|
КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ |
Внеси реплика | страница <1 1920212223> |
Автор | |
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
uste li citate?
ako ako, kje vi treba....
sekoe znaenje koristi, koga togas...
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
postariot brat
Сениор Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 491 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dajte mi kratok i jasen citat od k*ranot vo koj se tvrdi deka k*ranot vo vid na gotova napisana kniga slegol, ili se objavil na lugjeto, a ne samo na Mohamed, pa jas ke recam deka toa e kniga od Bog, a ne od lugje, kako sto se i site staro zavetni, i novozavetni knigi, i tie se objava, Bozja,- napisana od lugje |
|
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
|
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bratce moe milo.... pa nemojte tolku da bidete budali aman. Qur'anot e objava,koja od Allah dz.s mu e objavena na Muhammed s.a.w.s preku melekot Dzibril.Kratko i jasno.
Jas ne baram od tebe mnogu.Daj mi ti citat od biblijata kade sto se veli deka "Hristijanstvoto e vistinskata vera" ili "Judizmot" ako mi dades eden bibliski citat kade sto Isus im veli :"Hristijanstvoto e vasata vera" togas ete me Hristijanin.
Dali Evangelijata se od boga taka gotovi i vo celofan isprateni do lugeto ??? Nemoj da bides dotolku ogranicen brate mili.
|
|
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
brte kko ce ti kze kog to nikde go nem
|
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Fazli
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 05.Ноември.2007 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
►Islamsko veruvanje vo svetloto na k*r'anot i sunnetot – (Hadisot) ◄ a) od k*r`an i
b) od Sunnet (Hadis),koe znači;(zapisani izreki,propisi,odredbi,dela, odobruvanja i zabrani na Pratenikot Muhammad s.a.v.s.)..
بسم الله الرحمن الرحيم Bismil-lahir-Rahmanir-Rahim Blagodarnosta,navistina mu pripagja na Allah subhanehu ue teala! Od Nego pomoš i oprost barame.Se priklonuvame kaj Nego od našite zla i našite loši dela.Kogo Allah go upati,nema koj da go zaskita,a kogo go ostavi vo zabluda,nema koj da go upati.
Fala na Allah,Gospodarot na site svetovi koj né počesti so verata islam kako naš najgolem dar.Salavat i selam mu donesuvame na Negoviot izbran pratenik i milenik s.a.v.s.,so kogo Allah ja zapečati svojata objava.Fala na Allah s.v.t.,koj ja napravi ljubovta kon Nego i Negoviot pejgamber s.a.v.s.,vrv na sovršen iman. Svedočam deka ne postoi drug bog osven Semoќniot Allah s.v.t.,Koj e Eden (i samo Eden) i nema sorabotnik;svedočam deka Muhammed s.a. v.s.,e Pratenik na Allah s.v.t,neka e mir i spas na nego,na negovoto semestvo,na negovite ashabi (drugari), i na site dobri vernici koi go sledat negoviot pat do Sudniot Den Amin.
|
|
Fazli
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 05.Ноември.2007 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
► Prorokot Muhammed s.a.v.s.,ispitan od „čovek" so izrazito bela obleka ◄
بسم الله الرحمن الرحيم Bismil-lahir-Rahmanir-Rahim
Se prenesuva od Omer b.El-Hattab r.a.kako rekol:“Eden den dodeka sedevme kaj Allahoviot pejgamber s.a.v.s.,odednaš se pojavi eden čovek so izrazito bela obleka i so izrazito crna kosa i na kogo ne se zabeležuvaa znaci na patuvanje.Od nas nikoj ne go poznavaše.Sedna do Pejgamberot s.a.v.s.i gi dopre kolenata do kolenata na Pejgamberot s.a.v.s.,i svoite race gi stavi na negovite kolena i reče:
“O Muhammed,kaži mi što e islamot ? “ Pejgamberot s.a.v.s.odgovori:
“Islamot e da posvedočiš deka nema drug bog osven Allah i deka Muhammed e Allahov pejgamber,da klanjaš namaz,da davaš zekat,da postiš ramazan,da ja posetiš Kaba hadž dokolku si kadar toa da go napraviš.” Čovekot odgovori: “Vo pravo si.”
“Se začudivme za negovoto prašuvanje i tvrdenje deka Pejgamberot s.a.v.s.e vo pravo”,veli Omer r.a., Reče: “Kaži mi što e toa iman (veruvanje) ?” Pejgamberot s.a.v.s.odgovori: “Da veruvaš vo Allah,vo Negovite meleki,vo Negovite Knigi,vo Negovite pejgamberi,vo Denot Ahiretski,i da veruvaš deka i dobroto i zloto se so Allahova opredelba.”Čovekot odgovori: “Vo pravo si.” Reče: “Kaži mi za dobrotvorstvoto ( ihsanot)?” Pejgamberot s.a.v.s.,odgovori: “Da go obožavašAllaha kako da go gledaš,iako ne go gledaš,zašto On te gleda.” Čovekot odgovori: “Vo pravo si.” Reče: “Kaži mi za Kijametot ( posledniot čas) ?” Pejgamberot s.a.v.s.,odgovori: “Prašuvačot za toa znae poveќe od prašaniot.” Reče: “Kaži mi za predznacite na Kijametot?” Pejgamberot s.a.v.s.,odgovori: “Koga robinkata ќe ja rodi svojota gospodarka,koga ќe gi vidiš ovčarite i čobanite bosi i goli a se natprevaruvaat vo palati.” Potoa čovekot si zamina a jas podolgo se zadržav kaj Pejgamberot s.a.v.s.,koj reče: “O Omer, znaeš li koj beše ovoj što prašuvaše?” Odgovoriv: Allah i pejgamberot Negov najdobro znaat.”Reče:“Toj čovek beše Xhebrail a.s.,koj vi dojde da ve pouči vo vašata vera.” (Buhari vol.1 Hadis br.50) (Rijadus-Salihin Hadis br.60)
Od gore navedeniot hadis,naučivme deka se zboruva za pette stolba na islamskite i imanskite šartovi,za koi inšaAllah,so pomoš na Allah subhanehu ue teala,vo ovaj del,ќe se potrudam vo kratko da gi izjasnam samo islamskite šartovi-vo svetloto na k*r’anot i Sunnetot (Hadisot). Muharem ibn Shaban ibn Fazli Melbourne - Australia.
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Друже, не си ти фактор никаков за оцена на овие работи, па ни на тоа дали Ку`ранот е книга од Бог!!!
Ниедна книга не слетала и нема да слета така, а се знае како слегувала објавата кон Мухаммед.
А за да дознаеш за знаците Божји во Ку`ранот, погледни на претходните теми во врска со науката.....
Зему читај малце....
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
Hanibal_King
Група Регистриран: 01.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 61 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vie muslimanite ste mnogu cudni
Izjavuvate vera od bog i o pratenik bozji a site na forumov gi narekovte budali nepismeni i praznoglavi Toa veruvam vi e dozvoleno inace vie "sigurno" nemase takvo nesto da recite taka?ako vi zabranese muhamed vie nemase da zboruvate taka. TAKA?? |
|
BOGOSLOV
|
|
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nas Muhammmed a.s ne ucel sekogas da ja kazeme vistinata.......... pa ako toa sme go rekle tuka togas e vistina
|
|
Hanibal_King
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
stvarno li???
togas ako vi kaze nekoj deka treba da se samoubies i ti mislis deka toa e vistina ke go storis toa DA taka pravat ovje so zgradive neli im velat deka vistina e deka treba se samoubijat i oni odma to e strasno bre lugje alooooooo dzabe se deram nema nikoj da slusne |
|
BOGOSLOV
|
|
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
hanibale zabite ti se neizmieni coveku .... tvojot los miris ne e za gordeenje ........
nikoj ne tvrdi deka treba da se samoubies ,.......
ni gi spomnuvas zgradite a ne gi spomnuvas bombite koi gi frlate vo AVGANISTAN i IRAK...........ili mozebi ke reces toa e kolateralna steta
ni spomnuvas samoubistva a ne te maci svesta deka tokmu vie koi se narekuvate Hristijani gi frlivte atomskite bombi vo Hirosima i Nagasaki i vprocem vie koi se narekuvate Hristijani ste edinstvenite koi upotrebile atomski bombi vrz covestvoto
ni spomnuvas dve zgradi a ne gi spomnuvas 1.500.000 vjetnamci koi bile ubieni od tie koi se narekuvat i se povikuvat vo Hristijanskata religija
ni spomnuvas zgradi a ne ni spomnuvas kako toa Francusite spalile i unistile celi gradovi i sela vo ALZHIR isto taka koi se narekuvat Hristijani
Ni spomnuvas zgradi a ne spomnuvas kolku nevini luge se ubieni vo Cecenija tokmu od tie koi se narekuvat Hristijani
treba li uste da ti nabrojam kolku krv imate vo vasite race vie koi se narekuvate Hristijani ??????
ova e od posvezoto sto nie go pamtime a na mnogu od tie nastani sme svedoci no ako ti treba uste nastani samo kazi ..........ima gomila nastani koi ni svedocat kolku ste vie miroljubivi i kolku krv ste proleale so vaseto miroljubivot
|
|
Hanibal_King
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
slusaj ke te prasam samo ednas
STO E POLOSO 1) DA SE UBIVAS VO VREME NA VOJNA KOGA (cel svet e vo vojna) i NEKOJ KE TE PRATI NEKADE KADE STO TI NI SAMIOT NE ZNAES KAJ SI(da ti pojasnam nemoj da me svatis sega pogresno pa pak da stresis nesto so ne treba - znaci praten nekade od nekogo i ti treba vreme da otkries koj e so a koj protiv tebe). 2)ili da si stavis dinamit na sebe i da zemes edno avionce i da znaes tocno kaj da mavnis i da se odmazduvas? a taa vojna tamu kade sto e denes e predizvikana tokmu od muslimani koi pravat galama. PA STVARNO KAZI MI KOJ E TOJ COVEK STO SEKOJ DEN SAKA DA SLUSA DEKA VO IRAK ILI ALZIR IMA TOLKU I TOLKU MRTVI. ILI TOA E VASIOT NACIN? + ??????????? |
|
BOGOSLOV
|
|
Ebu-Hurejre
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Hanibalco, ne zabeguvaj od temata!!!!
Aj dosta so nevraniov muabet koga i onaka ne si vo pravo!!!
Nie veruvame vo Ku`ranot i pomno go ;itame i mnogu veruvame, a vo taa grizlivo cuvana Kniga ne postoi nisto sto naveduva na samoubistvo!!!!
Zatoa, smali malku so CNN, BBC i slicnite voeno-propagandni masinerii....
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1920212223> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |