|
СКЛАВИНИЈА |
Внеси реплика | страница <123 |
Автор | ||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве ти го и оригиналниот цитат па читај Борбите со Бугарија Во
968 г. права Бугарија (територијата меѓу Дунав и Стара Планина) е
нападната е нападната од Русија и Русите поминувајки ја слабата
Бугарија напредуваат кон Византија. Во 969 г. користејки ја зафатеноста
на Бугарија со руските напади, четирите брсјачки кнезови (комитопули)
кренале бунт против Бугарија и ја отцепиле Берзитија, а кон нив почнале
да се приклучуваат и другите делови на етничка Македонија (Васил Н.
Златарски, История на Първото българско Царство. II. От славянизацията
на държавата до падането на Първото царство (852—1018), страна 609) .
Се формирала нова македонска држава, се отцепиле македонските етнички
територии од зависноста кон Бугарија. Борбите со Византија Бугарскиот развластен Цар Роман како сојузник на Византија против Самоил Името на Самоиловата држава се нарекува Славинија. Венецијанскиот дипломат Јован Ѓакон, во најстарата Венецијанска хроника (која го опфаќала времето од 980 - 1008 год., т.е. од времето на Арон и на брат му Самуил), во описот за решението на венецијанскиот дужд Петар Урс (980-1009) да го испрати на заточение својот син во Византија, го соопштува следното:"По извесно време Јован, кој бил на заточение во Зара (Стара Загора, з.м.) избегал најпрво во Славинија, а потоа отишол во Италија." (ЛИБИ, 7. 2. стр. 348). |
||
Eli_Blagoevgrad
Сениор Регистриран: 12.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
tova deto go napisa poslednoto da ne bi da e pisano prez srednovekovite
abe ti mai naistina si glupav.TI ne znaesh kakvo e istoricheski izvor daze |
||
Eli_Blagoevgrad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Be Bugi az teoriite vi gi znam no mi citirai vaz osonova na koi srednovekovni dokumenti ili kamenni nadpisi gi gradite tezi teorii.Istoriata ne e publicistika.Posochi mi koi srednovekoven hronist e pisal za makedonskata drzava samuila i tova e dostatuchno.
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ке почнеш ли да се срдиш блгарке туркоидна,не биди глупава оправи се у животот.Што поубаво сакаш од сликовит доказ,дали гледаш ти сликата и што пишува на неа а?
Не ти чини или навистина си глупа планинка |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ај еве уште нешто специјално за тебе
Во егејска Македонија, во градот Филипи, пронајден е запис на туркобугарскиот хан Пресијан од 837 г. кој гласи: „Пресијан од Бога владетел на многу болгари, го испрати кавханот Исбул после давањето на војска нему и на боилот Коловур ПРОТИВ СМОЛЈАНИТЕ [Державин, Н.С. История на България. Том І, с.213, цитат по Георги Радуле КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?]. Во денешно време, бугарските историчари намерно зборчето „против“ го фалсификуваат и го преименуваат во „кај„, со цел да се пропагира кај пиринските Македонци кои носат смолјански корен, дека се Бугари. На друг средновековен бугарски споменик, напишан на варовна плоча од 9от век од страна на турско-татарските бугари кои говореле турски јазик, стои: Хан Омуртаг ја поведе својата војска против словените ...да ги уништи словените и да не можат да се оправат се додека постои сонцето и тече реката Тича ("Първобългарски надписи", Веселин Бешевлиев, София, 1979 г., БАН). Нема дилема, вистинските Бугари кои бугарската историја ги нарекува прото-Бугари, биле турски азијатомонголски народ, со свој турски јазик (History of the Bulgarian State, v. l, part 1, Sofia, 1938, pp. 332 337, by Prof. V. N. Zlatarski); официјалната бугарска историја тоа го потврдува, како и Бугарската Академија на Науките за која вистинските Бугари се турско племе со турски јазик (История на България. Т. II. С., 1981, с.60.). Изменето од Boogie - 15.Септември.2007 во 12:21 |
||
Eli_Blagoevgrad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ami dai nekakav link s prevod da vidim kakvo pise
A dokato nemate nito edno dokazelstvo ot epohata-Srednovekoven hronst,nadpis,ploca vsi4ko si ostava edin vazduh pod naljagane.Edin sovet zemi kirka i lopata i zapocvaj zdravo kopane moze i da izkoci nesto.Tuk dva dena te karam da mi posocis edin srednovekoven dokument otkazvam se veke.Bezsilieto ti e ocevidno ili ocigledno vikahte tamu |
||
Eli_Blagoevgrad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
E nadpisa mi e izvesten no ne procetoh da e izpratil nekoi sreshtu makedoncite. A nali znaesh kak se kazva sinot na Ivan Vladislav Persian II hihihihi
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па зар незнаеш Кирилица и Глаголица,срамота,срамота и затоа ли Македонските просветители во покрстија и описменија,за да незнаеш кирилица и глаголица што значи.Леле леле леле |
||
m__g__
Сениор Регистриран: 22.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 591 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Буги да те подсетя за ония линк за reigno macedonico
и след това с "Пред Беласица" на Вазов |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не бе ова девојче е мора понежно малку
|
||
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Как така нежно бе чедо Александрово.
Няма време за нежности Фаланги, копия и напред |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ели тоа што вие не сакате да ја прочитате вашата историја комплетно не сум ја или било кој Македонец крив.Вие читате 1 стр.102 стр па 205 стр. Полека едно по едно прочитајте и ке видите дека има врска ова Буги што ве учи.
Ајде едно просто прашање за да видам колку те интересира сопствената историја,и за тебе М_Г важи ова Дали ви е познат Пресијановиот натпис и на кој јазик и која година бил пишан |
||
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
има една приказка - "Изключенията потвърждават правилата"
От 100 източника ми намираш един (или част от един), който е изключение и върху него си градиш теорията. Останалите 99 ги изхвърляш. Ми така ти винаги си прав - не е интересно |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е сега па нели почетокот е битен,дај да фатиме некој почеток дај страна еден па да продолжиме.Се се вртите у круг и тоа што ви одговара само тоа го постирате
|
||
Внеси реплика | страница <123 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |