IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - АКО ИМА БОГ ЗОШТО ДОПУШТА ЗЛО И СТРАДАЊЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

АКО ИМА БОГ ЗОШТО ДОПУШТА ЗЛО И СТРАДАЊЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 17>
Автор
Порака
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 11:55
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Ljubovta na Boga ne e ogranicena.

Toj go saka onoj koj Mu se kae i vrakja

povekje od majkata sto go saka svoeto detence.

Samo, ljubovta negova ne ja zasluzuva sekoj.

Bog e i mudar i praveden,

pa zatoa pravilno i mudro sudi.

drago mi e sto se slozuvame ...
deka ljubovta Bozja e neogranichena ...

znachi gi opfaka taa ljubov site ...
i dobrite i losite ...

drugo ...
stvarno sekoj ne ja zasluzuva ljubovta Negova ...

toa e od nasa strana gledano ...

no Bozjata ljubov pak ostanuva neogranichena ....

samo vo toa ne se slozuvame ...
deka sudel ...

kako moze da sudi ...
a da ne ja ogranichi vo ljubovta prema nekogo ...

resenieto na ovoj dualen problem ...
e vo toa sto ...
sekoj covek ima pravo da bira ...
mu dal moznost da bira pomedju dobroto i zloto ...

a sepak Bog da bide neogranichen ...

zrnoto pcenica ima tri sudbini:
1. da padne na patot da bide someleno ...
2. da padne vo djubreto ... i
3. da se posee ... i da sozdade 100 novi zrna ...

isto i covekot ima tri sudbini:
1. da padne i da go somelat
2. da go frlat na bunisteto na istorijata
3. da ima lichen razvoj ...

Iako zrnoto pchenica znae kako da go prehrani svetot ...
nema pravo na izbor na sudbina ...

A pak covekot ...
koj neznae kako da go prehrani svetot ..
ima pravo da bira sudbina ...

toa mu e "dadeno" ...
a drugo e kako e vo stvarnosta ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 13:29
Цитирај

samo vo toa ne se slozuvame ...
deka sudel ...

kako moze da sudi ...
a da ne ja ogranichi vo ljubovta prema nekogo ...

resenieto na ovoj dualen problem ...
e vo toa sto ...
sekoj covek ima pravo da bira ...
mu dal moznost da bira pomedju dobroto i zloto ...

a sepak Bog da bide neogranichen ...

Vidis Marco... Muhammed s.a.w.s rekol: Vo Rajot nema da bidat samo tie sto ne sakaat. Pa koi se tie sto ne sakaat,go prasale Asxhabite. Pa,onie koi nema da me sledat !
Kolku e jasen i precizen odgovorov. Znaes li ti deka ima Raj i deka ima Pekol ? Verovatno znaes... a ako toa go znaes togas znaes i koj se za vo raj koj za vo pekol !
Nemoze zlobniot na ovoj svet da bide na isto mesto na onoj svet so onoj koj skromno pominal i onoj koj imal i pokazal ljubov i respekt prema coveckiot rod.
Pa NORMALNO E DEKA KE SE SUDI ! Kako sto se slozuvas deka Allah-Bog e Ljubov,taka Allah-Bog saka i nie da bideme,vo sprotivno... zatoa sto Toj ne ja saka NEPRAVDATA,no od Mudrost ne ni ja zabranil.
Allah znaci mozel da ne sozdade site da bideme vo Edna religija,no so toa bi trebalo da ni ja odzeme slobodata !
Jas znam kako sum go odgledal Sin mi,jas znam deka Sin mi ne krade (primer) no isto taka znam deka POSTOI MOZNOST TOA DA GO NAPRAVI,,,, Jas mozam da napravam i da se osiguram toj da ne ukrade NIKOGAS sto znaci da go zatvoram vo edna soba i da ne mu dadam sloboda da izleze,znaci,odzemanje na sloboda... a vo slobodata postoi moznost za gresenje. I sega mu velam,ne te zatvoram sinko,no ti kazuvam,znaj,zabraneto ti e da krades,izleguvaj slobodno,no ako go napravis toa,ke bides kaznet !
Ljubovta Allahova e vo toa sto ne Sozdal SLOBODNI sega ne znaci deka treba da ubivame i da se osekjame bezbedni i ponataka,deka ke bideme pod ista senka so Bozjite pratenici.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 20:56

nema uslov
i od siluvanje se sodava plod.

ete vo bosna siluvani zeni trudni od cetnicite.

sigurno golemi ljubiteli se toj soj
sto go see semoto svoe nasekade
i toa vo ime na trojstvoto risjansko....
.

Abe gotovo muslimanite se cveke za mirsanj neznam koj poveke siluvale ;etnicite ili turcite vo e vropa a podocna balistite i kaчачките банди
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 21:06
zatoa shto ,..ili ne vi postoi,...ili pak,...ne e tolku dobar ,..kako shto si mislite,...голема%20насмевкаголема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 21:18
зависи како гледас ако Бог нас не ни дозволи да грешиме да па поради тие грешки нестрадаме за да ни дојде памет. да биде се совршенио да биде се убаво да нема маки страдане да нем алаги да нама измами тогас која е целта на нашата слободна волја нели ние треба сами да избираме

Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 21:24
da mi prostish,ama,..ne ti "stoi" ova,...poveketo shto stradat se nevini ,..i ni mravka ne bi zgaznale,..a,onie shto "greshat" ,...i taka ne im e mnogu gajle ,..za gospod,..pa,ich ne stradaat ,..poradi svoite greshki,..
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 21:29
просто кажано...мислам дека допушта за да не ни е животот лесен....ако ни е се лесно брзо ќе ни се смачи све....мора малце да се бориме, да вложуваме.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 21:35
Edno od naj postavuvanite prasawa zosto pravednicite stradaat?
Gospod koj gi saka pravednicite i gi miluva gresnicite koj go znae brojot na vlaknata na nasite glavi zarke dozvoli nekoj od pravednicite da stradaat
NE
Onoj koj ja dokazal svojata vera so dela vo Otecot nama potreba da prestojuva vo ova ograniceno mesto nareceno zemja a "gresnite" bgo koj e semilostiv im go prodolzuva zivotot davajki im moznost da se pogajat bog nas ne ceka do posledniot cas nie da se pokaeme

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 22:11
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

просто кажано...мислам дека допушта за да не ни е животот лесен....ако ни е се лесно брзо ќе ни се смачи све....мора малце да се бориме, да вложуваме.
pa,...izgleda si vo pravo,...gi zalam: ,..shvajcarcite,...dancite,..skandinavcite,..francuzite,..amerikancite,..korejcite(juzni),...itn.,....stvarno se za zalenje,...ili gospod samo vas ve saka,...pa, na drug im go pravi ,..neinteresen zivotot,..so toa shto se ime ,.."mazno",..
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 12:12
Koga Bog nekogo kje zasaka, go stava na iskusenie, a se so cel da go ocisti od grevovite i da go osnazi i da go napravo pouverliv, pa taka silen i pomalku gresen da go primi vo rajot, koj za vernicite e namenet!!!

Vsusnost, vernicite toa go znaat.

So sekoe iskusenie velat: Bog ne ne zaboravi!!!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 14:04
смеењеso srekja neka vi e,..!смеење
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 14:09

Koga Bog nekogo kje zasaka, go stava na iskusenie, a se so cel da go ocisti od grevovite i da go osnazi i da go napravo pouverliv, pa taka silen i pomalku gresen da go primi vo rajot, koj za vernicite e namenet!!!

Vsusnost, vernicite toa go znaat.

So sekoe iskusenie velat: Bog ne ne zaboravi!!!

Koga Bog nekogo kje zasaka ...

ova bi go komentiral ...

Bog e neogranichena ljubov ...
taka da nemoze nekogo da zasaka ...
toj site gi saka ...

za da nekogo da zasakas ...
treba da ima period koga ne bil nekoj sakan ...

nekako nesto ne e logichno ...

zatoa sto Bog e:
neogranichen ( ljubov .... )
seznaen
semoken
predvremen
nestvoren

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 14:41
BOG SITE GI LjUBI, NO DALI SITE GO LjUBAT BOGA?
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 14:45
daj mi argument za ona sto go velis!!!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,781 секунди.