IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Hoc demonstrandum est!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Hoc demonstrandum est!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 15>
Автор
Порака
Neonic Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 899
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 03:36
[
[/QUOTE]

Почитувана колешке Моира ..со сета должна почит кон тебе како јавен промотор на она што и почитуваната професорка го напишала...
Веднаш не сакав да се јавам и пишам..само од една за мене јасна размисла...а таа е ..како што следи....
Дали сето ова прекрасно што е овде искажано ..дали не е презадоцнето...со оглед на времето минато помеѓу самиот бескрупулозен и октроиран за нас чин на менување на нашето исконско име од страна на од никого неовластениот „председател„ Киро Глигоров..кој (за мене барем) наивно проба да не „разубеди„ дека тоа бил чин  само за 2 месеца..а испадна досега 14 земски години..не месеци како што ни „вети„ другарот Киро..
години..без видливи знаци дека некојпат и ќе заврши...позитивно по нас...секако.
Дали и тогаш истото ова го мислела професорката или не...?
И ако го мислела зашто веднаш не реагирала со вакво писмо директно кон „творецот„ на сите овие (сега сите гледаме) несреќи кои ни се како низа множат?.
Како дел од интелектуалната екипа дали не смееле или пак не можеле да ги согледаат последиците однапред...оти сега не треба да си некој „мудрец„ та да видиш се што е сторено..од „наши„ луѓе??
Вината ...за мене е најпрво КАЈ НАС...а тоа што другите ни го прават е само како последица на нашата наивност или пак неукост...

PATERE QUAM IPSE FECISTI LEGEM!
(Трпи го Законот кој сам си го донел)

Повеќе подоцна...
тагазбунетостизненадувањелутина
[/QUOTE]
  Mislam deka toa sto go tvrdis denes za g-dinot Kiro Gligorov, ne bi go tvrdel i pred 10 godini, koga Makednija bese vo zarodis na svojata nezavisnost, i so site tie krvoprolevanja vo EX-Yugoslavija morase pod hitno da najde nacin da bide megjunarodno priznata drzava so vtemelen identitet i drzavni granici,so primarna cel da opstane kako drzava i da ostane nastrana od tie delbi i krvoprolevanja,zacuvuvajki go teritorijalniot integritet.
  Sigurno ne si cul za Lisabonskata deklaracija koja bese donesena vo EU pod pritosok na Grcija i so amin na EU, da ne se priznae drzava so imeto Makedonija.Sto ke bese so Makedonija ako ne se prifatese toj pritisok  na Grcija i EU i Makedonija ne vlezese vo UN? Sigurno sega ke bevme del na SRbija del na Grcija i Bugarija.(Micotakis i Milosevic na vremeto imaa sredba i razgleduvaa moznost za podelba na R.Makedonija)
  Isto taka, so kolku verni sojuznici mozese togas Makedonija da se pofali na Internacionalnata scena koi bi ja podrzale i zastitile vo siot metez naokolu nasata drzava?
 Pa za Mekedonija se do pred 7-8 godini ne se znaese dali sama ima kapacitet da opstane kako nezavisna drzava i taka i bese tretirana od "Zapadot".
  Ocigledno denes situacijata e mnogu porazlicna, i sekoja cest na pocituvanata profesorka za tekstot, koj mozebi ne dokazuva deka nie sme direktni potomci na Antickite Makedonci, no barem dokazuva deka Grcija ima isto tolku pravo da ja prisvojuva Anticka Makedonija kolku i nie, i nasiot narod koj ziveel so vekovi na ovie prostori.
  Osnovnoto nacelo od clen 1 od povelbata na UN e pravoto na samo-opredeluvanje, UN so nasata Deklaracija za FYROM go prekrsi svoeto osnovno nacelo.I tuka treba da lezi klucot i glavniot argument na Makedonija.Vremeto raboti za nas, i vistinata sekoga izleguva na povrsina porano ili podocna, samo treba da se istrae i da ne se podlegne na pritisoci, i sitni pazarenja(korumpirani politicari).
  Pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 04:02
Originally posted by moira moira напиша:

...i sega sto ke komentirame po frlenata rakavica od g-din. neutralen medijator Nimic, ke ostaneme deka NE PRIFAKAME DRUGO IME, SEM MAKEDONIJA, i bez nikakvi argumenti ke stoime na toj stav ili ke elaborirame ZOSTO VELIME NE NA PREDLOGOT, i dali konecno nekoj ke im objasni na gospodata od belosvetskite demokratii KOI SME, STO SME I ZOSTO SI GO SAKAME I BRANIME IMETO-MAKEDONIJA!!!

Presedanot sto se sluci so Republika Makedonija na koja i bese nametnato privremeno ime pod pokrovitelstvo na UN, a so amin na EU i Grcija, ne treba da se gleda kako istoriski spor, zatoa sto e cisto politicki, i taka treba da se resi. Ostavete gi istoricarite da raspravaat za istorijata(istoriskite prasanja za Egejcite, ke dojdat na red otkoga Makedonija ke bide priznaena kako Makedonija), a pravnicite neka zasukaat rakavi i da potkopaat malku vo nacelata i osnovite na internacionalnoto pravo.
  Veke spokmenav pogore, Makedonija treba da se potkova so pravni argumenti i nacela vo internationalnoto pravo, i pravoto na samo-opredeluvanje da bide kako stolb na "odbranata" protiv iracionalnata grcka politika, koja se sveduva na "nonsense".
  Vo ovoj slucaj Grcija vrsi copy-paste na politikata koja Francija ja imase protiv Velika Britanija, pred nekolku decenii, koga stavi VETO na priemot na Velika Britanija vo Eu poradi imeto Britanija koe isto se koristi za imenuvanje na edna Franciska provincija.Sporot se resi taka sto Velika Britanija bese primena vo EU pod imeto United Kingdom, iako officialnoto ime e Velika Britanija.Taka da se mina kako formalnost i denes sekoj znae koja e Velika Britanija.
  Jas mislam deka toa e vo sustina i predlogot na Nimic koj saka sega da go proturka kako resenie.
  Megjutoa ne smeeme da zaboravime deka Grcija ne e Francija(zemja osnovac na EU i nema tolku golemo vlijanie a ni argumenti-Vtorata Svetska vojna se sluci minatiot vek i ne e sveza,a nie i Grcite ne sme imale 100 godisna vojna i direktni konfrontiracki invazii) ,a nie ne sme Velika Britanija, i sme zemja koja ima unitarno ureduvanje, t.e ne sme Kralstvo ili Federacija so zasebni administrativni oblasti (Anglija,Skotska, Vels etc etc),da bi mozele da si dozvolime luksuz od slozeno ime.
  Sepak mislam deka do VETO nema da dojde zatoa sto na NATO strateskite interesi mu se povazni od nekoi iracionalni sporovi bez argumenti(faktot deka saka da go stavi Balcanot pod svoja zakrila pred naletot i obnovuvanje na Rusija kako svetska sila, i nejziniot pohod za vlijanie vo Evropa koe doprva ke zapocne-slucaj so Srbija), taka da Grcija ke mora da popusti,i toa pod pritisok na USA i nekoi zemji clenki na EU.
  Vo hipoteticen slucaj Grcija da stavi VETO avtomatski ja krsi Privremenata spogodba, i Makedonija moze so odvrzani race da si dostavi deklaracija do UN deka go menuva imeto od FYROM vo R.Makedonija, a Grcija ostanuva bezpomosna.
  Vo slucaj Grcija da ne stavi VETO Makedonija ke vleze vo NATO kako "PJRM" i procesot na "pregovori" ke prodolzi, no Grcija veke ke bide vo polozba sah-mat, bidejki od 2009 so noviot Evropski ustav se ukinuva pravoto na VETO vo EU i se sozdava sistem na duplo mnozinsko glasanje na site clenki zaedno.
 Taka da eden, den Makednija povtorno ke moze da pokrene inicijativa vo UN, koga ke go postigne 2/3 mnozinstvo vo generalnoto sobranie za promena na besmislicata FYROM i vrakjanje na Ustavnoto ime za internacionalna upotreba.A se razbira do togas treba site da lobirame za nasata zemja, i da gi pokazeme rabotite onakvi kakvi sto se, vo vistinsko svetlo..
  Pozrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 04:22

[/QUOTE]

vo ekonomijata nikoj ne bara da si go prodavas imeto ili gazeto...baraat samo dobra biznis zdelka...ama normalno NIE - makedoncite povazno ni e imeto prvo da go isprcime pa posle ke razgovarame kakov biznis....da ti kazam sega se vrativ od Svajcarija, bev da razgovaram za vlez na edna stranska investicija, edna golema komopanija...znaes sto prvo me prasaa koj ste i kaj se naogjate...istoto i vo Germanija...mi otvori Wikipedia i me prasa imate li vie kapacitet za ova da go rabotite...sto trebase jas da mu kazam...izvini nie prvo da znaes treba da se dogovorime so grcite ako ni go priznaat imeto pa posle ke go koristime solunskoto pristaniste....me boli mene za grcite dali ne priznavaat ili ne mene me interesira g-din Kokolopoitis koj sto treba da me snabdi so germanski proizvodi od grcija i tocka...me razbiras, a jas ako go zavlecam kako nasive prostotilaci od vlasta togas do kade stignav moite deca ke recat Bravo be tato makedonci sme si, a sto mi kupi???...zatoa velam gubime dragoceno veme imame golema nevrabotenost, imame gladni lugje imame potreba od rabota kako nikogas dosega...pa ne znaes kolku e tesko koga se pretstavuvas od RM i treba na site da im pokazuvas deka imas kapacitet evropski da se odnesuvas....inaku veruvam deka sme na ista strana i barem so tebe nema da vlezam vo bescelen razgovor koj e vo pravo ili merenje na ... iako go nemasголемо%20гушкање
[/QUOTE]
  PAVLIN, ne se soglasuvam so tebe, zatoa sto identitetot i dignitetot na sekoj covek e prvoto nesto sto ostava vpecatok kaj toj drugiot.Ako denes si Petko a utre Trajko, veruvaj nikoj nema da te ceni poveke otkolku ako si Petko i toa ti e edno i edinstveno.
 Drugo i povazno e sto sekoj inteligenten covek vo Zapadna Evropa moze da proceni za 5 minuti od sredbata so kogo si ima rabota,ako ne moze togas ti sovetuvam da ne se zafakjas da sorabotuvas so nego.Znam deka poveketo lugje custvuvaat predrasudi, kon Makedoncite, no ne samo kon niv. "Evropjanite" od starata Evropa isto taka se odnesuvaat "superiorno" i kon Poljacite, i Slovacite, Cesite, a eve sega i kon Bugarite i Rumunite.Istiot sindrom go imaat Germancite i Skandinavcite, kon Portugalcite, Italijancite,Grcite,Turcite i slicno.
  Dali si slusnal za inferiority complex? e pa toa e zarazna "bolest" vo Evropa da se dokaze koj e pogolem od kogo, i koj poveke moc i pari ima.
  Bidejki obicen prosecen evropjanin ne moze da se vozdigne poveke otkolku sto negovata edukacija i kultura i primarna socijalizacija mu dozvoluva, toj se resava da razmisluva na drug nacin, i da si ja "postigne" celta.
  "Za jas da bidam golem, treba da gi omalovazuvam site ostanati okolu mene" i toa i se slucuva vo momentov.
 A za sorabotka i biznis, glavno e da se ima partneri od doverba i educirani lugje(i sam rece ne znaele kade e Makedonija na mapata, pa toa ne e tvoj problem, toa e negov problem deka e prost i needuciran koga ne gi znae drzavite vo Evropa).Za se drugo se naogja resenie, Solun ne e edinstveno pristaniste koe Makedonija moze da go koristi,
 P.S kazi mi koe pristaniste go koristi Svajcarija kako zemja zaklucena so kopno kako Makedonija i kolku e toa pristaniste oddaleceno od destinacijata vo koja se uvezuva stokata?
 Siguren sum deka taa Swiss firma izvezuva i vo Brazil iako Brazil e preku atlantikot, i ima poveke trosoci za export,a cenata na proizvodot treba da mu e tuka nekade kako i vo Makedonija na koja Solun i e samo eden Cas ili dva od Skopje.
  A sto e so drugite zemji koi se zatvoreni od kopno? Ili pak tamu voopsto ne izvezuvaat??
Кон врв
borec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2007
Локација: Australia
Поени: 1294
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај borec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 05:19
BRAVO BE Neonic, ubava,  realna i struchna analiza napravi. аплауз

ѕвезда  ѕвезда  ѕвезда  ѕвезда  ѕвезда

Кон врв
PAVLIN Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Локација: Saint Helena
Поени: 889
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PAVLIN Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 07:36
Originally posted by Neonic Neonic напиша:

PAVLIN, ne se soglasuvam so tebe, zatoa sto identitetot i dignitetot na sekoj covek e prvoto nesto sto ostava vpecatok kaj toj drugiot.Ako denes si Petko a utre Trajko, veruvaj nikoj nema da te ceni poveke otkolku ako si Petko i toa ti e edno i edinstveno.
 Drugo i povazno e sto sekoj inteligenten covek vo Zapadna Evropa moze da proceni za 5 minuti od sredbata so kogo si ima rabota,ako ne moze togas ti sovetuvam da ne se zafakjas da sorabotuvas so nego.Znam deka poveketo lugje custvuvaat predrasudi, kon Makedoncite, no ne samo kon niv. "Evropjanite" od starata Evropa isto taka se odnesuvaat "superiorno" i kon Poljacite, i Slovacite, Cesite, a eve sega i kon Bugarite i Rumunite.Istiot sindrom go imaat Germancite i Skandinavcite, kon Portugalcite, Italijancite,Grcite,Turcite i slicno.
  Dali si slusnal za inferiority complex? e pa toa e zarazna "bolest" vo Evropa da se dokaze koj e pogolem od kogo, i koj poveke moc i pari ima.
  Bidejki obicen prosecen evropjanin ne moze da se vozdigne poveke otkolku sto negovata edukacija i kultura i primarna socijalizacija mu dozvoluva, toj se resava da razmisluva na drug nacin, i da si ja "postigne" celta.
  "Za jas da bidam golem, treba da gi omalovazuvam site ostanati okolu mene" i toa i se slucuva vo momentov.
 A za sorabotka i biznis, glavno e da se ima partneri od doverba i educirani lugje(i sam rece ne znaele kade e Makedonija na mapata, pa toa ne e tvoj problem, toa e negov problem deka e prost i needuciran koga ne gi znae drzavite vo Evropa).Za se drugo se naogja resenie, Solun ne e edinstveno pristaniste koe Makedonija moze da go koristi,
 P.S kazi mi koe pristaniste go koristi Svajcarija kako zemja zaklucena so kopno kako Makedonija i kolku e toa pristaniste oddaleceno od destinacijata vo koja se uvezuva stokata?
 Siguren sum deka taa Swiss firma izvezuva i vo Brazil iako Brazil e preku atlantikot, i ima poveke trosoci za export,a cenata na proizvodot treba da mu e tuka nekade kako i vo Makedonija na koja Solun i e samo eden Cas ili dva od Skopje.
  A sto e so drugite zemji koi se zatvoreni od kopno? Ili pak tamu voopsto ne izvezuvaat??
[/QUOTE]

se soglasuvam so tebe no sto ako od Grcite ni zavisi uvozot na ovie proizvodi....jas momentalno go nemam toj problem zaradi toa sto bev vo frankufr i dogovoriv sorabotka, no so grcite ne ocekuvam deka ke odi lesno iako na prviot sostanok bea ok...ke vidime inaku toj komplex e normalen...posebno vo biznisot...tamu mora da ima merenje na K... zaradi pogolem profit nema fer igra koga stanuva zbor za konk*rencija koja normalno mora da bide na nivo...vo RM e najtesko da vodis biznis od cel svet mislam ...ednostavno dosega nemav zelba so ovie komunjarive da rabotam so stranci zaradi toa sto 2 biznisa mi propadnaa zaradi nekoja glupa birokratija...morav dvete firmi da gi zatvoram za da ne im platam reket na UJP....sega navistina e podrugo no ke vidime ....pozdrav
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 11:55
Originally posted by Neonic Neonic напиша:

Mislam deka toa sto go tvrdis denes za g-dinot Kiro Gligorov, ne bi go tvrdel i pred 10 godini, koga Makednija bese vo zarodis na svojata nezavisnost, i so site tie krvoprolevanja vo EX-Yugoslavija morase pod hitno da najde nacin da bide megjunarodno priznata drzava so vtemelen identitet i drzavni granici,so primarna cel da opstane kako drzava i da ostane nastrana od tie delbi i krvoprolevanja,zacuvuvajki go teritorijalniot integritet.
  Sigurno ne si cul za Lisabonskata deklaracija koja bese donesena vo EU pod pritosok na Grcija i so amin na EU, da ne se priznae drzava so imeto Makedonija.Sto ke bese so Makedonija ako ne se prifatese toj pritisok  na Grcija i EU i Makedonija ne vlezese vo UN? Sigurno sega ke bevme del na SRbija del na Grcija i Bugarija.(Micotakis i Milosevic na vremeto imaa sredba i razgleduvaa moznost za podelba na R.Makedonija)
  Isto taka, so kolku verni sojuznici mozese togas Makedonija da se pofali na Internacionalnata scena koi bi ja podrzale i zastitile vo siot metez naokolu nasata drzava?
 Pa za Mekedonija se do pred 7-8 godini ne se znaese dali sama ima kapacitet da opstane kako nezavisna drzava i taka i bese tretirana od "Zapadot".
  Ocigledno denes situacijata e mnogu porazlicna, i sekoja cest na pocituvanata profesorka za tekstot, koj mozebi ne dokazuva deka nie sme direktni potomci na Antickite Makedonci, no barem dokazuva deka Grcija ima isto tolku pravo da ja prisvojuva Anticka Makedonija kolku i nie, i nasiot narod koj ziveel so vekovi na ovie prostori.
  Osnovnoto nacelo od clen 1 od povelbata na UN e pravoto na samo-opredeluvanje, UN so nasata Deklaracija za FYROM go prekrsi svoeto osnovno nacelo.I tuka treba da lezi klucot i glavniot argument na Makedonija.Vremeto raboti za nas, i vistinata sekoga izleguva na povrsina porano ili podocna, samo treba da se istrae i da ne se podlegne na pritisoci, i sitni pazarenja(korumpirani politicari).
  Pozdrav

Почитуван господине

Ако мислиш дека тоа што сум го напишал ..е само моментална моја импресија...доведен си самиот или од други...во голема заблуда...
Само затоа што:
Посочената персона е „доведена„ од Белград и октроирана како председател...со сите ингеренции на некој си новодојден овде...а пак кој не живеел овде во Македонија повеќе од 3 децении и бил наметнат како таков.. само зада ја спречи младата и во процут антикомунистичка според определбата демократија...
Искуството негово ..како извршител на наредбите од поранешниот ЈУ (мек) Диктатор..било непроценливо....за комунистите..а кои го губеле тлото на кое дотогаш со децении мирно и чврсто си стоеле...и уживале во тие благодети..види колку е преполно Водно со палати и комунисти..во нив...
И се што правел..бил едноставно кажано кочничар на се прогресивно што процутело во тој миг во Македонија.
Поранешните комунисти...плашеејќи се за себе и украденото со децении од Народот  богатство..затоа и го воздигнувале до небеса..оти бил многу „мудар„...та Народот и всашност бил спречен да го види неговиот прав лик и (не)дело..како што е денес од временска дистанца можно..но сепак не и докрај..оти фактите се или сокриени или уништени...
Во 1990 година имало обид од Партијата победничака на првите слободни избори..да се донесе Декларација за Независност и да се предаде директно во ООН..ама погодете кој ја „кочел„ таа работа...спроведувајќи агенда за кроење на „нова„ мини Југославија??
Истиот ..за кој ти ми кажуваш оправдувачки зборови оти такво било времето..што е нонсенс невиден...оти мислам дека постојат ТВ документи за сето ова..ама се или уништени или (сеуште) недостапни на пошироката јавност..самата да процени..а не некој друг наместо нив..да им презентира „факти„ кои им идат во прилог само на сличните на тебе апологети...на комунизмот мислам и неговите подржувачи.
И Декларацијата од Лисабон но и Копенхаген..е само форма на одбрана од пристап на вакви пишман комунисти ..а сега љубители на демократијата..на тогашната ЕУ..тогаш поинаку се викала.
И се додека има вакви во државата, нема влез во ЕУ и НАТО..
Оти истите се и створени за борба против комунизмот...и комунистите..

ФИРОМ е име за ООН...по изричита желба на „државата„ која тамо ја престави председателот овдепосочен ..а за внатрешна лага е кажано оти (референцата демек) ќе била само 2 месеца...што се покажа како уште една голема лага...во низот од комунистички искажани досега лаги..
намигнувањеизненадување
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
трендафил Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 06.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 68
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај трендафил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 12:21

Кога Хрватска и Словенија веќе не беа дел од СФРЈ, Глигоров бараше начин како да ја повампири федерацијата, заедно со Изетбеговиќ. Македонија, за жал, уште не е добро место за живеење на еден просечен граѓанин иако во последната година има извесен напредок. Не би можел да кажам дали поголема заслуга за тоа е на Киро или на Бранко (тоа е како да дискутираш дали прво имало јајце или кокошка), но не можам да не ги спомнам и заслугите на Ахмети со војната за т.н. човекови права со вршење на воени злосторства. Помала заслуга имаат сите што дрпнале нешто. Тука , да не бидам обвинет за политичка пристрасност ќе го спомнам Љубчо Гергиевски, иако има анонимни дрпатори многу поголеми од него. Веројатно сум пристрасен поради неговиот бугарски пасош.

П.С.: Кога некој ќе и понуди на некоја девојка нешто за да добие соодветна услуга, не го напаѓаме него туку за неа велиме дека е ороспија. Затоа и ги напаѓам тие што прифатија промена на името и знамето (и направија економска катастрофа). Не странците што тоа го предложија.
Негација на негативното.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 15:50

Цитирај
Почитуван господине

Ако мислиш дека тоа што сум го напишал ..е само моментална моја импресија...доведен си самиот или од други...во голема заблуда...
Само затоа што:
Посочената персона е „доведена„ од Белград и октроирана како председател...со сите ингеренции на некој си новодојден овде...а пак кој не живеел овде во Македонија повеќе од 3 децении и бил наметнат како таков.. само зада ја спречи младата и во процут антикомунистичка според определбата демократија...
Искуството негово ..како извршител на наредбите од поранешниот ЈУ (мек) Диктатор..било непроценливо....за комунистите..а кои го губеле тлото на кое дотогаш со децении мирно и чврсто си стоеле...и уживале во тие благодети..види колку е преполно Водно со палати и комунисти..во нив...
И се што правел..бил едноставно кажано кочничар на се прогресивно што процутело во тој миг во Македонија.
Поранешните комунисти...плашеејќи се за себе и украденото со децении од Народот  богатство..затоа и го воздигнувале до небеса..оти бил многу „мудар„...та Народот и всашност бил спречен да го види неговиот прав лик и (не)дело..како што е денес од временска дистанца можно..но сепак не и докрај..оти фактите се или сокриени или уништени...
Во 1990 година имало обид од Партијата победничака на првите слободни избори..да се донесе Декларација за Независност и да се предаде директно во ООН..ама погодете кој ја „кочел„ таа работа...спроведувајќи агенда за кроење на „нова„ мини Југославија??
Истиот ..за кој ти ми кажуваш оправдувачки зборови оти такво било времето..што е нонсенс невиден...оти мислам дека постојат ТВ документи за сето ова..ама се или уништени или (сеуште) недостапни на пошироката јавност..самата да процени..а не некој друг наместо нив..да им презентира „факти„ кои им идат во прилог само на сличните на тебе апологети...на комунизмот мислам и неговите подржувачи.
И Декларацијата од Лисабон но и Копенхаген..е само форма на одбрана од пристап на вакви пишман комунисти ..а сега љубители на демократијата..на тогашната ЕУ..тогаш поинаку се викала.
И се додека има вакви во државата, нема влез во ЕУ и НАТО..
Оти истите се и створени за борба против комунизмот...и комунистите..

ФИРОМ е име за ООН...по изричита желба на „државата„ која тамо ја престави председателот овдепосочен ..а за внатрешна лага е кажано оти (референцата демек) ќе била само 2 месеца...што се покажа како уште една голема лага...во низот од комунистички искажани досега лаги..
намигнувањеизненадување

Zar taa mlada "Demokratija" koja ti ja spomenuvas ne ne vovlece i ne ni go nametna sporot so Grcija, na prvo mesto?
  Ke odrzuvase kongresi i protesti vo Solun,grad na druga suverena i megjunarodno priznata drzava.
   Si ja crtase kulata na Solun na nasite platerzni sredstva parite.
  Od edna strana jas mozebi i go razbiram toj nalet na nacionalizam zatoa sto Makednija za prv pat mozese da resava sama za sebe.No dali odredeni odluki bea na mesto, toa e prasanje za tebe, pocituvan gospodine.
  Drug slucaj e slucajot so Slovenija, koja namesto da gi Demonizira poranesnite pretsedateli i administracija od vremeto dodeka bese SFRJ,taa gi iskoristi da dojde pred vratite na EU pa i vo EU za nekolku godini(primer Kucan, i mnogu drugi, od taa poranesna KPS/KPJ)
  Vo drzavotvornosta i dimplomatijata, ponekogas se potrebni ISKUSNI i EDUCIRANI lugje koi imaat soznanija kako se vodi politika bez razlika dali bile porano komunisti ili pak ne.Politikata se vodi sprema nekoi ideologii, idelogiite so vreme zastaruvaat i se napustaat, a dobroto za svojata zemja, i svojot narod mislam deka ostanuva.
  Ednostranosta na tvoite pogledi koga gi demoniziras site iskusni lugje koi veke imaa iskustvo vo diplomatijata i administracijata vo SFRJ doagja do ekstremi koga bi dozvolil  nekoi mladi zeleni glavi kako Branko i Ljupco,stotuku akademski gragjani so bez nimalu 0 iskustvo, da gradat ustavotvorna drzava, ugled, demokratija, i diplomatija, koi kako i vprocem sam znaes, ja dovedoa Makedonija vo nezavidna polozba.Svedok se ovie 15tina godini i siot Makedonski napaten narod.Ne e ni cudo sto se pocesto slusam narodot kako vika "Eh kako ni bese vo Yugoslavia" dali e toa rezultat na toa sto tie mnogu ja sakaat Yugoslavia, ili sto nezavisna Makedonija na celo so ovie denesni lideri ne moze da im go ponudi ni polovinata od toa sto im go nudese Yugoslavija kako federalna drzava, vo pogled na ekonomija standard, pravo, bezbednost, i miren spokoen zivot????
  Jas ne sum na ovoj forum tuka da pokazuvam boi Crveni ili Sini, tuku ednostavno da se obidam nekako da pomognam na nasata zemja so kapacitetite koi raspolagam.A za toa FYROM, veke spomenav vo prethodniot post, bese nametnato resenie(take it or leave it), ili FYROM, ili nema vo UN. Sto bi napravil ti vo toj slucaj? Dali bi rizikuval da ostanes nepriznaeno parce teritorija, nezastiteno, so mnogu gladni ovci naokolu,osobeno koga znaes kolku se gladni sosedite vo pogled na Makedonija.
 Aj trgni si gi malku ocilata vo crvena ili plava boja, i pocni da razmisluvas kako poedinec ne kako partiska ideologija.Greskata so FYROM bese na "pocituvanite" UN,koi gi prekrsija svoite nacela i gledaa pod masa, a i na EU koja kako wannabe demokratska zaednica se pokaza kako majka za edni a makea za drugi, a znaeme deka subjektite vo Demokratijata imaat ista vrednost i treba da se tretiraat so isti arsini.
 Pozdrav
  So Pocit....

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 16:02
Originally posted by трендафил трендафил напиша:

Кога Хрватска и Словенија веќе не беа дел од СФРЈ, Глигоров бараше начин како да ја повампири федерацијата, заедно со Изетбеговиќ. Македонија, за жал, уште не е добро место за живеење на еден просечен граѓанин иако во последната година има извесен напредок. Не би можел да кажам дали поголема заслуга за тоа е на Киро или на Бранко (тоа е како да дискутираш дали прво имало јајце или кокошка), но не можам да не ги спомнам и заслугите на Ахмети со војната за т.н. човекови права со вршење на воени злосторства. Помала заслуга имаат сите што дрпнале нешто. Тука , да не бидам обвинет за политичка пристрасност ќе го спомнам Љубчо Гергиевски, иако има анонимни дрпатори многу поголеми од него. Веројатно сум пристрасен поради неговиот бугарски пасош.

П.С.: Кога некој ќе и понуди на некоја девојка нешто за да добие соодветна услуга, не го напаѓаме него туку за неа велиме дека е ороспија. Затоа и ги напаѓам тие што прифатија промена на името и знамето (и направија економска катастрофа). Не странците што тоа го предложија.

Trendafil znaes li ti sto znaci parce teritorija, so nepriznaeni granici, i bez voeni kapaciteti, vo region na turbulencija i krvoprolevanje,na koj granicite se menuvaat od den za den?
 Toa ke bese Makedonija ako Kiro Gligorov ne go prifatese onoj pritisok sto EU Grcija i UN mu go ponudija..
  Zar poveke bi sakal sledniot den da vidis Grcki i Srpski tenkovi kako si vleguvaat i pravat zicani ogradi vo nepriznaenata spored od megjunarodnata zaednica,Republika Makedonija?
  UN togas nemase da ima mandat da reagira, za makedonskata vojska i da ne zborime,znaevme na koe nivo e...
  Za toa tvoe P.S mozam da iskomentiram deka samo povrsnite lugje ke recat deka taa e orospija, ako e do mene jas bi go stavil nego vo zatvor, za iznuduvanje , koe e isto eden nacin na korupcija vo opstestvoto.
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 16:07
Eh, poradi ovakvi razmisli denes ne boli glava
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 16:20
Originally posted by PAVLIN PAVLIN напиша:

[QUOTE=Neonic] 

se soglasuvam so tebe no sto ako od Grcite ni zavisi uvozot na ovie proizvodi....jas momentalno go nemam toj problem zaradi toa sto bev vo frankufr i dogovoriv sorabotka, no so grcite ne ocekuvam deka ke odi lesno iako na prviot sostanok bea ok...ke vidime inaku toj komplex e normalen...posebno vo biznisot...tamu mora da ima merenje na K... zaradi pogolem profit nema fer igra koga stanuva zbor za konk*rencija koja normalno mora da bide na nivo...vo RM e najtesko da vodis biznis od cel svet mislam ...ednostavno dosega nemav zelba so ovie komunjarive da rabotam so stranci zaradi toa sto 2 biznisa mi propadnaa zaradi nekoja glupa birokratija...morav dvete firmi da gi zatvoram za da ne im platam reket na UJP....sega navistina e podrugo no ke vidime ....pozdrav

Uvozot na tie proizvodi sam po sebe ne moze da zavisi samo od Grcite, barem ne denes(mozebi vo 90tite DA), bidejski Makednija kako sto znaes veke ima vospostaveno pravna ramka za nejzitine odnosi so Eu i sekoja zemja clenka na EU vklucitelno i Grcija, i taa pravna ramka e veke verificirana i stapena vo sila.
  Imeto i e Spogodba za stabilizacija i asocijacija, vo koja jasno se definirani obvrskite na Makedonija prema EU i obratno.Definirani se modalitetite na trgovija  , pravnite mehanizmi,  i relaciite megju CELA EU i Makedonija.
  Spored toa Grcija veke potpisala nesto na koe sto e obvrzana,bili da toa i e po volja ili ne.
  Od druga strana eve sega i Bugarija kako EU clenka i nas sosed ni dodava mnogu drugi moznosti, i go prosiruva tesnoto grlo za vlez vo EU  na nasi proizvodi i obratno koe dosega bese narekuvano Grcija. Za edna-dve godini tuka ke bide i Hrvatska.
  taka da, mislam deka malku e preterano da se izbrzuva i tvrdi, deka "ako Grcite ne ni davaat vozduh, nie nema da mozeme da diseme"
  Faktor za ekonomskiot rast i razvoj na R.Makednojia, a i vklucitelno nejzinoto stopanstvo, e samo STABILNOSTA, i vladeenjeto na PRAVOTO , i instituciite.
  Toa e sto gi odvrakja tvoite biznis partneri da ne sorabotuvaat, a ne kamoli da gradat fabriki vo R.Makedonija.
  Aj Pozdrav ;-)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 16:26
Originally posted by moira moira напиша:

Eh, poradi ovakvi razmisli denes ne boli glava

Vakvi razmisli poradi koi te boli glava doagjaat od covek koj ne e partiski opredelen, mlad, obrazuvan vo poleto na ekonomijata kako osnova, i magister po internacionalni odnosi i diplomatija, i koj za zal, koj ne zivee vo Makedonija, kako eden od mnogute mladi i educirani kadri, koe ne mozea da gi trpat sino-crvenite promeni koi ni se slucuvaa na sekoi 4 godini, bez nikakov PROGRES.
  Svetot odi napred, Makedonija spie, barajki vinovnici vo minatoto, namesto da gleda za IDNINATA.
  Kako ne se drsna da napises reply i nesto konstruktivno na drugite moi postovi za imeto na R.Makedonija, tuku samo za toj vo koj bese spomenat Kiro Gligorov,
  Prijatelce, mislam deka imas licni predrasudi po toa prasanje, ama ne e moj problem da navleguvam vo toa, i zatoa podobro ke prestanam tuka da zboruvam so tebe na tema Kiro Gligorov, ionaka znam deka nema da ti go smenam mislenjeto, a ni ti mene,
  so pocit..
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 16:58
Greskite od minatoto i denesnicata ja zagrozuvaat idninata!
Pozdrav
Кон врв
VIZANTEL Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Август.2007
Локација: Israel
Поени: 164
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VIZANTEL Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 17:12
Цехот на нашите претци ние ќе го плаќаме, за да не ги задолзиме нашите деца.
,,UNUS TESTIS, NULUS TESTIS,,
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.