ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=3972
Датум на принтање: 26.Ноември.2024 во 00:54 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
Постирано од: Стевче
Наслов: ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
Датум на внесување: 13.Април.2006 во 17:25
DOKAZI DEKA ISUS E BOG!
Xристос навистина воскресна! Војната во Бивша Југославија. Падот на Берслинскиот ѕид. ^овекот на месечината. Втората и Првата Светска војна. Откривањето на Новиот свет. Падот на Римската империја. Секој од овие настани има извонредно историско значење. Но ниту еден од нив нема толку сеопфатни, еднакво важни за целиот свет и вечни последици, како што е настанот од пред 2000 години. Тој настан е воскресението на Исус Христос. Бог дојде на Земјата како човек, за да плати со смртна казна за гревовите на целиот свет. Докази дека Исус воскресна: 1. Исус беше мртов кога неговото тело беше симнато од оној ужасен крст на Голготата. Некои критичари велат, Исус беше само онесвестен од болка. Тогаш немаше да има потреба од воскресение. За некој да воскресне од мртвите, мора прво да умре. Римските војници не ги прекршија Исусовите нозе, зашто видоа дека Тој веќе е мртов. Војникот со копје го прободе меѓу ребрата и од таму потече вода и крв. Медицинските експерти велат дека, дури и да бил Тој сеуште мртов, самиот тој убод би го убил. Кога Јосиф го побара телото на Христос, за тој и Никодим да можат да го погребаат, Понтие Пилат определи офицер да потврди дека Исус е мртов. Тие го подготвија телото за погребуање според еврејскиот обичај. Тоа вклучува и замотување во чист ленен повој. Ако имало било каков знак на живот, овие ожалостени пријатели ќе го забележеле тоа и немало Исусовото тело да го положат во гробот издлабен во карпа. Војниците на крај го запечатиле гробот со голем камен и поставиле стража за да се спречи евентуална кражба. 2. Гробот беше празен. Беше недела, жените одеа да го премачкаат телото на Исус со миризливи масла. По пат се чудеа кој ќе им помогне да го отстранат големиот камен за да влезат во гробот. Но кога стасаа, видоа дека каменот веќе беше отстранет! Тогаш ги пречека ангел, и им рече Исус воскресна. На гробот имало официјален римски печат и на власите ништо не им било поважно од тоа Исус да остане таму каде што Јосиф го беше положил. Имаше стража пред гробот, а телото не било веќе во гробот (за ова постојат и официјални историски записи). 3. Појавувањата на Исус. Исусовите следбеници три години го слушаа и следеа и беа близу до Него. Тие немале причина да измислуваат приказни дека го виделе. Исус се појавуваше пред Своите пријатели во текот на четириесет дена ширум земјата. Марија Магдалена- плачеше, затоа што како, што рече самата: ,,Го однеле мојот Господ и не знам каде го положиле.,, Но Исус ја изненади и и се појави. Се појави и пред повеќе жени- близу до гробот. Пред учениците се појави на третиот ден, првен на двајца од нив потоа и на останатите. Се појавил и пред Петар, па пред десет од своите ученици во горната соба, за време на молитвениот час. Тие мислеа дека гледаат дух, но тој брзо ги разувери и им понуди да Му ги допрат рацете и нозете и вечераше со нив. Се појави пред единаесет ученици- во горната соба, сега и Тома го виде. На седум луѓе кај Галилејското езеро. Учениците се вратија на работа, некои беа рибари, а риби немаше ни за лек. Тој им спреми вечера. Се појави и на договорена средба со единаесетмина ученици на една планина во Галилеја, и со уште 500 луѓе. Последното појавување на Исус беше близу до Бетанија пред Тој да се вознесе- Облак го зеде од пред нивните погледи. Само пред неколку недели тие беа малодушна група чиј водач беше мртов. Сега наеднаш станаа ревносни евангелизатори. 4. Реакција на власта. Римските војници не беа страшливци. Тие беа специјално обучени, дисциплинирани и добро опремени. Но кога стражареја пред гробот, тие осетија дека земјата се поместува и видоа ангел како го отстранува каменот, се преплашија и се онесвестија. Иако знаеја дека ќе бидат казнети зашто не успеале во стражарењето (најчесто биле претепувани или фрлани во оган) ги известија претпоставените. Се расцепи и завесата во храмот на пола. Старешините сфатија дека со убивањето на Исус не ја постигнале целта, одлучиле да ја заташкаат работата. Ги поткупија војниците за да рашират лажна вест, дека учениците го украле телото, додека тие спиеле. Но прашање е како не успеале да се разбудат кога група на луѓе поминувала крај нив. Како не успеале да се разбудат кога таа група го тргала огромниот камен. Како не успеале да се разбудат кога го одмотувале телото од 50 метри долгиот повој и кога го изнесувале телото. Старешините знаеја дека Исус воскресна. Нивната реакција и поткуп е доказ за тоа. 5. Однесувањето на Исусовите ученици. Учениците на Исус не беа некое чудо од луѓе. Ноќта откако Исус беше уапсен, учениците се распрснаа секој на разна страна. Петар се исплаши и од една слугинка што го препозна како Пријател на Исус и три пати се одрече од Него. Едноставно учениците не беа луѓе од акција. Но се случи нешто и сите до еден се променија. Што би можело да биде тоа што од една група плашливци и натажени луѓе ќе направи храбри и сложни евангелизатори, спремни да станат и да сведочат дека Исус што го распнаа воскресна? Што беше тоа што им даде сила доброволно да ги жртвуваат своите животи за верата? Тие луѓе беа мачени, распнати на крст со главата надоле, набодени на колец, главите им беа отсечувани, но до последен здив тврдеа дека Исус воскреснал. Нема друго нешто што би можело толку цврсто да ги разувери, освен со свои очи да Го виделе воскреснатиот Исус. Тие не се плашеа ни својот живот да го дадат за Оној што ја победи смртта, за нив и за нас! Никој не би пострадал на ваква смрт ако стануваше збор за лага. 6. Раѓањето на христијанската Црква. Христијанската Црква ниту ќе се родеше, ниту пак денеска ќе постоеше, само врз основа на Исусовиот живот и учење. Црквата што се роди нешто помалку од два месеци после смртта на Исус е резултат на нешто многу позначајно од Неговите изреки, параболи и филозофија. Тоа започна откако луѓето го видоа воскреснат. Петар не проповедаше веронаука, ниту штитеше некаква филозофија. Едноставно им кажуваше на луѓето дека распнатиот Исус е жив. Тој воскреснал. Таа порака е веќе две илјади години движеѓка сила на Црквата. 7. Очекувањето на Христовото враќање. Раната црква беше време на славење и потсетување на Исусовата смрт, како и време за споменување на неговата жртва. Каква причина би имале раните христијани да слават, ако Исус се уште бил мртов? Тие луѓе беа современици на Исус. Ако приказната за Исус беше лажна, тие ќе го знаеле тоа. Никој не би се осмелил да претскажува дека Исус ќе се врати, ако Тој лежеше во гробот, или пак ако Неговото тело беше однесено и скриено. Тие немаше да веруваат во Исусовото второ доаѓање, ако не знаеја дека Тој е жив
Што вели противничката страна? - Телото било украадено од гробот. Според оваа теорија учениците се злосторници. Тие незабележано се прикрале до каменот, го истуркале настрана и заминале оттаму, носејќи го телото на Исус. ПРИГОВОР: Како би можело да се прикрадат незабележано, кога имало стражари. Дури и ако тие стражари добро обучени, дисциплинирани и опремени, задремале, за што следи строга казна. Па тоа не било пракса. Сигурно би се разбудиле при тркалањето на големиот камен. И ако Исус не воскресна, тогаш кој се појави пред сите оние луѓе? - Властите го зеле телото. Знаеќи дека телото на Исус би им значело многу на учениците, претставниците на власта, световна и религиозна го зеле телото. ПРИГОВОР: Да било така властите многу лесно ќе го побиеле тврдењето на Петар и другите луѓе дека Исус воскреснал. Немаше да дозволат на учениците толку ревносно да го шират христијанството, за што и ќе немаше потреба од ширење ако телото беше кај властите. - Исусовите пријатели дошле на погрешен гроб. ПРИГОВОР: Ако беше така, тогаш чии биле погребните завои што ги пронајдоа Петар и Јован? Што правеше ангелот пред нечиј гроб? Можно ли е сите на ист начин да погрешиле и да дојдат на погрешен гроб? И на погрешен гроб ли стражареа војниците? - Исус само се онесвестил. Според оваа теорија Исус не умрел на крстот. Тој паднал во длабока несвестица. Потоа, кога веќе бил сместен во гробот, оживеаал. ПРИГОВОР: Како војниците не забележале дека Исус не е мртов? Како Јосиф кој го завиткувал во ленено платно, не забележал дека Исус не е мртов? Како можел Исус, во една таква состојба, сам да се одвита од погребните завои, да го турне каменот и да се појави пред луѓето совршено здрав? - Исусовите пријатели халуцинирале. Тие гледале слики во нивните умови што одговарале на она што сакале да го видат. ПРИГОВОР: Како може единаесет луѓе да халуцинираат на ист начин и да видат иста слика? Како може 500 души истовремено да халуцинираат на идентичен начин. Можат ли халуцинациите да траат повеќе недели и да се случуваат на повеќе места? Може ли халуцинациите да бидат повод учениците да си го дадат животот?
За ова може да ни послужи аферата Вотергејт од 1973г. Ја објаснува поранешниот советник на претседателот Никсон на САД, ^арлс Колсон. …Вотергејт не можеше да се прикрива повеќе. Го правевме тоа три неделеи, но не можевме повеќе. Ние бевме дванаесетте најмоќни луѓе во САД. Целата моќ беше во наши раце, но не можевме да издржиме сложно да лажеме ни 3 недели. Најмоќните луѓе на светот не можеа да протнат една лага, за да го спасат мандатот на претседателот Никсон. И сега вие ми тврдите дека тие бедни апостоли, отфрлени во нивната сопствена земја, можеа да издржат каменувања, прогонства и ќотеци, маченичка смрт и што ли уште не. ^овечки гледано невозможно, освен ако не го виделе воскреснатиот Христос лице в лице. Ако тоа беше лага ќе се спогодуваа со властите и ќе бараа да спасат глава. Би попуштиле под тој притисок. Но тие пострадаа за Исус, зашто беа сведоци.
------------- СТЕФАН
|
Коментари:
Постирано од: krale
Датум на внесување: 13.Април.2006 во 18:32
Харбур, разбери една работа. Стопати до сега објаснувавме дека Библијата тврди дека Христос е Бог, и барем јас, немам намера тоа повторно да го правам. Вие можете и понатаму да си тврдите дека Христос не е бог, но не можете да ни кажете НАС што да веруваме. Ако вие сте убедени така, на вас ќе падне осудата од Господ. Тука нема што да ви помогнеме.
А околу Библијата, веќе неколку пати се покажа дека немате ни најмалку познавања за таа книга, да зборувате вакви работи... ГАРАНТИРАМ дека никој од вас не ја прочитал. Јас сум го прочитал Коранот. Со мака, признавам, не беше лесно таква досадна и неповрзана книга да се чита, ама го имам прочитано. Вие сакате да зборите за нешто кое не сте го ни прочитале. Прочитајте го прво, па потоа јавете се на овој форум.
------------- Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
|
Постирано од: Miralem
Датум на внесување: 13.Април.2006 во 19:30
Pravoslavie. Mislam deka temata bese otvorena da se objasnat rabotite koi se zapisani vo nea ili da se dokaze deka ne se misli taka.
Ednas te prasav,dali citatite koi gi stavi i so koi sakase da ni kazes deka Isus e Bog bea podobar dokaz od onie citati (spored istiot apostol) koi jas gi staviv deka Isus ne e Bog. Isus rekol "jas sum pat vistina i zivot" so toa velite deka Isus saka da kaze deka e Bog. A Isus veli DIREKTNO "JAS NE SUM BOG" Vie toa poinaku go tolkuvate !
Ponataka.... PRASANJETO E DALI ISUS E BOG A NE DALI ISUS E BOZJI PRATENIK,PROROK.......
Xристос навистина воскресна! Војната во Бивша Југославија. Падот на Берслинскиот ѕид. ^овекот на месечината. Втората и Првата Светска војна. Откривањето на Новиот свет. Падот на Римската империја. Секој од овие настани има извонредно историско значење. Но ниту еден од нив нема толку сеопфатни, еднакво важни за целиот свет и вечни последици, како што е настанот од пред 2000 години. Тој настан е воскресението на Исус Христос. Бог дојде на Земјата како човек, за да плати со смртна казна за гревовите на целиот свет.
|
Site proroci predviduvaat nesto. Nostradamus i ne se zema NITU za prorok a predviduval nekoi raboti,nesto vistina za nesto se sinal so se veli..... NO NIKOJ NE VELI ZA SEBE DEKA E BOG. Pa toj bil BOZJI PRATENIK,ta normalno deka za nekoi raboti imal PREDZNAENJE za nekoi raboti so koi treba da gi OPOMENI sledbenicite...... Site,znaci i Bibliski proroci i Posledniot Bozji pratenik s.a.w.s po nesto predvidele. NO NIKOJ BOG NE BIL tuku od BOGA DOBIVAL ZAPOVEDI.
Deka Isus Voskresnal,NAM NE NI TREBA DOKAZ. Prasuvame DALI ISUS BIL BOG ???? Voskresnal i ENOH,Sakam LICNO DA MI POTVRDIS.
Prva Mojsijeva 5:21-24
23. Tako pozive Enoh svega trista sezdeset pet godina; 24. I ziveci Enoh jednako po volji Bozjoj, nestade ga jer ga uze Bog. Voskresnal i predgristijanskiot "bog" Mitra,(po tretiot den ) narecen "sin bozji". NO NIKOJ BOG NE BIL. "Voskresnal" i Isus,no ne bil nitu malce izmacuvan a uste pomalku ubien,a NAJMALKU ZA VASITE GREVOVI. Bog go SAKAL na ISUS i si go VOZDIGNAL KAJ NEGO. Sleduva POVTORNO DOAGJANJE NA ISUS. Vo KOE SMRTTA I TOJ KE JA UKUSI.
Navistina Ocajnicki obidi. Ostanatiot del nema nitu vrska so ovaa tema.
Krale... sto da kazam za tebe. Mislam deka veke e poznat tvojot karakter na Forumov,taka da mislam deka nema potreba poveke da ti se komentira.
Dokolku ima Hristijanin koj ja ima procitano Biblijata,neka se javi... se prepoznava takviot po negovite postovi.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.
|
Постирано од: sard
Датум на внесување: 13.Април.2006 во 19:55
Докази дека Исус не е Бог
Темата е врло озбилна затоа сакав да отворам нова ,пошто во друга тема Миралем или Саѕхи прашува:
Moже ли и тие да се наречат “БОГОВИ”?
Да (зошто?) Не (зошто?) Незнам
Сард одговара:
НИЕДЕН ОД НИВ НЕ ГИ ПРАВИ КОМПЛЕТНО СИТЕ. НЕКОИ ОД НИВ ОЖИВУВААТ ДРУГИ МРТВИ НО НИКОЈ ОД НИВ САМИОТ НА ОЖИВЕАЛ. ПОТОА НЕКОИ КАКО ИЛИЈА ПОКАЖУВААТ ВЛАСТ И НА ПРИРОДАТА НО НЕ И НАД МАТЕРИЈАТА. ЗНАЧИ ДЕЛУМНО ПОКАЖУВААТ БОЖЈА СИЛА НО НЕ КОМПЛЕТНО КАКО ГОСПОД ШТО ЈА ПОКАЖУВА.
Дали никој самиот не оживеел ке читате понатаму.
Така да темава мислам дека ја обработив како што треба и верувам не оставив дупка некој да се провлече како што е случајот горе.Морам да напоменам дека на крај мене не ме интересира како верувате сепак тоа е ваша волја ама едно сигурно знам дека треба да ве опоменуваме дека грешно верувате ,а што се однесува до муслиманите да ви објаснам дека овде зборуваме за Библиски Бог и Исус кои не го познаваме и не го прифакаме ,ние прифакаме Иса а.с (Исус) како Посланик.Доказите ги давам од самата Библија која јас и ние муслиманите не веруваме во ваква форма,ама овде одма пага на очи интересантноста како Христијаните не се подржуваат на таа книга што веруваат ,затоа што
Исус нигде не рекол ‘Јас сум Бог‘
-Се наметнува прашањето откаде такви изјави доагаат дека Исус е Бог и Богов син ,и наследник на Богот,кога самиот тоа не го кажува, ако читаме Библијата попажливо ке видиме дека Исус кога кажувал за се*е и за Бог зборува на два начини:
1. На прашање ‘‘да ли лугето можат физички да го видат,дираат и да го осетат Богот ,Исус одговара со не ,никој не може да го види ни да го пипне Богот.
2. Мегутоа Богот можеме симболички и да го видиме и да го дираме Кроз Исус и тоа не значи дека Исус и Бог се еден идентитет како што е:
Ivan 14:10-11
Zar ne vjeruješ, da sam ja u Ocu, i da je Otac u meni? Riječi, koje vam ja govorim, ne govorim od sebe samoga, i djela čini Otac, koji ostaje u meni
Vjerujte mi, da sam ja u Ocu, i da je Otac u meni. Ako li ne, vjerujte mi zbog samih djela!
‘‘Јас сум во таткото и дека таткото е во мене?‘‘ ова е сомболички речено ,а не значи дека Исус е Бог ,а да беше Бог не би не збунил него би рекол :ЈАС СУМ ВАШИОТ БОГ..
но на некој ова нема да го прима па тогаш самата Библија ке кажува вака:
prva Solunjanima 5:21 туку испитувајте се', а држете се за доброто 22 Воздржувајте се од секој вид на зло! |
Лука 22
67. и рекоа (фарисеите) Ако си Ти Христос (Спасителот), кажи ни!, Но Он им одговови: ,И да ви кажам, нема да поверувате,.
Што значи и да им каже, дека е испратениот Спасител, тие пак нема да вруваат но нема Тој да зборува за се*е за Него како испратениот Месија зборуваат Неговите дела и другите свети луѓе кои го најавиле или укажале.
потоа продолжува..
68 И да ве запрашам, нема да Ми одговорите, ниту ќе Ме пуштите.
69 Отсега Синот Човечки ќе седи оддесно на силата Божја.
другите од тоа сакаат да заклучат дека Тој се смета за Син Божји.
70. И сите рекоа: „Ти ли си, значи, Син Божји?“ А Он им рече „Вие велите дека сум Јас.“
и тогаш заклучуваат самите:
71. А тие рекоа: „Какво сведоштво ни треба уште? Ние сами чувме од Неговата уста.“
Се остварило она кое им Го рекол дека тие и ако им каже ќе Го осудат. Бог избегнал сам да се промовира, затоа што би згрешил но мудро сепак им одговорил потврдно. Тоа е и гревот кој му го нашле за да Го осудат на смрт.
Па да кренеме: ПО ШТО Е ИСУС БОГ:
1.Некој ке рече затоа што бил викан Син на Бог,и ке рече дека Библијата точно и јасно го вика Богов Син . Точно дека го викале Син на Бог ама колку Богот има синови?
Спрема Библијата и Јакуп бил Богов Син и тоа првородџенче
Druga Mojsijeva 4:22
Tada reci faraonu: 'Ovako veli Gospod: Izrael je prvorođeni sin moj. |
Повторно ли истото. Отвори ја Библијата и прочитај ги стиховитесе однесува на Израел како првороден народ. Така Бог го нарекува Израелскиот народ на кого најпрво му ја објавува Својата волја. Не сфаќаш ли дека таму каде ги земаш овие аргументи се злонамерни и извртувачи на вистината. Треба ли повеќе докази. Прочитај ги стиховите и самиот ќе видиш дека аргументите се извртени. Се зборува за Израел како народ, а не за Јаков како човек.
Соломон е називан Син на Бог
Druga Samuelova 7:13-14
On će sagraditi kuću imenu mojemu, i ja ću učvrstiti njegov kraljevsko prijestolje za sva vremena
Ja ću mu biti otac, on neka mi bude sin! Počini li zlodjela, kaznit ću ga prutom ljudskim i udarcima, kako ih zadaju ljudi. |
Каде се спомнува овде Соломон? Или токму бидејќи не се спомнува Соломон туку се пророкува за Христос толку кратко се земаат цитатите без поширок увод во ситуацијата.
Ефраим е Син на Бог
Jeremija 31:9
Dolaze plačući, ja ih pratim i tješim, vodim ih k potocima, ravnim putom, gdje se ne spotiču; jer sam otac Izraelu. Efraim je moj prvorođeni sin."
Ефраим или Јакуб се збунуваш |
Ти да не се збунуваш. Јаков е наречен Израил од Бога. Од таму и народот кој произлегува се нарекува Израелски народ. Ефрем е син на Јаков т.е. Израил. Јаков имал 12 Синови од кои Ефрем е најстар првороден.
Адам е Син на Бог
Luk 3:38
Sin Enosov, sin Setov, sin Adamov, sin Božji. |
Не пишува Син Еносов, Син Ситов, Син Адамов, Син Божји, туку пишува, Еносов, Ситов, Адамов, Божји. На почетокот од родословието пишува
Кога почна Исус да проповеда имаше околу триесет години и беше, КАКО ШТО МИСЛЕА, син Јосифов, Илиев,...
Назив Син на Бог ,е знак на праведност и исправност а не значи дека е физички Син на Бог, а како доказ Библија:
-сите праведни и исправни луге се синови на Бог:
peta Mojsijeva 14:1
Vi ste djeca Gospoda, Boga svojega. Ne smijete zbog mrtvaca zareze sebi praviti i brijati se na čelu.
Rimljanima 8:14 Jer koji se god vladaju po Duhu Božjemu, oni su sinovi Božji. |
Сите кои веруваат во Исус Христос по благодат (Духот Божји) стануваат Синови Божји.
I_v_a_n_ _1_:_1_2 A svima, koji ga primiše, dade vlast, da budu djeca Božja. Onima, koji vjeruju u ime njegovo, |
Ете ти потврда!
_F_i_l_i_p_l_j_a_n_i_m_a_ _2_:_1_5_ _
Da budete besprijekorni i bezazleni, djeca Božja bez mane usred roda nevaljaloga i pokvare noga, u kojemu svijetlite kao zvijezde u svijetu, |
И уште една од многуте!
_prva poslanica Ivanova 3:1-2
Vidite, kakvu nam je ljubav dao Otac: "Mi se zovemo djeca Božja, i jesmo. Zato svijet ne poznaje nas, jer ne poznaje njega. |
Ти треба ли уште за да веруваш?
2.Некој ке рече тоа е тачно ама Исус е РОДЕН СИН НА БОГ
-Мегутоа да ли е Исус единствениот Роден син на Бог одиме понатаму:
psalmi 2:7
Objavljujem krepku riječ Gospodnju; on mi reče: "Ti si Sin moj, ja te rodih danas. |
Познатото пророштвото за раѓањето на Исус Христос. Па и во Новиот Завет апостолот се повикува на тие стихови.
3.Ке речат дека праел чуда и ги оживеал мртвите
-Ние знаеме дека Иса а.с праел чуда и Желба на Аллах џ.ш ва мок тоа го правел ама што е со:
Езекиел ,тој ги оживел мртвите во цел град
Ezehijel 37:1-9
Ruka Gospodnja dođe nad na me. Gospod me izvede u duhu i postavi me usred doline, što je bila puna mrtvačkih kostiju.
Provede me pokraj njih unaokolo. I gle, bilo ih je vrlo mnogo po dolini, bile su sasvim suhe.
On me upita: "Sine čovječji, mogu li opet oživjeti ove mrtvačke kosti?" Ja odgovorih: "Svemogući Gospode, ti znaš."
Tada mi reče: "Prorokuj o tim kostima i kaži im: 'Suhe kosti, čujte riječ Gospodnju!
Ovako govori svemogući Gospod ovim kostima: Gle, ja ću metnuti u vas duh, da oživite
Napravit ću vam žile, i učiniti da vam uzraste meso, i navući ću na vas kožu, i ulit ću vam duh, da oživite. Tada ćete spoznati, da sam ja Gospod.'"
Ja sam prorokovao, kako mi je bilo zapovjeđeno. Tada je nastao sušanj, kad sam prorokovao. Bio je štropot, i kostiju su se pribirale, jedna uz drugu.
Vidio sam, kako na njima uzrastoše žile i meso, i kako se na njih navuče koža. Ali još nije bilo duha u njima.
On mi reče: "Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovječji! Reci duhu: 'Ovako veli svemogući Gospod: Duše, dođi od četiri vjetra, zadahni ove usmrćene, da opet oživiju!" |
Ако сакаш да разбериш јасно се гледа дека тоа е доживеана визија, а не реален настан. Се работи за пророштвото за оживувањето и Духот на животот Кој Христос ќе го донеси на Земјата.
Елишеја оживил едно дете
Druga o carevima 4:35
Potom se on povuče natrag i pođe po kući jednom tamo i ovamo, pope se opet na postelju i pruži se još jedanput po njemu. Tada kihnu dječak sedam puta. Onda otvori dječak oči svoje. |
Точно е оживувале други и Светителите го правеле истото. Што има тука спорно. Но никој не покажал дека има целосна власт над се која само Господ Исус Христос ја покажал.
Истиот Елишеја оживил сам се*еси
druga o carevima 13:21
Kad jedanput upravo htjedoše pokopati nekoga čovjeka i ugledaše jednu takvu četu, baciše čovjeka u grob Elišejev i otidoše odatle. Ali kad se čovjek dotače kostiju Elišejevih, dođe u njega život, i on ustade na noge svoje. |
Прочитај го уште еднаш. Изгледа дека ги копирате разните аргументи и без да ги читате ги постирате. Види прочитај кој оживел: оживеал самиот Илија или оживеал оној човек кој се допрел до коските на Илија.
Елешија оживил некој лепра (не знам што е)
druga o carevima 5:14
On dakle side k Jordanu i zaroni u njega sedam puta po naputku čovjeka Božjega. I tijelo njegovo postade tako čisto kao tijelo u maloga djeteta.
Елешија хранил 200 луге со седум лебови
Jednoga dana dođe netko iz Baal-Šališe i donese čovjeku Božjemu u torbi svojoj kruhove od prvina, dvanaest kruhova ječmenih i istučene klasove. On zapovjedi: "Podaj ljudima neka jedu!"
sluga odgovori: "Kako mogu to postaviti pred sto ljudi?" A on reče: "Podaj ljudima neka jedu, jer tako govori Gospod. Vi ćete jesti i još će od toga preteći."
Tada im on to postavi. Oni jedoše i još im preteče, kako je bio obećao Gospod. |
Дали Илија или било кој пророк негде рекол: простени ти се гревовите како што Христос велел и навистина им ги простувал гревовите. Да се прават исцелувања и физички чуда го можат и пророците но да простува гревови може само Бог.
Чудото на Мојсије сите го знаеме со стапот
4.Можеби некој ке рече ‘па сите овие луге правеле чуда под Моккта на Бог,додека Исус тоа го чинеше од својот личен мок.
-Мегутоа Исус самиот кажува на друг начин:
Matija 28:18
Tada pristupi Isus k njima i reče im: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji.
Luk 11:20
A ako ja prstom Božjim izgonim đavle, onda je stim došlo k vama kraljevstvo Božje. Matija 12;28
Ako li ja izgonim đavle Duhom Božjim, onda je stim došlo k vama kraljevstvo Božje.
Ivan 5:30
Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe. Sudim, kako čujem. Moj je sud pravedan; jer ne tražim volje svoje, nego volju onoga, koji me je poslao.
Ivan 10:25
Isus im odgovori: "Ja vam rekoh, i ne vjerujete. Djela, koja činim u ime Oca svojega, ona svjedoče za me. Ivan 8:28-29
Isus nastavi: "Kad podignete Sina čovječjega, onda ćete upoznati, da sam ja, i da ništa sam od sebe ne činim, nego onako govorim, kako me nauči Otac moj.
Onaj, koji me posla, s menom je. On me ne ostavi sama, jer ja svagda činim, što je njemu ugodno." |
Бог Син укажува дека Отецот е поголем и дека се што прави не прави неовластено туку го прави според дадено овластување. Тоа е добар аргумент против протестантизмот кој зборува за постапувања без добивање на овластување. Христос укажува дека никој не смее да прави нешто без овластување и дека тој како еден од трите ликови на Бог е со љубов и радост потчинет на волјата на Отецот. На друго место пак укажува дека Неговата волја и волјата на Отецот се едно.
Морате кога користите стихови да го одредите критериумот што од Библијата ќе признаете како исправно а што како неисправно. Чекам веќе одамна критериум на разграничување инаку не е убаво да се користите со библиски цитати против Библијата, а истовремено не ја признавате Библијата. На тоа ќе ве потсетувам при секое влечење на аргументи од Библиските стихови.
5.Некој ако вели дека затоа што Исус бил со Бог во почетокот на стварањето
-Не само Исус туку и Саломон бил во почетокот на стварањето
price Salumunove 8:22-31
Gospod me stvori u početku upravljanja svojega, kao prvo od svojih djela, u pradoba
Bila sam postavljena prije vjekova, prije početka, prije postanja svijeta.
Nije još bilo dubina voda, kada sam se rodila i nije još bilo izvora s obilatom vodom.
Nijesu još bile gore osnovane, prije humova ja sam se rodila,
Prije nego je stvorio zemlju i polja i prve grude zemlje svijeta.
Kad je gradio nebo, ja sam onda bila, i kad je razmjeravao svod nad vodama mora.
Kad je u visini motao oblake, kad je pustio da nabujaju izvori bezdanu,
Kad je postavljao moru međe njegove, da nikada ne prestupi voda obalu svoju, kad je utvrđivao stupove zemlji,
Tada sam stajala, miljenica njegova, na strani njegovoj; bila sam iz dan u dan puna zanosa, puna radosti pred njim svagda,
Puna radosti na širokoj zemlji njegovoj, puna zanosa nad djecom čovječjom. |
Тој кој ти ги напишал аргументите е ептен непоштен човек кој си пишува како што ќе му текне без да има блага врска аргументот со она што тој сака да го докаже. Насловот на тој дел се вика „Пофалба на мудроста“. Така онаа која ја фали и за која зборува дека била уште од почетокот е Мудроста. Нели пишува во женски род. Не ти текна да прашаш како може да се однесува на Соломон кога пишува во женски род.
6.Затоа што бил наполнет со свети дух.
-И Захарија бил наполнет со свети дух:
Luka 1:67
Zaharija, otac njegov, napuni se Duha Svetoga i reče proročke riječi:
Елизабета исто
Luka 1:41
Čim je Elizabeta čula pozdrav Marijin, zaigra dijete u utrobi njezinoj, i Elizabeta se napuni Duha Svetoga.
Исто така и Петар Djela apostola 4:8
Tada im Petar napunivši se Duha Svetoga reče: "Glavari narodni i starješine čujte!
Исто и Павле djela apostola 13:9
A Savao, koji se zove i Pavao, pun Duha Svetoga pogledavši na njega |
Светиот Дух е едно од трите лица на Бога. Ги исполнува луѓето додека Бог Исус Христос го имал во се*е тој Дух, без да се исполнува.
7.Затоа што бил наполнет со светиот дух од ког беше во мајчината утроба
-И Јован Крстителот ист бил наполнет со дух кога бил во мајчината утроба
Luka 1:13-15
A anđeo mu reče: "Ne boj se, Zaharija! Molitva je tvoja uslišena: "Elizabeta, žena tvoja, rodit će ti sina; nadjeni mu ime Ivan!
Imat ćeš radost i veselje, i mnogi će se obradovati njegovu rođenju.
Jer će biti velik pred Gospodinom Vina i jaka pića neće piti, i već u utrobi majčinoj napunit će se Duha Svetoga.
|
Јован ќе се исполни со Свет Дух уште во утробата, но Христос нема да се исполни туку ќе го има тој Дух во се*е.
8.Затоа што го викале Месиа (Кристос)
Зборот месиа значи намачкан со масло (the anointed one) тоа било знак на кралевите кај старите евреји па ако читаме Библијата ке видиме дека сите кралеви на Израел биле намачкани со масло .
-Соломон бил Месиа
prva o carevima 1:39
Svećenik Sadok, koji je bio uzeo sa sobom rog s uljem iz šatora, pomaza Salomona. Zatrubiše u trubu, i sav narod povika: "Živio kralj Salomon!" |
А сега авторот на текстот доволно е паметен да сфати дека Соломон бил помазан со масло, а не прогласен од Библијата за Месија како што тврдеше претходно за истиот цитат.
Давид исто prva Samuelova 16:13
Samuel uze rog s uljem i pomaza ga usred braće njegove. Od toga dana i dalje dođe Duh Gospodnji na Davida. A Samuel usta i vrati se kući u Ramu. |
Значи кога сака да ги разбере стиховите ги разбира како што треба, според дволичноста и лицемерието двапати различно ги толкува цитатите овде.
Еврејските свештеници биле намачкани
treca Mojsijeva 4:3
Ako svećenik pomazani učini grijeh, po kojemu krivnja pada i na narod, to on ima žrtvovati Gospodu za grijeh, što ga je učinio, junca bez pogrješke kao žrtvu za grijeh. |
Едно е помазувањето со елеј со кое луѓето во ритуал даваат некакво овластување на некого за свештеник, Цар и слично друго е помазанието со кое Бог некого претставува за свој Помазаник, Месија, Испратен.
9. Ako прашуваат :Кој е Исусовиот Отец на кој се позива во Евангелиите?
-Да видиме Исус кого го викал,да го разбереме мор да видиме ова:
Matija 5:45...48
Tada ćete biti djeca Oca svojega nebeskoga, koji pušta da sunce njegovo izlazi nad dobre i zle i daje da daždi nad pravedne i grješnike.
Jer ako ljubite samo one, koji vas ljube, kakvu ćete plaću imati? Ne čine li to i carinici?
ako pozdravljate samo prijatelje svoje, što osobito činite? Ne čine li to i neznabošci?
Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski! |
Значи деца на Не*есниот Отец стануваат оние кои им прават добро на оние кои се сметаат за нивни непријатели. Ако веруваш дека така поучувал Христос зошто тогаш не стануваш такво дете на Не*есниот Отец. Зошто тогаш не одиш според правилото љубете ги непријателите свои туку одиш/те според правилото око за око, заб за заб.
Сега ова
Ivan 8:42
Isus im reče: "Kad bi Bog bio vas otac, vi biste ljubili mene; jer ja od Boga izađoh i dođoh. Ne dođoh sam od sebe, nego me on posla.
Значи јасно е дека кога Исус вели Оче не мисли физички отец него симболично,покажува дека зборува во име на Бог. |
Им се обраќа на луѓето како целина бидејќи мнозинството надвладеа кои не го сакаа Него туку го осудија, не се однесува на поединците кои го сакаа и не Го осудија т.е. и ден денес Го сакаат и му веруваат. Оние кои го осудија тие се оние кои не го сакаа. Дали оние кои не го осудија туку веруваа, можеа да бидат тие кои не го сакале. Натаму и има стих во кој вели дека Неговите го познаваат Него и Неговиот глас и тој ги познава нив.
Да и ова да ви докажувам читајте: Ivan 8:44
Vi imate đavla za oca i hoćete da činite po željama oca svojega, On je bio krvnik ljudi od početka. On nije bio utvrđen u istini jer nema istine u njemu. Kad govori laž, od svojega govori, jer je lažac i otac laži. |
Затоа фала на Исуса Христа, пастирот кој не чува од демонот.
Исус зборувал за своите ученици очигледно да нивни Отец не е Гавол па нити Бог е Исусов Отец.Христијаните во црквите се обракаат на свештениците со Отец ,тоа не значи дека свештеникот се нивни Отец,да додавам дека и Јосип бил назван отец на фараонот
prva Mojsijeva :45;8
Tako me dakle ne poslaste vi ovamo, nego Bog. On me učini ocem faraona i gospodarom cijele kuće njegove i vladarom čitave zemlje egipatske
А Јован бил отец на сиромашните Job 29:16
Otac sam bio siromasima i branio sam stvar nepoznatoga. |
Значи и самиот најдуваш аргументи дека во одделни случаеви може да се употреби зборот отец.
10.Затоа што немал ни почеток ни крај
-Затоа Библијата кажува дека и Милхезедек немал почеток ни крај
Jevrejima 7 :1-4
Jer ovaj Melkizedek, kralj Salemski, svećenik Boga svevišnjega, koji srete Abrahama, kad se vraćao nadvladavši kraljeve, i blagoslovi ga;
Kojemu Abraham i desetinu dade od svega. Njegovo dakle ime najprije znači kralj pravde, a potom i kralj Salemski, t. j. kralj mira;
Bez oca, bez majke, bez rodoslovlja, nemajući ni početka danima, ni svršetka životu, a sličan Sinu Božjemu, ostaje svećenik dovijeka.
A pogledajte, koliki je ovaj, kojemu je Abraham patrijarh dao desetinu od najboljih dijelova plijena. |
Мелхиседек е Исус кој го овластил Авраам за свештеничката улога која Авраам ја добива од Мелхиседек и ја пренесува на легалниот син Исак, понатаму се пренесува на внукот Јаков.
После овие изнесени докази ако пак ги прашуваш да ли Библијата е истина? Ке ми одговорите дека е истина,а ова да не се случи ова тогаш морам јас да ве прашам:
1.Ако е Исус Бог тогаш тој би рекол вака:
ЛУГЕ ЈАС СУМ ВАШ БОГ МОЛЕТЕ СЕ НА МЕНЕ
Да ли постоји таков макар еден јасен цитат?...ако нема (а сите знаеме дека нема) тогаш следува прашањето:
-Ако Исус е Бог ,зошто не рекол директно зошто не буни сите нас ,единствениот одговор е :ИСУС НИКОГАШ НЕ БИЛ БОГ
-Ако Бог има син, да ли тој Бог има тетка или стрико,најлогично одговорот е НЕ ,Бог не е човек,Бог нема ни син а ни родбини. |
Во текот на целиот Негов живот Бог ги лекувал и ги отстранувал неволјите тогаш кога нему му се молеле, а не само кога ќе се молеле на Бог. Ако не бил Бог тогаш тоа би било тешко богохулие за секој пророк, но тоа не било богохулие за Господ Исус Христос бидејќи бил Господ. Тој го излекувал секого кој НЕМУ ќе му се помолели кој ВО НЕГО ЌЕ ВЕРУВАЛ, независно дали при тоа само НЕМУ му се молеле како повеќето од нив или при тоа се молеле И НЕМУ И НА ОТЕЦОТ.
11.Ако ми велите дека човекот е створен по облик на Богот и имаат многу заеднички нешта како лубов,слободна зелба,разум итд.
-Тогаш одговорот ке биде а што со МРЗЕЊЕ,СТРАВУВАЊЕ ,од каде дошле тие негативни особини од Богот,да ли Бог мрзи?
Да ли Бог се плаши од нешто? |
Тие се извитоперени спротивности на оние добрите кои ги наброја. Се извитопериле со падот на грев на сатанаил. Гревот значи не постои како одделно од доброто, тоа нема свој извор туку тоа е извитоперено добро.
12.Ако ми велите дека Исус наследил Боженството од Отецот
-Ако е ова точно тогаш Исус сам би рекол ова има ли некои цитат каде Исус вели :ЈАС СУМ ГО НАСЛЕДИЛ БОГ,ОТ, ами ако вие пак велите дека Боженството се наследува прашувам:
ОД КОГО САМИОТ БОГ ГО НАСЛЕДИЛ БОЖЕНСТВОТОТ?
Од вакво прашање единствен одговор би бил Богот го наследилБожанството од Богот Дедо. Да ли има ова смисол? |
Ти забораваш дека зборуваме за Бог, за нешто што нема почеток. Тоа е тешко сфатливо но Бог е беспочетен, од таму Словото, Исус, исходи од Отецот од предвечноста, пред почетокот на времето.
13.Ако пак кажувате дека Исус учествувал во Стварањето
-Пак ке прашувам од каде ви е тоа да ли рекол Исус :Луге ја сум вашиот створител? Него како што наведов горе и Мелхезедк бил на почетокот.
|
Пак истото ќе ти биде одговорено Мелхиседек бил Христос. Се оформил во свештенички лик за да му даде овластување на Авраам за свештеничката улога која Авраам ќе ја има, како и легалниот наследник на Авраам Исак, т.е. Јаков синот на Исак.
------------- „Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe www.pravoslavna.mk
|
Датум на внесување: 13.Април.2006 во 20:08
Докажан лажго, најде да збори за мојот карактер... Ех, Миралем Миралем, се сеќавам се уште, многу добро кога „во очи“ не лажеше на овој форум, за да потоа те снема на месец дена како попарен и посрамотен. Не ти викам оди си, ама смешно е ти да збориш. Ајде другите, ама ти? Со што ти се докажа? Само се посрамоти. Во секој и еден аргумент изгуби:
Во аргументот со 6000000 муслимани во африка што бегаат од исламот во аргументот со Коранот и злоставувањето на жената во аргументот со ненаучноста на коранот во аргументот со неверодостојноста на коранот
Уште ли да ги редам? Се пораз до пораз!
------------- Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
|
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 09:28
Кој е Бог? Има само еден Бог, но тој се манифестира Се*еси во три личности Отецот, Синот и Светиот Дух. Тоа ние го нарекуваме Тројство. Јас не можам да го дефинирам Тројството. Никој не може. Човек кој го отфрла Тројството ќе ја загуби душата. Човек кој се обидува да го сфати Тројството ќе го загуби умот. Ние кои сме ограничени, не можеме да го сфатиме Бог, кој е неограничен.
Би можел да објаснам: Х2О се јавува течна, тврда или гасовита агрегатна состојба, зависно од тоа дали се работи за вода, мраз или пареа. Кое од нив е Х2О?
Или пак, човек е сопруг, татко и син- сепак, тој е еден човек. Ниту една илустрација не е адекватна, но може само приближно да се насети каков е Бог.
Ако си Христијанин, Светиот Дух веќе престојува во те*е. Кога купуваш маханичка направа која работи на батерии, редовно е наведено во кутијата ,,без батерии,,. Светиот Дух- е твојот извор на моќ за живеење и тој е вклучен кога Го примаш Исус Христос за свој Спасител и Господ. Во моментот кога си Го примил Христос, Светиот Дух не само што дошол да престојува во те*е, туку ти пренесол и духовен живот, предизвикувајќи одново раѓање како Божјо дете. Дали си победоносен и плодоносен сведок за Христос? Ако не си, можеш да бидеш, зашто се е од Него, преку Него и за Него. Нему нека Му е слава во вечни векови.
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 09:30
Има само една врата до Божјото царство. Тоа е Исус. Тој рече: ,,Јас сум патот вистината и животот. Никој не доаѓа кај таткото освен преку мене.,, Затоа треба да ви биде јасно. Ние сами не можеме да дојдеме кај Бог, но Бог во својата голема љубов дошол кај нас преку Исус. Бог толку го засака светот, што го даде Својот единороден Син, Исус, за ниеден што ќе ја прифати таа љубов да не загине, туку да има живот вечен. Одговорете: Што треба Бог уште да направи? Тој го даде својот Син да умре само ние да имаме живот! Исус умре на крстот на страшен начин. Тој со тоа дело остварил спасение и за најголемиот грешник. Тој воскреснал од мртвите и не вика преку Светиот Дух. Неговата крв била пролеана за секој од нас! А од нас само се бара да си ја признаеме нашата вина и отплатата на Исус да ја прифатиме со вера. Библијата сосема јасно кажува: ,,Кој го има Синот Божји, тој има живот. Кој го нема Синот Божји, тој нема живот.,,
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 09:33
Замислете си ја сликата- Исус на крстот. Таму виси Тој, преку кого Бог го урнал ѕидот. Таму виси Тој за кого Библијата вели: ,,Бог ги положи сите наши гревови врз Него.,, Исус плати за сите. За секоја вина мора да се плати. Исус плати за нас. Затоа или ќе поверуваме во него или сами ќе си платиме за гревот. А казната за гревот е смрт. Исус ја победи смртта со воскреснување. Ние можеме да имаме живот вечен преку Исус. Вечниот живот не почнува со смртта. Вечниот живот почнува со прифаќање на Исус. Или ќе го прифатиме Исус и ќе имаме живот вечен. Или ќе го негирате Исус и ќе одите во пеколот.
------------- СТЕФАН
|
Постирано од: vd
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 19:23
znaete, mi kazaa deka nekoi naucnici (NE MUSLIMANI) tvrdele deka Isus na krstot bil raspnat NAOPAKU! Ne se glavata nagore tuku so glavata nadole!
-------------
|
Датум на внесување: 14.Април.2006 во 22:04
Абе можат да тврдат дека бил распнат и на метален крст, ама има ли за тоа ронка докази? Нема. Само празни шпекулации.
Инаку се знае дека Апостолот Петар бил распнат со главата надолу, бидејќи не сакал да биде распнат исто како Господ Исус, велејќи дека тој не е достоен да биде распнат како Исус.
|
Датум на внесување: 15.Април.2006 во 12:54
Во претходниот пост напишав:
-Кој е Бог? Има само еден Бог, но тој се манифестира Се*еси во три личности Отецот, Синот и Светиот Дух. Тоа ние го нарекуваме Тројство. Јас не можам да го дефинирам Тројството. Никој не може. Човек кој го отфрла Тројството ќе ја загуби душата. Човек кој се обидува да го сфати Тројството ќе го загуби умот. Ние кои сме ограничени, не можеме да го сфатиме Бог, кој е неограничен.
Можеби Недим пречка ти претставува разбирањето на Светото Тројство.
Исус е БОГ. Тој тоа го тврди на повеќе места во Библијата каде кажува дека е исто - едно со Бог. Божји Син е повеќе симболично, зашто Бог најде форма за да дојде меѓу луѓето. Тој дојде во човеково тело.
Исус или Бог во човеково тело бил три дена мртов но воскреснал, но продолжил да живее Бог Создателот и Бог- Светиот Дух.
Затоа обиди се да го разбереш Светото Тројство, прифати го Исус и Светиот Дух ќе ти помогне во твојот растеж.
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 09:44
ИСУС Е БОГ!
1. Исус за се*е тврди дека е божество:
- Јован 10:30 Јас и Татко Ми едно сме... и познајте дека Татко ми е во Мене и Јас во Него! - Јован 8: 58 Јас сум пред да се роди Авраам. - Јован 14:8- 11 Филип Му рече: ,,Господи покажи ни Го Таткото и доста ни е. Исус му рече: ,,Толку време Сум со вас и не Ме позна Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото, тогаш како велиш ти: Покажи ни Го Таткото! Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам , не ги зборувам од Се*е. Таткото Кој е во Мене, Тој ги прави делата. Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене.
- Матеј: 28:18 Исус им се приближи и им рече: ,,Дадена Ми е сета власт на небото и на земјата.,, - Матеј: 28:20 И еве Јас Сум со вас во сите дни до свршетокот на светот. Амин! (Кој ако не е Бог би го тврдел ова)
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 09:49
2. Исус прифаќа да го слават како Бог. И другите тврдат дека е Бог.
- Јован 20: 25 Затоа и другите ученици му рекоа: ,,Го видовме Господа! - Јован 20:28 Тома одговори и Му рече Мој Господ и мој Бог! Исус му рече: ,,Поверува зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.
3. Исус опростува гревови
- Марко 2: 5-7 А Исус, кога ја виде нивната вера му рече на фатениот: ,,Синко, ти се опростуваат гревовите. А некои од книжниците седеа таму и размислуваа во своите срца ... Кој може да опростува гревови освен Еден Бог?
*Никој не може да опрости грев направен против Бог, освен самиот Бог. А Исус го направи тоа.
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 09:55
4. Исусовите чудотворни знаци и дела биле несекојдневни.
- Марко: 1:28 ...Им заповеда и на неЧистите духови и тие Му се покоруваат. - Марко 3: 39 И стана, му се закани на ветерот и му рече на морето: ,,Стивни! Молкни! 3:41 И ги опфати голем страв и говореа еден на друг. Кој е овој што и ветерот и морето му се покорауваат? - Марко 5:41 (за мртвото девојче) ,,Јас ти велам стани!,, И девојчето стана... И се зачудија многу.
5. Исус исполни повеќе од 300 Старозаветни пророштва, од кои 48 се многу специфични во однос на Месијата.
- Веројатноста еден обичен човек да исполни само 8 пророштва е 1 од 10 на 17.
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 09:57
6. Исусовото воскреснување беше последниот доказ на Неговите тврдења.
* Буда, Мухамед или Конфучие не тврделе дека се Бог, а Исус го тврдел токму тоа.
* Исус Христос е име и титула. Името Исус доаѓа од грчки облик на еврејското име Јошуа, што значи Јахве- Спасител или Господ спасува.
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 10:04
7. На Исус не му се суди за делата што ги правел туку за тоа што тој тврдел дека е. На денот на погубувањето неговите судии и неговите непријатели потврдиле дека Бог преку Исус дошол во човечки облик.
8. Бог имал неограничена способност на се*е да ги прими гревовите на целото човештво преку распнувањето негово на крстот.
9. Затоа и Христијанството не е религија. Религијата е збир на човечки настојувања за се*е си да си создадат пат до Бога. Христијанството е кога Бог им се приближи на луѓето преку Исуса Христа.
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 12:49
ТРИЛОГИЈА
ИСУС тврдел дека е Бог, ако не е Бог значи Исус лажел и ги измамувал своите ученици и следбеници. Ако бил лажго, тогаш бил и лицемер, бидејќи на другите им зборувал да бидат поштени по секоја цена. Би бил и сосема луд, бидејќи поради своите тврдења дека е Бог, смртно настрадал, бил распнат на крст.
Ако Исус бил лажго, тогаш тоа не би се совпаѓало со неговото учење. Каде и да им се зборувало или каде и да им се зборува на луѓето за Исус, животите се променувале и се променуваат. Крадци, наркомани, алкохоличари стануваат поштени. Христијанството се покажало способно да дејствува во сите периоди, народи и услови.
Христијанството е највисок пример на добри особини.
Исус бил тој што ги искажал најдлабоките мисли кои било кога биле запишани. Неговите упатства ослободиле многумина кои биле душевно заробени. Вештината и умешноста на неговото учење потврдуваат дека бил потполно душевно здрав. Кога и ние би биле душевно здрави како што бил тој.
Преку Исус луѓето добиваат успешен човечки живот полн со оптимизам, дучевно здравје и задоволство. Значи Исус не е ни лажго, ниту лудак.
Така да и кога ќе запрашате некој Муслиман, Евреин или Атеист: ,,Дали Исус е лажго или лудак,, - Ќе ви одговорат не. Дури и к*ранот го споменува Исус.
Значи Исус не е лажго ниту лудак. Третото е она што тој тврдел дека е БОГ.
Значи ИСУС Е БОГ.
Решението за избор е ваше. Ако верувате во него имате живот, ако не верувате во него немате живот.
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 15:57
Јас не можам да го дефинирам Тројството. Никој не може.
| Ubavo sto barem se priznava deka NIKOJ NEMOZE TOA DA GO DEFINIRA. Sto e so pripadnicite na ostanatite religii Stevce ? Da receme na sekoj pripadnik na druga religija,ili otpadnik na religiite (ateist) mu treba definicija ili dokaz. Ne pravedno e da kazete deka ke ni se sudi ako ne veruvame vo trojstvoto a za toa ne ste ni dale definicija,nitu logika,nitu smisla,nitu dokaz..... Mislam deka vie za toa ke odgovarate.
Ke se vratam na Isusovite zborovi. Kako dokaz deka Isus e Bog,sekogas gi stavate citatite: "jas sum pat,vistina i zivot" ili "jas i otecot sme edno" kako dokaz deka Isus e Bog. A ne obrakjate vnimanie na Direktnite Isusovi zborovi koga veli : "Jas ne sum Bog" ili "Zosto mene me narekuvas dobar,nikoj ne e dobar osven eden i edinstven Bog" Isus ponataka veli i priznava deka: "za sudniot den nikoj ne znae nitu sinot (covekot) nitu angelite,tuku samo otecot (Bog). Bog znae Isus NE. A vie-veli Isus-nitu glasot negov ne ste go cule.Dodeka site na Isus go videle i cule. Sive se ovie direktni zborovi i jasni na Isus deka NE E BOG. Isus rekol,nikoj nema da mi gi zeme ovcite moi,oti ti mi gi dade Bog a Bog e posilen od mene.Bog e naj silen i nikoj nema da mi gi zeme oti jas i nego sme edno.
Dadov eden primer. Kako koga bi mi poklonil tipot od gradov,za kogo se znae deka e naj opasen,naj silen,,,,, pa mi rekol,eve ti go ova,drzi go,ako nekoj proba da ti go zeme kazi deka Jas sum to go dal. Mi veli ako nekoj tebe te zdirne,seedno kako mene da me udril. Kazi im taka. Znaci,bliski sme so covekot. Allah dz.s na sekoj na planetava zemja im dal cedo,da da se potvrdat ovie zborovi za koi Sirk pravite. Ako vidam deka nekoj udrl na nekoj drug,kogo go sakam i pocituvam odsrce (a Bog go sakal na Isus) veruvajte deka Bolka i jas osekjam. Nie sme inace site Bozji sinovi,kako sto i Isus veli. Deka site sme sinovi Bozji. Znaci Isus rekol: "Jas sum pat vistina i zivot" togas sakal da kaze deka e Bog. Isus rekol: "JAS NE SUM BOG" Togas sakal nesto drugo da kaze.
Inaku,site nie ednas sme bile kaj Boga i sme posvedocile za negovoto EDINSTVO.
Drugo,za slucajot so filip,razmisli za nego malce. Isus tolku cuda napravil i povtorno ne mu veruvale. Pa filip mu pobaral da go vidi Boga. Isus mu rekol,pa filipe,bratecot licen,uste kolku vreme treba da ti trubam be filipe,malku li storiv,uste li ne mi veruvas,,,, pa filipe bre bratecot mili,pa ako si me videl mene si go videl i boga. Sto da ti kazam ?? Zarem tolku malku mi veruvate be filipe ? A ako ponataka citame,togas gledame deka nebil sepak filip tolku tenok vo glavata,svatil deka isus ne e bog pa mu rekol,daj togas tatkoto pokazini go.Togas Isus mu veli,aman be filipe,se' sto sum napravil sum napravil vo imeto na Tatkoto,i nisto ne mozam da napravam sam od sebe. Se e so volja na Tatkoto,tatkoto e vo mene jas sum vo tatkoto. Dali znaci deka e bog ? Sekoj covek poseduva bozanski duh vo nego. Samo praveden e onoj koj ke go vozdigne toj duh vo nego. Za cudata,Stevce.... i Mojsie pravel cuda. Za cudata ne treba da ni pisuvas,veruvame deka Isus cuda pravel.Pa so kakov narod ziveel i vo kakov narod se rodil. Uste cuda da ne pravel. Da se vratime malku ponazad. Pokraj site tie cuda sto gi pravel Filip mu baral Boga da go vidi pa da mu veruva. Na Isus preku glava mu doslo pa mu rekol filipe,tubo edna (samo so ne mu rekol) usteli da ti trubam ???? Pokraj site tie cuda sto gi pravel,da ne recam go ubija,ama sakaa da go ubijat. Sekoj Bozji pratenik,si imal svoi sposobnosti. Sto e so cudata MOJSIE KOI GI PRAVEL ???? A STEVCE ????
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 15:58
Stevce,daj mi eden edinstven citat od bilo koja biblija,KADE ISUS REKOL "JAS SUM BOG" ILI "MOLITE MI SE MENE" KAKO STO REKOL "JAS NE SUM BOG" ILI "NE MOLITE MI SE MENE" ????????
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 16:01
Resenieto nase,Stevce,ova e,a ti najdi popravedno i podobro:
Bismillahir Rahmanir Rahim
2-255. Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! on zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što on zna - drugi znaju samo onoliko koliko on želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; on je Svevišnji, Veličanstveni!
|
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 20:59
Стевче даде одлични примери кои покажуваат дека Христос е Бог, ама за слепите и самиот Бог да ви каже нема да верувате!
Одлично средено Стевче. Со убав и разговетен стил кажано. честитки.
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 18.Април.2006 во 08:48
нека ми одговорат припадниците на Исламот:
што е според нив Божји Пратеник?
што е според нив Господ?
што е според нив Бог?
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Датум на внесување: 18.Април.2006 во 17:03
Pravoslavie напиша:
што е според нив Господ?
што е според нив Бог? |
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
|
Датум на внесување: 18.Април.2006 во 17:13
Pravoslavie, ke dobies odgovor. NO, posle praznicite veligdenski. Abe luge, vie se podgotvuvate za praznici ili ne? Slavite praznicite ili ne? Pocituvate praznici ili ne? ako DA, togas sto pravite tuka be lugje?!!!!
aj BEGA, sakas viza? NEMA VIZA :))))
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2006 во 17:16
работам, празниците почнуваат за неколку дена, а не денес. Ние и кога празнуваме зборуваме за Бог. Ако Вие не сакате да пишувате тогаш...
|
Постирано од: aaaaaaaaaaaaaa
Датум на внесување: 18.Април.2006 во 19:22
say HI За Бог е благоугодно да го славиме.И самиот лечел во саботен ден,и им се обраќал на оние кои се држеле за празниците :А он им рече: кој од вас, ако има една овца и таа падне во јама, што не ќе ја земе и извади? А колку пак човекот е поскап од една овца.И така во сабота е дозволено да се прави добро.
Празниците ги славиме за да се всели Бог во нас,а ние во дела да сме Божји.
|
Постирано од: aaaaaaaaaaaaaa
Датум на внесување: 18.Април.2006 во 20:08
Miralem Светото тројство не мора да се разбере. Некои што го сватиле тоа е нивна доблест. Не е за да горазбериме па да поверуваме,тоа е да поверуваме и да се всели во нас.
Ако поверуваме дека Бог дојде во човечко тело,тогаш тој истиот Бог кој во чоевечко тело е Исус Христос но како човек со: глад,жед,страв божји, покорност (не онака како што сакам јас туку како што си приготвил), признание на Бог,и се друго.
Се за да покаже како и смртниот човек да се обожи.
Евангелие од Јован.10 37 и 38. А ако не ги вршам делата на Мојт Отец, не Ми верувајте; а ако пак ги вршам, макар што Мене не Ми верувате, за да разберете и поверувате дека Отецот е во Мене и Јас сум во Него.
|
Датум на внесување: 18.Април.2006 во 22:46
Постои ли поголема човечка гордост од помислата дека НИЕ можеме да го сфатиме Бог?
|
Датум на внесување: 19.Април.2006 во 00:49
aaaaaaaaaaaaaa напиша:
Miralem Светото тројство не мора да се разбере. Некои што го сватиле тоа е нивна доблест. Не е за да горазбериме па да поверуваме,тоа е да поверуваме и да се всели во нас. |
aaaaa.... jas nemam nitu edna troska protiv toa sto si veruvate,makar i besmislici bile,kako sto i OCIGLEDNI SE (barem za mene). Za da me privleces vo tvojata religija,mene ili bilo koj musliman ili ateist,ili evrein,treba da dokazes. Kako ke dokazes ???? Mislam navistina deka si dobronameren covek,gledajki po tvoite postovi... no verovatno neznaes za sto se raboti.
Ke go povtoram po 4 pat slucajot za zenata vo Bosna. Posle ratot,i go ubile mazot i celata familija.Ostanala sama so svoite mali decinja. Ziveela vo nekoja si stara i rusena kukicka,nemala nitu za jadenje nitu za pienje,od vreme na vreme im davala po malce da kasnat na decata,kolku da preziveat a sekoja vecer stavajki kamenja vo lonecot i velela deka toa e meso i deka za vecera meso ke jadat..... Taka dolgo vreme gi lazela dodeka zaspiele. Eden den,posle bajagi vreme,zenata srabotila nekako,pa nasla Meso,ama ne sega kamenja,tuku meso.... So trcana otisla da gi izraduva decinjata i da im kaze deka Meso ke jadat. Koga stiggnala i im kazala,decata ne reagirale voopsto oti sekoja vecer toa go slusale. Ama zenata im vika,Deca,Meso ke jademe,Videte MESO !!! Poglednale decata vo najlonskata kesa,koga videle,se poglednale oci vo oci i rekle PA TOA NE E MESO !!!!!! Znaci na kamenjata se naucile i vo niv kako vo meso gledale. Na zenata uste tolku vreme i trebalo da im dokaze DEKA TOA E MESO A NE ONA PRVO STO IM VELELA. Znaci,ti si si ubeden vo toa sto veruvas,no dali e TOA VISTINATA a za da se dokaze vistinata treba DOKAZ. A deka Isus e Bog,ili Sin Bozji,,, ete,gledate i sami deka DOKAZ NEMA osven toa sto ste se ubedile vo toa. Inaku,ako eden Grk,koga ke se rodi go doneses vo Makedonija,toj dusa ke dava za taa drzava.... mozes i da go odrasnes kako Musliman,ili ako bil togas kako Hristijanin.... i toj vo toa ke si veruva bez problem. Ne zboruvame za ubeduvanje,koj kako e ubeden,nego koj kolku moze da potvrdi za ona sto tvrdi.
Ponataka. Znaes li sto znaci BOG. Reci nekolku pati vo sebe i razmisli koj e i sto e BOG. Dali Bog ima potreba da dojde i da izmaci za nasite grevovi ?? PA NELI E TOJ BOG Koj moze grevovite da ni gi izbrise i bez da umira ??? (subhanallah)
Spored sevo ova ISUS dzaba umrel na Krstot ??? Posto i onaka,ako ne veruvas vo nego nema da bides spasen,ako veruvas ke se spasis !!! Zosto umrel na krstot ??
Kolku citati staviv kade sto Isus veli: "Jas nemozam nisto bez OTECOT=BOGA.... Kako sto gledam taka i sudam. Mojot BOG e POGOLEM OD MENE. Ne pravam nisto po volja moja,TUKU PO VOLJA NA OTECOT. Zosto me narekuvate dobar,osven EDEN BOG nikoj dobar ne e...................." se ova potvrduva deka Bog isus ne e. A so sto mi dokazavte deka isus e bog; Isus rekol:"Jas sum pat vistina i zivot" isus rekol: "pa filipe,uste kolku vreme ti treba za dami veruvas,pa ako si me videl mene ko da si go videl i Boga" i se nekoi raboti,koi duri i denes se upotrebuvaat,no ne dokazuvaat toa sto sakate da go dokazete. Kako sto rekov,imam drugar,SILEJDZIJA e,pa tolku me saka,koga nekoj bi me zadral mene seedno kako so nego da se zafatil..... ete kolku ednostavno.
Znaci,koga bi ve teleportiral covek,direktno za vremeto na Isus i licno na Isus ke mu treba vreme da vi dokaze deka ne e Bog,zatoa sto vie vo toa ste se ubedile.
|
Датум на внесување: 19.Април.2006 во 08:41
Pravoslavie напиша:
што е според нив Господ?
што е според нив Бог? |
|
Датум на внесување: 19.Април.2006 во 12:23
Зошто Исус е единствениот пат за воспоставување однос со Бога?
Зарем не постои ни еден друг кој би можел да не поврзе со Бога? Буда, на пример. Или Мухамед. Зарем човек не може да живее чист морален живот? Ако Бог е таков Бог на љубовта, зошто не ги прифати луѓето онакви какви што се? Како Бог којшто е полн со љубов ќе прати човек во пеколот?
Еден куп вакви прашања ќе поставувате и вие и многумина други. И сите тие ќе се вртат околу едно, зошто човекот мора да има доверба во Исуса Христа како во Спасител и Господ. Одговорот е:- ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ВОСПОСТАВИ ОДНОС СО БОГА И ЗА ДА ДОБИЕМЕ ОПРОСТУВАЊЕ НА ГРЕВОВИТЕ.
Зашто Бог е Бог на љубов, но Бог е и Праведен и Свет и нема да дозволи грешник да дојде пред него.
- Бог во вечното минато речил да направи човечко суштество, маж и жена. Бог го создал човекот за со него да ја подели својата љубов и слава. Но Адам и Ева се побуниле против Божјата замисла и тргнале по соспствен пат, и тогаш гревот влегол во човечката раса. Од тој момент секој поединец станува грешен и одвоен од Бога. Сите луѓе од тој момент па наваму се раѓаме грешни, зашто Адам и Ева имале слободна свест и тие го одбрале гревот.
Библиската вистина е дека платата за гревот е смрт (како што и за секое прекршување на законот следи казна, така и за гревот мора да се плати).
Факт е дека и муслиманите и христијаните ги имаат Адам и Ева. И факт е дека сите признаваме дека тие згрешија - направија грев. Тогаш кој ќе плати за гревот? Бог кој е Свет и Праведен нема да дозволи да дојде грешник пред него.
И бидејќи Господ толку ги засака луѓето, и бидејќи Бог е со неограничена способност, тој самиот реши гревовите да ги плати и со луѓето- неговите деца да има повторно заедништво. Зашто казната за гревот е смрт. Некој мора да плати. Бог слегол во форма на човек преку Исус Христос и плати за гревот- преку смртта на Христос на Крстот.
Но Христос - Бог ја победи смртта и воскресна. И токму поради тоа верувањето во Исус- Бог нуди спасение (опростување за гревовите и вечен живот). Никој друг не плати за гревот.
Знам проблем е кога велиме и кога треба да се прифати дека една е вратата за влез во Божјото царство. Убаво би било да се повеќе врати. Но една е таа врата тоа е Исус. Затоа и Исус вели: широка е вратата и простран е патот што води во пропаст, но тесна е вратата и еден е патот кој води кон вечен живот. Кој поверува во ова ќе биде спасен. Кој не поверува во ова ќе го нема вечниот живот и ќе оди во пеколот.
,,Многумина се повикани, но малкумина се одбрани,,
,,Ќе гледате, а нема да видите. Ќе слушате, а нема да разберете,,
Точно така се додека не го прифатите Исус нема да го разберете. Се додека не го прифатите Исус ќе го немате спасението. Ѓаволот секогаш ќе ви наоѓа изговор, нови оправдувања, нови верувања, нови месии, нови научни докази- кои секојдневно се побиваат.
Затоа и има дел во Библијата каде Исус вели: ,,Проклет да е тој што ќе ви нуди ново Евангелие, па дури и ангел да е, ако е поразлично од она што ви го кажувам јас,,.
Вие постојано ќе наоѓате човечки филозофии, но прашање е дали тие мочат да платат за вашиот грев, дали тие нудат живот вечен. Одговорот е не!
Една е вратата, еден е патот, едно е спасението- тоа е преку Бог, еден е Бог. Бог е Праведен и Свет. И никој не доаѓа кај Бог преку Исус.
Ваше е да прифатите или одбиете. Колку и јас да ви докажувам, ако замижувате и понатаму нема да видите. Колку и јас да ве љубам ако вие не го прифатите Исус, залудно ви е се.
Ваше е да одберете по кој пат ќе чекорите. Или ќе одите во вечен живот и ќе поверувате во Исус и преку вера ќе му дозволите да плати и за вашите гревови или вие самите ќе платите за гревот. А казната за гревот е смрт. Со грев не може во вечен живот. Грешни луѓе не можат да влезат во Божјото царство.
------------- СТЕФАН
|
Датум на внесување: 19.Април.2006 во 19:02
Pravoslavie напиша:
Pravoslavie напиша:
што е според нив Господ?
што е според нив Бог?
|
|
Pravoslavie. Sega duri zabelezav deka si postavil prasanja. Izvini sto morase da se povtoris.
Ubavi prasanja... Gospod i Bog,spored nas e EDNO ! Isto. i Gospod e naziv za Allah i Bog e naziv za Allah. Spored Islamot i Qur'anot,BOG E EDEN. Samo EDEN. Koj se' STVORIL. BOG e znaci EDEN koj se' stvoril pa i Bozjite pratenici i Melekite,,,, i se' sto gledame i se' sto ne gledame.
"Kazi: On,Allah,Eden e ! Allah e zasolniste ! Ne rodi i roden ne e,i nikoj ne Mu e ramen !!" (El-Ihlas,1-4)
"Allah ! Nema drug bog osven Nego ! Ziv i Postoen !" (Ali Imran,2)
"I vasiot Bog e eden Bog ! Nema drug Bog osven Nego,On e Milostiv i Somilosen !" (El-Bekara,163)
(Bekara 2-255). Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! on zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što on zna - drugi znaju samo onoliko koliko on želi. Moć Njegova obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; on je Svevišnji, Veličanstveni!
Qur'anskata maksima "La Ilahe Illallah" Koja znaci "Nema drug Bog osven Allah" mu koristi samo na onoj,koj zivotot spored nea go uredil. Veke ednas objasniv. Pomegju "la" i "illa" pomegju negacijata i potvrdata koi se naogjaat vo taa maksima,se naogja SETO veruvanje. Koga velime LA togas negirame se sto od nas bara da se obozava,Osven Allah dz.s. La ilahe Illallah e metod na rabotata,stil i program na zivotot. Znaci,koga velime LA negirame sekoe bozanstvo,koe ni primamuva so oviesvetsi dobra,kako imanje,cest,polozba,vlast,site vidovi na uzivanja,raskos,zeni,gordost.... na sevo ova Otvoreno im velime "NE" ne si ti Bog koj treba da se obozava. Potoa i na svoite dusi im se obrakjame,koi cesto cezneat za tie uzivanja,zatoa sto covekot cesto i samiot sebesi se obozava; go obozava svoeto mislenje,svoite srasti,svojot izbor,svojata volja,ostroumnost,svojata sposobnost... i zamisluva deka so svoi race gi dofatil koncite na se' i deka vo negovi race se naogja celata sudbina i taka od sebe pravi bog a da za toa i ne e svesen. Na takvite dusi im velime: NE nema da te obozavam,ti ne si bog koj treba da se obozava. Na se velime ne,osven na Allah dz.s.
Zborot "Illahun" e failun a failun znaci onoj koj STVARA. Kaj nas toa e ALLAH DZ.S,dodeka se' ostanato e sredstvo.
Onoj sto e zafaten so sobiranje na imanje,gomilanje kapital,poltronstvo sprema zapostavenite,trcanje za uzitci,podavanje na srasti,obozavanje na svoeto mislenje i stav.... toj ne rekol odlucno LA.
Znaci nisto ne obozavame osven EDEN I EDINSTVEN BOG. Osven ONOJ koj SE' stvoril i koj go pratil Isa a.s i site prethodni pratenici pa i posledniot S.A.W.S. Pokraj toa,nie go priznavame Isus,Mojsie,Avram,Adam,Noe,,,,, site Bozji pratenici a.s. No ne obozavame na nikogo,osven ONOJ KOJ GI PRATIL NIV.
Bog e inaku nesto,sto nemozes nitu da zamislis. Nie Bog go svakjame so svesta a ne so umot. Kako sto e zedta dokaz za postoenjeto na vodata. Taka zelbata za pravda dokaz deka pravdata postoi,megjutoa,ako tuka ne ja gledame i ne ja imame,ke dojde den i cas koga racun ke polagame i ke ja vidime pravdata. Zatoa i kazav deka nemam protiv vaseto ubeduvanje deka isus e bog. No za toa nemate dokazi. Bog e nesto sto covek i nemoze so NISTO da go sporedi. Samiot zbor BOG ni kazuva. Dali e covek sposoben da zamisli nesto,sto ne videl do sega ??? Nesto sto ke bide posebno i edinstveno,nesto sto nema. Ne da zamisli avion so 4 krila,,,, toa e sepak avion. Da zamisli nesto sto e samo EDNO.Nesto sto nema da moze da go sporedi so nesto. Ako zamislis,kazi mi sto e toa.... pa probaj,ke vidis deka takvo nesto nemozes nitu da zamislis.
Toa e BOG.Bog e SAMO EDEN.Od sekogas i ZA SEKOGAS. SAMO EDEN. Nitu eden vo trojca nitu trojca vo eden. Onaka kako sto SITE BOZJI PRATENICI GO OPISALE TAKA I ISUS VO BIBLIJAT
Sto se Bozji pratenici.Odma ke kazam,nikoj ne sakam za zbor da me drzi,jas pisuvam kako sum razbral od dosega procitanoto. Sekoj koga nesto mu se zboruva,sam treba da si proveri dali e taka ili ne e.
Allah dz.s,za sekoj narod,vo odredeno vreme i periodi,pratil negov pratenik. Tie se luge,isto kako i nie. I Bozjite pratenici gi imale istite potrebi kako i nas obicnite luge taka i tie bile samo obicni luge. Megjutoa,tie dobivale Bozja objava.... Sekoj Allahov pratenik,ili,da ne vi izgleda kako vo parlament,da kazam prorok,ili,kako vi odgovara,,,, imal odredena sposobnost,mok,znaenje,mudrost,zavisno od toa vo kakov narod bil praten. Nekoi dobile objavi i taa objava bila zapisuvana. Kako Indzilot,Zeburot,Tevratot i Qur'anot. Vo Qur'anot,sive ovie se spomnati kako Sledbenici na Kniga,toa se "Evrei,Hristijani i Muslimani" Spomnati se znaci edno,kako sledbenici na kniga. Sto znaci,site ja dobile istata objava. Bog e Eden i Negovata vera e Edna. Taka site dobivale poslednata objava,no postepeno a Muhammed s.a.w.s ja dobil poslednata i konecnata objava. Sekogas,koga go "dokazuvate" bozanstvoto na isus,gi zemate za primer i cudata. Cudata ne gi osporuvame nie. Veruvame i priznavame deka Isus a.s pravel cuda. Pravel i Mojsie a.s,pravele i drugi Bozji pratenici a.s. Zatoa sto bile vo takov narod. A toa e mnogu i ocigledno i sovrseno jasno. Kolkavav e denes brojot na Muslimanite i kolku RASTE ??? A go prifakjaat luge koi nitu go videle Muhammed a.s,nitu go slusale,Muhammed a.s nitu Cuda nekoi pravel....... zatoa sto Muhammed a.s ja dobil konecnata objava i naj golemoto CUDO a toa e Qur'anot. Edinstveno sto moze da se narece APSOLUTNA VISTINA.
Koga na nekoj od generacijata na Muhammed a.s go izmacuvale,kamenuvale,kamsikuvale musricite,go prasale,dali sakas ova da mu se sluci na Muhammed a.s. Rekol,se kolnam vo onoj,vo coo race e mojata dusa,deka ne sakam nitu drn da go bocne na Muhammed a.s. Zamisli kolku go sakale i pocituvale i sto se' za negopravele,a cuda Muhammed a.s ne pravel. Koga od nekoj abitka se vratile,ja obavestile nekoja zena deka vo taa bitka go izgubila i bratot i mazot i sinot..... a taa prasala a kako e Muhammed a.s ? Dali e toj dobro ????? !!!!
Mojsie pravel cuda... no za sekund negovite sledbenici znaele da svrtat.... ova nemoze da se ospori. Isus pravel cuda,no,da ne recam go ubija,ama pokusaa da go ubijat. Znaci takov narod bil,na kogo Cuda mu trebale. A nitu Mojsie nitu Isus bile Bogovi nitu sinovi Bozji.... bile samo luge.Obicni luge. Kako i prethodnite pratenici Bozji. Drugo sto spomnuvate e toa deka Isus e roden so posebno cudo. Nitu toa go osporuvame. Veruvame i vo toa i toa go priznavame. No zarem ne e cudo stvaranjeto na sekoj covek ? Stvoren e od kapka tecnost. Eve ne,pisuvame,razmisluvame,disime,gledame,slusame......... Vo Mokta na Allah,nisto cudno ne e i taa ne e Ogranicena. Mokta negova e neogranicena. Pred da kazete: "Da ama Isus nemal tatko covek" Adam,ke vi kazam,deka nitu majka nemal. Eva,stvorena e od rebro. Pred da kazete :"da ama isus na pocetokot pred avram bese tamu" ke vi kazam deka i Hitler e biden kaj boga pred ngovata smrt i stalin,i krale i simeon i Muhammed a.s...... site sme bile kaj Boga i site sme posvedocile ednas za negovoto EDINSTVO. Od kicmata na Adam a.s Allah go stvoril celoto negovo potomstvo(neli e CUDO pogolemo od sto Isus se rodil bez nikakov odnos?) pa site Ademovi sinovi se prasani dali svedocite deka Jas sum Edinstven Bog,za da ne recete deka ne znaevme oti nasite pretci vaka ne naucile. Togas site posvedocivme. Da ne kazete pak: "da ama Bog go vozdigna Isus" Dali ste slusnale za plemeto koe vo pesterata,neznam tocno kolku GODINI SPIELO,,,, vo isti slucaj e i Isus. Treba da znaete deka Isus povtorno ke se vrati i ke posvedoci.Povtorno ke se vrati (kako covek) i toj Smrt da ukusi.
Зошто Исус е единствениот пат за воспоставување однос со Бога? |
Koj veli taka ? Zarem mojsie ne bese za negoviot narod i za negovoto vreme EDINSTVENIOT koj vospostavuvase pat do Boga ?? Ako ne,koj togas bese za vremeto na Mojsie ?
Зарем не постои ни еден друг кој би можел да не поврзе со Бога? Буда, на пример. Или Мухамед. Зарем човек не може да живее чист морален живот? Ако Бог е таков Бог на љубовта, зошто не ги прифати луѓето онакви какви што се? Како Бог којшто е полн со љубов ќе прати човек во пеколот? |
Moze. Kako sto kazav,site Bozji pratenici bile Luge koi nivnite sledbenici gi povrzuvale i nosele na Bozjiot pat. Buda ne. Za drugoto,neznam navistina kako mozete taka da razmislite. Mislam deka ne ste ja vklucile svesta vo potragata kon Boga. Dali spored tebe nema pekol ? Koj spored tebe vo pekolot ke vleze ? Dali i satanata vo rajot ke odi ? Pravoslavie,sekako deka gi cenam prasanjata,dokolku ne se samo za provokacija,kako temite na Ortodox. Pravoslavie.Kako rajot,taka i pekolot se so stepeni. Covekot,kako sto ke si zasluzi,taka ke si dobie. Toa e za primer i na ovoj svet. Ako jas na pecalba otidam,posteno srabotam,zastedam,,, doma ke si imam sto da donesam i ke se odmoram kako covek. No ako tamu blud cina,pijam,kockam,,,, togas doma nema sto. Sive raboti se dadeni za potsetuvanje. Isa a.s rekol: Ovoj svet e PAZAR na koj mozes da go kupis ONOJ SVET. Toa e pravoslavie celta na nasiot zivot. I sekoj minut od nasiot zivot e samo iskusenie i nisto poveke. Bog na Bogatiot ne mu dal Bogatstvo za da uziva ! Bogatstvoto i Siromastvoto se POTPOLNO ISTO ! Samo koj moze da go razbere toa. No sega zboruvame zosto Bog onoj koj ne veruva vo nego ke go stavi vo pekolot. Pravoslavie,ako postoi pekolot (i spored Hristijanstvoto) togas ne e dzaba sozdaden,neli ? Toa prvo a drugo e toa sto BOG PRATIL NEGOVI PRATENICI,OBJAVI..... Ako sum jas ubeden deka Qur'anot e VISTINA,deka nema nikoj koj ke go pobie,togas znam deka toa treba da go pocituvam,vo nego ima i zakoni. Znaci jasno e. Jas samiot izbiram DALI KE ODAM VO RAJOT ILI VO PEKOLOT. E sega ako izberam da odam vo pekolot,koj mi e kriv ? Samiot. Koga znam deka se sto ni preporacal Allah dz.s e korisno a se sto ni zabranil e stetno za samite nas. Pa duri i strogite zabrani SE ZA NASE DOBRO. Ako jas znam protiv Boga da rabotam,pa toj e BOG... zasto e cudno ? Tuka e i problemot kaj Hristijanstvoto,sto ve oslobodile i od gresenjeto. NIE DOLZNI SME SEKOGAS DO POSLEDNIOT NAS SEKUND DOBRI DELA DA PRAVIME. Neli Adam i Eva kaznata ja dobile ODMA posle storeniot grev ??? Bile proterani od Rajot a slucajot za primer ni ostana. Na seto toa treba da razmislime. Velis deka za grevot platata e smrtta. Togas SITE KE UMREME,pravoslavie i vo toj slucaj Bog dzaba se izmacil i prakjal pratenici i zakoni vospostavuval,,,,,,, oti bas seedno. Togas pekolot,pravoslavie,dzaba e spomnat,neli ??? Togas sekoj terorist ke odi vo rajot oti sekoj ke umre. Sekoj nasilnik ke odi vo rajot oti ke umre,sekoj nevernik ke odi vo rajot oti sekoj ke umre,sekoj SATANIST (koj svesno patot na satanata go izbral) ke odi vo tajot,oti i toj ke umre........ nema smisla,navistina.
Za grevot,sekoj sam ke si plati.Nikoj za nikogo. Toa sto Adam a.s i Eva gresile,toa bilo Allahova odredba,da ni sluzi za primer. Moze li covek za mene denes da se najade i napie,jas vo usta nisto da ne frlam,pritoa da se nasitam ? Nemoze. Za grevot sekoj za svojot ke si odgovara.
Ponataka si kontradiktoren. Ako ne go prifatime na Isus nema da vlezeme vo rajot,tuku vo pekolot,ke bideme kazneti iako Smrta ke ja ukusime.
Za toa sto Isus go prokolnuva onoj koj drugo evangelie ke vi napise,vistina e i prokolnat e toj narod. Vo megjuvreme zabelezi deka i Isus ve predupredil za izmenata na evangelieto.
Ваше е да одберете по кој пат ќе чекорите. Или ќе одите во вечен живот и ќе поверувате во Исус и преку вера ќе му дозволите да плати и за вашите гревови или вие самите ќе платите за гревот. А казната за гревот е смрт. Со грев не може во вечен живот. Грешни луѓе не можат да влезат во Божјото царство. |
Ako go prifatime Isus,dali znaci deka nema da umram ? Nema smrt da ukusam ? Dali dosega site hristijani se protiv Isus ? Oti site kaznata ja platija do sega(smrt).
Vistinata e edna,pravoslavie. LA ILAHE ILALLAH,MUHAMMEDUR RESULULLAH. Nema druga vistina.
|
Постирано од: nindza
Датум на внесување: 19.Април.2006 во 20:01
abre sto se negirate edni so drugi .... de alah bil de isus bil....veruvajte vo gospod vo sebe i pravete dobri dela toa e sustinata... toa e vistinata ... mnogu prosto nisto drugo ne treba da znaete dovolno e toa.
crkvata i dzamiite se institucii ne se hramovi bozji, hramot bozji e vo Vas a ne vo ciglite od koi se napraveni laznite idoli...
Ja 99 posto popovi i odji bi gi zapalil javno na kameni most , so isklucok na dervishi i kaj nas monasi , se drugo e propaganda da nekoj se legachi i zivee na tudje praznoverie.
I sto sea dal ke umre nekoj , zivot posle smrtta ...gluposti ako poradi toa veruvate vo gospod ...poradi nagradata koja ja ocekuvate ....zar ste vernici ?
Koj od Vas vernici.... pominal na ulica i pomognal na nekogo vo nevolja... koj dal leb na gladniot... koj dal topol zbor i uteha na nesrekniot toa e bitno a ne koj u koj istorijat veruva....
I koj moze da kaze so sigurnost sto bilo pred 100 godini a kamoli pred 2000 i poveke ? Bespotrebni nateganaj asustinata na verata na sekoj dobar covek poradi formata i interpretiranjeto sekogas ke Vi bega.
Umesto da zborite tuka i teoretizirate ....otidete kaj nekoj bolen ...nepoznat vo bolnica...dajte mu troska nadez...kazete mu nekoj topol zbor... prevedete nekoja starica na ulica ... ponudete i 5 minuti od svoeto vreme e toa e patot kon gospod a ne nateganje koj na kogo mu e postar i pogolem .... licemerie
I posle nindza bil zabegan
------------- OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
Датум на внесување: 20.Април.2006 во 17:16
Miralem напиша:
Pravoslavie напиша:
Pravoslavie напиша:
што е според нив Господ?
што е според нив Бог?
|
|
Pravoslavie. Sega duri zabelezav deka si postavil prasanja. Izvini sto morase da se povtoris.
Ubavi prasanja... Gospod i Bog,spored nas e EDNO ! Isto. i Gospod e naziv za Allah i Bog e naziv za Allah. Spored Islamot i Qur'anot,BOG E EDEN. Samo EDEN. Koj se' STVORIL. BOG e znaci EDEN koj se' stvoril pa i Bozjite pratenici i Melekite,,,, i se' sto gledame i se' sto ne gledame.
| Нема проблем што се повторив, важно добив одговор.
Ако Господ значи исто што и Бог, тогаш значи дека ако Исус рекол ’Јас сум Господ’, значи рекол ’Јас сум Бог’
Цитат од Светото Евангелие според Јован:
глава 13, стих 13:
Vi zovete mene uciteljem i Gospodom; i pravo velite: jer jesam
еве линк: http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn0 13l.html - http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn0 13l.html
друг превод:
Вие Ме нарекувате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум
еве линк: http://www.unet.com.mk/hristijanstvo/knigi/nz_sp/JHN.HTM#Link_0039 - http://www.unet.com.mk/hristijanstvo/knigi/nz_sp/JHN.HTM#Lin k_0039
трет превод:
You call me 'Teacher' and 'Lord,' and rightly so, for that is what I am.
линк: http://bibledev.azaz.com/bibleresources/passagesearchresults 2.php?passage1=John+13&book_id=50&version1=31&tp =21&c=13 - http://bibledev.azaz.com/bibleresources/passagesearchresults 2.php?passage1=John+13&book_id=50&version1=31&tp =21&c=13
Дали Исус за се*е рекол ’Јас сум Господ’? Дали Исус за се*е рекол ’Јас сум Бог’?
|
Датум на внесување: 20.Април.2006 во 17:32
Pravoslavie напиша:
Miralem напиша:
Pravoslavie напиша:
Pravoslavie напиша:
што е според нив Господ?
што е според нив Бог?
|
|
| Нема проблем што се повторив, важно добив одговор.
Ако Господ значи исто што и Бог, тогаш значи дека ако Исус рекол ’Јас сум Господ’, значи рекол ’Јас сум Бог’
Цитат од Светото Евангелие според Јован:
глава 13, стих 13:
Vi zovete mene uciteljem i Gospodom; i pravo velite: jer jesam
еве линк: http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn0 13l.html - http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn0 13l.html
друг превод:
Вие Ме нарекувате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум
еве линк: http://www.unet.com.mk/hristijanstvo/knigi/nz_sp/JHN.HTM#Link_0039 - http://www.unet.com.mk/hristijanstvo/knigi/nz_sp/JHN.HTM#Lin k_0039
трет превод:
You call me 'Teacher' and 'Lord,' and rightly so, for that is what I am.
линк: http://bibledev.azaz.com/bibleresources/passagesearchresults2.php?passage1=John+13&book_id=50&version1=31&tp=21&c=13 - http://bibledev.azaz.com/bibleresources/passagesearchresults 2.php?passage1=John+13&book_id=50&version1=31&tp =21&c=13
|
Pravoslavie. Isus go vikale "Lord" gospodare. Povtorno se raboti za prevod. Ako vo anglija se najdes na sud (sto i ne ti posakuvam) koga na sudijata ke mu se obratis treba da mu reces "my lord" sto znaci "moj gospodaru" dali e toj "tvoj bog" ? Toj e onoj koj sudot pravedno treba da go izvrsi. No ne e i Bog.
|
Датум на внесување: 20.Април.2006 во 17:34
јас убаво те прашав и ти ми кажа дека Господ = Бог. Македонскиот Превод и Српскиот не ти застанаа во око?
|
Датум на внесување: 20.Април.2006 во 17:40
Pravoslavie напиша:
јас убаво те прашав и ти ми кажа дека Господ = Бог. Македонскиот Превод и Српскиот не ти застанаа во око? |
Pravoslavie... napisi go toj citat na Angliski ?????? Pod poimot Gospod i tuka kaj nas se podrazbira na BOGA. Znaci GOSPOD E EDEN. Dali samo vo nasiot jazik isus e bog ? A i zborot BOG ne epoveke toa sto BIL NEKOGAS zatoa sto sega se postavuva prasanjeto "koj Bog" zatoa sto "ima mnogu bogovi" a ako receme ALLAH togas znaeme na kogo se misli. Eloh(im),onoj vo kogo i Isus veruvase.
Vo Angliskiot ne e taka. Nitu vo koj bilo drug. Imas GOD i LORD. Isus e spomnat kako LORD. Dali se razbirame ? Odi citaj na drug jazik. Neka ne te bunat prevodite.
|
Датум на внесување: 20.Април.2006 во 18:35
lord на англиски може да значи и Господ и господар.
|
Датум на внесување: 20.Април.2006 во 22:37
Некако не ми е убаво пред Велигден да се вклучувам во полемики околу верата. Потребно е духот и умот да ги насочиме во друг правец. Затоа лично до после Велигден ќе изостанам од полемиките. Предлагам спротивставувањата да бидат оставени за неколку дена.
------------- „Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe www.pravoslavna.mk
|
Датум на внесување: 21.Април.2006 во 00:44
Pravoslavie напиша:
lord на англиски може да значи и Господ и господар. |
no GOD se znae sto e. Inaku,kolku i da prevrtuvas.... za BOG znaci za stvoritelot se veli GOD a Lord moze da bide i sudijata. Ako vo prevodot na angliski pisuva GOD ok togas.... pa i citaja na angliski ke vidis koga Isus go spomnuva Boga i koga se spomnuva Otecot se veli GOD a nikade LORD. Znaci ima razlika. E kaj nas se podrzabira isto GOSPOD BOG. Gospod Bog rekol vaka i vaka.... Znaci edno e kaj nas,isto. No vo drugite jazici ne e isto. Pravoslavie... se zalazuvate samo,veruvaj. Ako znaeme deka Isus nikade ne rekol JAS SUM BOG,nikade ne rekol MOLITE MI SE MENE. A na mnogu mesta rekol JAS NE SUM BOG. JAS NE SUM DOBAR SAMO EDEN BOG E DOBAR. BOG POGOLEM E OD MENE. BOG MENE ME PRATIL.NEMOZAM BEZ NEGOVA DOZVOLA NISTO....... togas e sosema jasno. A ovie raboti,koi gi spomnuvas,sosema se normali,jasni..... samo treba malku da se razmisli na toa. A tolku e jasno,steta sto ne ste svesni.
|
Датум на внесување: 22.Април.2006 во 00:56
CHESTIT VELIGDEN- ISUS VOSKRESNA ZA SITE NO SPASENI SE TIE SHTO POVERUVAA VO NEGO.
VASHE E DA ODBERETE> IZBOROT I VLEZOT E EDEN.
------------- СТЕФАН
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 22.Април.2006 во 01:05
treba da dokazesh deka sum kriv,a,ne obratno,..........................ustvari treba da dokazesh deka E BOG ,a,ne deka NE E!,...................samo nemoj onie izmislici za siromashnite,.................................!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: solomon
Датум на внесување: 22.Април.2006 во 17:47
Jas ne mozam da svatam, kako e mozno ovoj Miralem da e tolku glupav , a ovoj negoviot uste poglupav ---PA NA KOJ JAZIK E PISANO SV.EVANGELIE?
Da ne e na angliski napisano vo orginal?
Mnogu me uveri -deka isus ne e bog-radi tvoeto,tolkuvanje na angliskiot? Pobaraj na grcki i na evrejski Miraleme, vidi tamu kako pisuva-i sto znaci toj zbor. Samo od napred znam deka toa nema nisto da ti znaci.Ti si ovde samo povrsno da gi maltretiras moite sobrakja . A na toj sto ne narekuva bezkicmenjaci mu poracuvam-------
POGLUPAVI BEZKICMENJACI NITI IMALO NITI KE IMA-OD SLEDBENICITE NA BLUDNICKATA VERA-PROPOVEDANA OD NAJGOLEMIOT BLUDNIK I UBICA-MOHAMED. koj sega gori vo pekolot!!!!!!!!
SLEPEC EDEN SVATI EDNAS BOG E EDEN VO TROICA SLAVEN I SLAVA MU VO VEKOVITE NA VEKOVITE !AMIN!
HRISTOS VOSKRESE!!!!!!!!!!!!
KOJ VOSKTESNAL? -BOG SILEN,CAR NA SLAVATA,TVORECOT NA COVECKIOT ROD I GOSPODAR NAD SE !!!!!!!!!
I PAK KE DOJDE VO SLAVA DA IM SUDI NA ZIVITE I MRTVITE I NEGOVOTO CARSTVO KE NEMA KRAJ!
|
Датум на внесување: 22.Април.2006 во 19:09
Стевче напиша:
CHESTIT VELIGDEN- ISUS VOSKRESNA ZA SITE NO SPASENI SE TIE SHTO POVERUVAA VO NEGO.
VASHE E DA ODBERETE> IZBOROT I VLEZOT E EDEN.
|
Zarem toa e se' pravoslavie ? "Ako veruvas veruvaj ako ne ne ?"
Solomon... pozdrav. Ne sum glupav,veruvaj,no te razbiram. Naj malku mi e namera da malteriram nekogo,veruvaj deka poveke sebesi se maltretiram so tvoite sobrakja :) Samo aku. Jas ne napisav na grcki citati,ostavam i vie nesto da napisete,pa eve,ti prepustam tebe da ni objasnes kako na Grckiot prevod od Biblijata se vika Otecot a kako Sinot. Pa... napravi edna dobrina pa objasni ni. Taka ke im olesnis i na tvoite sobrakja,neli ?
POGLUPAVI BEZKICMENJACI NITI IMALO NITI KE IMA-OD SLEDBENICITE NA BLUDNICKATA VERA-PROPOVEDANA OD NAJGOLEMIOT BLUDNIK I UBICA-MOHAMED. koj sega gori vo pekolot!!!!!!!! |
:) Ubavo,ubavo... duhovito... bas onaka kako sto dolikuva na eden neranimajko,se izvinuvam,nema da ja navredam povtorno "verata" vasa,kakva i da e,,,no barem malce pocituvajte go ona sto Isus vi go bara. A vikas ke gorime vo pekolot ? Zarem nema da go platime i nie grevot so smrtta ?
Tolku.Pozdrav
PS: Vi gi cestitam praznicite i vi posakuvam srekja i beriket i poveke svest i spoznavanje na vasata vera vo niv.
|
Датум на внесување: 25.Април.2006 во 17:02
Miralem напиша:
Stevce,daj mi eden edinstven citat od bilo koja biblija,KADE ISUS REKOL "JAS SUM BOG" ILI "MOLITE MI SE MENE" KAKO STO REKOL "JAS NE SUM BOG" ILI "NE MOLITE MI SE MENE" ???????? | Miralem кажи ми ти едно место каде што Исус буквално вели: ’Јас не сум Бог’
|
Датум на внесување: 25.Април.2006 во 18:24
Pravoslavie напиша:
Miralem напиша:
Stevce,daj mi eden edinstven citat od bilo koja biblija,KADE ISUS REKOL "JAS SUM BOG" ILI "MOLITE MI SE MENE" KAKO STO REKOL "JAS NE SUM BOG" ILI "NE MOLITE MI SE MENE" ????????
| Miralem кажи ми ти едно место каде што Исус буквално вели: ’Јас не сум Бог’ |
Pravoslavie,,, ako podobro razgledame po svetite knigi,ke sretneme deka nitu eden prorok nema receno deka ne e bog,oti toa e sosema jasno... tie sekogas spomnuvale deka Bog e drug,deka Bog e od se' posilen.Deka Bog niv gi pratil,deka se sto pravat ne pravat po volja nivna tuku po Bozja volja,toa kazuva deka tie ne se bogovi. Ne sum siguren,no mislam deka i ne sum sretnal nikade kade sto Mojsie veli bukvalno "jas ne sum bog" no veli "Bog e posilen od mene."
Isus veli: "...Se vrakjam pri mojot Otec i vasiot Otec,pri SVOJOT BOG i vasiot Bog." (Jovan 20:17) Nema pojasno od toa deka Isus bil samo covek kako i site. A ne nitu sin Bozji. Zatoa sto se veli Pri mojot TATKO i VASIOT TATKO. Isto i deka Isus ne e Bog,zosto veli: PRI SVOJOT BOG I VASIOT BOG. A Bog nema svoj Bog. Ako Isus veli "Bog nikoj nikogas ne go videl;..." (Jovan 1:18) A veli: "A vie ni glasot negov ne ste go cule,nitu liceto negovo ste go videle." (Jovan 5:37) Togas jasno stava do znaenje deka toj ne e BOG. Toa e poveke od bukvalno receno. Pat vistina i Zivot bile site pratenici Bozji. Za vremeto na Mojsie a.s za toj narod Toj bil patot vistinata i zivotot vecen. I mojsie rekol,koj ke me sledi mene ke se spasi,koj nema da me sledi ke se izgubi. Se slozuvate so toa,neli ? Site koi poveruvale vo delata na Bozjite pratenici,poveruvale i vo Boga. Mene ne mi e potrebno Boga da go vidam,za da poveruvam,imam jasni dokazi i seedno kako da sum go videl. Za tvoeto ubeduvanje ne e potrebno da go vidis Boga,i ti seedno kako da si go videl . Za dokaz ne mi e znaci potrebno da go vidam Boga. Veruvam vo nego i isto kako da sum go videl. Koga na isus nekoj mu se obratil kako kon "dobar gospodar" vo Luka 18:19,Isus odgovoril: " Zosto me narekuvas dobar ? Nikoj ne e dobar,osven eden Bog" I Isus a.s poseduval sto poseduvale i drugite Bozji pratenici a.s koj pomalku koj poveke,zavisno kakov bil narodot. No i Isus bil ogranicen vo znaenjeto kako i site Bozji pratenici. Ne mu e dadeno da znae za sudniot den. Za toj den i cas Isus veli deka ne znae koga go prasale koga ke bide. Ke recete ne im kazal za da bidat sekogas spremni,no Isus ne veli taka,tuku veli deka NEZNAE. (Marko 13:32 i Matej 24:36) A za toj den i cas nikoj ne znae,ni angelite nebesni nitu sinot(se misli na covekot,bukvalno na celiot narod,kako stoverne i na angelite kako nevidlivi bitija),a samo Otecot" Otecot znae,toj e BOG. Nekoj od Apostolite padnal pred Isus da mu se moli. Togas "s. duh" mu rekol i go predupredil deka osven na Boga,ne treba na nikoj drug da mu se moli.
|
Датум на внесување: 26.Април.2006 во 09:33
Miralem напиша:
Pravoslavie напиша:
Miralem напиша:
| Miralem кажи ми ти едно место каде што Исус буквално вели: ’Јас не сум Бог’ |
Pravoslavie,,, ako podobro razgledame po svetite knigi,ke sretneme deka nitu eden prorok nema receno deka ne e bog,oti toa e sosema jasno... tie sekogas spomnuvale deka Bog e drug,deka Bog e od se' posilen.Deka Bog niv gi pratil,deka se sto pravat ne pravat po volja nivna tuku po Bozja volja,toa kazuva deka tie ne se bogovi. Ne sum siguren,no mislam deka i ne sum sretnal nikade kade sto Mojsie veli bukvalno "jas ne sum bog" no veli "Bog e posilen od mene."
Isus veli: "...Se vrakjam pri mojot Otec i vasiot Otec,pri SVOJOT BOG i vasiot Bog." (Jovan 20:17) Nema pojasno od toa deka Isus bil samo covek kako i site. A ne nitu sin Bozji. Zatoa sto se veli Pri mojot TATKO i VASIOT TATKO. Isto i deka Isus ne e Bog,zosto veli: PRI SVOJOT BOG I VASIOT BOG. A Bog nema svoj Bog. | игра на зборови. Ако Исус бил човек како и сите други луѓе, ќе речел ’Се враќам кај НАШИОТ ТАТКО’. Се*еси Исус се става одвоено од другите, тоа значи дека не бил човек како и сите
Miralem напиша:
Ako Isus veli "Bog nikoj nikogas ne go videl;..." (Jovan 1:18) A veli: "A vie ni glasot negov ne ste go cule,nitu liceto negovo ste go videle." (Jovan 5:37) Togas jasno stava do znaenje deka toj ne e BOG. Toa e poveke od bukvalno receno. | 18. Бога нико није видео никад: Јединородни Син који је у наручју Очевом, Он Га јави. Исус Го јавил Отецот. Дали Miralem оваа фраза е употре*ена вака СЛУЧАЈНО или НАМЕРНО ? Кој е тој ЧОВЕК кој може да го ЈАВИ БОГА ? Што значи зборот ’јави’?
37. И Отац који ме посла сам сведочи за мене. Ни глас Његов кад чусте ни лице Његово видесте. 38. И реч Његову немате у себи да стоји; јер ви не верујете Ономе кога Он посла. 39. Прегледајте писма, јер ви мислите да имате у њима живот вечни; и она сведоче за мене.
Дали Miralem со овој контекст се вели: Гласот негов ќе го чуевте и лицето негово ќе го видевте и речта Негова ќе ја имавте во вас да стои ако Му верувавте на Оној Кого Тој го прати ? Односно: Гласот негов ќе го чуете и лицето негово ќе го видите и речта Негова ќе ја имате да стои во вас ако Му верувате на Оној Кого Тој Го прати
Miralem напиша:
Pat vistina i Zivot bile site pratenici Bozji. Za vremeto na Mojsie a.s za toj narod Toj bil patot vistinata i zivotot vecen. | Цитирај каде тие луѓе рекле дека се ПАТОТ(ЕДИНСТВЕН) ВИСТИНАТА(ЕДИНСТВЕНА) ЖИВОТОТ
Miralem напиша:
I mojsie rekol,koj ke me sledi mene ke se spasi,koj nema da me sledi ke se izgubi. Se slozuvate so toa,neli ? | не се сложуваме додека не го видиме контекстот. Кажи ни глава и стих да прочитаме, па ќе ти кажеме дали се сложуваме
Miralem напиша:
Site koi poveruvale vo delata na Bozjite pratenici,poveruvale i vo Boga. Mene ne mi e potrebno Boga da go vidam,za da poveruvam,imam jasni dokazi i seedno kako da sum go videl. Za tvoeto ubeduvanje ne e potrebno da go vidis Boga,i ti seedno kako da si go videl . Za dokaz ne mi e znaci potrebno da go vidam Boga. Veruvam vo nego i isto kako da sum go videl. Koga na isus nekoj mu se obratil kako kon "dobar gospodar" vo Luka 18:19,Isus odgovoril: " Zosto me narekuvas dobar ? Nikoj ne e dobar,osven eden Bog" | Зошто Ме нарекуваш Добар? = Што е тоа што направи да ме наречеш добар? Со што придонесов да Ме наречеш Добар? Што направив да Ме наречеш Добар? Што ти сведочи дека Сум Добар? Никој не е добар освен Еден Бог = Дали поверува дека сум Бог со тоа што ме нарече дека сум Добар, а како што ти кажав, Само Еден е Добар?
Во цитатот: Зошто Ме нарекуваш Добар? Никој не е Добар освен Самиот Бог Исус се*еси не се исклучува од Добриот, не се исклучува од Бог.
Кажи ми ЕДНО БЕЗЗАКОНИЕ и/или ЕДНО ЗЛО кое Исус го направил за да можеме за Него да кажеме дека не е Добар, дека е престапник, дека е лош, дека е зол, дека не е совршен.
Miralem напиша:
I Isus a.s poseduval sto poseduvale i drugite Bozji pratenici a.s koj pomalku koj poveke,zavisno kakov bil narodot. No i Isus bil ogranicen vo znaenjeto kako i site Bozji pratenici. Ne mu e dadeno da znae za sudniot den. Za toj den i cas Isus veli deka ne znae koga go prasale koga ke bide. Ke recete ne im kazal za da bidat sekogas spremni,no Isus ne veli taka,tuku veli deka NEZNAE. (Marko 13:32 i Matej 24:36) A za toj den i cas nikoj ne znae,ni angelite nebesni nitu sinot(se misli na covekot,bukvalno na celiot narod,kako stoverne i na angelite kako nevidlivi bitija),a samo Otecot" Otecot znae,toj e BOG. Nekoj od Apostolite padnal pred Isus da mu se moli. Togas "s. duh" mu rekol i go predupredil deka osven na Boga,ne treba na nikoj drug da mu se moli. | Цитирај и кажи ми глава и стих каде што се случило ова што го зацрвенив
|
Датум на внесување: 26.Април.2006 во 10:27
Евангелие според Јован, глава 8, стих 19. Тада Му говораху: Где је отац твој? Исус одговори: Ни мене знате ни Оца мог; кад бисте знали мене, знали бисте и Оца мог.
Ако е Исус САМО УШТЕ ЕДЕН БОЖЈИ ПРАТЕНИК, како и другите, зошто се вели ова, наместо: Кога би ме знаеле Мене кој сум Божји пратеник а и сите други Божји пратеници, тогаш би го знаеле и Отецот. Туку вели: Кога би Ме знаеле МЕНЕ би го знаеле Отецот
Евангелие според Јован глава 14, стих 7. Кад бисте мене знали онда бисте знали и Оца мог; и одселе познајете Га, и видесте Га
Зошто Исус вели: Отсега Го познавате и Го видовте ?
Евангелие според Јован, глава 16, стих 3. И ово ће чинити, јер не познаше Оца ни мене.
|
Датум на внесување: 26.Април.2006 во 18:16
игра на зборови. Ако Исус бил човек како и сите други луѓе, ќе речел ’Се враќам кај НАШИОТ ТАТКО’. Се*еси Исус се става одвоено од другите, тоа значи дека не бил човек како и сите |
Pravoslavie,povtorno pisuvas bez malku da se razmislis. Isus veli,se vrakjam PRI SVOJOT OTEC I VASIOT OTEC Ako nie odime kaj nekoj drug otec a toj kaj nekoj drug,togas ok,,, no mislam deka se zboruva za Istiot otec a toj e I NAS I ISUSOV. Znaci se vrakja pri negoviot otec i nasiot otec.
18. Бога нико није видео никад: Јединородни Син који је у наручју Очевом, Он Га јави. Исус Го јавил Отецот. Дали Miralem оваа фраза е употре*ена вака СЛУЧАЈНО или НАМЕРНО ? Кој е тој ЧОВЕК кој може да го ЈАВИ БОГА ? Што значи зборот ’јави’?
|
Sto ima specijalno vo ovie zborovi. Isus navistina dojde da go najavi. Znaci ne bil Bog tuku da go najavi. Pravoslavie,so ista zadaca bile site Bozji pratenici a.s Site Allahovi pratenici bile prateni i nadareni od Boga,so nat prirodna mok,mudrost,znaenje,za da go najavat Boga i da ja zboruvaat Vistinata za Nego. Inaku,nisto ne e SLUCAJNO se' si e so nekoja cel.
Sto ima tuka sto zboruva deka Isus e Bog ili Sin Bozji ? I Otecot svedoci za nego (zboruval isus i stoel pred lugeto) a nitu glasot negov ne ste go videle nitu liceto negovo. No Isus imal dadena Sposobnost od Boga,koja ke dokaze deka Isus e od BOGA PRATEN. Zatoa sto vie ne veruvate vo Onoj kogo TOJ ko pratil. Dva razliciti entiteti i nitu zbor deka Isus e slicen na Boga. Pravoslavie,ednostavno nema dokaz nitu eden edinstven,da ja otprevrtite biblijata i site knigi deka Isus e Bog. Ili deka Isus bil porazlicit od Mojsie. Mozes da vidis i samiot,samo ako svesno razgledas. Gledaj:
Miralem напиша:
Pat vistina i Zivot bile site pratenici Bozji. Za vremeto na Mojsie a.s za toj narod Toj bil patot vistinata i zivotot vecen. | | | Цитирај каде тие луѓе рекле дека се ПАТОТ(ЕДИНСТВЕН) ВИСТИНАТА(ЕДИНСТВЕНА) ЖИВОТОТ [/quote]
Dali bile lazni Bozjite pratenici pred Isus ? Jas tebe te prasav. Koj bil patot EDINSTVEN i VISTINATA EDINSTVENA i ZIVOTOT VECEN za lugeto koi ziveele za vremeto na Mojsie ?????? Treba li da se kaze ? Se znae,MOJSIE BIL EDINSTVENIOT PAT VISTINATA I ZIVOTOT ZA TOJ NAROD. Koj drug ?! Zarem Mojsie a.s ne bese od Boga praten da gi pouci lugeto i da gi odnese na vistinskiot Pat ??????????? Istoto bese i Isus za negoviot narod. Znaci vistina,edinstveniot VISTINSKI PAT. Za vremeto na Avram a.s bese Avram patot i vistinata. Odi citaj star zavet,ke slusnis Milion citati kade sto Mojsie veli deka TOJ treba da se sledi i deka TOJ e vistinata za BOGA. Mojsie licno zboruval so BOGA,mojsie go videl Boga....
Miralem напиша:
I mojsie rekol,koj ke me sledi mene ke se spasi,koj nema da me sledi ke se izgubi. Se slozuvate so toa,neli ? | | | не се сложуваме додека не го видиме контекстот. Кажи ни глава и стих да прочитаме, па ќе ти кажеме дали се сложуваме [/quote]
Go poreknuvate Mojsie ??? Ne veruvate vo Mojsie deka bese Bozji pratenik i sluga ?? Mojsie cuda pravese,nekogas i pogolemi od Isusovite ???? Se nadevam deka nema da mi reces od satanata mu bile dadeni. Allah da vi se smiluva,navistina.
Miralem напиша:
Site koi poveruvale vo delata na Bozjite pratenici,poveruvale i vo Boga. Mene ne mi e potrebno Boga da go vidam,za da poveruvam,imam jasni dokazi i seedno kako da sum go videl. Za tvoeto ubeduvanje ne e potrebno da go vidis Boga,i ti seedno kako da si go videl . Za dokaz ne mi e znaci potrebno da go vidam Boga. Veruvam vo nego i isto kako da sum go videl. Koga na isus nekoj mu se obratil kako kon "dobar gospodar" vo Luka 18:19,Isus odgovoril: " Zosto me narekuvas dobar ? Nikoj ne e dobar,osven eden Bog" | |
Зошто Ме нарекуваш Добар? = Што е тоа што направи да ме наречеш добар? Со што придонесов да Ме наречеш Добар? Што направив да Ме наречеш Добар? Што ти сведочи дека Сум Добар? Никој не е добар освен Еден Бог = Дали поверува дека сум Бог со тоа што ме нарече дека сум Добар, а како што ти кажав, Само Еден е Добар?
Во цитатот: Зошто Ме нарекуваш Добар? Никој не е Добар освен Самиот Бог Исус се*еси не се исклучува од Добриот, не се исклучува од Бог. |
Ova e smesno,pravoslavie.Navistina smesno. Nema da komentiram,jasno e veke.
Евангелие според Јован, глава 8, стих 19. Тада Му говораху: Где је отац твој? Исус одговори: Ни мене знате ни Оца мог; кад бисте знали мене, знали бисте и Оца мог.
| Veke objasniv ednas. Jas ti vikam,razmisli za sto ti zboruvam,zemi Qur'an da citas so otvoreno srce,spoznaj go Muhammed s.a.w.s ke go spoznaes i Allah dz.s. Koj nema da go spoznae Qur'anot,nema da go spoznae nitu Allah dz.s !!! Tolu ednostavno. I tolku vistinito. Jas se slozuvam potpolno so tie zborovi. Onie koi ja spoznale porakata na Isus,togas go spoznale i Boga. Normalno !
Daj pravoslavie,vkluci se. Nie Muslimanite go sakame Isus i go pocituvame,veruvaj,poveke od bilo koj hristijanin. Nitu edna negova poraka ne ja odbivame i se pocituvame.Nam ne ni trebaat dokazi za toa deka Isus pravel cuda,deka Isus bil i seuste e edna ubava,cista dusa.... Nam ne ni trebaat dokazi deka Isus bil Vistina i deka bil edinstveniot pat. Nie vo seto toa veruvame i seto toa go pocituvame.
|
Датум на внесување: 04.Мај.2006 во 12:55
Поимот Син Човечки Исус го употребувал за да каже за Се*е дека Е Оној за Кого пишувал пророкот Данило(Даниел) во Старозаветната ’Книга на Пророкот Даниел’, глава 7:
13. Видех у утварама ноћним, и гле, као Син човечији иђаше са облацима не*еским, и дође до старца и стаде пред Њим.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa009c.html#6 - Иса. 9:6 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/26jzk001c.html#26 - Језек. 1:26 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat024c.html#30 - Мат. 24:30 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/41mar013c.html#26 - Мар. 13:26 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/42luk021c.html#27 - Лука 21:27 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/66otk001c.html#7 - Откр. 1:7 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/66otk001c.html#13 - Откр. 1:13
14. И даде Му се власт и слава и царство да Му служе сви народи и племена и језици; власт је Његова власт вечна, која неће проћи, и царство се Његово неће расути.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa002c.html#6 - Псал. 2:6 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa110c.html#1 - Псал. 110:1 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa009c.html#7 - Иса. 9:7 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/31avd001c.html#21 - Авд. 1:21 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/33mih004c.html#7 - Мих. 4:7 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat011c.html#27 - Мат. 11:27 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/42luk001c.html#33 - Лука 1:33 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn003c.html#35 - Јован 3:35 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/58jev012c.html#28 - Јевр. 12:28
|
Датум на внесување: 10.Мај.2006 во 08:49
sayHI напиша:
Јасно, Нејсано, Добро, Лошо, Вистина, Лага? Што сум кажал? | Стрпи се! Ќе дојдеш до она што треба да го чуеш
|
Датум на внесување: 10.Мај.2006 во 10:16
Pravoslavie, ние муслиманите имам САБР (трпение) за се, тоа ни е една од главните работи!
Иначе, пропуштив ли нешто што го кажувавте како одбрана, коментар, а јас да не сум го кажал? Да, Не?
-------------
|
Датум на внесување: 10.Мај.2006 во 12:10
Како Муслиманите ќе го протолкуваат следново?
Евангелие според Матеј, глава 23, стих 37. Јерусалиме, Јерусалиме, који убијаш пророке и засипаш камењем послане к себи! Колико пута хтех да скупим чеда твоја као што кокош скупља пилиће своје под крила и не хтесте!
|
Датум на внесување: 10.Мај.2006 во 12:19
Датум на внесување: 10.Мај.2006 во 17:21
Свето Јеванђеље по Марку, глава 12. |
|
1. И поче им говорити у причама: Посади човек виноград, и огради плотом, и ископа пивницу, и начини кулу, и даде га виноградарима, па оде.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa080c.html#8 - Псал. 80:8 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/22pes008c.html#11 - Пес. 8:11 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa005c.html#1 - Иса. 5:1 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/24jer002c.html#21 - Јер. 2:21 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat021c.html#33 - Мат. 21:33 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/42luk020c.html#9 - Лука 20:9
2. И кад дође време, посла к виноградарима слугу да прими од виноградара од рода виноградског. 3. А они ухвативши слугу избише га, и послаше празна. 4. И опет посла к њима другог слугу; и оног бише камењем и разбише му главу, и послаше га срамотног. 5. И опет посла другог; и оног убише; и многе друге, једне избише, а друге побише.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/142dn024c.html#21 - 2 Дн. 24:21 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/142dn036c.html#16 - 2 Дн. 36:16 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/16nem009c.html#26 - Нем. 9:26 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat005c.html#12 - Мат. 5:12 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat023c.html#34 - Мат. 23:34 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat023c.html#37 - Мат. 23:37 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del007c.html#52 - Дела 7:52 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/521so002c.html#15 - 1 Сол. 2:15 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/58jev011c.html#36 - Јевр. 11:36
6. Још дакле имаше јединог свог милог сина, посла и њега најпосле к њима говорећи: Постидеће се сина мог.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa002c.html#7 - Псал. 2:7 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat001c.html#23 - Мат. 1:23 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/45rim008c.html#3 - Рим. 8:3 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/48gal004c.html#4 - Гал. 4:4 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/621jo004c.html#9 - 1 Јов. 4:9 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/621jo005c.html#11 - 1 Јов. 5:11
7. А виноградари рекоше у себи: Ово је наследник, ходите да га убијемо, и нама ће остати очевина његова.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa002c.html#8 - Псал. 2:8 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del004c.html#27 - Дела 4:27 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/58jev001c.html#2 - Јевр. 1:2
8. И ухватише га, и убише, и избацише га напоље из винограда.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del002c.html#23 - Дела 2:23
9. Шта ће дакле учинити господар од винограда? Доћи ће и погубиће виноградаре, и даће виноград другима.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del028c.html#23 - Дела 28:23
10. Зар нисте читали у писму ово: Камен који одбацише зидари, онај поста глава од угла;
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa118c.html#22 - Псал. 118:22 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat021c.html#42 - Мат. 21:42 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/42luk020c.html#17 - Лука 20:17 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/45rim009c.html#33 - Рим. 9:33 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/49efe002c.html#20 - Ефес. 2:20 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/601pe002c.html#7 - 1 Пет. 2:7
11. То би од Господа и дивно је у нашим очима?
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/541ti003c.html#16 - 1 Тим. 3:16
12. И гледаху да Га ухвате, али се побојаше народа; јер разумеше да за њих говори причу; и оставивши Га одоше.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/33mih002c.html#4 - Мих. 2:4 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat021c.html#45 - Мат. 21:45 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/41mar011c.html#18 - Мар. 11:18 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn007c.html#25 - Јован 7:25 |
Оваа споредба многу јасно кажува дека: Исус е Единствениот Син Божји - Тој тоа го кажал
-----------------------------------------
Свето Јеванђеље по Јовану, глава 3.
13. И нико се не попе на небо осим који сиђе с неба, Син човечији који је на небу.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/20pri030c.html#4 - Приче 30:4 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn006c.html#33 - Јован 6:33 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del002c.html#34 - Дела 2:34 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/461ko015c.html#47 - 1 Кор. 15:47 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/49efe004c.html#9 - Ефес. 4:9
14. И као што Мојсије подиже змију у пустињи, тако треба Син човечији да се подигне.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/044mo021c.html#9 - 4 Мој. 21:9 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa011c.html#12 - Иса. 11:12 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn008c.html#28 - Јован 8:28 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn012c.html#32 - Јован 12:32
15. Да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни: 16. Јер Богу тако омиле свет да је и Сина свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/42luk002c.html#14 - Лука 2:14 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/45rim005c.html#8 - Рим. 5:8 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/552ti001c.html#1 - 2 Тим. 1:1 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/56tit003c.html#4 - Титу 3:4
17. Јер Бог не посла Сина свог на свет да суди свету, него да се свет спасе кроза Њ.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/42luk009c.html#56 - Лука 9:56 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/621jo004c.html#14 - 1 Јов. 4:14
18. Који Њега верује не суди му се, а који не верује већ је осуђен, јер не верова у име Јединородног Сина Божијег.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/45rim008c.html#1 - Рим. 8:1 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/472ko002c.html#16 - 2 Кор. 2:16
ова е исказ на Исус - Тој вели дека Е Единороден Син Божји
-------------------------------
Свето Јеванђеље по Јовану, глава 1. |
|
1. У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/20pri008c.html#30 - Приче 8:30 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa009c.html#6 - Иса. 9:6 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/38zah013c.html#7 - Зах. 13:7 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/50flb002c.html#6 - Филиб. 2:6 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/66otk019c.html#13 - Откр. 19:13 2. Она беше у почетку у Бога.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/20pri008c.html#30 - Приче 8:30 3. Све је кроз Њу постало, и без Ње ништа није постало што је постало.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo001c.html#1 - 1 Мој. 1:1 4. У Њој беше живот, и живот беше видело људима. 5. И Видело се светли у тами, и тама Га не обузе.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn003c.html#19 - Јован 3:19 6. Посла Бог човека по имену Јована.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/39mal003c.html#1 - Мал. 3:1 7. Овај дође за сведочанство да сведочи за Видело да сви верују кроза њ. 8. Он не беше Видело, него да сведочи за Видело.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del013c.html#25 - Дела 13:25 9. Беше Видело истинито које обасјава сваког човека који долази на свет.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa049c.html#6 - Иса. 49:6 10. На свету беше, и свет кроза Њ поста, и свет Га не позна.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa033c.html#6 - Псал. 33:6 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/461ko008c.html#6 - 1 Кор. 8:6 11. К својима дође, и своји Га не примише.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa069c.html#8 - Псал. 69:8 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/42luk019c.html#14 - Лука 19:14 12. А који Га примише даде им власт да буду синови Божији, који верују у име Његово,
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa056c.html#5 - Иса. 56:5 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/45rim008c.html#15 - Рим. 8:15 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/612pe001c.html#4 - 2 Пет. 1:4 13. Који се не родише од крви, ни од воље телесне, ни од воље мужевље, него од Бога.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/055mo030c.html#6 - 5 Мој. 30:6 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/59jak001c.html#18 - Јаков 1:18 14. И реч постаде тело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видесмо славу Његову, славу, као Јединороднога од Оца.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa040c.html#5 - Иса. 40:5 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat001c.html#20 - Мат. 1:20 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat017c.html#2 - Мат. 17:2 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn002c.html#11 - Јован 2:11 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/45rim001c.html#3 - Рим. 1:3 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/51kol002c.html#3 - Кол. 2:3 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/541ti003c.html#16 - 1 Тим. 3:16 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/58jev002c.html#14 - Јевр. 2:14 15. Јован сведочи за Њега и виче говорећи: Овај беше за кога рекох: Који за мном иде преда мном постаде, јер пре мене беше.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/51kol001c.html#17 - Кол. 1:17 16. И од пунине Његове ми сви узесмо благодат за благодаћу.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/49efe001c.html#6 - Ефес. 1:6 17. Јер се закон даде преко Мојсија, а благодат и истина постаде од Исуса Христа.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/022mo020c.html#1 - 2 Мој. 20:1 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/24jer031c.html#32 - Јер. 31:32 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/42luk014c.html#6 - Лука 14:6 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/45rim005c.html#21 - Рим. 5:21 18. Бога нико није видео никад: Јединородни Син који је у наручју Очевом, Он Га јави.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/022mo033c.html#20 - 2 Мој. 33:20 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/20pri008c.html#30 - Приче 8:30 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn006c.html#46 - Јован 6:46 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/621jo004c.html#9 - 1 Јов. 4:9 |
според исказот на Евангелистот Јован, Исус е Единородниот Син Божји
------------------
Прашање за Муслиманите на форумов: дали овие две личности: Исус и Евангелистот Јован не го имале на Ум тоа што Вие Муслимани го кажавте: дека Бог има повеќе од еден Син или можеби Вие Муслимани, погрешно ги толкувате нештата?
|
Датум на внесување: 11.Мај.2006 во 11:01
Православие, јас мислев дека ќе прокоментираш нешто за тоа што јас го напишав, дека ќе го одрекнеш она што јас го кажав како невистина, цитатите кои ги наведова и тн и тн! Барем на тие цитати се повикувавте цело време, тие беа они СИЛНИТЕ ЦИТАТИ кои цело време ги кажувавте како Доказ за вашата Теорија (но теоријата останува теорија и како таква нее ФАКТ).
Би ти препорачал да ги прочиташ убаво моите коментари па да си најдеш одговор во нив за овие твои цитати .. иако јас ке ти одговорам на овие .. но како и самиот велиш дека треба да се има трпение, нели? ДА?
За толкување на нештата, незнам кој ги толкува погрешно. Католиците, Ортодоксите, Протестантите .. СИТЕ ГИ ТОЛКУВААТ ОВИЕ РАБОТИ РАЗЛИЧНО! кое е вистинското толкување? кој е вистински инспириран од Светиот Дух? И, која е оваа игра која се игра во Библиските цитати? Who is playing with you? Can this be a Word of GOd? can God do such games? Дали Господ сака да ни ги разјасни работите или да не збуни уште повеќе? ИЛИ некој друг замешал прсти па дошло до вакви контрадикторности! ДА?
Православие, биди трпелив, God will guide you!
-------------
|
Датум на внесување: 11.Мај.2006 во 11:06
јас не сум збунет!
Ќе ти одговорам
|
Датум на внесување: 16.Мај.2006 во 16:37
sayHI напиша:
ГОСПОД КОЈ НИКОГАШ НЕ БЕШЕ “ГОСПОД”
Исламот е ЕДНИСТВЕНА религија која учи дека постои ПЕРФЕКТЕН ГОСПОД. А каков е тој перфектен Господ? Перфектен Господ значи дека НЕМА НИКОЈ КАКО НЕГО во природата негова и неговите атрибути. Да видиме како ова е објаснето во к*ранот
"Say: He is God, the One and Only; God, the Eternal, Absolute; He begetteth not, nor is He begotten; and there is none like unto Him." (Holy Qur'an, 112:1-4)
Може ли подобро да биде објаснет Господ? |
не е единствена
ова е точно. Но бидејќи Бог го создаде човекот според својот образ и подобие, тоа значи дека создаде битие во некои нешта слично Нему: Бог Љуби (и човекот љуби), Бог Е Креативен (и човекот е креативен), Бог Е Милостив (и човекот е милостив)...
Може!
Овој стих кажува дека Божјата Сила и Слава се неискажливи
sayHI напиша:
Ако прашаш некој христијани да ти објасни кој е Господ, каков е и тн ... тој НЕМА ДА ЗНАЕ ДА ТИ ОДГОВОРИ ЕДНОСТАВНО. Веројатно ќе поче да ти зборува за Тројството, за Синот па за Таткото па за Некој Трет што ете бил Свет Дух кој бил на земјата Секогаш .. после ќе рече дека дошол откако Исус заминал ... значи ќе ти направи БОЗА од сета работа. Нека ми извинат христијаниве, но НЕМА ДА МОЖАТ да објаснат за Господ вака едноставно со една реченица. | Очигледно ова што го цитирав те побива
sayHI напиша:
ОБјаснувањата кои ги добивав од христијаниве беа сведени на две причини зошто ете мислеле дека Исус е Господ а тоа се:
Тој е едно со Таткото и затоа тој ја има неговата природа
| Исус е Бог по (едната) природа. Бидејќи рожбата е секогаш и секаде е со иста природа како и Родителот, следствено Исус кој е Единствен Роден од Бога - Е Бог
sayHI напиша:
Тој во секој начин е како таткото но тој не е Таткото
|
Секој начин? Исус јадел храна. Таткото не јадел храна. Дали ВО СЕКОЈ НАЧИН СЕ ИСТИ ? НЕ
Исус има две природи. Едната е Божја, Другата е Човечка. Исус Е Отелотвореното Божјо Слово, преку кое се’ настана. Во своето прво доаѓање на Земјата Тој дојде да служи и да ја даде Својата Душа за откуп на мнозина. Со своето служење, тој ни ја покажа, за нас најубавата особина на Божественото Битие - Да им служи на луѓето... ПРОДОЛЖУВА
|
Датум на внесување: 18.Мај.2006 во 16:40
Pravoslavie:
Најпрво да се разбереме, ќе користам ПРАВОСЛАВЕН ПРЕВОД НА БИБЛИЈАТА. Линк: http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/indexstari1c.html - http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/indexstari1c.html
-----------------------------------
sayHI:
Сега, да видиме некои цитати од Библијата кои зборавуаат дека Исус НЕ ЈА ДЕЛЕЛ/ИМАЛ ПРИРОДАТА БОЖЈА а НИТИ БИЛ ВО СЕКОЈ НАЧИН КАКО ГОСПОД! После овие цитати а и МНОГУ ДРУГИ изнесени во други теми, Исус Неможел да Биде Господ, но сепак реков Вие си Одлучувате. Но да кажам, да се рече дека Исус е Господ или Син Божји нее само ИЗИГРУВАЊЕ СО ГОСПОД, туку и НЕГОВО СТАВАЊЕ НА НЕЈНИСКО НИВО И НАВРЕДА НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА ЧОВЕЧКА!
Сега, во ЦИТАТИТЕ ОД БИБЛИЈАТА ќе се реферирам на Исус како Господ за да се види АПСУРДНОСТА на тврдењето дека Исус бил Господ.
Раѓањето на “Господ”
"God" was created from the seed of David: "Concerning his Son Jesus Christ our Lord, which was made of the SEED of David according to the flesh." (Romans, 1:3)
Господ создаден од семето Давидово(seed)!
--------------------------------------------------------
Pravoslavie:
значи Исус, кој е ОТЕЛОТВОРЕНОТО БОЖЈО СЛОВО преку Кое Бог создал се’, по тело е РОДЕН (а не создаден) од Семето Давидово!
---------------------------------------------
sayHI:
The Ancestors of "God": "The generations of Jesus Christ, the son of David, the son of Abraham." (Matthew, 1:1)
ПРАДедото Господов, Абрахам! (ова може само ОЧИГЛЕДНО да стави до знаење дека Исус бил Пророк, како НЕГОВИОТ ПРАДЕДО АБРАХАМ, ТАТКОТО негов ДАВИД! Давид му бил татко на Господ?
-------------------------------------------------
Pravoslavie:
ПРЕТХОДНИЦИ НА БОГА? Колку што ми е познато Бог е Самиот Почеток на се’. Ако сакаш да кажеш дека Исус е Бог, па овие по тоа му се претходници, тогаш да разбистриме. Почетокот на Божјото Слово (Логос) не е во овие луѓе, туку Логосот е Вечен како што е Вечен и Таткото. Логосот Вечно се раѓа од Таткото. Тој е Бог по природа, не Бог како одвоено Божество од Таткото. Тој е и Човек по природа. Исус е Богочовек. Една Личност со Две Природи - Божја и Човечка. Луѓево кои ги наброја Му се претходници по Тело
ПРОДОЛЖУВА..
|
Датум на внесување: 19.Мај.2006 во 20:26
Православие, треба да ги споредам моите коментари .. оригиналните, со овие што ти си ги цитирал па да видам кои реченици се мои а кои твои. Може ли да го средиш ова, да разделиш што е мое а што твое ..напишано?
-------------
|
Датум на внесување: 22.Мај.2006 во 09:09
sayHI напиша:
Православие, треба да ги споредам моите коментари .. оригиналните, со овие што ти си ги цитирал па да видам кои реченици се мои а кои твои. Може ли да го средиш ова, да разделиш што е мое а што твое ..напишано? | се извинувам. Корегирано
|
Датум на внесување: 22.Мај.2006 во 12:19
thank you
-------------
|
Постирано од: Гостин
Датум на внесување: 22.Мај.2006 во 15:25
Стевче претпоставувам дека грешкава ти е направена ненамерно а се работи за ова:
Во коментарите нарекуваш СВЕТО ТРОЈСТВО, се работи за СВЕТА ТРОИЦА, ова првото го употребуваат римокатолиците, додека кај православните точен и соодветен израз, СВЕТА ТРОИЦА.
Првиов израз (СВЕТО ТРОЈСТВО) ако подлабоко се анализира претставува нешто недефинирано, измешано, додека во изразот СВЕТА ТРОИЦА е убаво и јасно дефинирано.
ТРОИЦА ЕДИНОСУШНА И НЕРАЗДЕЛНА се пее на литургијата. Значи еден Бог но во три лица (тоа муслиманите за жал неможат да го разберат а и многу други) Христос неслучајно кажува дека гледаат а не гедаат, слушаат а не разбираат, затоа што го скамениле срцето и несакаат да разберат.
Нека се спасуваат оние кои што сакаат да се спасат. (Христос вели кој сака да го земе својот крст и да тргне по Него).
Неможе да дојде до Бога никој без БОЖЈИОТ ПРИЗИВ. Семето е фрлено но Бог прави да израсне.
Некој несака да го прифати Бога Таков Каков што се откри но тоа е негов проблем (или неможе да го прифати),
проблем е тоа што ние луѓето немаме смирение а баш поради тоа сатанаил постана тоа што постана.
На Бога е судот. Мислам дека џабе е докажување за оние кои се необјективни кон работите, и неможат или несакаат да ги видат, тие и понатаму ќе ја извртуваат вистината и ќе ја прават онаква каква што им одговара, но тогаш таа престанува да биде тоа што е ВИСТИНА затоа што вистината е АПСОЛУТНА исто како што и БОГ е АПСОЛУТЕН а негација на вистината е ЛАГАТА.
Нема средина, нема помеѓу.
Апостолот Св. Јован богослов убаво пишува и тоа на почетокот од Евангелиото, па кој милува и љуби нека чита: Словото беше во Бога и Бог беше словото... (да не цитирам на памет, Бог нека ми прости).
Тешко на тие што пробуваат да се бодат со Бодило и оние кои се борат против Црквата Божја затоа што се борат против Бога, но ќе кажам тоа е нивни избор.
Бог нека ни е напомож на сите, на оние кои се во Вистината на останат во неа а оние кои не се, Бог нека им помогне да ја спознаат.
|
Датум на внесување: 23.Мај.2006 во 16:37
sayHI напиша:
The Sex of "God": "And when eight days were accomplished for the circumcising of the child, his name was called Jesus." (Luke, 2:21)
Господ очигледно е машко, пошто го Сунетлисале ... а женско неможе да се сунетлиса. |
Божјиот Збор кога зема Човечко Тело - зеде Тело на Машко
sayHI напиша:
Mary conceived Jesus like any other woman: "The days were accomplished that she should be delivered," (Luke, 2:6
"And she being with child cried, travelling in birth, and pained to be delivered." (Revelation, 12:2)
Марија го Породила Господ како секоја друга мајка!
"God" Sucked The Paps of a Woman: "And it came to pass, as he spake these things, a certain woman of the company lifted up her voice, and said unto him, Blessed is the womb that bare thee, and the paps which thou hast sucked." (Luke, 11:27)
Господ Цицал од Цицките на Жената, Мајкаму!
|
Да! Што те буни? Оној Кого Го Родила по Природа е БогоЧовек (и Бог и Човек)
sayHI напиша:
The Country of Origin of "God": "Jesus was born in Bethlehem of Judaea in the days of Herod the king. (Matthew, 2:1)
Господ потекнувал од Бетлехем, имал Татковина!
The Occupation of "God": "Jesus was a carpenter by trade." (Mark, 6:3), "and the son of a carpenter." (Matthew, 13:55)
Господ имал занат, работа! |
Сите овие нешта ќе ги разбереш ако разбереш дека Исус, кој е Словото (преку Кое Бог создаде се’) кое стана Тело, има ДВЕ ПРИРОДИ - Божја и Човечка
SayHI напиша:
The Transport of "God": "Behold, thy king cometh unto thee, meek, and sitting upon an ass." (Matthew, 21:5) "And Jesus, when he had found a young ass, sat thereon." (John, 12:14)
Господ бил транспортиран на МАГАРЕ! |
Јавањето на магаре го симболизира Царот на Мирот
ПРОДОЛЖУВА ------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
|
Датум на внесување: 23.Мај.2006 во 17:49
(Христос вели кој сака да го земе својот крст и да тргне по Него). Или поинаку кажано, секој да прави и да работи како што работел и правел Исус, секој ќе го земе она своето, своите работи, секој го носи својот грев, секој го носи своето добро .. своето сработено .. Апсурдно е да се мисли дека Исус умрел за нашите гревови .. тој воедно е испратен кај Евреите, а не кај Сите .. тој дури и не им помагал на луѓето кои не се евреи .. само на кого да кажеш?
Православие, те читам, ќе ти коментирам, ова последниве твои коментари се смешни , само окау нема да останат без реплика. Иначе, да напоменам дека до вчера тврдевте дека Исус е едно во СЕ со таткото , а сега велите .. епа не бил едно, бил едно ама небил едно, тој е едно ама нее едно ! А? луѓе за да се извлечат од необјаснива ситуација прво велат едно, па друго, па после сосема нешто трето .. како демек имал две природи Исус Новиов член вели ние муслиманите не сме го сваќале ова .. работава со тројствово и незнам што друго .. НО јас да го потсетам дека и САМИТЕ ХРИСИТИЈАНИ не го разбираат тоа, и самите христијани имале проблеми и имаат проблеми во разбирањето на ова .. што Православие се обидува да го разјасни сега! Сепак, прочитајте зошто имало конфликти пред да се одржи Council of Nicea и зошто тој воопшто се одржал .. се одржале 2 поточно, два собири. Ок, другпат повеќе.
-------------
|
Датум на внесување: 24.Мај.2006 во 09:00
sayHI напиша:
(Христос вели кој сака да го земе својот крст и да тргне по Него). Или поинаку кажано, секој да прави и да работи како што работел и правел Исус, секој ќе го земе она своето, своите работи, секој го носи својот грев, секој го носи своето добро .. своето сработено .. Апсурдно е да се мисли дека Исус умрел за нашите гревови .. тој воедно е испратен кај Евреите, а не кај Сите .. тој дури и не им помагал на луѓето кои не се евреи .. само на кого да кажеш? |
Исус ги испратил своите апостоли:
-------------------------------------------
Евангелие според Матеј, глава 28:
18. И приступивши Исус рече им говорећи: Даде ми се свака власт на небу и на земљи.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/27dan007c.html#13 - Дан. 7:13 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat011c.html#27 - Мат. 11:27 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/49efe001c.html#21 - Ефес. 1:21 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/601pe003c.html#22 - 1 Пет. 3:22 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/66otk017c.html#14 - Откр. 17:14
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del008c.html#16 - Дела 8:16
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat024c.html#4 - Мат. 24:4 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del002c.html#42 - Дела 2:42
---------------------------------------------------------------
Евангелие според Марко, глава 16
--------------------------------------------------------
Евангелие според Лука, глава 24
45. Тада им отвори ум да разумеју писмо.
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/41mar009c.html#31 - Мар. 9:31 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del016c.html#14 - Дела 16:14 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/472ko004c.html#6 - 2 Кор. 4:6
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/011mo012c.html#3 - 1 Мој. 12:3 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa022c.html#27 - Псал. 22:27 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa049c.html#6 - Иса. 49:6 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/24jer031c.html#34 - Јер. 31:34 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/27dan009c.html#24 - Дан. 9:24 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/28osi002c.html#23 - Ос. 2:23 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/33mih004c.html#2 - Мих. 4:2 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/39mal001c.html#11 - Мал. 1:11 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/48gal003c.html#14 - Гал. 3:14
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/43jvn015c.html#27 - Јован 15:27 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del001c.html#22 - Дела 1:22
---------------------------------------------------------------------
Дела на Апостолите, глава 4:
8. Тада Петар напунивши се Духа Светог рече им: Кнезови народни и старешине Израиљеве!
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/42luk012c.html#11 - Лука 12:11
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del003c.html#6 - Дела 3:6
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/19psa118c.html#22 - Псал. 118:22 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/23isa028c.html#16 - Иса. 28:16 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat021c.html#42 - Мат. 21:42
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat001c.html#21 - Мат. 1:21 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/44del010c.html#43 - Дела 10:43 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/45rim003c.html#24 - Рим. 3:24
http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/40mat011c.html#25 - Мат. 11:25 http://www.istocnik.com/cgi-local/biblija/biblija.cgi/461ko001c.html#27 - 1 Кор. 1:27
-----------------------------------------------------
sayHI напиша:
Православие, те читам, ќе ти коментирам, ова последниве твои коментари се смешни , само окау нема да останат без реплика.
| Зошто смешни? Тоа е тоа!!! Тоа нешто со кое Православната Црква живее 2000 години!!!
sayHI напиша:
Иначе, да напоменам дека до вчера тврдевте дека Исус е едно во СЕ со таткото , а сега велите .. епа не бил едно, бил едно ама небил едно, тој е едно ама нее едно ! А? луѓе за да се извлечат од необјаснива ситуација прво велат едно, па друго, па после сосема нешто трето .. како демек имал две природи Исус
|
Ние не тврдиме ништо сами од се*е. Ние толкуваме и размислуваме она што Исус Го рекол: ’Јас и Таткото Сме Едно’.
Никако не сме можеле да кажеме дека Исус е ИСТ ВО СЕ’ со Таткото.
Не сме можеле да кажеме дека БогоЧовек е ИСТ ВО СЕ’ со Бог.
Не сме можеле да кажеме дека Божјиот Логос преку Кој Бог создаде се’ е ИСТ ВО СЕ’ со Бога од Кого Вечно се раѓа!
sayHI напиша:
Новиов член вели ние муслиманите не сме го сваќале ова .. работава со тројствово и незнам што друго .. НО јас да го потсетам дека и САМИТЕ ХРИСИТИЈАНИ не го разбираат тоа, и самите христијани имале проблеми и имаат проблеми во разбирањето на ова .. што Православие се обидува да го разјасни сега! Сепак, прочитајте зошто имало конфликти пред да се одржи Council of Nicea и зошто тој воопшто се одржал .. се одржале 2 поточно, два собири. Ок, другпат повеќе.
| тоа со двете природи на Исус - БогоЧовекот не постои од сега, туку е од многу одамна донесен заклучок(не го измислија луѓе, туку го заклучија). СВЕТОТО ПИСМО ГО ВЕЛИ ТОА. Јас ништо не измислив. Искривени и погрешни сфаќања се добиваат тогаш кога Светото Писмо се прЕчитува (прелистува) без да се анализира длабински, наместо да се ЧИТА СО ЦЕЛ ДА СЕ ПРОНИКНЕ во него
НЕ Е ВОЗМОЖНО Вечното Божјо Слово - Божјиот Збор - Божјиот Логос преку Кој Бог Создал се’ да биде ИСТ (во СЕ’) со Таткото. Трите Личности на Света Троица се исти по Божественоста, по Божествената Суштина, Божествената Природа, исти СЕ по Љубовта, но секоја од нив е Личност со Свои Својства. Таткото е Промислител и Создател на СЕ’ видливо и невидливо, кое го создал преку Логосот. Светиот Дух дава Живот. Ние не Им се поклонуваме како на три одделни бога, туку на Три Личности кои се Едно
|
Датум на внесување: 24.Мај.2006 во 16:27
Вака една мала исправка до *православие* се надевам нема замерка и нема лјутиш, се работи за следното:
*Не сме можеле да кажеме дека Божјиот Логос преку Кој Бог создаде се’ е ИСТ ВО СЕ’ со Бога од Кого Вечно се раѓа!*
Точно дека не е ист апсолутно во се, затоа се и три личности т.е. СВЕТА ТРОИЦА, Бог СЛОВОТО или ЛОГОСОТ (Исус Христос) ја зема човечката природа на се*е....
Се овоплоти од Светиот Дух и Марија дева и стана Човек
*Но од Бога вечно се раѓа* - опишува процес кој сеуште трае и би требало да попрецизно се изразиме со: Од Бога е предвечно роден,
Што означува процес кој е завршен, исто како што и Светиод Дух исходи ПРЕДВЕЧНО (пред почетокот на времето.
Точно е тоа дека БОГ СВЕТА ТРОИЦА неможе секој да ја разбере и свати, едно поради тоа што човекот ги нема тие капацитети, освен ако Бог не му открие, а друго поради тоа што човекот нема смирение, и се сака некако инстант (да зграби а не да му се даде).
Точно е и дека многу од христијаните неможат да го сватат и прифатат тоа (главно поради своето несмирение) па забегале во ереси. Но тоа воопшто не ја намалува автентичноста и точноста на православната вера.
|
Датум на внесување: 24.Мај.2006 во 16:47
12345 напиша:
Вака една мала исправка до *православие* се надевам нема замерка и нема лјутиш, се работи за следното:
*Не сме можеле да кажеме дека Божјиот Логос преку Кој Бог создаде се’ е ИСТ ВО СЕ’ со Бога од Кого Вечно се раѓа!*
Точно дека не е ист апсолутно во се, затоа се и три личности т.е. СВЕТА ТРОИЦА, Бог СЛОВОТО или ЛОГОСОТ (Исус Христос) ја зема човечката природа на се*е....
Се овоплоти од Светиот Дух и Марија дева и стана Човек
*Но од Бога вечно се раѓа* - опишува процес кој сеуште трае и би требало да попрецизно се изразиме со: Од Бога е предвечно роден,
Што означува процес кој е завршен, исто како што и Светиод Дух исходи ПРЕДВЕЧНО (пред почетокот на времето.
Точно е тоа дека БОГ СВЕТА ТРОИЦА неможе секој да ја разбере и свати, едно поради тоа што човекот ги нема тие капацитети, освен ако Бог не му открие, а друго поради тоа што човекот нема смирение, и се сака некако инстант (да зграби а не да му се даде).
Точно е и дека многу од христијаните неможат да го сватат и прифатат тоа (главно поради своето несмирение) па забегале во ереси. Но тоа воопшто не ја намалува автентичноста и точноста на православната вера.
|
ова што го кажа е АПСОЛУТНО ТОЧНО. И јас го подразбирам.
Тоа што го велиш го значи следново: Божјиот Логос има свој ПОЧЕТОК во Отецот ПРЕД ВЕКОВИТЕ. Светиот Дух има свој ПОЧЕТОК во Отецот ПРЕД ВРЕМЕТО. Но, симболот на Верата, освен другите нешта вели и: ...Верувам во Светиот Дух Господ Кој Живот твори, Кој Излегува од Отца, на Кого Му се поклонуваме и Го Славиме заедно со Отца и Сина и Кој говорел преку пророците...
’Излегува’ означува незавршено дејствие
|
Датум на внесување: 24.Мај.2006 во 17:10
2. I vo ediniot Gospod Isus Hristos, sin Bozji, edinoroden, koj e roden od otca pred site vekovi: Vetlina od Svetlina, Bog vistinski od Boga vistinski, roden, nestvoren, ednoslusen na Otca, preku kogo se stanalo.
Во символот на верата стои и ова,
ЗНАЧИ кој е роден од Отца пред сите векови, а не се раѓа.
За второво ќе поразговарам со некој покомпетентен (свештеник) да не шпекулирам, но мислам дека можеби се работи за преводот, (сепак нашиов јазик е доста осиромашен па може да е тоа во прашанје но ова се доста чувствителни теми па треба добро да се провери).
Во секој случај се читаме!
Поздрав!
|
Датум на внесување: 24.Мај.2006 во 17:24
sayHI напиша:
"God" Was a Devout Jew: "And in the morning, rising up a great while before day, he went out, and departed into a solitary place, and there prayed." (Mark, 1:35)
Господ бил Евреин и тоа ЈАК евреин! |
Реченицава кажува дека ОТЕЛОТВОРЕНИОТ ЛОГОС, БогоЧовекот Исус се молел односно комуницирал со Бога - Таткото.
1. Тој бил Божјото Слово. Божјото Слово Е Личност. Божјото Слово, како Личност има потреба да комуницира со Родителот
2. Тој бил Човек. Тој како Човек имал Мисија да во Човечко Тело го победи сатаната. Поради обемноста на Неговата Мисија преку Молитвата - Разговорот со Таткото барал Помош, Поткрепа, Мудрост
SayHI напиша:
Фамилијата на “Господ”
"God" Was the Son of Joseph: "Philip findeth Nathanael, and saith unto him, we have found him, of whom Moses in the law, and the prophets, did write, Jesus of Nazareth, the son of Joseph" (John, 1:45)
Господ бил Син на Јосеф, а кој бил Татко на Јосеф .. кој бил Татко на Исус? Давид, Јосеф?
|
Луѓево мислеле дека Јосиф Му Е татко на Исус - не му бил. Јосиф бил маж на Марија, но не бил биолошки родител на Исус. Дали Јосиф, Марија или Исус кажале дека: ’Јосиф му е биолошки машки Родител на Исус’? ИСУС НЕМА БИОЛОШКИ МАШКИ РОДИТЕЛ!
’Девојка(Девица) ќе зачне и ќе Роди Син...’
SayHI напиша:
Brothers and Brothers-in-law of "God": "And when he was come into his own country, he taught them in their synagogue, insomuch that they were astonished, and said, whence hath this man this wisdom, and these mighty works? Is not this the carpenter's son? Is not his mother called Mary? and his brethren, James, and Joses, and Simon, and Judas? And his sisters, are they not all with us? Whence hath this man all these things? (Matthew, 13:54-56)
Господ имал браќа, голем фамилија!
|
Марија - Мајка Му НЕМАЛА ОДНОС СО МАЖ. Јосиф пред Марија имал жена која починала, па по дозволата од Еврејскиот Закон можел да земе друга жена. Земал. Од сите овие кој ги набројуваш, Јаков е едно од децата на Јосиф од претходната жена. Со Марија тој НЕМАЛ ОДНОС.
SayHI напиша:
Растот на “Господ”
Spiritual Development of "God": "And the child grew, and waxed strong in spirit, filled with wisdom." (Luke, 2:40)
Дужевно Господ се јакнел како што растел! Дали Господ СЕ МЕНУВА СО ТЕК НА ВРЕМЕ? Јас колку што знам тој СЕКОГАШ ОСТАНУВА ИСТ.
Mental, Physical and Moral Development of "God": "And Jesus increased in wisdom and stature, and in favor with God and man." (Luke, 2:52)
На Господ му доаѓало знаењето лека полека РАСТЕЈЌИ! Па нели кај сите ЛУЃЕ е ИСТО, како што растеш се опаметуваш?
|
Ти кажав што Бил Исус: БогоЧовек - Бог и Човек. Човечката Природа во Исус била таа која растела Духовно и Телесно - Бог Е НЕПРОМЕНЛИВ И СОВРШЕН
ПРОДОЛЖУВА
|
Датум на внесување: 26.Мај.2006 во 20:52
Pravoslavie,ne sakav da ti se mesam vo trudot koj go vlozuvas da ni dokazes deka Isus e Bog. No koga sum veke tuka,nema povtorno nisto novo da napisam,tuku samo ke se povtoram.
Vo temava "Dokazi deka Isus ne e Bog" nitu eden dokaz ne dade deka Isus bil toa. Na nekolku pati rece: "SayHi... ti kazav deka Isus bil Bogocovek" Da,ni kaza nekolku pati,no nikade ne dokaza.
1.Sto se odnesuva na toa "Isus gi ispratil svoite apostoli" da propovedaat po celiot svet ili samo na Evreite,ima gomila kontradikcii.
2.Dali gi ucel da se krstat vo Imeto na trojca ili eden i tuka ima mnogu kontradikcii.
3. (NISTO VO TIE CITATI NE NI DOKAZUVA DEKA ISUS E BOG,AKO POSTOI TAKVO NESTO,POVTORI GO)
4.Vo sekoe poglavje koe go stavi go pisuva ona vo sto i nie veruvame,nisto posebno.Isus pravel cuda. DA. Isus lecel slepi. DA. Isus nemal tatko (covek) DA. Isus bil edna skromna,ubava,fina,neznna,ljubezna dusa.... za koja mu blagodarime na Svevishniot Allah sto ni go pratil.
Adam a.s Nemal tatko (covek) Nitu majka (covek). Eva,stvorena e od rebro (nemala nitu majka nitu tatko vovek). Mojsie pravel mnogu cuda,ponekogas pogolemi od Isusovite. Mojsie a.s Isceluval.
Isus a.s DIREKTNO VELI i toa se NEGOVI ZBOROVI "JAS NE SUM BOG" ponataka veli "BOG E POSILEN OD MENE" ponataka veli "BOG E SAMO EDEN" ponataka veli "NEMU NIKOJ RAVEN NE MU E"........................ Nekni za citatot koga vo gradinata nekoj mu se obratil na isus kako kon dobar gospodar a isus mu rekol "NIKOJ NE E DOBAR OSVEN EDEN BOG" ti vaka mi go protolkuva toa: "Isus so toa mu rekol: STO SI NAPRAVIL ZA DA ME NAREKUVAS DOBAR ??" Ima li smisla ?? A citatite kade sto Isus veli jas i otecot sme edno gi tolkuvate deka Isus so toa kazal deka e Bog. Besmisleno navistina. Isus direktno veli i na nacin na koj ne treba nitu troska tolkuvanje "JAS NE SUM BOG,BOG E POSILEN OD MENE,EDEN E SAMO BOG,NEMU RAVEN NIKOJ NE MU E" Toa se Isusovi Zborovi,koi DIREKTNO GI VELI I nedvosmisleno.
Isus veli.Ovcite koi Bog mi gi dade,nikoj ne moze da mi gi zeme,oti Bog mi gi dade a toj e POSILEN OD MENE,jas i otecot sme edno. Ako go citas vo kontext jasno e ko solza.
Ne mi e namera da ti go Omalovazuvam Trudot,go cenam sekako. No da se ubies barajki,dokaz ne ke najdes deka Isus e BOG oti toa Isus NIKADE NE GO IMA RECENO.
|
Датум на внесување: 27.Мај.2006 во 14:17
Миралем, овие цитативе што ги наведуваш, слободен превод се или си ги прераскажуваш онака како ти што си ги сфаќаш?
Чудна работа но во Библијата вакви цитати нема, освен ако нема сега некоја нова “библија“ напишана за да му одговара на некого како тој што си сака.
Во преводите што досега сум ги сретнал не сум прочитал вакви цитати како ти што наведуваш, сигурно милијарди луѓе што редовно ја читаат библијата се слепи па неможат да ги видат овие работи.
А уште на почетокот (на Библијата) кога се вели *ајде да создадеме човек*; Бог се персира па си се обраќа во множина? Бог е суетен и егоистичен Бог, исполнет со суета па има потреба да си се персира?
Дали ти е познато дека во арамејсиот јазик (односно старо еврејскиот јазик) нема персирање кон личностите, туку се обраќале со *вие* само кога биле повеќе личности во прашање?
Замислете евангелистот запишал за средбата на Св. Елисавета при средбата со Св. Дева Марија откако се исполнила со Свет Дух (и откако заиграл младенецот во нејзината утроба при поздравот од Марија) и и вели *од каде мајката на мојот Господ да дојде при мене*
Тоа “изгледа така случајно му дошло на евангелистот да запипе така?
И така натака и така натака... се е тоа “случајно запишано“.
Не случајно Христос рекол за овој род дека и мртов да воскресне и да им посведочи тие нема да поверуваат затоа што си го скамениле срцето па несакаат да примат.
|
Датум на внесување: 27.Мај.2006 во 20:19
Miralem, мислам дека треба да му се дозволи на Православие да се доискаже па кога ќе рече НЕМА ВЕЌЕ, ТОЛКУ БЕШЕ .. јас секако дека ќе сумирам се и ќе одговорам како краен коментар на оваа тема па да завршиме по ова прашање со дискусија. Иначе, те поздравувам со поздравот кој го користел пророкот Мухамед а исто така и неговиот брат Исус, МИРОТ НЕКА Е СО Те*е (селаму алејкум).
-------------
|
Датум на внесување: 27.Мај.2006 во 23:48
[/QUOTE]
Pozdrav 12345. Ako Mislis deka ona sto go kazav ne postoi vo Biblijata,togas Biblija ne si ni cital kako ni ovoj podforum od pocetok i so red.
Во преводите што досега сум ги сретнал не сум прочитал вакви цитати како ти што наведуваш, сигурно милијарди луѓе што редовно ја читаат библијата се слепи па неможат да ги видат овие работи. |
Ne milijardi,no edna golema brojka Godisno Hristijani ja napustaat religijata (verata) pa preminuvaat ili vo ateizam,ili krishna,budizam a naj mnogu prifakjaat Islam.
А уште на почетокот (на Библијата) кога се вели *ајде да создадеме човек*; Бог се персира па си се обраќа во множина? Бог е суетен и егоистичен Бог, исполнет со суета па има потреба да си се персира? |
Pa spored tebe se konsultiral so Isus,neli ??? Vo ovoj slucaj veruvate vo 3 "BOGOVI" ili poveke ili 2. Bog,spored tebe,sam so sebe zboruva,ili so delovi od negovoto bitie. Objasni mi,ako NEKADE VO BIBLIJATA PISUVA STO I KAKOV BIL ISUS PRED DA BIDE NA ZEMJAVA. Taka ke mozeme ponataka da prodolzime na ova tvoe "razmisluvanje". Inaku,koga Bog rekol: "Ajde da sozdademe covek". Togas se konsultiral so Angelite,koi daleku se stvoreni pred Bog da go stvori Adam a.s. Nevidlivite Bitija,stvoreni se daleku pred covekot. Ako bil Isus stvoren pred da go Rodi Marija,zosto togas go narekuvate Sin Bozji,ako veke bil toj stvoren od Boga ili ako e del od Boga.... ? Nema nitu troska smisla vo vaseto veruvanje.No vase e,slobodno moze sekoj vo sto saka da si veruva.
и и вели *од каде мајката на мојот Господ да дојде при мене* |
Majkata na Gospod ? Gospod i Bog e isto neli ? Eve nesto za sto i Pravoslavie se zapinase. Koja e majkata na Gospod,koj e Gospod i koj e Sinot Bozji i koj e Otecot ? Tuka ke vidite deka Gospod ne e BOG. Toa e vo nasiot jazik taka,no vo drugite jazici e razlicito.Lord i God.
A za ovoj rod,Isus rekol deka ke go prepoznaete jasno. "POZNACETE IH PO NJIHOVIM RODOVIMA" Priznal ili ne.
|
Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 08:46
Miralem напиша:
Vo temava "Dokazi deka Isus ne e Bog" nitu eden dokaz ne dade deka Isus bil toa. Na nekolku pati rece: "SayHi... ti kazav deka Isus bil Bogocovek" Da,ni kaza nekolku pati,no nikade ne dokaza. |
Дефинирај ’доказ’. Кажи ми што очекуваш да ти кажам, аргументирам, докажам и на каков начин, и со Божја Помош ќе се потрудам да го добиеш тоа
|
Постирано од: VkusiMe_M
Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 09:28
Ne ve pratam od pochetok no moe ramisluvanje... veruvam deka Isus bil bozji sin. No vo momentov ja chitam knigata Kodot na Dа Vanci i tie podatoci shto gi ima vo knigata nekako nemozham da veruvam deka se izmisleni pogotovo za katolichkata crkva koja mislam deka na site ni e jasno deka e vo situacija se da napravi za da si ja zadrzhi mokta.
Posle chitanje na tie podatoci nekako se mi e izmeshano vo glava.
Ajde malce na taa tema da zboruvame za knigata i da vidime koj kako misli na taa tema.
------------- Itn...
|
Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 09:31
VkusiMe_M напиша:
Ne ve pratam od pochetok no moe ramisluvanje... veruvam deka Isus bil bozji sin. No vo momentov ja chitam knigata Kodot na Dа Vanci i tie podatoci shto gi ima vo knigata nekako nemozham da veruvam deka se izmisleni pogotovo za katolichkata crkva koja mislam deka na site ni e jasno deka e vo situacija se da napravi za da si ja zadrzhi mokta. Posle chitanje na tie podatoci nekako se mi e izmeshano vo glava.
Ajde malce na taa tema da zboruvame za knigata i da vidime koj kako misli na taa tema. | има тема(или теми) на форумов за ’Кодот на Да Винчи’, па таму читај мислења и таму пишувај свои мислења на таа тема и по тоа прашање. Оваа тема е со наслов: ’Докази дека Исус не Е Бог’
|
Постирано од: VkusiMe_M
Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 09:43
harbur напиша:
Очајнички обиди извини вака на изразот Стевче иако верувам дека си добар верник.Мислам дека воопшто немаш читано што сум пишувал јас велам Докази дека Исус не е Бог ,ти ми велиш докази дека Исус е Бог а нема докази ми пишуваш ‘докази‘ дека воскреснал.Јас велам дека нигде ама нигде во Библијата не се споменува дека Исус рекол ЈАС СУМ ВАШИОТ БОГ ,АМА Црквата упорно вели дека Исус е Бог кому да му веруваме на Црквата или на Библијата? И ова што си пишувал може да извадам стотици прашања кои пак ке немате одговор а ке се оддалечиме од темава ,еве едно
Кога Исус воскреснал после неколку дена се јавил на апостолите, е сега прашањето е,не можел да се јави на целиот народ и да рече Јас воскреснав и Јас сум вашиот Бог? се плашел Богот од добро вооружени стражари?
Еј Аллах туббе истифа ѕа раббелалемин субханаллах. |
Јас велам дека нигде ама нигде во Библијата не се споменува дека Исус рекол ЈАС СУМ ВАШИОТ БОГ
А дали си видел некаде во библијата како Исус видека дека е божји син. Мислам дека си видел .. така да ако е син господов неможе да е тој нешто друго освен Бог. А друго е тоа од чива утроба искочил и таа жена чива сопруга била. Ако негираш дека Исус е Бог појасни ми го тоа како може една жена да роди дете без да има односи.
------------- Itn...
|
Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 12:26
Периноси напиша:
За harbur!
Дали имаш нешто против нас христијаните и нашата вера? Јас немам ништо против било која вера. И те молам кажи ми на кого му докажуваш дека Исус не е Бог? Секој христиански верник знае дека Исус не е Бог, нема потреба да докажуваш некоја работа која не ја разбираш доволно. Ти тоа што го докажуваш е исто како ти да се викаш Африм а јас на те*е да ти докажувам дека се викаш Африм. НЕМА ЛОГИКА ТОА ШТО ГО ТВРДИШ. Бог е еден и единствен тој е бог и на мене и на те*е и набило кој друг човек од било која вера, а Исус и Мухамед се месии. И не ме терај да ти кажам еден куп глупости и нелогичности што ги пишува во к*ранот. Мислам дека најдобро би било да ја оставиш библијата на раат зами прочитај си го к*ранот за да ги видиш противречности што ги има внатре. | Се надевам дека си ги прочитал сите (или дел) дискусии меѓу Христијаните и Муслиманите на Подфорумов - Вероисповед околу Божјата и Човечката Природа на Исус
|
Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 12:28
Периноси, добро што сте го знаеле тоа за Исус, дека НЕЕ БОГ! споделиго тоа знаење и со другите христијани тука на форумов, ок? тоа би било многу убаво.
За Библијата и противречностите во неа, не ги гледаш?! земи прочитај кој било коментар од Православие пример, и кој било коментар мој .. па спореди ги цитатите од Библијата и ќе видиш како еден цитат го коси на другиот .. а тоа го нема во к*ранот. Иначе, да те потсетам дека не е тоа темата, ок?
И да ве замолам, да го оставиме Православие да ми одговори на моите коментари .. вака некако се губи концентрацијата и се тера работата на друга насока а јас баш сакам да прочитам реплики на моите коментари.
-------------
|
Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 14:53
Периноси, http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=3713&PN=4, копирај го ова на адрес барот и кликни GO па прочитај. Воедно, добре дојде ...
-------------
|
Датум на внесување: 30.Мај.2006 во 16:13
Периноси, од која Христијанска секта си ти?
Сигурно не си православен верник, а не си ни римокатолик, барем по она што го исповедаш?
Тоа што го тврди харбур и другите ОК тие се муслимани и они така веруваат, но ваков став и верување за “христијан“
|
Датум на внесување: 31.Мај.2006 во 13:40
Периноси ова што ти го исповедаш не е православно вероисповедување. Очигледно е дека тука некој не си ја познава верата, се сложувам со тоа. А очигледно и дека некој не само што Библијата ја има прочитано површно, туку и не го има прочитано ни символот на верата, кој се наоѓја на секое православно календарче.
Не е во ред човек да се идентификува (нарекува) православен а да не ги познава овие работи, всушност и може да се нарекува како сака но дали е тоа, тоа?
Може јас да се нарекувам и доктор по медицина но дали ќе бидам тоа? Сепак за некои работи треба некој кој ќе ги верификува.
Поразговарај со било кој свештеник за православното вероисповедување на верата, ако мислиш дека некои од фотумов те манипулира, па после повторно ќе разговараме.
Се надевам дека ова што досега го кажа е од недоволно упатеност а не од злонамерност.
За човек навистина да биде православен верник не е доволно само така да се нарекува туку и да ги исполнува Христовите зборови, да не би ги чул Христовите зборови бегајте од мене сите кои не ја исполнувате вољата на Мојот Отец Не*есен. Да не даде Бог.
Добро е што сепак се приклучи на дискусијата, верувам дека е тоа Божја промисла, но немој да бидеш инертен, туку учи и испитувај, и ако си вистински Боготражител Бог нема да те остави надвор од своето стадо, туку ќе те приведе при Се*е како Добар Пастир.
Поздрав па се читаме.
|
Датум на внесување: 31.Мај.2006 во 13:54
Периноси напиша:
12345 напиша:
Периноси, од која Христијанска секта си ти?
Сигурно не си православен верник, а не си ни римокатолик, барем по она што го исповедаш?
Тоа што го тврди харбур и другите ОК тие се муслимани и они така веруваат, но ваков став и верување за “христијан“ | Јас сум православен ( ортодоксен) христијан кој верува во Бог. И навистина ми е криво што има христијани кои не си ја познаваат верат. Ако те мрзи да ја прочиташ библијата доволно ке биде да ја пролисташ за да видеш дека Исус не е Бог. |
Симбол на Верата |
|
|
1. |
Верувам во Единиот Бог Отец, Седржител, Творец на Небото и на земјата, на се видливо и невидливо. |
2. |
И во Единиот господ Исус Христос, Син Божји, Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови: Светлина од Светлината, вистински Бог од Бога вистински; роден, нестворен, едносуштен на Отецот, преку Кого се’ станало. |
3. |
Кој, заради нас луѓето и заради нашето спасение, слезе од Небото и се воплоти од Светиот Дух и Марија Дева и стана човек. |
4. |
И беше распнат заради нас во времето на Понтиј Пилат, и страдаше, и беше погре*ен. |
5. |
И воскресна во третиот ден, според Писмото. |
6. |
И се вознесе на Небото и седи оддесно на Отецот. |
7. |
И пак ќе дојде со слава, да им суди на живите и мртвите, и Неговото Царство не ќе има крај. |
8. |
И во Светиот Дух, Господ, кој живот твори, Кој исходи од Отецот, на Кого се поклонуваме и Го славиме заедно со Отецот и Синот, и Кој говорел преку пророците. |
9. |
Во едната, света, соборна и апостолска Црква. |
10. |
Исповедувам едно крштение, за простување на гревовите. |
11. |
Го чекам воскресението на мртвите. |
12. |
И животот во идниот век. А М И Н! | |
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2006 во 11:06
ГОСПОД КОЈ НИКОГАШ НЕ БЕШЕ “ГОСПОД”
Исламот е ЕДНИСТВЕНА религија која учи дека постои ПЕРФЕКТЕН ГОСПОД. А каков е тој перфектен Господ? Перфектен Господ значи дека НЕМА НИКОЈ КАКО НЕГО во природата негова и неговите атрибути. Да видиме како ова е објаснето во к*ранот
"Say: He is God, the One and Only; God, the Eternal, Absolute; He begetteth not, nor is He begotten; and there is none like unto Him." (Holy Qur'an, 112:1-4) |
Да се пишува дека Господ е перфектен и да се опишува таа перфектност е исто како да пишуваш дека стариот човек е стар, детето е дете, таткото е татко и слично. Каков може да биде Господ освен Еден и Единствен (значи нема никој како Него), постои од секогаш, вечен, несоздаден. Ако ги нема тие атрибути не би бил ниту Бог. Уште првиот пат кога се сретнав со овие стихови ми беше чудно. За тие својства на Бог може спонтатно да се сретне но овде намерно се зборува за она кое е смешно така директно да се каже бидејќи делува како некој кој измислува топла вода. А sayhi дури и се фали како она што е подразбирано (топлата вода) еве во исламот е измислено.
Во Библијата има многу места кои пишуваат за тие атрибути но никаде намерно туку како дел од разните зборови на пророците или од кажаното од Бога пример „Јас сум Оној Кој што Сум“. Зборовите предвечен, бидете совршени како што е совршен Вашиот Отец не*есен и многу карактеристики ги има но нигде не се зборува директно да се опише Бог бидејќи тоа го подразбирал секој возрасен кој пишувал и секој кој читал за Бога Кој е Тој. Таквите описи дека Бог постои од секогаш, дека Тој е совршен се описи кои му се даваат на малите деца кои не разбираат што значи поимот Бог. Дали на муслиманите требало некој да им пишува како на мали деца каков е Бог бидејќи изгледа визијата требало да се присили од небожја да стане Божја.
Може ли подобро да биде објаснет Господ? Ако прашаш некој христијани да ти објасни кој е Господ, каков е и тн ... тој НЕМА ДА ЗНАЕ ДА ТИ ОДГОВОРИ ЕДНОСТАВНО. Веројатно ќе поче да ти зборува за Тројството, за Синот па за Таткото па за Некој Трет што ете бил Свет Дух кој бил на земјата Секогаш .. после ќе рече дека дошол откако Исус заминал ... значи ќе ти направи БОЗА од сета работа. Нека ми извинат христијаниве, но НЕМА ДА МОЖАТ да објаснат за Господ вака едноставно со една реченица. Барав да ми објаснат и се што добивав беше нешто како ТЕКСТ, ФРАГМЕНТ очигледно научен на памет каде НЕ СЕ ЗБОРУВА за Господ туку се зборува за НЕКОЛКУ ГОСПОДИ .. а знаеме дека ГОСПОД не сака да му правиме ДРУГАРИ, одете во Стариот Тестамент и прочитајте за ова. Овој к*рански ајет требаше цел да го ставам во БОЛД, но МЕ НЕРВИРА ДА ИГРАМ СО БОИ како некои што прават. СО ТОА НИШТО НЕМА ДА ПОСТИГНАМ, а богами и вие ништо не постигнувате така, само ок, секој си има стил на искажување па како сакате пишувајте. |
Веројатно така ти одговориле бидејќи им било смешно да зборуваат за такви претпоставени работи дека Бог е вечен, несоздаден... Сакале да ти кажат нешто повеќе од тоа, нешто повеќе за природата на Бог. Прашај го едно дете христијанче ќе ти го даде одговорот на тоа што ти го кажуваш дека го знаеш за Бога, сакале да ти дадат подлабок одговор за природата на Бога, како на возрасен.
|
Датум на внесување: 16.Јуни.2006 во 20:35
И? Понатаму како и што беше .. Православие, толку беше со твоите коментари на оваа тема? Кажи па да кажам и јас, или продолжи па да чекам уште.
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2006 во 13:11
најдобро е да ги одговараме прашањата преку дискусија едно по едно на ден
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2006 во 13:14
Ти останаа прашања неодговорени, нели?!
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2006 во 13:16
многу се
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2006 во 13:20
Знам, затоа ЧЕКАМ и не се брзам .. немора и ти да се брзаш .. ќе те почекам јас, за тоа воопшто да не ти е гајле.
-------------
|
Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 20.Јуни.2006 во 13:38
Razgovor megu musliman i hristijanin na tema religia, ednostavno e nevozmozna. Toa, de fakto, se dva sprotistaveni sveta vo pogled na ucenjeto. Hristijanskata bogoslovija, a posebno pravoslavnata, e vo golema mera misticna, dodeka islamot ne e nisto drugo osven religija za masite, sostaven od pravila i propisi. Kako dokaz za ova tvrdenje ve povikuvam da ja dzirnete malku nivnata eshatologija i ke vidite kade (vo cii pregratki) im zavrsuva nadezta. Za hristijanite zakonite "prestanaa" so doaganjeto na Mesijata i zatoa hristijanstvoto nekomu moze da mu izgleda kako boza. Ve razbiram i ve pozdravuvam najdobronamerno.
|
Постирано од: Калпазан
Датум на внесување: 21.Јуни.2006 во 11:59
А кој е тогаш Богот?
Аллах ку акбар ел рахмет суллах?
Да не си ја утнал малце работата?
------------- Македонија - Моја Дежела
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2006 во 16:06
Православие, кажи барем дека СЕ ОТКАЖУВАШ!
-------------
|
Датум на внесување: 22.Јуни.2006 во 16:14
СЕ ОТКАЖУВАМ значи капитулација, а не капитулирам
Ама текстот е долг и само поради должината на текстот НЕ СЕ СОГЛАСУВАМ да разговараме на таков начин, т.е. да треба да биде одговарано на дузина прашања
Прашање по прашање со дискусија ДА
|
Датум на внесување: 24.Јуни.2006 во 19:20
DARKDOOG напиша:
Koga drugite bogovi ke gi napravat cudata sto gi pravese Isus togas moze da otvorime tema na muabet a do togas idete DOMAAAAAAAA |
Kade ti e Vistinata a ne cudata ? Zarem veruvas samo vrz osnova na cudata ? David Copperfield,pravi denes daleku pogolemi cuda. Lebdi vo vozduh,odi po voda,se ubiva pa ozivuva..........
Odi na temata "dali Muhammed e vo pravo" koga ke odgovoris na prasanjata koi gi postaviv,ke prodolzime so muabet za cudata... a ako nemas odgovor tamu da kazes,togas ne pojavuvaj se,sedi si DOMA.
Da ne pisuvam na sekade istoto,odi tamu pa vidi.
Sekoe Dobro.
|
Датум на внесување: 24.Јуни.2006 во 19:43
DARKDOOG напиша:
tocno no ne voskresnuva mrtvi, ne oprostuva grevovi, ne isceluva slepi od lepra
ajde dokazi mi |
Trk do temata koja ti ja predloziv,ima poveke prasanja,odgovori tamu,vo vrska so istoto prasanje e. Tamu ako odgovoris,togas ke prodolzime,da ne se brkame na sekade.
|
Датум на внесување: 08.Јули.2006 во 20:50
sard напиша:
Наскоро во прва прилика со задоволство. |
|
Датум на внесување: 09.Јули.2006 во 20:58
Миралем бе брат, што е работава со луѓево! Толку беше божеството Исусово, немаат што веќе да кажат! Еднаш викаа Бог .. ете немаат што да кажат сега, пропадна тоа дека е Бог .. сега отвориле тема дека е БогоЧовек
Кога незнаат што да кажат откако ќе декларираат дека Исус бил Бог отвараат тема дека тој бил БогоЧовек! За секунда го менуваат мислењето, го направија тој Исус играчка со која си игра кој си сака. Бесмислено, невидено, нечуено .. како во Бајките е работава со христијанството.
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јули.2006 во 15:32
ГОСПОД КОЈ НИКОГАШ НЕ БЕШЕ “ГОСПОД” Исламот е ЕДНИСТВЕНА религија која учи дека постои ПЕРФЕКТЕН ГОСПОД. А каков е тој перфектен Господ? Перфектен Господ значи дека НЕМА НИКОЈ КАКО НЕГО во природата негова и неговите атрибути. Да видиме како ова е објаснето во к*ранот "Say: He is God, the One and Only; God, the Eternal, Absolute; He begetteth not, nor is He begotten; and there is none like unto Him." (Holy Qur'an, 112:1-4) |
Да се пишува дека Господ е перфектен и да се опишува таа перфектност е исто како да пишуваш дека стариот човек е стар, детето е дете, таткото е татко и слично. Каков може да биде Господ освен Еден и Единствен (значи нема никој како Него), постои од секогаш, вечен, несоздаден. Ако ги нема тие атрибути не би бил ниту Бог. Уште првиот пат кога се сретнав со овие стихови ми беше чудно. За тие својства на Бог може спонтатно да се сретне но овде намерно се зборува за она кое е смешно така директно да се каже бидејќи делува како некој кој измислува топла вода. А sayhi дури и се фали како она што е подразбирано (топлата вода) еве во исламот е измислено.
Во Библијата има многу места кои пишуваат за тие атрибути но никаде намерно туку како дел од разните зборови на пророците или од кажаното од Бога пример „Јас сум Оној Кој што Сум“. Зборовите предвечен, бидете совршени како што е совршен Вашиот Отец не*есен и многу карактеристики ги има но нигде не се зборува директно да се опише Бог бидејќи тоа го подразбирал секој возрасен кој пишувал и секој кој читал за Бога Кој е Тој. Таквите описи дека Бог постои од секогаш, дека Тој е совршен се описи кои му се даваат на малите деца кои не разбираат што значи поимот Бог. Дали на муслиманите требало некој да им пишува како на мали деца каков е Бог бидејќи изгледа визијата требало да се присили од небожја да стане Божја.
Неколку извадоци:
Откровение 1:8
„Јас сум Алфа и Омега, почеток и крај, - вели Господ, Кој е, Кој бил и Кој иде, Седржителот“
слично Откровени 1:4 и 21:6
II Мојсеј 3:14
Бог му одговори на Мојсеја, велејќи: „Јас сум Оној, Кој вечно постои!“ Па продолжи: „Така ќе им кажеш на синовите Израилеви: „Оној кој вечно постои ме испрати кај Вас.“
6:2 И уште му зборуваше Бог на Мојсеја, па му рече: „Јас сум Господ.
3. Јас му се јавив на Авраама и Исака и Јакова како >>Семоќен Бог<<, а со името Мое како >>Господ<< не сум им се открил.
Ги има многу описи во псалмите
Може ли подобро да биде објаснет Господ? Ако прашаш некој христијани да ти објасни кој е Господ, каков е и тн ... тој НЕМА ДА ЗНАЕ ДА ТИ ОДГОВОРИ ЕДНОСТАВНО. Веројатно ќе поче да ти зборува за Тројството, за Синот па за Таткото па за Некој Трет што ете бил Свет Дух кој бил на земјата Секогаш .. после ќе рече дека дошол откако Исус заминал ... значи ќе ти направи БОЗА од сета работа. Нека ми извинат христијаниве, но НЕМА ДА МОЖАТ да објаснат за Господ вака едноставно со една реченица. Барав да ми објаснат и се што добивав беше нешто како ТЕКСТ, ФРАГМЕНТ очигледно научен на памет каде НЕ СЕ ЗБОРУВА за Господ туку се зборува за НЕКОЛКУ ГОСПОДИ .. а знаеме дека ГОСПОД не сака да му правиме ДРУГАРИ, одете во Стариот Тестамент и прочитајте за ова. Овој к*рански ајет требаше цел да го ставам во БОЛД, но МЕ НЕРВИРА ДА ИГРАМ СО БОИ како некои што прават. СО ТОА НИШТО НЕМА ДА ПОСТИГНАМ, а богами и вие ништо не постигнувате така, само ок, секој си има стил на искажување па како сакате пишувајте. |
Веројатно така ти одговориле бидејќи им било смешно да зборуваат за такви претпоставени работи дека Бог е вечен, несоздаден... Сакале да ти кажат нешто повеќе од тоа, нешто повеќе за природата на Бог. Прашај го едно дете христијанче ќе ти го даде одговорот на тоа што ти го кажуваш дека го знаеш за Бога, сакале да ти дадат подлабок одговор за природата на Бога, како на возрасен.
ОБјаснувањата кои ги добивав од христијаниве беа сведени на две причини зошто ете мислеле дека Исус е Господ а тоа се:
1. Тој е едно со таткото, и затоа тој ја има неговата природа
2. Тој во секој начин е како таткото но тој нее таткото
Мислам е ова добро обидено за да се свати тоа што го кажувате,нели?Сега, иако многу имаме дискутирано за ова, јас реков да си направиме РЕФРЕШ и да почнеме пак од почеток да се обидеме да ги РАЗЈАСНИМЕ РАБОТИТЕ па кој свати свати, кој не свати не свати ... ИЗБОРОТ Е НА ЛУЃЕТО КОИ ЌЕ ГИ ЧИТААТ КОМЕНТАРИТЕ дали со нашите коментари ќе постигнеме тие да Размислат што прават или не. Тоа е мислам работата со форумиве, секој да го каже своето па тие што читаат да Помислат и да Одлучат според нив кое е она праведното.Сега, да видиме некои цитати од Библијата кои зборавуаат дека Исус НЕ ЈА ДЕЛЕЛ/ИМАЛ ПРИРОДАТА БОЖЈА а НИТИ БИЛ ВО СЕКОЈ НАЧИН КАКО ГОСПОД! После овие цитати а и МНОГУ ДРУГИ изнесени во други теми, Исус Неможел да Биде Господ, но сепак реков Вие си Одлучувате. Но да кажам, да се рече дека Исус е Господ или Син Божји нее само ИЗИГРУВАЊЕ СО ГОСПОД, туку и НЕГОВО СТАВАЊЕ НА НЕЈНИСКО НИВО И НАВРЕДА НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА ЧОВЕЧКА!Сега, во ЦИТАТИТЕ ОД БИБЛИЈАТА ќе се реферирам на Исус како Господ за да се види АПСУРДНОСТА на тврдењето дека Исус бил Господ. Раѓањето на “Господ” "God" was created from the seed of David: "Concerning his Son Jesus Christ our Lord, which was made of the SEED of David according to the flesh." (Romans, 1:3) Господ создаден од семето Давидово(seed)! The Ancestors of "God": "The generations of Jesus Christ, the son of David, the son of Abraham." (Matthew, 1:1) ПРАДедото Господов, Абрахам! (ова може само ОЧИГЛЕДНО да стави до знаење дека Исус бил Пророк, како НЕГОВИОТ ПРАДЕДО АБРАХАМ, ТАТКОТО негов ДАВИД! Давид му бил татко на Господ? |
Иако за ова имаме со Миралем многу одамна зборувано и е расчистено ќе го одговорам повторно. Бог се отелотворил во човек. Тоа е во Божјата моќ да се отелотворува во одредена видлива појава. Бог како љубов сакал да го искупи Адамовиот грев. Човекот (Адам тоа сме сите ние) не можел сам да се искупи. Ѓаволот сигурно не би го искупил единствено тоа е Бог. Веројатно се очекувало дека спасението Бог ќе го испрати преку Ангелите. Меѓутоа Бог како Бог на љубовта Самиот слегол да ги исплати гревовите на човекот. Човекот како грешен морало да го покрие сопствениот грев. Доколку не го покрие Бог нема да му прости бидејќи би бил неправеден Бог кој простува гревови без причина. Божјото отелотворување не се случило надвор од природата туку требало во се да ја следи природата на човекот. Односно Бог да ја поприми природата на човекот и да се отелотвори како БОГ и ЧОВЕК т.е. како БОГОЧОВЕК. Затоа морало да помине низ се што поминува обичниот човек. Богочовекот го исполнува она коешто човекот не може да го исполни. Како што велиме дека верувањето во Бога спасува тогаш верувањето во делото на Богочовекот станува застапништво за оној кој верува (и се однесува соодветно) во тоа дело на Богочовекот Христос.
Иако Бог покажал дека е спремен од љубов кон своите створенија да им снисходи. Така ние ја видовме големата љубов на Бога кон нас. Во спротивно Бог за нас ќе беше само еден силен и моќен Бог, а со Неговото искупување на нашите гревови видовме колку повеќе од сето тоа Бог е пред се љубов. Затоа и претставата на исламот за Аллах е како силен и моќен, затоа што во исламот е отфрлена постапката на Божјата љубов кон човекот каква што Бог направил.
The Sex of "God": "And when eight days were accomplished for the circumcising of the child, his name was called Jesus." (Luke, 2:21) Господ очигледно е машко, пошто го Сунетлисале ... а женско неможе да се сунетлиса. Mary conceived Jesus like any other woman: "The days were accomplished that she should be delivered," (Luke, 2:6"And she being with child cried, travelling in birth, and pained to be delivered." (Revelation, 12:2) Марија го Породила Господ како секоја друга мајка! "God" Sucked The Paps of a Woman: "And it came to pass, as he spake these things, a certain woman of the company lifted up her voice, and said unto him, Blessed is the womb that bare thee, and the paps which thou hast sucked." (Luke, 11:27) |
Бог е безгрешно роден од Дева Марија која и по Неговото раѓање ја сочувува девственоста. Истото го тврди и исламот, но не затоа што тоа го сфатил и признал туку затоа што морал да го прифати. Штом веќе морало да се признае дека Исус бил најголем пророк после Мухамед, ако не се признаело дека бил безгрешно зачнат, тогаш ќе излезело дека Бог е вонбрачно дете на Марија (Бог да ми прости), ова би било преочебијна контрадикторност и лага.
Господ Цицал од Цицките на Жената, Мајкаму! The Country of Origin of "God": " |
И луѓето кои чисто и непорочно живеат имаат живот со дела кои изгледаат сосема поинаку од вообичаено кога гледаме истите дела на луѓето грешници. Така човечките постапки поради паралелната човечка страна на Богочовекот изгледаат сосема поинаку, чисто и свето од она кое за се*е како грешници што си го знаеме или претпоставуваме.
Jesus was born in Bethlehem of Judaea in the days of Herod the king. (Matthew, 2:1) Господ потекнувал од Бетлехем, имал Татковина! |
Господ нема татковина, но физичката појава на Богочовекот Христос во кого во човечко тело се отелотворил Бог Словото има причинско-последична поврзаност со просторот. Израелскиот народ е свештенички народ и со појавата на Христос проповедта за Бога чувана од Израелците и дообјавена од Господ Христос е отворена за сите народи.
The Occupation of "God": "Jesus was a carpenter by trade." (Mark, 6:3), "and the son of a carpenter." (Matthew, 13:55) Господ имал занат, работа! |
Уште еднаш ... Бог ја поприми природата на човекот и се отелотвори како БОГ и ЧОВЕК т.е. како БОГОЧОВЕК за да донесе спасение над Гревот и победа над смртта. Затоа поминал низ се што поминува обичниот човек. Богочовекот го исполнува она коешто човекот не може да го исполни. Како што велиме дека верувањето во Бога спасува тогаш верувањето во делото на Богочовекот станува застапништво за оној кој верува (и се однесува соодветно) во тоа дело на Богочовекот Христос.
Иако Бог покажал дека е спремен од љубов кон своите створенија да им снисходи. Така ние ја видовме големата љубов на Бога кон нас. Во спротивно Бог за нас ќе беше само еден силен и моќен Бог, а со Неговото искупување на нашите гревови видовме колку повеќе од сето тоа Бог е пред се љубов. Затоа и претставата на исламот за Аллах е како силен и моќен, затоа што во исламот е отфрлена постапката на Божјата љубов кон човекот каква што Бог направил.
The Transport of "God": "Behold, thy king cometh unto thee, meek, and sitting upon an ass." (Matthew, 21:5) "And Jesus, when he had found a young ass, sat thereon." (John, 12:14) Господ бил транспортиран на МАГАРЕ! "God" |
Тоа е само поттик и поука како ние христијаните треба скромно да се однесуваме. Ако Бог, Творецот на светот истовремено беше толку негорделив да влезе во Ерусалим на осле, тогаш како би очекувале дека ќе се однесува еден христијанин гледајќи го Господ колкава љубов имал, како треба да се живее и однесува. Направи паралела однесувањето на Господ и од таму на христијаните и однесувањето на Мухамед и од таму на муслиманите.
...скромност, љубов и кротост... ....освојување, освета и немири...
Was a Devout Jew: "And in the morning, rising up a great while before day, he went out, and departed into a solitary place, and there prayed." (Mark, 1:35) Господ бил Евреин и тоа ЈАК евреин! |
Бог се однесувал според законот даден на евреите.
Бог бил истиот Бог кој го дал и го исполнил еврејскиот закон кој ниеден човек не можел ниту може да го исполни. Луѓето поради сопствената гордост посакале закон. Бог и човек комуницираат. Бог им дал соодветен закон, но тие не го исполниле. Некои јудејци, муслимани сеуште се водат по законот кој не можат да го исполнат. Никој не го исполнува, а сепак велат дека преку него (законот) ќе се спасат.
Фамилијата на “Господ” "God" Was the Son of Joseph: "Philip findeth Nathanael, and saith unto him, we have found him, of whom Moses in the law, and the prophets, did write, Jesus of Nazareth, the son of Joseph" (John, 1:45) Господ бил Син на Јосеф, а кој бил Татко на Јосеф .. кој бил Татко на Исус? Давид, Јосеф? |
Како што реков, к*р'анот тврди дека Иса е безгрешно зачнат од Бог и Дева Марија. Значи Јосиф би требало да ти биде јасно се грижи за Марија и Исус, Исусовото потекло е од Давидовото колено. Всушност знаеш само користиш аргументи кои веќе ги знаеш. Ова веќе личи на мало дете кое само сака да се инаети.
Brothers and Brothers-in-law of "God": "And when he was come into his own country, he taught them in their synagogue, insomuch that they were astonished, and said, whence hath this man this wisdom, and these mighty works? Is not this the carpenter's son? Is not his mother called Mary? and his brethren, James, and Joses, and Simon, and Judas? And his sisters, are they not all with us? Whence hath this man all these things? (Matthew, 13:54-56) Господ имал браќа, голем фамилија!
|
Веќе е одговорено, а и од она погоре можеш да сфатиш.
Растот на “Господ” Spiritual Development of "God": "And the child grew, and waxed strong in spirit, filled with wisdom." (Luke, 2:40) Дужевно Господ се јакнел како што растел! Дали Господ СЕ МЕНУВА СО ТЕК НА ВРЕМЕ? Јас колку што знам тој СЕКОГАШ ОСТАНУВА ИСТ.
Mental, Physical and Moral Development of "God": "And Jesus increased in wisdom and stature, and in favor with God and man." (Luke, 2:52) На Господ му доаѓало знаењето лека полека РАСТЕЈЌИ! Па нели кај сите ЛУЃЕ е ИСТО, како што растеш се опаметуваш?
|
Ако ти станаа јасни причините зошто Бог се отелотворил во Богочовечки лик тогаш полесно е да се објасни и прашањето за Христовиот раст во премудроста. Како Бог и човек Христос со раѓањето го носел во се*е Божјото, значи носел нешто кое другите луѓе го немаат. Божјиот дел ги има сите знаења за овој свет. Од таму уште како дете отелотвореното слово има врска со целиот свет, ги има знаењата на целиот свет и има врска со Отецот. Но човекот има страна да нема веднаш полна свесност. Човечката страна немала полна свесност. Паралелно Бог ги имал знаењата и го гледал овој свет како Негов создател, но како човек раснел во свесниот дел. Нели кога ќе извлечеме некое сознание ние од несвесниот дел го извлекуваме во свесниот. Тоа сме го знаеле во се*е но со свесното осознавање потоа свесно и јасно знаеме . Господ со отелотворувањето ги имал апсолутните знаења и сили на светот во свесна форма на Божјиот дел, но неговиот човечки дел напредувал и се освестувал се до целосната полнотија на тој човечки дел од Богочовечката природа. Апсолутните моќи и знаења на Бог ги покажал со правење на дела кои укажуваат дека владее со се она кое Бог го владее: со природата (пр. бурата), со телото(пр. исцелувањата), со материјата (пр. со рибите), со гревот (пр. со опростувањето), со животот и смртта (Воскресението).
The Powerless "God" (Jesus) said: "I can of mine own self do nothing." (John, 5:30) шГоспод НЕМОЖЕЛ НИШТО ДА НАПРАВИ ОД Се*еСИ! Зошто тогаш да се мисли дека ТОЈ ГО ВОСКРЕСНАЛ ЛАЗАРА? СЕ ШТО ПРАВЕЛ ПРАВЕЛ СО ДОЗВОЛА НА ГОСПОД И НИШТО ТОА НЕ БИЛ ОД НЕГО ТУКУ ОД ГОСПОД, ЕДНИОТ ЕДИНСТВЕНИОТ. |
Бог Син е подреден на власта на Бог Отец. Се што прави прави со овластување на Таткото. И се што се прави во Божјата вера се прави со пренесено овластување од Бога, тоа го потврдуваат цитираните реченици. Господ син од Отецот го добива овластувањето при крштението од Св. Јован Крстител. Во моментот на крштевањето истото овластување Бог иако Бог но подреден на волјата на Отецот го добива од Отецот преку гласот кој сведочи за Него и од Светиот Дух кој слетува преку гулабот. Истото овластување кое Мухамед не може да го каже за се*е. Бидејќи никој не го овластил да биде Божји пророк не може да тврди дека она што го чул дошло од Бога.
"God" Was Ignorant of the Time. Jesus said: "But of that day and that hour knoweth no man, no, not the angels which are in heaven, neither the Son, but the Father." (Mark, 13:32) Господ НЕЗНАЕЛ за ДЕНОТ! Како кога ТОЈ БИЛ ЕДНО СО ГОСПОД? Ако сум јас ЕДНО со некого ( едно според ваше мислење) јас бил знаел СЕ ШТО ТОЈ ЗНАЕ ама Исус не занел! |
На ова е одговорено веќе три пати. Бог Отец е сеопфатен и знае се. Оние знаења кои бараат сеопфатност на сите знаења ги знае само Отецот. Додека истите знаења ги знае и Синот но не Самиот туку преку Отецот. Затоа и рекол дека не знае само Единиот Бог Отец знае. Но Синот ги знае (дознавајќи) од Отецот (не од сопствено), всушност знае за целиот план за човекот и од предвечниот совет на трите лица на Света Троица.
"God" Was Ignorant of the Season: "And on the morrow, when they were come from Bethany, he (Jesus) was hungry: and seeing a fig tree afar off having leaves, he came, if haply he might find anything thereon: and when he came to it, he found nothing but leaves; for the time of figs was not yet." (Mark, 11:12-13) Господ НЕ ЗНАЕЛ КОЕ ГОДИШНО ВРЕМЕ Е! Па можел Господ барем да му шепне за ова, ако ете не му кажал за ДЕНОТ, оппссс Господ да незнае кое годишно време е?! "God" |
Тоа е од таму што земјата е тркалезна, и Господ тоа го знаел па затоа Судниот ден ќе се случи различни годишни времиња за луѓето од различни места. Гледаш како Библијата исто така зборува за природата и нејзините појави (формата на земјата) само бара да се биде ептен мудар или самиот Бог да ги открие тајните.
Was Unlettered: "Now about the midst of the feast Jesus went up into the temple, and taught. And the Jews marvelled, saying, How knoweth this man letters, having never learned?" (John, 7:14-15) Господ бил НЕПИСМЕН= Unlettered! "God" Learnt Through Experience: "Learned he obedience by the things which he sufered." (Hebrews, 5:8) Господ учел од грешките, од случките во животот!!! НЕЛИ ТОЈ ТРЕБАШЕ ДА БИДЕ СЕЗАЕН! Ваква ли е ЕДИНСТВЕНОСТА ВО ПРИРОДАТА БОЖЈА, ВАКА ЛИ НА СЕКОЈ НАЧИН Е КАКО ТАТКОТО? Тешко е да се каже дека бил ИСТ како таткото, досега НЕГЛЕДАМ никаква сличност во НИШТО.
|
Ова е исто со „раснењето во премудроста“. Практично истото прашање - истиот одговор.
Провоцирањето на “Господ” The Devil Tempted "God" For 40 Days: "And immediately the spirit driveth him into the wilderness. And he was there in the wilderness forty days, tempted of Satan." (Mark, 1:12-13) Ѓаволот го Искушувал на Господ! ЃАволот да има влијание дури и на Господ? |
Што те чуди? Прво ѓаволот не бил сигурен дека тоа е Господ, второ не се спротивставил ли ѓаволот на Господ уште пред Адам иако знаел дека ќе изгуби. А реченицата „ЃАволот да има влијание дури и на Господ?“ сигурно ти е јасна дека е погрешна бидејќи ѓаволот не успеал во искушенијата (ако си го прочитал текстот), во што сигурно ќе успеел доколку се работело само за човек, а не за Бог и човек.
The Devil Tempted "God" Continuously: "And when the devil had ended all the temptation, he departed from him for a season." (Luke, 4:13) |
Бог се отелотворил во човек искусил се што искусуваме и ние освен грев. Ги искусил и ѓаволските искушенија што човекот ги искусува за да не може човекот да му се правда дека ти бараше нешто кое ние не можевме да исполниме. Директното искушување од ѓаволот е во текот на 40 дни во пустината, но и понатаму го искушува, пример со Петровите зборови да не зборува Господ дека треба да пострада, на што Господ му вели „Оди од мене сатано, затоа што ме искушуваш“.
Ѓаволот постојано го искушувал на Господ! Like the Sinners, "God" Was Tempted In All Things: "But (he) was in all points tempted like as we are, yet without sin." (Hebrews, 4:15) Како СИТЕ ГРЕШНИЦИ, ГОСПОД бил Искушуван во СИТЕ РАБОТИ! True God Cannot be Tempted With Evil: "God cannot be tempted with evil, neither tempteth he any man." (James, 1:13) Вистинскиот Господ НЕМОЖЕ ДА БИДЕ ПРОВОЦИРА/ИСКУШЕН од Ѓаволот! Only The Ungodly Are Tempted With Evil: "But every man is tempted, when he is drawn away of his own lust, and enticed." (James, 1:14) Секој ЧОВЕК Е ИСКУШУВАН кога ќе биде занесен од Страстите Негови! |
Ѓаволот не бил сигурен дека тоа бил Господ и го искушувал, но како што знаеш искушенијата не успеале.
Во животот Бог не искушува никого, човекот е искушан од ѓаволот и од сопствените страсти, затоа луѓето нека не мислат дека искушенијата им доаѓаат од Бога.
Значи премногу буквалистички земени реченици и спротивставени за да излезе контрадикторност.
|
Датум на внесување: 20.Јули.2006 во 17:20
Мисијата на “Господ” The Confession and Repentance of "God": before the beginning of his public ministry: "Jesus was baptized by John the Baptist" (Matthew, 3:13), "which signified the confession of sins" (Matthew, 3:6), "and repentance from sins (Matthew, 3:11) Господ се ПОКААЛ и ги КАЖАЛ ГРЕВОВИТЕ. СЕ ПОКААЛ ЗА ГРЕВОВИТЕ? НЕЛИ ТОЈ БЕШЕ БЕЗГРЕШЕН? Така мислам ми кажувавте тука на форумов, дека Исус бил безгрешен тој гледај ги кажал гревовите, признал, и се покаал!!!! |
Крштевањето значи признавање на Божјата власт. Признавајќи го Бога се добива осенување со Светиот Дух. За Господ Христос тоа е знак на овластувањето од Бог Отец за мисијата на земјата.
Јован ги повикувал Израелците на покајание и ги крштевал.
Текстот на кој се повикуваш гласи: „и се крштеваа од него во реката, исповедувајќи ги своите гревови“, што значи дека крштевањето и исповедувањето биле одвоени постапки. Некои од нив после крштевањето и се исповедувале.
Баш во овој дел се гледа непримерното користење на Библиските делови. Еден читател не може да се користи со еден дел од Библијата како да е точен, а да отфрла друг како неточен при тоа без никаков критериум. Така ако ги читаш цитатите погоре зошто не ги читаш цитатите веданш до нив во кои се вели:
Матеј 3:16
И штом се крсти, Исус веднаш излезе од водата. Одеднаш Му се отворија не*есата, и Го виде Духот Божји да слетува како гулаб и да се спушта на Него.
17. И ете, глас од не*есата говореше: „Овој е Мојот возљубен Син, Кој е по Мојата волја“.
Значи ако веруваше во претходните цитати верувај и во цитатите на овластувањето и издвојувањето на Христос кое никој друг не го доживеал.
А ако веруваш и во тие цитати тогаш... ако Христос се крстил, зошто Мухамед и другите муслимани не се крстат? Кој греши тука? Ако згрешил Христос тогаш не прифаќајте го за пророк, ако не згрешил тогаш постапете како што постапувал. Уште една ситуација, Мухамед го признава Христос како пророк, а не постапува како што Христос постапувал и проповедал. А ако Библијата е целосна лага не ја користете како „поучна книга“ вадејќи цитати од неа.
"God" Did Not Come to Save the Sinners: |
Напротив Христос вели на едно место дека не дошол за праведниците туку за да ги спаси грешниците!
Мт 9:13
одете и научете се што значи: „Милост сакам, а не жртва“. Зашто не сум дошол да ги повикам праведниците, туку грешниците, на покајание“.
"And when he was alone, they that were about him with the twelve asked of him the parable. And he said unto them, unto you it is given to know the mystery of the kingdom of God: but unto them that without, all these things are done in parables: That seeing they may see, and not perceive; and hearing they may hear, and not understand; lest at any time they should be converted, and their sins should be forgiven them." (Mark, 4:10-12) ГРЕВОВИТЕ СЕ ПРОСТУВААТ И СЕКАКО ИСУС НЕ ДОШОЛ ДА ЗЕМЕ НИКАКВИ ГРЕВОВИ! И видете она за што зборуваат муслиманите, дека очи некои имаат не гледаат ... од вас сме го копирале :))))) |
Ова е текстот:
Марко 4:10
А кога остана Сам, оние што беа околу Него, заедно со дванаесетте, Го прашаа за параболата.
11.И им кажа: „Вам ви е дадено да ги знаете тајните на Царството Божјо, а на оние, надворешните, се ќе им се кажува во параболи,
12. за да гледаат со очи, и да не видат; да слушаат со учи, и да не разбираат; ОТИ СЕ БОЈАТ да не се покајат некогаш, та да им се простат гревовите“.
Оние кои ја бараат вистината ќе ги разбираат параболите и ним од Бога ќе им бидат разјаснувани, а тие кои бегаат вистините нема да разбираат и нема да се покајат.
"God" Came For The Jews Only: "But he answered and said, I am not sent but unto the lost sheep of the house of Israel." (Matthew, 15:24) Господ дошол САМО ЗА ЕВРЕИТЕ, а што со другите? Како ги зел гревовите на Сите кога ДОШОЛ САМО ЗА ЕВРЕИТЕ?! |
Христос беше дојден при евреите, но евреите не го прифатија, така што на гранката од која отпаднаа евреите се накалемија другите народи кои го прифатија. Но Израелскиот народ иако народ кој го отфрли Бог е избраниот народ и Бог ќе го води до моментот на покајание и помирување.
Војствен “Господ” The Strong-Arm Method of "God": "And he went into the temple, and began to cast out them that sold therein, and them that bought." (Luke, 19:45). "And the Jews' passover was at hand, and Jesus went up to Jerusalem, and found in the temple those that sold oxen and sheep and doves, and the changers of money sitting: and when he had made a scourge of small cords, he drove them all out of the temple, and the sheep, and the oxen; and poured out the changers' money, and overthrew the tables." (John, 2:13-15) Господ знаел и да се нанервира па да расфрла се од лутина. Што да му се спротиставеше некој?! |
Господ ни дал пример. Учиме од настанот дека природно е во ретки ситуации кога некоја свестост е сквернавена да се дозволи гневот да излезе надвор. Но не да се живее во гнев, само по редок исклучок и тоа за горната причина, сквернавење на свети нешта. Но како што пишува на друго место ноќта да не ве затекне во гнев, значи кратко да трае, а не да биде константна животна состојба каква што е во исламот.
Лично гневот сум дозволил да ме опфати кога гледам како посегнуваат по детската невиност и слично.
The "God" of War: Jesus said: "Think not that I am come to send peace on earth: I came not to send peace, but a sword." (Matthew, 10:34) |
Христос е јагнето Божјо, но Неговиот мир ќе донесе раздор. Мечот значи поделба, луѓето ќе се поделат на оние кои ќе го прифатат неговиот мир и оние кои ќе го отфрлат. Како што гледаме тоа и се случило(ва). Така што Неговиот мир им донел внатрешен меч и раздор на многу заедници, индивидуални, брачни, фамилијарни, внатредржавни, меѓудржавни поради. Но причината е во тоа што злобните не можат да го прифатат тој мир.
The Sabre-Rattling "God": Jesus said: "And he that hath no sword, let him sell his garment, and buy one." (Luke, 22:36) Некој Зошто дошол Господ на земјата? Да донесе Мир или што?!!!!! Нешто многу бил по сабјите (во денешен ден би бил по пушки,пиштоли) па дури ги советувал луѓето ако немаат пари да продадат нешто и да си купат. |
Јасно е дека Господ нешто повеќе мислел со тоа. Лично не знам кое е значењето но нешто имал на ум, затоа што читај што вели подолу преку еден стих:
Лука 22:38
А тие рекоа: „Господи, еве овде има два ножа.“ Он им одговори: „Доволни се“.
се гледа дека има некоја друга причина
а понатаму...
50. И еден од нив го удри слугата на првосвештеникот и му го отсече десното уво.
51. А Исус одговори и рече: „Оставете го тоа, запрете!“ Па кога се допре до неговото уво го излекува.
а во Матеј 26:52
Тогаш Исус му рече: „Врати го ножот на местото негово, ЗАШТО СИТЕ ШТО СЕ ФАЌААТ ЗА НОЖ, ОД НОЖ ЌЕ ЗАГИНАТ“.
Ова јасно го изразува Христовото мислење за користењето на оружјето.
"God" Walked in Fear of the Jews: "Then from that day forth they took counsel together for to put him to death. Jesus therefore walked no more openly among the Jews." (John, 11:53-54) Господ СЕ ПЛАШЕЛ ОД ЕВРЕИТЕ и не чекорел отворено пред нив!! Се криел за да не го убијат? А не дошол ли тој Господ да умре своеволно за нашите гревови?!! |
Во текстот не пишува дека Бог се плашел од Евреите:
Јован 11:53
Од тој ден, пак, се согласија да Го убијат.
54. Заради тоа Исус веќе не одеше јавно меѓу Јудејците, а оттаму отиде во крај, близу една пистина, во градот наречен Ефрем, и таму се задржа со учениците Свои.
Тука за еден верник во Бога нема ништо чудно... знаеме дека на луѓето Господ им смета, сакаат самите да бидат богови, ако не и поголеми од Бога. Да не го отфрлаат Бога немаше луѓето ни да бидат на земјата. Значи тој текст потврдува дека е точен а ме чуди што има за те*е тука необично.
Прочитајте ги овие работи, ОВА СЕ ВИ Е ВО БИБЛИЈАТА (ако имате иста верзија – Кинг Џејмс Верзија) и размислете, не друго ... само РАЗМИСЛЕТЕ во врска со ова! ВЕ ИЗЛАЖАВ ЛИ НЕШТО? ИМА ЛИ ПОГРЕШЕН ЦИТАТАТ? НЕ ГО ПИШУВА ЛИ ОВА ВО ВАШАТА ЗБИРКА НА КНИГИ (БИБЛИЈА)? Ваков Господ ли сакате? Во ваков Господ ли верувате? Исус луѓе не бил Господ, нее Господ нити има да биде Господ ... тој е уште еден пророк Божји. |
Така можеш да ги замачкуваш оние кои не ја прочитале Библијата. Јас и оние кои сме ја прочитале многу пати јасни ни се толкувањата во горните библиски текстови. Исто така треба да одговориш на прашањето: Ако го прифаќаш Христос како пророк зошто не ги следиш неговите дела и постапки кои се спротивни на учењето на Мухамед. Не може ем да веруваш во Христос ем кажаното да не го почитуваш. Исто така не можеш да се користиш со цитати од Библијата дел како да се точни, а дел како да се погрешни. Или отфрли ја во целост или целосно прифати ја. А за духот на верата, дека тоа е Божји дух може секој да осети, ако види какви плодови верата оставила кај оние кои искрено ја прифатиле и практикувале. Со истото тешко може да се пофалат муслиманите бидејќи израѓа луѓе како Осама бин Ладен, Басаев, Заркави, Мула Омар... ги има на илјадници.
|
|