IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖУВАЊЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ БОГ ЗА ОБОЖУВАЊЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
Автор
Порака
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 18:23
TOJ vo kogo veruvame.
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 18:41

(B)esk(O)necnata inteli(G)encija !!!

Beskonecnata svestnost ... !!!

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 08:40
Filozofi li ste....?
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 10:22
Bismillahi rrahmani rrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Ja procitav temata i postovite i iskreno da vi kazam na kraj dojdov do zakljucok deka topikot na temava ste ja pogresile , radi toa sto tuka se i sesto procitav ali retko koj razgovaral na temata koja e navedena .
Nitu kristijanite nitu muslimanite ne dale jasen odgovor koj e bogot vo koj sto veruvate. Jas ne bi kazal nisto na toa zosto kristijanite ne elaboriraat malku popsirno vo koj bog  veruvaat. Ali me cudat moite braka po vera koi ne znaat da go prezentiraan svojot bog , iako vo k*r'anot ALLAH jasno se ima definisano sebesi.

se izvinuvam sto ke se koristam so prevod od k*r'anot na bosanski jazik , a toa go pravam radi toa sto ne poseduvam prevod na makedonski jazik,
a mene kao vernik ne mi e dozvoleno da ajeti od k*r'anot preveduvam po moja glava od pricini da ne dojde do pogresno tolkuvanje na ajetite.

eve go bogot vo koj jas veruvam:

suretul IHLAS 112

1. Reci: "On je Allah - Jedan!  

2. Allah je Utočište svakom!

3. Nije rodio i rođen nije,

4. i niko Mu ravan nije!"   
jas ne znam zosto kristijanite  seuste ne mozat da svakat koj e nivniot bog ili pak seuste tvrdad deka otecot sinot i svetiot duh e nivniot bog, koa isus jasno im ima kazano koj e bogot komu on se obraka i molitvite komu mu gi praka  ke citiram od biblijata:

marko 10:18
А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар! Никој не е добар освен Единиот Бог.

marko  12:29-30

Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ,

и љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’!”

kako sto gledate isus ne veli otecot sinot i svetiot duh e mojot bog?!!!
tuku ima samo eden edinstven bog

jovan 17:3

А ова е вечен живот: да Те познаат Тебе, Единствениот вистински Бог, и Исуса Христа, Кого си Го испратил.

isaija 43:11

Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене.

isaija 45:20-21

21 Објавете, изнесете ги своите докази, советувајте се заедно: Кој го навести тоа од старини и Кој прорече оттогаш? Не Јас ли, Господ? Нема друг Бог освен Мене; праведен Бог и Спасител нема освен Мене.

22 Обратете се кон Мене за да се спасите, сите краишта на земјата, зашто Јас Сум Бог и нема друг!

i pocituvani kristijani zborot krist koj sto se upotrebuva vo biblijata ne e ime tuku e titula, i sekako deka nie muslimanite se slozuvame deka Isus e krist.
potekloto na zborot krist  e od grckiot zbor "Christos" koj pak e preveden od hebrejskiot zbor "Masiah" i nie Muslimanite potvrduvame deka Isus e Mesia, kako i sto ke procitate vo k*r'anskiot ajet

Ali Imran 45

A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih;

no nie muslimanite ne veruvame deka Isus e Bog , tuku deka e Bozji prorok i toa od najcenetite, imeno isus i nikogas ne se narekuval sebesi Bog.

AN-NISA 171

O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
an-nisa 155-158

Ali zato što su zavjet prekršili i što u Allahove dokaze nisu povjerovali, što su ni krive ni dužne vjerovjesnike ubijali i što su govorili: "Naša su srca okorjela" - Allah im je, zbog nevjerovanja, njihova srca zapečatio, pa ih je samo malo vjerovalo -

i zbog nevjerovanja njihova i zbog iznošenja teških kleveta protiv Merjeme

i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,

već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.

At-Tawba - Pokajanje 31

Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naređeno im je da se samo jednom Bogu klanjaju - nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni Njemu ravnim smatraju.
An-nisa 172

Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob, pa ni melekima, Njemu najbližim. A one kojima bude zazorno da se Njemu klanjaju, i koji se budu oholili, Allah će ih sve pred Sebe sakupiti

toa e gospoda bogot na koj povikuval Isus a.s i na koj povikuva Muhamed a.s

ako vie smetate deka deka ovoj ne e bogot koj sto treba da se obozava i komu treba da se molime, togas donesete podobri argumenti od ovie .

Изменето од Ebu-Hurejre - 03.Октомври.2007 во 10:25
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 10:32
euzubilahi mine sejtani radzim bismillahirahmanirahim

kulhuvalla hu ehad
allahusamed
lemjelid ve lemjuled
velemjekulehukufuven ehad.

kazi allah e eden
on e utociste na se
niti e roden
niti rodil
i nikoj ne mu e raven.

vistinata ja kazal bog.

ova samo ke go kazam za sega.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Izzi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Регистриран: 18.Септември.2007
Поени: 4475
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 11:01
Верувај во себе...ти си свој Бог голема%20насмевка
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 18:33
toj vo kogo veruvate
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 18:54
Bismillahi rrahmani rrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Ja procitav temata i postovite i iskreno da vi kazam na kraj dojdov do zakljucok deka topikot na temava ste ja pogresile , radi toa sto tuka se i sesto procitav ali retko koj razgovaral na temata koja e navedena .
Nitu kristijanite nitu muslimanite ne dale jasen odgovor koj e bogot vo koj sto veruvate. Jas ne bi kazal nisto na toa zosto kristijanite ne elaboriraat malku popsirno vo koj bog  veruvaat. Ali me cudat moite braka po vera koi ne znaat da go prezentiraan svojot bog , iako vo k*r'anot ALLAH jasno se ima definisano sebesi.

se izvinuvam sto ke se koristam so prevod od k*r'anot na bosanski jazik

ne moras da se izvinuvas ocigledno e deka mislis
deka
vistinski BOG
e BOSANSKIOT BOG

ok neka e taka голема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
pero Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Поени: 30
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pero Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 20:31
Еден е бог за сите.Тој е интелегенцијата на вселената и центарот на цел космос.Кој верува во него може да ја користи неговата енергија која е секогаш позитивна.А вие како сакате нарекувајте го тој е истиот.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 20:34
Originally posted by pero pero напиша:

Еден е бог за сите.Тој е интелегенцијата на вселената и центарот на цел космос.Кој верува во него може да ја користи неговата енергија која е секогаш позитивна.А вие како сакате нарекувајте го тој е истиот.

lele
a od kaj pa ti seto toa go znaes pero?

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pero Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 20:42

pa ne moze da e poinaku.ako se poveke bogovi ke se ispokaraat

Mir i ljubov
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 20:44
Originally posted by pero pero напиша:

pa ne moze da e poinaku.ako se poveke bogovi ke se ispokaraat

a zasto mislis deka ne se skarani nekade sekoj na svoja strana i nezborit edni so drugi

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pero Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 20:49
ako se iskarani ke napravat nova eksplozija na vselenata i treba nov pocetok.ednas se pocnuva i se odi samo napred nema nazad
Mir i ljubov
Кон врв
Izzi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Регистриран: 18.Септември.2007
Поени: 4475
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 22:07
Изгледа само се гаѓаат со ливчиња и креди голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.