|
До кога монетарно сидро!!!??? |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | ||
naum 1518118
Сениор GayLord f**ker Регистриран: 13.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 312 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 17.Септември.2007 во 10:07 |
|
Ова е повеке до монетарните неспособњаци во оваа земја!!!
Зошто некој на народов не му објасни зошто константно е сиромашен и дали тоа е поврзано со фиксираноста на денарот со еврото од околу 61.5 :1 и замрениот извоз!!!
Дали народната сиромаштија произлегува од експертскиот колапс и недостатокот на знаење но и смелост да се препуштиме во флуктуирачки девизен к*рс!!!!
|
||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
U Crna Gora si vozat so evro. Mene mi se cini deka e bolje taka
|
||
naum 1518118
Сениор GayLord f**ker Регистриран: 13.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 312 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не не не ... Не зборувам за менување на валута ... туку за ослободување на денарот... да преминеме во систем на флуктуирачки девизни к*рсеви!!! со кој денарот би се донесон на ниво од 120 до 140 денари за евра... тоа ке го стимулира извозот и вработеноста!! Пример Србија тоа често го практикува...
Азиските Тигри : Ј.Кореја, Сингапур, Хон Конг и Малезија исто така...
За купување на релативен инфлациски мир , монетарните власти го држат народот посиромашен ... особено народот во внатрешноста каде базата е чисто земјоделски производна!!!
|
||
nemo84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Young Modern Регистриран: 24.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 500 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ние не можеме во овој момент да воведеме флуктуирачки девизен к*рс затоа што денарот е нестабилна валута во однос на еврото, исто така во самиот момент кога ќе се направи такво нешто ќе дојде до голема инфлација од која ќе треба опоравување неколку години. Кога Македонија ќе биде подготвена за ваков чекор тоа и ќе биде направено. Скоро сите држави во транзиција го имат воведено фиксниот девизен к*рс јас не знам зошто тоа ве иритира кога се работи за една нормална постпака и процедура.
|
||
|
||
монте кристо
Сениор THERE CAN BE ONLY ONE Регистриран: 26.Мај.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6869 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
bo pravo si nemo ,i jas mislam deka e rizicno
|
||
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .
|
||
naum 1518118
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
прво ... ниедна држава во транзиција нема фиксен к*рс кој не е подложен на РЕДОВНИ ИЗМЕНИ т.е. корекции кои се чести... Бугарите имаа слично на нас - од нив копиравме па видоа не видоа го сменаа!!
То и ми е поентата .... да има мала инфлација која ке стимулира раст... Очигледно немаш доволно познавања околу темава па милисш дека инфлацијата е поголем проблем од сиромаштијата???
|
||
монте кристо
Сениор THERE CAN BE ONLY ONE Регистриран: 26.Мај.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6869 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mala inflacija da , ama 130 denari za evro njet
|
||
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .
|
||
nemo84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Young Modern Регистриран: 24.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 500 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како студент по економија верувај ми имам многу големо познавање од оваа проблематика, и баш за слична тема на оваа разговаравме и со еден професор. Проблем кој што реално може да дојде при таков потег е за жал хиперинфлација, економисттие во македонија а и во европската унија се свесни за такво нешто па затоа не се иде на тоа. А инаку фиксниот к*рс кој што е подложен на корекции се вика фиксно флуктуирачки девизен к*рс. |
||
|
||
naum 1518118
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Епа студенту по економија , јас ко магистер по економија имав со твојата професорка Наталија Николоска големи анализи на овие проблеми!!! И верви ме дека хиперинфлацијата може да се стави под контрола и да не дојде до неа со добри макроекономисти и монетарци... Неемат проблем шо мислиш поинаку.. но погледај подлабоко..
А како мислите дека ке се одрази на економијава пример 130 денари евро??? да ве чујам!!!
А , немо фала за дообјаснувањето на термините!!!
|
||
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пред некој ден се жалеше дека од постапките на владата ќе имало инфлација, а сега нешто спротивно тврдиш. Па дај одлучи се Сакаш или нејкеш инфлација? Или само бурек да се јадело,... |
||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
||
naum 1518118
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се жалев зш прает инфлација од некомпетентност , значит инфлација под монетарно сидро... значит инфлација под фиксен к*рс!!- најлошо... Софокле не си разбрал за каква инфлација ти зборував!!! али ок е ти за многу работи имаш извртени погледи и не ти се јасни... ке ти бидит подобјасно во наредните постови!!!
знам дека е збунувачко но не јадам бурек а ако сакаш јогурт повели!!!
|
||
nemo84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ок ајде да чујам практичен пример за стивнување на хиперинфалција без уништување на цела економија господине магистер. |
||
|
||
монте кристо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
da ima umerena inflacija od 0 do 6 % kako sto imaat site razvieni zemji normalno kako "moderna boles" , nego ako ima pogolema inflacija primer so se desava , taa producira seriozni teskotii vo stopanstvoto primer 15 %
|
||
|
||
PAVLIN
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2007 Локација: Saint Helena Статус: Офлајн Поени: 889 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
aj sega izmerete si gi pa podocna ke vidime dali ke ja soprete inflacijata...se soglasuvam deka treba da premineme na fluktuiracki k*rs na denarot megjutoa se somnevam deka mak. ekonomija ke moze da ja drzi stabilnosta na denarot...sega vo ovoj moment bez razvieno stopanstvo i zavisnost na zemjata od uvoz ne smeeme da vlezeme vo edna takva avantura, zasto najmnogu ke izgubat makedonskite gragjani zasto enormno ke osiromasat
|
||
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре |
||
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |