|
Film (emulzii, mislenja, informacii...) |
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Автор | ||
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ljubitelot ima tendencija na promashen focus...
... pradi toa mora da se fotografira so f8 max... ne go prepora4uvam...osven ako nekoj saka slu4ajnosti... yashikata e kade kade nad ljubitelot... predlogot na dalton za c330 e odli4en... najdobra investicija e rangefinder ;) mnogu kompaktno i prakti4no izgleda za medium format... so ljubitelot imash nesho malku povekje kontrola od pinhole.... Изменето од moz pos - 12.Ноември.2007 во 20:15 |
||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ljubitel ne e na nivo na Yashica, a ne praam muabet za Mamiya C330 i Rolleiflex. No sepak e spremen za dobri dela vo dobri race. Eve edna flickr grupa.
http://www.flickr.com/groups/lubitel/pool/ |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
dimi
Сениор Регистриран: 20.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 406 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Branko imam Ljubitel2 TLR
go kupiv od antikvarnicata na kej
ako tolku ti e merak pazari eden takov :)
Toa mu doagja kako Smena, no vo TLR izvedba :)
|
||
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
AJ NE SE VADI SEGA, TI SI IZVOR NA ZARAZA OVDE
|
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
MF twin lens mu e majkata... doktoreee, ja sh*tkash yashica-ta?
|
||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne, nikako. Jas nikogo ne zarazuvam so namera. Jas samo kazuvam. Za mene e normalno da se experimentira so razlicni tehniki. Digitalno, Analogno, Mal, Sreden, Golem, B&W, Negativ, Slajd, RAW, Lightroom, Aperture, Photoshop....Se se toa alatki koi imaat svoja ubavina i svoja namena. So volku eftini ceni na MF kamerite, tazno e da ne si dozvolis malku luxus ako si vo moznost. Sekoja tehnika si ima svoja ubavina i svoja namena. Loso e da se zbori "Digitalnoto e tapa" ili "Filmot e mrtov".
No, gledam vo posledno vreme na flickr, pa eve i tuka na forumov ima se povekje fotografi koi pocnale na digital i se povekje sakaat da experimentiraat i so analog. Pogotovo so B&W i Medium Format, kade sto za mali pari (sporedeno so digital MF) ima seriozna zabava. A, za idejata Angel da slika arhitektura, spomenici, crkvi i slicno..... Kolku sto mozam da zaklucam od negovoto portfolio, najvekje kje mu odgovara MF B&W. Kje go dobie vrvniot opticki i tehnicki kvalitet, a so B&W kje dobie dinamika i dramatika. Ova e vo kontext na muabetot deka barase film za slikanje arhitektura i enterieri, ne deka sakam da siram virusi |
||
|
||
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
EVE Dalton se obiduva da te zarazuva
|
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Epa Angel spremi se za Medium Format
|
||
|
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Angel, ako fotografirash arhitektura mislam deka podobro ke bide da koristish 400ASA film (se razbira, ako mozhesh da koristish stativ i podolgi ekspozicii) sto ke ti ovozmozhi da napravis dobri pogolemi formati na otpechateni sliki. Kako sto rekov, 800ASA filmot ima pogolemo zrno koe sigurno deka ke inteferira so finite detali vo entrierite. Takvite sliki se dobri vo mal format, no ako se pogolemi ke zabelezhish deka zrnoto pochniva da se mesha so detalite na ahritekturata ili so detalite na mebelot vo tie prostori. Ako upotrebuvashe medijum format kamera nemashe da go spomnam ova. |
||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mozes da probas 400 ASA Kodak Portra. Imas VC (vivid color) i NC (neutral color) Odlicni se. Da ti odgovoram i na prasanjeto od tvojot komentar na foto.idividi. Kodak Portra go imas vo site varijanti 135, 120, 220 i golem format.
|
||
|
||
aboskovski
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Fala Zoki, ova e tokmu ona sto mi trebase. Nov sum vo ovaa oblast, pa sekoj sovet e dobredojden. Imam namera da gi posetam istoriskite znamenitosti vo okolinata i da napravam BW ili kolor fotografii (ke nosam 2 tela). Enterierite se obicno poslabo osvetleni, pa za taa namena ke mi trebaat poosetlivi filmovi. BW go imam veke, potreben mi e soodvetem kolor film. Bas dobro sto gi postirase primerite. Pozdrav |
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mire, veke mu zablagodariv na Angel za voocheniot lapsus, pa ajde ke ti zablagodaram i tebe. Ne znam zoshto, no mi se sluchuva duri i koga komentiram fotografii, chesto pati vmesto da kazam "levo" velam "desno" i obratno... Mozhebi zhiveam vo "twilight zone ( megju sonot i javeto) ili se raboti za godinite. Inaku se slozhuvam so tebe deka ima razlika megju RAW i JPEG fajlovite vo odnos na nivnata tolerancijata ( verojatno mislish na podatnosta za koregiranje ) pri nadeksponiranje/podeksponiranje i ne veruvam deka bilo koj bi polemiziral okolu toa. Od druga strana, zabelezhuvam deka velish oti razlikata vo dinamikata i tolerantnosta na eksponiranjeto megju filmot i RAW fajlovite e minimalno. Dali tochno te razbrav ? Изменето од Zoran K - 11.Ноември.2007 во 00:52 |
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Angel,
Superia 400 e odlichna i ako se koristi korektno (eksponiranje i razvivanje) rezultatite sto gi dava mozhat da se sporeduvaat so onaa na Reala. Mislam deka najnovava formulacija e neshto izmeneta od prvichnata ( dodavanja na chetvrt sloj ). Spored iskustvoto sto go imam so dvete varzii na ovoj film, prvichnata imashe malu positno zrno (skoro identichno so onoa na Reala), a vtorava e neshto pokorektna so koloritot, no zatoa ima sosem malu poizrazeno zrno. Fuji 800 e verojatno najdobriot film so taa osetlivost. Mozhe slobodno da se eksponira kako sto e deklariran, no mene poveke mi se dopagja koga go eksponiram kako 640ASA. Se razbira deka zrnoto ne e kako kaj Reala ili kako kaj X-tra 400. Nemam zabelezhano deka filmov ima "zholtenichkava" nijansa kako sto veli Jane,no pretpostavuvam deka Jane go videl toa bidejki kako poosetliv, ovoj film gi zabelezhuva i poslabite intenziteti na svetlina (mislam na onie so potopli boi - sijalici, svekji ...). A mozhebi toa se sluchilo poradi nekorektnoto rabotenje vo laboratorijata... Filmov e mnogu dobar ( zemajki ja vo obzir osetlivosta ) za 35mm film (ako ne pravish pogolemi sliki) i e odlichen za medijum format kamera. Kako ilustracija, prilozhuvam nekolku fotografii napraveni so ovoj film eksponiran kako da e 640ASA. Изменето од Zoran K - 11.Ноември.2007 во 00:41 |
||
aboskovski
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zemav 400ka! ke ja probam pa ke te izvestam |
||
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |