IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РЕЛИГИЈАТА И СЕКСУАЛНОСТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РЕЛИГИЈАТА И СЕКСУАЛНОСТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
Автор
Порака
Kali Ma Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 23.Јуни.2005
Статус: Офлајн
Поени: 39
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Ma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2007 во 22:38
Миралем,

прва работа е дека сум женско. Незнам од каде идеја да ми се обраќаш на ТОЈ кога сум ТАА.
Второ, шеријатот е научна фантастика за кај нас... Не е во пракса среќа па затоа не би било реално да зборуваш за Sharia наместо тоа да зборуваш во локален контекст. Мојата религија е многу интимна работа и не би одговарала на твоите прашања дали и колку сум Муслиманка...

Еве да те изненадам со неколку информации:

- во Њујорк има gay imam на кој никој не може да му ја одземе дипломата од факултет, знаењето и сите привилегии  и да му каже ти не си оџа затоа што немаш 4 жени.
- има gay бишопи што ги имам сретнато во животов
- во светов има неколку движења иницирани од gay муслиманска популација, значи идеш на google и бараш Muslim Rainbow i queer Jihad

и уште еднаш, те молам не играј улога на Господ затоа што не си.
не можеш ти на луѓе да им налагаш дали смеат да бидат Муслимани и дали да се молат на Бога..
твоја работа е да се молиш за себе и своето здравје...

лошо што отиде муабетов на ТИ меѓу мене и тебе..
очекував либерално - прогресивни ставови.. ама ништо...
као да слушам талибанци на форумов од 90-тите :-)

Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 00:01
ne sme krivi sto sme se rodile a najmalku sme krivi sto sme takvi kakvi sto sme.
homoseksualcite spored mene ne se krivi sto se takvi, takvi se stvoreni.
verata si nema nikakva vrska so seksualnata orientacija, pred Gospod sme site isti.

bas me interesira dali homoseksualec bi se zakolnal na celibat zaradi vera
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 00:26
Originally posted by Kashali Kashali напиша:

Миралем,

прва работа е дека сум женско. Незнам од каде идеја да ми се обраќаш на ТОЈ кога сум ТАА.
Второ, шеријатот е научна фантастика за кај нас... Не е во пракса среќа па затоа не би било реално да зборуваш за Sharia наместо тоа да зборуваш во локален контекст. Мојата религија е многу интимна работа и не би одговарала на твоите прашања дали и колку сум Муслиманка...

Еве да те изненадам со неколку информации:

- во Њујорк има gay imam на кој никој не може да му ја одземе дипломата од факултет, знаењето и сите привилегии  и да му каже ти не си оџа затоа што немаш 4 жени.
- има gay бишопи што ги имам сретнато во животов
- во светов има неколку движења иницирани од gay муслиманска популација, значи идеш на google и бараш Muslim Rainbow i queer Jihad

и уште еднаш, те молам не играј улога на Господ затоа што не си.
не можеш ти на луѓе да им налагаш дали смеат да бидат Муслимани и дали да се молат на Бога..
твоја работа е да се молиш за себе и своето здравје...

лошо што отиде муабетов на ТИ меѓу мене и тебе..
очекував либерално - прогресивни ставови.. ама ништо...
као да слушам талибанци на форумов од 90-тите :-)

Ne te prasav nikade dali si Musliman/ka ili ne si.Rekov AKO SI togas gi znaes pravilata za Namaz koi se vo Islamot.
Drugo,pregolema e tvojata agresija (proverisija) na postot vo koj SAMO SE OBIDOV da ti objasnam.  Bez nikakvo pravenje Gospod od sebe i so NAJ DALECNA MISLA OD TOA. Mnogu pati napomenav tuka deka vo odnos na Muslimanite,jas znam Mnogu malku... no znam premnogu za onie Hristijani koi lesnoumno sakaat da preinacat nesto tuka.
Znaci,vo odnos na Muslimanite,jas znam mnogu malce.....

Eve za tvoite primeri.
Neznam zosto Islamot sekogas go mesate so licnite problemi kaj lugeto,kako na primer slucajot vo NEW YORK ??? Pazi "NEW YORK"
Dali sakas da ti dadam edna TOCNA INFORMACIJA ZA TOA iako prv pat slusam za tamu ?????
VO TAA DZAMIJA,KADE STO E GEY IMAMOT,NE ODI NITU EDEN NORMALEN VERNIK (MUSLIMAN) !!! TAMU SE SITE GEY "DZEMATLII" I pazi kade e "NEW YORK".  Nikade ne spomnav deka nema homosexualci "Muslimani". Jas za mnogumina sum slusnal... Vo sTRUGA PRED EDNA GODINA IMASE AFERA ZA eden POP I ODZA (PAZI,POP I ODZA) "fatei na delo".
No,Kashali,Narodot go izbira Odzata Narodot go BRKA.....
Jas imam slika za toa,dokolku postoi vo New York,sto e i kako e.

Ponataka,ona sto najmnogu me zabole... sto si zabelezal deka od sebe pravam Gospod,neuzubillah.
Nikoj ne moze na nikogo da mu sudi,taka ni jas. No zboruvame za toa dali e dozvolen toj cin ili ne e. Nie Muslimanite imame Zakon,vo koj se' e zapisano,sto e Halal i sto e Haram. Jas od sebe ne pravam bog ako ti kazam deka Pijanicata za toa sto pie (a zabraneto mu e) ke bide Kaznet.Zatoa sto Allah vo negovata posledna objava taka ni objavil.

Eve gi tvoite prasanja:

Цитирај   - дали вие како верници (било каде да припаѓате) би се молеле заедно со хомосексуалци во црква, џамија, ашрам итн. ?

Ne ! Zatoa sto toj moze da ti go pokvari namazot ! Pokraj suvoto i surovoto ! Kako sto edna rasipana kruska moze da ti rasipe cela vrekja.

Цитирај - дали мислите дека свештениците, имамите итн.  би дозволиле хомосексуалци да присуствуваат во цркви, џамиии и сл. (доколку знаат)
Ne !  Ima pravo da mu zabrani.Kako sto ima pravo da mu zabrani na covek vo pijana sostojba !  Zosto go velam ova,odgovor i na tvoeto treto prasanje:

Цитирај - и конечно... дали хомосексуалците можат да бидат верници во пракса?

NE !
Jasno e zatoa sto homosexualcite ja dobile taa poremetenost po Sejtanskiot pat. Toa e sprotivno od Allahoviot pat. Toj moze da smeta za sebe deka e Vernik,so drugite "dobri" dela,no dali znaes deka Allah dz.s UNISTIL GRADOVI,PLEMINJA,zaradi toa sto bile takvi razvratnici !

Dali znaes deka Allah dz.s tokmu zatoa ponistil PLEMINJA ??
Dali znaes deka Ad i Semud (pleminja) Allah dz.s gi izbrisal od Zemjava zatoa sto bile homosexualci ???? Sto ima tuka sto me pravi bog ako kazam deka Allah ne gi saka homosexualcite koga toa jasno i decidno ni go rekol vo Negovata Posledna Objava ?

Da ne bide na suvo:
Sura 29

Bismillahir Rahmanir Rahim

Ete Kashali.... ti se molam da si go povleces zborot koj sto go kaza deka jas od sebe pravam bog... zatoa sto nikade presuda ne donesov i nikade agresivno ne postapiv,tuku na najdobar nacin ti dadov odgovor,onaka,kako sto jas sum informiran.  Znaci,toa ne e nikakva bolest,tuku Sejtanski pat. Toa mozat da go napravat samo Opsednati luge i Umno poremeteni.

Takvi luge Samiot Stvoritel NE SAKA zatoa sto Toj takvi NE GI SOZDAL.
Konekted... patem i tebe ke ti napisam. NIKOJ NE SE RODIL KAKO HOMOSEXUALEC !
Bog na nikogo ne go stvoril kako takov !!!

Изменето од connected - 24.Декември.2007 во 15:21
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 00:28
izvini Miralem ama se ragjas kako takov i za tie e oprosteno
no ima i takvi sto si pravat sekakvi egzibicii od svojot zivot, za niv neznam...збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 00:43
Originally posted by connected connected напиша:

izvini Miralem ama se ragjas kako takov i za tie e oprosteno
no ima i takvi sto si pravat sekakvi egzibicii od svojot zivot, za niv neznam...збунетост

Nema Konekted,veruvaj deka nema. Me interesira duri dali kaj zivotnite postojat takvi koi istopolni imaat odnos,eve duri sega mi padna na pamet.Jas iskreno nit sum cul nit sum procital nekade nit sum videl.

No za Covekot,SO SIGURNOST SE ZNAE deka NE SE RAGJA KAKO TAKOV. I nema Nauka koja ke go dokaze toa !

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 00:50
lele Miralem, daj ne zezaj, te smetam za nacitan covek

dodusa i da go znaes toa, nemozes da go priznaes zatoa sto toa e mnogu diskutabilno prasanje vo islamot(znaes na sto mislam a jas nesakam da navleguvam)

Кон врв
wila Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Септември.2007
Поени: 85
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај wila Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 00:55
НЕКОЈ  РАБОТИ СЕ ПОНЕКОГАШ И БОЛНИ И НЕ СЕ БАШ ЗА DISCUSIONболен
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 01:09

dodusa i da go znaes toa, nemozes da go priznaes zatoa sto toa e mnogu diskutabilno prasanje vo islamot(znaes na sto mislam a jas nesakam da navleguvam)

Wila kaza kratko i jasno. Navistina ne vredi ni da se spomnuvaat.
No koga sme veke tuka.

Konekted,ne e nisto onaka kako sto ti izgleda.  Bog,(ne velam sega Allah za da znaeme deka site religii toa go ucat) uste na pocetokot Sozdal MAZ & ZENA  te. ADAM & EVA. Znaci,ne sozdal Dva mazi ili Dve zeni.... tuku MAZ I ZENA !
Inaku,navistina priznavam za dozvoleno samo ona sto mi e dozvoleno od Sozdatelot i smetam za zabraneto ona sto od Nego mi e zabraneto.

Ti mozes slobodno da navleguvas ako mislis deka e vo sklop so temava,ke se potrudime da ti najdeme odgovor i objasnuvanje.
No siguren sum deka nema da se rodi covek koj bi dokazal deka Covekot se ragja kako homosexualec. I NEMOZE DA BIDE TAKOV SE DO NEGOVATA DOBA DO POLNOLETSTVO !!! Zatoa sto od taa doba ponataka e odgovoren za Svojot zivot kako ke si go uredi.
Nitu edno dete ne e odgovorno za negovite dela pred taa doba,zatoa sto NE E ZDRELO.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 01:11

PS: Za zivotnite i koga bi go znael toa,BI PRIZNAL,zatoa sto znam deka Allah dz.s na zivotnite so razum ne gi obdaril.Zivotnoto nema na sudniot den da odgovara,zatoa sto nemoze da razmisli,Allah dz.s ne go nadaril so toa pa nema da go povika na odgovornost,PRAVEDNO,NELI ?? No COVEKOT IMA RAZUM !

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 01:18
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

No koga sme veke tuka.

Konekted,ne e nisto onaka kako sto ti izgleda.  Bog,(ne velam sega Allah za da znaeme deka site religii toa go ucat) uste na pocetokot Sozdal MAZ & ZENA  te. ADAM & EVA. Znaci,ne sozdal Dva mazi ili Dve zeni.... tuku MAZ I ZENA !
Inaku,navistina priznavam za dozvoleno samo ona sto mi e dozvoleno od Sozdatelot i smetam za zabraneto ona sto od Nego mi e zabraneto.

Ti mozes slobodno da navleguvas ako mislis deka e vo sklop so temava,ke se potrudime da ti najdeme odgovor i objasnuvanje.
No siguren sum deka nema da se rodi covek koj bi dokazal deka Covekot se ragja kako homosexualec. I NEMOZE DA BIDE TAKOV SE DO NEGOVATA DOBA DO POLNOLETSTVO !!! Zatoa sto od taa doba ponataka e odgovoren za Svojot zivot kako ke si go uredi.
Nitu edno dete ne e odgovorno za negovite dela pred taa doba,zatoa sto NE E ZDRELO.

dobro Miralem, nema da navleguvam, za ova ke ja obvinam mojata profesorka od sredno a i samata sebe sto ne sum posigurna vo moite ubeduvanja i znaenja so fakti i dokazi.
ke go ostavam ova kako licen moj subjektiven stav za da ja preseceme diskusijava
pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 01:22

No koga sme veke tuka.

dobro Miralem, nema da navleguvam, za ova ke ja obvinam mojata profesorka od sredno a i samata sebe sto ne sum posigurna vo moite ubeduvanja i znaenja so fakti i dokazi.
ke go ostavam ova kako licen moj subjektiven stav za da ja preseceme diskusijava
pozdrav

Ti posakuvam sekoe dobro.
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 09:39
Ej lugje, toa e bolest, no ne vrodena, tuku steknata....

Zatoa, kako i sekoe drugo gjubre oklu domot, treba i toa da si go najde svoeto mesto - kantata.

Aj da gi ostavime kriminalcite raat, da receme deka se bolni, pa koga kje siluvaat nekoja devojka , k`o Kashai na primer, kje i receme, treba da im se pomogne, strpi se, tie se takvi po priroda....

Ne be, kakvi talibanci, treba na site tie glavite vo Vardar, a trupovite vo drisla ili vardarite.....

Kashai, kakva liberalnost baras vo ona sto ne e prirodno i normalno?

Kaj kje najdes posloboden i pokonforen zivot, osven islamskiot?

Ako mislis deka zivotot na ovoj svet e se, togas si se izlazala!

Ubavinata na ovoj zivot e vo pokornosta na Boga, vo negovata totalna i apsolutna poslusnost i predanost, za na kraj, vecniot zivot da bide najsaglam uzivanje, za koe sto vsusnost sme sozdadeni....
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 09:46

Kashali...   na takva poremetena osoba,ne mu e mestoto vo Dzamija,tuku vo ludnica. Koga sam homosexualec bi posol kaj Imamot i go prasa dali kako takov moze da vleze,ili prasa nekoi od Odborot,SIGURNO NEMA DA MU BIDE DOZVOLENO.

Znaci,nego nemu e mestoto nitu vo maskiot pol nitu vo zenskiot zatoa sto e POREMETEN.
Znaci koga za sigurno bi se znaelo,za nego nema pristap.Po serijatski zakon toj bi trebalo DA SE KAZNI  a kamo li da vleze vo Dzamija.
Allah na pocetokot stvoril Masko i Zensko a ne dva mazi nitu pak dve zeni. Kkavo i da e... masko,vo mestoto kade sto zeni obavuvaat molitva nema pristap kako ni zenskoto,ako e i taa poremetena nema pristap kaj maskite. Toa e Apsurd.
I sto ima toj da obavuva molitva koga ednostavno raboti PROTIV ALLAHOVIOT ZAKON ?
Dokolku ne se znae deka e homosexualec,kako sto veli transcript,togas nebi znael ni dzemaatot,,, no od Sozdatelot nemoze nisto da sokrie. Vo toj slucaj sam treba da presudi dali e dostoen za Tamu ili ne. Kako TAKOV,POGOLEM E GREVOT DA OTIDE VO DZAMIJA NA MOLITVA (Homosexualecot) otkolku da nepojde (mada zanego Dzehennem e zagarantiran).
 Halali brate, no potrebna e malku serijatska redakcija na tekstov:
Kashali,ako si Musliman,znaes koi se pravilata za obavuvanje na Molitva. Edno od pravilata e da bides cist,ako pojdes necist,znaj deka pogolem grev pravis ! Ako sum jas Dzunub (baksuz ova ne znaci baksuz tuku necist za molitva i postenje i adzilak, za odredeni ibadeti) znam deka sekoj cekor na zemjava kako takov mi e GREV i deka takov ne sum dostoen pred Allah naprotiv, toa ne prestavuva grev, osven ako ne si go steknal dzunublukot na gresen nacin, i sekoj cekor ti e kako ostanatite obicni, no ne i kako onie koga so abdest odis i se vrakjas od dzamija!
Znam dea pogolem grev e vo takva situacija koga bi posol i obavil namaz.
Dali sum jasen ?
Jas mozam i bez Abdest da pojdam vo dzamija i nikoj da ne znae za toa (osven Allah koj za toa KE ME KAZNI) no ako znaat drugite deka odam bez Abdest,togas imaat pravo da me izbrkaat da bides vo dzamija bez andest ne e sporedlivo so peder 16 pati izmien !!!

Znaci Epten e jasno.
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2007 во 09:52
Originally posted by Kashali Kashali напиша:

е супер што вака почна дискусијата..

Муслиманите верници знаат дека никој од нас/нив не може да залепи етикета на  ќафир или неверник на друг човек. Никој од нас не сме достојни да пресудиме за нечија исправност пред Бога и нивната вера. грешка! Постојат начини и институции во исламот кои што меѓу другото укажуваат и на тоа кога човек и поради кое дело излегува од исламот. информирај се подобро.

Тоа го оставаме на Алах џ.ш на судниот ден (кијамет). според Ку`ранот и на овој свет се решава ова.

Е сега, во зборот никој спаѓаат сите овде на форумот, имамите (оџите), и сите што се скромни и не ја превземаат улогата на Господ. не е тоа превземање нечива улога, тоа е спроведување на шеријатот врз муртедите. На пример, ако видиш некој Џемо, кој не клања и не пости, редовно оди во црква, а вели дека е муслиман, што правиме тогаш? На што личи тој? на мајмун!!!!

Но, затоа што знам дека во пракса постапуваме поинаку, вистина ме интересира да прашам оџа дали ке дозволи геј момци да клањаат намаз со останатиот џемаат (сите кои клањаат). И ако оваа тема се отвори на дерс (предавање, дискусија)  ме интересира дали луѓето би се осекале покомотно ако знаат дека геј луѓето ке клањаат во делот со жените за да се избегне моментот со сексуална возбуда.. (оваа ми е стереотипна претпоставка, незнам дали така би предложиле)

но, ако одат да клањаат со жените.. тоа по дефиниција е спротивно од основните принципи на Исламот и родовите улоги во него.

значи што би било решение помеѓу: сексуална возбуда наспроти два пола да клањаат заедно...

до следното пишување...

да има некој таков, џематот без имамот ќе му ја пресуди, а дали има право или не, тоа не Судниот ден, а?намигнување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,232 секунди.