Qur'an pa Allah s.w.t.a go pretvoril onakvo kakvo sto imase prilika da go vidis (ako go vide).
Vo drugi slucaj se raboti (ova vo sekoj slucaj ti pisuvam,ako te interesira),za dete od 18 godini koe ne samo sto go skrsnalo patot tuku preteralo vo pogresniot pat. Deteto dozivealo nesreken slucaj vo koj zaginalo.Posle nekolku sati tekoto e odkopano za da se izvrsi obdukcija i pronajdeno e onakvo kakvo sto imase prilika da go vidis (ako go vide) AZAPI USTE VO GROBOT. NEMA BEGANJE !
I pokraj seto toa,povtorno velam,moze da se raboti i vo vrska so niv za nekakva montaza,nie toa za dokaz ne go zemame Qur'anot ni e Dovolen... nase e da razmisluvame,otvoreno,cisto bez predrasudi,ne prestano Vistinata da ja barame.
Tolku od mene za slucajot. Da ti povtoram i na prviot text rekov deka veruvame bas vo se' a cudno ni e zosto Adem a.s da imal takva visocina.
Zosto toa da bide nevozmozno vo Allahovata MOK BEZGRANICNA ???
A slikata sosema slucajno ja staviv i kazav deka moze i montaza da bide.
Sekoe dobro.
|
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 23:42
Miralem1, ti mene me zezas? na iskopuvanjeto ima koski od mastadont(vid na mamut), a ne od covek dzin. i jas neznaev sto e toa, pa eve slika da znaat drugite. :
ustvari, ke vidat i samite od stranicite koi gi dade
eve jas sto najdov:
On September 16, 2000, Steve Westin of our staff was a guest at the
site outside Hyde Park, New York, where the http://www.priweb.org/ - Paleontological Research
Institution and the http://www.geo.cornell.edu/ - Cornell
Department of Geological Sciences are excavating the skeleton of a
mastodon. He used two digital cameras to acquire images of the site,
some of which are assembled here. Each of these images is actually a
digital mosaic made in our Digital Photography Laboratory by carefully
processing and assembling the individual camera images to provide a
wider field of view than is available in a single image. Martin
Berggren, head of the Digital Photography Laboratory, assisted in the
stitching process.
Miralem1, Miralem1.....
-------------
|
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 23:45
a na drugata, ne go razbiram jazikot, no icigledno e deka si se smesal nesto
-------------
|
Постирано од: Srcence
Датум на внесување: 12.Ноември.2007 во 23:58
connected напиша:
a na drugata, ne go razbiram jazikot, no icigledno e deka si se smesal nesto |
i sega povtorno se vrakame na toa deka, moze da veruvate vo se i sesto no ne mozete da veruvate deka Adem s a bil visok 27 metri?????????CUDNO NAVISTINA CUDNO!
------------- Iskreno-od Mene
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 00:04
Srcence напиша:
connected напиша:
a na drugata, ne go razbiram jazikot, no icigledno e deka si se smesal nesto |
i sega povtorno se vrakame na toa deka, moze da veruvate vo se i sesto no ne mozete da veruvate deka Adem s a bil visok 27 metri?????????CUDNO NAVISTINA CUDNO! |
pa sekako nema da veruvam vo Miralem1 i vo fotomontazi, toa 100%
-------------
|
Постирано од: Srcence
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 00:08
definitivno gresis no i toa e tvoe pravo za koe ke dojde denot koga ke odgovaras!
Zalno za tebe
------------- Iskreno-od Mene
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 00:23
stargirit напиша:
Na niedno mesto vo k*ranot ne se spomnuva fizikusot na Adam |
Џиновската висина на Адам не се наоѓа во Коранот, туку во Хадисите (Приказните на Мухамед) и тоа во Hadith, Volume 4, Book 55, Number 543.
Стихот таму вели: "Allah created Adam, making him 60 cubits tall".
stargirit напиша:
A vo vremeto na Muhamed ne ni postoela merkata metar |
Еден "cubit" е околу 18 инчи.
1 инч = 2.54см
Џиновскиот Адам = 60 * 18 * 2.54см = 2743.2см = 27.4 метри
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 11:38
Srcence напиша:
definitivno gresis no i toa e tvoe pravo za koe ke dojde denot koga ke odgovaras!
Zalno za tebe |
Истото важи и за тебе
-------------
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 11:44
Miralem1 напиша:
connected напиша:
Миралем1, кога веќе закачуваш фотографии, дообјасни ја фотографијата и кажи повеќе информации за неа ако сакаш. Го проверив сајтот ама неможев да најдам информации за фотката на Анг.јаз |
Connected,naj prvo kazav deka mozebi i ne se raboti za nekoj fakt. Koga e FAKT TVRDAM so sigurnost deka e FAKT.
Kazav na krajot na slikata,dali e vistina ili se raboti za Foto montaza,Allah naj dobro znae.
Ne razbiram nitu jas Turski,no i tamu moze da se vidi deka ne se znae so sigurnost tuku deka mozna e i fotomontaza... Znaci,ne veruvame nie tolku lesnoumno,Connected,iako so toa stop mozeme da potvrdime nesto.
Skeletot navodno go pronasle nekoj tim od Cornell University vo 2000 god.
http://www.skeptica.dk/2004/edamaruku.htm - http://www.skeptica.dk/2004/edamaruku.htm Ete uste eden link.No mislam deka ne e Anglsiki.
Eve nesto na Angliski:
http://www.graphics.cornell.edu/outreach/mastodon/aerial-views.html - http://www.graphics.cornell.edu/outreach/mastodon/aerial-views.html
Ona sto mi dava vistiniti informacii se prethodnite slucki koi sum gi gledal na video.
Se nadevam deka gi pogledna.
Vo prvoto se raboti za devojka koja navodno im smetala na roditelite dodeka bile vo Namaz i ucenje Qur'an pa Allah s.w.t.a go pretvoril onakvo kakvo sto imase prilika da go vidis (ako go vide).
Vo drugi slucaj se raboti (ova vo sekoj slucaj ti pisuvam,ako te interesira),za dete od 18 godini koe ne samo sto go skrsnalo patot tuku preteralo vo pogresniot pat. Deteto dozivealo nesreken slucaj vo koj zaginalo.Posle nekolku sati tekoto e odkopano za da se izvrsi obdukcija i pronajdeno e onakvo kakvo sto imase prilika da go vidis (ako go vide) AZAPI USTE VO GROBOT. NEMA BEGANJE !
I pokraj seto toa,povtorno velam,moze da se raboti i vo vrska so niv za nekakva montaza,nie toa za dokaz ne go zemame Qur'anot ni e Dovolen... nase e da razmisluvame,otvoreno,cisto bez predrasudi,ne prestano Vistinata da ja barame.
Tolku od mene za slucajot. Da ti povtoram i na prviot text rekov deka veruvame bas vo se' a cudno ni e zosto Adem a.s da imal takva visocina.
Zosto toa da bide nevozmozno vo Allahovata MOK BEZGRANICNA ???
A slikata sosema slucajno ja staviv i kazav deka moze i montaza da bide.
Sekoe dobro. |
Miralem, jas ne sporam za toa kakva mok ima Alah, t.e. Gospod. Mene me interesirase samo fotografijata, imam golem interes vo rabota so PS, mnogu ja cenam ovaa umetnost.
Mislam deka rascistivme pozz
-------------
|
Постирано од: Ebu-Hurejre
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 14:26
connected напиша:
Miralem, jas ne sporam za toa kakva mok ima Alah, t.e. Gospod. Mene me interesirase samo fotografijata, imam golem interes vo rabota so PS, mnogu ja cenam ovaa umetnost.
Mislam deka rascistivme pozz
|
Koa ke procitate nesto od Islamot bilo da se toa Ajeti ili Hadisi vie vo princip automatski gi sporite....te nemalo dokazi ili sto ti ja ne znam....no koa ke vi se donesat dokazi , tvrdite deka toa se falsifikati te jazikot ne ste go razbrale .....samata slika zboruva se za sebe
ako sumnjas vo verodostojnosta na dokazite obratise do tie koi gi postavile slikite na webstranata te tie samite neka ti dadat potvrda ili demant sa verodostojnosta na slikata
|
Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 15:47
абе дечки она ,,чудоно,, на сликата од коски е или од добро потпечена глина , или од исклецан камен?????????
------------- ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 15:48
а може е и остаток од тие грчките митолошки суштества за кои вели goor
------------- ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 20:02
Connected... nemoj mene da mi veruvas i na slikata ni slucajno.
Veruvaj si vo sto si mislis deka e ispravno. Allah s.w.t.a odlucil i ni dal moznost sekoj da si razmislime sto e vistina a sto ne.... taka da nemam ni troska pravo da ti se mesam vo sto ke veruvas.
Okolu 5 pati kazav (samo vo dve poraki) deka fotografijata moze da e i fotomontaza... Jas prvo ne veruvam vo slikata ona 100% NO VERUVAM VO ALLAHOVATA OBJAVA (i za toa NE MI TREBA SLIKA) I VO ONA STO MUHAMMED S.A.W.S Ni go Preporacal 100% . IMAM DLABOKA PRICINA.
Neznam zosto ne ti e jasno... uste na kraj (koga si bez zdiv i komentar) mi kazuvas "postedi me"...
Nemam tolku vreme,pokasno Maksus za tebe ke pisuvam.
Sekoe dobro ti posakuvam.
|
Постирано од: Lolita
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 20:10
Sto se raspravate nepotrebno, golema rabota ako Muhamed preteral malku, moze covekot metaforcki zborel, onaka poeticno sakajkji da ja iskaze vnatresnata golemina na adam, slicno na legendata za krale marko koj so svojot konj ripal od rid na rid
a moze i e pecatna greska, vo decimalnata zapirka...ma da i 2.7 metri e mnogu, ama bar nekako e realno. poima nemam...kaj zalutav pa i ja na ovaa tema
------------- Your sweetest nightmare
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 20:23
Lolita напиша:
Sto se raspravate nepotrebno, golema rabota ako Muhamed preteral malku, moze covekot metaforcki zborel, onaka poeticno sakajkji da ja iskaze vnatresnata golemina na adam, slicno na legendata za krale marko koj so svojot konj ripal od rid na rid
a moze i e pecatna greska, vo decimalnata zapirka...ma da i 2.7 metri e mnogu, ama bar nekako e realno. poima nemam...kaj zalutav pa i ja na ovaa tema |
E lolita... da se site sposobni da razmislat malku poveke. Vsusnost takvi preteruvanja vo biblijata mozam da ti naogjam bezbroj... kako na primer za zmeovi koi ogan zdrigale (toa od mitologijata zedeno) za magarinja koi zboruvale,za letecki mecki so krila... znaci bezbroj besmislici.
No dali vredi da se raspravam so nekoj kako ovie tuka,koj ne razmisluvaat so svoi glavi ?
Eve si sreduvam edna ubava tema,za vas... p ada vidime kade ke stigneme ;)
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2007 во 23:46
Ajde i tuka prasanje kako odgovor na prasanjeto.
Denes po visocina covekot se znae kolkavav moze da bide,pa zatoa na nekoj tuka cudno ni e kako Adem a.s bil tolku visok.
Na nekogo,kako sto porano kazav,nekoi raboti,treba da mu gi objasnuvas,kako goga bi trebalo na edno bebe vo majcinata utroba uste da mu objasnis sto se go ceka vo ovoj svet. Za nego toa e nevozmozno,zatoa sto vo negoviot svet e se' poinaku. Naj mnogu go smetaat deka e greska SAMO ZARADI TOA STO E ZAPISANO VO QUR'ANOT ILI HADISITE. Da e vo bilo kakva druga kniga,toa bi go smetale za naucno,no ako e vo Qur'anot "greska e". Dali e toa vo red ili zaslepenost,razmislete sami,ne sakam da vi objasnuvam.
No predmalku otvoriv edna tema i mi padna na pamet.
Zosto ne se cudni na primer godinite na Adam ???? Ili zatoa sto stoi vo Biblijata taka ???
http://scripturetext.com/genesis/5-1.htm - 1 Ovo je povijest Adamova roda. Kad je Bog stvorio čovjeka, napravio ga je na priliku svoju; http://scripturetext.com/genesis/5-2.htm - 2 stvorio je muško i žensko. A kad ih je stvorio, blagoslovi ih i nazva - čovjek.
http://scripturetext.com/genesis/5-3.htm - 3 Kad je Adamu bilo sto i trideset godina, rodi mu se sin njemu sličan, na njegovu sliku; nadjenu mu ime Šet. http://scripturetext.com/genesis/5-4.htm - 4 Po rođenju Šetovu Adam je živio osam stotina godina te mu se rodilo još sinova i kćeri. http://scripturetext.com/genesis/5-5.htm - 5 Adam poživje u svemu devet stotina i trideset godina. Potom umrije.
160+800=960 !!!! Denes edvaj 50 gi iskacuvame. Pazi 960 !!!
Neka mi kaze nekoj sega deka ne treba snaga za tolku godini.
Connected... conectiraj se veke ednas.
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 00:10
Јас како што разбрав, таа информација за Адам не била напишана во к*ранот, туку во Хадисите. Но тоа не е толку битно. Ако пишува и ако навистина било така, можеби и било Миралем1. Јас ако не си забележал со тебе спорев околу фотографијата, т.е. фотомонтажата за џиновскиот скелет, а не за тоа колку бил висок Адам.
Ако веќе толку ти е битно, можам да кажам дека можеби и е вистина и има логика, бидејќи на почетокот Господ го создал човекот совршен, како неговата ДНК, па така и можеби неговата физиономија. Сметам дека човекот не бил ист на почетокот на создавањето и денес.
Задоволен?
-------------
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 00:38
Зарем повисоките суштества се посовршени од пониските?
Бог го создал Адам за да живее вечно и тие 960 години се ништо во споредба со вечноста. Но поради падот на Адам во грев во него се вселува громорозниот натрапник - смртта и затоа неговиот животен век се намалува, заради разорното делување на гревот, во секоја генерација се повеќе и повеќе се скратува неговиот животен век.
Но пак ќе прашам, што има посовршено во некаков си џиновски Адам? Зарем малите суштества како што се пајакот, лилјакот, пчелата и др не се совршени само затоа што се мали?
Како берел јагоди тој Адам? Како грицкал сончоглед?
Има ли икакви докази (освен монтиранта слика) дека некогаш постоеле луѓе високи колку една осумкатница во шатори од тополи? Зарем Земјата е нема што да каже за тоа? Каде се нивните фосили, нивните скелети?
Ајде малку трезвено размислувајте, каков Адам висок 27.4 метри
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 00:44
EvAngelos , veruvas li deka postoele Dinosaorusi?
|
Постирано од: Секташ
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 00:57
Ebu-Hurejre напиша:
|
Овој вашиот к*рански адам,изгледа баш бил диносаурус.
Или пак ги водел за ланче диносаурусите.
------------- .......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 01:06
Секташ, да не ти е брат zbunet?
Леле што слатко ќе спијам после ова смеење
Ebu-Hurejre напиша:
|
Да Ебу верувам, прејди на главното, да не се одалечуваме од темава...навистина станува се поинтересна и поинтересна ------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 01:12
spored arheolozite dinosaurusite ziveele pred milijoni godini dali e tocno?
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 01:15
Ебу што е ова милионер?
Кажи што ти е поентата не се мачи.
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 01:18
Ебу, колкав бил Адам, според Мухамед?
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 01:23
se pored no ve prasav dali e vistina deka Dinosaurusite ziveele pred milioni godini vo ovaa planeta?
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 01:25
Живееле до пред 5-6000 години.
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 01:31
dobro eve koa veke taka sakate ke ja preformuliram prasanjeto
koja e najranoto vreme od postoenjeto na planetata zemja te koa za prv pat se pojavile dinosaurusite, od koga datirat?
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 01:48
пооооима немам, не бев таму
А ти знаеш колкав бил Адамчо според Мухамед?
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 01:54
tolkav kolku sto on tvrdel ni poveke ni pomalce
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 02:57
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 03:05
kaj procita ti deka grickal soncokled
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 11:03
Nedolicno odnesuvanje od tvoja strana Evangelose!
Kako za Prviot covek velis "Adamco"?
Zarem ne veruvas deka Bog e Semokjen, pa eden coveko od triesetina metri e problem za Nego?
I ti si mi nekoj vernik!!?
Ako prvite lugje ziveele 900 godini, a zivotot im se namalil poradi grvovite, togas proporcionalno ednakvo i mozno e deka i visinata im se namalila poradi toa?
"Vo eden del od knigata veruvaat, vo drug ne...." Mnogu dobro opisani ste vo Blagorodniot Ku`ran.
A sto se odnesuva do slikata, manje vise, i onaka veruvate vo drva, stapovi, grobovi, i sosema nevistiniti sliki, pa vo ova ako ne veruvate, kako sto rekov, manje vise, neli.....
Bozjiot Pratenik sekogas ja govori vistinata, vdahnovenie od Boga....
Kako i Ku`ranot, taka i hadisite se verodostoen izvor za islamskoto veruvanje i deluvanje, zasto nie veruvame i se pokoruvame!!!!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 11:14
Како грицкал сончоглед? Како берел јагоди тој Адам? Со пинцета? Каде спиел? Во шатори од тополи? Зошто Бог му ги направил сите плодоносни дрва до колена?
Soncogledot e poznat po pticja hrana, a jagotkite ne se edinstvenoto ovosje....
Nemalo samo topoli, tuku ima i den denes Sekvoi, so nad 140 metri visina, bas vo nacionalnite parkovi na SAD.
Epa kako togas jadele i dinosaurusite? ili kje gi negiras i niv?
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 11:36
DAIJA напиша:
Kako za Prviot covek velis "Adamco"? |
Исто како што за мојот другар Александар би рекол Ацко, за мојот другар Бојан велам Бојанчо, за Марија велам Мариче итн.
А ти зошто ставаш голема буква пред тоа "Првиот"? Да не сакаш да ми кажеш дека Адам за вас е господин господин свети Адам? Да не му се поклонувате и нему? Па и не е ни чудно, согласно неговата висина од 27 метри и еден врз друг да се качите пак под колено ќе му бидете.
DAIJA напиша:
Zarem ne veruvas deka Bog e Semokjen, pa eden coveko od triesetina metri e problem za Nego? |
За Бог тоа не е проблем, но не му е ни цел. Поголемата висина не го прави посовршен човекот.
Целата природа, целата наука, археологија, палеонтологија и историја не учи дека такви луѓе, од триесетина метри, никогаш не постоеле на Земјава. Зошто би ви верувал на вас муслиманите повеќе?
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 12:23
Целата природа, целата наука, археологија, палеонтологија и историја не учи дека такви луѓе, од триесетина метри, никогаш не постоеле на Земјава. ne postoele ni lugje koi sto ziveele 900 godini, pa ete veruvas!?
Sega?
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 12:40
E moj EvAngelos... koga samo bi mozel da zabelezis kako jadnicki vrtis da izbegas od nekoi prasanja,ke se zastramis malce i ke si se priberes.
Gledaj kolku lesnoumno ni davas odgovor na prasanjeto:
Broevi:13:33 Видовме и дивови таму - Енаковото потомство од дивови. Ни се чинеше дека сме како скакулци спрема нив.”
Ova bilo metafora... ami kako....
" Ja pred njima istrijebih Amorejce visoke k'o cedar,( http://www2.hellobc.com/travelmedia/images/imagebank/regular/Western%20Red%20Cedar%20-%20Stanley%20Park.jpg - http://www2.hellobc.com/travelmedia/images/imagebank/regular/Western%20Red%20Cedar%20-%20Stanley%20Park.jpg ) jake poput hrašća, ja uništih i plod na njima i korijen pod njima. "
Do usi ste vo lagi brate mili... zatoa temite gi prefrlate vo "bibliski kontradikcii" kade sto i tamu nemavte nikakvo objasnuvanje pa sega da gi isprevrtite prasanjata.....
Veruvas li sega EvAngelos deka Mravkite prozborele so Solomon ???
Ne bidi brat licemer,otvori go srceto,ke svatis deka mnogu vi fali vo Biblijata i za da ja doznaete vistinata za Sozdatelot,edinstveno treba da se obratite vo Qur'anot.
Ti coneccted... vidis kolku poubavo ti stoi toj ton ? Ne deka ocekuvam sekoj da se slozi so mene,tuku fino i kulturno da se razgovara ako se moze.Mene cest i zadovolstvo mi e za Islamot da zboruvam,dokolku ima kulturno prasanje.... Za fotografijata i jas ti kazav bezbroj pati deka MOZNOE da e fotomontaza. Znaci,ona sto ne go znam sigurno NEGOZNAM i ne go tvrdam.
Znaci,sekako deka ima logika,so smaluvanjeto na rastot na covekot se smalile i godinite na negoviot zivot. Za tolku godini,treba snaga. Ako denesen Insan-Covek,raste do svoite 18 godini (na primer) a prosekot na negoviot zivot e 50 togas Onie koi ziveele vo prosek po 960 godini preracunaj do koja godisna vozrast rastele.
Za da ne se davi EvAngelos so negovoto verglanje deka Allah na Adem a.s go stvoril za vecnost pa zatoa mu dal tolku godini,sto e so Nuh a.s (NOE) ???? Po Biblijata Noah ziveel 950 godini ! Po kolku ziveele Ademovite sinovi ? Noahovite sinovi ? Vnuci ? Pravnuci ????
Ete,ke rece... ostaj,prasuvam za Visinata na Adem... toj ne saka da slusne nisto,,,,
Zarem ne mu trebala na Noe vo toa vreme tokmu taa "divovska" visina za da ja izgradi zoo barkata ???? E moj EvAngelos... opameti se. Ako nemas za sto da go Kritikuvas Islamot,molci si.... vo sprotivno se brukas.
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2007 во 12:51
Se obrukal on odamna, samo ne znae kako da se ispravi i da se izvini....
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2007 во 00:55
Miralem1 напиша:
Broevi:13:33 Видовме и дивови таму - Енаковото потомство од дивови. Ни се чинеше дека сме како скакулци спрема нив.” |
Оваа стилска фигура се вика метафора. Таму не вели "ние сме скакулци спрема нив", туку вели "ние сме како скакулци спрема нив"
Брз како леопард, итар како лисица, има остар вид како орел итн. метафора миралем метафора...за разлика од Мухамед кој не вели "Алах го создаде Адам висок како топола", туку вели "Алах го создаде Адам 27.4 метри", тука нема метафора, туку точна бројка.
Miralem1 напиша:
Znaci,sekako deka ima logika,so smaluvanjeto na rastot na covekot se smalile i godinite na negoviot zivot. Za tolku godini,treba snaga. |
Ова не е точно. Денес постојат кошаркари високи над 2 метри, а исто така и џуџиња кои се 4 пати пониски од нив, па сепак овие првите не живеат 4 пати подолго од вторите.
Во медицината е познато дека послабите луѓе во просек живеат подолго од подебелите. Значи на овие вторите "снагата" не им помага баш околу долговечноста.
Миралем, зарем не ти кажал некој досега дека кога се наоѓаш во жива кал дека не треба да преташ? Колку повеќе преташ, толку повеќе тонеш.
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2007 во 09:44
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2007 во 19:01
EvAngelos,mnogu si propustil od prethodniot text:
E moj EvAngelos... koga samo bi mozel da zabelezis kako jadnicki vrtis da izbegas od nekoi prasanja,ke se zastramis malce i ke si se priberes.
Gledaj kolku lesnoumno ni davas odgovor na prasanjeto:
Broevi:13:33 Видовме и дивови таму - Енаковото потомство од дивови. Ни се чинеше дека сме како скакулци спрема нив.”
Ova bilo metafora... ami kako....
" Ja pred njima istrijebih Amorejce visoke k'o cedar,( http://www2.hellobc.com/travelmedia/images/imagebank/regular/Western%20Red%20Cedar%20-%20Stanley%20Park.jpg - http://www2.hellobc.com/travelmedia/images/imagebank/regular/Western%20Red%20Cedar%20-%20Stanley%20Park.jpg ) jake poput hrašća, ja uništih i plod na njima i korijen pod njima. "
Do usi ste vo lagi brate mili... zatoa temite gi prefrlate vo "bibliski kontradikcii" kade sto i tamu nemavte nikakvo objasnuvanje pa sega da gi isprevrtite prasanjata.....
Veruvas li sega EvAngelos deka Mravkite prozborele so Solomon ???
Ne bidi brat licemer,otvori go srceto,ke svatis deka mnogu vi fali vo Biblijata i za da ja doznaete vistinata za Sozdatelot,edinstveno treba da se obratite vo Qur'anot.
Ti coneccted... vidis kolku poubavo ti stoi toj ton ? Ne deka ocekuvam sekoj da se slozi so mene,tuku fino i kulturno da se razgovara ako se moze.Mene cest i zadovolstvo mi e za Islamot da zboruvam,dokolku ima kulturno prasanje.... Za fotografijata i jas ti kazav bezbroj pati deka MOZNOE da e fotomontaza. Znaci,ona sto ne go znam sigurno NEGOZNAM i ne go tvrdam.
Znaci,sekako deka ima logika,so smaluvanjeto na rastot na covekot se smalile i godinite na negoviot zivot. Za tolku godini,treba snaga. Ako denesen Insan-Covek,raste do svoite 18 godini (na primer) a prosekot na negoviot zivot e 50 togas Onie koi ziveele vo prosek po 960 godini preracunaj do koja godisna vozrast rastele.
Za da ne se davi EvAngelos so negovoto verglanje deka Allah na Adem a.s go stvoril za vecnost pa zatoa mu dal tolku godini,sto e so Nuh a.s (NOE) ???? Po Biblijata Noah ziveel 950 godini ! Po kolku ziveele Ademovite sinovi ? Noahovite sinovi ? Vnuci ? Pravnuci ????
Ete,ke rece... ostaj,prasuvam za Visinata na Adem... toj ne saka da slusne nisto,,,,
Zarem ne mu trebala na Noe vo toa vreme tokmu taa "divovska" visina za da ja izgradi zoo barkata ???? E moj EvAngelos... opameti se. Ako nemas za sto da go Kritikuvas Islamot,molci si.... vo sprotivno se brukas. |
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2007 во 19:27
Uste da go potsetam EvAngelos kade mi se davi.
Оваа стилска фигура се вика метафора. Таму не вели "ние сме скакулци спрема нив", туку вели "ние сме како скакулци спрема нив" |
Koga veke se zapiname. Ova znaci moze da bide stilska figura.Vo red,no sto opisuva ovaa stilska Figura EvAngelos ???
Ne rekol skakulci sme pred niv (verovatno zato sto ne bile skakulci) no za razlika od nivnata visina bile KAKO skakulci. Trebase da pisuva skskulci sme prema niv ??? Normalno deka ne. No za primer kazuva kakva bila razlikata pomegju niv.
Brz kako leopard,znaci se raboti za covek koj e brz. Ne e dzaba receno. Ti teknuva li ?
Ova go preskokna:
NE ODBIRAJ EVANGELOS.... ODI SO RED. Ako mislis deka ne si vo ziva kal ;)
Ова не е точно. Денес постојат кошаркари високи над 2 метри, а исто така и џуџиња кои се 4 пати пониски од нив, па сепак овие првите не живеат 4 пати подолго од вторите. |
Zboruvame za globala EvAngelos,koj e prosekot. Niskite se vikaat Dzudzinja visokite se vikaat Dzinovi... ili gi vikame,nie,koi sme so PROSECNA VISINA. Ne isprevrtuvaj,ti se molam. Zboruvame za prosek.I vo nivna doba imalo mozebi nekoj koj ne bil tolku visok,imalo i povisok i ponizok.....
Во медицината е познато дека послабите луѓе во просек живеат подолго од подебелите. Значи на овие вторите "снагата" не им помага баш околу долговечноста. |
Ne zboruvame za DEBELI I SLABI. Si slusnal ti za ZDRAV COVEK,SNAZEN COVEK....??? SNAZEN EvAngelos,SNAZEN COVEK... NE DEBEL,EvAngelos,ne debel,tuku SNAZEN COVEK.
A ona za kalta... si ja imas muvata na kapata.Ke ti kazam zosto.
Zosto me preskokna tuka:
Бог го создал Адам за да живее вечно и тие 960 години се ништо во споредба со вечноста. |
Zarem ne mu trebala na Noe vo toa vreme tokmu taa "divovska" visina za da ja izgradi zoo barkata ???? E moj EvAngelos... opameti se. Ako nemas za sto da go Kritikuvas Islamot,molci si.... vo sprotivno se brukas. |
Pa zarem ne gledas deka si vo BLATO DO GUSA ??? Kade so preskoknuvanje. Vaka li sakas da dokazes nesto.Zarem ne te grize sovest i da priznaes deka si greska ??? Neznam dali moze sekoj da primeti,no ocigledno e deka toa ne e Hristijansko ucenje tuku deka se licno tvoi "biseri" za koi po citava nok mozebi ne spies samo da izmislis LAGA,pa EvAngelos,razmisluvaj malku poveke.... za da ispravis nesto od biblijata,dzaba ti e mislejki nitu edna minuta da ne zaspies. ZNACI,Ne izmisluvaj,kazi onaka kako sto e,ako ne ti e stram.
Ne mi gi skokaj i ne mi gi odbiraj textovite,citaj po red.....
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2007 во 01:58
Ако бил адам толкав,колкава била кутрата ева.
Може била повисока од адам(француски пар).
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2007 во 20:16
Ајде бе шокирајте ме со вашите факти,како ви истоимената тема.
|
Постирано од: medeno
Датум на внесување: 16.Ноември.2007 во 22:43
Секташ напиша:
Ајде бе шокирајте ме со вашите факти,како ви истоимената тема. |
Prvo iznesi svoi fakti pa potoa ke sledi sokot za tebe....zarem samo toa si naucil tuka na forumov?da baras fakti bez da dades fakt za nekoe svoe mislenje????
------------- Neka tvoi koraci ostavjaju iskrenih trag stazama vjerom,neka u dusi ti vlada vjecni mir i zadovoljstvo,a u srce ti gori sjaj vjecnom radosti i sreci...Neka Vozviseni je uvjek uz nama-Amin Allah!
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2007 во 11:03
ccc
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2007 во 12:43
DAIJA напиша:
ccc |
Stvarno sekakvi ima na forumov....
c c c c c
------------- Neka tvoi koraci ostavjaju iskrenih trag stazama vjerom,neka u dusi ti vlada vjecni mir i zadovoljstvo,a u srce ti gori sjaj vjecnom radosti i sreci...Neka Vozviseni je uvjek uz nama-Amin Allah!
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2007 во 18:42
Еве ти еден факт.
Пророкот мухамед кога го напишал ова, изледа не му било добро.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2007 во 21:31
Секташ напиша:
Еве ти еден факт.
Пророкот мухамед кога го напишал ова, изледа не му било добро. |
a tebe izgleda celo vreme dodeka si na Forumov ne ti e dobro!
Poslanikot Muhammed s.a.w.s dobil objava od Allah dz sh...ti vo zivotot svoj ne si dobil nisto i ako prodolzis taka nema ni da dobies! I ne iznesuvaj fakti koi ne se pravno relevantni...stramno e za tebe!
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2007 во 22:41
Подобро и да не добијам таква објава.Ако се случи тоа,ќе значи дека сум откачил.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2007 во 15:34
Otkaceni ste site vie, odamna i toa....
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2007 во 22:28
Секташ напиша:
Подобро и да не добијам таква објава.Ако се случи тоа,ќе значи дека сум откачил. |
Ima eden hadis kade sto Poslanikot Muhammed s.a.w.s. veli deka koj od sledbenicite na Musa a.s. (Mojsej) i Isa a.s (Isus) "ke slusne za mene i mojata objava (Muhammed) i k*r'an i nema da poveruva vo nea i da ja sledi nema ni najmalku da go oseti mirisot na Dzennetot (rajot) i vecno ke gori vo Dzehenem (Pekol)!
Pa srekno na onie koi ne veruvaat a gi imaat site dokazi i znaat koj e vistinskiot pat i uporno se svtruvaat od nego upatuvajki se vo teska zabluda za koja ke odgovaraat na Sudniot den!
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2007 во 22:57
Абе мухамед може да кажува што сака.И буда кажува нешто ама
кој го есапи?
Јас го слушам само Христос.И само по Него ќе врвам, и назад не се обзирам.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2007 во 23:03
Nekoj se ustrami sto otvori vakva tema pa go najde sektas (vidi mu go userot) da trese gluposti kako bi go pokril sramot...
Mene navistina me raduvaat vakvi pojavi na luge od drugite religii isto onolku kolku sto me pravat tazen.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2007 во 23:09
Датум на внесување: 18.Ноември.2007 во 23:24
Ajde sega pisuvaj so vakov covek. EvAngelos,planiras li ti da si gi priberes ovcive ??? Ne primetuvas li deka te brukaat ? Mislis li ti Bratski da im se obratis da ne ti go sramat hristijanstvoto ??? Doduse... ti pocna so brukava. (Ova kolku da te spomnam EvAngelos ) Sakam da prodolzis na temava so kritikite tvoi... ne ostavaja na polupati. Ne baraj od Sektas da ispravi nesto. Gledaj Logicko prasanje:
Логичко прашање,ако адам би толкав според к*ранот,се поставува прашањето,колкава била ева? |
Pazi,logicko prasanje... Ako Logika spomnuvas,Sektas,treba li da ti odgovaram ?? Znaes li ti ustvari sto e LOGIKA ? Da ne ti baram ako tvrdis deka toa go pisuvalo vo Qur'anot aetot da go navedes... ne si tolku seret. No neznam zosto baras odgovor na ova prasanje koga sam odgovor davas ??? Ako Adem bil tolku visok,togas logicki........ Pokolenija i pokolenija bile vo prosek so taa visina.
Tuku,EvAngelos mi se stisi... nego si go sakam mnogu.
Mu propadna teorijata (licno negova) deka Adam so 960 godini za vecnost bil stvoren... ???
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2007 во 23:32
Миралем брате сладок,ти да не сакаш да бидам озбилен на оваа тема.
Немој ти се молам,ви се смее цел свет.Па уште и слики приложуваш.
Ај те молам среди се малку.
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2007 во 00:15
Секташ напиша:
Миралем брате сладок,ти да не сакаш да бидам озбилен на оваа тема.
Немој ти се молам,ви се смее цел свет.Па уште и слики приложуваш.
Ај те молам среди се малку. |
Sektas od kade tebe takva konstatacija deka Adam ziveel vo vremeto na Dinosaurusite........to da ne ti e spored nekoja nova rekonstruirana Biblija
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2007 во 23:38
Sektas od kade tebe takva konstatacija deka Adam ziveel vo vremeto na Dinosaurusite........to da ne ti e spored nekoja nova rekonstruirana Biblija [/QUOTE]
Mislam deka se sto Sektas pisuva vo forum e "kolku da se najde vo muabet"! toa definitivno e taka, zatoa sto nikade ne postiral posto podolg od dve recenici bez nikakva smisla! a toa deka moze da komentira od nekoja rekonstruirana biglija i ne e nekoe cudo vodejki se spored toa deka e sektas Komentarive mu se znaci...........nemam zborovi!
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2007 во 23:49
Me interesira dali seuste vazi teorijata (necija) deka Adem bil sozdaden i mu bile dadeni 960 godini zatoa sto bil sozdaden za vecnost ????????????
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2007 во 23:55
Od kaj ti toa?
|
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 16:18
DAIJA напиша:
Od kaj ti toa?
|
Od samata Biblija
Imeno tamu pisuva deka Bog go ima sozdadeno Adam za vecnosta, za da pokasno ni pisuva deka Adam pocinal koa imal 960 godini ,
i vo pravo e Miralem koa prasuva kako toa da e sozdaden za vecnosta .....mozebi vecnosta za niv e 960 godini......sto znam ........po setoova nisto cudno .......ili
|
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 16:28
Да да, библија и се е можно!!!!
|
Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 00:23
Miralem1 напиша:
koga svatoi deka vi fali navistina toj podatok vo biblijata iscezna. Bog Adam go stvoril za vecnost pa zatoa imal 960 god. |
Каков податок фали во Библијата?
Што не ти е јасно со Адам? Тој бил создаден бесмртен, но со падот во грев си потпишал смрттна казна...што не е тука јасно?
|
Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 02:28
veke ti kazav deka zivotniot vek mu bil ogranicen na 120 godini no Adam dostojno si proziveal 960 godini
-------------
|
Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 02:35
КАде тоа на Адам му бил ограничен животниот век на 120 години, ај одговори ми на Контрадикции во Бибилјата.
|
Постирано од: Al_Gadafi
Датум на внесување: 09.Декември.2007 во 03:24
Bas interesni brojki. Adem a.s. kako prvo covecko sushtestvo sozdadeno od Allah dz.s. e sozdaden da zivee vo Dzennetot (rajot) kako Allahov blagodet. Site znaeme deka vo Denet vladee besmrtnost, no sepak so nacin da moze da se napravi i grev. Posle iskusenieto na Sejtanot kako neprijatel na Allahovata rabota, Adem e izbrkan i spusten na zemjava. Znaci togas nastapuva i smrtnosta. A za brojkite? Da ne ste gi pomesale Adem a.s. i Nuh a.s.! Nuh a.s. e edinstveniot covek, a vo ovoj slucaj Edinstveniot Allahov pratenik koj ziveel najmnogu. Ziveel okolu 950 god. A vremeto vo Dzennetot ne e ednakvo kako i vremeto na Zemjava. Tamu vladeat drugi zakoni.
|
|