IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ОМИЛЕН СТИХ ОД МОЈАТА СВЕТА КНИГА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ОМИЛЕН СТИХ ОД МОЈАТА СВЕТА КНИГА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 22>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2007 во 20:35
EvAngelos, blagodaram za ovaa verzija na mojot omilen psalmсреќа Navistina e dobra!

.

Изменето од maria_magdalena - 02.Април.2008 во 11:16
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2007 во 00:33
Нека се раздвижат планините и нека се потресат бреговите, но Мојата љубов нема да се повлече од тебе, ниту ќе се расколеба Мојот Завет на мирот - вели Господ Кој ти се смилува.
Исаија 54:10
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
strurcence Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Јануари.2007
Поени: 124
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај strurcence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2007 во 15:18
Sakajte i ke vi se dade, barajte i ke najdete ,cukajte i ke vi se otvori! ( Matej lk 11,9-13) Ako dvajca od vas se soglasat na zemjata da molat za nesto, sto i da bilo, ke im bide dadeno od Bog, koj e na nebesata, zosto kade se dvajca ili trojca sobrani vo moe ime, tamu sum i jas srede niv!
Сега знам дека нисто незнам!

Кон врв
Hanibal_King Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Ноември.2007
Поени: 61
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 19:23
A Jas pak vi velam:" Ljubete gi neprijatelite svoi, blagoslovuvajte gi onie sto ve kolnat, pravete im dobro na onie sto ve mrazat i molete se za onie sto ve navreduvaat i gonat".(Mt.5.44)
BOGOSLOV
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 19:26
MARIJA MAGDALENA ???
pa ne znam bas kolku ima takvi zenski iminja na svetot(spored TVOJATA logika)
a po mojata logika ne rekov da ne imate iminja kako marko  marija  petar pavle itn. tuku da ne gi pisuvate svetitelskite dodatoci na svetitelite
намигнување

A da evangelos da ti pojasnam jas SUM hristijanin pravoslaven a toa sveti znaci Sveti lugje.Nema ligje vo Biblijata nareceni sveti zatoa sto onie koi ja pisele samite ne znaele za toa deka se sveti tie se smetale sebesi ravni na site duri i podolni od site. No podocna se nareceni sveti od obicnite lugje - onie koi veruvale vo Gospod Isus Hristo preku niv i videle mnogu cuda preku niv.
намигнување
A toa sto vikas deka vo sekoj covek prebiva svet duh se vika hristijanin toa ti e pogresno zasto vo sekoj covek na zemjava ima Svet Duh toa e onaa DUSA i site sme Bozji sozdanija.Toa znaci SITE CEL SVET E SITE.
A gledaj sam velis deka pred Boga nema ni grk ni judeec a posle velis, deka hristijani se onie so Svet Duh.TE MOLAM SAM NEMOJ DA SE POBIVAS.

I ne znam sto si ucel i kade za hristijanstvoto ama treba da se sovetuvas so drugi nemoj da lutas.

I za kraj edno prasanje
Sto mislis, vo tebe ke prestojuva li Svet Duh, ako ti si najkrvolocniot ubiec na svetot a si roden kako hristijanin?

Изменето од Hanibal_King - 06.Ноември.2007 во 19:43
BOGOSLOV
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 19:58
.

Изменето од maria_magdalena - 02.Април.2008 во 11:17
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 20:01
SE MI KAZA OVA BESE DOVOLNO DA SVATAM
I DA NE SE RASPRAVAM VEKE
трепкање
NE SE NERVIRAJ

Изменето од Hanibal_King - 06.Ноември.2007 во 20:43
BOGOSLOV
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 21:19
Здраво Hanibal,
Одона што можев да го прочитам од твоите коментари, го заклучив следново:
- Многупати избрзуваш во своите коментари и реплики.
- Не си утврден во Библијата (Најверојатно други книги ти ја засенуваат Библијата)
- Имаш некоја притаена горчина и суровост во себе.
Совети:
Повеќе читај, помалку пишувај. Јаков вели: "Бидете брзи во слушањето, а спори во зборувањето". Читај почесто дирекно од Библијата. Знам дека постојат и други секундарни библиски книги кои исто така се поучни, но сепак не заборавај дека Библијата е Божјиот Збор и таа на нас христијаните ни е приоритет, духовна храна, Книга над книгите, потврден Авторитет, Книга преку чија призма ние ја оценуваме и вистинитоста на другите книги.
И не дозволувај да те испровоцираат некои членови овде на форумов, па и надвор од него. Самоконтролата и трпеливоста се плод на Светиот Дух.

А сега, како твој постар брат во Христос, се надевам ќе ми дозволиш да ти направам неколку исправки на твојот пост.

Originally posted by Hanibal_King Hanibal_King напиша:

A da evangelos ...Nema ligje vo Biblijata nareceni sveti
Во Библијата има луѓе кои се наречени свети. Веќе во предхониот мој пост ти реков дека тоа се осветените во Исус Христос т.е. оние кои го примиле ветувањето на Христос - Светиот Дух.

Павле на пример, во воведот на своето писмо до христијаните во Рим, тој ги нарекува свети оние кои се приматели на писмото т.е. христијаните во Рим. Цитирам...
"благодат и мир од Бога Отецот наш и Господа Иуса Христа на сите вас, што сте во Рим, возљубени од Бога, наречени свети."
Римјаните 1:7
Потоа исто така во воведот на своето прво писмо до христијаните во Коринт, тој ги нарекува нив "осветени" и "свети".
"до црквата Божја во Коринт, до осветените во Исуса Христа, до повиканите свети, заедно со сите оние, кои го призовувааат името на нашиот Господ Исус Христос на секое место, на нивно и на наше." 1 Коринтјаните 1:2

Потоа исто така во поздравот до црквата во Коринт, Павле им упатува поздрав од сите свети.
"Ве поздравуваат сите свети!" 2 Коринтјаните 13:13
И така натаму, да не претерувам. Во скоро секое писмо на Павле, во воведот и во поздравот можеш да забележиш како тој ги нарекува "свети" или "осветени" христијаните.

A toa sto vikas deka vo sekoj covek prebiva svet duh se vika hristijanin toa ti e pogresno zasto vo sekoj covek na zemjava ima Svet Duh toa e onaa DUSA i site sme Bozji sozdanija.

Од тука можам да забележам дека немаш вистинско разбирање за Светиот Дух. Точно е тоа дека сите сме Божји созданија и дека сите имаме душа, никој не го спори тоа, но Светиот Дух не е таа "душа".
Човек го добива Светиот Дух само откако ќе стане христијанин.
Не е точно дека секој човек на земјава има Свет Дух. Не може сите да го примат. Ако не ми веруваш мене, верувај Му на Христос Кој го тврди истото:
"Духот на Вистината, Кого светот не може да Го прими, зашто не Го гледа, ниту Го познава." Јован 14:17
Апостолите во нивните посланиа, особено во Делата Апостолкси, јасно зборуваат за одредени луѓе (не сите!) кои го примаат Светиот Дух. Еве еден таков пример:
"Тогаш ги положија рацете на нив и тие Го примија Светиот Дух." Дела 8:17
Од овде јасно се гледа дека Светиот Дух не е таа "душа" која си постои во секој човек. Овие луѓе го немали Светиот Дух, па го примиле. Дококлу тоа било некаква "душа", тогаш ќе испадне дека тие немале предходно душа па потоа примиле. Значи тоа не е душа, туку тоа е Светиот Дух, за кој и Христос вели дека не може светот да го прими, туку само христијаните.

I za kraj edno prasanje
Sto mislis, vo tebe ke prestojuva li Svet Duh, ako ti si najkrvolocniot ubiec na svetot a si roden kako hristijanin?

Теолошки лапсуз (се надевам ти се испушти непромислено). Ниеден човек не се раѓа како христијанин, ниту како муслиман, ниту како марксист, ни ленинист. Човекот се раѓа табула раса, без никакви убедувања и тој подоцна, делумно под влијание на околината, се определува во што ќе верува.
Значи, доколку го исправиме твоето прашање во следниов облик: Дали во тебе ќе престојува Светиот Дух ако ти си најкрволочнит убиец на светот? Одговорот е Не! Затоа што најкрволочните убијци не се христови следбеници т.е. христијани.

Се надевам дека моите исправки ќе ги примиш во христијански дух и дека нема да ме сфатиш погрешно, дека со истите, се надмудрувам со тебе. Само сакав да ти укажам на овие работи како на мој брат во Христос.
Поздрав!
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2007 во 12:26
ETE STO SE SLUCUVA KOGA COVEK TOLKUVA BUKVALNO I MISLI DEKA SAMO BIBLIJATA E BOZJIOT ZBOR I NISTO DRUGO!

SI SLUSNAL TI ZA BOZJO OTKROVENIE PREKU SVETITELITE POSLE HRISTA?
ZNAES DEKA SEKOE ZITIE NA SEKOJ SVETITEL E BOZJO OTKROVENIE I DEKA PREKU ZIVOTOT NA SVETITELITE NI SE OTKRIVA BOG?OCIGLEDNO NE!

SI SLUSNAL LI ZA SVETI GRIGORIJ BOGOSLOV SVETI JOVAN ZLATOUST I MNOGU MNOGU DRUGI.
SI PROCITAL NIVNA KNIGA????
SITE TIE KNIGI SE BOZJO OTKROVENIE PRIJATELE.
A SVETI JOVAN ZLATOUST VELI:"AKO BESE ZAPISANO SE STO KAZAL I KAKVI CUDA IZVRSIL GOSPOD ISUS HRISTOS NA ZEMJATA, NEMASE DA GI SOBERE SITE KNIGI NA OVOJ SVET".
SO OVA NEMOJ DA MISLIS DEKA GO OTSTRANUVAM SVETOTO PISMO.

SE NADEVAM SEGA TI E POJASNO!?

ONAMU KADE STO SI NASOL VO POSLANIJATA DEKA LUGJETO SE NARECENI SVETI TOA NE ZNACI SVETITELI I NE ZNACI DEKA TIE LUGJE SE BAS NASLEDNICI NA HRISTIJANITE PA SE SVETITELI.

T O L K U V A S POGRESNO I BUKVALNO .A TOA NE CINI.

TOA SVETI TAMU ZNACI DEKA NIV IM SE OTKRIVA BOG.
A NE DEKA SE SVETITELI POSTO JAS TI ZBORUVAV DEKA NEMA LUGJE NARECENI SVETITELI VO BIBLIJATA.ZASTO AKO SE SEKJAVAS (AKO NE SE SEKJAVAS PROCITAJ )DEKA TOA BESE RASPRAVIJATA OD PRETHODNIOT TVOJ POST.
TVOJATA DUSA AKO NE E POTPOMOGNATA OD SVETIOT DUH(znam trebase da ti objasnam podobro za dusata _ otsega ke znam )ZNACI AKO NE E POTPOMOGNATA OD SVETIOT DUH ( NEMOJ DA MISLIS I ZA OVA DEKA E SVET DUH ZNACI DA TI POJASNAM I SVETIOT DUH E BOG  ZBORUVAME ZA BOG, OK?OK.) TAA BI BILA MRTVA.SVETIOT DUH (BOG)E TOJ KOJ I DAVA SILA NA TVOJATA DUSA DA SE BORI VO OVOJ ZIVOT PROTIV SITE ZLA.A TVOE E STO KE ODBERES.SILATA NA SVETIOT DUH VARIRA ZNACI TAA E NAIZMENLIVA SILA(DA TI POJASNAM - VELAM VARIRA ZASTO TAA VARIRA VO DUSATA NA COVEKOT COVEKOT E TOJ KOJ JA PRAVI DA VARIRA PREKU SVOITE DELA I GREVOVI, A KAKO SILA KAKO BOG E NORMALNO BOZESTVENA I SILNA.)
ZNAM SEGA SI VELIS STO ZBORI OVOJ.
IMA VREME KE RAZBERES.

A ONA STO TI GO NAREKUVAS LAPSUZ I TOA DA TI GO POJASNAM I DA TI GI DADAM TOCNITE DETALI!

PRVO DA TE PRASAM TI KOGA KE SE RODIS VO PRAVOSLAVNO HRISTIJANSKO SEMEJSTVO STO KE UCIS ZA ISLAMOT NELI????DA????

prodolzena verzija na nesvatenoto prasanje:
1)Sto mislis, vo tebe ke prestojuva li Svet Duh, ako ti si najkrvolocniot ubiec na svetot a si roden kako hristijanin?

KOGA TE PRASAV RODEN KAKO HRISTIJANIN TOA E - KRSTEN VO CRKVA A KRSTENIETO ZNACI PRIMANJE NA SVETIOT DUH.

CEKAJ NE SUM ZAVRSIL.
ZNACI ONOJ KOJ NE E KRSTEN VO CRKVA I NE GO PRIMI SVETIOT DUH TOJ E PRIJATELE MRTOV.
ZNAES ZOSTO??NE??
ZATOA STO ONOJ KOJ NE GO PRIMIL SVETIOT DUH NEMA PRAVO NA PRICESTUVANJE SO SVETOTO TELO I KRV HRISTOVA A AKO COVEK NE SE PRICESTUVA NE MOZE DA SE SPASI A AKO NE MOZE DA SE SPASI TOJ E PODLOZEN NA VECNIOT AD A TOA ZNACI TOJ E MRTOV.
(da ti pojasnam i ovde da ne zalutas - ova e za onie na koi im e otkrieno znaci dadeno otkrovenie)

A ZA PRASANJETO NE SI VO PRAVO DEKA AKO SI UBIEC NE MOZES DA SE SPASIS !!!!
SI ZABORAVIL STO E POKAJANIE i MILOST BOZJA?!!!!
AKO IMA USTE DA UCIS
PROCITAJ GO SLEDNOVO I NAJDI VO SVETOTO PISMO:

Eden od raspnatite zlocinci
hulese na Nego, velejki:"Ako si Ti
Hristos, spasi Se Sebesi i nas!"
A drugiot, koga odgovori, go
iskara i rece:"Zar i od Boga ne se
bois, koga si veke i sam osuden?
Nie sme pravedno osudeni, za-
sto primivme zasluzena kazna spo-
red nasite dela; no On nisto loso
ne napravil."
I My rece na Isusa:"Seti se na mene,
Gospodi koga ke dojdes vo
carstvoto Svoe!"
A Isus my rece:"Vistina ti
velam: denes ke bides so Mene vo
rajot!"
(Luka.23.39-43)

Ova e ona sto vikas deka krvolocnote ubijci ne se hristovi naslednici?????????????? koj e ogorcen i surov sega.
A vidi toj ne bil ni hristijanin a bil PRV covek vo rajot zaedno so Bog.(ova e ona sto ti vikam za tie na koi ne im e dadeno otkrovenie Bozjo)

pozdrav

Изменето од Hanibal_King - 07.Ноември.2007 во 12:27
BOGOSLOV
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2007 во 23:19
hanibal hanibal, темпераментно детенце, од каде човек да почне да ти реплицира
Најмудро е од никаде голема%20насмевка така и јас ќе постапам, без навреда, но навистина немам толку слободно време како летоска за безброј реплики, а и нема некое фајде од тоа. Ако си сериозен и искрено заинтересиран за изворното учење на Христос, за овие работи би се сложил да разговараме во живо (пиши ми ЛП), каде дискусиите би течеле побрзо и поконструктивно.

Сепак не можев да преминам покрај ова голема%20насмевка
Ми го наведуваш примерот со разбојникот кој бил распнат до Христос и лажно ме клеветиш дека наводно јас сум рекол дека убијците не можат да се спасат, а јас пак реков дека убијците не се Христови следбеници, а доколку се покајат, како разбојникот, тоа е веќе друга работа.

Сепак, интересно е што ми го спомнуваш примерот за разбојникот кој се спасил на крстот, а само неколку реда погоре велиш:
Originally posted by Hanibal King Hanibal King напиша:

KOGA TE PRASAV RODEN KAKO HRISTIJANIN TOA E - KRSTEN VO CRKVA A KRSTENIETO ZNACI PRIMANJE NA SVETIOT DUH.

CEKAJ NE SUM ZAVRSIL.
ZNACI ONOJ KOJ NE E KRSTEN VO CRKVA I NE GO PRIMI SVETIOT DUH TOJ E PRIJATELE MRTOV.
ZNAES ZOSTO??NE??
ZATOA STO ONOJ KOJ NE GO PRIMIL SVETIOT DUH NEMA PRAVO NA PRICESTUVANJE SO SVETOTO TELO I KRV HRISTOVA A AKO COVEK NE SE PRICESTUVA NE MOZE DA SE SPASI A AKO NE MOZE DA SE SPASI TOJ E PODLOZEN NA VECNIOT AD A TOA ZNACI TOJ E MRTOV.

