|
Вештерство |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 26.Септември.2007 во 12:47 |
ВЕШТЕРСТВОТО (WITCHCRAFT- на англиски со значење волшебништво некромантија) е поврзано со употреба на разни надприродни или магиски моќи.
Староанглискиот збор Wicca / вештерка е практикант на вештерство. Вештерството не е религија туку е/било присутно во многу религии и култури. Секое користење на магиски ритуали или повиќување на мртви може да се окарактеризира како вештерство. За разлика од тоа кога цела заедница го прифаќала практикувањето на вештерство, имало и поединци кои практикувале вештерство во заедници кои не практикувале ваки ритуали - Во монотеистичките религи како Јудаизмот и раното Христијанство вештерството било сметано за ерес а вештерите сметани за обожувачи на Ѓаволот. Во доцниот среден век посебно е актуелен Ловот на Вештерки. Прирачникот наречен Malleus Maleficarum и служел како помошно средство на Римо-Католичката и Протестантската Црква за идентификување на вештерки. Во овој прирачник пишува по кои знаци некоја жена е вештерка, како да препознаеш жена вештерка, како да мачиш и да изнудиш признание од жена вештерка. Прирачникот за вештерка вели дека тоа е злобна и лукава жена. (Нема мажи вештери) |
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ova deka nema mazi vesteri ... ne sum go znael ... inaku inkvizicijata stotici godini ... progonuvase vesterki ... ke ja vrzele za stolica ... i ke ja frlele vo reka ... ako ispliva ne e vesterka ... ako potoni ... vesterka bila ... |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ima i mazi vesteri, samo ne letaat na metli
|
|
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во прирачникот на Католиците вештерките се исклучиво жени
А секако дека имало и мажи вештери, и ден денес има Изменето од ACELERA - 27.Септември.2007 во 16:07 |
|
bluebell
Сениор the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
tie se pogolemi veshteri od zenite
|
|
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"lesen" nacin na resavanje na problemite.
tuku ne mi e jasno,dali tie sto se zanimavale so vakva dejnost uspeale da stanat posrekni ???? |
|
emi$
Сениор Регистриран: 05.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 150 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zarem ima uste luge sto veruvaat vo toa "vesterki" |
|
... only God can judge me ....
|
|
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa normalno deka vo priracnicite na crkvite samo zenite ke bidat vesterki, kako mazite da si go napagjaat svojot rod?
|
|
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во времето кога Римо-католчиката црква ги гoнела вештерките, на мета биле жени кои живееле сами а имале голем имот, жени кои биле ментално болни, жени кои биле интелигентни и можеле да лечат други со помош на трeвки (без магија) жени кои биле бабици, или жени паганки кои ја обожувале божицата Дијана. Нема доказ дека било која од запалените илјадници жени навистина преку магија наштетувала или убивала други.
Какво мрачно доба!!! Само затоа што си жена која не е мутава или е сама и ботага те спалувале како вештица. Имало и еден тест по кој ‘откривале ‘ дали некоја е вештерка... Ги заврзувале и фрлале жените во река. Ако жената исплива на површина значи дека била вештерка - зашто чистата река го исфрлала од себе лошиот дух на вештерката. А ако жената потонела значи дека не била вештерка - но ако потоне логично е дека ке се удави... Ама тест и вака и така си осудена. Па и да се удавиш...битно е дека не си била вештерка ц ц ц- ужас! Ги жалам жените кои живееле тогаш |
|
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ova deka nema mazi vesteri ... ne sum go znael ... inaku inkvizicijata stotici godini ... progonuvase vesterki ... ke ja vrzele za stolica ... i ke ja frlele vo reka ... ako ispliva ne e vesterka ... ako potoni ... vesterka bila ... |
|
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
obratno e be.ako ispliva e vesterka
|
|
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
|
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bi sakala da znam sto im rekol Gospod na tie sto gi frlale vesterkite , koga otisle kaj nego...
|
|
ASTRIX
Сениор OBSESSIVE DREAMS Регистриран: 18.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако не се покајале додека биле живи, сигурно не им била убава средбата со Шега на страна, ваквата инквизиција би ја осудил секој здраворазумен човек...Бог би ги осудил само доколку не се покајат искрено за тоа шѕо го правеле |
|
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ima i mazi vesteri, samo ne letaat na metli.
|
|
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |