IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5758596061 98>
Автор
Порака
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2007 во 14:54
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

od kade ti vide deka nie sme nesrekni? stvarno ubav post
Ne rekov deka  ste nesrekni nego pricinata  sto jas sum sreken e mojatacvrsta vera,pa normalno koga bi ja nemal bi bil nesreken голема%20насмевкаI da ne dojde do zabuna ,neveruvam samo radi toa sto me pravi toa sreken nego jas sum ubeden vo toa sto go veruvam големо%20гушкањеE sega ne mi e jasno sto vam ve pravi srekni i kolku ste vie ubedeni голема%20насмевка

Bidi siguren deka ste nesrekjni, kako na ovoj, taka i na onoj svet!

na ovoj ne sum nesrekna, a na onoj , ne me ceka nisto poveke ili pomalce otkolku tebe

pozdrav
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2007 во 14:55
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

butel i big mama mnogu ve pocituvam sepak dosega ne ste  kazalenekoj cvrst  argument zasto ne veruvate.Znam deka ste po dusa komunistki i radi toa cisto sumljam deka vistinski ste  se obidele da ja svatete  smislata na zivotot i dali ima nekoja visa  sila koja vladee so nas

Khaleefah.... ke se vozdrzam od odgovor.
Кон врв
emi$ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јули.2007
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај emi$ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2007 во 16:10
Jas pak ke kazam,se izviniv pred da go postavam prasanjeto.Deka ne se razbiram vo praznicite na Islamot .Transcript jas nemam moznosti da go najdam k*ranot pa zatoa i prasav ovde.ke bidam blagodarna ako mi se odgovori.среќа
... only God can judge me ....
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2007 во 17:55
Originally posted by emi$ emi$ напиша:

jas imam edno prasanje za praznikot ramazan mislam taka se vika ke mi prostat ako ne e taka среќа zosto ne jadat za vreme na toj praznik dodeka ne zajde sonce sto im pokazuva toa sum go sretnala toa kaj nekoi moi poznanici a mi bilo nezgodno da gi prasam среќа

Рамазан е деветтот месец според муслиманскиот (лунарен) календар. Спроед христијанскиот календар Рамазан се поместува секоја година за околу 10 дена поназад. Оваа година Рамазан е во периодот од 13 септември до 12 октомври.

Значење:
Токму во тој месец (според верувањето на муслиманите) за прв пат му бил објавен Ку'ранот на Мухамед. Во текот на овој празник има пост, зачестено читање и рецитирање на Ку'ранот, давање прилози (милостина), лично прочистување и медитирање. Најчесто традиционалните муслимани го одбележуваат само постот, но сериозните муслимани се трудат да ги исполнат сите наведени работи/обврски.
Основата е Сура 2:185 и бидејќи немаш Ку'ран еве ќе ти ја цитирам:

"Месецот Рамазан е месец во кој е објавен Ку'ранот како Патоказ за луѓето, јаснотии по Показот и Одделувач на вистината од невистината. Па, кој од вас ќе се најде во тој месец - нека пости, а кој е болен или е на пат - нека ги напости тие денови. Аллах со тоа посакува да ви олесни , а не да ви отежни: определениот број денови да ги надополните, и Аллаха да го величате затоа што ве упати и благодарни да бидете."

За време на Рамазан е забрането:
Јадење и пиење од изгрејсонце до зајдисонце.
Сексуална активност во текот на денот (од изгрејсонце до зајдисонце).
Пушење за време на постењето (од изгрејсонце до зајдисонце).
Непристојни зборови.

Постот се прави за самодисциплина (одрекување) - Сура 2:183, како и за постигнување поголема духовност (таква) - да се чуваш од зло и да се исполниш со правда, да се прочистиш во срцето и во мислите.

За време на Рамазан треба да постат:
Сите муслимани кои го минале пубертетот.
Исклучоци се старците, болните, бремените во напредна фаза, жени кои имаат менструален цуклус, ментално ретардираните, децата до пубертетот, луѓе кои се на долг и истошувачки пат, војници кои водат војна.
Некои од овие категории се должни да си го одржат (надополнат) постот штом ќе се создадат услови за тоа и да ги надоместат пропуштените денови на псот пред следниот Рамазан.

Сметам еми дека ова е доволно за почеток (да не пишувам долги постови за џабе ако не те интересираат), а доколку имаш уште прашања повели, тука сме намигнување
Поздрав!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2007 во 18:15
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by emi$ emi$ напиша:

jas imam edno prasanje za praznikot ramazan mislam taka se vika ke mi prostat ako ne e taka среќа zosto ne jadat za vreme na toj praznik dodeka ne zajde sonce sto im pokazuva toa sum go sretnala toa kaj nekoi moi poznanici a mi bilo nezgodno da gi prasam среќа

Рамазан е деветтот месец според муслиманскиот (лунарен) календар. Спроед христијанскиот календар Рамазан се поместува секоја година за околу 10 дена поназад. Оваа година Рамазан е во периодот од 13 септември до 12 октомври.

Значење:
Токму во тој месец (според верувањето на муслиманите) за прв пат му бил објавен Ку'ранот на Мухамед. Во текот на овој празник има пост, зачестено читање и рецитирање на Ку'ранот, давање прилози (милостина), лично прочистување и медитирање. Најчесто традиционалните муслимани го одбележуваат само постот, но сериозните муслимани се трудат да ги исполнат сите наведени работи/обврски.
Основата е Сура 2:185 и бидејќи немаш Ку'ран еве ќе ти ја цитирам:

"Месецот Рамазан е месец во кој е објавен Ку'ранот како Патоказ за луѓето, јаснотии по Показот и Одделувач на вистината од невистината. Па, кој од вас ќе се најде во тој месец - нека пости, а кој е болен или е на пат - нека ги напости тие денови. Аллах со тоа посакува да ви олесни , а не да ви отежни: определениот број денови да ги надополните, и Аллаха да го величате затоа што ве упати и благодарни да бидете."

За време на Рамазан е забрането:
Јадење и пиење од изгрејсонце до зајдисонце.
Сексуална активност во текот на денот (од изгрејсонце до зајдисонце).
Пушење за време на постењето (од изгрејсонце до зајдисонце).
Непристојни зборови.

Постот се прави за самодисциплина (одрекување) - Сура 2:183, како и за постигнување поголема духовност (таква) - да се чуваш од зло и да се исполниш со правда, да се прочистиш во срцето и во мислите.

За време на Рамазан треба да постат:
Сите муслимани кои го минале пубертетот.
Исклучоци се старците, болните, бремените во напредна фаза, жени кои имаат менструален цуклус, ментално ретардираните, децата до пубертетот, луѓе кои се на долг и истошувачки пат, војници кои водат војна.
Некои од овие категории се должни да си го одржат (надополнат) постот штом ќе се создадат услови за тоа и да ги надоместат пропуштените денови на псот пред следниот Рамазан.

Сметам еми дека ова е доволно за почеток (да не пишувам долги постови за џабе ако не те интересираат), а доколку имаш уште прашања повели, тука сме намигнување
Поздрав!

Nemozam da najdam nikakva  zabeleska изненадување
Кон врв
emi$ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јули.2007
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај emi$ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2007 во 18:20
fala na odgovor zadovolna sum ako imam drugi prasanja ke se obratam pak среќа
... only God can judge me ....
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2007 во 10:40
.

Изменето од Azrael - 17.Април.2008 во 00:39
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
rice Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2006
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2007 во 12:04

SERIOZNO PRASANJE      VREDI ODGOVORголема%20насмевка

MOZE MUSLITE DA NI KAZAT SEGA NIV IM E POST PA SE PREJADUVAAT OKOLU 17.30  I MOZE TOA IM SE SLUCUVA POCESTOзбунетост

Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2007 во 11:23
mali simo za abdestot i za namazot ovde ce dobies odgovor:

namaz e obavuvanje na molitva i nisto povece.

a abdest ne e mienje na polovite organi, tuku mienje pred obavuvanje na molitva i pred citanje na k*ranot i vo toa mienje sa mienje na racete liceto nosot ustata nozete a ne polovite organi.

dali jasno?
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2007 во 11:26
a za drugoto jas ne gledam nikade deka pisuva dzibril go gleda tuku deka toj samo go naucil da zema abdest.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2007 во 11:26

јас така немам овде прочитано:

Haris bin Usama pripovijeda, putem Ibn - Lehi ata preko Zejda bin Harisa da je Resulullahu,

a.s., s početka Objave došao Džibril, pa ga naučio uzimanju abdesta, te kad je završio s

abdestom, uzeo je šaku vode i poprskao je njome stidno mjesto. Ibn - Madždže prenio je

smisao ovog hadisa.

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
transcript Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Септември.2007
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај transcript Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2007 во 15:17
Originally posted by the king the king напиша:

mali simo za abdestot i za namazot ovde ce dobies odgovor:

namaz e obavuvanje na molitva i nisto povece.

a abdest ne e mienje na polovite organi, tuku mienje pred obavuvanje na molitva i pred citanje na k*ranot i vo toa mienje sa mienje na racete liceto nosot ustata nozete a ne polovite organi.

dali jasno?

Originally posted by mali simo mali simo напиша:

јас така немам овде прочитано:

Haris bin Usama pripovijeda, putem Ibn - Lehi ata preko Zejda bin Harisa da je Resulullahu,

a.s., s početka Objave došao Džibril, pa ga naučio uzimanju abdesta, te kad je završio s

abdestom, uzeo je šaku vode i poprskao je njome stidno mjesto. Ibn - Madždže prenio je

smisao ovog hadisa.

подобро читање ги разјаснува дилемите. Погледнете подобро тамо каде што е напишано со сина боја.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2007 во 02:26
Se plasham deka vaka postavenite raboti mi izgledaat kako odenje na dvoboj.

Ne mislam deka e mudro i dostoinstveno vernicite da napagjaat veri i dogmi koi ne se nivni, a istovremeno bezrezervno (kako vistinski vernici) da gi branat svoite. Od takviot sudir nema nikakva korist.

Zatoa predlozhuvam da se postavuvaat prashanja i na niv dvete strani da odgovaraat edinstveno od aspekt na svojata vera, bez da povlekuvaat nikakvi paraleli so drugata ili da ja kritikuvaat istata. Dobro bi bilo moderatorot da bide vodach vo postavuvanjeto na prashanjata i editor na nepotrebno provokativnite prashanja postaveni od chlenovite na forumov. Ostavete na chitatelite samite da si dojdat do zakluchok spored nivnite potrebi i razbiranja.

Moderatorot na ovaa dikusija treba da bide na visinata na svojata rabota i bezrezervno da preventira sekakvo preskoknuvanje na ogradata i rovarenje niz tugjoto pole.

Ovaa diskusija ne smee da zavrshi so "pobednik" i "porazen" bidejki taa ne smee da bide postavena kako bojno pole za dokazhuvanje "koj e posilen", nuti pak da bide svatena kako shansa za regrutiranje novi vernici.

Vo diskusijava neka bleska vashata doblest.

Vi pozheluvam se najdobro.

Изменето од Messenger - 25.Октомври.2007 во 02:27
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2007 во 09:45
okнамигнување
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5758596061 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.