Испечати | Затвори го прозорот

До кога монетарно сидро!!!???

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Бизнис и економија
Опис на форумот: Берза, менаџмент, вработувања, инвестиции...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9340
Датум на принтање: 12.Ноември.2024 во 09:41
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: До кога монетарно сидро!!!???
Постирано од: naum 1518118
Наслов: До кога монетарно сидро!!!???
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:07
Ова е повеке до монетарните неспособњаци во оваа земја!!!
Зошто некој на народов не му објасни зошто константно е сиромашен и дали тоа е поврзано со фиксираноста на денарот со еврото од околу 61.5 :1 и замрениот извоз!!!
Дали народната сиромаштија произлегува од експертскиот колапс и недостатокот на знаење но и смелост да се препуштиме во флуктуирачки девизен к*рс!!!!

-------------
После рата сам добио ово садашње звање
За паре убијам,ломим кости и слично срање
Избегавам конфликте,нечу да се тучем
знам да бит че мртвих ако ја своју берету извучем!!!

Коментари:
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:31
U Crna Gora si vozat so evro. Mene mi se cini deka e bolje taka  

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:35
не не не ... Не зборувам за менување на валута ... туку за ослободување на денарот... да преминеме во систем на флуктуирачки девизни к*рсеви!!!  со кој денарот би се донесон на ниво од 120 до 140 денари за евра... тоа ке го стимулира извозот и вработеноста!! Пример Србија тоа често го практикува...
Азиските Тигри : Ј.Кореја, Сингапур, Хон Конг и Малезија исто така...
За купување на релативен инфлациски мир , монетарните власти го држат народот посиромашен ... особено народот во внатрешноста каде базата е чисто земјоделски производна!!!

-------------

Постирано од: nemo84
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 11:06
Ние не можеме во овој момент да воведеме флуктуирачки девизен к*рс затоа што денарот е нестабилна валута во однос на еврото, исто така во самиот момент кога ќе се направи такво нешто ќе дојде до голема инфлација од која ќе треба опоравување неколку години. Кога Македонија ќе биде подготвена за ваков чекор тоа и ќе биде направено. Скоро сите држави во транзиција го имат воведено фиксниот девизен к*рс јас не знам зошто тоа ве иритира кога се работи за една нормална постпака и процедура.

-------------

Постирано од: монте кристо
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 11:16
bo pravo si nemo ,i jas mislam deka e rizicno

-------------
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 11:52
Originally posted by nemo84 nemo84 напиша:

Ние не можеме во овој момент да воведеме флуктуирачки девизен к*рс затоа што денарот е нестабилна валута во однос на еврото, исто така во самиот момент кога ќе се направи такво нешто ќе дојде до голема инфлација од која ќе треба опоравување неколку години. Кога Македонија ќе биде подготвена за ваков чекор тоа и ќе биде направено. Скоро сите држави во транзиција го имат воведено фиксниот девизен к*рс јас не знам зошто тоа ве иритира кога се работи за една нормална постпака и процедура.

прво ... ниедна држава во транзиција нема фиксен к*рс кој не е подложен на РЕДОВНИ ИЗМЕНИ т.е. корекции кои се чести... Бугарите имаа слично на нас - од нив копиравме па видоа не видоа го сменаа!!
То и ми е поентата .... да има мала инфлација која ке стимулира раст... Очигледно немаш доволно познавања околу темава па милисш дека инфлацијата е поголем проблем од сиромаштијата???

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 12:00
mala inflacija da , ama 130 denari za evro njet

-------------
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 12:16
Originally posted by TemplarAssasin TemplarAssasin напиша:

прво ... ниедна држава во транзиција нема фиксен к*рс кој не е подложен на РЕДОВНИ ИЗМЕНИ т.е. корекции кои се чести... Бугарите имаа слично на нас - од нив копиравме па видоа не видоа го сменаа!!
То и ми е поентата .... да има мала инфлација која ке стимулира раст... Очигледно немаш доволно познавања околу темава па милисш дека инфлацијата е поголем проблем од сиромаштијата???

Како студент по економија верувај ми имам многу големо познавање од оваа проблематика, и баш за слична тема на оваа разговаравме и со еден професор. Проблем кој што реално може да дојде при таков потег е за жал хиперинфлација, економисттие во македонија а и во европската унија се свесни за такво нешто па затоа не се иде на тоа. А инаку фиксниот к*рс кој што е подложен на корекции се вика фиксно флуктуирачки девизен к*рс.

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 13:04
Епа студенту по економија , јас ко магистер по економија имав со твојата професорка Наталија Николоска големи анализи на овие проблеми!!! И верви ме дека хиперинфлацијата може да се стави под контрола и да не дојде до неа со добри макроекономисти и монетарци... Неемат проблем шо мислиш поинаку.. но погледај подлабоко..
А како мислите дека ке се одрази на економијава пример 130 денари евро??? да ве чујам!!!
А , немо фала за дообјаснувањето на термините!!!

-------------

Постирано од: sensei
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 13:28

Ова е повеке до монетарните неспособњаци во оваа земја!!!
Зошто некој на народов не му објасни зошто константно е сиромашен и дали тоа е поврзано со фиксираноста на денарот со еврото од околу 61.5 :1 и замрениот извоз!!!
Дали народната сиромаштија произлегува од експертскиот колапс и недостатокот на знаење но и смелост да се препуштиме во флуктуирачки девизен к*рс!!!!

Пред некој ден се жалеше дека од постапките на владата ќе имало инфлација, а сега нешто спротивно тврдиш.

Па дај одлучи се голема%20насмевка Сакаш или нејкеш инфлација? Или само бурек да се јадело,...

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 13:34
Се жалев зш прает инфлација од некомпетентност , значит инфлација под монетарно сидро... значит инфлација под фиксен к*рс!!- најлошо... Софокле не си разбрал за каква инфлација ти зборував!!! али ок е ти за многу работи имаш извртени погледи и не ти се јасни... ке ти бидит подобјасно во наредните постови!!!
знам дека е збунувачко но не јадам бурек а ако сакаш јогурт повели!!!

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 13:41

Епа студенту по економија , јас ко магистер по економија имав со твојата професорка Наталија Николоска големи анализи на овие проблеми!!! И верви ме дека хиперинфлацијата може да се стави под контрола и да не дојде до неа со добри макроекономисти и монетарци... Неемат проблем шо мислиш поинаку.. но погледај подлабоко..
А како мислите дека ке се одрази на економијава пример 130 денари евро??? да ве чујам!!!

Ок ајде да чујам практичен пример за стивнување на хиперинфалција без уништување на цела економија господине магистер.

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 13:55
da ima umerena inflacija od 0 do 6 % kako sto imaat site razvieni zemji normalno kako "moderna boles" , nego ako ima pogolema inflacija primer so se desava , taa producira seriozni teskotii vo stopanstvoto primer 15 %

-------------

Постирано од: PAVLIN
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 13:56
aj sega izmerete si gi pa podocna ke vidime dali ke ja soprete inflacijata...se soglasuvam deka treba da premineme na fluktuiracki k*rs na denarot megjutoa se somnevam deka mak. ekonomija ke moze da ja drzi stabilnosta na denarot...sega vo ovoj moment bez razvieno stopanstvo i zavisnost na zemjata od uvoz ne smeeme da vlezeme vo edna takva avantura, zasto najmnogu ke izgubat makedonskite gragjani zasto enormno ke osiromasat

-------------
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:08

Ок ајде да чујам практичен пример за стивнување на хиперинфалција без уништување на цела економија господине магистер.

Тешко ке ојт разбирачкава со овие!!!
Никој не спомна дека мора да дојде до хипер инфлација!!!  Ни до галопирачка... Ви зборуам за умерена депрецијација на денарот каде пазарно ке се вреднува паритетот!!! Пазарно ко шо ке е најнормално... а не вака бирократски од вакви недоквакани студенти кои студираат по 7 години и уше ги седнуваме во владата!!!
Значи , блага депрецијација која за 6 до 12 месечен период ке го сведе денарот на 120-130 по евро.... немора да значи и платите да растат... нека се замрзнат во јавниот сектор платите... Извозот ке се стимулира двојно а и реалната вработеност , а и платниот биланс последично... добро менаџирање ја спречува хипер инфлацијата..
Федералните резерви со емисии си ја штеловаат цената на надворешно добро ко шо сакаат (нафтата) и надворешно го депрецираат а ние не можеме внатрешно да извршиме монетарна реформа??? Од истиот економист и Ј. Америка ги слушаше советите и се врза за САД доларот... па сега после 20 години такви алхемии останаа само шпанските сапуници и полињата со кока таму... ама тешко е да ви се објаснит дека на долг рок оваа монетарна стабилност ја плакаме со долгорочно заостанување во развојот на производството и информатичката економија... ги замираме внатрешните односи а само ги зголемуваме девизните резерви и внатрепниот но и надворешниот долг!!! парите се за „подмачкување на „ една економија... не средство за трупање азно и лажна сигурност!!!  Милтон Фридман - најголемиот жив економист и монетарист , Нобеловец бараше во САД да се воведе во уставот инфлација на годишно ниво од 3 %!!!  ние овде фиксираме к*рсој и наши студенти тоа го поддржуваат ...
Крв , сузе и зној то је Балкан мој!!!

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:29
Добро бе, па нели тоа е официјална политика на сите влади веке 15 години, а е диктирана и од ММФ?

Инаку константната инфлација во западните земји е предизвикана со начинот на пуштање во промет на нивните валути, како кредит со камата и со  воведувањето на фракционерното банкарство. намигнување Такви срања не ни требаат, освен ако не сме сите сопственици на банки голема%20насмевка

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:35
Прво секоја и секаде , банка поднесува извештај за кредитната мултипликација ... Монетарна маса може само Централната банка да одобри , во тој предвиден монетарен пораст се апроксимира и антиципира во нацртот на истиот... се е тоа и на запад плански!„!
ММФ и нивната политика се најголем уништувач на малите економии, во служба за големите... затоа од Словенија беа истерани на клоци... Па види ги кај се со свој кадар и напор!!! Никоја паметна земја не користи спасоносни рецепти на ММФ... само земји без монетарно водство!!!

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 15:37

Прво секоја и секаде , банка поднесува извештај за кредитната мултипликација ... Монетарна маса може само Централната банка да одобри , во тој предвиден монетарен пораст се апроксимира и антиципира во нацртот на истиот... се е тоа и на запад плански!„!
ММФ и нивната политика се најголем уништувач на малите економии, во служба за големите... затоа од Словенија беа истерани на клоци... Па види ги кај се со свој кадар и напор!!! Никоја паметна земја не користи спасоносни рецепти на ММФ... само земји без монетарно водство!!!

Mislam deka ne me razbra za valutata kako kredit i frakcionerskoto bankarstvo. No vo red e, znam deka toa ne vi go kazuvaat na skolo.

Inaku okolu mmf i svetska banka ne zaboravaj deka tokmu vladava vrati eden kup stranski dolgovi so krajna cel osloboduvanje od kandzite na lihvarite.

Eve ti nesto bonus okolu svetskite lihvari:
http://en.wikipedia.org/wiki/Confessions_of_an_Economic_Hit_Man
http://www.pbs.org/now/politics/perkins.html#

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 15:44
Не се разбираме, овие економски убијци се однесуваат на личности кои закупуваат природни ресурси во земји од 3 -тиот свет!! Така да не гледам поврзаност меѓу нив и креирањето на слбодните к*рсеви!!!
Горе долу овие се и конспираторски теории но нема везе!!
valutata kako kredit i frakcionerskoto bankarstvo-- валутата не е кредит... фракционерското банкарство не создава кредитна мултипликација од проста причина шо не се води ко кредит и се однесува на веке креирани пари!!
Економските хитмени мојш да ги класифицираш во целни дознаки-- некој вид поради приливите во економијата... но тоа најчесто е во валути странски па така може да се зборува за позитивна работа( да ни дојде нас некој - да се заебит и да го купит од државава цело мариовоголема%20насмевка)

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 16:00

Не се разбираме, овие економски убијци се однесуваат на личности кои закупуваат природни ресурси во земји од 3 -тиот свет!! Така да не гледам поврзаност меѓу нив и креирањето на слбодните к*рсеви!!!
valutata kako kredit i frakcionerskoto bankarstvo-- валутата не е кредит... фракционерското банкарство не создава кредитна мултипликација од проста причина шо не се води ко кредит и се однесува на веке креирани пари!!
Економските хитмени мојш да ги класифицираш во целни дознаки-- некој вид поради приливите во економијата... но тоа најчесто е во валути странски па така може да се зборува за позитивна работа( да ни дојде нас некој - да се заебит и да го купит од државава цело мариовоголема%20насмевка)

Znam deka ke se iznenadis ako ti kazam deka dolarot e kredit i nisto poveke. Moze cinicno ke se nasmees, no sto e tuka e. Ne ve ucat toa na skolo, i tocka, do tuka prestanuva realnosta za tebe.

Frakcionersko bankarstvo e tokmu sozdavanje pari od vozduh, so edno stiskanje enter na tastatura. Imeno bankata e dolzna da drzi samo mal del(frakcija) na kesh od sumite koi gi izdava kako kredit. Znaci ako ima 1 dolar, bankata moze da izdade krediti vo visina na 100dolari, dokolku limitot e setiran na 1%. Vo nekoi zemji se odi na kompletno elimiranje na toj limit. Znaci bankata ne e dolzna da drzi nikakov kesh kako pokritie na dadenite krediti. Znaci ima neogranicena sposobnost da kreira pari. Apsurdno, isto kako i pogolemiot del od realnosta.

Okolu ekonomskite hitmeni, ako povnimatelno citase/slusase ke vidis deka nisto ne si razbral. Se raboti za najnisko lihvarstvo i ucenuvanje. Skoro isto kako kamatar vo kockarnica, onakov kako sto go brkase Igor Dzambazov.

-------------

Постирано од: JASTREB
Датум на внесување: 18.Септември.2007 во 09:08
Dodeka ne se svesti narodot.

-------------
,,VENE VIDI VICI,,

Датум на внесување: 18.Септември.2007 во 09:22
Originally posted by sensei sensei напиша:

Znam deka ke se iznenadis ako ti kazam deka dolarot e kredit i nisto poveke. Moze cinicno ke se nasmees, no sto e tuka e. Ne ve ucat toa na skolo, i tocka, do tuka prestanuva realnosta za tebe.

Frakcionersko bankarstvo e tokmu sozdavanje pari od vozduh, so edno stiskanje enter na tastatura. Imeno bankata e dolzna da drzi samo mal del(frakcija) na kesh od sumite koi gi izdava kako kredit. Znaci ako ima 1 dolar, bankata moze da izdade krediti vo visina na 100dolari, dokolku limitot e setiran na 1%. Vo nekoi zemji se odi na kompletno elimiranje na toj limit. Znaci bankata ne e dolzna da drzi nikakov kesh kako pokritie na dadenite krediti. Znaci ima neogranicena sposobnost da kreira pari. Apsurdno, isto kako i pogolemiot del od realnosta.

Okolu ekonomskite hitmeni, ako povnimatelno citase/slusase ke vidis deka nisto ne si razbral. Se raboti za najnisko lihvarstvo i ucenuvanje. Skoro isto kako kamatar vo kockarnica, onakov kako sto go brkase Igor Dzambazov.

Сум работел во банка во америка, истото го работам овде , имам пријатели кои работат во банки во европа, ама поголема глупост од резервација по кредит од 1 долар на 100 не сум чул!!! или нема воопшто резервација??? Ама ко за многу други работи , ТИ пак имаш ИСКРИВЕН поглед!!! и шо нон-стоп нешо те гледам ми спомвиш на школо, ова она... па јас учам од теоријата и од праксава... Со такви коментари ми делуваш ко посткомунистички ветеран и постратни швалер: е ееее бре јас шо имам праено и колку знам!!! и шо врска имаа хитмените со монетарното сидро??? со темава воопшто???
И најмалата нишка конекција ти објаснав во предходниот пост како се дешава!!!
И ако немаш нешо конструктивно да кажиш не ја одвлекви темата во нимое-нитвое правци!!! Ги носиш понеупатените во погрешни закључоци!! јас се трудам да постигнам некоја поента!!! за жива материја зборуваме!!!

-------------

Датум на внесување: 18.Септември.2007 во 10:34
Eve ti, nauchi nesto. Ne mora da mi reces fala:

http://www.newyorkfed.org/aboutthefed/fedpoint/fed45.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking

Na istava tema sum educiral mnogu kvazi-profesionalni telinja kako tebe. Pak ke recam, ne ti zameram, zosto ne ti kazale na skolo, ama sepak bidejki imas ambicii vo oblasta, tvoja obvrska e da istrazis.

-------------

Датум на внесување: 18.Септември.2007 во 10:47

Reserve Requirements and Money Creation
Reserve requirements affect the potential of the banking system to create transaction deposits. If the reserve requirement is 10%, for example, a bank that receives a $100 deposit may lend out $90 of that deposit. If the borrower then writes a check to someone who deposits the $90, the bank receiving that deposit can lend out $81. As the process continues, the banking system can expand the initial deposit of $100 into a maximum of $1,000 of money ($100+$90+81+$72.90+...=$1,000). In contrast, with a 20% reserve requirement, the banking system would be able to expand the initial $100 deposit into a maximum of $500 ($100+$80+$64+$51.20+...=$500). Thus, higher reserve requirements should result in reduced money creation and, in turn, in reduced economic activity.

Ај шо си тенџере за се ... и англиски не знаеш... па ова ти го објанувам... а пошколски пример од ова нема... ова е тој кредитен мултипликатор кој ја врши емисијата ... со зголемување на резервациите се намалува интензитетот на овој мултипликатор ова ти го објаснувам...
Не постирај работи кои само ме потврдуваат.... дај нешо шо ме побива ко си се фатил за мене ...
И пак ке ти кажам дека ова нема врска со монетарното сидро , ова сосем друга работа!!!
Ах колку си желен да се напрајш паметен... ама во рек*рзија с влезен... се поглуп и потуп испаѓагазење%20од%20смеењеш

-------------

Датум на внесување: 18.Септември.2007 во 10:52

In line 1 of the example shown in Table 1, a bank receives a deposit of 100 paper dollars and credits the depositor's interest-bearing account with 100 dollars. At this point the bank is maintaining 100% reserves of paper dollars against the interest-bearing account dollars it has issued. (We must remember that the depositor's $100 dollars were also created as an evidence of debt as on their face is stated, 'Federal Reserve Bank Note'. A bank note is always an evidence of debt and none may be in the hands of a depositor until someone has written a check for cash to a lending institution to obtain them. Book entries only enter the checking account system through the process of borrowing as described herein.) If the bank was required to keep 30% of its deposits in reserve it would then be able lend $70. The person who borrows this money would likely spend it and the money will likely end up as someone else's bank deposit. Line 3 shows the bank's http://en.wikipedia.org/wiki/Balance_sheet - balance sheet after the $70 is redeposited. Note that the bank can now lend another $49, because its total deposits have increased. Line 5 shows the bank's balance sheet after that additional $49 is redeposited into the bank. At this point the system has $219, which is more than twice the original $100 deposit. This process of lending and depositing money can repeat many times until reaching a theoretical maximum of $333 (1 divided by the reserve ratio of 30% times the original cash deposit). Even though banks seem to make money by re-lending the same money many times, they also must pay interest on a deposit before they can lend it. Thus, banks can only make money on the difference between the interest rate they charge on the loan and the interest rate they pay to depositors.

Со ова тенџере- можда не знаеш- е начин на изготовка на банкарско портфолио и кредитен капацитет од кој после се пресметува и каматната стапка на парите за позајмување... со добар тим ова го праевме порано за 1 недела... абе шо ти е само безвезе школски работи од секој учебник по банкарство постираш... и се е офф топицк!!

-------------

Датум на внесување: 18.Септември.2007 во 15:17
Дали ти со здрав разум предлагаш Македонија да влезе во еден толку голем монетарен чекор комплетно неподготвена и неспособна да се носи со светските стандарди.

Искрено целава тема и сите постови што ги пишуваш мене само ми изгледаат како некој си еготрип за тебе да се правиш паметен за нешто во кое што имаш некое си познавање. Но на твое разчарување има еден куп други образовани членови на форумов така да џабе ти е цалава дискусија. Ајде да беше во право ќе најдеше барем еден истомисленик, но ти само наоѓаш на тпор и деградација па добро зарем тоа не ти кажува дека можеби не си во право.

-------------

Датум на внесување: 18.Септември.2007 во 15:26
па јас ја отворив темава за да има судир на мислења ... ако мислевме исто немаше да ја отворам.. фати се со Софокле рака под рака и фурај... и онака имате исто ниво на знаење....0-то ниво е тоа!!!

-------------

Датум на внесување: 19.Септември.2007 во 15:22
Абре не барам јас да се слагате со мене , едноставно барам да секој си го каже мислењето... очигледно уште сте во филм едноумие- јас би додал безумие!!!

-------------

Постирано од: TITAN
Датум на внесување: 19.Септември.2007 во 15:50
Od tuka do vechnosta.

-------------
,,PROKLETI DA SE PREDAVNICITE,,

Постирано од: PAVLIN
Датум на внесување: 20.Септември.2007 во 19:40
ako moze da se umesam malku...zboruvame za monetarna ekonomija ...abe kako vistinski makedoncjinja ste големо%20гушкањеголемо%20гушкање 

eve eden interesen komentar:

Се' е под (владина) контрола

МИРЧЕ ЈОВАНОВСКИ

Владата не сака изненадувања, па затоа решила се' да стави под своја контрола. Најновиот обид е да си го врати она што некогаш и' припаѓало - режимот на девизниот к*рс на денарот, кој изминатите шест години е во надлежност на централната банка, односно на гувернерот.

Не е ни чудно, го коментираат дел од економистите овој потег на актуелната власт. Ако веќе под свое стави цели сектори (или е на пат да го стори тоа), како судството, радиодифузниот сервис, ако стручни институции се партизираат, како што е тоа, на пример, Комисијата за хартии од вредност и т.н., зошто тогаш истото да не се направи и со режимот на девизниот к*рс на денарот?

Министерот за финансии, Трајко Славески, веќе најави дека Владата во својата намера е цврста: таа сака да го има клучниот збор дали денарот ќе биде цврсто закотвен, ќе се пушти слободно да флуктуира на пазарот, или девизниот к*рс на домашната валута ќе може да варира нагоре или надолу во определени рамки.

Со тоа сака да стави крај на сегашната ситуација која, како што ја опиша првиот финансиер, изгледа вака: „Може да се разбудиме и да констатираме дека НБМ без да извести никого го променила режимот на девизниот к*рс на денарот“.

Ако се имаат предвид светските искуства, владината намера не е без основа. Во некои земји режимот на девизниот к*рс на националните валути е под контрола на државата. Во други, за тоа се грижи централната банка, во или без консултации со владите или со министрите за финансии. Значи, од чисто стручен аспект, односно според најдобрите практики, не е ништо спорно.

Но, кога станува збор за Македонија, работите се малку поинакви. Имено, режимот на девизниот к*рс и пред 2001 година беше во ингеренција на владата. Во тој период, од страна на тогашната влада се организираа разни „игранки“ со девизните резерви на државата, се случи и Експорт- импорт банка, што не остана незабележано од будното око на меѓународните финансиски институции. Решението логично се наметна само по себе: таа улога да ја преземе Народна банка на Македонија, како независна и неполитичка институција, која истовремено се грижи и за ценовната стабилност.

Во овие пет- шест години, како што покажа практиката, на овој план не се случуваа никакви изненадувања или неочекувани ситуации. Денарот, фала богу, е стабилен, се' помалку се стравува од промена на неговиот к*рс, што им овозможува на фирмите, но и на обичните граѓани, да планираат подолгорочно што ќе прават со своите пари.

Во спортот важи правилото дека тимот што победува не се менува. Ако овие спортски правила се пресликаат во монетарната сфера, тогаш логично би било дека ако некоја мерка се покажала успешна во изминатите години, тогаш не треба да се менува и да се експериментира со неа.

Не треба да се заборави дека во свеста на луѓето кај нас се' уште се присутни сеќавањата за висока стапка на инфлација и секојдневните промени на к*рсот на денарот. Беше потребно многу време, упорност, знаење, ограничувања, па и пари, да се стаса до макроекономската стабилност што ја имаме сега. Тоа, секако, не значи дека денарот автоматски ќе падне како зрела круша доколку режимот на девизниот к*рс го земе под свое владата, но ги отвора дилемите за мотивите зошто се прави тоа.

Ако се има предвид широкоградоста во зголемувањето на платите за администрацијата, пензиите и другите „реформски“ потези, како намалувањето на данокот на додадена вредност за еден куп производи, тогаш стравувањата, сепак, не се без основа. Зголемен е и буџетскиот дефицит, а апетитите не застануваат тука. ММФ и Светска банка, по отплаќањето на долговите кон нив, веќе ја немаат улогата што ја имаа претходно, така што Владата има поголема слобода, но и одговорност во влечењето на идните потези, особено во монетарната сфера. Затоа, секој чекор треба добро да се анализира и да се измери двапати пред да се пресече.

Во спротивно, лесно може да се случи сите ние (освен Владата) да се разбудиме и да констатираме дека режимот на девизниот к*рс на денарот преку ноќ се сменил.

-------------
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре

Датум на внесување: 21.Септември.2007 во 09:17
ееее... сега ке имам коментар...  доколку се централизира и монетарната маса оправдувам само со лизгање на денаров кон 130 ден евро... но доколку тоа го прават за нивни шпекулативни потреби тешко нас... ама мислам дека е за првото... видиш//.. можда темава ја прочита некој што треба!!!
Немо знам дека си во право шо и а напишиш!!! зато немој ,,, ево ти признавам... во право си!!!
А сите извозници: сега стегнете ја владава са депресијација на денаро!!!!голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 21.Септември.2007 во 11:58
Komunjarive se ke napravat za da sluci uste edna shok(kako Ali Ahmeti) taktika vrz narodot, pa posle narodov ako treba Bin Laden ke go izglasa na izbori.

15 godini dobro im beshe koga drpaa, a bash sega im pritreba devalvacija na denarot. Se zagrizile za izvozot.  Ha ha, dobar vic. среќа

-------------

Датум на внесување: 21.Септември.2007 во 12:00
Сега и комуњар сум!!! абре аман....
Кажав мислење на темава... ова не е политика, а пошо си бос ...чути!!!

-------------

Постирано од: Dogi
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 23:59
додека не тргне бродов, по мирни води во познат правец, мораме да имаме сидро, така?
оти некако без сидро, може и да потонеме сите, заедно со бродов.
не е тоа само економско прашање, туку и социјално, политичко, етничко, оти се знае кој ги има валутите, па и класно прашање. посебно што се уште има луѓе кои заштедите си ги чуваат во Евра, иако се повеќе и повеќе се штеди во банки.
кога ќе ги дознаеме вредностите  на сите параметри, битни за оваа тематика, лесно ќе ја пресметаме добивката или загубата.
значи одиме егзактно, знае некој овде формули и параметри, со нивните вредности, или не знае?
да не се замараме за џабе.

-------------
Јас сум мајстор!

http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)

Постирано од: tomsaso
Датум на внесување: 15.Јануари.2008 во 19:09
Ми паднаа во очи коментарите на магистерот и колегата, и јас сум исто студент на Економски.
Според мене се уште е рано за такво-толку големо ослободување на монетарните кочници, не беше одамна кога Македонија имаше 2000% инфлација и тоа скапо го плати. Сеуште е присутен стравот од инфлацијата, а како што вели славниот Фридман, економските субјекти секогаш гледаат со едно око во идинитата, така да многу лесно ќе проработат инфлаторните очекувања и тоа ќе не однесе во уште понезавидна ситуација. Излегувањето на денарот на Фореин Ексчејнџ пазарот би било фатално барем за сега, едноставно толку е моќен тој пазар во денешно време што би го згазил денарот и би не одвел во многу лоша ситуација. Замислете само какви би биле реакциите на тој пазар при замрсени работи околку косовското прашање, или слични стини и крупни компликации на Балканот?? Она што ние би требало да направиме во моментов е структурни реформи на расходната страна на буџетот односоно она за коешто ниедна влада нема храброст, отпуштање на дел од јавната администрација. Намалување на социјалните трансфери во маса, не преку намалување на сумата која ја добива поединецот, туку преку воведување малце построги правила за добивање на истата, нешто слично како Америка, таму ако не бараш активно 4 недели работа не може да се броиш како невработен. Експерименот на владата со рамните даноци испадна добар, и прибраните средства ги надминаа очекувањата значи тоа не е причина за фискална експанизија(мало придвижувањ на Лаферовата крива- во случајов праволинксо. И сума сумарум, со сите овие мерки би добиле еден вид на скоро урамнотежен буџет, значи многу мал дефицит, и поослободување на монетарните кочници али сепак контролирано посакувана инфлација од 5-8% која ќе биде доволна да ја раздвижи економијата.

И за магистерот; Викаш на едно место блага депрецијација на денарот до кај 120-150 денари.. извини немам многу учено квантитативни методи ама 100%-140% се смета за благо?

Корекции треба да има на денарот, кој за жал е малд за да излезе пред глутницата шпекуланти на ФОРЕКС. Депрецијација во однос 70-80 денари, ќе стимулира извоз и подобрување во платниот биланс, поткрепана со она што го кажав за фискалната политка.

Едноставно она што Стигилц го напрај во 90тиете во САД, она перфектно тјунирање на актуелниот на линија на потенциајлниот БДП, кај нас не може да се направи оти како прво немаме пресметано НАИРУ а после и ред други работи. И еден куп институционални фактори кои се нашата кочница.

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 03:14
И официјално министерот за финансии најави дека давелвација на денарот нема да има, бидејќи не постојат причини за тоа: стабилни се фундаменталните фактори кои го определуваат рамнотежниот к*рс на денарот. Според негова проценка, ефектите од девалвација во нашата економија ќе бидат негативни.

“Висината на одржливиот дефицит на тековната сметка на платниот биланс е релативна работа. Зависи од нивото на развој во кое се наоѓа земјата. Не постои висина на дефицит на тековната сметка на платниот биланс што важи за секоја земја и за секое време. Земјите што се развиваат брзо и што примаат СДИ бележат повисок дефицит на тековните сметки. Кај нас, покрај овој факт, лани и во почетокот на годинава имаше и друг чинител - шокот од растечките цени на нафтата и на храната. Последниов фактор релативно се коригира и верувам дека наскоро нема да се повтори.
Зголемувањето на дефицитот не е драматична појава што ќе ја загрози макроекономската стабилност и перспективите на Македонија... и не е пресудна состојба поради која мора да се коригира девизниот к*рс. Сега во центарот на вниманието треба да ни бидат ефектите од светската криза врз стопанството. Треба да се следат состојбите во реалниот сектор, падот на цените на некои извозни стоки.“

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk