|
Тема: МАКЕДОНЦИТЕ НАЈСТАРИ НА БАЛКАНОТ И ПОШИРОKO. |
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Автор | ||
m__g__
Сениор Регистриран: 22.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 591 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Браво бе Буги - вече и Библията модерираш?
Ма как го забърса Матей Изменето од m__g__ - 14.Октомври.2007 во 16:21 |
||
dozd
Нов член Регистриран: 13.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 21 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
M_G NA BLGARSKI DA NE NI JA CITIRAS SEGA I BIBLIJATA....DLABOK DOSTREL IMAS VO SEVKUPNIOT BLGARSKI POST SIRUM SVETOT SE NADEVAM TVOJTA MAJKA BLGARIA KE TE NAGRADI ZA STORENOTO DO SEGA A MOZE I POSTHUMNO STOZNAES.
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам дека темата е јасна ве молам не спамирајте
|
||
m__g__
Сениор Регистриран: 22.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 591 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
BLACKY? PS Буги - ново аватарче - много куул Изменето од m__g__ - 14.Октомври.2007 во 17:44 |
||
dozd
Нов член Регистриран: 13.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 21 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
VladimirCHE
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 117 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Na MAGNAT. temata mu pocina so aleksandar makedonski po moja inicijativa (bidejki poveke vreme go nema-mislam deka temata e super i steta sto ne ja posetuva) ke zavrsi so aleksandar makedonski ako mislis deka sme se odalecile poglednigo i pocetokot i temata-Boogie
|
||
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Magnat, времено е отсутен. Не е во државава. Се враќа за ден или два и темата ќе продолжи. Брка спонзори за промоција на книгата ,,АНТИКАТА Е ВИСТИНАТА ЗА КОРЕНИТЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД,, |
||
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
||
MAGNAT.
Група Регистриран: 21.Септември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 35 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ШЕСТИ ДЕЛ:
(дел пред промоција на книгата ,,АНТИКАТА Е ВИСТИНАТА ЗА КОРЕНИТЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД,,) Александар во походот против Персија стартувал со пешадијата од Пела и морнарицата (флота) од пристаништето Амфипол. Првиот воен судир со Персија по двајсет дена движење, се одиграл кај реката Граник 334 г.п.н.е. и овде страшно ја погазил Персијската војска. Втората битка се одиграла, кај местото Ис 333г.п.н.е. повторноовде Дариј доживеал дебакл, имал заробено многу војници, оружје, злато и целото царско семејство, успевајки тој да побегне. Потоа Александар скоро без војна ги освоил и ослободил од Персија: Сирија, Палстина и Египет, каде бил пречекан како ослободител и бил наречен- син на богот на сонцето Амон Ра. Во третата битка на исток- Александар со Персија се судрил кај Гавгамела 331 г.п.н.е каде Александар однел целосна победа над Персија. Александар после овој голем успех не застанал и имал освојувачки дух, и не бил задоволен со веќе освоеното. Сакал и посакувал да ја освои Индија, за која како дете гаел посебни симпатии и интерес, кои му го презентирал на Аристотел. А, интересот на Александар од страна на Аристотел бил прифатен со восхит и желба за доживување на Индија, таа мгична земја, на чудеса и имагинации. Во 326г.п.н.е Александар влегува во Индија со воениот поход по копно и вода, кај реката Инд крвао ја поразува индиската војска. Долгите походи, исцрпеноста, маларијата, предизвикале револт и бунт кај војската и желба за нејзино враќање назад поради кое Александар ја прифаќа нивната желба и наредува враќање назад по копно и вода. Александар со својата свита се враќа во Вавилон- неговата светска македонска престолнина и овде тој организира свадба на 1000 (иљада) пара млади на која им се придружува и самиот женејкисе со две убави персиски принцези, за да им даде сјај и спектакл на успешните војни и да ја прослави својата светска империја. За жал Александар нема среќа да им се израдува на големите победи- империјата и убавите принцези, затоа што по свадбата 323г.п.н.е умира од непознати причини. Некој велат од маларија, но воените истражувачи и аналитичари во своите истражувања покажуваат дека е отруен од неговите блиски, од завист и желби за кралската круна. Замнина Александар, не остави потомок, но остави големи историски зафати, кои зафати историјата ќе ги бележи како зафати на најголем освојувач и император во светската историјографија за самобитноста на МАКЕДОНИЈА. Александар- зад себе остави богато културно наследство за МАКЕДОНИЈА. |
||
,, KRIG BLIC ,,
|
||
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ете зошто Атињаните кажуваат дека македонија не ја признаваат. Па како може да бараме тие да не признаат кога ние самите не знаеме ништо за нас, а згора на тоа и не се интересираме.
Изменето од orlov - 27.Октомври.2007 во 21:45 |
||
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
||
macc
Нов член Регистриран: 17.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo idniot period najveke vnimanie treba da posvetime na Kamenot od Rozeta. Toj ke bige koska v grlo na site koi ke sakaat da se konfrontiraat so nas za naseto postoenje i egzistiranje na ovie prostori kako makednoci. Sredniot tekst apsolutno ja menuva istorijata vo pozitiven pravec za nas. Tome Bosevski i Aristotel Tentov treba da bidat predlozeni za Nobelova nagrada. Nivnoto otkritie ja razotkriva dolgogodisnata laga plasirana vo istoriskite citanki za navodnata preselba na narodite. Imalo preselba na narodite, no toa bilo vo obratna nasoka, i toa bilo predizvikano od navleguvanjeto na rimskite vojnici koi porazuvajki go posledniot car na anticka Makedonija, carot Persej, pocnale da kolat i besat. Dvizenjeto na okolu 5 milioni makedonci na sever i na severoistok (vo toa vreme samo mozeme da pretpostavime kolkava masa na lugje e toa) e vsusnost naseluvanje na centralna i istocna evropa so makedonci (sloveni). Dokazot deka antickite makedonci se vsusnost istite tie sto ziveat i denes vo istoimenata drzava koja dolgi vekovi ne go smenilo imeto, e trn vo oko na zasega, nasite neprijateli elinite, no ne ja isklucuva moznosta da ima otpor za prifakjanje i od drugi drzavi pod vlijanie na eliniskoto lobi.
|
||
borec
Сениор Регистриран: 22.Септември.2007 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 1294 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
EVE NEKOLKU IZVADOCI OD TOLKUVANJATA NA "GRCKATA" STRATEGUIJA ZA PRISVOJUVANJE NA SE STO E MAKEDONSKO:
The Legend of Basil the Bulgar-Slayer"Paul Stephenson's short
monograph is not a biography in the traditional sense of that word. As the
author points out in the introduction, his book is "a survey from the time
of his death to the present, of Basil's reputation as the 'Bulgar-slayer'"
(1). The eight chapters are well integrated, although each one of them may be
used separately as a solid essay on such diverse themes as "Victory and
its representations" or "Basile apres Byzance." The first chapter surveys
the political and military background that is much more thoroughly discussed in
chapter 2 (11-21) and 3 (32-48). Chapter 4 is concerned with the representation
in both texts and visual arts of the kind of military triumph that Basil
purportedly celebrated after the conquest and annexation of In Chapter 6, Stephenson ably demonstrates that the legend of the
Bulgar-Slayer is a byproduct of the tensions created in the Balkan provinces of
the Empire in the late 1100s, as Byzantine authority was challenged first by
Bulgarians and Vlachs, then by the Fourth Crusade. In chapter 7, Stephenson
then follows the myth-making process during the Tourkokratia and the nineteenth
century, following the creation of an independent Greek state. Finally, chapter
8 is dedicated to the use and abuse of the legend in the context of the
"Macedonian question," especially during the Second Balkan War.
Stephenson offers a fascinating discussion of the relation between scholarly
research in Byzantine studies and nation building, a process that is still on
its way in some of the countries in the region, especially in the
newly-established To modern nationalists,
Basil II was a ruthless tyrant, eager to shed the blood of the Slavic enemy in
order to promote a Greek empire." |
||
мало дете
Сениор Регистриран: 18.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 106 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сето ова е повеќе од јасно,Филип и Александар војувале со грчките градови-полиси.Време е грците да се свестат,ако Александар е "нивни" тогаш тие војувале сами помеѓу себе.
|
||
Мало дете
|
||
мало дете
Сениор Регистриран: 18.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 106 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Алал да му е на Проф.д-р Стефан Влахов-Мицов што толку добро ја опишал македонската историја во неговата книга "Филозофскиот клуч на македонскиот идентитет"
|
||
Мало дете
|
||
borec
Сениор Регистриран: 22.Септември.2007 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 1294 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
EVE USHTE EDNO GRCHKO FALSIFIKUVANJE NA ORIGINALEN DOCUMENT OD WASHINGTON D.C. - sto tie samite propushtile da go unishtat, megutoa gi izlazale nekako Amerikancite za da DOPISHAT pod originalnoto ime SALONICA (ili Solun, po nase) i Thessaloniki i toa RACHNO E NAPRAVENO, duri PEMNOGU OCHIGLEDNO.
Megutoa SEPAK zaboravile deka se "short" vo godinite - zosto originalniot document datira od 1917 god. a ne celi 7 god. PODOCNA. ZNACHI SI DALE VREME ZA PROMENITE STO GI NAPRAVILE POSLE 1913 god. A GI IMALO MNOGU - BRISHI-PISHI.
http://www.gracegalleries.com/images/MED/MED141.jpg Изменето од borec - 07.Ноември.2007 во 14:55 |
||
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |