IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖУВАЊЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖУВАЊЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 15:17
Originally posted by connected connected напиша:

mojot Bog e hristijanskiot Bog, za koj smetam deka e i edinstven Bog. Licno smetam deka verata e subjektivna rabota.
Sekoj sto se obiduva da osuduva za necija sveta rabota spored mene ne e covek.

p.s.
Miralem1 i DAIJA tolkuvajte si go Bog spored vasi pravila i dogmi i koncentrirajte se okolu vasata vera namesto pisuvanje na vakvi nedolicni postovi. Ne sum soodvetna da ve osuduvam, no ako barem malku ne se zasramite so ova sto ste go napisale,... "sekoja vi cest" рамнодушност

Ke bides li Ljubezna da mi kazes koj moj post e za sram ??? Ti se molam,kopiraj go da znam... eve so red do sega od prva strana do posledna barav takov citat,nema....

Sekoj post e replika,kakos to tvojot bese procenka za mojot.
Ako jas kazav deka Nema Bogovi tuku ima BOG zarem ne e toa gledanje na Boga po moe pravilo ? Sto ti smeta tebe ? Zosto se' vi smeta ?
Sto kaza Daija... za Ikonite... po negovo pravilo tie ne mozat da bidat bogovi a vie poveke nim im se obrakjate odkolku na Boga-Edinstveniot.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 23:00
Originally posted by rice rice напиша:

VISTINA E TOA STO GO KAZUVA GOSPOD ISUS HRISTOS DEKA SE POSLE NEGO E SATANSKO

Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Koj veli taka?

PAVLE????????????

Каков Павле бе, читај добро што ти вели rice "Господ Исус Христос".

"Законот и Пророците беа до Јован (Крстителот). Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство" Лука 16:16

Значи Исус вели дека Пророците биле до Јован Крсителот кој умира околу 30тата година од 1 век, што значи дека после него нема Божји пророци. Мухамед настапува во 7 век (после Јован) значи според Исус Мухамед не е Божји пророк, а ако не е Божји пророк...тука би сопрел, ме разбирате што сакам да ви кажам нели среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 23:41

EvAngelos.. vo tvojata tema "bibliski prorostva" za ova moze da zboruvame.

Kazi mi ti mene,koj e BOG koj treba da se obozava.

1. Otecot ?
2.Sinot ?
3. S.Duh ?

Pokraj ova imam uste nekoi prasanja na koj bi sakal ako i ti sakas da ni objasnis.Znam deka ne me druzis,no... голема%20насмевка 
Koj e znaci zakonodavecot na onoj svet ? Koj ke sudi na sudniot den ?
Dali e Bog duh ili sto e. Dali e Bog eden ili kolku se ?
Dali Isus pred da se rodi od devicata "bogorodica" bese vtorata licnost od boga "sin bozji" i pred da go rodi marija.
Znaci kakov ke bide Isus po lik na onoj svet,kakov ke go gledame ? A kakov ke bide Otecot i kako ke go gledame i dali ke go gledame i kakov i sto e s.duh.... kakov nego ke go gledame....

Eve da kazam koj e onoj sto e EDINSTVENO dostoen na OBOZAVANJE.

Nie Muslimanite Go Obozavame SAMO Onoj Koj SE' SOZDAL. Onoj pred kogo racun ke polagame za svoite dela. Onoj EDNIOT I EDINSTVENIOT. Na Kogo mu nema slicen.Na Kogo mu NEMA RAVEN. KOJ E SEMOKEN,KOJ E SE'  ZNAEN,KOJ E MILOSTIV I SOMILOSEN... NA KOGO NE MU PROMARSUVA NI NAJ SITNOTO,KOJ GO ZNAE I ONA STO GO KAZUVAME I ONA STO SRCATA NASI GO KRIJAT..... GOSPODAROT NA VIDLIVOTO I NEVIDLIVOTO I NA SE' STO POSTOI.
TOA E BOG-ALLAH,KOJ E EDINSTVENO DOSTOEN ZA OBOZAVANJE I STRAVOPOCIT.

2.255 "Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!"

Sura: Al-Ihlas - Iskrenost 

Vo imeto na Allah,Milostiviot,Somilosen !

112.1. Reci: "On je Allah - jedan!
112.2. Allah je Utociste svakom!
112.3. Nije rodio i rodjen nije,
112.4. i niko Mu ravan nije!"

Ima li pojasno ?! големо%20гушкање

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2007 во 10:32
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Nie Muslimanite Go Obozavame SAMO Onoj Koj SE' SOZDAL.

Сега ништо не е јасно! збунетост
Мора вие да си го обожувате вашиот бог, оти тој и не е бог за вас да ве обожува. САМО ВИСТИНСКИОТ бОГ ОБОЖУВА! љубов

Без коментар
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2007 во 14:00
Obozuvanje ne znaci kako vo pravoslavieto da se obozis, da stanes bog, ili da zemes bozestveni svojstva, tuku do da obozuvas, znaci da se pokoruvas, iskreno da Go sakas i da postapuvas spored negovite instrukcii, da Go slavis, falis i velicas, da Mu bides blagodaren, i se vo zivotot, kako i samiot zivot, da go posvetis Nemu....

Toa znaci da ne prifakjas drugi bozestva osven Nego!

Toa znaci da ne ne Mu pripisuvas zdruzenik!

Toa znaci deka nikoj ne e dostoen da ima bozestveni svojstva osven Nego!

Toa znaci da go priznaes Negovoto pravo, a toa e da Go smetas za samo eden Bog, i samo Nemu da Mu se molis, na Nego da se nadevas, od Nego pomos da baras!

Obozuvanje znaci ibadet, odnosno robuvanje, totalna pokornost samo Nemu!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2007 во 14:46

Allah je Jedan i Jedini Bog i drugo božanstvo nepostoji. Allah (Bog) nema sina niti je ikada imao, Allah (Bog) nema ženu niti je ikada imao a sve neistine koje krčšani i ortodoksi zajedno sa jevrejima židovima izmišljaju i lažu na Allaha (Boga) su neistine zbog kojih će goriti u paklu zauvjek i nikada iz njeg neće izaći ako se ne pokaju i ne prihvate Islam, to je obećanje Uzvišenog Allaha (Boga). Allahu (Bogu) je jedina ispravna i priznata vjera Islam a sve druge vjere su iskrivljene i njih Allah (Bog) neće primiti tj. biće odbačene na Danu Sudnjem.

Mi nekažemo da su vaše vjere iskrivljene što vas mrzimo ili što želimo imati nadmoć nad vama nita pak što smo vam zavidni već što su ljudi iz vaših redova knjige vaše prepravljali i dopisivali ono što njima odgovara a cijepali stranice i bacali one koje njima nisu odgovarale, to su knjige koje je Allah (Bog) slao Isau sinu Merjeminu (Isusu) i Musau (Mojsiji)  neka je Allahov (Božiji) mir i spas na njih, amin.
i iz tog razloga je Allah (Bog) poslao zadnju objavu k*r'an i Poslanika Muhammeda neka je Allahov (Božiji) mir i spas na njeg, da opomene narod i obavjesti o tome da su priješnje vjere iskrivljene od strane loših ljudi i da je k*r'an objava koja potiskuje sve te prepravljene knjige i ostaje samo k*r'an kao objava tj. uputa svim svjetovima do Sudnjeg Dana a Allah (Bog) je obećao i uzeo sebi u obavezu da će k*r'an zaštiti od takvih ljudi i nikada neće biti promjenjeno ni jedno slovo, oduzeto ili dopisano u k*r'an.

Zato koristimo ovu priliku i pozivam krčšane i ortodokse zajedno sa jevrejima da se okane i ostave iskrivljenih vijera i da prihvate Islama jedinu vjeru priznatu kod Allaha (Boga), vjeru istine koja prestavlja jedini ispravni put vašeg života.

Vjeru koja izvodi ljudi iz mraka na svjetlo, koja izvodi ljude iz robovanja ljudima da robuju samo Allahu (Bogu), izvode ljude iz očaja u normalan život, daje pravo djetu, žani, siromahu pa i životinji. Vajeru koja traži od nas da poštujemo komšiju i starijeg, da nahranimo gladne, da ne nanesemo nepravdu siročetu, da budemo dobri prema svojim roditeljima, da ne krademo, da ne lažemo, da ne budemo nepravedni prema drugima pa makar ne bili muslimani, da uvjek istinu govorimo, da... da... da..

Vjera koja traži od nas da činimo dobro i da pozivamo druge da čine dobro a da ostavimo sve što je zlo i loše i da pozivamo druge da ostave  sve zlo i što je loše.

Pa zar ćete ostati ravnodušni posle ovih riječi o vi koji pameti imate, zar ćete Gospodara vašeg zamjeniti sa nekim ikonama koje nemogu nikakvo dobro ni sebi učinit a kamoliti vama, zar da obožavate ono što je ljudska ruka napravila a i sami znate da ljudi griješe i umiru i da sebe nemogu pomoči a Allah (Bog) je Vječan i Savršen.

Da bi saznali što više o Allahu (Bogu) i istinitoj vjeri Islamu pozivamo vas da posjetite našu stranicu www.studio-din.com i da se sa nama družite i zajedno učite o našem i vašem Gospodaru koji je Uzvišen i Čist od svega što drugi lažu na Njeg. Budite pametni i ne nasjedajte na medijsku propagandu protiv islama i muslimana koju vam danas nude razni mediji već dođite i sami se uvjerite, zašto da vam serviraju drugi ono što žele a mi vas pozivamo da dođete i uvjerite se sami da li smo mi to što oni govore protiv nas i da li je to istina.

Priznajemo da postoje pojedinci kao i u svim drugim grupacijama i društvima koji su ekstremni i rade ono što nije u skladu Islama i pokušavaju da svoje loše ponašanje prikažu kako je to dio Islama ( Islam je čist od takvih radnji i takvih ljudi i nema ništa sa njima), mi vas pozivamo da na takve ljude neobraćate pažnju jer su to pojedinci ili male grupice, već vam savjetujemo da pogledate u knjigu Allaha (Boga) šta ona poručuje i kako daje izlaz iz svake teške situacije i odgovara na sva pitanje koja niko nemože odgovoriti.

Mi smo muslimani, iskerni Allahovi (Božiji) robovi i ponosni smo na to a na taj ponos imaju pravo svi ljudi  bili bijeli, crni, žuti, iz Bosne ili Hrvatske iz Srbije ili Makedonije, Saudije, Rusije, Amerike... ma odakle oni bili.

Zato iskoristite pamet koji vam je Allah (Bog) dao i upotrebiti je tamo gdje vam je najviše potrebna, odaberite istinski i ispravni životni pravac, olakšajte sebi i svojim najmilijim.

O vi koji pročitate ovo pismo uputite ga drugima i poručite im neka ozbiljno o ovom pismu razmisle i nek se upitaju da li su zadovljni životom kojim žive i da li je ta vjera u kojoj žive zaiste životni pravac kojim žele živjeti i odgajati svoju djecu.

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2007 во 14:49

Цитирај Сега ништо не е јасно! збунетост
Мора вие да си го обожувате вашиот бог, оти тој и не е бог за вас да ве обожува. САМО ВИСТИНСКИОТ бОГ ОБОЖУВА!
љубов

Sakas da kazes deka Sozdatelot vam ve obozuva ?
Do kade li otidovte тага
Vie ste bogovi na Boga ?

Peakt... nemoj prijatele da zboruvate taka,NE OPROSTLIV E GREVOT.
Bog mozebi ne' saka. Bog mozebi im naredi na Melekite-Angelite sedzda da ni napravat (na Adam) so lice na zemi da ni padnat. Mozebi lucifer e prokolnat samo za covekot i samo zaoa sto ne ni se poklonil. No Sozdatelot deka ne' obozava.....

Dobro,sto rece daija... vise vo vrska so obozuvanje i ne para razmisluvate,koj kogo ke stigne obozuva,se obozuvaat peacki,akteri,zivotni... sega uste ova falese,bog nas ne obozuva.

I ako ne bese jasno vo mojot post,kazi mi sto bese jasno od ona sto go pobarav da mi se odgovori za Boga-opisan spored hristijanite ?
Zosto ne mi odgovori na prasanjeto.Kako uspea problem da vidis vo Allah - EDINSTVENIOT ZA OBOZUVANJE a ne gledas vo bogovite.

Vaka glasi celiot text,nemoj da prebirkuvate:

Цитирај
Kazi mi ti mene,koj e BOG koj treba da se obozava.

1. Otecot ?
2.Sinot ?
3. S.Duh ?

Pokraj ova imam uste nekoi prasanja na koj bi sakal ako i ti sakas da ni objasnis.Znam deka ne me druzis,no... голема%20насмевка 
Koj e znaci zakonodavecot na onoj svet ? Koj ke sudi na sudniot den ?
Dali e Bog duh ili sto e. Dali e Bog eden ili kolku se ?
Dali Isus pred da se rodi od devicata "bogorodica" bese vtorata licnost od boga "sin bozji" i pred da go rodi marija.
Znaci kakov ke bide Isus po lik na onoj svet,kakov ke go gledame ? A kakov ke bide Otecot i kako ke go gledame i dali ke go gledame i kakov i sto e s.duh.... kakov nego ke go gledame....

Nie Muslimanite Go Obozavame SAMO Onoj Koj SE' SOZDAL. Onoj pred kogo racun ke polagame za svoite dela. Onoj EDNIOT I EDINSTVENIOT. Na Kogo mu nema slicen.Na Kogo mu NEMA RAVEN. KOJ E SEMOKEN,KOJ E SE'  ZNAEN,KOJ E MILOSTIV I SOMILOSEN... NA KOGO NE MU PROMARSUVA NI NAJ SITNOTO,KOJ GO ZNAE I ONA STO GO KAZUVAME I ONA STO SRCATA NASI GO KRIJAT..... GOSPODAROT NA VIDLIVOTO I NEVIDLIVOTO I NA SE' STO POSTOI.
TOA E BOG-ALLAH,KOJ E EDINSTVENO DOSTOEN ZA OBOZAVANJE I STRAVOPOCIT.

2.255 "Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!"

Sura: Al-Ihlas - Iskrenost 

Vo imeto na Allah,Milostiviot,Somilosen !

112.1. Reci: "On je Allah - jedan!
112.2. Allah je Utociste svakom!
112.3. Nije rodio i rodjen nije,
112.4. i niko Mu ravan nije!"

Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2007 во 19:29
Jas sum uveren deka toa e Jahve, hristijanskiot Bog
Iako samiot Bog kazal uste vo stariot zavet deka ima drugi Bogovi, striktno ne opomenuva da veruvame i da se klanjame samo na Nego.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2007 во 00:48
Originally posted by FALKON FALKON напиша:

Jas sum uveren deka toa e Jahve, hristijanskiot Bog
Iako samiot Bog kazal uste vo stariot zavet deka ima drugi Bogovi, striktno ne opomenuva da veruvame i da se klanjame samo na Nego.

Koj e Jahve?

Jahve ve opomenuval da ne obozavate drugi Bogovi

a vie tvrdite Bog e Trojstvo?

Jahve=hristijanski Bog= Trojstvo ???!!!

zarem ne ve opomenuva da ne zemete drugi Bogovi osven Eden Bog

Allah s.w.t vo k*ran ni postavuva redici prasanja i dava objasnuvanje

istite i jas tuka ke gi postavam:

Al-Hugurat - Sobe
16. Reci: "Zar vi da obavještavate Allaha o vjerovanju svome, kad Allah zna sve što je na nebesima i na Zemlji! Allah sve zna."

An-Nagm - Zvijezda
32. one koji se klone velikih grijehova i naročito razvrata, a grijehove bezazlene On će oprostiti jer Gospodar tvoj, zaista, mnogo prašta - On dobro zna sve o vama, otkad vas je stvorio od zemlje i otkad ste bili zameci u utrobama majki vaših; zato se ne hvališite bezgrješnošću svojom - On dobro zna onoga koji se grijeha kloni.

At-Tur - Gora
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Tako Mi Gore,*

2. i Knjige u retke napisane,

3. na koži razvijenoj,

4. i Hrama poklonika punog,

5. i svoda uzdignutog,

6. i mora napunjenog -

7. kazna Gospodara tvoga sigurno će se dogoditi,

8. nitko je neće moći otkloniti

9. na Dan kada se nebo silno uzburka,

10. a planine s mjesta pomaknu!

11. Teško na taj Dan onima koji su poricali,

12. koji su se, ogrezli u laž, zabavljali! -

13. na Dan kada će grubo u vatru džehennemsku biti gurnuti:

14. "Ovo je vatra koju ste poricali,

15. pa, je li ovo čarolija, ili vi ne vidite?

16. Pržite se u njoj, isto vam je trpjeli ili ne trpjeli - to vam je kazna za ono što ste radili."

17. A čestiti će biti u džennetskim baščama i blaženstvu

18. i u onom što im je Gospodar njihov dao će uživati - njih će Gospodar njihov patnje u ognju sačuvati.

19. "Jedite i pijte i neka vam je prijatno, to je za ono što ste radili!"

20. Biće naslonjeni na divanima poređanim, a obradovaćemo ih hurijama džennetskim.

21. Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključićemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti - svaki čovjek je odgovoran za ono što sam čini -

22. i još ćemo ih darovati voćem i mesom kakvo budu željeli

23. jedni drugima će, u njemu, pune čaše dodavati - zbog njih neće biti praznih besjeda i pobuda na grijeh -

24. a služiće ih posluga njihova nalik na biser skriveni,

25. i obraćaće se jedni drugima i jedni druge će pitati:

26. "Prije smo među svojima strahovali" - govoriće -

27. "pa nam je Allah milost darovao i od patnje u ognju nas sačuvao;

28. mi smo Mu se prije klanjali, On je, doista, Dobročinitelj i Milostivi."

29. Zato ti opominji, jer ti, milošću Gospodara svoga, nisi ni prorok ni lud.

30. Zar oni da govore: "On je pjesnik, sačekaćemo da vidimo šta će mu suđeno biti."

31. "Pa čekajte" - reci ti - "i ja ću zajedno sa vama čekati!"

32. Da li im to dolazi od pameti njihove ili su oni inadžije tvrdoglave?

33. Zar oni da govore: "Izmišlja ga!" - Ne, nego oni neće da vjeruju;

34. zato neka oni sastave govor sličan k*r’anu, ako istinu govore!

35. Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!

36. Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.

37. Zar je u njih blago Gospodara tvoga, ili, zar oni vladaju?!

38. Zar oni imaju ljestve, pa na njima prisluškuju? Neka onaj među njima koji tvrdi da je nešto čuo donese potvrdu očitu.

39. Zar da su za Njega - kćeri, a za vas da su - sinovi?!

40. Zar ti tražiš od njih nagradu, pa su nametom opterećeni.

41. Zar je u njih iskonska knjiga, pa oni prepisuju?!

42. Zar oni zamke da postavljaju?! Ta u zamku će se uhvatiti baš oni koji ne vjeruju!

43. Zar oni drugog boga osim Allaha da imaju?! Hvaljen neka je Allah, On je iznad onih koje Mu ravnim smatraju!

44. I kad bi vidjeli da komad neba pada, rekli bi: "Oblaci nagomilani!"

45. Zato ih pusti dok se ne suoče sa Danom u kome će pomrijeti,

46. Danom kada im lukavstva njihova nimalo neće koristiti i kada im niko neće pomoći.

47. A za sve nasilnike i druga će kazna prije one biti, ali većina njih ne zna.

48. A ti strpljivo čekaj presudu Gospodara svoga, Mi tebe i vidimo i štitimo; i veličaj i hvali Gospodara svoga kad ustaješ,

49. i noću Ga veličaj i kad se zvijezde gube.

Al-Hagg - Hadždž
54. i da bi oni koji su znanjem obdareni spoznali da je k*r’an istina od Gospodara tvoga, pa u nj povjerovali i da mu srca njihova budu sklona. A Allah će vjernike, doista, na Pravi put izvesti.

Yunus - Junus

35. Reci: "Može li ijedno vaše božanstvo uputiti na Pravi put?", i odgovori: "Samo Allah upućuje na Pravi put!" Pa da li je onda dostojniji da se poštiva onaj koji na Pravi put upućuje ili onaj koji ni sam nije na Pravome putu, osim ako ga drugi na Pravi put ne uputi? Šta vam je, kako rasuđujete?!

36. Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade.

An-Nahl - Pčele
64. Mi tebi objavljujemo Knjigu da bi im objasnio ono oko čega se razilaze, i da bude vjernicima uputa i milost.

Al-A'raf - Bedemi
203. Kad im nijedan ajet ne doneseš, oni govore: "Zašto ga sam ne izmisliš!" - Reci: "Ja slijedim samo ono što mi Gospodar moj objavljuje. Ovo su jasni dokazi od Gospodara vašeg i uputstvo i milost za ljude koji vjeruju.

An-Nisa' - Žene
165. o poslanicima koji su radosne vijesti i opomene donosili, da ljudi poslije poslanika ne bi nikakva opravdanja pred Allahom imali. - A Allah je silan i mudar.

Al-Baqara  -  Krava

11. Kada im se kaže: "Ne remetite red na Zemlji!" - odgovaraju: "Mi samo red uspostavljamo!"

12. Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.

Al-Hadid - Gvožđe
25. Mi smo izaslanike naše s jasnim dokazima slali i po njima knjige i terazije objavljivali, da bi ljudi pravedno postupali - a gvožđe smo stvorili, u kome je velika snaga i koje ljudima koristi - i da bi Allah ukazao na one koji pomažu vjeru Njegovu i poslanike Njegove kad Ga ne vide. Allah je, uistinu, moćan i silan.

Al-An'am  -  Stoka
122. Zar je onaj koji je bio u zabludi, a kome smo Mi dali život i svjetlo pomoću kojeg se među ljudima kreće, kao onaj koji je u tminama iz kojih ne izlazi? A nevjernicima se čini lijepim to što oni rade.

Al-'Ankabut - Pauk
64. Život na ovome svijetu nije ništa drugo do zabava i igra, a samo onaj svijet je - život, kad bi samo oni znali!

Al-Gašiya - Teška nevolja

25. Nama će se oni zaista vratiti

26. i pred Nama će, doista, račun polagati!

Al-Qamar - Mjesec
49. Mi sve s mjerom stvaramo,

Ibrahim - Ibrahim

32. Allah je stvoritelj nebesa i Zemlje; On spušta s neba kišu i čini da pomoću nje rađaju plodovi kojima se hranite; i daje vam da se koristite lađama koje plove morem voljom Njegovom, i daje vam da se rijekama koristite;

33. i daje vam da se koristite Suncem i Mjesecom, koji se stalno kreću, i daje vam da se koristite noći i danom;

34. i daje vam svega onoga što od Njega išćete, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali - Čovjek je, uisitnu, nepravedan i nezahvalan.

Al-'Ankabut - Pauk
67. Zar ne vide da smo Harem* svetim i sigurnim učinili, dok se svuda okolo njih otima i pljačka? I zar u laž vjeruju, a na Allahovim blagodatima su nezahvalni?

Ali 'Imran  -  Imranova porodica
196. Neka te nikako ne obmanjuje to što oni koji ne vjeruju po raznim zemljama putuju:
197. kratko uživanje, a poslije - Džehennem će biti mjesto gdje će boraviti, a užasno je to prebivalište!

An-Nagm - Zvijezda

30. to je vrhunac njihova znanja - Gospodar tvoj dobro zna one koji su skrenuli s Njegova puta i On dobro zna one koji su na pravome putu.

31. Allahovo je sve što je na nebesima i što je na Zemlji - da bi, prema onome kako su radili, kaznio one koji rade zlo, a najljepšom nagradom nagradio one koji čine dobro,

a eve kako Allah s.w.t ke gi nagraduva vo sudniot den onie koi veruvaat i onie koi ne veruvat

Al-Hagg - Hadždž

19. Ova dva protivnička tabora spore se oko Gospodara svoga; onima koji ne budu vjerovali biće odijela od vatre skrojena, a ključala voda biće na glave njihove ljevana;

20. od nje će se istopiti ono što je u trbusima njihovim, i koža,

21. a gvozdenim maljevima biće mlaćeni;

22. kad god pokušaju zbog teškog jada iz nje izići, biće u nju vraćeni: "Iskusite patnju u užasnoj vatri!"

23. A one koji budu vjerovali i dobra djela činili - Allah će sigurno uvesti u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u njima će se narukvicama od zlata i biserom kititi, a odjeća će im svilena biti.

24. Oni su bili nadahnuti da govore lijepe riječi i bili su nadahnuti na Put Onoga koji je hvale dostojan.

Ali 'Imran  -  Imranova porodica
91. Ni od jednog nevjernika koji umre kao nevjernik doista se neće primiti kao otkup ni sve blago ovoga svijeta. Njih čeka patnja bolna i njima niko neće pomoći.

Saba' - Saba
17. Kaznili smo ih tako zato što su bili nezahvalni, a da li Mi kažnjavamo ikoga drugog do nevjernika, nezahvalnika?!

Ibrahim - Ibrahim
10. Poslanici njihovi su govorili: "Zar se može sumnjati u Allaha, Stvoritelja nebesa i Zemlje. On vas poziva da bi vam neke grijehe vaše oprostio i da bi vas do roka određenog ostavio." Oni su odgovorili: "Vi ste ljudi kao i mi; hoćete da nas odvratite od onih kojima su se preci naši klanjali - pa, donesite nam čudo vidljivo!”

Al-An'am  -  Stoka
19. Reci: “Ko je svjedok najpouzdaniji?" - i odgovori: "Allah, On će između mene i vas svjedok biti. A meni se ovaj k*r’an objavljuje i da njime vas i one do kojih on dopre opominjem. Zar vi, zaista, tvrdite da pored Allaha ima i drugih bogova?" Reci: "Ja ne tvrdim." Reci: "Samo je On - Bog, i ja nemam ništa s tim što vi smatrate druge Njemu ravnim."

Ar-Ra'd - Grom
19. Zar je onaj koji zna da je istina ono što ti se objavljuje od Gospodara tvoga kao onaj koji je slijep? A pouku samo razumom obdareni primaju:

Al-Gatiya - Oni koji kleče
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Ha Mim.

2. Knjigu objavljuje Allah, Silni i Mudri!

3. Na nebesima i na Zemlji, zaista, postoje dokazi za one koji vjeruju;

4. i stvaranje vas i životinja koje je razasuo dokazi su za ljude koji su čvrsto ubijeđeni;

5. i smjena noći i dana i kiša, koju Allah s neba spušta da pomoću nje zemlju, nakon mrtvila njezina, oživi i promjena vjetrova - dokazi su za ljude koji imaju pameti.

6. To su Allahovi dokazi koje ti kao istinu navodimo pa u koje će - ako ne u Allahove riječi i dokaze Njegove oni vjerovati?

7. Teško svakom lašcu, velikom grješniku!

8. On čuje Allahove riječi kada mu se kazuju, pa opet ostaje ohol kao da ih čuo nije -  njemu patnju neizdrživu navijesti!

9. A kad sazna za neke Naše ajete, on im se ruga. Takve ponižavajuća patnja čeka.

10. Pred njima je Džehennem, i ni od kakve koristi im neće biti ono što su stekli, ni kumiri koje su, pored Allaha, prihvatili; njih čeka muka golema.

11. Ovaj k*r’an je prava uputa, a one koji ne vjeruju u  dokaze Gospodara svoga čeka patnja nesnosna.

Az-Zuhruf - Ukras
87. A ako ih zapitaš ko ih je stvorio, sigurno će reći: "Allah!" Pa kuda se onda odmeću?

Al-'Ankabut - Pauk
61. A da ih upitaš: "Ko je nebesa i Zemlju stvorio i ko je Sunce i Mjesec potčinio?" - sigurno bi rekli: "Allah!" Pa kuda se onda odmeću?

Al-Mu'minun - Vjernici

84. Upitaj: "Čija je Zemlja i sve ono što je na njoj, znate li?"

85. "Allahova!" - odgovoriće, a ti reci: "Pa zašto onda ne dođete sebi?"

86. Upitaj: "Ko je Gospodar sedam nebesa i ko je Gospodar svemira veličanstvenog?"

87. "Allah!" - odgovoriće, a ti reci: "Pa zašto se onda ne bojite?"

88. Upitaj: "U čijoj je ruci vlast nad svim, i ko uzima u zaštitu, i od koga niko ne može zaštićen biti, znate li?"

89. "Od Allaha!" - odgovoriće, a ti reci: "Pa zašto onda dopuštate da budete zavedeni?"

Yunus - Junus
31. Upitaj: "Ko vas hrani s neba i iz zemlje, čije su djelo sluh i vid, ko stvara živo iz neživog, a pretvara živo u neživo, i ko upravlja svim"? - "Allah"! - reći će oni -  a ti reci: "Pa zašto Ga se onda ne bojite?"

Al-Hašr - Progonstvo

21. Da ovaj k*r’an kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno i kako bi se od straha pred Allahom raspalo. Takve primjere navodimo ljudima da bi razmislili.

22. On je Allah - nema drugog boga osim Njega - On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta, On je Milostivi, Samilosni!

23. On je Allah - nema drugog boga osim Njega, Vladar, Sveti, Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakoga osigurava, Onaj koji nad svi bdi, Silni, Uzvišeni, Gordi. Hvaljen neka je Allah, On je vrlo visoko iznad onih koje smatraju Njemu ravnim!

24. On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri.

Al-A'raf - Bedemi
185. I zašto oni ne promisle o carstvu nebesa i Zemlje i o svemu onome što je On stvorio, i da im se, možda, kraj njihov primakao? Pa u koje će riječi, ako ne u k*r’an, vjerovati?

Fatir - Stvoritelj

1. Hvaljen neka je Allah, stvoritelj nebesa i Zemlje, koji meleke sa po dva, tri i četiri krila čini izaslanicima; On onome što stvara dodaje što hoće, On, uistinu, sve može.

2. Milost koju Allah podari ljudima niko ne može uskratiti, a ono što On uskrati niko ne može, poslije Njega, dati; On je silan i mudar.

Toa e gospoda Allah vo koj Muslimanite veruvat i nisto ne mu prepisuvat ramenсреќа

Изменето од Ebu-Hurejre - 12.Октомври.2007 во 01:08
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2007 во 22:41
Лишно не верувам дека пости бог, а камоли да неко да се почитува. Достоен за почит е само човекот.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2007 во 22:44
Originally posted by orlov orlov напиша:

Лишно не верувам дека пости бог, а камоли да неко да се почитува. Достоен за почит е само човекот.

Уште еден православен атеист :pos2:газење%20од%20смеење:pos::smeshko:
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2007 во 22:49
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by orlov orlov напиша:

Уште еден православен атеист :pos2:газење%20од%20смеење:pos::smeshko:
A se kolnam,mu napisav Privatna Poraka,deka podobro mu e da si molci oti "negovite" ke mu se smeat.... ama mislese deka jas kao se uplasiv od negovite poraki pa sea baram da prestane da pisuva....
Ne veruva deka go zalam.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2007 во 00:08
За чудење е колку православни атеисти запознавам во последно време. Ако ги прашаш што се по вероисповед, веднаш се лупаат во гради дека се православни македонци. И ако ги прашаш дали веруваат во Бог, велат не. И потоа неизбежно следи: Епа како може да си православен, кога не веруваш ниту во Бог? Они најчесто одговараат: Епа не сум ****** (албанец) па да бидам муслиман, нормално дека сум православен (и пак се лупа по гради) голема%20насмевка
Кон врв
rice Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2006
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2007 во 13:37

ОТЕЦОТ , СИНОТ  И  СВЕТИОТ ДУХ
http://days.pravoslavie.ru/Images/ib568.jpg

Е ОВА Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖАВАЊЕ  !!!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.