![]() |
|
Koga ostroto e premnogu ostro? |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Автор | |
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 20.Септември.2007 во 23:55 |
Eve edna nova tema vo vrska so fotografijata (fala Bogu bez Canon/Nikon implikacii), kolku da ne se zhalite deka nedostasuva neshto takvo.
Imeno se raboti za neshto so sto se soochuvame pri rabotenjeto na sekoja slika. Kolku da bide ostra? Ova go velam od aspekt na fotografiranje neshto sto nema nikakvi pretenzii da bide umetnichko delo koe samoto po sebe mozhe da bara alteriranje na ostrinata i sozdavanje na mekokja ili bluriranje. Eve, da ni bide polesna konverzacijava, vmesto da pretpostavuvate na sto mislam, kako primer ke koristam dve moi fotografii (iako za ovaa cel mozheme da koristime bilo koi drugi). ![]() ![]() Gledajki go realniot svet okolu sebe ne ednas sum se fatil sebe si soochen so faktot deka so sekoj pogled gledame bezbroj detali koi bukvalno e nevozmozhno da se registriraat so fotografskata tehnika koja ja poseduvame denes. Eve, izlezete nadvor i pochnete vnimatelno da gledate naokolu. Koga velam vnimatelno, ne mislam kako fotografi barajki interesni objekti za slikanje, tuku kako optichki instrumenti koi registriraat i najmali detali. Poglednete gi drvata - kolku jasno, chisto i precizno gledate bezbroj listovi na niv. Poglednete ja i trevata - ist zakluchok.Poglednete gi vlaknata na zhivotnite i t.n. Razbirate sto sakam da kazham. Togash zoshto koga ke vidite isto tolku detali na fotografija chesto reagirate so komentar - premnogu e ostro! Za mene terminot "premnogu ostro" vazhi samo togas koga ke zabelezham artefekti od ostrenjeto ili koga vo iskluchitelni sluchai slikata minuva vo nekakov hiperrealizam koj navistina ne odgovara na onoa sto mozham realno da go vidam. No dodeka ostrinata ja reflektira realnosta vo zhivotot, za mene toa ne e preostro. Za mene toa e ednostavno - realno. Me interesiraat vash*te razmisluvanja okolu ovaa tema. Isto taka, povelete objavite fotografii kako primeri za vasheto razmisluvanje. Изменето од Zoran K - 21.Септември.2007 во 00:07 |
|
![]() |
|
hypertech ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 600 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Se sl*gam so tebe, i jas sum ljubitel na ostri i jasni linii verni na originalot...Imam primeteno deka koga sajtov pravi downsampling na fotkite isto taka opagja i izostrenosta pa pocnuvam vo posledno vreme da gi ostram preterano (do nivo na artefakti) za koga ke se smali da izgleda kako sto sakam!
Inaku preferiram ostrina vo portreti, makro i bilo kakva studiska fotka... i vo landscape... i vo se :-) |
|
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
|
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Zatoa mi se dopagjaat tvoite sliki.
![]() |
|
![]() |
|
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Licno smetam deka potrebnoto nivo na ostrina zavisi od dadenata situacija (fotografija). Nekoi fotografii treba da bidat besprekorno ostri, na nekoi toa ne im godi.
Spored moe uveruvanje, nivoto na ostrina e del od umetnickiot izraz isto kako i koristenjeto na DOF-ot za da go postigneme sakaniot efekt. |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
![]() |
|
hypertech ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 600 |
dof ok, ama toa sto e vo fokus sakam da bide apsolutno ostro, zatoa mi se slucuva odreden kadar da go preslikuvam i po 20 pati za da dobijam sovrseno ostra fotka. Duri i vo "dreamy" portretite sakam da vidam ostrina vo ocite!
|
|
|
|
![]() |
|
Bob Rock ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 188 |
ne znam dali ste zabelezale ,no nekoi isti fotografii od sajt na sajt razlichno izgledaat.Ne e samo do pozadinata(bazata preku koi se gledaat) tuku zavisi (e sega ne mi se smejte moze ke lupnam glupost vo tehnichkiot izraz) i od enginot na koj e praven sajtot...photo net i nekoj drugi sajtovi vo programata za izrabotka se praveni za images fajlovi,dodeka idividi e portal vo osnova praven za pishuvanje (tekstualna osnova na bazata) ...ja se izvinuvam za mojot analfabetski post vo ovoj komentar..pa zatoa tuka imagesite izgledaat polosho otkolku na drugi foto sajtovi...eve ako moze i ova da se stavi vo idei koga ke se pravi nova verziaja na sajtot
|
|
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam _______ Zdenko |
|
![]() |
|
KoKi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 466 |
Zdenko sakase da kaze deka softverot koj go koristat za resize na fotografiite ne e kako na drugite foto-sajtovi, t.e. mnogu e losh
![]() taka? popravi me ako ne:) |
|
![]() |
|
foto.idividi.com.mk pravi najobicen resize bez nikakva promena na podesuvanjata na fotografiite, dodeka odredeni stranski sajtovi koristat proceduri za ostrenje, cistenje i dodatno saturiranje ili zajacuvanje na kontrasti otkako ke se napravi downsample do sakanata rezolucija. Najverojatno na toa mislis, inaku nema razlika dali sajtot e dizajniran za teksi ili foto!
|
|
|
|
![]() |
|
Od toj aspekt ushte povazhen e monitorot na koj sto se gleda slikata. Jas imam, na primer, NEC 2070NX koj e posebno dizajniran za foto aplikacii. Slikite na nego izgledaat porazlichno otkolku koga pred eden chas gi vodov na najnoviot iMac 24". Tamu moite fotografii izgledaa zabelezhitelno poostri.
No na strana od razlikite na monitorite i aplikaciite za transferiranje na slikite na sajtovi, prashanjeto beshe koga e ostroto preostro za vas koga gledate na vashiot monitor. Ili so drugi zborovi: koi se vash*te kriterijumi za ostrina koga gi pravite vash*te sliki ? Изменето од Zoran K - 21.Септември.2007 во 19:00 |
|
![]() |
|
Bob Rock ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 188 |
fala dechki :)
|
|
_______
|
![]() |
|
Zoki,bash zatoa pishav..za idividi gi izostruvav povekje od normalno,za da izgledaat normalno ostro...no istite na drug sajt izgledaat i na print se poznavaat deka se preizostreni zboram za ist resize i gledano od ist monitor |
|
_______
|
![]() |
|
Togash koj e tvojot arshin pri reshavanjeto kolku edna slika ke ja izostrish, koga ja gledash na tvojot monitor ili na tvojata ispechatena slika? Koja e granicata na koja ke zastanesh i ke si rechesh: ova e dovolno? Kako presuduvash koja slika e preostrena, a koja ne e?
Sakam da izvlecham neshto poveke od vas... ne sakam da chitam komentari za toa kako drugi sajtovi i skrinovi gi prikazhuvaat editiranite sliki, tuku sakam da slushnam koi se vash*te kriterijumi za obrabotka i procenka na finaliziranite fotografii tokmu okolu nivnata ostrina. |
|
![]() |
|
Zoki, koga nema da mi go iritira okoto ...koga ke mi bide prijatna za podolgo gledanje (ova ne vazi za makro)...ova e moeto mislenje..
|
|
_______
|
![]() |
|
OK, a kako odreduvash koja slika ne e dovolno ostra?
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |