IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС Е БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 24>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2007 во 17:11

Hehe... moira Kuklo...  pa zosto so red ne me citas ednas za da svatis ?

Eve gi tvoite citati,za koi ne teras da razmisluvame i zakluceme dali Isus e Bog.
Ajde da napravime sega edna sporedba jas i ti... moze ?

Eve eden tvoj citat so koj sakas da ni kazes deka Isus e Bog:

13:13 Vie Me vikate Ucitel i Gospod, i pravo velite, zatoa sto toa Sum,

Podvleci mi koja e recenicata i zborot koj ukazuva na toa deka Isus e Bog ?  Da ne te buni mozebi poimot Gospod ??? Ako te buni toj,posto drug i ne  primetuvam,odma da ti kazam deka si vo zabluda i deka duri na prevodot si se zapnala. Ako ja citas Biblijata na Abngliski,ovde namesto gospod ke sretnes LORD,sto znaci,Gospodin... Vo sudnicite kazav ednas na sudiite mu se obrakjaat so zborot "Mi Lord" Dali toa znaci deka Sudijata e Bog ? TOA E JAZIK. Gospod,samo vo makedonskiot jazik ke go najdes moira.Dodeka vo drugite,na primer Angliski prevod ima "GOD i LORD sto se SOSEMA TOTALNO RAZLICITI POIMI. Ovoj citat za tebe e dokaz deka Isus e Bog a sledniov ne ti e dokaz deka Isus NE E BOG:
Јован 14:28 :

„...мојот Отец е поголем од мене“

Dali ima potreba da komentiram ?

Eve go drugiot dokaz na Moira so koj saka da ni kaze deka Isus e Bog:
13:14 I taka, ako Jas, Gospod i Ucitel, vi gi izmiv nozete, i vie ste dolzni da gi miete nozete eden na drug

Podvleci koj e zborot ili recenicata koja kazuva deka Isus e bog ? Ako mislis na Gospod,vrati se pogore. Eve koj e dokazot deka Isus ne e bog na koj Moira i slicni na nea se slepi:

Лукa 18:19„Зошто ме нарекуваш мене добар? Никој не е добар, освен еден Бог“.

Da komentiram li ? Nema potreba,jasno e ko den.

Tretiot dokaz na Moira deka Isus e Bog:
13:19 Otsega vi zboruvam, pred da se zbidne, za da poveruvate-koga ke se sluci- deka Sum Jas

Podvleci Moira,sto e toa sto te tera da veruvas deka Isus e Bog,vo ovoj citat a da toa ne go imale i prethodnite proroci !? Ako e ona sto Isus predvreme nesto prorokuval pa se slucilo,pa zarem samo za Isus prorokot znaes ??? Dali i site koi prorokuvale do sega se bogovi ?????
Sramota.

A ova ne e dokaz za Moira deka Isus NE E BOG.

„А за тој ден и час никој не ни знае, ни ангелите небесни, ниту синот, а само Отецот“.

(Марко 13:32, и Матеј 24:36);

„…Вистина, вистина ви велам: Синот не може да прави ништо сам од Себе, ако не Го види Отецот да прави…“  (Јован 5:19);

("EDNAKVOSTA" NA TATKOTO I SINOT)
„Но јас ништо не можам да правам сам од себе. Како што слушам така и судам, и мојот суд е праведен, оти не ја барам волјата моја, а волјата на Отецот, Кој што Ме пратил.“  (Јован 5:30);

So sive ovie citati Isus sakal da kaze deka e Bog ???

„…Се враќам при мојот Отец и вашиот Отец, при својот Бог и вашиот Бог“  (Јован 20:17);      

„Боже мој, Боже мој, зошто Си ме оставил?“  (Мaтej 24:76);           

Isus vikal: Samiot jas,Samiot jas,,, zosto si me ostavil ?!

„… Оче мој, ако е можно, нека ме одмине оваа чаша; но не како јас што сакам, туку како Ти.“  (Мaтej 26:36-39);       
 „Бога никој никогаш не Го видел;…“             

(Јован 1:18); 

VAKA MU REKOL ISUS DODEKA SITE GO GLEDALE.....I.....SLUSALE:

„А вие ни гласот Негов никогаш не сте го чуле, ниту лицето Негово сте го виделе.“                                      

(Јован 5:37);   

„Бог е дух, и оние што Му се клањаат, треба да му се поклонуваат со дух и вистина.“
Dodeka Isus bil Meso i Krv i Koski-COVEK.
Ponataka

Јован 14:28:

„...мојот Отец е поголем од мене“.

Лукa 18:19,: „Зошто ме нарекуваш мене добар? Никој не е добар, освен еден Бог“.

„…бидејќи јас сум излегол и доаѓам од Бога. Оти не сум дошол сам од себе, а Он ме прати“. (Јован 8:42); 

Луka 22:42; „… Но нека не биде мојата волја, туку твојата!“;

Јован 5:30 „… оти не ја барам волјата моја, а волјата на Отецот, Кој ме пратил.“

I da ne ti redam.... Isus do kade sto zinal rekol deka toj i Bog se dva razliciti entiteti koi nemaat NIKAKVA SLICNOST.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2007 во 18:14
A na ruski kako glasi:

Jovan13:13 Вы называете Меня Учителем и Господом, и правильно говорите, ибо Я точно то.
Jovan13:14 Итак, если Я, Господь и Учитель, умыл ноги вам, то и вы должны умывать ноги друг другу.
Jovan 13:19 Теперь сказываю вам, прежде нежели то сбылось, дабы, когда сбудется, вы поверили, что это Я.
Jovan13:2020 Истинно, истинно говорю вам: принимающий того, кого Я пошлю, Меня принимает; а принимающий Меня принимает Пославшего Меня.

I???
Argumentot za angliskiot LORD kade e ili merodaven e samo angliskiot prevod na Biblijata. Go sakas grckiot, latinskiot???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2007 во 18:17
Odi i posti, ne BOGOHULI po forumov. Grev pravis!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2007 во 18:26

E Moirce... od tvojot posleden post isto taka jasno se gleda deka za greskata svesni ste no ne mozete da priznaete.

Za pogorniot,povtorno na kirilicata mi ojde... hehe :)

Mori moira,ili ke popustite ili ke si puknete od inaet !
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2007 во 18:34

Исус е Бог

Тоа е библиска вистина. Конзистентно и непроменливо учење на Светото Писмо.

Во прилог, ќе наведеме неколку, повеќе од доволно, библиски цитати и стихови кои јасно говорат за божественоста на Христос, за Неговата еднаквост и едносуштност со Таткото; за начинот на кој Тој им се претстасвувал на луѓето, и како тие Му се обраќале Него; за Неговите божествени атрибути, кои само Бог може да ги поседува.

За да нема недоразбирање, прво ќе го истакнам еден стих од Библијата кој кажува дека Бог е Еден. (а ако некој (Miralem) има проблем со Тројството, нека го прочита мојот коментар на Темата "Тројство или четворство" 3та страна)

"Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене. Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене" Исаија 43:10,11

А кој е Исус?

·        Едносушноста со Таткото

Јас и Таткото сме едно. (Јован 10:30)

...И Словото беше Бог....и Словото стана тело.. (Јован 1:1,14)

Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото е во Мене (Јован 14:11)

Тома изусти, велејќи Му: "Мојот Господ и мојот Бог!" (Јован 20:28) (Исус не одрекол!!!)

·        Првиот и Последниот

"Не плаши се! Јас Сум Првиот и Последниот, и Живиот; бев мртов,

и еве, ж.ив Сум во сите векови.. - Отк. 1:17,18

(Во овој стих јасно е дека се зборува за Синот, бидејќи Таткото никогаш не бил мртов.)

"Јас сум Алфа и Омега", вели Господ Бог, "Кој е, Кој беше и

Кој доаѓа - Семокјниот". - Отк. 1:8

Овие "Првиот и Последниот" и "Алфа и Омега" се титули кои му припаѓале и му припаѓаат само на Бог.

·        Божественото "ЈАС СУМ"

"ЈАС СУМ КОЈ СУМ", Му рече Бог на Мојсеј. Потоа продолжи: "Кажи им вака на Израелците: "ЈАС СУМ, ме испрати кај вас" Излез 3:14

Вие сте Ми сведоци, словото е Господово, а Јас Сум Бог, од вечноста - ЈАС СУМ! Исаија 43:12,13

А кога (Исус) им рече:"Јас Сум", се тргнаа назад и паднаа наземи. - Јован 18:6

Забелешка: Интересно е зошто паднале наземи војниците. Нема никаква информација, ни тука, ни пред тоа, а ни потоа дека имало некој силен ветар или силен земјотрес што ги принудил војниците да паднат. Можеби причината била токму тоа што Христос им се претставил со авторитетот на Бог, со божествената титула ЈАС СУМ. Зарем не е доволно човек да падне наземи кога самиот Бог би му се објавил?

Исус им рече: "Вистина, вистина ви велам: Уште пред да биде Авраам, ЈАС СУМ. " Тогаш кренаа камења, за да ги фрлат во Него.. Јован 8:58

Забелешка: Исус можел да рече: "Уште пред да биде Авраам, Јас бев." Тоа и би било граматички поточно кога веќе зборува за минато време. Но Тој вели: ЈАС СУМ, и евреите добро знаеле што значи тоа и за Кој се претставува, па затоа и земале камења да го каменуваат за богохулство.

..зашто ако не поверувате дека ЈАС СУМ, ќе умрете во своите гревови Јован 8:24

·        Неговата еднаквост со Таткото

..чии се и татковците од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над

сите, благословен во вечни векови! Амин. Римјаните 9:5

Кој, иако беше во ликот Божји, не го сметаше како нешто приграбено

- тоа што е еднаков со Бог, туку се лиши Самиот Себеси, земајќи лик на

слуга, станувајќи сличен со луѓето. Филипјаните 2:6,7

·        МУ СЕ ПОКЛОНУВААТ: (9 примери)

А тој рече: "Верувам, Господине", и Му се поклони. - Јован 9:38

Зашто ја видовме Неговата ѕвезда на исток и дојдовме да Му се

поклониме...Кога влегоа во куќата, го видоа Детето со мајка Му Марија,

паднаа ничкум и Му оддадоа чест - Матеј 2:2,11

А оние што беа во коработ, дојдоа и Му се поклонија, велејќи:

"Навистина, Ти си Божјиот Син. - Матеј 14:33

Таа повторно Му се приближи и поклонувајќи Му се рече:

"Господи, помогни ми! - Матеј 15:25

Тогаш мајката на синовите Зебедееви Му пристапи заедно со своите

синови, поклонувајќи Му се, за да измоли нешто од Него. - Матеј 20:20

Го фатија за нозете и Му се поклонија. - Матеј 28:9

И штом Го видоа, Му се поклонија, а некои се сомневаа. - Матеј 28:17

та во името Исус да се поклони секое колено на оние кои се на небото,

на земјата и под земјата - Филипјаните 2:10

И пак, кога Првородениот Го воведе во светот, рече:

"И да Му се поклонат сите Божји ангели!" - Евреите 1:6

ЗА РАЗЛИКА ОД ПЕТАР И АНГЕЛОТ КОИ ОДБИЛЕ ПОКЛОНУВАНЈЕ:

А кога Петар влегуваше, Корнелиј го пречека, падна пред неговите нозе

и се поклони. Петар го подигна, велејќи: "Стани! И јас сум само човек! - Дела 10:25,26

Јас паднав пред неговите нозе да му се поклонам, а тој ми рече:

"Не прави го тоа! Јас сум слуга како и ти и твоите браќа - Отк 19:10

Јас, Јован, сум тој кој ги чу и ги виде овие нешта. И кога чув и видов, паднав да се поклонам пред нозете на ангелот кој ми ги покажа овие нешта. А тој ми рече: "Не прави го тоа! Јас сум слуга како и ти и твоите браќа, пророците и сите оние кои ги пазат зборовите на оваа книга. На Бог поклони Му се!" - Откровение 22:8,9

·        Ги поседува сите атрибути на Бог

Го Слават (Матеј 2:2,11; 14:33).

Го нарекуваат Бог (Јован 20:28; Евреите 1:8)

Го нарекуваат Син Божји (Марко 1:1)

Му се молат (Дела 7:59).

Безгрешен е (1 Петар 2:22; Евреите 4:15).

Знае се (Јован 21:17).

Дава живот вечен (Јован 10:28).

Во Него живее сета полнота на Божеството (Колосјаните 2:9).

·        Други Стихови:

Апостол Петар го потврдува за Бог уште на почетокот на своето писмо:

..до оние кои преку праведноста на нашиот Бог и Спасител, Исус Христос, 2 Петрово 1:1

Исто така знаеме дека Божјиот Син дојде и ни даде разбирање, за да Го

познаеме Вистинскиот, а ние сме во Вистинскиот, во Неговиот Син Исус

Христос. Тој е вистинскиот Бог и вечен живот. 1 Јованово 5:20

..зашто сите (евреите) пиеа од духовната Стена (карпа), која ги следеше, а таа стена, беше Христос. 1 Коринтјаните 10:4

(тука зборува за Бог кој ги следеше и водеше Израелците низ пустината, во вид на облак дење и огнен столб ноќе. Во еден момент Бог направи од карпа да потече вода за да ги напои евреите)

Тој е лик на невидливиот Бог, Првороден на сето создание, зашто преку

Него е создадено се што е на небесата и на земјата; видливо и невидливо,

престоли, господства, началства или власти - се е создадено преку Него и за Него. И Тој е пред се и се суштествува во Него. Колосјаните 1:15-17

Зашто се е од Него, преку Него и за Него. Римјаните 11:6

Зашто во Него, во телесен облик, живее сета полнота на Божеството, Колосјаните 2:9

Еве, девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе Му даде име Емануел. (Еману-Ел во превод значи: Бог со нас) Исаија 7:14

Зашто ни се роди Дете, Син ни се даде, власта Му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот. Исаија 9:6

Еве, доаѓа времето, вели Господ, и ќе му издигнам на Давид праведен Подник. Тој ќе владее како Цар... И еве го името со кое Ќе го нарекуваат: ГОСПОД, НАША ПРАВДА. Еремија 23:5,6

Поздрав до Миралем и до сите!

-EvAngelos

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2007 во 20:44
За Христијаните Исус Христос Е Бог.  Od reakt
За Муслиманите Исус Христос е Bozji pratenik    Od Miralem
За атеистите Исус Христос е covek..dosta pameten koi gi postavil osnovite odnosno normite za moralno odnesuvanje......

na ova prasanje sekoj ateist razlicno ke vi odgovori zatoa sto nikoj od nas ne sledi nekoj kniga vo koja pisuva sto treba da bie isus tuku sami si imame nasi mislenja i razmisluvanja po toj pogled....
ama se somnevam deka nekoj ateist ke kaze nikoj i nisto ,,,,,
end off days 15...14...13....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 01:14
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

E Moirce... od tvojot posleden post isto taka jasno se gleda deka za greskata svesni ste no ne mozete da priznaete.

Za pogorniot,povtorno na kirilicata mi ojde... hehe :)

Mori moira,ili ke popustite ili ke si puknete od inaet !

Ne Miraleme, tuku ti se drzis za edno nesto ko slep za stap, a koga nemas odgovor togas palamudis
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 08:54
Naprotiv, toj vi dade dobar odgoor.

Na sto da gi bazirame vasite dokazi za bozestvenosta na Isus?
Na Biblijata?
Pa na istoto toa gi bazirame kontradokazite.
Sega?
zaklucok:
Biblijata e povekje od kontradiktorna, o toa sto mozes da izvleces povekje od dva razlicni odgovori od isto prasanje....
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 09:57
EvAngelos, jas kao nov tuka, se obiduvam kolku sto e mozno poveke postovi da procitam i poleka dobivam vpecatok deka tuka ne ni vredi da se pisuva , radi toa sto mislam deka od tie sto pisuvat nikoj ili retko koj od niv nepristrasno pristapuva kon Kristianskata religija i kon Islamot, gledam deka inaet na argument se tera i taka natamu bez da vmesam sega konkretno nekogo (inaku toa ne bi bilo fer od moja strana ).

Koja e celta sto nie tuka raspravame ?

Jas veruvam deka celta na seto ovaa vo forumov e da si smenime mislenja i sekoj od nas da si go kaze svojot stav , so drugi zborovi, vie kao Kristijani da ja  prestavite vasata religija vo najdobra mozna svetlina , istito vazi i za nas Muslimanite vo vrska so Islamot.
  Se razbira, i sosema e normalno deka imame diametralno sprotivni mislenja, inaku koa ne bi bil taka, site bi bile pripadnici na edna edinstvena religija .
  Pa kako pripadnici na razlicni religiji, sekoj vo nivniot domen si postavuva prasanja . Nie Muslimanite ne ja svakame Biblijata i ne ja gledame taka kako sto ja gledate i svakate vie, i sekako deka stihovite vo Biblijata gi gledame so razlicni oci, sekoj od svoj agol. Za razlika od vas, nie veruvame vo k*r'anot i vo poranesnite objaveni knigi od Boga, taka da , ko ja citame Biblijata sosema drugcije ja gledame, radi toa sto nie Bibliskite stihovi gi sporeduvame so k*r'anskite ajeti. Sea edno se uci vo k*r'ANOT drugo vo BIBLIJATA , no nie vo Biblijata naogame stihovi koi se vo potpolna soglasnost so k*r'anot , a isto taka naogame i takvi koi ne se soglasuvat. Taka da imavme dosta priliki da citame stihovi koi na edno mesto, edno se kazuva , a pak na drugo mesto,  go demantira toa sto prethodno se kazalo.
  Gledano od nas agol , niedna Bozja kniga ne bi smeelo da sodrzi takvi kontradikcii  (velam kontradikcii radi toa sto nie muslimanite taka toa ja gledame i ja svakame , vie drugcie ja svakate).
   Se obiduvam kolku sto e mozno vnimatelno da se izrazazam za da ne me svakas pogresno ( bilo mene bilo drugite) koa velime deka Isus ne e Bog, nitu pak Sin Bozji, radi toa sto nie vo samata Biblija taka ja citame , edno e monoteist , a pak drugo e poligamija, i sekako deka vie kao kristijani se obiduvate da ni dostavite stihovi , so koi sakate da go pokazete sprotivnoto od toa sto nie veruvame, imeno deka Isus e Bog i deka e Sin Bozji.
  E sea nie ke dostavime stihovi ...... vie odite so kontra stihovi ....i taka se brkame megusebe kao macka i glusec do nedogled, i takviot pristap mislam deka ne ne vodi nigde.
  Imav prilika da procitam edna od clenovite vo forumot koja velese citiram: Ne e posteno Biblijata da se napaga so stihovi od samata Biblija.
  Jas ne bi rekol deka napagame , tuku bi rekol deka iznesuvame stihovi koi se kontradiktorni ( po nase) so stihovite so koi vie sakate da ja branite vasata doktrina.
  I mislam deka odgovori od tipot (ti ne znaes nisto, ti ne ja znaes biblijata, ti ne ja svakas biblijata, ti ne mozes da ja svatis biblijatai taka natamu.........) ne nevodat nigde.
  Po moe a i po moite istomislenici takvite odgovori se dokaz deka ne poseduvate dokazi, i pokazuvaat deka ste nemokni ( ve molam ne ja vadite recenicata od kontekst, za da ne se svati pogresno) , a pak toa sto nie od vas barame, e da vie kako Kristijani i zastitnici na Biblijata, da ni gi protolkuvate stihovite, koi nie gi naveduvame kao dokazi deka Isus ne e Bog i deka ne e Sin Bozji, so drugi zborovi, protolkuvajte gi stihovite koi nie gi izlozuvame kako toa vie gi svakata.

Jas tuka ke iznesam sea nekolku stihovi, za koi jas smetam deka dokazuvaat oti Isus ne e Bog , ne e Sin Bozji i red drugi stihovi koi se za nas sporni, OD VAS OCEKUVAM DA VIE NI GI PROTOLKUVATE ISTITE STIHOVI OD VASA GLEDNA TOCKA, ...TOA E KAKO VIE TIE ISTI STIHOVI GI TOLKUVATE.
  Ova namerno go napisav so crveno za da ne dobijam od nekogo kontra stihovi tuku da mi gi tumaci istite.

1.
Neosporen e faktot deka samiot Isus a.s nikogas ne ja spomnal trojstvoto, nitu znael nesto , nitu kazal nesto za sveta trojca koi (po vase) ja socinuvaat Boga.
Nacinot na molenje na samiot Isus a.s, ne se razlikuva od drugite Izraelski Proroci, ki sekogas povikuvale da se veruva vo eden Bog a ne vo Trojstvo.
 I Isus a.s samo povikuval vo to sto povikuvale i predhodnite Bozji Proroci.

MATEJ 4:10
10 Тогаш Исус му рече: „Оди си, сатано, зашто е напишано: ‘На Господа, твојот Бог, ќе Му се поклонуваш и ќе Му служиш само Нему!’”

Kako sto gledame vo ovoj stih , Isus a.s se isklucuva sebesi kao Bog.

MARKO 12:29-30
29 Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ,

30 и љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’!”

KAJ NAS ALLAH VO k*r'ANOT VAKA NE UCI

Sura 112
Al-Ihlas - Iskrenost

Mekka - 4 ajeta

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Reci: "On je Allah - Jedan!  

2. Allah je Utočište svakom!

3. Nije rodio i rođen nije,

4. i niko Mu ravan nije!"

Sura 2
Al-Baqara 

163. A vaš Bog - jedan je Bog! Nema boga osim Njega, Milostivog, Samilosnog!

164. Stvaranje nebesa i Zemlje, smjena noći i dana, lađa koja morem plovi s korisnim tovarom za ljude, kiša koju Allah pušta s neba pa tako u život vraća zemlju nakon mrtvila njezina - po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, promjena vjetrova, oblaci koji između neba i Zemlje lebde - doista su dokazi za one koji imaju pameti.

255. Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!

Ima mnogu vakvi ajeti koi ni objasnuvaat vo kogo treba da veruvame.

ISUS BOG
-------------------------------
Nie smetame deka ovie stihovi koi ke gi iznesam , se dokaz deka Isus ne e Bog.

1TIMOTEJ 6:16
16 Кој единствено има бесмртност, живеејќи во непристапна светлина, Кого никој од луѓето не Го видел ниту може да Го види. Нему чест и вечна сила. Амин!

IZLEZ 20:3-5, 23 
3 Не ќе имаш никакви други богови покрај Мене.

4 Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. 

5 Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. Ја посетувам неправдата на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата до третото и четвртото поколение,

23 Не правете покрај Мене идол од сребро, ниту правете си идол од злато.

MARKO 10:18
18 А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар! Никој не е добар освен Единиот Бог.

JOVAN 20:17
17 Исус и рече: „Не допирај Ме, зашто уште не отидов горе при Мојот Татко. Туку оди при Моите браќа и речи им: ‘Се враќам при Мојот Татко и вашиот Татко, при Мојот Бог и вашиот Бог.’

MARKO 15:34
34 А во деветтиот час Исус извика со силен глас: „Или! Или! Лама Савахтани!”- што значи: „Боже Мој, Боже Мој, зошто Ме остави!”

MARKO 1:35
35 А наутро, додека уште беше темно, стана, излезе и отиде во пусто место, и таму се молеше.

LUKA 5:16
16 А Тој се повлекуваше во пустината и се молеше.

Pa se postavuva prasanjeto : ako e on bog zosto mora da odi zabajle rano vo pustinata i da se moli?
 ako on e edno vo otecot i otecot e edno vo nego togas komu mu se moli on.
BOG SE MOLI NA BOGA ILI ( OTECOT SINOT I SVETIOT DUH SE EDNO , ALI SINON MU SE MOLI NA OTECOT )
 MENE OVAA MI IZGLEDA : MOJOT PAMET DA MU SE MOLI NA MOJOT MOZOK VO MOJATA GLAVA koja na kraj nema nikakva smisla.

JOVAN 8:39-40

39 Му одговорија и рекоа: „Наш татко е Авраам.” Исус им рече: „Ако бевте Авраамови чеда, ќе ги вршевте Авраамовите дела.

40 А сега сакате да Ме убиете Мене, Човекот, Кој ви ја кажа вистината, што ја чув од Бога. Авраам не направи така.

JOVAN 17:3
 3 А ова е вечен живот: да Те познаат Тебе, Единствениот вистински Бог, и Исуса Христа, Кого си Го испратил.

Ovi zborovi na ISUS mnogu precizno kazuvat i potvrduvat:

kao prvo
deka samo eden apsoluten Bog egzistira i deka Isus ne znael nisto za Trojstvoto , on rekol (edinstveniot vistinski Bog)

kao vtoro
Isus tuka ne ni tvrdi deka e Bog , nitu pak Mu ima opiseno na Boga slicno ( primer : sinot ili svetiot duh)

kao treto
Isus samo rekol deka e pratenik , on rekol ( Исуса Христа, Кого си Го испратил ).

MARKO 13:32
32 А за оној ден и час, никој не знае: ни ангелите на небото, ниту Синот, а само Таткото.”

MATEJ 19:17
17 А Тој му рече: „Зошто Ме прашуваш за добро? Еден е Добар! А ако сакаш да влезеш во животот, пази ги заповедите!”

LUKA 23:46
46 Тогаш Исус извика со силен глас: „Татко, Го предавам Својот дух во Твои раце.” И кога го рече - издивна.

JOVAN 14:24
24 Кој не Ме љуби, не ги држи Моите зборови; а Словото што го слушате, не е Мое, туку е од Мојот Татко, Кој Ме испрати.”

MATEJ 23: 9-10
 9 И никого на земјата не наречувајте го свој ‘татко’, зашто е Еден вашиот небесен Татко.

10 Ниту се наречувајте наставници, зашто е Еден вашиот Наставник - Христос.

ALLAH VO k*r'ANOT VAKA NE UCI

Sura 5
Al-Ma'ide  -  Trpeza

Medina - 120 ajeta

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

68. Reci: "O sljedbenici Knjige, vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridržavali Tevrata i Indžila, i onoga što vam objavljuje Gospodar vaš." A to što ti objavljuje Gospodar tvoj pojačaće, uistinu, kod mnogih od njih nepokornost i nevjerovanje, ali, ti ne izgaraj zbog naroda koji neće da vjeruje.

69. Oni koji su vjerovali, pa i oni koji su bili jevreji, i sabijci, i kršćani - oni koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati.

70. Mi smo od sinova Israilovih zavjet uzeli i poslanike im slali. Kad kod bi im koji poslanik donio ono što nije godilo dušama njihovim, jedne su u laž utjerivali, a druge ubijali.

71. Mislili su da neće biti na muke stavljeni, pa su bili i slijepi i gluhi, i onda kad je Allah primio pokajanje njihovo, mnogi od njih su opet bili i slijepi i gluhi; a Allah dobro vidi ono što oni rade.

72. Nevjernici su oni koji govore: "Bog je - Mesih, sin Merjemin!”A Mesih je govorio: "O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći.

73. Nevjernici su oni koji govore: "Allah je jedan od trojice!" A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane.

74. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je.

75. Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik - i prije njega su dolazili i odlazili poslanici - a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću.

76. Reci: "Kako se možete, pored Allaha, klanjati onome koji vam nije u stanju  kakvu štetu učiniti, niti vam neku korist pribaviti, a Allah je taj koji sve čuje i zna?"

77. Reci: "O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u vjerovanju svome, suprotno istini, i ne povodite se za prohtjevima ljudi koji su još davno zalutali, i mnoge u zabludu odveli, i sami s Pravoga puta skrenuli!"

Ovie ajeti od k*r'ANOT se direktno upateni Evreite i Kristijanite

No kako ke go objasnite Rodoslovot na Isus koj go dava MATEJ 1:1-16 ,  I LUKA 3: 23-34 
vi napraiv tabela za podobra slika da si imate pred sebe za sto vi zboruvam

Redoslovot na ISUS po MATEJ 1:1-16

Redoslovot na ISUS po Luka  3:23-34

1. На Авраама му се роди Исак

1. А Тој - Исус имаше околу триесет години, кога почна да проповеда и беше - како што мислеа - син

2. на Исака му се роди Јаков

2. Јосифов

3. на Јакова му се родија Јуда и неговите браќа

3. Илиев

4. На Јуда му се родија Фарес и Зара од Тамара

4. Мататов

5. на Фареса му се роди Есром

5. Левиин

6. на Есрома му се роди Арам

6. Мелхиев

7. на Арама му се роди Аминадав

7. Јанаев

8. на Аминадава му се роди Насон

8. Јосифов

9. на Насона му се роди Салмон

9. Мататиев

10. на Салмона му се роди Вооз од Рава

10. Амосов

11. на Вооз му се роди Овид од Рута

11. Наумов

12. на Овида му се роди Јесеј

12. Еслимов

13. на Јесеја му се роди цар Давид

13. Нангеев

14. На цар Давид му се роди Соломон од Уриевата жена

14. Матов

15. На Соломона му се роди Ровоам

15. Мататиев

16. на Ровоама му се роди Авија

16. Семеинов

17. на Авија му се роди Аса

17. Јосифов

18. на Аса му се роди Јосафат

18. Јудин

19. на Јосафата му се роди Јорам

19. Јоананов

20. на Јорама му се роди Озија

20. Рисаев

21. на Озија му се роди Јоатам

21. Зоровавелов

22. на Јоатама му се роди Ахаз

22. Салатилов

23. на Ахаза му се роди Езекија

23. Нириев

24. на Езекија му се роди Манасија

24. Мелхиев

25. на Манасија му се роди Амон

25. Адиев

26. на Амона му се роди Јосија

26. Косамов

27. на Јосија му се родија Јехонија и неговите браќа во времето на преселувањето во Вавилон

27. Елмодамов

По Вавилонската преселба

28. на Јехонија му се роди Салатиел

28. Иров

29. на Салатиела му се роди Зоровавел

29. Јосиев

30. на Зоровавела му се роди Авијуд

30. Елиезеров

31. на Авијуда му се роди Елијаким

31. Јоримов

32. на Елијакима му се роди Азор

32. Мататов

33. на Азора му се роди Садок

33. Левиин

34. на Садока му се роди Ахим

34. Симеонов

35. на Ахима му се роди Елијуд

35. Јудин

36. на Елијуда му се роди Елеазар

36. Јосифов

37. на Елеазара му се роди Матан

37. Јонанов

38. на Матана му се роди Јаков

38. Елијакимов

39. на Јакова му се роди Јосиф

39. Мелаев

40. Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос.

40. Маинанов

41. Исуса, наречен Христос.

41. Мататиев

42. Натанов

43. Давидов

44. Јесеев

46. Овидов

47. Воозов

48. Салмонов

49. Насанов

50. Аминададов

51. Арамов

52. Есромов

53. Фаресов

54. Јудин

55. Јаковов

56. Исаков

57. Авраамов

kao sto gledate ne se isti:
Rodoslovot koj sto go prikazuval Matej , od Abraham pa se do ISUS gi ima 41 za da odma samiot MATEJ se sopne na 17 stih

MATEJ 1:17
 17 И така, сите родови од Авраама до Давида се четиринаесет родови; и од Давида до преселбата во Вавилон четиринаесет родови; и од преселбата во Вавилон до Христа четиринаесет родови.

Znaci 14+14+14=42 rodovi , no kako sto e prikazano vo tabelata ima samo 41, eden fali i ne postoi moznost tuka da nekogo ispustil radi toa sto matej veli vaka

A go rodil B, B go rodil C, C go rodil D , taka sto ne ostavil nikakva moznost da slucajno nekogo zaboraval.

i ako Rodoslovot koja ja ima prikazeno  MATEJ go sporedime so Rodoslovot sto ja ima prilazeno LUKA , ke vidime deka stanuva totalen haos, sprotivtavenost so nevideni razmeri.

Matej tvrdi deka se 42 a ima samo 41 dodeka Luka od Isusa pa se do Abraham imal dadeno 57 rodoslovi

Sega koja e tocna: 41, 42 ili ona na Luka 57 Rodoslovi ?!!!

Ponatamu Matej Rodoslovot na Isus ni ja dade preku SOLOMON sinot na carot DAVID,  dodeka LUKA Rodoslovot na Isus ni ja dava preku NATAN koj sto e drugiot sin na carot DAVID.

Kaj Matej od carot DAVID pa se do ISUS ima 28 rodoslova

Kaj LUKA od  carot DAVID pa se do ISUS ima 43 rodoslova

i sea ovaa navodno trebalo da bide inspirirano od Boga ?!!!!

koj e toj Bog koj sozdava se a ne go znae rodoslovot na svoite sozdanija?!!!!

koj e toj sveti duh sto dava zivot a ne znae komu mu mu ima dadeno zivot ?!!!!

Pod cija inspiracija e pisano seto ovaa vo noviot zavet?!!!!

ako mi kazete deka od Boga , togas vasiot Bog e kontradiktoren

toa se rabotite koi sto nie Muslimanite ne mozeme da gi goltame, ne mozeme na vakvi izmislenici da veruvame

Gospoda Kristijani ocekuvam vas komentar i objasnuvanje na ovie raboti kako vie toa go svakate , osobeno ovaa so rodoslovot na ISUS.

i uste nesto ,

koa veke vo predhodniot post me omalovazuvase radi copy-past (spam) samo da vi dokazam deka toa go ima napraveno i vasiot Bog isto kao i jas i on ima napraveno copy-past

3 Jahve, hridino moja, utvrdo moja spase moj; Bože moj, pećino moja kojoj se utječem, štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja! 4 Zazvat ću Jahvu, hvale predostojna, i od dušmana bit ću izbavljen. 5 Valovi smrti okružiše mene, prestraviše me bujice pogubne. 6 Užad Podzemlja sputiše me, smrtonosne zamke padoše na me: 7 u nevolji zazvah Jahvu i Bogu svome zavapih. Iz svog Hrama zov mi začu, i vapaj moj mu do ušiju doprije. 8 I zemlja se potrese i uzdrhta, uzdrmaše se temelji gora, pokrenuše se, jer On gnjevom planu. 9 Iz nosnica mu dim se diže, iz usta mu oganj liznu, ugljevlje živo od njega plamsa. 10 On nagnu nebesa i siđe, pod nogama oblaci mu mračni. 11 Na keruba stade i poletje; na krilima vjetra zaplovi. 12 Ogrnu se mrakom kao koprenom, prekri se tamnim vodama i oblacima tmastim, 13 od blijeska pred licem njegovim užga se ugljevlje plameno. 14 Jahve s neba zagrmje, Svevišnjega glas se ori. 15 Odape strijele i dušmane rasu, izbaci munje i na zemlju ih obori. 16 Morska se dna pokazaše, i temelji svijeta postaše goli od strašne prijetnje Jahvine, od olujna daha gnjeva njegova. 17 On pruži s neba ruku i mene prihvati, iz silnih voda on me izbavi. 18 Od protivnika moćnog mene oslobodi, od dušmana mojih jačih od mene. 19 Navališe na me u dan zlosretni, ali me Jahve zaštiti, 20 na polje prostrano izvede me, spasi me jer sam mu mio. 21 Po pravednosti mojoj Jahve mi uzvrati, po čistoći ruku mojih on me nagradi, 22 jer čuvah putove Jahvine, od Boga se svoga ne udaljih. 23 Odredbe njegove sve su mi pred očima, zapovijedi njegove nisam odbacio, 24 do srži odan njemu sam bio, čuvam se grijeha svakoga. 25 Jahve mi po pravdi mojoj vrati, čistoću ruku mojih vidje. 26 S prijateljem ti si prijatelj, poštenu poštenjem uzvraćaš. 27 S čovjekom čistim ti si čist, a lukavca izigravaš, 28 jer narodu poniženu spasenje donosiš, a ponižavaš oči ohole. 29 Jahve, ti moju svjetiljku užižeš, Bože, tminu moju obasjavaš: 30 s tobom udaram na če te dušmanske, s Bogom svojim preskačem zidine. 31 Savršeni su puti Gospodnji, i riječ je Božja ognjem kušana. On, samo on, štit je svima koji se k njemu utječu. 32 Jer tko je Bog osim Jahve? Tko li je hridina osim Boga našega? 33 Taj Bog me snagom opasuje, stere mi put besprijekoran, 35 ruke mi za borbu uvježba i mišice da luk mjedeni napinju. 36 Daješ mi štit svoj koji spasava, tvoja me desnica drži, tvoja me brižljivost uzvisi. 37 Pouzdanje daješ mom koraku, i noge mi više ne posrću. 38 Pognah svoje dušmane i dostigoh, i ne vratih se dok ih ne uništih. 39 Obaram ih, ne mogu se dići, padaju, pod nogama mi leže. 40 Ti me opasa snagom za borbu, a protivnike moje meni podloži. 41 Ti dušmane moje u bijeg natjera, i rasprših one koji su me mrzili. 42 Vapiju u pomoć - nikog da pomogne; vapiju Jahvi - ne odaziva se. 44 Ti me izbavi od bune u mom narodu, postavi me glavarom pogana, puk koji ne poznavah služi mi. 45 Svaki moj šapat pokorno on sluša, sinovi tuđinci meni laskaju; 47 Živio Jahve! Blagoslovljena hridina moja! Neka se uzvisi Bog, spasenje moje! 48 Bog koji mi daje osvetu i narode meni pokorava. 49 Od dušmana me mojih izbavljaš i nad protivnike me moje izdižeš, ti mene od čovjeka silnika spasavaš. 50 Zato te slavim, Jahve, među pucima i psalam pjevam tvome Imenu: 51 umnožio si pobjede kralju svojemu, pomazaniku svome milost si iskazao, Davidu i potomstvu njegovu navijeke.
Psalam 18

"Jahve, hridino moja, utvrdo moja, spase moj; 3 Bože moj, pećino moja kojoj se utječem, štite moj, spasenje moje, tvrđavo moja! Ti me izbavljaš od nasilja. 4 Zazvat ću Jahvu hvale predostojna i od dušmana bit ću izbavljen. 5 Valovi smrti okružiše mene, prestraviše me bujice pogubne, 6 Užad Podzemlja sputiše me, smrtonosne zamke padoše na me: 7 u nevolji zazvah Jahvu i Bogu svome zavapih. Iz svog Doma zov mi začu, i vapaj moj mu do ušiju doprije. 8 I zemlja se potrese i uzdrhta, uzdrmaše se temelji nebesa, pokrenuše se, jer On gnjevom planu. 9 Iz nosnica mu dim se diže, iz usta mu oganj liznu, ugljevlje živo od njega plamsa. 10 On nagnu nebesa i siđe, pod nogama oblaci mu mračni. 11 Na keruba stade i poletje; na krilima vjetra zaplovi. 12 Ogrnu se mrakom kao koprenom, prekri se tamnim vodama i oblacima tmastim, 13 od bljeska pred licem njegovim užga se ugljevlje plameno. 14 Jahve s neba zagrmje, Svevišnjega glas se ori. 15 Odape strijele i dušmane rasu, izbaci munje i na zemlju ih obori. 16 Morska dna se pokazaše, i temelji svijeta postaše goli od strašne prijetnje Jahvine, od olujna daha gnjeva njegova. 17 On pruži s neba ruku i mene prihvati, iz silnih voda on me izbavi. 18 Od protivnika moćnog mene oslobodi, od dušmana mojih jačih od mene. 19 Navališe na me u dan zlosretni, ali me Jahve zaštiti, 20 na polje prostrano izvede me, spasi me jer sam mu mio. 21 Po pravednosti mojoj Jahve mi uzvrati, po čistoći ruku mojih on me nagradi, 22 jer čuvah putove Jahvine, od Boga se svoga ne udaljih. 23 Odredbe njegove sve su mi pred očima, zapovijedi njegove nisam odbacio, 24 do srži odan njemu sam bio, čuvam se grijeha svakoga. 25 Jahve mi po pravdi mojoj vrati, čistoću ruku mojih vidje. 26 S prijateljem ti si prijatelj, poštenu poštenjem uzvraćaš. 27 S čovjekom čistim ti si čist, a lukavca izigravaš, 28 jer narodu poniženu spasenje donosiš a ponižavaš oči ohole. 29 Jahve, ti moju svjetiljku užižeš, Bože, tminu moju obasjavaš: 30 s tobom udaram na čete dušmanske, s Bogom svojim preskačem zidine. 31 Savršeni su puti Gospodnji, i riječ je Jahvina ognjem kušana. on je štit svima, samo on, koji se k njemu utječu. 32 Jer tko je Bog osim Jahve? Tko li je hridina osim Boga našega? 33 Taj Bog me snagom opasuje, stere mi put besprijekoran. 34 Noge mi dade brze ko u košute i postavi me na visine sigurne, 35 ruke mi za borbu uvježba i mišice da luk mjedeni napinju. 36 Daješ mi štit svoj koji spasava, tvoja me brižljivost uzvisi. 37 Pouzdanje daješ mom koraku, i noge mi više ne posrću. 38 Pognah svoje dušmane i dostigoh, i ne vratih se dok ih ne uništih. 39 Obaram ih, ne mogu se dići, padaju, pod nogama mi leže. 40 Ti me opasa snagom za borbu, a protivnike moje meni podloži. 41 Ti dušmane moje u bijeg natjera, i rasprših one koji su me mrzili. 42 Vapiju u pomoć, nikog da pomogne, vapiju Jahvi - ne odaziva se. 43 Smrvih ih kao prah na vjetru, zgazih ih ko blato na putu. 44 Ti me §izbavÄi od bune u mom narodu, postavi me glavarom pogana, puk koji ne poznavah služi mi. 45 Svaki moj šapat pokorno on sluša. Sinovi tuđinci meni laskaju, 46 sinovi tuđinski gube srčanost izlaze dršćuć iz svojih utvrda. 47 Živio Jahve! Blagoslovljena hridina moja! Neka se uzvisi Bog, spasenje moje! 48 Bog koji mi daje osvetu i narode meni pokorava. 49 Od dušmana me mojih izbavljaš i nad protivnike me moje izdižeš, ti mene od čovjeka silnika spasavaš. 50 Zato te slavim, Jahve, među pucima i psalam pjevam tvome Imenu: 51ožio si pobjede kralju svojemu, pomazaniku svome milost si iskazao, Davidu i potomstvu njegovu navijeke."
Druga knjiga o Samuelu 22

_________________________________________________________________________________

19Čuvši to, kralj Ezekija razdrije svoje haljine, obuče kostrijet i ode u Dom Jahvin. 2 Zatim posla Elijakima, upravitelja dvora, pisara Šebnu i svećeničke starješine, odjevene u kostrijet, k proroku Izaiji, sinu Amosovu. 5 Kad su sluge kralja Ezekije stigle k Izaiji, 8 Veliki peharnik vrati se i nađe asirskoga kralja gdje opsjeda Libnu, jer bijaše čuo da je kralj otišao iz Lakiša. 9 Dočuo je, naime, vijest o Tirhaku, kralju etiopskome: "Evo, izašao je da se bori protiv tebe." Sanheribovo pismo Ezekiji Tada Sanherib ponovo uputi poslanike da kažu Ezekiji: 11 Ti znaš što su asirski kraljevi učinili svim zemljama izručivši ih prokletstvu! A ti, ti li ćeš se spasiti? 12 Jesu li bogovi spasili narode što su ih uništili moji oci: Gozance, Harane, Resefce i Edence, u Tel Basaru? 14 Ezekija primi pismo iz ruke poslanikove i pročita ga. Zatim uđe u Dom Jahvin i razvi ga ondje pred Jahvom. 15 I pomoli se Ezekija Jahvi ovako: "Jahve, Bože Izraelov, koji stoluješ nad kerubima, ti si Bog jedini nad svim zemaljskim kraljevstvima, ti si stvorio nebo i zemlju. 16 Prikloni uho, Jahve, i počuj, otvori oči, Jahve, i vidi! Sanheribove čujder riječi koje poruči da izruga Boga živoga. 17 Istina je, o Jahve, asirski su kraljevi zatrli narode i zemlje njihove; 18 pobacali im u oganj bogove; jer ne bijahu bogovi to, već djela ruku ljudskih, od drveta i kamena; zato ih i uništiše. 19 Ali sada, Jahve, Bože naš, izbavi nas iz ruke njegove da spoznaju sva kraljevstva zemlje da si ti, Jahve, Bog jedini." Posredništvo Izaijino 21 Evo riječi što je Jahve objavi protiv njega: Prezire te, ruga ti se djevica, kći sionska; za tobom maše glavom kći jeruzalemska. 22 Koga si grdio, hulio? Na koga si glasno vikao, ohol pogled dizao? Na Sveca Izraelova! 23 Po slugama si svojim vrijeđao Gospoda. Govorio si: s mnoštvom kola ja popeh se na vrh gora, na najviše vrhunce Libanona. Posjekoh mu cedre najviše i čemprese ponajljepše. Dosegoh mu vrh najviši i vrt njegov šumoviti. 24 Kopao sam i pio sam vode tuđe; stopalima tad isuših sve rijeke egipatske. 25 Čuješ li dobro? Odavna to sam snovao, od iskona smišljao, sada to ostvarujem: na tebi je da prometneš gradove tvrde u razvaline. 26 Stanovnici njini, nemoćni, prepadnuti i smeteni, bjehu kao trava u polju, kao mlado zelenilo, kao trava vrh krovova opaljena vjetrom istočnim. 27 Znam kad se dižeš i kad sjedaš, kad izlaziš i kad se vraćaš. 34 Grad ću ovaj štitit, spasiti ga, sebe radi i rad sluge svoga Davida." Smrt Sanheribova 35 Te iste noći iziđe Anđeo Jahvin i pobi u asirskom taboru stotinu osamdeset i pet tisuća ljudi. Ujutro kad je valjalo ustati, gle, bijahu ondje sve sami mrtvaci. 36 Sanherib podiže tabor i ode. Vratio se u Ninivu. 37noga dana, dok se klanjao u hramu svoga boga Nisroka, njegovi ga sinovi Adramelek i Sareser ubiše mačem i pobjegoše u zemlju araratsku. Na njegovo se mjesto zakralji sin mu Asar-Hadon.
Druga knjiga o kraljevima 19

17Čuvši to, kralj Ezekija razdrije svoje haljine, obuče kostrijet i ode u Dom Jahvin. 2 Zatim posla Elijakima, upravitelja dvora, kraljevskog pisara Šebnu i svećeničke starješine, odjevene u kostrijet, k proroku Izaiji, sinu Amosovu. 5 Kad su sluge kralja Ezekije stigle k Izaiji, 8 Veliki peharnik vrati se i nađe asirskoga kralja gdje opsjeda Libnu, jer bijaše čuo da je kralj otišao iz Lakiša. 9 Dočuo je, naime, da je Tirhaka, etiopski kralj, zavojštio na njega. Drugi Sanheribov pokušaj Tada Sanherib ponovo uputi poslanike da kažu Ezekiji: 11 Ti znaš što su kraljevi asirski učinili svim zemljama izručivši ih prokletstvu! A ti, ti li ćeš se spasiti? 12 Jesu li bogovi spasili narode koje su uništili moji oci: Gozance, Harance, Resefce i Edence, u Tel Basaru? 14 Ezekija primi pismo iz ruke poslanikove i pročita ga. Zatim uđe u Dom Jahvin i razvi ga ondje pred Jahvom. 15 I pomoli se Ezekija Jahvi ovako: 16 "Jahve nad Vojskama, Bože Izraelov, koji stoluješ nad kerubima, ti si Bog jedini nad svim kraljevstvima na zemlji, ti si stvorio nebo i zemlju. 17 Prikloni uho, Jahve, i počuj! Otvori oči, Jahve, i vidi! Sanheribove čujder riječi koje poruči da izruga Boga živoga. 18 Istina je, o Jahve, asirski su kraljevi zatrli sve narode i zemlje njihove; 19 pobacali im u oganj bogove, jer ne bijahu bogovi to, već djela ruku ljudskih, od drva i kamena; zato ih i uništiše. 20 Ali sada, Jahve, Bože naš, izbavi nas iz ruke njegove, da spoznaju sva kraljevstva zemlje da si ti, Jahve, Bog jedini!" Izaijino proroštvo 22 Evo riječi što je Jahve objavi protiv njega: Prezire te, ruga ti se, djevica, Kći sionska; za tobom maše glavom kći jeruzalemska. 23 Koga si grdio, hulio? Na koga si glasno vikao, ohol pogled dizao? Na Sveca Izraelova! 24 Po slugama si svojim vrijeđao Gospoda. Govorio si: s mnoštvom kola ja popeh se na vrh gorÄa, na najviše vrhunce Libanona. Posjekoh mu ja cedre najviše i čemprese ponajljepše. Dosegoh mu vrh najviši, i vrt njegov šumoviti. 25 Kopao sam i pio sam vode tuđe; stopalima tad isuših sve rijeke egipatske. 26 Čuješ li dobro? Odavna to sam snovao, odiskona smišljao, sada to ostvarujem: na tebi je da prometneš gradove tvrde u razvaline; 27 stanovnici njini, nemoćni, prepadnuti i smeteni, bjehu kao trava u polju kao mlado zelenilo, kao trava vrh krovova opaljena vjetrom istočnim. 28 Znam kad se dižeš i kad sjedaš, kad izlaziš i kad se vraćaš. 33 Zato ovo govori Jahve o kralju asirskom: U ovaj grad on ući neće, ovamo strijele svoje neće izmetati, k njemu neće ni štit okrenuti, niti oko njega nasipe kopati. 34 Vratit će se putem kojim je i došao, u grad ovaj neće ući - riječ je Jahvina. 35 Grad ću ovaj štitit, zakriliti ga, sebe radi i rad sluge svoga Davida." Sanheribova kazna 36 Tad iziđe Anđeo Jahvin i pobi u asirskom taboru sto osamdeset i pet tisuća ljudi. Ujutru, kad je valjalo ustati, gle, bijahu ondje sve sami mrtvaci. 37 Sanherib podiže tabor i ode. Vratio se u Ninivu. 38noga dana, dok se klanjao u hramu svoga boga Nimroka, njegovi ga sinovi Adramelek i Sareser ubiše mačem i pobjegoše u zemlju araratsku. Na njegovo se mjesto zakralji sin mu Asar-Hadon.
Izaija 37

kao sto gledas prv koj sto se spamiral e vasiot BOG
samo se prasuvam zosto li Bog mora da si napravi COPY-PAST(SPAM)

Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 09:58
NE POSTIRAV NAMERNO EDNA PORAKA 3 PATI NO MENE MI KOCESE PCto TAKA DA MISLEV DEKA PORAKATA NE E PRIMANA , TEK POKASNO ZABELEZAV DEKA 3 PATI E POSTIRANA

SE IZVINUVAM ZA TOA NENAMERNO BESE

Изменето од Ebu-Hurejre - 05.Октомври.2007 во 10:44
Кон врв
Kristin969 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Октомври.2007
Локација: Scotland
Поени: 340
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 11:06
zarem vakvite diskusii ne se dokaz deka religiite gi podvojuvaat lugjeto?
Imam respekt sprema sekoja religija i sekoj neka si veruva vo ona sto misli deka treba. Dokazuvanjeto koj e Bog, a koj ne, e zarem e povazno od sledenjeto na negovot zivo ucenje?
Za mene Isus bil najsvetloto bitie sto ja gazelo Zemjata, da go primenime ona sto go ostavil vo nasledstvo, da davame bezuslovna ljubov, da pomagame na drugite lugje, da se pokaeme za svoite greski i da prostuvame, da ne ziveeme so omraza vo srceto.

So ljubov do site vas na forumot, ve sakam i vi posakuvam prekrasen den!љубов

Ljubov i Svetlina!
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 11:31
Љубов има и кај жвотните - си се сакаат меѓу себе, си го сакаат газдата кој им дава храна...
Има љубов и кај неверниците.
Има љубов и кај верниците.
Ама само Божјата љубов спасува и обожува. А таа љубов ни е дадена преку Христос - па затоа Он е Бог, оти во спротивно нема спасение. Може да биде и пратеник Божји (според муслиманите), ама пак ни ја дарувал љубовта, оти на прашањето што е Бог - Библијата вели дека Бог е љубов, оти само Божјата љубов спасува.

Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 15:02
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Naprotiv, toj vi dade dobar odgoor.

Na sto da gi bazirame vasite dokazi za bozestvenosta na Isus?
Na Biblijata?
Pa na istoto toa gi bazirame kontradokazite.
Sega?
zaklucok:
Biblijata e povekje od kontradiktorna, o toa sto mozes da izvleces povekje od dva razlicni odgovori od isto prasanje....

Na kogo ke mu kazes be brat,na zid ? No mislam deka se svesni i znaat,ova im e inat.

Isus rekol jas sum patot vistinata i zivotot i toa bilo dokaz deka Isus e Bog.

A ne e dokaz deka Isus NE E BOG toa sto na krstot PLACEL I VIKAL: "BOZE MOJ ! BOZE MOJ ! ZOSTO SI ME OSTAVIL !

A naj tragicni se pastiranjata na Evangelos... jas neznam zosto ako nie naprimer nesto pastirame vednas sme suspendirani... i posle Muslimanite buntovnici :) Vo red,ova e vas prostor,nie sme gosti.... no ako ima pravila treba da bidat za site isti,bar vo Verosispoved,kade sto treba PRAVDATA da bide na prvo mesto,,,

Eve samo eden primer od citatot na Evangelos na koj mnogu pati mu e odgovoreno.

Цитирај Јас и Таткото сме едно. (Јован 10:30)
Kolku lesnoumno i ladnokrvno ni go dade ovoj citat "Јас и Таткото сме едно. (Јован 10:30)" i posle usta negova ke zine da pouci nekogo vo kontext da cita. Ako go procitame vo kontext,NE TREBA NITU TROSKA DA SE OBJASNUVA ZA OVOJ CITAT...
Znaci,sto bi se reklo,,,, ako se zafatis so nego,seedno kako so struja da si se zafatil. Iako toj i strujata vrska nemaat.

Taka i Isus,gi poucuva,da ne se trudat zaludno,,,ovcite sto Bog mi gi dade,sekogas ke me sledat,goi slusaat mojot glas,sum gi upatil,,,, zosto ? Zatoa sto se OD MOJOT TATKO,TOJ MI GI DADE,TOJ E POSILEN OD SITE I nikoj od rakata na Mojot Tatko nemoze da gi grabne. Jas i Tatkoto sme edno.
Znaci,jas nosam poraka od sefot na mafijata,da receme,vo koja pisuva deka treba da platite danok. Ako zaradi toa me napadnete,seedno kako da ste go napadnale sefot,mislitemu ja...  Tolku e ednostavno i prosto.
Znaci,ova e poraka od Boga-velel Isus,sledeteme ako sakate da se spasite,ako ne me sledite ,mene,seedno kako da ste go odbile Boga,jas i bog sme edno sega,ako me sledis mene,znaci go sledis Boga... oti ona sto ti go zboram go pravam so Bozja dozvola,ne sam od sebe.

Исус им одговори: „Ви реков, и не верувате. Делата што Јас ги правам - во името на Мојот Татко - сведочат за Мене.

Isti e slucajot so Filip,koga Isus mu veli "Ako si me videl mene,seedno kako da si go videl boga" Ako se izvadi od kontext,togas povtorno lesnoumno ke mi go kopirate kako dokaz deka Isus e Bog,no,ako go citame vo kontext... togas e jasno sto Isus veli:

Jovan 14
1 „Да не се вознемирува вашето срце; вие верувате во Бога, верувајте и во Мене!

(pazi,odgovor e i za pogorniot stih)

2 Во Домот на Мојот Татко има многу живеалишта; ако не беше така, Јас ќе ви кажев, зашто одам да ви приготвам место.

(PRAVI JASNA RAZLIKA POMEGJU SEBE I BOGA... VELI; VIE VERUVATE VO BOGA,VERUVAJTE I VO MENE... ZNACI NE SE ISTO... PONATAKA NE VELI VO DOMOT NAS,TUKU VELI VO DOMOT NA MOJOT TATKO (A BOG E TATKO NA SITE,POSTO SITE SME SINOVI BOZJI) A AKO NE BESE TAKA (ZNACI AVTOMATSKI SE ODELUVA OD BOGA,KOLKU DA BIDE JASNO)JAS KE VI KAZEV) 

3 И кога ќе отидам и ви приготвам место, пак ќе дојдам и ќе ве земам при Себе, за да бидете и вие каде што Сум и Јас.

4 А знаете каде одам Јас, и патот го знаете.”

(Vidis,ocigledno go razbrale pogresno. Isus im kazuva deka delata sto gi pravat se patot a veke gi poucil sto trebat da pravat i kako da se odnesuvaat taka sto ke bidat po praviot pat,pa im veli deka sega veke go znaat patot... a tie pomislile da ne odi nekade Isus,da ne se raboti za nekoj pat,kaldrma,ili asvaltiran pat... pat do nekoe odredeno mesto)

5 Тома Му рече: „Господи, не знаеме каде одиш! Како можеме да го знаеме патот?”

(Znaci,tolkav im bil kapacitetot. Ne go razbrale sto saka da im kaze... mislele deka se raboti znaci za nekoj materijalen pat... togas Isus im veli,(eden od vasite dokazi deka e Bog):

6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.

(Ova ne e sporno.Se sl*game i nie deka Isus bil patot vistinata i zivotot.Isto se slozuvame deka i Mojsie bil.Bil sekoj Bozji pratenik za svojot narod ovcar i narodot negov Ovci koji go sledele Ovcarot koj im go pokazuval Patot,Vistinata... koi vodat do Vecniot Zivot.)

7 Ако Ме бевте познавале, ќе Го познававте и Мојот Татко. А отсега Го познавате и сте Го виделе!”

(Eve,znaci,ako me slusavte,ako mi veruvavte,togas ne vi treba poveke,toa e Vistinata,isto kako da ste go videle... Filip povtorno):

8 Филип Му рече: „Господи, покажи ни Го Таткото, и доста ние.”

(Filip bil ateista ? Baral da go vidi Boga za da poveruva ? Zamislete so kakvi neranimajkovci Isus imal rabota. Neranimajkovci ne velam vo tolku negativna smisla,takva bila sortata na narod i vo takov NEVERNICKI NAROD bil praten.Pa zamislete da Isus ne pravese cuda ?????  Ke mu poveruvase li nekoj ? So tolku napraveni cuda barale da go vidat Boga.... Sto mu veli Isus ponataka):

9 Исус му рече: „Толку време Сум со вас и не Ме позна, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’

(So drugi zborovi:  Filipe be,bratecot licen... pa kolku li vreme sum so tebe,uste li ne mi veruvas ? Uste kolkuli vreme treba so vas da ostanam be filipe da vi trubam ??? Pa ako si me videl mene isto kako da si go videl Tatkoto).
Znaci nema pojasno.

Кон врв
rice Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2006
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 15:34

еееее    миралеме   зарем сега ќе правиме елаборати?????  каков бил Христос , и тоа од вас муслиманите!!???!!!??!!

те молам немој ќе се избламираш.

знаеш миралемче имаше една темичка мислам се викаше МУХАМЕД  СКЕНИРАН   може треба да ја ѕирниме а што мислиш?????

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6506

провери го линкчево

Изменето од rice - 05.Октомври.2007 во 15:37
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.