|
ДАЛИ ИСУС Е БОГ? |
Внеси реплика | страница <1 7891011 24> |
Автор | ||
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ISUS GOSPOD E
IME E NAD SITE |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
becenevem
Сениор Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
na ova prasanje samo TOJ moze da dade odgovor.
|
||
Azrael
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dal veke
ama ti ne si hristijanin taka da |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
becenevem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
koj go slusna? |
||
Azrael
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mislam deka da teram dijalog posle ova sto go procitav bi bilo kako da preturam od prazno vo shuplivo nema da ima fajde Koj cital Biblija znae |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
moze da ja cita covek biblijata kolku saka ... a dali ja razbira e prasanje ... inaku nasiot um ne raboti linearno ... taka da so citanjeto samo se bunime ... eve na primer ako sakam da napisam nesto .. prvo pocnuvam so ... 1 2 3 3 4 5 . . . n . . . beskonechno = Bog ... znachi citame odnopaku .... |
||
PARADISE MACEDONIA
|
||
becenevem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
i da ja citam biblijata nema da slusnam nisto.
|
||
becenevem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nekoj rekol; Bog ne umira vo onoj moment koga ke prestaneme da veruvame vo negovoto postoenje. Naprotiv, nie sme tie koj umurame onoj den koga nasiot zivot prestanuva da bide osvetlen od postojaniot sjaj na zacudenosta koja sekoj dnevno se obnovuva, a cii izvor ni e nepoimliv. Ne mozeme da se raspravame okolu eden zbor, zatoa sto “Bog” e samo zbor, poim. Nikogas ne se raspravame za realnosta, se raspravame za mislenjata, poimite ideite. Otfrlete gi svoite ubeduvanja, poimi, predrasudi i ke razberete. Toma Akvinski rekol: „eve koja e krajnata tocka na covekovoto spoznanie za Boga-znaeme deka ne znaeme sot e Bog“.Vo Indija postoi edna santskritska izreka koja go objasnuva takviot pristap: neti,neti-sto znaci: |ne e toa, ne e toa“. Toa e taka nareceniot pat na negacija. C. S. Luis pisuval dnevnik dodeka negovata zena umirala. Go narekol dnevnik na bolkata. Samo sto se ozenil so taa zena sto mnogu ja sakal. Togas na svoite ptijateli im rekol: „ Bog mi podaril vo seesetata ona sto mi go skrati vo dvaesetata“. Koga taa so teski maki umrela, luis veli deka negovata vera se urnala kako kula od karti. Togas se prasal: „dali e Gospod tatko poln so ljubov ili mozebi se zanimava so vivisekcija“? Postojat sovrseni dokazi za dvete prewdpostavki! Ponekogas najdobro sto moze da ni se sluci e nekoja nesreka koja ne budi i ne tera da se soocime so realnosta. Samiot luis veli deka pred svojata tragedija nikogas ne se ni somneval deka lugjeto ziveat i po smrta, no potoa veke ne bil siguren vo toa. Zosto? Zatoa sto za nego najvazno bese taa da zivee. Inaku luis e majstor vo sporeduvanjeto na analogijata. „Toa e kako konec“, rekol. „Nekoj ke ve prasa: moze li ovoj konec da izdrzi osumdeset kilogrami? Ke mu odgovorite deka moze. Dobro, ke go obesime togas tvojot najdobar prijatel. A vie velite pocekajte malku, podobro da proveram, poveke ne ste sigurni. Vo svojot dnevnik luis pisuva deka nisto ne mozeme da znaeme za Bog, i deka duri nasite prasanja se apsurdni za toa. Zosto?Toa e kako primerot so slepiot covek koj prasuva: „dali zoltata boja e kusa, ilidolga?“ neti,neti, ne e toa. „Dali e gorka ili slatka“? Ne,ne. „Dali e mazna, ili rapava“? Ne,ne. Slepiot nema zborovi ili poimi koja bi mu ja prestavile bojata za koja nema nikakva idea, iskustvo ili intuicija. Mozete da mu objasnuvate samo preku analogii. Sto i da ve prasa mozete samo da mu odgovorite: „ne,ne.“ Ete do kade dopira coveckoto soznanie za Boga-do soznanieto deka ne znaeme. Nasata golema tragedija e sto mislime deka nesto znaeme. Mislime deka znaeme-toa e nasata tragedija. Zatoa nikogas ne ja otkrivame. Toma Akvinski go rekol i slednoto: „site sili i siot napor na coveckiot um, ne mozat da ja objasnat sustinata na edna obicna |
||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Navistina vi ste za da ve prijavam vo ginesovata kniga za odrekuvanje sekakov vid argumenti.
Pravoslavie tebe moram edno da ti priznam , navistina si strucnjak (strucnjak za degradacija na biblijata)
Niz postovite procitav sekakvi argumenti , Miralem navede tuka dosta biblijski stihovi koi argumentiraa deka Isus ne e bog nitu Sin Bozji, Pravoslavie pak od druga strana se obiduvase da dade biblijski stihovi so koi se obiduva da go demantira Miralem , i sea sto.....
nisto , no edntna rabota tuka si uspeal kristalno da go dokazes Pravoslavie. Dodusa ni jas koa bi se obidel ne di uspeal da dokazam tolku slikovito kolku e samo kontradiktorna biblijata .
ako gi poglednete site tie stihovi koi gi ima navedeno Miralem i gi sporedite so site tie stihovi koi gi navede Pravoslavie, ke vi stane jasno za sto vi zboram, i seto toa e produkt na edna kniga koja e dadana od Boga na covekot , od Bogot koj e celosen, nepogresen....koj sto ne smee da bide kontradiktoren, inaku kakov e toj Bog koj sto e kontradiktoren na toa sto go kazuva.
no toa verojatno na vas ne vi preci
Mene mi e seedno vo sto vie veruvate , sekoj za sebe ke si odgovara , ali posto sme tuka da debatirame , togas da iznesam i jas nekoi moi mislenja i ubeduvanja:
eve go bogot vo koj jas veruvam:
suretul IHLAS 112
jas ne znam zosto kristijanite seuste ne mozat da svakat koj e nivniot bog ili pak seuste tvrdad deka otecot sinot i svetiot duh e nivniot bog, koa isus jasno im ima kazano koj e bogot komu on se obraka i molitvite komu mu gi praka ke citiram od biblijata:
marko 10:18
А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар! Никој не е добар освен Единиот Бог.
marko 12:29-30
Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ,
и љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’!” kako sto gledate isus ne veli otecot sinot i svetiot duh e mojot bog?!!!
tuku ima samo eden edinstven bog
jovan 17:3
А ова е вечен живот: да Те познаат Тебе, Единствениот вистински Бог, и Исуса Христа, Кого си Го испратил.
isaija 43:11
Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене.
isaija 45:20-21
21 Објавете, изнесете ги своите докази, советувајте се заедно: Кој го навести тоа од старини и Кој прорече оттогаш? Не Јас ли, Господ? Нема друг Бог освен Мене; праведен Бог и Спасител нема освен Мене. 22 Обратете се кон Мене за да се спасите, сите краишта на земјата, зашто Јас Сум Бог и нема друг! i pocituvani kristijani zborot krist koj sto se upotrebuva vo biblijata ne e ime tuku e titula, i sekako deka nie muslimanite se slozuvame deka Isus e krist.
potekloto na zborot krist e od grckiot zbor "Christos" koj pak e preveden od hebrejskiot zbor "Masiah" i nie Muslimanite potvrduvame deka Isus e Mesia, kako i sto ke procitate vo k*r'anskiot ajet
Ali Imran 45
A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih;
no nie muslimanite ne veruvame deka Isus e Bog , tuku deka e Bozji prorok i toa od najcenetite, imeno isus i nikogas ne se narekuval sebesi Bog.
AN-NISA 171
O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
an-nisa 155-158
Ali zato što su zavjet prekršili i što u Allahove dokaze nisu povjerovali, što su ni krive ni dužne vjerovjesnike ubijali i što su govorili: "Naša su srca okorjela" - Allah im je, zbog nevjerovanja, njihova srca zapečatio, pa ih je samo malo vjerovalo -
i zbog nevjerovanja njihova i zbog iznošenja teških kleveta protiv Merjeme
i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.
At-Tawba - Pokajanje 31
Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naređeno im je da se samo jednom Bogu klanjaju - nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni Njemu ravnim smatraju.
An-nisa 172
Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob, pa ni melekima, Njemu najbližim. A one kojima bude zazorno da se Njemu klanjaju, i koji se budu oholili, Allah će ih sve pred Sebe sakupiti
Al-Baqara 253
Neke od tih poslanika odlikovali smo više nego druge. S nekima od njih je Allah govorio, a neke je za više stepeni izdigao. A Isau, sinu Merjeminu, jasne smo dokaze dali i Džibrilom ga podržali. Da je Allah htio, ne bi se međusobno oni poslije njih ubijali, kad su im jasni dokazi već došli, ali oni su se razišli; neki od njih su vjerovali, a neki su poricali. A da je Allah htio, oni se ne bi međusobno ubijali, ali Allah radi ono što On želi.
Al-Bayyina - Dokaz jasni Bismillahi rrahmani rrahim
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
toa e bogot na koj povikuval Isus a.s i na koj povikuva Muhammed s.a.w.s
no znam deka vie kao i sekogas tvrdoglavi povtorno ke zapnete sveta trojca pa sveta trojca ( otecot sinot i svetiot duh ) mada ni vie samite nemate pojma na sto toa povikuvate.
kako da se povikuva nekoj vo nesto koa ni samiot ne znae sto e , ali neka vi e...
jas znam deka vie ne se ni obiduvate da izvlecete pouka od seto ova , no se nadevam deka citatelite na ovoj forum , se po ostroumni od vas pa ke se nafatat sami da citaat i sami da baraat argumenti za da dojdat do vistinata.
E sea da vidime koj e vasiot Bog?!!!
vie se povikuvate na sveti trojca i , znaci "OTECOT, SIONOT, I SVETIOT DUH" i velite deka toa e vasiot bog vo koj sto vie veruvate ,
OTECOT, SINOT I SVETIOT DUH=BOG ili obratno velite 3=1 i 1=3 , pa gospoda ne postoi matematika vo ovoj univerzum koj bi mozel ova ravenka da ti ja dade,
i pokraj toa velite deka toa se tri licnosti vo edno i ne prifakate deka toa se tri odelni licnosti.
tie se tri licnosti vo edno ( BOG) koj se naoga vo nedesata, i koi sekoj si ima svoi ingerencii i nikoj ne se mesa vo ingerenciite na drugite (otecot si ima svoja zadaca , sinot svoja zadaca, svetiot duh svoja zadaca ).
V gore navedenite postovi duri se obidovte da dadete i objasnuvanje koj kakvi ingerencii ima i sekoj eden za sto e zadolzen.
Velite Otecot sozdava se sto e vidlivo i nevidlivo, svetiot duh dava zivot, pa ako Otecot e toj koj sto sozdava zosto mora svetiot duh da dade zivot koa on ne e sozdatel na nisto, i vprocem koj voopste e ovoj sveti duh, ke moze nekoj da mi kaze?!!!
Arno ama dojde vreme koa Isus trebase da se rodi, i se rodi.
ISUS SE RODI
I sea Bzjiot Sin se rodi na zemjata. Arno,no sea nastana problem vo nebesata?!!!
sea od Sveta Trojca koi se na nebesata "OTECOT, SINOT GO NEMA VEKE NA NEBESATA , I SVETIOT DUH" vi se preimenuva bogot vo SVETA DVOJCA,
i tuka sea koa veke sekoj eden od niv si ima svoi ingerencii vo nebesata , STO STANA SO INGERENCIITE NA SINOT BOZJI i OBVRSKITE KOI GI IMASE NA NEBESATA, imajki predvid deka nikoj na nikogo ne mu se mesa????!!!!!!!!!!
PA GOSPODA VIE GO IZGUBIVTE VASIOT BOG.
Doktrinata koja vie ja imate za Sveta Trojca stana veter i magla, no verojatno toa na vas nema da vi preci i ke si prodolzite maglata da si ja cistite so lopata.
Pravoslavie , ovoj e bogot na koj ti me povikuvas da poveruvam?!!!....od druga strana go imame cistiot k*r'AN koj kristalno jasno ni kazuva koj e ALLAH s.w.t...... pokraj vakvite argumenti ocekuvas da muslimanite tebe ti poveruvaat a ne na ALLAH s.w.t?!!!!
na vistina ste za zalenje , daj coveku pokraj tolku argumenti pokaj se i prifati ja vistinata... Pravoslavie veruvaj mi ne e sramno da si porazen i da kleknes pred vistinata ....
2. Al-Baqara Medina - 286 ajeta Bismillahi rrahmani rrahim U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Pravoslavie navistina posakuvam od se srce da stanes i da se najdes sebe si vo prvite 5 ajeta , i se nadevam deka ke proraboti tvojot razum i nema da dozvolis da stanes del od onie koi gi opfaka 6 i 7 ajet.
Ti pozeluvam se najubavo
i sto poskoro da stanes nas brat ako si iskren vo tvoite nameri, a ALLAH najdobro znae sto imas ti vo tvoeto srce. Изменето од Ebu-Hurejre - 04.Октомври.2007 во 06:54 |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ebu (или кој и да си), очигледно многу работи од христијанството не ти се јасни, во случајов доктрината за Тројството и божественоста на Исус, затоа и постов погоре ти е турли тава Втор пост ти е ова на форумов и одма копи-пејст (спам), се надевам нема и следните да бидат такви.
Бидејќи повеќето од работите од христијанстовот што те бунат и што ги спомнуваш се веќе обработени, за да не спамирам и јас, ќе ти посочам линкови од пораките од каде можеш да си прочиташ...
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
me ne mi se sovrseno jasno a toa sto copi past , toa e copy past od mojot prv post za na de pisuvam 2 pati.
i sekako neka kako i sekogas vasite odgovori se od tipot: VIE STE VO GOLEMA ZABLUDA , ti ne znaes nisto , ti ne ja znaes biblijat i sve taka nie sme tie koi nisto ne sme znaele , a vie koi tolku mnogu ste znaele ne ste vo sostojba da dadete nikakov odgovor, i niz forumov dosta se iznacitav od tvoite postovi pa jasno mi e deka ni temas nikakvo znaenje......aj sea od doma pa vo crkva , pa neka te sovetuvat malku kako da debatiras.
a za toa kolku si imam vrska prasaj gi vasite propovednici koi sekogas ostanuvaa so prsti vo usta nemozejki da se branat pred argumentite, setajte malku i prasajte malku kako se blamiraa pred svoite vernici, patetika do nesvest
|
||
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За Христијаните Исус Христос Е Бог.
За Муслиманите Исус Христос е _____________ За атеистите Исус Христос е _______________ |
||
Без коментар
|
||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Neli ti kazav deka za onoj koj neznae,naj golemo znaenje e molcenjeto,oti sekoe otvoranje na ustata e bruka za okolinata negova ?
Ti kazav ednas na sto me potseti.... na sportskiot komentator koga za sumulikoski izjavi deka koga ke ja fati topkata rizik e za nasata reprezentacija.Taka i ti,koga ke ja fatis tastaturata,rizik si za Hristijanskata religija.
Neli za trojstvoto go dadovte ednas edniot i edinstven odgovor,deka e NEOBJASNIVO I NESVATLIVO,,,, DEKA KOJ KE PROBA DA GOS VATI KE SE IZGUBI...... PA DALI TREBA DA SE ZAMARAME POSLE TAKVI IZJAVI SO TROJSTVOTO ?
Dali Isus e Bog,toa odavna uste go razjasnivme. NE NAJDOVME NITU EDEN EDNISTVEN CITAT OD BIBLIJATA KADE STO ZBORUVA ZA NESTO SLICNO DA UKAZUVA NA TOA DEKA ISUS E BOG.
Od moite postovi (kako sto i mozea eve da zabelezat) vidovme JASNI CITATI od Biblijata vo koi Isus Jasno kazuva deka ne e Bog,od tipot "BOG E POSILEN OD MENE,JAS NEMOZAM NISTO BEZ BOZJA DOZVOLA,CITATI KADE STO ISUS SE MOLI (NA KOGO ?) I mnogu mnogu jasni dokazi kade sto JASNO se gleda deka Isus NE E BOG. Isus NE E SEZNAEN. Isus NE E SEMOKEN.
Eve ti ednas so red od edna malecka brosura:
1. Бог е сезнаен... но, Исус не бил. Кога се зборува за Судниот Ден, Исус јасно дал доказ за ограниченоста на неговото знаење, кога рекол; „А за тој ден и час никој не ни знае, ни ангелите небесни, ниту синот, а само Отецот“. (Марко 13:32, и Матеј 24:36); Но, Бог знае сé. Неговото знаење е без никакви ограничувања. Дека Исус, како што и самиот признал, не знаел кога Судниот ден ќе се случи, е чист доказ дека Исус не е сезнаен, а оттаму и дека Исус не е Бог. 2. Бог е Семоќен...но, Исус не бил. Дoдeкa Исус извeдувaл мнoгу чудa, тoj сaмиoт признaл дeкa мoќтa штo тoj ja имaл нe билa нeгoвa сoпствeнa, туку дека потекнува од Бoг, кoгa тoj рeкoл; „…Вистина, вистина ви велам: Синот не може да прави ништо сам од Себе, ако не Го види Отецот да прави…“ (Јован 5:19); Пoвтoрнo тoj рeкoл; „Но јас ништо не можам да правам сам од себе. Како што слушам така и судам, и мојот суд е праведен, оти не ја барам волјата моја, а волјата на Отецот, Кој што Ме пратил.“ (Јован 5:30); Нo, Бoг нe e сaмo Сeмoќeн, Тoj истo тaкa е и извoрoт нa сeтa мoќ и власт. Дeкa Исус, сo нeгoвo личнo признaвaњe, нe мoжeл ништo дa нaпрaви oд свoja рaкa, e jaсeн дoкaз дeкa Исус нe e сeмoќeн, a оттаму и дeкa Исус нe e Бoг. 3. Бог нема свој Бог....но, Исус имал свој Бог. Бог e основниот судиja и зaштитник на ситe, и Тoj нe сe пoвикувa, ниту пак сe мoли нeкoму. Нo, Исус признaл дeкa постои некој, Кoгo што тoj гo вeличeл и кoму сe мoлeл, кoгa тoj рeкoл; „…Се враќам при мојот Отец и вашиот Отец, при својот Бог и вашиот Бог“ (Јован 20:17); Исто така се пренесува дека тoj плaчeл дoдeкa бил нa крстoт; „Боже мој, Боже мој, зошто Си ме оставил?“ (Мaтej 24:76); Доколку Исус е Бог, тoгaш нeли ќe трeбa oвa дa сe прoчитa, „Сaмиoт jaс, сaмиoт jaс, зoштo си мe зaбoрaвил?“ Зaр нe би билo тoa чистa бeсмислицa? Koгa Исус ja кaжувaл Гoспoдарската Мoлитвa (Луka 11:2-4), зaр тoj си сe мoлeл сeбeси? Koгa вo грaдинaтa нa Гeстиманија тoj сe мoлeл, „… Оче мој, ако е можно, нека ме одмине оваа чаша; но не како јас што сакам, туку како Ти.“ (Мaтej 26:36-39); Дaли Исус си сe мoлeл сeбeси? Дeкa Исус, сo свoja дoзвoлa и oд свoja рaкa, гo признaвaл, вeличeл и му сe мoлeл нa другo битие кaкo Бог, e чист дoкaз дeкa сaмиoт Исус нe e Бoг. 4. Според Библијата, Бог е невидлив за луѓето...но, Исус бил месо и крв. Дoдeкa илјaдници луѓe гo видeлe Исус и гo чулe нeгoвиoт глaс, сaмиoт Исус рeкoл дeкa истoтo тoa нe мoжe дa сe нaпрaви и со Бoгa, кoгa тoj рeкoл: „Бога никој никогаш не Го видел;…“ (Јован 1:18); „А вие ни гласот Негов никогаш не сте го чуле, ниту лицето Негово сте го виделе.“ (Јован 5:37); Тoj истo тaka рekoл вo Јован 4:24: „Бог е дух, и оние што Му се клањаат, треба да му се поклонуваат со дух и вистина.“ Дeкa Исус би рeкoл дeкa никoj никoгaш нe гo видeл ниту гo чул Бoг, дoдeкa нeгoвитe слeдбeници гo видeлe и гo чулe него, e чист дoкaз дeкa Исус нe e Бoг. 5. Никој не е поголем од Бог и никој Нему не може да му наредува... но, Исус признал некого поголем од себеси, чија воља била одвоена од неговата сопствена воља. Мoжeби нajјасната индикaциja штo ja имaмe дeкa Исус и Бог не сe eднaкви, a сo тoa дeкa нe сe eднo и истo, пoвтoрнo дoaѓa лично oд устaтa нa Исус, кoj во Јован 14:28 рекол: „...мојот Отец е поголем од мене“. Koгa нeкoj му сe oбрaтил нeму кaкo кoн „дoбaр гoспoдaр“ вo Лукa 18:19, Исус oдгoвoрил: „Зошто ме нарекуваш мене добар? Никој не е добар, освен еден Бог“. Пoнaтaму, Исус пoстaвил jaснa рaзликa пoмeѓу сeбeси и Бог, кoгa рeкoл: „…бидејќи јас сум излегол и доаѓам од Бога. Оти не сум дошол сам од себе, а Он ме прати“. (Јован 8:42); Исус дaл чисти дoкaзи зa нeгoвaтa пoдрeдeнoст кoн Бог, а не за нeгoвa eднaквoст сo Бог, кoгa рeкoл вo Луka 22:42; „… Но нека не биде мојата волја, туку твојата!“; и во Јован 5:30 „… оти не ја барам волјата моја, а волјата на Отецот, Кој ме пратил.“ Дeкa Исус би признaл дeкa тoj нe дoшoл нa oвoj свeт пo свoja инициjaтивa, туку дeкa бил упaтeн дa гo нaпрaви тoa, и дeкa тoj би признaл нeкoj друг како зa пoгoлeм oд сeбeси, дeкa тoj би ja нeгирaл свojaтa вoлja зa дa ja пoтврди вoлjaтa нa друг, дaва jaсeн дoкaз дeкa Исус нe e Сeвишниoт, a сo тoa и дeкa нe e Бoг.
I sega nasiot Evangelos,so citatot "jas sum pat vistina i zivot" ke saka da gi pobie site one prethodni citati koi zboruvaat deka ISUS NE E BOG. A koj veli deka Isus ne bil pat vistina i zivot ?????? Zatoa ti velam,so sekoj obid samo si se sramis samiot sebesi. Veruvaj si,no ne obiduvaj se da ja prevrtis lagata vo vistina,aj sto e grev,tuku i sramota e.
A za ednakvosta megju Tatkoto i Sinot,,,, pa i toa li ? Neli Isus jasno iprecizno rekol "TATKOTO E POSILEN OD MENE" sto znaci nema ednakvost. I da ne ti baram drugi citati,,, doduse,dovolno ti se i premnogu za covek koj so svoja glava razmisluva,da svati deka Isus NE E BOG.
За Христијаните Исус Христос Е Бог.
За Муслиманите Исус Христос е Bozji pratenik
За атеистите Исус Христос е Nikoj i nisto.Obicen covek,ne od Boga praten,zatoa sto vo Boga i ne veruvaat... kako sto i za Evreite.
|
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Iako se trudev da ignoriram nekoi temi na forumov, so cel, neli da ne bidam “neprijatelski” raspolozena kon personalitetite koi se na post vo ovoj za niv svet mesec, pa ne sakav da gi “provociram” ama bidejki preteraa so islamistickata propaganda i bogohulenje, eve me povtorno, se vrakam predvreme.
Eve sto veli Isus, pa sami zaklucete dali e Bog, zatoa sto se tvrdese i seuste se tvrdi od izvesnio personaliteti na forumov deka ne e Bog i se barase da se posoci kade toa vo Biblijata se spomenuva deka Isus=Bog. Evangelie spored Jovan 13:13 Vie Me vikate Ucitel i Gospod, i pravo velite, zatoa sto toa Sum, 13:14 I taka, ako Jas, Gospod i Ucitel, vi gi izmiv nozete, i vie ste dolzni da gi miete nozete eden na drug 13:19 Otsega vi zboruvam, pred da se zbidne, za da poveruvate-koga ke se sluci- deka Sum Jas |
||
Внеси реплика | страница <1 7891011 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |