IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223>
Автор
Порака
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2007 во 09:31
uste li citate?
ako ako, kje vi treba....
sekoe znaenje koristi, koga togas...
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 13:59

Dajte mi kratok i jasen citat od k*ranot vo koj se tvrdi deka k*ranot vo vid na gotova napisana kniga slegol, ili se objavil na lugjeto, a ne samo na Mohamed, pa jas ke recam deka toa e kniga od Bog, a ne od lugje, kako sto se i site staro zavetni, i novozavetni knigi, i tie se objava, Bozja,- napisana od lugje

Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2007 во 17:45
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Dajte mi kratok i jasen citat od k*ranot vo koj se tvrdi deka k*ranot vo vid na gotova napisana kniga slegol, ili se objavil na lugjeto, a ne samo na Mohamed, pa jas ke recam deka toa e kniga od Bog, a ne od lugje, kako sto se i site staro zavetni, i novozavetni knigi, i tie se objava, Bozja,- napisana od lugje

Bratce moe milo.... pa nemojte tolku da bidete budali aman. Qur'anot e objava,koja od Allah dz.s mu e objavena na Muhammed s.a.w.s preku melekot Dzibril.Kratko i jasno.
Jas ne baram od tebe mnogu.Daj mi ti citat od biblijata kade sto se veli deka "Hristijanstvoto e vistinskata vera" ili "Judizmot" ako mi dades eden bibliski citat kade sto Isus im veli :"Hristijanstvoto e vasata vera" togas ete me Hristijanin.
Dali Evangelijata se od boga taka gotovi i vo celofan isprateni do lugeto ??? Nemoj da bides dotolku ogranicen brate mili.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2007 во 11:32
brte kko ce ti kze kog to nikde go nem
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Fazli Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 05.Ноември.2007
Локација: Australia
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fazli Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2007 во 14:39

Islamsko veruvanje vo svetloto na k*r'anot  i sunnetot – (Hadisot) 

Šerijat e seobfaten zakon na muslimanite,koj proizleguva od dva izvori:
a) od k*r`an i
b)  od Sunnet (Hadis),koe znači;(zapisani izreki,propisi,odredbi,dela, odobruvanja i zabrani na Pratenikot Muhammad s.a.v.s.)..

بسم الله الرحمن الرحيم

Bismil-lahir-Rahmanir-Rahim

Blagodarnosta,navistina mu pripagja na Allah subhanehu ue teala!

Od Nego pomoš i oprost barame.Se priklonuvame kaj Nego od našite zla i našite loši dela.Kogo Allah go upati,nema koj da go zaskita,a kogo go ostavi vo zabluda,nema koj da go upati.

Fala na Allah,Gospodarot na site svetovi koj né počesti so verata islam kako naš najgolem dar.Salavat i selam mu donesuvame na Negoviot izbran pratenik i milenik s.a.v.s.,so kogo Allah ja zapečati svojata objava.Fala na Allah s.v.t.,koj ja napravi ljubovta kon Nego i Negoviot pejgamber s.a.v.s.,vrv na sovršen iman.

Svedočam deka ne postoi drug bog osven Semoќniot Allah s.v.t.,Koj e Eden (i samo Eden) i nema sorabotnik;svedočam deka Muhammed s.a. v.s.,e Pratenik na Allah s.v.t,neka e mir i spas na nego,na negovoto semestvo,na negovite ashabi (drugari), i na site dobri vernici koi go sledat negoviot pat do Sudniot Den Amin.

Кон врв
Fazli Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 05.Ноември.2007
Локација: Australia
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fazli Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2007 во 14:44

► Prorokot Muhammed s.a.v.s.,ispitan od „čovek"

so izrazito bela obleka

بسم الله الرحمن الرحيم

Bismil-lahir-Rahmanir-Rahim

Se prenesuva od Omer b.El-Hattab r.a.kako rekol:“Eden den dodeka sedevme kaj Allahoviot pejgamber s.a.v.s.,odednaš se pojavi eden čovek so izrazito bela obleka i so izrazito crna kosa i na kogo ne se zabeležuvaa znaci na patuvanje.Od nas nikoj ne go poznavaše.Sedna do Pejgamberot s.a.v.s.i gi dopre kolenata do kolenata na Pejgamberot s.a.v.s.,i svoite race gi stavi na negovite kolena i reče:

“O Muhammed,kaži mi što e islamot ? “

Pejgamberot s.a.v.s.odgovori:

“Islamot e da posvedočiš deka nema drug bog osven Allah i deka Muhammed e Allahov pejgamber,da klanjaš namaz,da davaš zekat,da postiš ramazan,da ja posetiš Kaba hadž dokolku si kadar toa da go napraviš.”

Čovekot odgovori: “Vo pravo si.”

“Se začudivme za negovoto prašuvanje i tvrdenje deka Pejgamberot s.a.v.s.e vo pravo”,veli  Omer r.a.,

Reče: “Kaži mi što e toa iman (veruvanje) ?”

Pejgamberot s.a.v.s.odgovori:

“Da veruvaš vo Allah,vo Negovite meleki,vo Negovite Knigi,vo Negovite pejgamberi,vo Denot Ahiretski,i da veruvaš deka i dobroto i zloto se so Allahova opredelba.”Čovekot odgovori: “Vo pravo si.”

Reče: “Kaži mi za dobrotvorstvoto ( ihsanot)?”  

Pejgamberot s.a.v.s.,odgovori:

“Da go obožavašAllaha kako da go gledaš,iako  ne go gledaš,zašto On te gleda.”

Čovekot odgovori: “Vo pravo si.”

Reče: “Kaži mi za Kijametot ( posledniot čas) ?”  

“Prašuvačot za toa znae poveќe od prašaniot.”

Reče: “Kaži mi za predznacite na Kijametot?” 

“Koga robinkata ќe ja rodi svojota gospodarka,koga ќe gi vidiš ovčarite i čobanite bosi i goli a se natprevaruvaat vo palati.”

Potoa čovekot si zamina a jas podolgo se zadržav kaj Pejgamberot s.a.v.s.,koj reče:

“O Omer, znaeš li koj beše ovoj što prašuvaše?”

Odgovoriv: Allah i pejgamberot Negov najdobro znaat.”Reče:“Toj čovek beše Xhebrail a.s.,koj vi dojde da ve pouči vo vašata vera.”  

(Buhari vol.1 Hadis br.50)  (Rijadus-Salihin Hadis br.60)

Od gore navedeniot hadis,naučivme deka se zboruva za pette stolba na islamskite i imanskite šartovi,za koi inšaAllah,so pomoš na Allah subhanehu ue teala,vo ovaj del,ќe se potrudam vo kratko da gi izjasnam samo islamskite šartovi-vo svetloto na k*ranot i Sunnetot (Hadisot).

Muharem ibn Shaban ibn Fazli

Melbourne - Australia.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 09:59
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Друже, не си ти фактор никаков за оцена на овие работи, па ни на тоа дали Ку`ранот е книга од Бог!!!

Ниедна книга не слетала и нема да слета така, а се знае како слегувала објавата кон Мухаммед. 

А за да дознаеш за знаците Божји во Ку`ранот, погледни на претходните теми во врска со науката.....

Зему читај малце....
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Hanibal_King Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Ноември.2007
Поени: 61
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 18:52
Vie muslimanite ste mnogu cudni

Izjavuvate vera od bog i o pratenik bozji a site na forumov gi narekovte budali nepismeni i praznoglavi

Toa veruvam vi e dozvoleno inace vie "sigurno" nemase takvo nesto da recite taka?ako vi zabranese muhamed vie nemase da zboruvate taka.
TAKA??
намигнување
BOGOSLOV
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 19:38
nas Muhammmed a.s ne ucel sekogas da ja kazeme vistinata.......... pa ako toa sme go rekle tuka togas e vistina намигнување
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 19:46
stvarno li???

togas ako vi kaze nekoj deka treba da se samoubies i ti mislis deka toa e vistina ke go storis toa

DA

taka pravat ovje so zgradive neli im velat deka vistina e deka treba se samoubijat i oni odma

to e strasno bre lugje

alooooooo

dzabe se deram nema nikoj da slusne голема%20насмевка
BOGOSLOV
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 20:21
Originally posted by Hanibal_King Hanibal_King напиша:

stvarno li???

togas ako vi kaze nekoj deka treba da se samoubies i ti mislis deka toa e vistina ke go storis toa

DA

taka pravat ovje so zgradive neli im velat deka vistina e deka treba se samoubijat i oni odma

to e strasno bre lugje

alooooooo

dzabe se deram nema nikoj da slusne голема%20насмевка

hanibale zabite ti se neizmieni coveku .... tvojot los miris ne e za gordeenje ........

nikoj ne tvrdi deka treba da se samoubies ,.......

ni gi spomnuvas zgradite a ne gi spomnuvas bombite koi gi frlate vo AVGANISTAN i IRAK...........ili mozebi ke reces toa e kolateralna steta

ni spomnuvas samoubistva a ne te maci svesta deka tokmu vie koi se narekuvate Hristijani gi frlivte atomskite bombi vo Hirosima i Nagasaki i vprocem vie koi se narekuvate Hristijani ste edinstvenite koi upotrebile atomski bombi vrz covestvoto

ni spomnuvas dve zgradi a ne gi spomnuvas 1.500.000 vjetnamci koi bile ubieni od tie koi se narekuvat i se povikuvat vo Hristijanskata religija

ni spomnuvas zgradi a ne ni spomnuvas kako toa Francusite  spalile i unistile celi gradovi i sela vo ALZHIR isto taka koi se narekuvat Hristijani

Ni spomnuvas zgradi a ne spomnuvas kolku nevini luge se ubieni vo Cecenija tokmu od tie koi se narekuvat Hristijani

treba li uste da ti nabrojam kolku krv imate vo vasite race vie koi se narekuvate Hristijani ??????

ova e od posvezoto sto nie go pamtime a na mnogu od tie nastani sme svedoci no ako ti treba uste nastani samo kazi ..........ima gomila nastani koi ni svedocat kolku ste vie miroljubivi i kolku krv ste proleale so vaseto miroljubivotнамигнување  
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 20:40
slusaj ke te prasam samo ednas

STO E POLOSO
1) DA SE UBIVAS VO VREME NA VOJNA KOGA (cel svet e vo vojna) i NEKOJ KE TE PRATI NEKADE KADE STO TI NI SAMIOT NE ZNAES KAJ SI(da ti pojasnam nemoj da me svatis sega pogresno pa pak da stresis nesto so ne treba - znaci praten nekade od nekogo i ti treba vreme da otkries koj e so a koj protiv tebe).

2)ili da si stavis dinamit na sebe i da zemes edno avionce i da znaes tocno kaj da mavnis i da se odmazduvas?

a taa vojna tamu kade sto e denes e predizvikana tokmu od muslimani koi pravat galama.

PA STVARNO KAZI MI KOJ E TOJ COVEK STO SEKOJ DEN SAKA DA SLUSA DEKA VO IRAK ILI ALZIR IMA TOLKU I TOLKU MRTVI.
ILI TOA E VASIOT NACIN?
+

???????????

BOGOSLOV
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2007 во 22:15
Originally posted by Hanibal_King Hanibal_King напиша:

slusaj ke te prasam samo ednas

STO E POLOSO
1) DA SE UBIVAS VO VREME NA VOJNA KOGA (cel svet e vo vojna) i NEKOJ KE TE PRATI NEKADE KADE STO TI NI SAMIOT NE ZNAES KAJ SI(da ti pojasnam nemoj da me svatis sega pogresno pa pak da stresis nesto so ne treba - znaci praten nekade od nekogo i ti treba vreme da otkries koj e so a koj protiv tebe).

2)ili da si stavis dinamit na sebe i da zemes edno avionce i da znaes tocno kaj da mavnis i da se odmazduvas?

a taa vojna tamu kade sto e denes e predizvikana tokmu od muslimani koi pravat galama.

Ne se prai mudrec : kolku pati si bil ti ubien dosea za da ni kazes i objasnis tuka koja smrt e poteska ili polesna

PA STVARNO KAZI MI KOJ E TOJ COVEK STO SEKOJ DEN SAKA DA SLUSA DEKA VO IRAK ILI ALZIR IMA TOLKU I TOLKU MRTVI.
ILI TOA E VASIOT NACIN?
+

???????????

Nasiot nacin!!!!!

ubivate muslimani nasekade kade sto ke postignete i se cudite zosto nie toa go spomnuvame..........a vie izgleda ste ocekuvale da nikoj nisto ne spomne pa da se zaboravime ....... a od druga strana koa ke bide ubien nekoj Hristijanin od nekoj Musliman krevate panika so godini nasekade .....ednoto isto im go pokazuvate na javnosta nebarem Muslimanite se krvolocni ......... a vasite zlostorstva gi kriete i koa nekoj ke kaze nesto protiv takvite zlostorstva ..... odma se proglasuva za terorista

koa ke svatite deka nie ne ja sakame vasata Hristijanska kultura ....da ne bidam pogresno svaten , nemam nisto protiv da ti zivees kao Hristijanin i da ja neguvas tvojata kultura no nie kao Muslimani si ja imame nasata religija od koja ne se otkazuvame po nikoja cena i sakame da si ziveeme spored ISLAMSKITE zakoni i sto imas ti tuka Hristijanskata religija i kultura so sila da mi ja nametnes?!!!!

od druga strana malku li vi se bogastvata koi sto Bog vi gi daval po vasite zemji pa morate cela zenja da ja ispokradete.......
zosto mora se da posegnete iako ne e vase , i koa toa ne vi go davat , togas ne se kolebate toa vie da si go prisvoite i po cena vasite race da gi potopite vo nevinata krv koja ja prolevate nasekade niz zemjata!!!!!!!!!!!!!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2007 во 09:25
Hanibalco, ne zabeguvaj od temata!!!!

Aj dosta so nevraniov muabet koga i onaka ne si vo pravo!!!

Nie veruvame vo Ku`ranot i pomno go ;itame i mnogu veruvame, a vo taa grizlivo cuvana Kniga ne postoi nisto sto naveduva na samoubistvo!!!!

Zatoa, smali malku so CNN, BBC i slicnite voeno-propagandni masinerii....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,204 секунди.