Гледаш ли како сам се побиваш ханибал?
Дали разбојникот се крстил во црква? Не. Тогаш како се спасил? голема%20насмевка
Дали разбојникот се причестил? Не. Тогаш како се спасил? голема%20насмевка
Ти велиш дека тој е подложен на вечниот Ад, а пак Христос му рекол: "Денес ќе бидеш со Мене во рајот".
Колку контрадикторно. Кому да верувам, тебе или на Христос? збунетост

Изменето од EvAngelos - 07.Ноември.2007 во 23:21
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2007 во 14:55
procitaj go redot

za tie na koi ne im e dadeno otkrovenie i Zrtvata Hristova covek svati.

Denes postoi toj cin Pricesna za da preku Hrista se izbavime
i razbojnikot se izbavil preku Hrista.Razbojnikot se pokajal.
Toa e celiot nastan (cinot na postot pricesta ispovedta) razbojnikot so toa sto se pokajal pred Hrista i mu rekol samo tie zborovi :"Gospodi seti se na mene koga ke stignes vo carstvoto nebesno"; samo so ovie zborovi toj se pokajal za se sto storil i go priznal Hrista za BOG (a so toa priznavanje go primil Hrista - zasto i nie koga se krstevame go primame Hrista  a plukame na gjavolot)sto se potvrduva so zborot GOSPODI.

znaci tebe ti e dadeno da go primis svetiot duh zasto si hristijanin toa ne te pravi svet hristov sledbenik.
sekoj koj ke go primi Hrista se krsteva.

Gospod rekol:"tesni se vratite na rajot.a sirok i strmen e patot koj vodi vo propast".

ama dobro slednata replika ke e so crtezi pa ke me razberes.

A zasto ti da ne se navredi sto BOZEM sum te klevetel koga ti prv pocna a jas ne ti rekov nisto ili nemas SMIRENIE.

toa e ona sto ti vikam bukvalno svakjanje.

Изменето од Hanibal_King - 09.Ноември.2007 во 15:05
BOGOSLOV
Кон врв
strurcence Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Јануари.2007
Поени: 124
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај strurcence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2007 во 03:38
изненадување Pa luge vi se cudam pa temava ne e za da se prepirame i dokasuvame pa temava e za omilenite sthovi od svetata kniga, za  stihovite koi ni se dopagaat.голема%20насмевкаголемо%20гушкањебакнеж голема%20насмевка Citajte i nasladuvajte se, pisuvajte i daruvajte sladost za drugite.намигнувањебакнеж

Изменето од marula - 16.Ноември.2007 во 03:39
Сега знам дека нисто незнам!

Кон врв
Lolita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2007
Локација: United Kingdom
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2007 во 11:03
ne im go pravi na drugite ona sto ne sakas tebe da ti go pravat
- The Bible намигнување
Your sweetest nightmare
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2007 во 20:26
Originally posted by Lolita Lolita напиша:

ne im go pravi na drugite ona sto ne sakas tebe da ti go pravat
- The Bible намигнување

Имам мала забелешка тука. 
Доколку го цитираш Златното Правило од Библијата, тоа се разликува за 4 букви од твојот пост среќа
Имено таму правилото (заповедтта на Исус) не се наоѓа во форма на негација и пасивна форма (не им го прави...), туку во активна форма (прави им го...) или цитирам...

"Прави им го на луѓето она што сакаш тие да ти го прават тебе."
Матеј 7:12

На прв поглед делува како да нема разлика, но ако човек малку подлабоко размисли мислам дека има.
Првата верзија е некако пасивна, во смисла: "не ти се мешам, не ми се мешај" и во некоја смисла поставува граници меѓу луѓето, во нивната комуникација.
Додека втората е во активна форма и повикува на љубов кон другите, кон комуникација, кон активно делување, кон преземање иницијатива итн. Тоа ни вели да не седиме со скрстени раце кога некој има потреба од нас, туку да "правиме" она што сакаме и нам некој да ни направи кога ние би биле во позиција на оној кој има потреба од нас.

Златното правило го поттикнува добриот човек секогаш и безусловно да го прави првиот чекор во добродетелството кон другите луѓе, а не како негативната верзија, да одговара само реактивно во однос на тоа како другите ќе се постават спрема нас.
Поздрав!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.