ОМИЛЕН СТИХ ОД МОЈАТА СВЕТА КНИГА
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7753
Датум на принтање: 18.Ноември.2024 во 03:52 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ОМИЛЕН СТИХ ОД МОЈАТА СВЕТА КНИГА
Постирано од: EvAngelos
Наслов: ОМИЛЕН СТИХ ОД МОЈАТА СВЕТА КНИГА
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 13:37
Правила на постирање:
Начин на постирање: Напишете го стихот, притиснете ЕНТЕР и напишете ја адреса на стихот (Од која книга е, која страна или кое поглавје и кој бр на стих) пр. 1 Јованово 3:16 (Библијата) или Сура 2:34 (Ку'ран) или Потеклото на Видовите (Дарвин) стр. 56
Должина на стихот: Најмногу 3 реда.
Број на стихови: 3 дневно. (за да нема спамирање и преистакнување на одредена света книга)
Отворете ја вашата Света Книга, изберете го вашиот омилен стих и споделете го со нас.
Поздрав,
EvAngelos
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Коментари:
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 13:38
Нека се раздвижат планините и нека се потресат бреговите, но мојата љубов нема да се повлече од тебе, ниту ќе се расколеба Мојот Завет на мирот - вели Господ Кој ти се смилува. Исаија 54:10 (Библијата)
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 01:01
Никој нема поголема љубов од оваа: Да го положиш сопствениот живот за своите пријатели. Исус во Јован 15:13 (Библијата)
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 10:09
Исус Христос, Тој, Иако по Својата природа е Бог, не ја искористи Својата еднаквост со Бог за да приграби нешто за Себе. Напротив, се откажа од тоа и стана слуга, се роди во човечко тело и живееше како човек.
Филипјаните 2:6-7 (БИБЛИЈАТА)
-------------
|
Постирано од: LouWeed
Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 10:10
koj e bezgresen neka go fri prviot kamen....
wer ohne suende ist werfe den ersten stein!!
ps: PRAVILA NA POSTIRANJE hahahaha........
------------- http://www.myspace.com/louweed666 - NICE BOYs DONT PLAY ROCK&ROLL
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 02:38
Зашто уверен сум дека ни смртта, ни животот, ни ангелите, ни властите, ни сегашноста, ни иднината, ни силите, ни височината, ни длабочината, ни кое било друго создание, не ќе може да не одвои од Божјата љубов, која е во Исус Христос, нашиот Господ. Римјаните 8:38,39
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 10:44
Вие знаете каков милосрден дар ни даде нашиот Господ Исус Христос! Иако беше богат, заради вас Тој стана сиромашен, та преку Неговата сиромаштија вие да станете богати.
2 Коринќаните 8:9
-------------
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2007 во 01:42
Зашто колку што е небото високо над земјата, толку е голема Неговата милост над оние кои се бојат од Него. Колку што е истокот далеку од западот, толку ги оддалечува од нас нашите безаконија. Псалм 103:11,12
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 06.Јуни.2007 во 14:53
Благословени сте и вие ако ве навредуваат и прогонуваат поради тоа што сте Мои следбеници и ако изнесуваат злобни лаги против вас. Радувајте се и ликувајте, зашто на небото ве чека голема награда;така беа прогонувани и Божјите пророци кои живееја пред вас Матеј 5 :11-12
-------------
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 06.Јуни.2007 во 18:55
Щедр и милостив Господь, долготерпелив и многомилостив.
psalm 102, 8
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Постирано од: чаир
Датум на внесување: 06.Јуни.2007 во 19:50
I
koga jadea, Isus
zede
leb, go blagoslovi i re~e: <Zemete, jadete, ova e Moeto telo."
*1.Kor.11,23-25;
27.
I kako ja zede ~a{ata,
zablagodari,
im dade i re~e: <Pijte od nea site;
28.
*za{to ova e Mojata krv na +Noviot zavet, koja se proliva
za
mnozina, za oprostuvawe na grevovite.
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 01:46
А за вас, кои се боите од Името Мое, ќе изгрее сонцето на правдата и исцелување ќе има во зраците негови Малахија 4:2
|
Постирано од: m__g__
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 22:28
Има време за всяко нещо, И срок за всяка работа под небето: Еклисиаст
3:1
------------- Go ahead!
Make my day!
|
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 22:29
Време за разхвърляне камъни, и време за събиране камъни; Време за прегръщане, и време за въздържане от прегръщането;
Еклисиаст
3:5
------------- Go ahead!
Make my day!
|
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 22:29
Време за търсене, и време за изгубване; Време за пазене, и време за хвърляне; Еклисиаст 3:6
------------- Go ahead!
Make my day!
|
Постирано од: Danyal1907
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 22:42
Pjesm. 4,11; 7,9 "S usana tvojih, nevjesto, saće kapa, pod jezikom ti je med i mlijeko, a miris je haljina tvojih kao miris libanski. ...Usta su tvoja kao najbolje vino."
------------- Covek koj ne pravi greski obicno ne raboti nisto-Phillips
|
Постирано од: Averoes
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 22:44
" A ako ih upitaš ko je stvorio nebesa i Zemlju, oni će, sigurno, reći: "Stvorio ih je Allah!" - Da, Silni i Sveznajući,
Onaj koji s neba s mjerom spušta vodu, pomoću koje u život vraćamo mrtve predjele - tako ćete i vi biti oživljeni;" ( k*ran ,43:11 ,13)
------------- NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !
|
Постирано од: Miralem1
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 22:45
EvAngelos напиша:
Никој нема поголема љубов од оваа: Да го положиш сопствениот живот за своите пријатели. Исус во Јован 15:13 (Библијата) |
I posle ova mi kritikuvas Dzihad ?
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 22:54
Danyal1907 напиша:
Pjesm. 4,11; 7,9 "S usana tvojih, nevjesto, saće kapa, pod jezikom ti je med i mlijeko, a miris je haljina tvojih kao miris libanski. ...Usta su tvoja kao najbolje vino." |
Pjesma 1,13 "Dragi mi je moj stručak smirne što mi među grudima počiva."
Pjesma nad pjesmama " Stas je tvoj kao palma, grudi su tvoje grozdovi. (9) Rekoh: popet ću se na palmu da dohvatim vrške njezine, a grudi će tvoje biti kao grozdovi na lozi, "
Pjesma 4,5; 7,3-7 Tvoje su dvije dojke kao dva laneta, blizanca košutina, što pasu među ljiljanima."
Ezekiel 23,1-21 " I odaše se bludu u Egiptu, blud činiše u mladosti: ondje su im grudi stiskali, djevojačke dojke gnječili. "
Ezekijel 16 " Dojke ti se raspupale, kosa ti narasla, ali si još gola i naga bila. Prođoh kraj tebe i u te se zagledah: i gle, dob tvoja - dob je ljubavi! Raširih na te skute svoje i pokrih ti golotinju."
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 00:26
прости евангелос што ја реметам темата, ама ми се допаѓа што и на муслиманите им се омилени стиховите од Библијата...
-------------
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 01:27
Веродостојно е кажаното:
"Ако умревме со Него, со Него и ќе живееме,
ако издржиме, со Него и ќе царуваме,
ако се откажеме од Него, и Тој ќе се откаже од нас,
ако сме неверни, Тој останува верен!
Зашто Сам Себе не може да се откаже."
2 Тимотеј 2:11-13
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 08:49
Убеден сум дека ни смртта ни животот; ни ангелите, ни владетелите; ни сегашноста, ни иднината; ни некакви сили, било да се сили од височините или сили од длабочините; ниту што и да е на овој свет НЕ МОЖЕ ДА НЕ ОДВОИ ОД БОЖЈАТА ЉУБОВ, што Тој ни ја искажува преку Исус Христос, нашиот Господ!
Римјаните 8:38-39
-------------
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 09:04
te sakam moja draga ovoj stih e tvoja traga ko plima mi nadoagjas ja brises mojata taga
sveti Gjorgji Krstevski
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: Sulltan Murad
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 12:26
Napraj mesto, slatka sestro koja i da si ti ke me spasiš od ludilo napraj mesto i laži me nešto jas prosto ne smeam nokva da sum sam
sveti vlado janevski
-------------
|
Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 16:06
Zo{to Bog tolku go vozqubi svetot, {to Go dade Svojot Edinoroden Sin, ta sekoj {to veruva vo Nego da ne pogine, no da ima `ivot ve~en.
Sveto evangelie spored Jovana 3,16
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 18:44
postariot brat напиша:
Зошто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, за секој кој верува во Него, да не загине, но да има живот вечен.
Јован 3:16
|
Кога Исус го даде сопствениот живот за нас, ние свативме што значи да се има љубов. 1 Јованово 3:16
п.с. Споредете ги стиховите!
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 23:16
Luka 14,26 Isus, "Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! "
Matej 10,34-36 "Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine
Tko štedi šibu, mrzi na sina svog, a tko ga ljubi, na vrijeme ga opominje. Ne daj mu slobode u mladosti i ne praštaj mu pogrešaka njegovih. Savij mu šiju dok je mlad i nagnječi mu rebra dok je malen, da ti ne bude buntovan i neposlušan i ne ožalosti te duboko. Ludost prianja uza srce djetinje: šiba pouke otklanja je od njega. Ne uskraćuj djetetu opomene, jer, udariš li ga šibom, neće umrijeti: biješ ga šibom, ali mu dušu iz Podzemlja izbavljaš. Oko koje se ruga ocu i odriče posluh majci iskljuvat će potočni gavrani i izjesti mladi orlovi. Krvave masnice očiste zlo i udarci pročiste odaje utrobe. Mudre izreke 21, 30
Tada Amnon reče Tamari: "Donesi mi jelo u spavaonicu da se okrijepim iz tvoje ruke!" I Tamara uze kolače koje bijaše zgotovila i donese ih svome bratu Amnonu u spavaonicu. (11) A kad mu je pružila da jede, on je uhvati rukom i reče joj: "Dođi, sestro moja, lezi sa mnom!" (12) A ona mu reče: "Nemoj, brate moj! Ne sramoti me jer se tako ne radi u Izraelu. Ne čini takve sramote! (13) Kuda bih ja sa svojom sramotom? A i ti bi bio kao bestidnik u Izraelu! Nego govori s kraljem: on me neće uskratiti tebi!" (14) Ali je on ne htjede poslušati, nego je svlada i leže s njom.
Ezekiel 23,20 "uspaljujući se za razvratnicima kojima muška snaga bijaše kao u magaraca, a izljev kao u pastuha."
Galaćanima 3,28 "Nema više: muško - žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! "
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 02:16
Јас, Светлината, дојдов во светот, за ниту еден кој верува во Мене да не остане во темнина.
Исус во Јован 12:46
|
Постирано од: Sulltan Murad
Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 11:39
zar svetlinata zbori?
-------------
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 13:59
Sulltan Murad напиша:
zar svetlinata zbori? |
Епа кога може во Ку'ранот мравките да зборуваат, зошто тоа да не го може Светлината?
И кога стигнаа во долината на мравките, една мравка рече: "О мравки, влезете во живеалиштата ваши бидејќи ќе ве прегазат Сулејман и војската негова, незнаејќи!" (Сура 27:18)
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 23:55
и овие стихови ми се свигаат:
Pjesma 4,5; 7,3-7 Tvoje su dvije dojke kao dva laneta, blizanca košutina, što pasu među ljiljanima."
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2007 во 00:05
еве што толку научив нешто што не знаев:
Isus im odgovori: "Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Lk 5,31
|
Датум на внесување: 15.Јуни.2007 во 17:42
Се содејствува за доброто на оние кои Го љубат Бога.
Римјаните 8:28
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 01:48
Ако останете во Мене и ако Моето учење се вкорени во вас, барајте што и да посакате, и ќе ви биде.
Исус во Ев. Јован 15:7
|
Постирано од: ZakHay
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 02:36
Jas sum Alfa i Omega,veli Gospod Bog.kojsto e,i kojsto bil i kojsto doagja.Semokniot! Откровение 1:8
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 16:35
Исус одговори: "Ти велиш дека Сум Цар. Јас се родив за тоа и за тоа дојдов на светот, за да сведочам за вистината. Секој кој е од вистината, го слуша Мојот глас."
Јован 18:37
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 16:39
BI TREBALO DA SI PAR ... SO EDNA SENKA ZA DAR....
Dima: 16:38
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: Ангелче
Датум на внесување: 26.Јуни.2007 во 18:22
Зашто Бог толку Го возљуби светот што Го даде Својот Единороден Син, за секој кој верува во Него, да не загине, туку да има живот вечен!
Јован 3:16
------------- 1 2 3
|
Постирано од: Marina_21
Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 12:07
Љубовта долго трпи, љубовта е милостива, љубовта не завидува, не се фали, не се вообразува, не се однесува непристојно, не го бара своето, не се раздразнува. Не држи сметка за зло.(1Кор.13:4-6)
------------- Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
|
Постирано од: Marina_21
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 09:49
Не осудувајте други, па и вие нема да бидете осудувани. (Матеј7:1)
------------- Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
|
Постирано од: ZakHay
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 13:25
19Ovo je Ivanovo svjedočanstvo: židovi poslaše svećenike i njihove pomoćnike iz Jeruzalema da upitaju Ivana tko je on.
20On je otvoreno priznao: 'Ja nisam Krist.'
21'A tko si onda?' pitali su ga. 'Jesi li Ilija?''Nisam
22'Pa tko si onda? Reci nam da možemo odgovoriti onima koji su nas poslali. Što imaš reći o sebi?'
23On im odgovori: 'Ja sam glas koji viče iz gole pustinje: "Pripravite se za dolazak Gospodnji!' kako je prorokovao Izaija.
Jovan
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 13:57
Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.
Јован 3:17
|
Постирано од: korisnik
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:17
“And when we were all fallen to the earth, I
heard a voice speaking unto me, and saying in the Hebrew tongue, Saul, Saul, why
persecutest thou me? it is hard for thee to kick against the pricks.” (Acts
26:14)
aj prevedete mi go na makedonski .. ili napisete go na makedonski :) Bas sakam na Makedonski da go procitam ... brzo brzo .
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:21
И кога сите паднавме наземи, чув глас кој ми зборуваше на еврејски јазик: "Савле, Савле, зошто Ме прогонуваш? Тешко ти е да клоцаш против остен!" Дела 26:14
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:22
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:25
EvAngelos напиша:
Тешко ти е да клоцаш против остен!" Дела 26:14
|
ne razbiram!
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:26
Остен = еден вид на бодило Исус во динамична смисла сака да му каже на Павле: "Не можеш со глава преку ѕид" (со денешно слободно изразување )
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:27
или: што се буниш, што клоцаш против тие што ги боделе што се избодени ..! ц.ц.ц. каде бе избодени?
кои се тие што се бодени .. со што .. и каде?
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:47
korisnik напиша:
EvAngelos напиша:
Тешко ти е да клоцаш против остен!" Дела 26:14
|
ne razbiram!
|
Не можеш да војуваш против нешто што е посилно од тебе. Не може човек да се спротистави на Бог. Христос му вели на Павле дека тој не војува против група еретици на јудаизмот, туку против Бог! Тоа е контекстот, а не кој бил и како бил избоден.
|
Постирано од: Gideon
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 02:02
Osten e Isto taka i stap so koe se terale volovite i ovcite vo tie vreminja!
------------- In God we Trust!
God Bless our Land!
|
Постирано од: Ангелче
Датум на внесување: 01.Јули.2007 во 12:26
Секој добар дар и секој осовршен подарок доаѓа одозгора, од Таткото на светлината, во Кого нема измени, ниту сенка од промена. -Јаков 1:17
------------- 1 2 3
|
Датум на внесување: 02.Јули.2007 во 09:59
Верно е словото и достојно за полно примање:
Христос Исус дојде во светот да ги спаси грешниците, од кои најголем сум јас.
(Павле во 1 Тимотеј 1:15)
|
Датум на внесување: 03.Јули.2007 во 02:25
И како што телото без дух е мртво, така и верата од која не произлегуваат дела, е мртва вера.
-Јаков 2:26
|
Датум на внесување: 29.Јули.2007 во 23:58
Лука: 7:47 Затоа, ти велам, простени и се многу гревови, зашто имаше многу љубов; кому малку се простува - малку љуби.”
-------------
|
Датум на внесување: 29.Јули.2007 во 23:59
JOVAN 15:13 Никој нема поголема љубов од оваа: да го положи сопствениот живот за своите пријатели.
-------------
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 00:00
JOVAN 4 :16 И ние ја запознавме и верувавме во љубовта, која Бог ја има кон нас.
Бог е љубов: и кој останува во љубовта, останува во Бога и Бог останува
во него.
-------------
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 03:53
POSLANIE DO RIMJANITE
8
....37 NO VO SETO OVA POBEDUVAME NADMOKNO PREKU ONOJ KOJ NE ZASAKA. 38 ZASTO UVEREN SUM DEKA NI SMRTTA, NI ZIVOTOT, NI ANGELITE, NI VLASTITE, NI SEGASNOSTA, NI IDNINATA, NI SILITE, 39 NI VISOCINATA, NI DLABOCINATA, NITU KOE-GODE DRUGO SOZDANIE, NE KE MOZE DA NE ODVOI OD BOZJATA LJUBOV, KOJA E VO ISUS HRISTOS, NASIOT GOSPOD.
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 13:16
Jovan 1-36 Кој верува во Синот, има вечен живот; а кој не се покорува на Синот, нема да види живот, туку Божијот гнев останува врз него.”
-------------
|
Датум на внесување: 31.Јули.2007 во 13:55
ОТКРОВЕНИЕ 4 11 ”Достоен си, Господи и Боже наш, да ја примиш славата, и честа и
силата, зашто Ти си создал си, и заради Твојата волја суштествува си и
е создадено.”
-------------
|
Постирано од: GoXI
Датум на внесување: 01.Август.2007 во 03:05
A zosto ne spomnete nekoj del od Bilijata kade sto se spomnuva zborot Makedonija? Zar tie stihovi ne vi pravat zadovolstvo koga gi citate? Mene da se nadevam deka i na vas. Jas vo momentot nemozam da najdam kade se spomnuvase Makedonija se nadevam deka nekoj od vas znae kade e adresata na tie stihovi pa ke ni napise nekoj od niv. A sto mislite za najpoznatite misli na Isus:
Jas sum patot, zivotot, vistinata.
Sakajtegi svoite najbliski kako samite sebe.
dobri se neli?
|
Датум на внесување: 01.Август.2007 во 10:01
ДЕЛА АПОСТОЛСКИ 16
9
И на Павле му се јави ноќно видение: некој Македонец застана пред него
и му се молеше, велејќи: „Дојди во Македонија - помогни ни!”
10 И кога го виде видението, веднаш побаравме да отидеме понатаму во
Македонија, заклучувајќи дека Бог ни повикал да им го проповедаме
Евангелието.
-------------
|
Датум на внесување: 01.Август.2007 во 10:17
GoXI, добредојде на форумов!
Зборот "Македонија" се јавува, ни повеќе ни помалку, 20 пати во Библијата и секако дека мене ми е задоволство, а верувам и на секој македонец, кога ќе налетаме на тој збор. Македонија е неколку пати пофалена од Павле за големата солидарност што ја покажале новообратените македонски христијани за браќата од Ерусалим кои биле во прогонство заради својата вера.
Мене најомилен стих од тие каде што е спомната Македонија ми е овој:
Ве известувам, браќа, за Божјата благодат дадена на црквите во Македонија; дека, иако во многу неволји, со кои беа искушувани, нивната преумножена радост и длабоката беда, покажаа преизобилно богатство на нивната дарежливост. Зашто сведочам, дека според своите можности, а и преку нив, дадоа доброволно и ни молеа многу да им ја укажеме милоста да можат да учествуваат во службата на светите. И даваа не само како што се надевавме, туку и самите себе Му се предадоа прво на Господа, и потоа нам, преку Божјата волја.
2 Коринтјаните 8:1-5
|
Датум на внесување: 02.Август.2007 во 12:58
ЈОВАН 14-6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.
-------------
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 02.Август.2007 во 18:00
Blagoslovi dushe moja Gospoda...
Sjakoe Dihanie da hvalit Gospoda..
Kolku se mnogubrojni delata Tvoi Gospodi se si napravil premudro...
|
Датум на внесување: 05.Август.2007 во 10:24
ОТКРОВЕНИЕ 3- 20
Еве, стојам на вратата и чукам; ако некој го чуе Мојот глас и ја отвори
вратата, ќе влезам при него и ќе вечерам со него, и тој со Мене.
-------------
|
Датум на внесување: 07.Август.2007 во 02:34
Датум на внесување: 07.Август.2007 во 13:54
EvAngelos напиша:
"Биди силен и биди храбар, не бој се и не плаши се, зашто каде и да тргнеш, со тебе е Господ, твојот Бог.”
Исус Навин 1:9 |
Ova e,,, Borete se,bilo da ste slabi ili jaki,Allah e sekogas na vasa strana !
Samo da te potsetam.
|
Датум на внесување: 07.Август.2007 во 16:15
Miralem1 напиша:
EvAngelos напиша:
"Биди силен и биди храбар, не бој се и не плаши се, зашто каде и да тргнеш, со тебе е Господ, твојот Бог.”
Исус Навин 1:9 |
Ova e,,, Borete se,bilo da ste slabi ili jaki,Allah e sekogas na vasa strana ! Sura 9:41
Samo da te potsetam. |
И јас да те потсетам дека во горниот библиски стих го нема зборот "борба", за разлика од к*ранскиот стих. Дури ни пред, а ни по тој стих не се зборува за борба, за разлика од к*ранскиот, каде веќе наредниот стих исто така зборува за војна, цитирам...
"А кога пленот би бил блиску, а одењето во војна со таа цел - они ќе те следеа, сигурно!" Сура 9:42
|
Постирано од: MisIcA,
Датум на внесување: 08.Август.2007 во 10:00
KNIGA MUDROST SIRAHOVA 33.34
Ocite na Gospod se na onie sto go ljubat;On e nivnata silna zakrila i
postojana potpora,brana od gorestina i brana od pladnevna
toplina,zastita od sopnuvanje i potkrepa od pagjanje.
------------- атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)
|
Датум на внесување: 14.Август.2007 во 12:48
Лука:
http://www.mkbible.net/biblija/search.php - 7:47 Затоа, ти велам, простени и се многу гревови, зашто имаше многу љубов; кому малку се простува - малку љуби.”
-------------
|
Постирано од: Sektas
Датум на внесување: 15.Август.2007 во 01:49
И еве,Јас Сум со вас во сите дни се до свршетокот на светот.Амин! Мт 28:20
------------- .............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
Датум на внесување: 29.Август.2007 во 18:32
Заради Господовите добрини не сме уништени, Неговите милости никогаш не престануваат.
( http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Lam.%203:22#22 - Плач Еремиин 3:22 )
|
Датум на внесување: 29.Август.2007 во 23:29
ОТКРОВЕНИЕ 22-13 Јас Сум Алфа и Омега, Првиот и Последниот, Почетокот и Свршетокот.
-------------
|
Датум на внесување: 31.Август.2007 во 09:44
"И така не грижете се, велејќи: ‘Што ќе јадеме?’ или: ‘Што ќе пиеме?’ или: ‘Што ќе облечеме?’ Зашто сето тоа го бараат народите, a вашиот небесен Татко знае дека ви е потребно сето ова.
Но, барајте го пред се царството Божјо и Неговата правда, и си тоа ќе ви се додаде."
Матеј 6:31-33
|
Постирано од: Rile
Датум на внесување: 31.Август.2007 во 15:24
daj mu na siromaviot,mnogu e dobro cuvstvoto siromav covek da te blagoslove!1
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 01:25
И низ долината на смртната сенка да тргнам, од злото нема да се плашам, зашто Ти (Господи) си со мене. Твојата палка и твојата тојага се спокојство мое.
Псалм 23:4
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 02:29
"Да се љубиме еден со друг, зашто љубовта е од Бога и секој кој љуби од Бога е роден и Го познава Бога. А кој не љуби, не Го познава Бога, зашто Бог е љубов. "
1 Јованово 4:7,8
|
Постирано од: krin
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 02:35
desette bozji zapovedi koi se trudam da ne gi prekrsuvam vo tekot na ovoj zemski zivot
------------- DALI ZIVOTOT E UBAV ZA DA SE ZIVEE?
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 02:47
krin напиша:
desette bozji zapovedi koi se trudam da ne gi prekrsuvam vo tekot na ovoj zemski zivot |
Човекот, во ваква состојба каков што е - зарезен од гревот, не е во состојба и нема капацитет да ги исполни Божјите возвишени стандарди за праведност. Убаво кажа ти "се трудам", но јас те уверувам дека ни мајка Тереза, ни папата, никој не може да ги исоплни во целост 10те Божји заповеди. Тие Бог ни ги даде не со очекување дека ќе ги исполниме, туку за да преку нив се види гревот во нас и нашата грешност, неспособност и најмногу од се, потребата од Спасител - Исус Христос Кој Го жртвуваше Своето тело како палта за гревот, како плата за секоја наша прекршена заповед од овие 10.
Казната за прекршувањето на Божјите заповеди е смрт, но гревот си ја доби таа смрт во Христос пред 2000 години на Голгота и секој Кој верува во Него и ја прифаќа Неговата љубовна жртва е ослободен од казната. Христос тогаш стана проклетство на крстот, за ние да станеме Божја праведност во Него. Тој не откупи од канџите на гревот. Преку Неговите рани ние се исцеливме. Фала Му!
|
Постирано од: krin
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 02:50
krin напиша:
desette bozji zapovedi koi se trudam da ne gi prekrsuvam vo tekot na ovoj zemski zivot
|
ZATOA VELAM SE TRUDAM,A NE SUM NI GOSPOD NI MAJKA TEREZA JAS SUM SAMO EDNO EDINSTVENO "JAS" KOE I TAKVO KE OSTANE....
------------- DALI ZIVOTOT E UBAV ZA DA SE ZIVEE?
|
Постирано од: MisIcA,
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 10:10
"Duri i sedum pati na den ako ti zgresi i sekoj pat dojde kaj tebe i ti rece: Se kaam- prosti mu"
(Ev.Luka 17:4 )
------------- атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)
|
Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 10:32
Срце чисто создај во мене, Боже , и духот прав обнови го во мене
псалм 50
------------- ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
Постирано од: BarbB
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 22:55
'Gledajte kakva ljubov ni dal Otecot - da se nareceme ceda Bozji i takvi da bideme' Prvo Poslanie na Sv Apost. Jovan 3.1
|
Постирано од: Секташ
Датум на внесување: 31.Октомври.2007 во 01:30
Дојдете кај Мене сите вие кои сте изморени и натоварени со тешки бремиња,Јас ќе ве одморам. Матеј 11:28
------------- .......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2007 во 01:39
Те славам,Татко,Господару на небото и на Земјата,што им го откриваш на скромните она што си го скрил од оние кои се сметаат себе за мудри и учени. Матеј 11:25
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2007 во 13:52
Дојдете кај Мене сите вие кои сте изморени и натоварени со тешки бремиња,Јас ќе ве одморам. Матеј 11:28
|
Датум на внесување: 01.Ноември.2007 во 02:45
"Зашто Јас ги знам Своите замисли за тоа што имам намера со вас - зборува Господ - замисли за мир, а не за несреќа: да ви дадам иднина и надеж.
Тогаш ќе Ме повикувате, ќе доаѓате кај Мене, ќе Ми се молите, и Јас ќе ве слушам. Ќе Ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое срце. "
Еремија 29:11-13
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 01.Ноември.2007 во 16:09
Psalm 22
Gospod e Pastir moj, nisto nema da mi nedostasuva.
On me pase na plodni pasista i me vodi na tihi vodi,
ja potkrepuva dusata moja, me vodi po patot na pravdata zaradi imeto Svoe.
Koga bi trgnal po dolinata na smrtna senka, nema da se isplasam od zloto, zasto Ti si so mene, Tvojot zezal i Tvojata palka me uspokojuvaat.
Si prigotvil za mene trpeza na ocigled na neprijatelite moi, si ja pomazal glavata moja so elej, i casata Tvoja me napojuva so blazenstvo.
I milosta Tvoja taka da me pridruzuva preku site denovi na mojot zivot, i jas ke prestojuvam vo domot Gospodov mnogu dni.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 01.Ноември.2007 во 16:12
Jovan 10:11
Jas sum dobriot Pastir, i gi znam Moite i Moite me znaat Mene...
|
Датум на внесување: 01.Ноември.2007 во 16:20
Tesko e da se izdvoi omilen stih koga se site omileni, no na nekoj pocesto se navrakam zavisno kako se osekam, eden takov e i Jovan 14:27:
"Mir vi ostavam, mirot Svoj vi davam, Jas vi go davam ne kako sto go dava svetot. DA NE SE PLASI SRCETO VASE NITU DA SE BOI!
|
Постирано од: Hanibal_King
Датум на внесување: 01.Ноември.2007 во 18:03
ke ve zamolam da ne pisuvate iminja kako marija magdalena ili drugi svetiteli ili Gospod. Zaprasajte se dali ste ednakvi so Niv.
A za stihot:ima mnogu ama eve eden:
Da imam prorocki dar i da gi znam site tajni, da gi imam site znaenja za site raboti, a i taka silna vera sto i planini da pomestuvam, - ako LJUBOV nemam nisto ne sum.(1 Kor.13,2)
Cela glava e Ubava za citanje i razbiranje cela e posvetena na ljubovta!
13 glava
|
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 00:19
[QUOTE=Hanibal_King]ke ve zamolam da ne pisuvate iminja kako marija magdalena ili drugi svetiteli ili Gospod. Zaprasajte se dali ste ednakvi so Niv.[/QUOTE]
Со Господ не сме еднакви, но со обичните луѓе како Марија од Магдала сме апсолутно еднакви. Марија е наша сестра по вера (дококлу си христијанин), а пред Бог сите сме исти, без разлика дали нашето име се наоѓа или не запишано во Библијата.
Се извинувам за оф-топик коментарот.
|
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 00:23
maria magdalena, еве ти еден динамичен превод на преубавиот псалм што ти го наведе. Се надевам ќе ти се допадне
ПСАЛМ 22 (23)
ГОСПОД е добриот Пастир (Давидов псалм)
ГОСПОД е мојот Пастир, ништо не ќе ми недостига!
На зелени ливади ме успокојува, крај тивки води ме поведува, душата ми ја заживува.
По патеките на праведноста ме води, заради Името Свое.
Па и низ долината на смртната темнина да одам - од злото нема да се плашам, зашто Ти си со мене. Твојата палка и Твојата тојага се спокојство мое.
Приготвуваш пред мене трпеза да стои, пред очите на душманите мои! Миро ми излеваш врз главата, а мојата чаша се прелева!
Да, добрина и љубов ќе ме следат низ сите дни на мојот живот; и јас ќе живеам во Домот ГОСПОДОВ во век и веков!
|
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 02:20
Te citam evAngelos i me razocaruvas kako moze covek da se sporedi so svetec. Marija Magdalena e svetitelka alo!!!!!!
------------- BOGOSLOV
|
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 02:31
Hanibal_King напиша:
Te citam evAngelos i me razocaruvas kako moze covek da se sporedi so svetec. Marija Magdalena e svetitelka alo!!!!!! |
Марија Магдалена била блудница од која Христос изгонил седум демони. Таа воопшто не светела и немала никаков ореол околу главата. Таа била обична жена, обичен човек. Ниту имала кријла, ниту зборела ангелски. Била грешница како и сите нас и како таква била исто толку зависна од Христовата жртва како и секој од нас.
Се разбира зборам од аспект на Новозаветните документи, а за информации од други новокомпоновани извори, тоа е веќе друга работа - белетристика.
|
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 02:42
sega jas treba tebe da ti recam koe oddelenie si taka? ili potocno DA NE SI ZABAVISTE? Ako nekoj e svetec toa ne znaci deka sveti i ne nosi oreol nad glava ok? Oreolot se crta na ikona za da se znae deka covekot e svetec i deka toa sto e nacrtano e vsusnost lik na svetec a ne obicen portret. Gospod Isus Hristos navistina izbrkal sedum demoni od nea ama taa posle mu se predala nego a koga covek ke ostavi se za da bide so Hrista togas toj e svetec. Neli si slusnal deka od kriminalci i od ubijci stanuvale svetiteli.Toa e taka zatoa sto tie iskreno se pokajale za svoite greski i go prifatile Hrista za svoj pat.Neli si procital vo Evangelijata deka razbojnikot na krstot se pokajal i Gospod Isus Hristos mu rece:"Uste denes ti ke bides so mene vo Rajot".
------------- BOGOSLOV
|
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 03:04
Зборот "светец" го нема во Библијата, а "свети" се наречени сите во кои пребива (живее) Светиот Дух. А оној пак кој го нема Светиот Дух не е христијанин. Значи, согласно Бибијата, сите христијани се свети т.е. осветени преку Христос.
Сите сме едно во Христос. Во Него нема ни Јудеец ни Грк, нема веќе ни роб ни слободен, нема веќе ни машко ни женско, зашто вие сите сте едно во Исус Христос. (Галатјаните 3:28)
Бог е твој Небесен Татко исто толку колку што е и на Марија Магдалена, затоа таа ти е сестра, ни погоре од тебе, ни подоле од тебе, се разбира доколку си христијанин.
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 09:24
Господ Исус Христос кажа:
„По ова сите ќе познаат дека сте Мои ученици - ако имате љубов меѓу себе!" (Евангелие според Јован 13:35)
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 20:35
EvAngelos, blagodaram za ovaa verzija na mojot omilen psalm Navistina e dobra!
.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2007 во 00:33
Нека се раздвижат планините и нека се потресат бреговите, но Мојата љубов нема да се повлече од тебе, ниту ќе се расколеба Мојот Завет на мирот - вели Господ Кој ти се смилува. Исаија 54:10
|
|