|
СКЛАВИНИЈА |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дали ти воопшто читаш или несакаш да сватиш дека постојат и не читаш
|
|||
Eli_Blagoevgrad
Сениор Регистриран: 12.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pokazi mi izvora be bugi citirai edin dokument tolkova li e slozno za makedonskiot car Samuil i negovata makedonska drzava.zashtoto ima pone 20 koito govoriat za stranata na bulgarite.Stiga interpretacii
ti mi pokaza neshto na latinski ili italianski koeto ne razboram no koeto razbiram e ce nikade ne se cete imeto na samuil Изменето од Eli_Blagoevgrad - 15.Септември.2007 во 09:13 |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ова не ли е цитат на документи |
|||
Eli_Blagoevgrad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Koe e dokument?
Ti znaesh kakvo e srednovekoven izvor nali? |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Знаеш ли ти кој е Теофан и неговата хронологија знаеш ли од кога датира.
Знаеш ли да читаш (Theophanes, Chronographia, edited by Carolus de Boor (Leipzig, 1883), I, стр. 347). |
|||
JASTREB
Група Регистриран: 14.Септември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 61 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тоа е цела студија. Мора добро да се прочита. |
|||
,,VENE VIDI VICI,,
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Точно така,цела студија а не некој негира дека воопшто постои
|
|||
Eli_Blagoevgrad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Emi postirai teksta dai link i da vidim koi kade govori za makedonecot samuil i negovata makedonska drzava.Ajde cekam posleden opit pravia.Ne iskam ti da mi interpretirash postirai teksta dai link i da cetem.A az sled tova se naemam da postiram 20 srednovekovni teksta koito govoriat za bulgarskata drzava na Samuil.AJde:)
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ај што те Бугаризирале Турко-Монголиве па и те отупеле,незнаеш да читаш
|
|||
Eli_Blagoevgrad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tova spored teb vsi4koto go e pisal Teofan.Postirai ni dokumenta v original s link da vidim koi kakvo e pisal.Az znam da citam no znam che tova ne e originalen dokument a necia interpretacia> Na lud se pravis zorllem:)Posoci citirai originalnia dokument kade se govori za makedonskiot car Samuil i makedonskata mu drzava.Tolkova li e slozno
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е ок те сватив,несакаш да прочиташ и готово.Јас незнам зошто воопшто се замараш на форумов,мислам отиди си на некој Бугарски форум и докажувај си се со Бугарите дали сте татари,монголи,турци или каков и да бил Аспарух.Видиш јас точно ти давам книга,цитат под која страница и кој ред а ти сакаш и да ја скенирам,можеби сакаш и да ти ја донесам дома за да ја пипнеш и да видиш дали е вистинска.Терај си работа бе ели,уживај у животот,батали документи и историја за тебе тоа е наука свативме дека си Бугаризирана и дека друго ништо не те интересира освен нивната турко-монголска варијанта.Уживај
|
|||
Eli_Blagoevgrad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne be bugi glubco iskam da mi citiras v koi dokument teofan govori za makedonska drzava i makedonski samuil.Tolkova li e slozno.Ti ne mi davash dokument ili izvor a citat ot kniga.To i az moga da napisha kniga i da se citiram posle
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Леле колку си глупа,ти можеш да пишеш книга но додека таа книга да биде признаена како што е признаена хронологијата на Теофан има 100 000 пати да се потурчиш и назад.
Ај добро еве ти нешто од Бугарски извор може тоа ке ти е по верно Јужните Македонци биле разделени меѓу Бугарите и Византијците, но тоа ропство не било класично, ами под ропство се подразбирало плаќање данок на Бугарите и Византијците, за да не бидат напаѓани. На Византија плаќале данок Драговитите и Сагудатите, додека северно од нив била Стримионската тема каде Ринхините, Смолјаните и дел од Струмјаните (пиринска Македонија) плаќале Данок на Бугарите. Македонците си имале целосна автономија, со свои кнезови и војводи на чело на кнежествата, а Бугарите и Византијците не им се мешале во уредувањето на кнежествата, ниту имале свои војски таму [81. L. Niederle, 425—428; Васил Н. Златарски "История на Първото българско Царство. II. От славянизацията на държавата до падането на Първото царство (852—1018)", IV. Борба с Византия за политическо надмощие, 1. Цар Симеон и първата му война с Византия]. |
|||
Eli_Blagoevgrad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Отрывок из Иоанна Скилицы о битве у горы Беласица (или сражение в проходе Kleidion) 29 июля 1014 года Император не медлил, но каждый год совершал поход в Болгарию, опустошал и разорял всё, что находилось перед ним. Самуил не мог оказать сопротивление в открытом поле, ни сражаться с императором в регулярной войне. Итак, терпя урон со всех сторон, он выбрался из своего горного(буквю высокого) логова для того, чтобы укрепить вход в Булгарию рвами и изгородями. Зная, что император всегда производит свои вторжения через равнину, называемую Campu Lungu (длинное поле) и проход, называемый Kleidion (ключ), он принялся укреплять эту трудно проходимую местность, чтобы преградить путь имеператору. Построили стену через всю ширину прохода, и достойным защитникам(стены) было поручено дать отпор императору. Когда он (император) прибыл и попытался ворваться в Булгарию, воины храбро сопротивлялись и защищали стену, обстреливали и ранили атакующих с высокой позиции. Когда император отчаялся в захвате прохода (прямой атакой), Никифор Ксифий, стратег Филиппополя, встретился с императором у убедил его оставаться на месте и продолжать приступ стены в то время, как он (Никифор Ксифий), согласно со обговоренным с императором планом, совершил отход со своими людьми и кружным путём к югу от прохода Kleidion, через пресечённую и бездорожную местность, перешёл очень высокую гору, известную как Беласица. 29 июля 12 индикта [1014года], Ксифий и его люди внезапно обрушились сзади на болгар, издавая боевые кличи. Приведённые в полное замешательство и панику атакой с тыла, булгары обратились в бегство. В это же время войска императора прорвались через оставленную (защитниками) стену. Многие булгары были убиты, но гораздо большее количество захвачено в плен. Самуил едва избег опасности с помощью своего сына, который доблестно сражался с атакующими, посадил его (отца) на лошадь и отвёл в крепость, известную, как Прилеп. Император подверг ослеплению булгарских пленников. Он приказал, чтобы каждую группу из 100(ослеплённых) вёл один одноглазый. Когда Самуил узрел равные(друг другу ) и упорядоченные отряды, он не имел мужества перенести (это зрелище) храбро, но сам был поражён слепотой и повалился бес сознания на землю. Его соратники привели его в жизнь с помощью воды и дав понюхать соли. Придя в себя, он попросил сделать глоточек холодной воды. Когда он сделал глоток (воды), у него случился сердечный приступ, и он умер через два дня, 6 октября.eto ti primer za dokument.ima go i na angliisi ama nali mi zabranihte |
|||
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |