|
АВТОРИТЕТНОТО "ЈАС СУМ" |
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Автор | |||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Aman te be Acelera... pa ne vi drzi mesto navistina.
Drugite Evangelisti kazuvaat sosema drug nastan. Ako ne go negiraat kazi kade go potvrduvaat ovoj slucaj deka nekoj padnal ? Nikoj nikade.
Ako znaete deka Bog nikoj ne moze da go vidi i da ostane ziv,togas treba da znaete deka Isus sekoj go gledal pa ostanal ziv.
Nema mok vo toa jas sum nikakva.Toa bil eden odgovor na prasanjeto.
I sto ima da mi objasnuvas,kolku god da sakas da se prosiris ke se vrtis samo vo krug. Nikoj vo drugite evangelija ne spomnuva pagjanje nitu stanuvanje nitu jas sum nitu ti si nitu koj si..... Vo drugite Juda im veli deka koga ke pojdeme jas ke go celuvam nego pa ke znaete koj e i fatetego. Nikoj nisto ne go prasal,nikoj ne padnal nikoj ne se sopnal....go fatile za miskanici i go odnesle.
NIDJE VEZE.
Acelera,izvini ti se molam sto tuka ke odgovoram.
Antoni,sekako deka eden den ke se zblizime....
So pojavata na Isus a.s ke iscezne SEKOJA RELIGIJA osven Islamot.
Da ne ja dolzam,ona e naj kratko sto mozam da ti go kazam,ako poveke sakas otvori tema so zadovolstvo ke ti pisuvam.
Изменето од ACELERA - 15.Октомври.2007 во 22:58 |
|||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Znaete, sto se zamarate koga ne bilo vistina? Ne se odigralo toa taka.
Nikogas ne doslo do toj cin.....
Pusta zelba svestenicka...!!!
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kako sto e postavena temava, ne vredi da se diskutira, no sepak...
Pretpostavete deka ste sudija i deka pred vas ima chetiri svedoci (vsushnost gorenavedenite likovi ne se svedoci tuku preraskazhuvaachi na onoa sto slushlnale od nekoi drugi, ama povtorno, neka bide...). Trojca od niv se ednoznachni so svoite izjavi, a samo eden e razlichen. Vo apsolutna nemozhnost za ponatamoshno istrazhuvanje na detalite okolu toj sluchaj, koe svedochenje ke go zemete za donesuvanje na presudata: dali na trojcata svedoci ili na onoj edniot ? P.S. Povtorno, nastrana od nelogichnosta na tvrdenjeto deka site padnale zatoa sto im se odzela silata (kako inaku bi bilo podrugo objasneto toa pagjanje?). Ako se prifati taa emotivna pretpostavka, togash kako ke se objasni nivnoto momentalno sozemanje, borbata sto potoa sledi i Isusovoto priveduvanje ? P.P.S. Dali vi e poznato figurativnoto izjasnuvanje vo govorot: "Padnavme od smea", "Padnaa od strav" ? Ste koristele takvi frazi nekogash do sega ? Sigurno deka nikogash ne ste gi sfatile bukvalno koga ste gi izgovorile ili koga ste gi slushnale od drugi. Изменето од Messenger - 15.Октомври.2007 во 14:58 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa duri i da bilo taka,ne dokazuva Apsolutno nisto. Isus gi prasal: Kogo go barate ?
Tie rekle: Isus,nazarcaninot.
Isus im rekol: Jas sum.
Koga slusnale deka toj e ISUS (a znaele deka pravi sesto a ocigledno ne go imale videno do togas,se isplasile verovatno da ne im napravi nesto) pocnale da odat nanazad,te. da se povlekuvaat vo panika pa padnale !
Daija... toa e naj tocno i naj ednostavno.Deka toa voopsto ne bilo taka.
Vprocem ima apokrifni Evangelija koi go tvrdat istoto sto Islamot ni go nudi za toj nastan te. Vistinata.... Deka Allah dz.s-Bog si go SAKAL svojot PRATENIK pa go SPASIL a go kaznil onoj sto zasluzi kazna-predavnikot.
Eve nesto od Barnavinoto Evangelie za ovoj nastan:
I ete,da ne pisuvam ponataka oti ne e on-topik,za Isus i cetirite Angeli pa zadolzuvanjeto na Barnaba da pisuva pa kako Isus bil vozdignat na neboto.
Toa e VISTINATA za toj nastan.... i toa ne povtorno celosna onaka kako sto Barnaba kazuva,tuku deka Juda e raspnat namesto Isus.
|
|||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||
transcript
Група Регистриран: 24.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
случката во зависност од евангелието кое го читаме е менлива. Нема поврзаност на оваа случка и на ова "Јас Сум" со она "Јас Сум" од Јован 8:58.
|
|||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Verovatno videl deka ti e odgovoreno.... pa da ti ukaze uste na nekoja greska.
A sto ti pa skokas na Bako da mu repliciras pa gi preskoknuvas prasanjata i odgovorite koi ti se on-topik ?
Mislam deka se uveri i ti deka CELA TEMA epten DZABA si otvoril,pa sega skokas na drugi strani...
Ova samo da te potsetam za kakov NEPAD stanuva zbor,,, primetliv si,da ne mislis lugevo nafta pijat ?
Uste ednas ke ti kazam... se slizna i otvori tema,so licno tvoi "prosvetlivanja" i "biseri" so koi sakas da im goi zamackas nekako ocite na lugevo.... taa tvoja "interesna" slucka e poprvo "slucka" koja nikogas ne se slucila a kako drugo OD NEA VIDOVME KONTRADIKCII Zatoa sto za taa "interesna" slucka drugite evangelisti tvrdat sosema drugo.... kaza na pocetokot deka go poddrzuvaat slucajot no ne ni kaza kade i zosto ? Zatoa sto jasno gledame deka spored drugite NITU PADNAL NEKOJ NITU SE SOPNAL NITU PRASAL KOJ SI NITU IM KAZAL JAS SUM NISTO ee.... Vide nasiot EvAngelos deka temata mu propagja,,, pa se zavrti sega prema Bako i pocna da go napagja,a ima druga rabota na temava... i sega ke se pravda kako nekoj mu pisuva of-topik,kako nie napagjame (a ustvari go fativme povtorno vo stapicata koja sam si ja skroi).....
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добро вечер на сите!
Се изначитав интересни мислења за и околу темата. Што се однесува до она што е он-топик ќе дадам и мој коментар во неколку точки..
1. Нема никаква противречност во наведената случка од евангелието по Јован со извештаите на другите евангелисти. Самиот збор "противречност" (контрадикција) по дефиниција означува дека еден исказ противречи т.е. ја исклучува вистинитоста на друг исказ. Во нашиов случај имаме еден евангелист кој спомнува една случка т.е. сака да ни потенцира нешто на што другите евангелисти не обрнале внимание. Апостол Јован вели дека војниците паднале, но никој од другите тројца не вели дека тие не паднале - значи противречност нема! Миралем вели дека не паднале, значи евангелистите се контрадикторни со него, но не и меѓу себе.
Впрочем, ако сите евангелисти дале исти сведоштва за исти работи од животот на Исус, тогаш немаше да имаме 4 евангелија, туку 1. Но Бог благоволил да го имаме сведоштвото за Исус од 4 перспективи, од 4 сведоштва кои се надополнуваат едно со друго и во никој случај не си противречат.
2. Имав прилика да прочитам едно интересно мислење зошто војниците паднале кое го споделија неколку членови од форумов, а кое гласи: Кога Исус рекол "Јас Сум" војниците (иако наоружани до врат) се исплашиле бидејќи знаеле за чудата на Исус (зарем не го знаеле тоа и пред таа изјава на Исус? Од каде им тогаш храброст да дојдат да го апсат?) и повлекувјќи се (сега се случило најинтересното) еден војник паднал и паѓајќи го подбутнал тој пред него, а овој пак тој пред него, и така 4от го бутнал 5от, 5от го бутнал 6от, и се случил домино-ефект при кој сите паднале на земја. Иако нема никаква индикација во евангелијата за вакво нешто, сепак интересно мислење во секој случај.
3. Второто мислење што го прчитав е дека војниците паднале заради авторитетот на Божественото "Јас Сум" изговорено од устата на Христос. Со ова мислење се согласувам и јас, а сега ќе образложам и зошто.
"Тогаш Јуда зеде чета и служители од првосвештениците и од фарисеите, и дојде таму со светилки, факли и оружје. А Исус, знаејќи сè што ќе стане со Него, истапи и им рече: „Кого го барате?” Му одговорија: „Исуса Назареецот.” Исус им рече: „Јас Сум.” А со нив стоеше и Јуда, Неговиот предавник. А кога им рече: „Јас Сум”, се повлекоа назад и паднаа на земјата." (Јован 18:3-6) Забележете дека тука не вели: "Задува ветар па паднаа на земјата", ниту "настана голем земјотрес, па паднаа на земјата", ниту "се сопна првиот, па го бутна вториот, па овој третиот итн", туку вели: "А кога им рече ЈАС СУМ, се тргнаа наназад и паднаа на земјата". Тука апостол Јован добро го забележал овој момент и исто така добро ја забележал причината заради која војниците паднале на земјата. Затоа сметам дека е сувишно ние да ја претпоставуваме причината поради која војниците паднале кога тоа за нас го сторил апостол Јован издвојувајќи посебна реченица за тоа.
Но што се крие зад тоа толку мистериозно и моќно "ЈАС СУМ"?
Тоа е едно од Божјите описни имиња со кои Бог се објавува уште од времето на Мојсеј..
"ЈАС СУМ КОЈ СУМ, му рече Бог на Мојсеј. Потоа продолжи: Кажи им вака на Израелците: ЈАС СУМ ме испрати при вас." Излез 3:14
"..за да знаете и верувате и да видите дека ЈАС СУМ.." Исаија 43:10 "Вие сте Ми сведоци, словото е Господово, а Јас Сум Бог, од вечноста - ЈАС СУМ! " Исаија 43:12 Ова "ЈАС СУМ" се пренесува и на отелотворениот Бог - Христос во Новиот Завет:
"Зашто ако не поверувате дека ЈАС СУМ, ќе умрете во своите гревови." Јован 8:24
"Вистина, вистина ви велам: уште пред да биде Авраам ЈАС СУМ" Јован 8:58
"А кога им рече: ЈАС СУМ, се тргнаа назад и паднаа на земјата." Јован 18:6
Забележете во Јован 8:58 Христос прави една навидум граматичка недоследност. Тој не вели "Уште пред да биде Авраам Јас бев" што би било граматички исправно, туку вели "Уште пред да биде Авраам Јас Сум". Ова евреите многу добро го сфатиле и затоа земале камења да го каменуваат бидејќи Тој (според нив човек) се поистоветувал со Бог (што всушност и е).
Поздрав!
Изменето од EvAngelos - 16.Октомври.2007 во 21:21 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ednas EvAngelos me narece Bukvalist... a da vidime kakov e toj bukvalist i uste ednas da gi vidime negovite OCAJNI obidi za da dokaze nesto.
Pred se,dobro vecer :)
EvAngelos,,, navistina Obidot ti e jaden. Toa sto ni go kazuvas ti,EvAngelos,toa e licno tvoe i samo tvoe viduvanje. Ako e povazen nastanot "jas sum" zarem ne e logicki trojcata da go naglasele a edniot da go izostavese ????? Tuka trojca ne mu davaat nikakva vaznost (zatoa sto i ne se slucilo) a edniot go kazuva toa.
Deka e kontradikcija,EPTEN E JASNO.
Ona znaci,sto Miralem-Jas go kaza/v e sosema tocno i KONTRADIKTORNI SE zatoa sto se raboti za dva nastani ili eden nastan opisan na DVA RAZLICITI NACINI te. trojca go opisuvaat na eden nacin a eden na sosema drug nacin. I TOA NEMOZE DA SE NEGIRA KOLKU GOD DA SE OBIDUVAS !
Gledaj i citaj ke ti go povtoram samo slucajot na marko:
44 А Неговиот предавник им беше дал знак, велејќи: „Кого ќе Го целивам, Тој е; фатете Го Него и одведете Го внимателно.” 45 И кога дојде, веднаш Му пристапи и рече: „Рави! Рави! И Го целива топло.”
46 А тие ставија раце на Него и Го фатија.
Znaci,namesteno si bilo se'... ne pisuva deka Isus Istapil i gi prasal kogo go baraat ? Nitu tie deka mu rekle deka go baraat Isus. Niti Isus im rekol Jas sum. Otisle i go trgnale za miskanici.
Vidi sosema drug nastan:
"Тогаш Јуда зеде чета и служители од првосвештениците и од фарисеите, и дојде таму со светилки, факли и оружје. А Исус, знаејќи сè што ќе стане со Него, истапи и им рече: „Кого го барате?” Му одговорија: „Исуса Назареецот.” Исус им рече: „Јас Сум.” А со нив стоеше и Јуда, Неговиот предавник. А кога им рече: „Јас Сум”, се повлекоа назад и паднаа на земјата." (Јован 18:3-6)
Ova za tvoite oci mozebi e seedno... no na nekoj drug nemozes da mu dokazes zatoa sto ne veruva naslepo.
Drugo sto ne ti drzi mesto.
Tvojata BUKVALNOST deka ko domino eden po eden vo redica padnale.....
Ubavo ti kaza Messenger... koga im rekol "jas sum" ako toa voopsto bilo taka... (OVA SIGURNO NE SE SLUCILO-ISUS NE E RASPNAT) tie padnale na zemja.... dali ima nekakva posebna vaznost... i so naprajle posle,stanale pak i udrile so kjotek po Isus. Ako padnale,sigurno pagjanjeto bilo,bez nikakov znak na nekakvo cudo zatoa sto TROJCA NE MU DALE AMA BAS NIKAKVA VAZNOST. Tuku naprotiv kazuvaat drug slucaj.
Nema znaci smisla.... im rekol "jas sum" tie padnale,posle stanale... (videle deka e nikoj i nisto sto go vrzale i kjotek mu udrile ?) ako "jas sum" i "pagjanjeto" imase nekakva vaznost,pa sto e so povtornoto stanuvanje i kamsikuvanje ? Zosto nikogas poveke ne funkcioniralo toa ??
Da prodolzime so tvoite smesni samouverlivi "prorostva".
Kolku pati vo denot jas velam "JAS SUM" ??????
Alo,Miralem mi treba. JAS SUM.]
Alo,Miralem ? Da,Jas sum ?
Alo,koj si ti ? Ja sum toj sto sum.Kogo go barate vie ?????
Ova samo po telefon... ami "Jas sum" vo denot go upotrebuvam bezbroj pati. Ne sum obratil vnimanie,,, no sekoj prorok ako citas po knigite go ima receno zborot "jas sum"
Kogo go barate ???? Isus,Nazarcaninot. Jas sum (Isus nazarcaninot).
"ЈАС СУМ КОЈ СУМ, му рече Бог на Мојсеј
Кого го барате?” Му одговорија: „Исуса Назареецот.” Исус им рече: „Јас Сум.”
Da mu recea go barame Boga,Isus ke im recese,barajte si go i ponataka. Ako nekoj dojde doma znaci i zazvoni na vrata jas izleguvam i prasuvam: Kogo go barate ? Tie velat "Miralem go barame" i jas im recam "JAS SUM" (Sto e normalno) dali sum i jas bog (neuzibillah) ??? Pa nemojte da gresite prijatele moj najmil,neka ne ve tera satanata duri so takvi besmislici da pravete bozestva.
"Вистина, вистина ви велам: уште пред да биде Авраам ЈАС СУМ" Јован 8:58
Na forumov,Evangelos,uste pred tebe Jas sum (Miralem1-3 Авторитетното "ЈАС СУМ")
Imam trojca brakja,naj star JAS SUM .
Ako ne veruvas deka JAS SUM togas si neveren.
|
|||
|
|||
BarbB
Сениор Регистриран: 17.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Evangelos kako sto mozam da zabelezam temava ti otide hm..kako da se kaze vo cuden pravec. Imajki go predvid tvojoeto korisnicko ime mislev deka ke dobieme odgovori i komentari koi bi bile melem na dusata, no...
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Narodot odamna ima kazhano so sila ubavina ne biduva.
Ne mozhe da go kroime minatoto spored nash*te zhelbi. Ili so drugi zborovi, minatoto mozheme da si go poimame kako sto sakame, no kako takvo toa ostanuva samo za nas i ne mozheme da go spodelime so ostanatite. Ili pouniverzalno kazhano, sekoj si zhivee so svojot bagazh sto si go nosi od vremeto na ragjanjeto, a go sobral od svoeto semejstvo, komunata, uchilishteto, tradicijata, obichaite, verata, istorijata, mechtite i t.n.. Se razbira, seto toa nema nikakva vrska so realnosta na momentov ili so onoj sto veke izminal vo minatoto. Se dodeka zhiveeme na ovoj nachin, obremeneti so bagazhot, nikogash nema da ja vidime realnosta na onoa sto se zbidnuva sega. A vo svetov edinstveno postoi samo toa - sega. Ostanatoto e iluzija sto kreira ego, koe od svoja strana upravuva so nas preku sozdavanje na sudija i osuden. Mnogu ednostavno, koga ednash ke se razbere... A vo momentot koga ke se razbere i osoznae, ischeznuva patenjeto i zhelbata neshto da se osuduva ili neshto drugo so sila da se promovira. Изменето од Messenger - 17.Октомври.2007 во 20:54 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Veruvajte ima mnogu mok vo zborovite koi Allah dz.s gi upatil do lugeto. Zapoznajte se sebesi,koga ke se zapoznaete sebesi,ke zapoznaete togas se' okolu vas,ke pocnete realno da gi gledate rabotite,taka edinstveno ke go zapoznaete i Boga... no PRVO SEBESI.
Sakam za sebe licno da kazam deka ne sum tuka da Osuduvam nekogo (se gleda na pocetokt deka sum predizvikan ;)) nitu pak da promoviram nesto.
No vistina e deka nemozam miren da bidam koga nekoj PRAVDATA ja narekuva NEPRAVDA i NEPRAVDATA ja narekuva PRAVDA.
Primer,DZIHADOT e PRAVDA nekoj neznajko koj nosot neznae da si go izbrise a kamoli poznavanje od religija da ima TI KAZE DZIHADOT E NEPRAVDA,UBISTVA..... Znaci,kolku stop mozam,KE JA BRANAM VERATA a ne da mu nametnam na nekomu ili negovata da mu ja grdeam.
Toa e ona sto me buni... nikoj Qur'an ne doprel so raka a ni kazuva sto pisuvalo vo Nego i kako pisuvalo deka povikuva na terorizam,kopirajki od Anti islamski stranici citati izvadeni od kontext i vo niv dodavano.
Seto toa go pravam sepak od pregolema zal za onie koi NEZNAAT.
Imame primeri i primeri od Islamot,od Qur'anot od Hadisite.... kade sto ne vredi na nekoj ti da opomenuvas. I jas toa go znam i znam deka nema efekat otkako ednas ke mu kazes a toj stara pesna pee: "ONIMA KOJI NECE DA VJERUJU,DOISTA JE SVEJEDNO OPOMINJAO IH TI ILI NE,ONI NECE VJEROVATI.ZAPECATENA SU NJIHOVA SRCA". Ima li pojasno od toa ? Dali mislis deka jas imam nadez vo Orto ili nekoja takva sitna nepametna riba ? No nema da go ostavam da ja kleveti PRAVDATA I da ja siri LAGATA.
Sinokja citav kniga (od Hristijanski avtor) za Hristijanskoto Misionarstvo i "misionarstvoto" vo Islamot (koe aman i nepostoi). Nema organizacii,skoli za misionari,donacii.... TI JA NIDAM VISTINATA,IMALI POGOLEMO BOGATSTVO OD NEA ????? I toa ne e takvu nudenje,kade sto jas so tetratka pod raka kako Jahovinite svedoci i Hristijanite po kukji da setam i da im kazuvam,,, so materijalni ponudi,poveke nego religijata sto se nudi i nesto vo nea.
Na ovaa tema bev predizvikan,pa ete go sega.... kako sto e ocigledno,se pravi SLEP. Pa kade odi ne spreman ?
I koga ke mu kazes jasno,togas Ete gi Muslimanite,sto se mesaat za biblijata,sto ne si zborat za Qur'anot..... Ko da im e krivo sto vo Qur'anot se e jasno,pa nemaat kakva tema da otvorat.
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Темава нема никаква посебна цел, туку споделува иста цел како и предходните - да се дискутира, да се даде мислење на темата, да се дискутира он-топик... а што се однесува до резултатот, каков резултат очекуваш? 2:1? 0:0? Два црвени картона и еден жолт? Се шегувам, но навистина ме интересира на каков резултат мислиш и пред да ми одговориш размисли дали тој резултат го постигнале и другите (мнозинството) теми на подфорумов....btw 3 страни за 2 дена не е лошо, има теми што имаат одвај половина страна и такви остануваат до крај
BarbB, разгледај ги другите теми наоколу и ќе видиш дека овде мнозинството што доаѓаат воопшто не ги интересира што е темата, едноставно кликаат на првата (најгорната) тема и си прават муабети како да се на Мирц Можеби ќе звучи нескромно, но јас сум еден од ретките што пишувам он-топик, не дозволувам да бидам испровоциран и да продолжам некоја расправија оф-топик, а исто така и често и другите ги терам да прават така. Ако се сеќаваш и тебе вчера ти замерив на тоа што ми постави оф-топик прашање (Што мислиш за православието?) на тема "Ако постои Бог, зошто допушта зло и страдање"
Јас не сум модератор за да се грижам во кој правец ќе отиде темава, мое е да си постирам он-топик и да си го кажам моето мислење и воопшто не ме интересира ако некој (читај предхоните постови) си филозофираат на оваа тема за минатото, сегашноста и иднината, за некакви си багажи, за егото, за судиите, понатаму за мудроста во Коранот, за Џихадот, за правда неправда итн да не редам..
Мило, јас си го кажав своето мислење на темава на долго и на широко и жал ми е ако си очекувал/а од мене мевлем на твојата душа, а јас сум те разочарал. Извини, но толку ми се способностите и толкав ми е капацитетот. Никот знае и да лаже и да изненади. Еве на пример и твојот ник не е лош , пробај постирај и ти твое мислење на темава, од каде знаеш, можеби токму твојот пост ќе залечи некоја душевна рана.
Поздрав! Изменето од EvAngelos - 17.Октомври.2007 во 22:36 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Ихтис Ника
Нов член Регистриран: 18.Октомври.2007 Локација: Vatican City State Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
[QUOTE=EvAngelos]
Што мислите, зошто кога Исус им рекол на војниците "Јас Сум" тие, повлекувајќи се наназад, паднале на земјата?
ЗОШТО? За да покаже дека не им се плаши и дека тој ја исполнува волјата на Својот Отец Небесен, кого претходно го молеше да биде волјата на Отецот а не на Христовата. Не го конотирај погрешно!! |
|||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Благодарам што одговори. Би сакал да се надоврзам на одговоров.
Да го прочитаме целиот пасус од Евангелието според Јован:
Глава 18:
1. И рекавши ово Исус изиђе с ученицима својим преко потока Кедрона где беше врт, у који уђе Он и ученици Његови. 3. Онда Јуда узе чету и од главара свештеничких и фарисеја момке, и дође онамо с фењерима и са свећама и с оружјем. 4. А Исус знајући све што ће бити од Њега изиђе и рече им: Кога тражите? 5. Одговорише Му: Исуса Назарећанина. Исус им рече: Ја сам. А с њима стајаше и Јуда који Га издаваше. 6. А кад им рече: Ја сам; измакоше се натраг и попадаше на земљу. 7. Онда их опет запита Исус: Кога тражите? А они рекоше: Исуса Назарећанина. 10. А Симон Петар имаше нож, па га извади и удари слугу поглавара свештеничког, и одсече му десно ухо. А слузи беше име Малхо. 12. А чета и војвода и момци јеврејски ухватише Исуса и свезаше Га, 13. И одведоше Га најпре Ани, јер беше таст Кајафи, који беше поглавар свештенички оне године. Да заклучиме:
1. Исус излегол зашто знаел што ќе биде со Него, а не поради тоа за да им го каже “ Авторитетното ’ЈАС СУМ’ “
2. Кога ги прашал Кого Го бараат, тие Му рекле: “Исуса Назареецот“, Тој им рекол: “Јас Сум (Исус Назареецот)“. Кога по втор пат ги прашал Кого Го бараат, тие Му велат “Исуса Назареецот“, Тој вели: Ви реков дека Сум Јас (Исус Назареецот). Ако Мене Ме барате, оставете ги овие да си одат.
3. “Јас Сум“ е одговорот првиот пат, “Сум Јас“ е одговорот вториот пат. Тие два одговора по форма не се исти меѓу себе и не се исти истовремено и двата со она што му го кажал Јахве на Мојсеј. Тој одговор е “Јас Сум“, а не “Сум Јас“. А Исус ги прирамнува овие два одговора велејќи “Јас Сум“ и “Ви реков дека Сум Јас“.
Повеќе од јасно е дека според точка 2. - Исус со “ЈАС СУМ“ кажал: дека Е Тој Кого Го бараат.
Ако Исус со ова “ЈАС СУМ“ Се Претставил како ВЕЧНОТО ЈАС СУМ, тогаш Тој не одговорил на прашањето, туку кажал нешто за Кое не бил прашан и не е во контекст на прашањето. А тоа не е можно.
Значи или ќе го направиме Исус дека не одговара на поставено прашање со одговор, туку зборува нешто кое не е во контекст, за да би можеле да му го признаеме “Авторитетното ЈАС СУМ“; или ќе го признаеме Неговиот одговор како : “ЈАС СУМ (ОНОЈ КОЈ ГО БАРАТЕ)“ (што и се гледа дека е така од вториот дел на разговорот на Исус со нив) и во конкретниов случај нема да земеме дека Тој се претставува како “АВТОРИТЕТНОТО ’ЈАС СУМ’ “.
Јас го направив мојот избор и сигурен сум дека сум во право. |
|||
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
|||
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |