IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - ПОМОШ при избор на нов фотоапарат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОМОШ при избор на нов фотоапарат

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
Автор
Порака
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2007 во 07:48
Robert, direkten odgovor na tvoeto prasanje (od moja gledna tocka) ...
Bez ogled na toa sto kvalitetot na slikata na D40x e nijansa podobar od onoj na D80, ima mnogu golema razlika vo pristapnosta na opciite. Eve nekolku razliki koi od start mi padjaat na um:

Za razlika od D40x, D80 ti dava direkten priod kon izbor na modot vo koj sto ce rabotis vo smisla na continuous shooting, single shot, self timer i remote control. Edinstveno od navedenite sto e "zakopano" vo menijata e vremeto koe si go izbral za self timer.

Sledno sto D80 go ima na kopce e modot na merenje na svetlosta i last, but not least e izborot na nacin na funkcioniranje na AF-ot. Patem, iako nekomu ne mu e bitno, za mene e bitno stoi D80 ima 11 AF tocki. Cesto rabotam od stativ i "focus an recompose" tehnikata ne mi e bas prakticna.

D80 ime 2 kontrolni trkalca koi kontroliraat zasebno blenda i brzina na okinuvanje (edno pod pokazalecot a drugo pod palec), d40x ima edno (kako sto imaat i najgolemiot del od Canon aparatite). Najcesto resenie e za alteriranje na kontrolata da se koristi istovremeno stiskanje na +/- i vrtenje na trkalceto. Sosema OK, no so dve odvoeni kontroli e daleku po prijatno.

Prisutnosta na dopolnitelen LCD e faktor sam za sebe. Ako ne drugo, dovolna e ustedata na bateriite. Patem, LCD-to ne e konstantno osvetleno, tuku so vrtenje na kopceto za vklucuvanje mozes da go osvetlis.

Da ne ja "ceslam" zadnata strana na ovie dva aparati, ce spomnam samo uste deka vo VF-ot ima ogromna razlika. Da ne preveduvam, eve sto pisuva vo Imaging resource:

"The viewfinder is actually one of the bigger distinguishing features between the D40x and D80: The D80 uses a pentaprism design, has a magnification factor of 0.94x, an eyepoint of 19.5mm, and a diopter adjustment range of -2.0 to +1.0. While the D40x's viewfinder is every bit as capable as those on many competing DSLRs, the D80 clearly wins on size, brightness, comfort, and flexibility."

Ako treba da se sumiraat nestata, bi rekol deka ergonomijata na D80 e kade-kade na povisoko nivo od D40x.
Mojot izbor bese pomedju Canon 400D i Nikon D80, i od oja tocka na gledanje 400D bese podobar samo od aspekt na moznosta na cistenje na senzorot. D40x otpadna od start poradi nedostatokot na direkten pristap do odredeni kontroli koi gi imase duri i kaj Fuji-to S9000 (?!?!?). Canonot otpadna bidejci mi bese presiten za racete, VF-ot na D80 e mnogu podobrar (400D i D40x imaat isti karakteristiki na VF), ergonomijata (od moja tocka na gledanje) e podobra kaj D80 i bidejci kit objektivite na Nikon se mnogu podobri (a onie objektivi sto vredat kaj Canon se neprimereno skapi).
Patem, D80 dava mnogu po soliden feeling od 400D. Nema krckanje na plastika i slicni voznemiruvacki zvuci.

Zalam sto ne mozam da ti dadam odgovor i na dilemata pomedju 30D i D80, ama ne sum gi sporeduval. Znam deka 30D dolgo vreme bese referentna vrednost po prasanje na high ISO noise karakteristiki, no toa e toa. 30D e relativno star model, no zatoa e edna klasa nad D80. Od mene go imas na ponuda D80 da go isprobas, a veruvam i deka Igor bi ti dal da si poigras so 30D pa sam da vidis sto ti lezi povece.

Za kraj, ti si sepak iskusen fotograf i ne si od vcera. Ona sto ti e neophodno e da gi izmeris (SAM) kompromisite sto ce gi napravis so kupuvanjeto na bilo koj od aparative. Napravi si lista sto ti e povazno, a sto e samo dobro da go imas, no mozes da zivees i bez toa. Sporedi gi cenite i resi se.
Kompromis sekogas ce ima. Za moe sfacanje, Canon 5D e seuste poim od aparat ama tezi recisi 300gr povece i bi mi trebale zverski objektivi za da mu gi iskoristam sposobnostite (koi patem isto taka tezat povece). Za cenata se e poznato... znaci i da go kupam, pak pravam kompromis намигнување.

Pozdrav, Mire
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Sanja84 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Февруари.2007
Поени: 643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sanja84 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2007 во 10:07
A Igor go prodade veke Canonot голема%20насмевка
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2007 во 10:14
Originally posted by MissMurder MissMurder напиша:

A Igor go prodade veke Canonot голема%20насмевка

I sega ke vidime so sto ke ne iznenadi намигнување. Izbor ima ogromen.

Изменето од D'Dalton - 17.Септември.2007 во 10:14
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
mickeymkd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 368
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mickeymkd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 14:19
Padna uste cenata na 30d sega e 790 evra vo bmfoto.
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 14:56
A sto velish, kako bi bilo za istite pari da se zeme eden D200 ?

Pogledni tuka:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9378

Изменето од Zoran K - 18.Септември.2007 во 20:13
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 15:27
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

A sto velish, kako bi bilo za istite pari da se zeme eden D200 ?

toa bi bilo super, ama za zal d200 vo istata prodavnica e 1200 evra [telo]голема%20насмевка
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 16:37
Se raboti za mojot D200 koj e samo edna godina star i ima napraveno pomalu od 7000 sliki (samo sto e razraboten). Planiram da zemam D300 (ili D3), pa pottiknat od interesot na chlenovite od forumov reshiv da vi go ponudam vam.

Kaj mene, prodavnicata sto ke mi ja prodade novata kamera mi dava $1100 dolari+15 danok kako "trade in" za D200 (poradi maliot broj na napraveni sliki ke go prodadat kako demo vo EX+ sostojba). Znam deka taa cena e pod onaa sto mozham da ja dobijam so privatno prodavanja, no ne sakam da pravam pari na toa i vi go nudam vam za istite pari sto ke gi dobijam od prodavnicata vo Toronto.

Veke ima nekolku lugje koi se zainteresiraa, no bidejki pochnav da se chustvuvam malu neprijatno da komuniciram "pozadi grb" na ostanatite chlenovi, eve sega ova javno go objavuvam i im davam podednakva shansa na site chlenovi.

Javete mi se so vashata ponuda (minimalnata cena vi ja kazhav, a koj smeta deka so naddavanje ke si go garantira za sebe, neka poveli so svoj predlog) na mojata email adresa:

zorankarapancev@rogers.com

Zumot 17-55/2.8 isto taka e na prodavanje. Toj e posebno kalibriran od specijaliziraniot Nikonov servis vo Toronto so teloto sto go prodavam, taka da nema nikakov front ili back fokus.

Teloto ke go dobie onoj sto ke ja plati cenata vo rok od 3 dena po napraveniot dogovor. Transportot e izbor na kupuvachot.

P.S. Kamerata ja prakjam vo nejzinoto originalno pakuvanje i davam ekstra ushte dve CD: Thom Hogan's COMPLETE GUIDE TO THE NIKON D200 i interaktivnata The 123 of Digital Imaging - Vincent Bockaert vo vkupna vrednost od okolu $100.

P.P.S.Cenata e vo kanadski dolari.

Изменето од Zoran K - 18.Септември.2007 во 20:16
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 19:28
Zoran, ova vece spadja vo kupi-prodaj sekcijata. Ako ne ti e tesko napravi copy-paste vo nova tema koja mozes da ja otvoris tamu.

BTW, nema da bide loso da ja pretvoris cenata vo USD ili EUR, ovde kanadski tesko nekoj da najde. Bi ti predlozil da zemes kako reper k*rs po koj mozes da gi pretvoris potoa vo adekvatna suma na CAD.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
NINA_SK Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јуни.2007
Поени: 601
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NINA_SK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 19:36
Ne razbrav deka cenata e vo kanadski dolari , no kako i da e eve mala pomos .

Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Локација: Macedonia
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 19:50
http://finance.yahoo.com/currency/convert?from=CAD&to=EUR&amt=790&t=5y
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2007 во 20:09
Prefrleno vo kupi-prodaj.

Mire mozhesh da gi izbrishish moite dva posledni komentari. Ostavi go samo onoj so linkot.

Изменето од Zoran K - 18.Септември.2007 во 20:15
Кон врв
aboskovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Октомври.2005
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 22:47
Moja preporaka e vo prv moment da se odlucis za set od objektivi. Dokolku ne mozes site vednas da gi kupis, togas napravi si plan i odluci se za sistemot, a potoa i za modelot.
Objektivite se investicija, telata se trosok. Bilo koe telo ke bide tehnoloski zastareno za 2-3 godini.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.