Испечати | Затвори го прозорот

КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖУВАЊЕ

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5638
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 02:59
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖУВАЊЕ
Постирано од: аџија
Наслов: КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖУВАЊЕ
Датум на внесување: 15.Ноември.2006 во 23:45
Пријатно.

Коментари:
Датум на внесување: 16.Ноември.2006 во 00:44
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

1.Bog vo covecka forma? Ednostavno mozokot ne mi dozvoluva da veruvam vo toa.Bog koj jade,pie,spie,vrsi nuzda......Ne ,ne se ova atributi na bog.

2:Bog da ima dete? Togas logicki e da veruvame deka ima i zena,kerka,vnuci.......Zarem ne e toa isto kako i covekot?Neli bog treba da se razlikuva od covekot? Allah vo quranot vika:"Nisto ne e slicno na nego" .No na drugi mesta spomnuva "ALLAHOVATA RAKA" ili "ALLAH SE GLEDA" i toa e covecki ke kazete,no toa e da bi gi razbrale negovite zborovi podobro.Neli i mravkata ima oci i taa gleda,ama ocite na mravkata

ne se isti kako onie na covekot.Mravkata ima oci kakvi sto i dolikuva a covekot kako sto nemu mu dolikuva ,taka e i so Allah dz sh.

Dali znaci deka ako ne go prifakame Isa za bog ,nie go ismevame? Togas gi ismevame i site Allahovi pratenici stom ne gi smetame za bogovi.

Цело време се обидуваме (ние луѓето, а и форумџииве), да го ставиме Бог во некоја кутија. Како да тој е нешто што ние ќе го врземе, спознаеме, разложиме на рационални делови. Ова не е ништо друго, туку повторен обид да се направи истото...

Спомна еден аргумент - Ако Бог е створен, тогаш тој не би бил Бог. Јас пак, ќе го искористам за да го аргументирам доказот дека Христос бил Бог.

Ако Бог НЕ МОЖЕ да стане човек, тогаш Тој не е Бог. Бидејќи Бог може се! Ако е навистина Бог, АКО ПОСАКА може да биде и човек.

Значи од сите аргументи, јас разбирам дека вие не можете никогаш да се сложите со тоа, но овој аргумент којшто постојано го повторувате нема логичен крај. Ако Господ посакал, тој можел да стане човек и тоа е единственото нешто ШТО МОЖЕ логички да се докаже.

Дали станал, е друго прашање, но да се тврди дека не можел, е да се стави Господ во нашите мали кутии во кои сакаме да го држиме под контрола.

-------------

Постирано од: vd
Датум на внесување: 16.Ноември.2006 во 12:13
Originally posted by аџија аџија напиша:

Ако Бог НЕ МОЖЕ да стане човек, тогаш Тој не е Бог. Бидејќи Бог може се! Ако е навистина Бог, АКО ПОСАКА може да биде и човек.

Господ е бесмртен - човекот е смртен.
Може ли Господ да умре?
Може ли Господ да излаже?
Може ли Господ да створи СЕ што ќе посака?
Може ли Господ да уништо СЕ што ќе посака?
Може ли Господ да те отргне од својот домен?
... и тн.

-------------

Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 16.Ноември.2006 во 12:28
Господ е бесмртен - човекот е смртен.

Може ли Господ да умре? Што е тоа смрт? Непостоење ? Тоа не му се случува ниту на човекот, бидејќи смртта е ПРЕМИН. Но, Бог промисли да Неговиот Единороден Син мине низ преминот за да ги извади душите од адот.

Може ли Господ да излаже? Не, бидејќи е противно на принципите на Божественото Битие. Лагата и сето зло се болест

Може ли Господ да створи СЕ што ќе посака? Се’ што е според Неговата Промисла

Може ли Господ да уништо СЕ што ќе посака? Не Е деструктивен

Може ли Господ да те отргне од својот домен? НИКОГАШ

-------------
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!

Постирано од: aladin
Датум на внесување: 16.Ноември.2006 во 13:38
slava Mu , na troediniot bog koj vo sloboda ne povika ,na sopostoenje, i vecen zivot --a ne da mu robuvame,-
samo,uste -ednas da slusnam deka ja vregjate pravoslavnata duhovnost ili crkva- ke posakate i od makedonija da se povlecete.

nemam nisto protiv da diskutirame no bezomalovazuvanja od tipot-slep,gluv,itn. -i koga pisuvate za sv.pismo, hristijanskiot Bog,ili crkvata -imajte dolzna pocit -nisto drugo.!
a dokolku si otidete od forumot pokazuvate deka ste slabi!

-------------

Датум на внесување: 16.Ноември.2006 во 14:00
i mene ako me prasuvate vistinskiot BOG e -troica:
otec.sin.svet duh-tri lica,eden bog!

-------------

Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 22:30
Ednosusna,Zivotvorna i Nerazdelna TROICA!!!!!!!
EDEN BOG -TRI LICA!

-------------

Постирано од: V.D.A.P.
Датум на внесување: 30.Ноември.2006 во 14:17

TROICA EDINOSUSNA I NERAZDELNA

OTECPOT, SINOT I SVETIOT DUH

Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 16:44

Nindza kratko i jasno.Jas ovde donesov eden kup dokazi da  go dokazam postoenjeto na Bog ,aj sega donesi ti barem edna tretina dokazi deka ne postoi ili deka ne se slozuvas so ona sto jas go iznesov.

Za vreganje so tebe nema majka rodeno uste i nema da  rodi.Ne mi bese toa celta ama treba da  svates  deka nie ne veurvame vo boga  slepo kako sto ti kazuvas.Ednostvano logikata ne dozvoluva da ne veruvas.A ti ona sto go baras definitivno ne postoi vo ISLAM.Takvi idea  za Boga i takvi razmisluvanja nema kolku sto jas znam.Zatoa covece bidi svesen deka verite nemozat da se smenat za  da ti pasiraat tebe,nego ti si toj sto treba da se smeni.
Aj pozdravcinja Smile

-------------

Постирано од: nindza
Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 16:52
abe postoi bog ja kako sto velam ...samo vie uste ne znaete ...ke dojde vreme ke doznaete deka site i muslimani i hristijani i budisti pocinjaat od ist izvor

ajd zdravo

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 16:59

Vo ova te poddrzuvam.Site poteknuvame od eden izvor odnosno od eden covek. A deka od site veruvanjeto e isto te molam da go potkrepes so  logicki dokazi zasto samo takvi baras i nikogas ne ti se nametnuva nisto.Smile

I samo edno prasanje nadvor od temava
Dane slucajno imas  dolga kosa?
Te molam odgovori ako ne e tajnaSmile

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 17:01

Vo ova te poddrzuvam.Site poteknuvame od eden izvor odnosno od eden covek. A deka od site veruvanjeto e isto te molam da go potkrepes so  logicki dokazi zasto samo takvi baras i nikogas ne ti se nametnuva nisto.Smile

I samo edno prasanje nadvor od temava
Dane slucajno imas  dolga kosa?
Te molam odgovori ako ne e tajnaSmile

ne ama ti ochigledno  imash kratok pamet...

abe batka pointeligenten sum od tebe puta 25 na kvadrat pa na kub ...tie finti na decinjata pred kooperacija na sred selo

( i ova da ne mi se brise posto sum provociran i zasluzue coekov adekvaten odgovor )

Постирано од: ultra
Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 17:32
Добро бе пошто сте вие “големи“ верници... објасни ми го ова:

Како може “верник“ да спие со снаата додека син му е на печалба во странство и да се раѓаат деца нешто помеѓу син и брат?!? И тие луѓе пак клечат по пет пати на ден и се молат и никој ништо не им може...

Немој да кажеш дека прв пат слушаш за ваква работа... може е повообичаено кај албанците пошто си имаат и име за таквата “родбинска“врска...

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 17:39

Prvo ne sum  slusnal za covek sto klanja 5 pati na den da  go stori toa.

I nemoj da mesas  albanci ,turci,cigani... Ovde  se  zboruva za  religija.
Ako nekoj  go storel toa sto ti go kazuvas Islamski e da  se kamenuva takov covek do smrt.I dali treba jas  da odgovaram za  takvi vrsti na luge Dead?

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 17:42
Ооооо не знаев дека албанците имаат друга религија?!?
Тие не се муслимани?!?

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 17:50

Ima albanci katolici i pravoslavni i toa mnogu ako ne si znaela.Neznam dali voopsto vredi da ti odgovaram na vakvi prasanja.Uste nemozam da svatam sto te maci. Jasno e deka gi mrazes albancite samo nemoj da gi praves site muslimani edno.Koga  dojde spomenikot na Skenderbeg iljadnici trcaa po nego (Eden od najgolemite  dusmani na islamot) i sega site muslimani ke gi napraves Skenderbegovci?

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:05
Не ги мразам албанците и немам ништо против муслиманите, ниту против исламот...
Ама кога некој ми велича една религија (а досега имам сретнато само муслимани тоа да го прават) јас им го поставувам тоа прашање...

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:14
Ova go imam slusnato od mnogumina.Deka samo muslimanite se ljubomorni na verata i deka odma stanuvaat agresivni koga im se zboruva protiv nea.Tocno! Toa e od  dolznostite na muslimanot da  bide ljubomoren za Islamot no mnogumina ne znaat za toa  a  sepak taka se osekaat.Ti draga ovoj primer ti e  zanikade.Jas znam i uste postrasni raboti od ovaa sto ja kaza.Ti kazav koj e stavot na Islamot po toa prasanje(kamenuvanje do smrt).E  sega ako prodolzes ti da mi kazuvas znam muslimani pijanici ,k*rvari...neznam sto.Eh da bevme site  taka dobri muslimani......
------------------------------------------------
Originally posted by orto orto напиша:

dali imas nekoj TAZE primer za kamenuvaNje od denesno vreme, a BRATE KALEFE?
Imam vo kompjuter ako sakas ke ti go pratam.Nema da go stavam na forum zasto ima luge so slabo srce.

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:19
Интересен мит, е како вие за се се оградувате, а ви се случува пред очи??? Ќе се правиме слепи сега?

Се знае дека муслиманите се разнесуват со бомби, ги понижуваат жените, и ги даваат на роднини, ако има потреба... Сега објаснете ми која друга религија ова го прави?

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:27
jas go smisliv

terorrorislamizam
no nikoj ne primeti

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:31
Welcome Back adzijaSmile.
Gledam povtorno sires  megureligiska ljubov.Najiskreno mnogu mi e  zal sto te  gledam pak na forumov zatoa sto sega znam koj ke ti bide na meta otkako propadna planot za Protestantiziranje na Pravoslavnite tuka.Ti dadoa jasno na znaenje koj si i kolku vredi tvojata vera.
------------------------------------------------------------------
Da ti kazam nesto i da ti bide jasno ednas zasekogas.Glavnata razlika megu vas i nas e sto nie ja pocituvame granicata koja Allah ja postavil.Ni dal da gi uzivame site blagodeti od ovoj svet ,no da ne posegame po zabranetoto.Kaj vas nema granica.Sekoj si ima sloboda kolku saka pa  zatoa i vencavanjeto homoseksualci ne e nisto.Svakas li ti deka bez taa granica do kade bi stignalo covestvoto? Do celosen razvrat.Do celosno bezredie. Svakas li deka za dobroto na covekot e da mu se ogranici negovata  sloboda. Znam deka ovie zborovi nema da doprat dotebe no nema poveke sto da  kazes.Im se  zgadi na site od taa tvoja ljubov vo Hrista.Namesto da  zastanete odlucno protiv zloto vie uste i zastanuvate na stranata na zloto.
Na kraj da se  zahvalam na Allah sto me upatel na ova sto sum sega,bez negovoto upatstvo nemase da bidam upaten. Se molam za site  koi tragaat po vistinata da ja najdat i da bidat upateni. Amin

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:35

Welcome Back adzijaSmile.
Najiskreno mnogu mi e  zal sto te  gledam pak na forumov

И треба да ти е жал, оти кај мене не проаѓаат филмчиња со љепи жељи... Тврди факти кхалефаа.... Big%20smile

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:38
Allah koga  go objave Quranot znaese deka ke postojat i takvi luge kako tebe pa zatoa objavi:

" Navistina onie koi ne veruvaat seedno dali ke gi opomenes ili ne tie nema da veurvaat.Allah gi zapecatil nivnite srca,nivnite usi,a na nivnite oci ima perde,pa nema da progledaat" Suretul Bekara (vtora sura)

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:39
navistina e taka
se soglasuvam so tebe

hahahhahahhhahhahhahahhahhah

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:40

Allah koga  go objave Quranot znaese deka ke postojat i takvi luge kako tebe pa zatoa objavi:

" Navistina onie koi ne veruvaat seedno dali ke gi opomenes ili ne tie nema da veurvaat.Allah gi zapecatil nivnite srca,nivnite usi,a na nivnite oci ima perde,pa nema da progledaat" Suretul Bekara (vtora sura)

kalife
a da prikazuvas sega neso taka od tvoeto srce a da nema vrska so tvojata religija
te   da necitiras so nekoj drug napisal

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:44
Drugare pa ova  e religija.Ne sum dojden tuka da nekoj go bendisa mojot govor ili moeto mislenje.Ednostavno da pomognam so moeto znaenje da nekoj go najde praviot pat.
Sto da  kazam za ovoj gore.Pregledaj kolku postovi napisa deneska i na kogo se odnesuvaa.Opsednat e od omraza prema Islam.A koga nebevme tuka oci vadese so pravoslavnite.

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:46
znaes kako najdobro kje ja ostvaris celta
1. da te zapoznaat kako covek
2.a posle za religija
steta sto ne ti teknuva

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 18:49

Znam drugar.Ama toa samo vo zivo ne vaka na forum.Fala za  sekoj slucajSmile

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 19:03

Najiskreno mnogu mi e  zal sto te  gledam pak na forumov

Не се плаши... Тарзан не тепа Ммммм.....

Муслимани... Wink

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 19:20
abe ne se karajte ...

cek da vidam sto e toa sto mi smeta i sto en se soglasuvam
sekund samo

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 19:30
Бог во себе го проповеда единствено Христијанството... Св. Дух се вполотува во верникот за да го води по Божјата волја...

Така да јас со тоа генерално немам проблем, освен кога се размислува дека „ние сме богови“... Што е првиот грев на човекот, и неговата загарантирана пропаст...

Пис енд лав...

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 19:41
Нинџа, одма да ти кажам дека или си ја утнал дефиницијата за тоа што е Бог, или за тоа што е човек... Ако ние сме богови, тогаш мора да признаеш дека сме многу кревки, глупи, идиоти од богови...

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 19:43
Originally posted by rice rice напиша:

GLUPOSTI GOLEMI , ME BOLI STOMAK OD SMEENJELOLLOLLOLLOLLOLLOL

Abe vidi vaka na najgolemite svetski umovi niz istorijata im se smeele bidejki bile pred vremeto ...

A samo da ti kazam deka ova ja sto go zboram elitata na svetskata inteligencija go zastapuva vo svoite dela i filozofski razmisluvanja

Gete, Adler, Yung , Hesse ...no sto da ti zboram sea tebe ...ke ti treba google ili enciklopedija za da pobaras da pronajdes koi bile tie posto poveke od biblijata ( koja sumnjam deka si ja procital ) i Zoki Poki za treto oddelenie ne si otishol podaleku.

Ajd sea smej se pak Wink

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 19:49
Originally posted by nindza nindza напиша:

Нинџа, одма да ти кажам дека или си ја утнал дефиницијата за тоа што е Бог, или за тоа што е човек... Ако ние сме богови, тогаш мора да признаеш дека сме многу кревки, глупи, идиоти од богови...

Da taka e krevki sme , glupi ...no ne se site takvi. Bog dal pravo na izbor ... i toj koj ne go sledi ...ne go spoznal ...ke bide krevok , glup itn.

Se sto sozdal okolu nas Bog sozdal preku nas lugeto. Znaci nie lugeto bogovi sme go sozdale toa . Vo taa simbioza nekoj se naoga za poveke blizok do Boga nekoj ne , i zatoa imame poveke ili pomalce ( bogovi na zemjata koi ja razbrale sustinata )

mislam deka ti pojasniv

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 19:53
Ми појасни, ама логиката е се уште кревка. Мислам дека треба да ми објасниш како разбираш поимот Бог? Како што го разбираме во христијанството (вечен/добар/семоќен/сеприсутен/нестворен/семудар/итн.) или поинаку?

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:00

Ми појасни, ама логиката е се уште кревка. Мислам дека треба да ми објасниш како разбираш поимот Бог? Како што го разбираме во христијанството (вечен/добар/семоќен/сеприсутен/нестворен/семудар/итн.) или поинаку?

---------------------------------------

Ne bash taka

toj e energija moze da bide i dobar i losh , zavisi so koj kako ... huhhh malce e slozeno za zbor dva samo

Aj ke probam... energijata se vrti u krug i se e povrzano...taka da ako nekoj pravi losho nekogash mu se vraka...i site sme tuka da se usovrshuvame za da go najdeme vistinskiot pat i na kraj da staneme cista energija kako taa sto ja imame vo nas.

Se e krug.

e sea drugi epiteti ...

vecen da ! enerijata ne se gubi menja samo forma
semoken da ...sto moze da e pojako od energijata od koja se pocnalo ?
seprisutna da ...vo sekoj od nas e
nestvoren ??? ne te razbiram ova ...dal go rodil nekoj toa li ??
semudar pa normalno od taa energija pocnuva se i zatoa gi znae site tajni.

ako dades pokonkretni prasanja ke odgovoram posto predolgo i presiroko e da melam neli a bas i ne mi se saka ako ne e konkretno .

Mislam deka se razbirame

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:05
ona sto jas go zboram i go veruvam e vo sustinata na sekoja religija

site pocnale od toj eden izvor no zastranile potoa od nekakvi si sebicni pricini najcesto od religiskite vodachi i vlasta.

Bog e ljubov , bog e energija i se pocnuva i zavrsuva so nego, bog e patot ,ma najkratko ... bog e bog Wink

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:07
Ок, значи разликата е во дуализмот што го гледаш во Бог (добар/лош), од што произлегува дека не веруваш во Неговата Совршеност? Гностиците на пример, верувале дека „бог“ демијург, не бил совршен, туку некој ај да не речам, малце збркан бог, кој го направил светот каков што е, по грешка...

Прашањето кое останува од онтолошка гледна точка е како може врвната, семудра, семоќна сила да биде несовршена? Тоа е голема контрадикторност...

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:18

Ок, значи разликата е во дуализмот што го гледаш во Бог (добар/лош), од што произлегува дека не веруваш во Неговата Совршеност?

cekaj malce
Ako e dobar i losh ne znaci deka ne e sovrshen ... dobroto samo za tebe e sovrsheno ?? Pa ako e taka non stop bi bil ubav soncev den ? non stop bi bilo sreca , bi nemalo vojni , glad...

Bash poradi toa sto znae da bide i losh i dobar e sovrshen i toa bash pokazuva deka e slicen so lugeto... isto kako sto sme nie napraveni po negova lika i temperament... nekad sme dobri praime najhumani dela nekad sme loshi ... Takov e i bog ...kolku pati si cul umiraat deca bez vrska... bolesti, saobracajki... ? Toa e dobro ne e ...no se slucuva. I toa e Bozje delo ...no toa se e poradi nekoja pricina koja energijata Bogot ja znae ... a nie malite Bogovi nekogash mozebi ke ja doznaeme.

Bash deka ima i mani negativni strani e i sovrshen i poblizok do nas dokaz poveke deka i nie sme bogovi...stvoreni po negov terk.

-----------------------------------

Гностиците на пример, верувале дека „бог“ демијург, не бил совршен, туку некој ај да не речам, малце збркан бог, кој го направил светот каков што е, по грешка...

za ova ne bi rekol deka e bash taka ama ne sum eptem kompetenten da ti kontriram ..no toa ne menja stvar ...ja kazuem ja sto mislam i osecam

Прашањето кое останува од онтолошка гледна точка е како може врвната, семудра, семоќна сила да биде несовршена? Тоа е голема контрадикторност...

Za ova pojasniv pogore ...sovrshena e iako taka ni se cini deka e nesovrshena

si ja cul onaa starata pogovorka :

Pa koj znae zasto e toa dobro ??? e ima nesto vo toa neli ?

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:29
За гностиците е гарант така: верувале во демијург, помало божество кое го створило светот, кој е во спрега контр соврешениот возвишен Бог.

Тука не сум баш сигурен дека стоиш на цврсто тло... Злото и Соврешноста немаат баш ама никаква допирна точка. Всушност, злото е се што е спротивно на редот, на совршеноста. Злото е всушност анархија. Затоа Бог како Семудар и Совршен, може да биде само Добар, а никако и причинител на злото. Оној кој е Семудар, бидејќи знае се, секогаш го одбира доброто (иако има слобода на избор), бидејќи злото е секогаш немудар избор...

Аргументацијата оди вака отприлика:

1. Бог е Совршен
2. Совршеноста е ред
3. Злото е неред
4. Соврешноста е спротивна на злото
5. Бог е спротивен на злото

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:40

За гностиците е гарант така: верувале во демијург, помало божество кое го створило светот, кој е во спрега контр соврешениот возвишен Бог.

Тука не сум баш сигурен дека стоиш на цврсто тло... Злото и Соврешноста немаат баш ама никаква допирна точка. Всушност, злото е се што е спротивно на редот, на совршеноста. Злото е всушност анархија. Затоа Бог како Семудар и Совршен, може да биде само Добар, а никако и причинител на злото. Оној кој е Семудар, бидејќи знае се, секогаш го одбира доброто (иако има слобода на избор), бидејќи злото е секогаш немудар избор...

Аргументацијата оди вака отприлика:

1. Бог е Совршен
2. Совршеноста е ред
3. Злото е неред
4. Соврешноста е спротивна на злото
5. Бог е спротивен на злото

Ok e ako e taka...zasto togash sovrsheniot BOG go dozvoluva ZLOTO ???

zasto ne go sprechi ako e semoken a semoken e ?

jas toa vaka go razbiram

bog ostavil da ima i dobro i zlo . I sekoj si ima svoj pat po koj ke trgne dal dobar dal zol. Sekoj covek moze da izbira. Toa e najgolemiot dar.

E sea za zloto kako del od prirodata na Boga. Sovrshen e da... i sozdava i nered, sozdava i nesreki ( no toa e samo nuzno zlo da se vospostavi pak red vo energijata )

Ako bi bil samo sovrsen zatoa sto e dobar ako sak ke gi spreci koga saka... a zasto on ne go pravi toa ??

zatoa sto eva zemala jabolko pa ne mrzi sea site ispastame radi toa ??

Ne e taka.. Bog e energija ...taa ne e nitu losha nitu dobra ednosatvno postoi ...i koj kako ke ja javne i ke ja razbere taa energija i dopre do boga vo sebe taka i ke mu bide.

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:45
Негацијата на доброто е зло. Св. Августин ќе каже дека злото не е створено, туку е последица на доброто - секогаш кога има нешто добро, може да биде уништено и извитоперено, т.е. да има зло. Затоа Бог не го „спречува“ злото, бидејќи злото е во сите нас, и за да го спречи, би требало се што создаде да уништи. А Бог е љубов, Тој сака да го уништи злото преку наше усовршување, а не преку уништување на тоа што го создаде...

Совршенството никогаш не може да подржува и потикнува зло... Едноставно не држи вода...

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:48

Негацијата на доброто е зло. Св. Августин ќе каже дека злото не е створено, туку е последица на доброто - секогаш кога има нешто добро, може да биде уништено и извитоперено, т.е. да има зло. Затоа Бог не го „спречува“ злото, бидејќи злото е во сите нас, и за да го спречи, би требало се што создаде да уништи. А Бог е љубов, Тој сака да го уништи злото преку наше усовршување, а не преку уништување на тоа што го создаде...

Совршенството никогаш не може да подржува и потикнува зло... Едноставно не држи вода...

Ne me razbiras sto sakam da kazam

ne vikam ja deka bog e i zol vo klasicna smisla

pravi i nekoi NUZNI ZLA za da se izbalansira energijata... toa ti e nesto kao hmmm balanser ..moiderator na coveckite karmi - sudbini  ete taka nesto slikovito

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:50
Nindza  odgovori mi ili ti adzija koj go stvorel zloto?

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:53
zloto kako i dobroto od sekogas postoelo
kako den i noc

oscilacii prirodna rabota e toa ...ne e stvoreno kao za pod kazna zloto ...

Se se menuva ... taka za da znaeme sto e dobro mora da postoi i zlo toa e mojot odgovor

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:54

Ако знаеш да читаш ќе видиш дека го одговорив ова уште во претходниот пост...

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 20:55

aj ti i k*ranot sto vikate ? koj go stvoril ?

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 21:07
Бравос бе нешто паметно да украдете и да не го извртите во тоа исламот... Супер!Big%20smileBig%20smileBig%20smile

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 23:43
Кога се кажува нешто, треба да се има доказ за кажаното.
Аџија,  дали Господ  го  создал Злото? Дали тој  го Прави тоа?
Рече треба да те прочитаме погоре па да сватиме, но јас неможам да сватам што сакаш да кажеш.
Те молам да ми објасниш посоодветно, поедноставно.
Благодарам.

-------------

Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 09:11
Св. Августин ќе каже дека злото не е створено, туку е последица на доброто - секогаш кога има нешто добро, може да биде уништено и извитоперено, т.е. да има зло. Затоа Бог не го „спречува“ злото, бидејќи злото е во сите нас, и за да го спречи, би требало се што создаде да уништи. А Бог е љубов, Тој сака да го уништи злото преку наше усовршување, а не преку уништување на тоа што го создаде...

Злото постои по автоматизам. Кога има ред, тоа  е доброто во светот. Но автоматски, со постоењето на ред, доаѓа и до тоа дека може да постои и неред. Значи нередот не е  создаден од Господ, туку е како последица на се што постои, а е добро. Злото не е создадено од Творецот, туку му пркоси, му го нарушува редот што Тој го воспоставува.

Затоа уништување на злото може да се случи, само преку уништување на се што постои. Затоа Бог го „дозволува“ злото, бидејќи не љуби, и не сака да не уништи.

Има и втор начин да се уништи злото. Наше усовршување да ја запознаеме целосно Божјата волја. Тогаш, со Бога во нас, ќе бидеме способни да не извршуваме зло. Ете тука лежи „зајакот“ во христијанството - ние не сме совршени, но еден ден БОг ќе не доведе до совршенството, како што беше Христос.

Поздрав.

-------------

Постирано од: begu
Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 09:30
Interesno razmisluvanje dobro - zlo .
Vo sustina sum iznenaden kolku postoi interes na temata veroispovest, i so kolku energija i zestina se diskutira vo nea. Toa e pretpostavuvam znak na posvetenost na samite diskutanti.
Pomalku mi smeta eksluzivnoto nametnuvanje na svojata vistina ama vo celost navistina ima sto da se nauci. Jas barem pocnuvam dosta da ucam.

Pa i samata diskusija megu dobroto i zloto pokraj filozofskiot i verskiot aspekt ni dava uste edna moznost, a toa e spored mene moznosta za izbor.
Da se izbira megu dobroto i zloto.
Pa zatoa od ovaa gledna tocka ja koristam moznosta da ve povikam site ucesnici na tema veroispovest da go izbereme dobroto vo sebe toa sto ni e dadeno od boga site nam i sto vprocem imame obvrska da go sireme i neguvame.
vo site nas ima dobrina a zloto i navredite neka bidaat minato a ubeduvanjata i faktite neka bidaat posilni a pravoto na izbor neka ostane kako sto e od gospoda dadeno .

Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 09:37
Фала што се појави бегу... малце би ти препорачал да поработиш на форумот, затоа што од вчера оди вртоглаво надолу, и нема да ме чуди ако Перун ве исфрли за некоја недела и двајцата и го затвори подфорумот перманентно...

Поздрав.

-------------

Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 10:08
Ke rabotime site zaedno .
Mi treba malku vreme za da procitam sto e se napisano.
Celta e da naucime eden od drug i eden za drug .
Navredite ne se odlika na niedna veroispovest . Verata sama posebe podrazbira poistuvanje na drugite . Vo onoj moment koga vo nea ke se zamesa plotikata ta togas postanuva samo oruzje vo nejzinite race i toa mnogu mokno.
Uste nekoe vreme ke predlozam nekoi drugi idei na ovaa tema, samo malku trepenie a dotogas intenzivno ke pratam se sto se pisuva bez nekoja namera vednas da inerveniram dokolku nema potreba .
Inace poveke sum lubitel na kratkite pasusi. Dolgite mi nalikuvaat na kniga koja ne se cita vo drusto .

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 10:25

Nesto pocna ama nedopolni eve jas ke probam?

Bog stvoril se, togas go stvoril i zloto? Po zakonite na logikata, bidejki zloto postoi i zemajki go  vo predvid principot deka ne odreduva oma sto go rabotime . tohas Bog e zol. Sto i ne e  taka sudejki spored zemnata padnatata logika.

Dali studeniloto postoi? 

Vsusnost studeniloto ne postoi. Spored zakonite na fizikata, ona sto nie go smetame za studenilo vo stvarnosta e otsustvo na toplina.Sekoe telo ili objekt, spored proucuvanjeto, ima ili prenesuva energija,a toplinata e taa sto pravi teloto da ima ili da prenesuva energija. Studeniloto ne postoi. Nie go sozdavame terminot studenilo za da ja opiseme sostojbata vo koja se custvuvame vo otsustvo na toplina.

Dali temninata postoi?

I temninata NEPOSTOi.I  vsusnost e samo otsustvo na svetlina.Svetlinata mozeme da ja proucuvame, dedeka temninata ne.Temninata nemozeme da ja merime. Najobicen zrak na svetlina moze da prodre vo svetot na temninata i da ja prosvetli. Kako mozeme da doznaeme kolku nekoj odreden prostor e mracen?Ja merime kolicinata na prisutnata svetlost. Neli e ova tocno..!Temninata e poim kaj lugeto koj ja opisuva sostojbata koga nema svetlina...
E sega kako sto te prasa khaleefah a i samiot odgovori deka zloto postoi...
vsusnost deka Bog stvoril se,togas go stvoril i zloto.a zemajki go vo predvid deka ne odreduva ona sto go rabotime ,togas i Bog e zol.....megutoa, zloto ne postoi,ili barem ne postoi samoto po sebe. Zloto e ednostavno otsustvo na Boga. Tokmu kako studeniloto i temninata toa e termin koj lugeto go stvorile za da go opisat otsustvoto na Boga. Bog ne go stvoril zloto. Zloto ne e kako verata i ljubovta koi postojat tokmu kako svetlinata i toplinata.Zloto e posledica na ona sto se slucuva koga vo srceto na covekot ne e prisutna Bozjata ljubov.
Jas bednata ne go napisav ova...nekoj mnogu pogolem um...Albert Ajnstajn

Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 10:26
Па ни Алберт Ајнштајн не го смислил баш ова... Воглавном е превземено од Св. Августин, барем идејата за автоматското постоење на злото, не како посебна категорија, туку како неминовна негација на доброто, на позитивното, на редот...

-------------

Постирано од: sard
Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 12:32

Zloto ne e stvoreno ednostavno toa postoi vo nasite misli..Da zememe primer so svetlinata i temninata.Znam deka svetlinata postoi i e  stvorena no sto e togas so temninata.Cesto pati ni se  deselo da  receme "Donesi mi svetlo ?","Pusti go svetloto" itn..No dali sme slusnale nekogas nekoj da  rece" Donesi mi temnina? ili Pusti ja temninata?  Znaci temninata doaga radi nedostig na svetlina ,nea vsusnost ja nema.Taka e i so dobroto i zloto.

И јас имам мислење слично на мислењето од Аџија и Nella Bella. Злото самостојно не смее да постои. Ако злото и доброто постојат едно покрај друго тогаш ќе значи дека Бог створил зло. Бог не може да створи нешто лошо бидејќи е добар и совршен. Меѓутоа Господ кога ги создавал живите суштества оставил можност тие да се отстранат од неговиот пат, да се извитопери доброто во нив и да се претворат во зло. Тогаш кога се случи тоа злото има реално постоење и не се согласувам со калиф дека злото не постои. Со аџија не се сложувам во неминовноста од злото. Не постоела неминовност на опција на извитоперување на доброто. Господ кога создавал отворил таква врата да постои избор како што рече да се избегне совршениот поредок по кој се оди и да може да се тргне прекутрупа по патот по кој се оди. Доколку Бог не оставил врата за извитоперување и врата за чинење зло не ќе можело да се прави злото. Со тоа Господ не учествувал во злото, не создал зло. Одредени суштества им дал голема самостојност. Ги создал словесни и во личноста слични на Него т.е. самостојни и слободни богови. За во целост да им даде избор и посакувајќи ја нивната доброволна и ненужна и непринудена нивна љубов им оставил врата да не постапуваат според Неговиот ред на постапување туку да скршнат најчесто прекутрупа за да дојдат до она што сакаат да го постигнат. Неговиот ред не е само еден избран и произволен туку совршен, универзален и сеопфатен кој е адекватен на Неговата природа. Така како што е Бог Бог, со целосна полнотија така и неговиот ред (пат) по кој треба да се оди во постоењето е совршен и води до целосна смисла и полнотија на оние кои го одат. Всушност не ни пости ред, пат, скали по кои би можело да се оди настрана од оние ои Господ ги создал. Но постои можност за тие да се одат нередоследно, прескокнувајќи скали од редоследот, правејќи ги на погрешно место, во погрешно време, со погрешен субјект или со погрешен објект. Погрешните верувања независно дали се зборува за погрешно верување на погрешните вероисповеди или погрешното верување на поединец внатре во исправната вероисповед значат ветување дека ќе се дојде до Бога до побрз и полесен начин, нередоследно, прекутрупа. Како и кај аџија и Nella Bella сознанијата за ова ги влечиме од начинот на кој влегло и било сторено првото зло на демонот и начинот на кој влегло и било сторено првото зло кај човекот. Православното христијанство учи дека Бог кога ќе биле спремни Адам и Ева ќе им дозволел да пробаат од плодот на дрвото на познавањето на доброто и злото. Токму воздржувањето нив ќе ги усовршувало до таа точка кога тие ќе биле достојни и доволно силни да го понесат сознанието за доброто и злото. Претходно тоа постоело како можност за која тие не биле свесни. Меѓутоа тие тоа го сториле предвреме избрзувајќи, не исполнувајќи го правилниот ред. Но Господ тоа го знаел, сепак не интервенирал за да ја сочува слободата на изборот. Но не се откажал туку оној кој умрел смислил план за повторно да го оживее.

-------------
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 12:36
Се сложувам Сард.

Нела, јас не зборував ни во најмалка мерка за онтолошки, метафизички дуализам. Дуализам во нествореното не постои, туку тој постои само во создаденото, во створеното. Во Бог нема дуализам, и пред создавањето на светот не постоело зло... Не знам дали можеш да ме разбереш. Злото постои ОТКАКО е создаден Светот, бидејќи штом се создаде нешто добро, убаво, прекрасно, тоа нешто може да биде и разнеубавено, значи во тој момент се јавува ако сакаш така можноста за злото... Тоа не постои само од себе, туку постои само како последица на создадениот свет, како обид да се уништи редот во креацијата...

Ок, мислам се разбравме?

-------------

Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 23:40
Sekako, jas smetam deka zloto ne e stvoreno, tuku ednostavno poim sto ja opisuva sostojbata vo otsustvo na Bozjata ljubov, na toa islev.

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 09:59
Се согласуваме! Big%20smile

П.С. Не затоа што си православна, туку затоа што си во право! Wink

-------------

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 10:52
Солзеницин рекол дека не можеме да ги отргнеме само „злите луѓе“, бидејќи линијата меѓу доброто и злото поминува низ секое човечко срце. Тоа значи мора да уништиме и дел од себе, во процесот на уништување на злото...

Ап. Павле тоа ќе го нарече „соблекување“ на телесната природа и облекување на духовната. Христос ќе поучи „љуби го ближниот свој како самиот себе“ и „љуби го Бога“. Ова се темелниците на „уништувањето“ на дел од себе. Човек кој ќе ги гледа со почит и љубов ближните, и со иста таква почит ќе го гледа Бога, ќе стане многу посвесен за својата „маленкост“ и преку молитва и исполнување со Божјиот Дух ќе ги совладува страстите кои го водат во зло...

За да не биде предолго, еве толку за сега...

-------------

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 10:58
Blagodaram, pojasno nemoze.
Se nadevam i na primena od site nas .

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 21:13
Interesno i natamu nikoj da iznese nekakov cvrst
argument za postoenjeto na drug bog osven Allah.Fakt  e deka takov dokaz nepostoiSmile

-------------

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 21:41

argument za postoenjeto na drug bog osven Allah.Fakt  e deka takov dokaz nepostoiSmile

Da be tvoite se najcvrsti ...vie ste najpametni ... a voedno spagate vo najnepismenoto naselenie vo vselenava ...

Ade be dosta vishe so toa provociranje

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 23:03
Па ако гледаш така, никој од нас не тврди дека има друг Господ освен Бог (алах на арапски). Во Библијата на турски и на арапски, Господ е преведен како алах. Значи во тој смисол, да се сложувам.

Во смисол дека муслиманскиот бог е докажан, тоа е повеќе од смешно тврдење... Нема грам доказ, напротив, сета човечност на религијата излегува на виделина за секој кој го читал Коранот и го познава животот на Мохамед.

-------------

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 23:31
Alah ili bog - mislam e eden i edinstven, za site narodi i veri .

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 23:37

Мохамед.

молам Модератор да интервенира со опомена да е се употребува уште еднаш мОхамед, туку Мухамед, како и што се вика Пророкот.
Би ми било мило самиот аџија, па и другите христијаните САМИТЕ да покажат почит.

-------------

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 23:40
 Sekako deka e eden Bog, i nemoze da se prisvojuva kako niven nas ili na nekoi treti toj e na sekoj Bog, i site nie sme na Bog...samo dali sekoj  poznae deka Bog e vo nas...

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 23:56
IMAM JAS SVOJ BOG STO GO OBOZAVAM
ENE NA SLIKATA MI E SEGA GO GLEDAM

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 00:04
Originally posted by Nela Bella Nela Bella напиша:

Sekako deka e eden Bog, i nemoze da se prisvojuva kako niven nas ili na nekoi treti toj e na sekoj Bog, i site nie sme na Bog...samo dali sekoj  poznae deka Bog e vo nas...

Amin!

Zatoa prestanete veke ednas so raspraviite vo koj Bog veruvate i zapomnete deka Bog sekogas e vo vas i so vas, i ne mora da odite na nikakvo specijalno mesto za da bidete sekogas do Nego.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 00:41
pa zosto togas mu naredil na solomon da mu izgradi hram?

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 00:47

Сум размислувал доста за ова прашање. Што би било ултимативен доказ на кој начин несомнено Бог може да каже која е Неговата вистинска вера. Со оглед на тоа што на ѓаволот му е дадена можност да прави секакви чуда исто така ѓаволот го знае овој свет, така може да открива природни тајни уште пред луѓето да ги знаат, може да предвиди нешта па дури и самиот во иднина да ги оствари само за да ги залаже луѓето. Што тогаш би бил оној доказ кој е од Бога. Ѓаволот може да го намести предвиденото и напишаното и во Библијата и во Qur'anот и во било која друга книга. Сепак Библијата го има она кое не може да се намести туку она што го тврди може да биде само вистина.

Што мислиш Калифе и другите како Бог може на човекот и човештвото да му каже што е Негово?

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 00:48
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Nela Bella Nela Bella напиша:

Amin!

Zatoa prestanete veke ednas so raspraviite vo koj Bog veruvate i zapomnete deka Bog sekogas e vo vas i so vas, i ne mora da odite na nikakvo specijalno mesto za da bidete sekogas do Nego.

Messenger neli  i Hristos odese vo hramovite i sinagogite na molitva,

,,...i neli kade se dvajca ili trojca vo Moe ime i Jas Sum tamu...,,

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 01:19
Se molese vo hramovite koga bese pomal, koga trebase da se sretne so drugi lugje, koga propovedase i koga smetase deka vo nekoj sluchaj treba toa da go stori, no ne se molese iskluchivo vo sinagogite i poentata e deka ne propovedase oti MORA da se odi tamu na molenje. Naprotiv.

Zatoa jas rekov "ne mora da se odi na nikakvo specijalno mesto za da bidete sekogas so Nego". Ne izmisluvam nisto, tuku samo go parafraziram Isus .

A vo koj kontekst go kazuvas onoa: ,,...i neli kade se dvajca ili trojca vo Moe ime i Jas Sum tamu...,, navisitina ne mi e jasno.

Toj e SEKOGAS so tebe, bez razlika dali si sama, dali si so drugi lugje, dali si vo hram, crkva...

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 01:24
Originally posted by anakin anakin напиша:

IMAM JAS SVOJ BOG STO GO OBOZAVAM
ENE NA SLIKATA MI E SEGA GO GLEDAM

Бог, на слика! Shocked

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 01:26
Originally posted by sard sard напиша:

Со оглед на тоа што на ѓаволот му е дадена можност да прави секакви чуда исто така ѓаволот го знае овој свет, така може да открива природни тајни уште пред луѓето да ги знаат, може да предвиди нешта па дури и самиот во иднина да ги оствари само за да ги залаже луѓето. Што тогаш би бил оној доказ кој е од Бога. Ѓаволот може да го намести предвиденото и напишаното и во Библијата и во Qur'anот и во било која друга книга. Сепак Библијата го има она кое не може да се намести туку она што го тврди може да биде само вистина.

Што мислиш Калифе и другите како Бог може на човекот и човештвото да му каже што е Негово?

Ѓаволот, што може друго ѓаволот да направи?!
Хех, добар концепт давате за ѓаволот.

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 02:22
Имаш ли некаков принцип СајХИ по кој би препознал што е или не е од Бога?

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 02:41
Originally posted by sard sard напиша:

Имаш ли некаков принцип СајХИ по кој би препознал што е или не е од Бога?

Sard te pochituvam sto postojano se navrakas, na eden ili drug nachin, so ova prashanje koe mislam deka veke nekolku pati do sega go postavi na nekoj chlen od forumov.

Ako bese toa nekoe trivijalno prasanje ke ti rekov deka stanuvas zdodeven, no ova e tolku vazno, tolku bitno, ne samo za vernicite od bilo koja vera, tuku i za site ostanati lugje, sto ne smee da bide ostaveno bez nikakva diskusija.

Te pochituvam zatoa sto ne se zadovoluvas so premolchuvanje.

Te pochituvam zatoa sto toa mi kazhuva deka postojano razmisluvas okolu nego i ne se zadovoluvas so frazeologija ili so dogma.

Te pochituvam zatoa sto ne prifakas da se pomiris so sluchajot i da zemes nekoj zgotven, izliten i eftin odgovor od pred stotici godini, tuku sakas lichno da dojdes do korenot na nestoto i samiot da izvleches odgovor.

Te pochituvam sto vo izgorot na zelbata da go osoznaes toa, go turnuvas Egoto na strana i skromno prasuvas za pomos.

Mojot odgovor na ova prasanje go imam dadeno poveke pati vo razni tekstovi na forumov, pa ovoj pat ke molcham da gi slushnam drugite.

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 03:04
Порано поставеното прашање и ова сега не е истото.
Во последниот пост погоре зазвучија исто но она што зборувавме со аџија беше:

„Кога ќе се дојде до сознание со што се консултира верникот за да биде сигурен дека му доаѓа од Бога.“

Ова овде е:
„Што Бог може да направи што ѓаволот никако не го може, па од таму да знаеме дека е Негово“

Не сум видел Месинџер каде си пишувал за овие прашања. Твоите излагања го лоцираа откривањето во срцето т.е. способноста на срцето да го открие Бога. Меѓутоа Христос вели „срцето е најголемиот лажец“. Што ако те лаже срцето? Мислам дека кога Господ вели „срцето е најголемиот лажец“ не го вели тоа затоа што срцето најмногу лажи, мислам дека тоа го вели затоа што срцето не лажи често, најчесто исправно ни говори, но тогаш кога и тоа лажи обманата на неговата лага е најголема и најтешко е човек да ја открие. Така ако срцето нешто ти зборува колку и да си уверен во тоа, прашај се „а што ако не е така ако ме лажи“.

Православното учење ги подарува на тацна одговорите на овие како и на многу други едноставно-сложени прашања. Му благодарам за тоа иако имам прашања кои сеуште ме измачуваат. Ќе отворам тема за тоа.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 03:20
Го почитувам Месинџер твоето вложување за слога и љубов меѓу луѓето од различни вероисповеди но не и по цена на премолчување на вистината.
Можеме во мир и љубов да си ја кажуваме вистината дури и кога не мислиме исто. Нема потреба да криеме дека различно мислиме. Во спротивно никогаш оние кои не ја знаат нема да доживеат каква е прекрасна.

Слогата и љубовта без вистина не произведуваат добро бидејќи таквата невистинска слога и љубов е лажна и противбожна. Не е Бог вистинит, Бог е Вистината. Тие се едно.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 03:58
sard,

Ne zboruvam samo za srceto, tuku i za nesto drugo, no sepak za sega ke molcham. Podocna ke go kazam moeto mislenje.

Ako dozvolish, mozeme li site slichni prashanja da gi svedeme na edno:

- Kako ke znaeme deka soznanieto, a so toa i porivot za pravenje na nestata doagja od Boga?

Ako mislish deka treba da se promeni ili modeficira, te molam napravi go toa.

Vo vrska so vtoriot post, velish:

"Го почитувам Месинџер твоето вложување за слога и љубов меѓу луѓето од различни вероисповеди но не и по цена на премолчување на вистината."

Ne znam na sto tochno mislish. Sekogas sum go zboruval onoa sto sum mislel, onoa to sum smetal deka e vistina vo momentot na pisuvanjata, i nikogas ne sum zboruval so namera nekogo da dezinformiram ili namerno da povredam, iako mozebi ponekogas izgledalo taka. Znam deka moite zivotni sogleduvanja posle site izminati godini chesto pati se kontradiktorni na opsto prifatenite terkovi, no toa ne me sprechuva da gi elaboriram pred chlenovite i da gi soocham so faktot deka potragata po VISTINATA ne zapira i ne zavrsuva so soochuvanjeto so avtoriteti, tradicii, dogovori, veruvanja, pretpostavki, prisili, demagogii, strav i pretenja od sekakov vid. Na prashanjeto kako znaes deka e VISTINA, sekogas odgovaram deka ke ja soznaesh koga ke ja prepoznaes nejzinata nepobitna odlika - VISTINATA e samoevidentna! Taa nema potreba od zakoni, pritisoci, uslovi, filozofii, metanii i avtoriteti da bide "dokazana"!

Tokmu zatoa apsolutno se slozhuvam so tvoite sledni zborovi:

"Можеме во мир и љубов да си ја кажуваме вистината дури и кога не мислиме исто. Нема потреба да криеме дека различно мислиме. Во спротивно никогаш оние кои не ја знаат нема да доживеат каква е прекрасна.

Слогата и љубовта без вистина не произведуваат добро бидејќи таквата невистинска слога и љубов е лажна и противбожна. Не е Бог вистинит, Бог е Вистината. Тие се едно."

Prekrasno kazano!    

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 04:57
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Na prashanjeto kako znaes deka e VISTINA, sekogas odgovaram deka ke ja soznaesh koga ke ja prepoznaes nejzinata nepobitna odlika - VISTINATA e samoevidentna! Taa nema potreba od zakoni, pritisoci, uslovi, filozofii, metanii i avtoriteti da bide "dokazana"!

Добар збор „самоевидентност“ на вистината.

До некаде се сложувам. Меѓутоа Бог и ставил вел на самоевидентноста на вистината и таа станала евидентна но не и самоевидентна. Значи таа по суштина е самоевидентна меѓутоа заради испитување на луѓето Бог кој е семоќен знаел да постави некаква завеса која ја сокрива самоевидентноста на вистината. Во спротивно сите ќе ја знаевме и исто ќе мислевме и верувавме.
За сегашната овоземна делумност на познавањето зборува и Ап Павле а истото може да се извлече од учењето за Второто Христово доаѓање кое ќе биде несомнено (значи самоевидентно) што значи дека при Првото Христово доаѓање Бог ставил превез над сопствената Божествена природа со цел да остане единствено евидентноста која бара докажување и не е несомнена. Ако се докажува таа ќе треба да се потврдува себе си бидејќи треба да е евидентна на крајот од докажувањето. Значи ако се бара ќе се открива. Станува јасно зошто Господ рекол.

Сакајте и ќе ви се даде; барајте и ќе најдете; чукај те
и ќе ви се отвори;
зашто секој што сака, добива, и кој бара, наоѓа, и на оној што чука, ќе му се отвори.

Вистината е навистина евидентна но не и самоевидентна. Исто така тоа ќе значи дека вистината вечно ќе треба да се докажува и колку и да се докажува успешно поради евидентноста бидејќи не е самоевидентна не е неоспорна. Нејзиното вечно докажување, можноста за спорност ќе наметнува вечен сомнеж. Бидејќи човек не може да ги изведи сите можни докази па за да верува ќе треба да се потпре на верата. Таа вера не е слепа вера бидејќи е заснована на сите докази кои човек може да ги изведи, но не постои дефинитивен доказ или крај на докажувањето. Доказите ќе потврдуваат и помагаат но верата треба да го победи сомнежот.
За ова веројатно се однесуваат стиховите: „Кој што прави, со вера да прави, ако не прави со вера, грев прави“.
Така излегува дека Бог ги поставил работите да оној кој ја бара вистината да ја открива и оној кој е верен во верата да остане во вистината. Неверниот и да ги има на илјадници докази дозволува сомнежот да го победи бидејќи некое друго (лажно) објаснение за докажаната вистина ќе го урива докажаното тврдењето. Кај него тој лажен сомнеж ќе победи и останува надвор од вистината.

Значи доказите треба да ги употребуваме за да ја докажуваме вистината. Повеќе докази помалку можност за изговор за светот на неверните, одреден степен на знаење ќе биде доволниот за поединци да почнат да веруваат. Ако Бог се ограничил Самиот само одреден број на одмерени докази да употреби за поединци да поверуваат, тоа не важи за луѓето. Колку поголем обем на докази на верата ќе употребуваат во светот може толку повеќе луѓе да спасат од темнината на гревот. Исто така градењето на системот на верувањето со повеќе докази ја прави поцврста и ја расне верата во нас.
Пишува дека со читање и разговарање расне верата.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 05:03
Фала Месинџер ме поттикна на размислување, ова што го научив вечерва многу ми значи.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 10:24
Originally posted by sayHI sayHI напиша:

Мохамед.

молам Модератор да интервенира со опомена да е се употребува уште еднаш мОхамед, туку Мухамед, како и што се вика Пророкот.
Би ми било мило самиот аџија, па и другите христијаните САМИТЕ да покажат почит.

Ќе се сложам, ако сите муслимани на форумов се научат на правопис на Македонскиот Јазик и зборуваат за КОРАН а не за к*рАН, бидејќи таков збор во Макеоднскиот јазик не постои. Не може вие да правите пародија од нашиот јазик, а во исто време да барате некои смешни цензури...

-------------

Постирано од: V.D.A.P.
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 12:33
Otecot, Sinot i Svetiot Duh troica edinosusna i nerazdelna!

Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 13:53

Христос воскреснатиот

-------------
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 13:59

Gledam nikoj nesaka da  dade poubavo objasnuvanje od moeto za vistinskiot bog vreden za obozavanje.Fakt e deka muslimanite imaat najsovrseno veruvanje od site,tolku ednostavno za dete od 3 godini da go razbere.Ona za  sto vie non stop ke se  fakate i ke go koristete kako nekakov "argument" da se napadne naseto veurvanje e deka nie sme nasilni,slabi,zaostanati i ogranicrni muslimani.Epa zal mi e toa mozda e do nekade  tocno sepak ne e pricna da ne se traga po vistinata koja se  krie vo muslimanskoto veruvanje.

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 14:16

Gledam nikoj nesaka da  dade poubavo objasnuvanje od moeto za vistinskiot bog vreden za obozavanje.

Повторно прашувам: КОЈ Е ТОЈ ДОКАЗ КОЈ МОЖЕ ДА БИДЕ САМО ОД БОГА?

Цитирај Fakt e deka muslimanite imaat najsovrseno veruvanje od site,tolku ednostavno za dete od 3 godini da go razbere.

Едноставноста на суштинските принципи е навистина одлика на разбраната Божја вера. Оној кој не ја разбира ќе му изгледа сложена. Но истото може да го симулира и шејтанот? Ќе запотегне вера заснована на едноставни принципи, дали тоа ќе значи сигурен доказ дека треба да му веруваме на тоа учење. Што не може да изсимулира шејтанот?

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 14:18
Vo red orto.Nema poveke da  deluvam emocionalno i na ova nema da  ti vozvratam so pogrdo.Samo edno e jasno,koga treba da se soberete protiv Islam site ste tuka i pravoslavni i krivoslavni i katolici i sekakvi,a koga ve ostavame sami ocite si gi vadete.Kazi mi ednas da  sum ja navredel biblijata barem ednas da sum iznesol nekakov citat i posle toa da go kritikuvam barem a kamoli da go navreduvam.Mozes da mi najdes nekoj moj takov post? No gledam deka me molete da vi dokazam kolku vi e slabo " svetoto pismo" pa otsega so draga volja ke vi pomognam da go razjasnemeSmile

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 14:28

Vo red orto.Nema poveke da  deluvam emocionalno i na ova nema da  ti vozvratam so pogrdo.Samo edno e jasno,koga treba da se soberete protiv Islam site ste tuka i pravoslavni i krivoslavni i katolici i sekakvi,a koga ve ostavame sami ocite si gi vadete.

Дали виде накаде „да си ги вадиме очите“, мали симо, rice, aladin, Nella Bella, V.D.A.P, orto, orthodox, aaaaaa, Pravoslavie, јас и други православни христијани кои повремено доаѓаат. Белег, бутел, анакин, нинџа сеуште ја немаат дефинирано својата вера тие не се декларираат за црковни христијани. Нема ниту еден таков пост. Единствено се расправавме со аџија кој го извитоперува христијанското учење. Логично дека негирањата на Христа се поголеми од нехристијаните спрема христијаните кои погрешно веруваат и предизвикуваат поголема потреба од одговор. А и сеуште несмалено се расправаме со аџија.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 14:34
Zboruvav za toa megu vas i protestantite.I sakav da  kazam deka site hristijanski sekti se soglasuvaat samo vo toa deka mora da  se bide protiv Islam sekogas

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 14:46
Јас би рекол кхалефа, дека не сите христијански секти, туку сите религии на светов се согласуваат со тоа дека Исламот е светски проблем. Проблем за христијаните, за будистите, за атеистите, за сите што сакаат нормален и мирен живот...

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 14:51
Bravo be da  kazes ednas nesto pametno.Posto ovde ima glavno hristijani zatoa i jas gi spomnav samo niv.Inace nema mesto na svetot
da ima muslimani a  da nema nekakov spor.Site veri:Hristijani,
evrei,budisti,totemisti,konfuciuisti,hindusi gi mrazat Muslimanite i gi
ugnetuvaat vo sekoja situacija kade  sto mozat.Normalno vo denesen svet na nemoral,nasilstvo,totalno bezredie edinstveno mir i spokojstvo
moze da  se najde vo ISLAM pa zatoa i tolkava e omrazata protiv Islamot.

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 14:57
Тука речиси да се сложиме... Разликата е само во твојата инверзија на вистината...

Не се сите угнетувачи на муслиманите, туку угнетени од нивна страна. во христијанските земји, вие ги уживате сите права, дури и повеќе од една С. Арабија на пример. Но затоа, вие сте брутални со сите христијани, будисти, евреи, атеисти и сите останати мирољубиви луѓе кои ќе паднат во ваши раце. Значи сами си го правите проблемот, а после тоа некој друг ви е крив...

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 15:00

Zboruvav za toa megu vas i protestantite.I sakav da  kazam deka site hristijanski sekti se soglasuvaat samo vo toa deka mora da  se bide protiv Islam sekogas

Нормално е дека постои степенување на оддалеченост.

Нам на православните христијани, најдалечни ни се ништоверците, па атеистите, па оние кои воопшто не го спомнуваат Христа, оние кои го спомнуваат но со понизок ранг од Православниот, па најблиску се оние кои го споменуваат во ист ранг со нас но во друга конотација.

За жал ние сите заедно сме во тотална дефанзива во однос ништоверците. Тие доминираат и го обмануваат мнозинството од светот.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 15:07
E pa koj e vistinskiot bog sto treba da se obozava ?

Iako i ovaa nekako poinaku mi zvuci oti bog ima samo eden i edinstven za site .

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 15:11
Toa sto go citiras  e fakt deka i ti razmisluvas  taka.Nema problem.Jas sekogas koga sum upatuval navredi toa go pravev sekogas licno do nekoj clen na forumot  no nikogas ne se fatev za  vasata kniga.
No nema problem stom sum prinuden da zboruvam za nea rekov deka so zadovolstvo ke go napravam toa.

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 15:13
Што демонот не може да изсимулира Калифе?

Ти се извинувам тебе и на други кога вака се наметнувам. Верувам дека има работи за кои другите размислувале, а јас не сум размислувал и знаат подобро од менем. Во таква ситуација ќе речам онака како што претпоставувам или дека целосно не знам. Корисно е само да се постави едно прашање и луѓето ќе почнат да тропаат на вратата која Бог ветил ќе му се отвори. На кој тропа ќе му се отвори, кој бара ќе најде. Јас мислев многу на ова погоре и мислам дека ми се отвори вратата. Верувам во тоа но би сакал да ги слушнам другите, можеби грешам иако сум сигурен.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 15:18
Прашањето е добро.

Бидејќи има еден ВИСТИНСКИ БОГ.

Но има и лажни богови, кои не постојат во реалноста, но се измислени од нечастивиот, за да заведат многумина од Вистинскиот Бог.

Ајде да размислуваме сите заедно, што вистинскиот Бог би морал да биде.

Еве ќе почнам јас.

1. Мора да створител
2. Мора да е совршен
3. Мора да е добар

Ќе продолжи некој?

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 15:20
4. Мора да е сеопфатен

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 15:23
Toa sto vikas mozebi gresam iako sum siguren e kontradiktornost sard.Nemoze covek koj znae  2 i 2  se 4 da misli deka toa mozebi i ne e tocno.Nikogas nemozete da bidete sigurni vo toa sto go veurvate zatoa sto e premnogu komplikuvano.Jas na primer si znam deka ima eden ALLAH ,nemu mu se molam,nego go obozavam,nemu mu se klanjam i odnego pomos baram.On i samo On (vozviseniot).Mene ne me maci toa
kade Allah  se naoga i kakva e negovata forma.Jas edinstveno razmisluvam i se cudam na ona sto go stvoril i go slavam radi negovata mok.Ne se doveduvam sebesi do ludilo so toa preku kogo da mu se obrakam.Jasno e se ko den.Allah ima i postoi.Eden e i nemu mu pripaga celata mok na nebesata i zemjata,ne rodil nitu ke rodi,nikoj ne mu e ramen, i zatoa koga se molam ednostavno gi krevam racete prema nego i baraM toj da mi pomogne i da me zacvrsti na negoviot pat.
Rekov vie i  natamu ke se drzite do toa deka muslimanite necinat.No postoenjeto na ALLAH nikogas nemozete da go stavete pod prasalnik.Toa deka e eden i edinstven koj zasluzuva da bide obozavan istotaka nemozete da go stavete pod prasalnik.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk