Испечати | Затвори го прозорот

КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8896
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 21:01
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ
Постирано од: the king
Наслов: КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:08
ODSEKOGAS SUM GO POSTAVUVAL OVA PRASANJE SAMIOT NA SEBESI:

ZASTO ISLAMOT E EDINSTVENATA VERA KOJA GO PRIZNAVA
     k*rANOT KAKO BOZJA KNIGA ???

SI VELAM:
          KAKO MOZE DA SE SOMNEVAME VO EDNA TAKVA KNIGA
          VO CIJI REDOVI JASNO SE GLEDA DEKA AVTOR NE
          MOZE DA BIDE NEKOE COVECKO BITIJE, TUKU SAMO
          EDINSTVENIOT SVEMOKEN BOG ???

POSTOJAT MNOGU DOKAZI PO KOI JASNO SE GLEDA DEKA TOA MOZE DA BIDE SAMO DELO NA SEMOKNIOT EDINSTVEN GOSPODAR.

KE SPOMENAM SAMO NEKOLKU TAKVI PRIMERI KADE JASNO SE GLEDA DEKA k*rANOT E DELO NA EDINSTVENIOT BOG.

VO k*rANOT POSTOI AJET (DEL) KADE VOZVISENIOT BOG VELI DEKA VSELENATA SE SOZDALA KAKO REZULTAT NA GOLEMA EKSPLOZIJA OD STO SE SOZDALE SITE DELA VO VSELENATA.

AKO SE POTSETIME DEKA k*rANOT E OBJAVEN , ODNOSNO ISPRATEN DO MUHAMMED VO SEDMIOT VEK CE NI STANE JASNO DEKA NE MOZE OVA NESTO DA BIDE SPOMENETO OD COVECKA USTA.

OVA JASNO UKAZUVA NA NASTANOKOT NA VSELENATA I TELATA VO NEA. ZNACI k*rANOT PRED 1400 GODINI NI KAZUVA ZA NASTANOKOT NA VSELENATA STO DENESNATA NAUKA GO PREDVIDE PRED NEKOLKU GODINI.

ZAREM PRED 1400 GODINI POSTOEL COVEK KOJ MOZEL DA POMISLI ZA POSTOENJE NA DRUGI PLANETI A DA NE PRASUVAME ZA NASTANOKOT NA VSELENATA.

I BI SAKAL DA SPOMENAM USTE SAMO EDEN PRIMER.

ISTO TAKA VO k*rANOT POSTOI AJET (DEL) KADE VOZVISENIOT GOSPODAR VELI :

" SE KOLNAM VO ZVEZDATA KOJA TREPERI."

OVA E JASEN STAV KOJ KAZUVA DEKA POSTOI ZVEZDA KOJA TREPERI, PRED NEKOLKU GODINI ASTROLOZITE SO SVOITE TELESKOPI ZABELEZALE DEKA ZVEZDATA SEVERNICA NE ODBIVA POSTOJANA SVETLINA ODNOSNO TREPERI.

ZAREM SE POTREBNI POGOLEMI DOKAZI DEKA k*rANOT E DELO NA SEMOKNIOT STVORITEL NA SE STO POSTOI I DEKA TOA SE ZBOROVI KOI VOZVISENIOT GOSPODAR GI ISPRATIL KAKO PATOKAZ NA COVEKOT.

BEZ SOMNENIE k*rANOT E KNIGA ISPRATENA OD VOZVISENIOT I EDINSTVEN BOG DO COVESTVOTO ZA TIE DA GO KORISTAT KAKO PAT PO KOJ TREBA DA SE DVIZAT

A ZA KRAJ BI SAKAL DA POSTAVAM EDNO PRASANJE DO SITE CLENOVI NA FORUMOF KOI NE PRIPAGAAT NA ISLAMSKATA RELIGIJA.

"KAKVO E OBJASNUVANJETO NA VASITE RELIGII ?, ZASTO TIE NE GO PRIFAKAAT k*rANOT KAKO BOZJA KNIGA???. "

-------------
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментари:
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:24
Originally posted by the king the king напиша:

" SE KOLNAM VO ZVEZDATA KOJA TREPERI."

Ова стих од Коранот е доказ дека тој е Божја книга? голема%20насмевка

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: Sektas
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:25

"KAKVO E OBJASNUVANJETO NA VASITE RELIGII ?, ZASTO TIE NE GO PRIFAKAAT k*rANOT KAKO BOZJA KNIGA???. "

Pa zar mislis deka Bog ke si igra igracki i ke vadi na nekolku vekovi po nekoja sveta kniga.Sto imal Bog da ni kaze, kazal vo biblijata i tocka.A zasto ne go prifakaat k*ranot,pa zasto e smesen i tragikomicen.Mislam deka imase tema na forumov deka k*ranot e tesok plagijat na biblijata.I ve molam muslimani daj poveke ne se brukajte poveke so taa smesna kniga.Cao.

-------------
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:31
NAJPRVO ZA EVANGELOS..
   EVANGELOSE TOA E DOKAZ DEKA SE RABOTI ZA BOZJA KNIGA BIDEJKI VO TOA VREME NE SE ZNAELO ZA NEKOJA ZVEZDA KOPJA TREPTI A BOG KAZUVA DEKA POSTOI.

A SEGA SEKTASU ZAREM NE ISPRATIL I DO MUSA(MOJSEJ) I DO SDRUGITE PRATENICI PRED NIV ?????

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:35

Здраво the king, јас сум христијанин и мојата вера не го прифаќа Коранот како Божја книга затоа што истиот противречи на предходните Божји објави, а верувам и убеден сум дека Божјиот Збор не може да си противречи со Самиот Себе. Имено не може Бог во евангелијата да вели дека Христос бил Божји Син, распнат и воскреснат, а одма потоа истиот Бог да каже дека Христос бил обичен човек/пророк кој не бил распнат, ниту воскреснат итн.

А исто така Бибилијата учи дека Божјиот ланец на пророци завршува со Јован Крстителот (1 век) и дека по него веќе нема Божји Пророци.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:36

A SEGA SEKTASU ZAREM NE ISPRATIL I DO MUSA(MOJSEJ) I DO SDRUGITE PRATENICI PRED NIV ?????

Pa ispratil ama so noviot zavet se kompletira biblijata i poveke nema pisi brisi.Na krajot od biblijata jasno pisuva da ne se odzema nisto i da ne se dodava nisto,sto znaci deka nema poveke dodavanje.JASNO?

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:38
SEKTASU k*rANOT E NAJSOVRSENATA KNIGA KOJA DOSEGA JA VIDEL COVEKOT I TAKVA KE OSTANE DO SUDNIOT DEN

A NE KAKO BIBLIJATA KOJA KOJ NAJDE NAPISA PO NESTO VO NEA, DAJ DA JA VIDEME PRAVATA PRVOBITNA BIBLIJA KOJA E NAPISANA NA ARAPSKI JAZIK I KADE SE KAZUVA DEKA ISA (ISUS) E SAMO PRATENIK A NE KAKO STO VIE KAZUVATE BOG ILI BOZJI SIN.

A ZA TOA k*rANOT VELI VAKA:

" RECI GOSPOD E EDEN,
     ON E UTOCISTE NA SE
     NITI RODIL
     NITI E RODEN
     I NIKOJ NE MU E RAVEN"

I NEMA STO DRUGO DA SE KAZUVA..

-------------

NAJPRVO ZA EVANGELOS..
   EVANGELOSE TOA E DOKAZ DEKA SE RABOTI ZA BOZJA KNIGA BIDEJKI VO TOA VREME NE SE ZNAELO ZA NEKOJA ZVEZDA KOPJA TREPTI A BOG KAZUVA DEKA POSTOI.

Сакаш да кажеш дека во тоа време луѓето биле слепи и не можеле да ги видат ѕвездите што треперат? збунетост

-------------

Постирано од: butel2
niedna kniga ne e Bozja, site se pisani od covecka raka

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:41
ZA EVANGELOS:
    DAJMI PRIMER KADE SE PROTIVRECAT.

SEKTASU TI DAJ MI PRIMER KADE SE KAZUVA DEKA NOVIOT ZAVET E KRAJ.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:41

DAJ DA JA VIDEME PRAVATA PRVOBITNA BIBLIJA KOJA E NAPISANA NA ARAPSKI JAZIK

Арапски?? голема%20насмевка
the king, од каде се ти и колкав си?

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:43
NE EVANGELOS NEMALE ALAT SO KOJ BI GO UTVRDILE TOA.
BIDEJKI I DENES GLEDAJKI VO ZVEZDATA SEVERNICA NE MOZES DA ZABELEZIS TEKA TREPERI, ZNACI NE SE GLEDA SO GOLO OKO.

-------------

A ZA TOA k*rANOT VELI VAKA:

" RECI GOSPOD E EDEN,
     ON E UTOCISTE NA SE
     NITI RODIL
     NITI E RODEN
     I NIKOJ NE MU E RAVEN"

I NEMA STO DRUGO DA SE KAZUVA..

Pa sto ima tuka posebno.I nie hristijanite velime deka Bog e eden i edinstven i deka e nestvoren tuku postoi od vecnosta.Tebe te buni sto Bog se javuva vo tri lica(Otecot,Sinot,Svetiot Duh) ama toa ne znaci deka ne e eden.

-------------

ZA EVANGELOS:
    DAJMI PRIMER KADE SE PROTIVRECAT.

Читај добро, веќе ти дадов еден пример..

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Имено не може Бог во евангелијата да вели дека Христос бил Божји Син, распнат и воскреснат, а одма потоа истиот Бог да каже дека Христос бил обичен човек/пророк кој не бил распнат, ниту воскреснат итн.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:44
STO NE VERUVAS ?????????

PRASAJ GO POPOT KE TI KAZE !!!!

A JAS IMAM 18 GOD SAMO TOLKU.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:47

[QUOTE=the king]DAJ DA JA VIDEME PRAVATA PRVOBITNA BIBLIJA KOJA E NAPISANA NA ARAPSKI JAZIK

Da ti kazam pravo prv pat slusam deka prvata biblijata e pisana na arapski.Jas kolku sto znam e na hebrejski.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:47
EVANGELOS NE GO NEGIRAM TOA DEKA ISA(ISUS) E RASPNAT I VOSKRESNAT I JAS VERUVAM VO TOA NO TOJ E SAMO PROROK A NE BOG ILI BOZJI SIN

TOJ E SAMO PROROK KAKO I MUHAMMED I DRUGITE PRED NIV.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:48

NE EVANGELOS NEMALE ALAT SO KOJ BI GO UTVRDILE TOA.
BIDEJKI I DENES GLEDAJKI VO ZVEZDATA SEVERNICA NE MOZES DA ZABELEZIS TEKA TREPERI, ZNACI NE SE GLEDA SO GOLO OKO.

Прво, тоа "северница" ти е додадено, таму вели "се колнам во ѕвездада што трепери", а не вели "се колнам во северницата што трепери".
Второ, ако е ведро вечер, разгледај го малку ѕвезденото небо и изброј ги ѕвездите што ќе забележиш дека треперат. Ќе видиш дека има повеќе од една кои треперат намигнување 
Трето, во тоа време немало осветлување како што има денес и во такви услови многу подобро и појасно се гледа небото навечер. Не знам дали си го набљудувал небото од некое село на некоја планина да видиш како добро се гледа и млечниот пат, а ѕзвездите дури и со рака можеш да ги фатиш (симболично).

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:49
King burger pa ti uste maku ke izlezes hristijanin.Samo malku ti fali za spasenie.голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:50

EVANGELOS NE GO NEGIRAM TOA DEKA ISA(ISUS) E RASPNAT I VOSKRESNAT I JAS VERUVAM VO TOA

Јас пак мислев дека веруваш во Коранот дека е Божја објава (бидејќи тој го тврди спротивното). Извини, недоразбирање намигнување

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:52
PA JAS NE VELA DEKA VELI ZVEZDATA SEVERNICA NO NAUKATA DOKAZA DEKA TJA E ZVEZDATA KOJA TREPERI.

MISLIS DEKA SITE TREPERAT ??

NE E TOCNO JAS MNOGU DOBRO GO ZNAM TOA

A TI NEMORA DA PRIZNAES AKO NE SAKAS !!

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:54
NE ME RAZBIRAS TI SAKAM DAKAZAM DEKA ISLAMOT ISTO TAKA NI KAZUVA DEKA ISA E RASPNAT I VOSKRESNAT I DEKA POVTORNO KE SE VRATI NA ZEMJATA.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:55
не мора да ми веруваш мене, почекај уште малку ќе се стемни намигнување

btw. eве ти едно стихче од Библијата...

Законот и Пророците беа до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство (Исус во Лука 16:16)

Значи Исус вели дека Пророците беа до Јована (1век), а Мухамед е од 7век. Затоа според Библијата (Исус) Мухамед не е Божји Пророк.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 18:00

NE ME RAZBIRAS TI SAKAM DAKAZAM DEKA ISLAMOT ISTO TAKA NI KAZUVA DEKA ISA E RASPNAT I VOSKRESNAT I DEKA POVTORNO KE SE VRATI NA ZEMJATA.

Исламот не го вели тоа кинг, исламот, поточно Коранот (Светата книга на муслиманите) вели дека Аллах го избавил Иса пред Тој да биде распнат, а на Негово место бил распнат најверојатно Јуда (демек Аллах им ги замутил умовите и им се причинило дека Јуда е Иса), а Иса пак го земал на небото кај себе.
Не знам од кај ти се горните информации, ама јас имам Коран дома и од него си читкам, а  ако сакаш и тебе ќе ти пратам електронска верзија на Коранот (на македонски јазик) и ќе ти ги посочам стиховите каде тој го вели тоа.
Ако сакаш, остави ми е-маил на лична порака, бидејќи наскоро морам да излегувам.
Поздрав!

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 18:00
ZNACI ISUS NE E PROROK TUKU SIN BOZJI ILI BOG ???

KAKO MOZE BOG DA IMA SIN ??

KAKO MOZE OBICNA ZENA DA OSTANE BREMENA SO BOG ???

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 18:03
AHA PREPRAVENA VERZIJA CE MI PRATIS NE MI TREBA JAS ZNAM DOBRO STO VELI k*rANOT NEMOJ DA VELIS DEKA GO RASPNALE JUDA TUKU PRAVILNO VO ISLAMOT E ANGEL SO LIKOT NS ISA.

A DALI TI ZNAES ZASTO ISA E VOZDIGNAT ?

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 18:06
bozji bestsellerголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 18:11
Во Библијата Исус е наречен Пророк, но не и само Пророк. Тој е наречен и Господ, и Бог, и Божји Син, и Човеков Син, и Светлината, и Првиот и Последниот, и Алфа и Омега, и Воскресението итн итн..
Ајде друг пат кога ќе имам повеќе време ќе ти ги објаснувам и докажувам овие "титули" на Христос.

AHA PREPRAVENA VERZIJA CE MI PRATIS NE MI TREBA JAS ZNAM DOBRO STO VELI k*rANOT NEMOJ DA VELIS DEKA GO RASPNALE JUDA TUKU PRAVILNO VO ISLAMOT E ANGEL SO LIKOT NS ISA.

Еве ти линк, па симни си го сам...
http://www.islamhouse.com/d/files/mk/ih_books/mk4025.pdf - http://www.islamhouse.com/d/files/mk/ih_books/mk4025.pdf

поздрав пријателче големо%20гушкање

-------------

Постирано од: Miralem1
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 19:11

EVANGELOS NE GO NEGIRAM TOA DEKA ISA(ISUS) E RASPNAT I VOSKRESNAT I JAS VERUVAM VO TOA NO TOJ E SAMO PROROK A NE BOG ILI BOZJI SIN

TOJ E SAMO PROROK KAKO I MUHAMMED I DRUGITE PRED NIV.

NE E RASPNAT NE E VOSKRESNAT :)

-------------
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 19:19

Kakvi se nebulozi se pisuvaat da nemoze covek prosto da se iznacudi.

Prvo da go popravam malku "the king"... Koga tvrdite deka voskresnal,toj verovatno i ne go poznava toj bibliski zbor,oti Muslimanite veruvaat deka Allah dz.s Isus go go spasil od neprijatelite i od onie koi sakale zlo da mu nanesat,no ne i deka Voskresnal (se vratil od mrtvite) i deka e raspnat i deka e ubien.
Znaci verovatno zbrka vo poimite.

Цитирај Во Библијата Исус е наречен Пророк, но не и само Пророк.
E pa,redno bese da priznaes,MasAllah голема%20насмевка Allah da te upati na praviot pat голема%20насмевка 
Цитирај Тој е наречен и Господ
Tocno,no,sto e Gospod ? Vo Makedonskiot Jazik pod poimot Gospod i Bog,se podrazbira edno te isto... no samo vo Makedonskiot. Ako citas biblija na Angliski jazik ima jasna razlika,Isus se spomnuva kako "Lord" a Bog kako "God" Lord znaci GOSPODIN a God znaci BOG. Koga mu se obrakjaat so Gospodi,toa e Gospodine. Znaci ne e BOG.
Цитирај и Бог
NIKADE.
Цитирај и Божји Син,
Site sme nareceni Sinovi Bozji.
I svetlinata i Patot i Vistinata se nareceni site Bozji pratenici i toa i BILE sto sakale nejkele mora da prifatite deka i Mojsie bil PATOT I VISTINATA.

-------------
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje

Постирано од: Tiesto
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 20:34

Navistina kafirot si ostanuva kafir.Pred da dade nekoj od vas komentar na ova bi sakal samo da objasnam neso vo vrska so poimot kafir.Siguren sum deka mnogumina od vas ne go znaat ovoj poim t.e negovoto znacenje.Kafir ne e sekoj pravoslaven ili bez razlika od koja i da e vera,kafir e onoj covek koj ja znae vistinata koj veruva deka Bog postoi i koj znae koja e pravata religija a toa ne go priznava.InsaAllah gospod da ne cuva od vakvite.a na onie koisto ne go znaat dovolno islamot bi mu preporacal samo da doznaat neso poveke za nego i insaAllah da ne bidat od onie za koi predmalce pisav.Zal mi e za onie koisto neznaat dovolno za islamot a komentiraat nesto bez vrska.

Miralem gledam deka navistina si dobar vernik i navistina mi e cest so mozam da naucam mnogu raboti od tebe.Gi imam citano site ovie temi i navistina sum iznenaden.sellam

-------------
La illahe illalah

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 20:42
Originally posted by Tiesto Tiesto напиша:

Navistina kafirot si ostanuva kafir.Pred da dade nekoj od vas komentar na ova bi sakal samo da objasnam neso vo vrska so poimot kafir.Siguren sum deka mnogumina od vas ne go znaat ovoj poim t.e negovoto znacenje.Kafir ne e sekoj pravoslaven ili bez razlika od koja i da e vera,kafir e onoj covek koj ja znae vistinata koj veruva deka Bog postoi i koj znae koja e pravata religija a toa ne go priznava.InsaAllah gospod da ne cuva od vakvite.a na onie koisto ne go znaat dovolno islamot bi mu preporacal samo da doznaat neso poveke za nego i insaAllah da ne bidat od onie za koi predmalce pisav.Zal mi e za onie koisto neznaat dovolno za islamot a komentiraat nesto bez vrska.

Miralem gledam deka navistina si dobar vernik i navistina mi e cest so mozam da naucam mnogu raboti od tebe.Gi imam citano site ovie temi i navistina sum iznenaden.sellam

Allah i tebe da te nagradi,insAllah.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 22:43
Miralem, не ми вади зборови од делови од делови од мои реченици, туку ако не ти е јасно Кој бил и Кој е Исус, слободно прашај, ќе ми ти објаснам...

1. Исус е Господ

Вие Ме викате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум.  (Јован 13:13)

п.с. Ова Господ воопшто не е исто како она "господине началниче" немој ти се молам со вакви лапсузи среќа

1. Исус е Бог

Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!” Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”
(Јован 20:28,29)

или овој стих...

од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин! (Римјаните 9:5)

И ај да не спамирам со уште други 40 стихови каде Исус се поистоветува со Бог, не е тоа темата, битно ми беше на the king да му појаснам дека има голема разлика помеѓу она што го вели Коранот за Иса и она што го вели Библијата и дека Библијата ја исклучува веродостојноста и богоинспираноста на Коранот во секој поглед.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:11

Eve gi "dokazite"

Tokmu tie se dokazi deka Isus ne e Bog i deka ne e raspnat.

Цитирај
Вие Ме викате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум.  (Јован 13:13)

Uste ne ti e jasen poimot GOSPOD ? Pa ete kakov si ti Hristijanin i kolku mozes da svatis. Zborot Gospod,vo drugite prevodi e Gospodin. Koga na profesorot naskolo (ako odese sredno) mu se obrakjase so "Gospodine" da ne mislese slucajno deka toj e BOG ???? Vo Angliskiot prevod e "LORD" Na sudijata tamu mu se obrakja so zborovite "Mi Lord" MOJ BOZE ?
NE GLUPIRAJ SE.

Цитирај
1. Исус е Бог

Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!” Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”
(Јован 20:28,29)

Moj gospod se odnesuva na Isus moj Bog se odnesuva na BOG-OTECOT.
Luka 19:18-19

18И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”

19А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.

JASNA RAZLIKA POMEGJU NEGO I BOGA. "zosto me narekuvas dobar mene koga osven mene nema podobar" (?) Gluposti.

E za pavla ne sakam da komentiram,otkrien e odavna голема%20насмевка 
Nitu edna od pavlovite "mudrosti" (verovatno inspirirani pri alkohol) ne se naogja vo drugite.Od kaj nego i zapocnuva "bozestvenosta" na Isus.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:23
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

18И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”

19А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.

JASNA RAZLIKA POMEGJU NEGO I BOGA.

Каде тука Исус тврди дека не е Бог? среќа
Напротив, со тоа што не одрекол дека е добар и со Неговото тврдење дека само Бог е добар, со тоа всушност потврдува дека Тој е Бог.
Ама ова е премногу сложено за тебе, еве ти нешто подирекно...

"од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!" (Римјаните 5:9) намигнување

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:29
газење%20од%20смеење

JASNA RAZLIKA POMEGJU NEGO I BOGA.

Каде тука Исус тврди дека не е Бог? среќа
Напротив, со тоа што не одрекол дека е добар и со Неговото тврдење дека само Бог е добар, со тоа всушност потврдува дека Тој е Бог.
Ама ова е премногу сложено за тебе, еве ти нешто подирекно...

газење%20од%20смеење  газење%20од%20смеење Nacalnikot na Isus mu rece DOBAR a Isus mu rece NE SUM DOBAR jas BOG E DOBAR. Sto ima pojasno ?!  Isus ne e Dobar BOG E DOBAR (ova izleguva od Ustata na Isus) ni Pavle ni bakraci... za nego i da ne praam muabet,aman ziti se.... ti kazav za pavle i negovite prikaski,zimuvanja,letuvanja,,,,

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:32
ова се вика исламска логика.

Па многу логично, Христос всушност со таа реченица му вели, штом велиш дека сум добар, зошто уствари не велиш Боже?

Ама кој да уклучи барем три мозочни келии што се потребни за да се сфати тој факт.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:38
Originally posted by аџија аџија напиша:

ова се вика исламска логика.

Па многу логично, Христос всушност со таа реченица му вели, штом велиш дека сум добар, зошто уствари не велиш Боже?

Ама кој да уклучи барем три мозочни келии што се потребни за да се сфати тој факт.

Eve go... haha...  Toj go narekuva dobar a Isus mu veli: Zosto me narekuvas Dobar (i ima eden ubav prasalnik) ? (Koga) Nikoj ne e dobar osven eden i edinstven BOG ?

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:40

"од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!" (Римјаните 5:9) намигнувањезадоволствоголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:46
da be mire, ne znam kako ne sfakjas?

So drugi zborovi, ajde da ti uprostime>

Hristos>
1. Velis Dobar sum.
2. Samo Bog e dobar.

ZAKLUCOK????

Ti teknuva?
Hristos = BOG голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:49
Neli temava bese za k*ranot a ne za biblijata.намигнување

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:49

Исус е Бог

Тоа е библиска вистина. Конзистентно и непроменливо учење на Светото Писмо.

Во прилог, ќе наведеме неколку, повеќе од доволно, библиски цитати и стихови кои јасно говорат за божественоста на Христос, за Неговата еднаквост и едносуштност со Таткото; за начинот на кој Тој им се претстасвувал на луѓето, и како тие Му се обраќале Него; за Неговите божествени атрибути, кои само Бог може да ги поседува.

За да нема недоразбирање, прво ќе го истакнам еден стих од Библијата кој кажува дека Бог е Еден. (а ако некој (Miralem) има проблем со Тројството, нека го прочита мојот коментар на Темата " http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6942&PN=3 - Тројство или четворство" 3та страна )

"Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене. Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене" Исаија 43:10,11

А кој е Исус?

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Едносушноста со Таткото

Јас и Таткото сме едно. (Јован 10:30)

...И Словото беше Бог....и Словото стана тело.. (Јован 1:1,14)

Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото е во Мене (Јован 14:11)

Тома изусти, велејќи Му: "Мојот Господ и мојот Бог!" (Јован 20:28) (Исус не одрекол!!!)

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Првиот и Последниот

"Не плаши се! Јас Сум Првиот и Последниот, и Живиот; бев мртов,

и еве, ж.ив Сум во сите векови.. - Отк. 1:17,18

(Во овој стих јасно е дека се зборува за Синот, бидејќи Таткото никогаш не бил мртов.)

"Јас сум Алфа и Омега", вели Господ Бог, "Кој е, Кој беше и

Кој доаѓа - Семокјниот". - Отк. 1:8

Овие "Првиот и Последниот" и "Алфа и Омега" се титули кои му припаѓале и му припаѓаат само на Бог.

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Божественото "ЈАС СУМ"

"ЈАС СУМ КОЈ СУМ", Му рече Бог на Мојсеј. Потоа продолжи: "Кажи им вака на Израелците: "ЈАС СУМ, ме испрати кај вас" Излез 3:14

Вие сте Ми сведоци, словото е Господово, а Јас Сум Бог, од вечноста - ЈАС СУМ! Исаија 43:12,13

А кога (Исус) им рече:"Јас Сум", се тргнаа назад и паднаа наземи. - Јован 18:6

Забелешка: Интересно е зошто паднале наземи војниците. Нема никаква информација, ни тука, ни пред тоа, а ни потоа дека имало некој силен ветар или силен земјотрес што ги принудил војниците да паднат. Можеби причината била токму тоа што Христос им се претставил со авторитетот на Бог, со божествената титула ЈАС СУМ. Зарем не е доволно човек да падне наземи кога самиот Бог би му се објавил?

Исус им рече: "Вистина, вистина ви велам: Уште пред да биде Авраам, ЈАС СУМ. " Тогаш кренаа камења, за да ги фрлат во Него.. Јован 8:58

Забелешка: Исус можел да рече: "Уште пред да биде Авраам, Јас бев." Тоа и би било граматички поточно кога веќе зборува за минато време. Но Тој вели: ЈАС СУМ, и евреите добро знаеле што значи тоа и за Кој се претставува, па затоа и земале камења да го каменуваат за богохулство.

..зашто ако не поверувате дека ЈАС СУМ, ќе умрете во своите гревови Јован 8:24

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Неговата еднаквост со Таткото

..чии се и татковците од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над

сите, благословен во вечни векови! Амин. Римјаните 9:5

Кој, иако беше во ликот Божји, не го сметаше како нешто приграбено

- тоа што е еднаков со Бог, туку се лиши Самиот Себеси, земајќи лик на

слуга, станувајќи сличен со луѓето. Филипјаните 2:6,7

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->МУ СЕ ПОКЛОНУВААТ: (9 примери)

А тој рече: "Верувам, Господине", и Му се поклони. - Јован 9:38

Зашто ја видовме Неговата ѕвезда на исток и дојдовме да Му се

поклониме...Кога влегоа во куќата, го видоа Детето со мајка Му Марија,

паднаа ничкум и Му оддадоа чест - Матеј 2:2,11

А оние што беа во коработ, дојдоа и Му се поклонија, велејќи:

"Навистина, Ти си Божјиот Син. - Матеј 14:33

Таа повторно Му се приближи и поклонувајќи Му се рече:

"Господи, помогни ми! - Матеј 15:25

Тогаш мајката на синовите Зебедееви Му пристапи заедно со своите

синови, поклонувајќи Му се, за да измоли нешто од Него. - Матеј 20:20

Го фатија за нозете и Му се поклонија. - Матеј 28:9

И штом Го видоа, Му се поклонија, а некои се сомневаа. - Матеј 28:17

та во името Исус да се поклони секое колено на оние кои се на небото,

на земјата и под земјата - Филипјаните 2:10

И пак, кога Првородениот Го воведе во светот, рече:

"И да Му се поклонат сите Божји ангели!" - Евреите 1:6

ЗА РАЗЛИКА ОД ПЕТАР И АНГЕЛОТ КОИ ОДБИЛЕ ПОКЛОНУВАНЈЕ:

А кога Петар влегуваше, Корнелиј го пречека, падна пред неговите нозе

и се поклони. Петар го подигна, велејќи: "Стани! И јас сум само човек! - Дела 10:25,26

Јас паднав пред неговите нозе да му се поклонам, а тој ми рече:

"Не прави го тоа! Јас сум слуга како и ти и твоите браќа - Отк 19:10

Јас, Јован, сум тој кој ги чу и ги виде овие нешта. И кога чув и видов, паднав да се поклонам пред нозете на ангелот кој ми ги покажа овие нешта. А тој ми рече: "Не прави го тоа! Јас сум слуга како и ти и твоите браќа, пророците и сите оние кои ги пазат зборовите на оваа книга. На Бог поклони Му се!" - Откровение 22:8,9

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Ги поседува сите атрибути на Бог

Го Слават (Матеј 2:2,11; 14:33).

Го нарекуваат Бог (Јован 20:28; Евреите 1:8)

Го нарекуваат Син Божји (Марко 1:1)

Му се молат (Дела 7:59).

Безгрешен е (1 Петар 2:22; Евреите 4:15).

Знае се (Јован 21:17).

Дава живот вечен (Јован 10:28).

Во Него живее сета полнота на Божеството (Колосјаните 2:9).

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Други Стихови:

Апостол Петар го потврдува за Бог уште на почетокот на своето писмо:

..до оние кои преку праведноста на нашиот Бог и Спасител, Исус Христос, 2 Петрово 1:1

Исто така знаеме дека Божјиот Син дојде и ни даде разбирање, за да Го

познаеме Вистинскиот, а ние сме во Вистинскиот, во Неговиот Син Исус

Христос. Тој е вистинскиот Бог и вечен живот. 1 Јованово 5:20

..зашто сите (евреите) пиеа од духовната Стена (карпа), која ги следеше, а таа стена, беше Христос. 1 Коринтјаните 10:4

(тука зборува за Бог кој ги следеше и водеше Израелците низ пустината, во вид на облак дење и огнен столб ноќе. Во еден момент Бог направи од карпа да потече вода за да ги напои евреите)

Тој е лик на невидливиот Бог, Првороден на сето создание, зашто преку

Него е создадено се што е на небесата и на земјата; видливо и невидливо,

престоли, господства, началства или власти - се е создадено преку Него и за Него. И Тој е пред се и се суштествува во Него. Колосјаните 1:15-17

Зашто се е од Него, преку Него и за Него. Римјаните 11:6

Зашто во Него, во телесен облик, живее сета полнота на Божеството, Колосјаните 2:9

Еве, девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе Му даде име Емануел. (Еману-Ел во превод значи: Бог со нас) Исаија 7:14

Зашто ни се роди Дете, Син ни се даде, власта Му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот. Исаија 9:6

Еве, доаѓа времето, вели Господ, и ќе му издигнам на Давид праведен Подник. Тој ќе владее како Цар... И еве го името со кое Ќе го нарекуваат: ГОСПОД, НАША ПРАВДА. Еремија 23:5,6

Поздрав до Миралем и до сите!

-EvAngelos

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:50

Neli Isus na Krstot vikal "Boze moj ! Boze moj! Zosto si me ostavil Matej 24:76 ????  MatejAjde objasni ti se molam.

Ili slednovo: .....Se vrakjam pri svojot Otec i vasiot otec,pri svojot Bog i vasiot Bog Jovan 20:17

Ili:

.... Oce moj,ako e mozno neka me odmine ovaa casa; no ne kako jas sto sakam,tuku kako Ti  Matej 26:36-39

ili:

Jovan 1:18  Бога никој никогаш не Го видел....  (Isus mu veli na negovite sledbenici,dodeka site go gledaat)

Jovan 5:37 И Таткото, Кој Ме прати, Самиот сведочи за Мене. Вие ни го чувте некогаш Неговиот глас, ниту го видовте Неговото лице,

Jovan 14:28 ....mojot Otec e Pogolem od Mene.

„…бидејќи јас сум излегол и доаѓам од Бога. Оти не сум дошол сам од себе, а Он ме прати“. (Јован 8:42); 

Луka 22:42; „… Но нека не биде мојата волја, туку твојата!“; и во Јован 5:30 „… оти не ја барам волјата моја, а волјата на Отецот, Кој ме пратил.“

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:52
Originally posted by Sektas Sektas напиша:

Neli temava bese za k*ranot a ne za biblijata.намигнување

Кога си видел ти они да отворам тема за Исламот? Па дури и ако отворат, одма ја пренасочуваат кон Библијата и Христијанството.

Многу логично, што има Коранот (арапска поезија) посебно да каже? голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:53

Odlicno EvAngelos... neka vidat sega a i ti razgledaj... Koi se citatitekoi "dokazuvaat" deka "Isus e Bog"

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:54

Ti dade coekot eden prv post na temava.

IMAS NEKOJA NEJASNOTIJA OD QUR'ANOT ??? BUJRUM. Ama se plasam deka nemas. Se e jasno.

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 00:08
Kako sto toj ne mi odgovori za dalinskoto na negoviot staromoden oza.голема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 02:54

IMAS NEKOJA NEJASNOTIJA OD QUR'ANOT ??? BUJRUM. Ama se plasam deka nemas. Se e jasno.

Да имам, не е некоја, за жал некои се среќа

Во Сура 51:49 пишува дека Аллах создал се во парови.
Не ми е јасно како науката денес тврди дека постојат и безполови организми (некои црви, бактерии итн.)

Во Сура 65:12 пишува дека Аллах создал 7 неба и 7 земји.
Не ми е јасно од каде писателот на Коранот ги ископал овие 7 неба и 7 земји? Астрономијата изгледа не му е јака страна.

Во Сура 67:5 пишува дека ѕзвездите фрлаат камења по шејтаните (ѓаволите).
Не ми е јасно како може ѕвезда да фрла камен по ѓавол (21 век сме ејјј!)

Во Хадисите (Hadith, Volume 4, Book 55, Number 543) пишува дека Аллах го создал Адам висок околу 27.4 метри (поголем од мојата зграда голема%20насмевка)
Зарем навистина веруваш дека толкав бил Адам???

Доволно несогласија Миралем?

Погледни што вели Коранот за овие несогласија...

"Зошто оние не размислуваат за Ку'ранот? Да беше тој од некој друг, а не од Аллах, во него ќе најдевте сигурно несогласија големи." (Сура 4:82)

Епа, откако најдовме неколку несогласија во Коранот, што да кажеме за него? Од Алах е, или пак можеби од некој друг?

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 16:07

Pa EvAngelos,problemot e edinstveno vo tvoeto "znaenje" ne e i vo Qur'anot.

Dali denot ima poloven Organ ???? NE no ima PAR a toa e nokta. Dali svetlinata ima polov organ ? NE no ima par,toa e temnicata. Dali Toplinata ima polov organ ? NE no ima PAR toa e Studeniloto. Dali dobroto ima polov organ ? NE no ima par,toa e zloto. Dali rajot e polov organ ? NE,no ima par TOA E pekolot. Sura 51:49: i od svega po par stvaramo da biste vi razmislili!

Eve "greskata" koja nasiot prijatel EvAngelos ja gleda kako greska.

A INTERESNO,GLEDAM NE SI NAPISAL NISTO ZA MRAVKITE KOI ZBORUVAAT.

Sura 65:12 Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća! 

Ne e edinstvena Sura vo koja Allah spomnuva 7 neba.

"On je za vas sve sto postoji na Zemlji stvorio,

zatim je Svoju volju prema nebu usmjerio i kao sedam

nebesa ga uredio; On sve zna."

(Al-Baqarah, 29)

Za sedumte neba. Kopi Pajst ke ti napravam... za da ti kazam deka vo temata "Qur'an i nauka" veke sum ti odgovoril na prasanja i deka samo se povtoruvas gjonebare ne sme ti odgovorile:
Vo aktuelniot Aet (Az-Zariyat, 47) zborot "nebo" vo mnogu mesta vo Qur'anot se koristi kako SVEMIR. I vo ovoj slucaj upotreben e so izto znacenje.Qur'anot,znaci,ni obznanuva deka Kosmosot se siri a toa e fakt do koj denes naukata dostigna.

SEDAM NEBESA. Da ne vi gi bode ocite.

Eden od Qur'anskite podatoci po prasanje na kosmosot e i podatokot deka nebeskiot svod e sozdaden od sedum spratovi.

On je za vas sve sto postoji na Zemlji stvorio,

zatim je Svoju volju prema nebu usmjerio i kao sedam

nebesa ga uredio; On sve zna.

(Al-Baqarah, 29)

Zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo

jos maglina bilo... Pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa,

stvorio, i odredio sta ce se u svakom nebu nalaziti...

(Fussilat, 11-12)

Kako sto kazav.Zborot "nebesa" vo Qur'anot se odnesuva na celiot kosmos,isto taka se koristi i vo bukvalno znacenje na nebeski svod.
Koga zborot ke se svati,proistekuva deka nebeskiot svot te. atmosverata e socineta od sedum sloevi.

Zemjata gi poseduva site uslovi za zivot na nea.Eden od uslovite za zivot na nea e atmosferata socineta od sloevi nanizani edna nad druga. Isto onaka kako sto e istaknato vo Qur'anot,atmosferata se sostoi tocno od sedum sloevi.Nedvojbeno ova e edna od mnogute Qur'anski dokazi.
Ova ne e istrazeno od Musklimani,naj malku moe mislenje,tuku od naucnici.Kako sto Allah veli: Mi cemo im pruziti dokaze nase u prostranstvima svemira a i u njima samim,dok im nebude sasvim jasno da je Qur'an istina.

Zapravo e denes poznato od naucen aspekt deka atmosverata se sostoi od sloevi slozeni eden na drug. Osven toa,BROJOT NA SLOEVITE E TOCNO ONOLKU,KOLKU STO E SPOMNAT VO QUR'ANOT.
EvAngelos.... nema nisto od blazeni ste,blazeni bidite,ne ubivaj go komsijata.... toa site go znaeme,za da ti bide jasno poveke,odi malce procitaj i drugi knigi.
Da pisuvam uste za ova ? Ajde uste malku.
Naucnicite otkrile deka atmosverata sostoi sedum sloevni.Sloevite megjusebno se razlikuvaat so ocigledni fizicki svojstva kako sto e pritisokot i spoevite na gasovite koi gi pravat ovie sloevi.

Atmosverskiot sloj,koj e naj blizok do nasata zemja e TROPOSVERA,koj socinuva 90% vkupno atmosverska masa.
Sloj nad Troposverata e STRATOSVERA. Sloj na Stratosverata koj apsolbira ultra violetovi zraci e OZONOSVERA..... itn:

1. TROPOSFERA

2. STRATOSFERA

3. OZONOSFERA

4. MEZOSFERA

5. TERMOSFERA

6. IONOSFERA

7. EKZOSFERA

Za sedumte svetovi,toa e uste edno tvoe malo razbiranje... postoi,kako sto kazavme i vo temata na Acelera,postojat poveke svetovi,ustvari 7... Mineralni,bilni i zivotisnki,covecki,dzinsko sejtanski (nevidliv),Berzah-ili zadgroben zivot i taka nataka.....
Na ovaa Ista stranica isto doznavme deka e otkriena planeta slicna na zemjava vo koja bi mozelo da ima zivot.... citaj malce.
Allah vo Qur'anot veli: Mi cemo im pruziti dokaze nase u prostranstvima svemira a i u njima samim,dok im nebude sasvim jasno da je Qur'an istina"
Vo ovoj Qur'anski aet jasno mozeme da vidime deka nekoi raboti doprva ke se otkrivaat,toa e i Allahova mudrost.Da vidime kolku tehnologija ni treba za da otkrieme nesto,sto veke e zapisano.... zatoa i ne ti se jasni nekoi Mudrosti,koi doprva NAUKATA ke gi otkrie a potoa ke vidi i ke se uveri deka Qur'anot e od Allah,zatoa sto vo toa vreme,nikoj ovie fakti ne bi mozel da gi znae,kamo li eden nepismen pustinski covek koj pred toa nitu edna kniga ne procital.
Do vcera ni izgledase greska,koga citavme "Gospodar dva istoka i dva zapada" no denes e Kristalno Jasno:
http://www.idividi.com.mk/Futurama/Planeta/381997/index.html - http://www.idividi.com.mk/Futurama/Planeta/381997/index.html
http://www.idividi.com.mk/Futurama/Planeta/383436/index.html - http://www.idividi.com.mk/Futurama/Planeta/383436/index.html
Vrati se na temata Qur'an i nauka,brakjata dosta imaat pisuvano.

Sura 67:5 Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i učinili da vatra iz njih pogađa šejtane, za koje smo patnju u ognju pripremili.

Voedno i za Hadisot za Adem a.s.

Ako svratime vo Biblijata,i koga bi pocnal da ti citiram od tamu citati,koi nemaat smisla,dokolku bi gi svatil i jas bukvalno,kako sto ti gi svakjas,deka dzvezdite so race frlaat ogan vrz sejtanite,bi ja preplavil stranicava.
Znaci,ne treba se' bukvalno da se svati taka,a mozebi i bukvalno taka e,od kade da znaeme,ne sme videle nikogas.Eden primer ti dadov,dali tebe ili na Adzija... Sekako deka za bebeto vo majcinata utroba bi bilo nesvatlivo koga bi sel da mu objasnuvas deka eden den zabi ke mu porasnat i deka ke se hrani niz ustata.... za nego toa e cudno i nevozmozno,zatoa sto ne go videlo ovoj svet a vo negoviot,toa zivee i se hrani kroz popokot. Deka eden dek mozebi avtomobil ke vozi...... Ete kolkavo e tvoeto svakjanje,kolku edno bebe....
Ako Allah dz.s go stvoril Adem a.s od zemja i ako veruvame site vo toa,kako i zosto ne bi veruval deka tolku visok go sozdal,koga i toa e dokazano,deka tokmu tolku bile golemi prvite luge,,, ne samo Adem a.s i Hawa... tuku site do mnogu podocna i so vreme,coveckiot rast se namaluva. Muhammed a.s isto rekol deka sudniot den ke nastapi koga ademovite sinovi ke bidat vo visina kolku stapaloto na nivniot tatko.
TI SE SOMNEVAS EDNOSTAVNO VO MOKTA NA ALLAH DZ.S.

Neli za tebe bese cudno kako spored Qur'anot mravkite zboruvale so Sulejman a.s-Solomon ??? Zosto povtorno taa "greska" ne ja povtori otkako ti dadov citat vo koj Magarinjata vo Biblijata zboruvaat ???? NE E ZNACI GRESKA.
Ete koi se "greskite" dragi moi brakja,prijateli i neprijateli,koi Hristijanite gi gledaat vo Qur'anot. Kako sto napocetok kazav.GRESKA E NIVNOTO NEZNAENJE.

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 16:10

Uste nesto,so sto sakam da go potvrdam tvoeto neznaenje i baranje mani kaj drugi a tvoite se vo mnogu pogolema merka golemi.

Za kontradikcija isto taka go zede i stvaranjeto na covekot.
Dali e od Nisto sozdaden (edna sura) Dali e od Zemja (druga sura) dali e od kapka tecnost-sperma(treta sura). Ova bese isto za tebe kontradikcija,dodeka ne te prasav da mi kazes spored biblijata od sto e sozdaden Isa a.s (Isus)-Od nisto. Od sto e sozdaden Adem a.s (Adam)-od Zemja. I od sto e sozdaden Musa a.s(Mojskie)-Od kapka tecnost-sperma.

-------------

Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 20.Август.2007 во 17:10
Miraleme brate, dzabe se macis so lugje koi ne sakaat da sfatat.

Tie ne baraat mani, zasto gi nema. Pa izmisluvaat mani, a bidejki gi nema, toa stanuva golem problem, zasto tie od cesni i pobozni hristijani, stanuvaat prezreni lazgovci!!!

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 17:36
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Miraleme brate, dzabe se macis so lugje koi ne sakaat da sfatat.

Tie ne baraat mani, zasto gi nema. Pa izmisluvaat mani, a bidejki gi nema, toa stanuva golem problem, zasto tie od cesni i pobozni hristijani, stanuvaat prezreni lazgovci!!!

Pa neka im stoi brate. Neka znaat samo za sto se fakjaat...

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 17:52

Hristos>
1. Velis Dobar sum.
2. Samo Bog e dobar.

ZAKLUCOK????

Ti teknuva?
Hristos = BOG голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Koga na pocetokot dojdov vo Italija,bev obicen rabotnik,no cesto znaeja da me narecat Majstore onie koi od strana ke dojdea... Jas im velev,zosto me narekuvas Majstor... Majstor e Francesko.

Zaklucok: Jas i Francesko ne sme isto голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка 

Лукa 18:19,И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”

А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.

голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 18:22
Miralem, каде тука Исус вели дека не е Бог? среќа

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 18:31

Za kontradikcija isto taka go zede i stvaranjeto na covekot.
Dali e od Nisto sozdaden (edna sura) Dali e od Zemja (druga sura) dali e od kapka tecnost-sperma(treta sura). Ova bese isto za tebe kontradikcija,dodeka ne te prasav da mi kazes spored biblijata od sto e sozdaden Isa a.s (Isus)-Od nisto. Od sto e sozdaden Adem a.s (Adam)-od Zemja. I od sto e sozdaden Musa a.s(Mojskie)-Od kapka tecnost-sperma.

Види пак какви лапсузи правиш, само се замрсуваш се повеќе и повеќе.

Исус во Библијата не е создаден, тој е е дел од Тројството и е вечен. не може нешто вечно да е создадено.

Адам е создаден од земја и Божји Дух. Значи не е само од земја. Коктел е намигнување

Мојсеј е создаден од капка течност (сперма), но и од јајце клетката на мајка му голема%20насмевка

И друго, не знам зошто се трудите да ја оправдате таа очигледна контрадикција во Коранот со прашања од Библијата.
Таму, во Коранот, не вели: "ние го создадовме Исус од ништо", туку вели дека човекот го создале од ништо.. итн. исто е и за Адам и за Мојсеј... таму не ги пишува нивните имиња, туку вели "човекот". Затоа поштедиме од вакви "објаснувања".

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 18:37

Hristos>
1. Velis Dobar sum.
2. Samo Bog e dobar.

ZAKLUCOK????

Ti teknuva?

Аџија, немој со толку сложени импликации, дај нешто попросто, адаптирај ја малку математикава на исламско ниво голема%20насмевка

Миралем, Даија, не знам зошто се замарате околу тоа што Исус "во позадина" сакал да каже со тој разговор. Вака можеме да идеме до бескрај, вие ќе си се држите до своето мислење, ние до нашето.
Ајде да претпостсавиме дека на ова место не е јасно што сакал Исус да каже и да разгледаме други стихови, на пример овој...

"Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!” 
 Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.” (Јован 20:28,29)

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 18:39
Ајде да ја провериме Исламската Наука (или комедија како што понатаму од текстот ќе видиме) намигнување

Значи да го повторам уште еднаш к*ранскиот стих...

"Аллах е оној кој создаде седум небеса и исто толку земји." (Сура 65:12)

Еве го обидот на Миралем овој лапсус на писателот на Коранот да го маскира во некаков научен труд...

Miralem:
Kako sto kazav.Zborot "nebesa" vo Qur'anot se odnesuva na celiot kosmos,isto taka se koristi i vo bukvalno znacenje na nebeski svod.
Koga zborot ke se svati,proistekuva deka nebeskiot svot te. atmosverata e socineta od sedum sloevi.

Isto onaka kako sto e istaknato vo Qur'anot,atmosferata se sostoi tocno od sedum sloevi.Nedvojbeno ova e edna od mnogute Qur'anski dokazi.

1. TROPOSFERA 2. STRATOSFERA 3. OZONOSFERA 4. MEZOSFERA 5. TERMOSFERA 6. IONOSFERA 7. EKZOSFERA.

Како прво, веднаш да истакнеме дека оваа поделба на атмосферата на 7 дела е поделба направена од муслиманите за да си ја прилагодат на стихот погоре.
За среќа, науката не се води по Коранот, па таа си има дргуа поделба, на 5 (а не на 7) дела.

Еве ви слика од приложена од НАСА...

Значи НАСА, наспроти Коранот, ја дели атмосферата на 5, а не на 7 дела како што тврди Коранот.

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 18:52

Второ (ова ќе биде уште посмешно), Миралем ни објасни дека седумте небеса всушност биле 7те слоеви на атмосферата.

Доколку го прифатиме ова значење на небесата = словеви на атмосфарата, тогаш, СПОРЕД КОРАНОТ, следува дека ѕвездите се... погодете каде?? во Тропосфератааа газење%20од%20смеење газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење
бидејќи според Сура 37:6 ѕвездите се наоѓаат во најблиското (првото) небо кое сопред објаснувањето на Миралем е Тропосферата.

А јас пак цело време мислев дека тие се далеку над атмосферата, а тие всушност на дофат ни биле. голема%20насмевка Што да правиш, не е моја вина, бев заведен од физиката и астрономијата, тие ме лажеа дека ѕвездите се подалеку тага

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 19:33

EvAngelos,tolku e tvoeto znavanje i poznavanje kako i na religiite taka i na naukata.

Eve ti slikovit opis,posto gledam deka treba da ti se crta i toa ne e kako sto kaza deka Muslimanite tie sveri gi izmislija tuku toa NAUKATA GO DOKAZA t.e go POTVRDI QUR'ANOT.

Odi na google (toa ti e pretrazuvac :)) http://www.google.com - www.google.com Tamu ke napisis "k*r'anske Mudzize" "PDF" Odi na vtorata stranica i klikaj i citaj. Za da ne gubam vreme i zivci da ti pisuvam imas slikovit opis. Sramota e EvAngelos sto za greska zemas.

-------------

Постирано од: ultra
Датум на внесување: 20.Август.2007 во 19:42
Miralem за ова има право EvAngelos...

Поделба на атмосферата според температурата:
-тропосфера
-стратосфера
-мезосфера
-термосфера
-екзосфера

Поделба според радио-физичката состојба на атмосферата:
-јоносфера
-магнетосфера

Поделба според физичко/хемиските процеси
-озоносфера/озонски слој
-хемосфера

има уште две три поделби...

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 20:18

Ne vredi koga mu vikas deka Naukata go dokazuva Qur'anot. EvAngelos,ako slabo citas,ako slabo si upaten,ako internetot go koristis samo da se raspravas,togas sekogas ke mislis deka sme greska. No naukata,navistina go tvrdi ona istoto sto e zapisano vo Qur'anot.

Vo istite aeti ima i drugi Mudzizi,koi ti ne gi gledas:

odredio sta ce se u svakom nebu nalaziti... 12-ti aet sura Fusilet.

Vo Aetot se istaknuva deka Allah na sekoja od sloevite im dal svoja zadolzitelnost i funkcija.
I navistina,kako sto moze da se vidi i vo prethodnite poglavja,sekoja od prethodnite navedeni atmosverski sloevi ima izuzetno vazna uloga po prasanje na Zemjava kako Coveckiot taka i za site ostanati zivi bitija.
Sekoj sloj ima svoja funkcija: Od formiranje na dozd do onesposobuvanje na probivanje na stetnite zracenja od reflektiranje na radiobranovi do spaluvanje na meteori...
Edna od ovie funkcii vo naucnite dela napisana e vaka:
Dozdot,Snegot i veterot se formiraat samo vo troposverata.
Ovie Fakti sosema jasno istaknati vo Qur'anot objaven pred poveke od 1400 godini se cudo,so obzir deka toa se detali do koi bilo apsolutno nemozno da se dojde bez sovremena tehnologija vo XX vek.

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 20:30

Eve ti i link pa razgledaj,da ne ti preveduvam uste

http://www.creationofuniverse.com/html/science_07.html - http://www.creationofuniverse.com/html/science_07.html

I ne samo toa,dolu na srelkite odi levo desno голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 20:32
Науката го побива к*ранот, бар според сите досегашни испитувања, а и многу смешки досега кои ги постиравме, да не се повторуваме...

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 20:33

Ostani ti cvrsto so tvoeto slepilo zavrzan,,,, dodeka naucnicite Islamot go Prifakjaat.

-------------

Постирано од: elshadai
Датум на внесување: 20.Август.2007 во 20:49
Миралем, Очигледно не ги рабираш библиските поими добро е се водиш по исламската логика која е заснована на математичка едноставност, додека христијанството се води пососема друг терк, комплексен, таков е и реалниот живот, комплексен. Кога се се користи зборот Господ, на старогрчко Кириос, се означува правната положба на Исус, како асолутен владател, или со други зборови ти си газда, зборо Бог или Теос го означува неговиот статус како битие, личност или па на Еврејски Елохим, и Јахве, (Бог, Господ, значи уште еднаш, зборот Господ го опишува правниот статус на Исус а Бог неговото Битие.
А нели темата е „к*ранот е книга испратена од Бог“ досега имам прочитано и слушнато само критизирање на Библијата, поготово Новиот Завет, Апостол Павле кој им е како трн во око на муслиманите и Исус.
Да се вратиме на темата, к*ранот одстапува од основната порака на Стариот и Новиот Завет или Библијата, без разлика дали е составена од 66 или 77 книги и во двете верзии нема одстапување од основната, есенцијалната порака, т.е дека Бог е еден, кој се објавува низ историјата во три лица, форми, го создал универзумот совршен, со човековиот пад, проклетсво доаѓа на овој свет, казната за грев е смрт, човекот нее во можност да се избави од својата грешнот, Бог во својата праведност и мислост се објавува во Личноста Исус Христос (Јешуа ха-Мешиа, од Бог испратен Спасител)кој плаќа за нашиот грев и умира но заради својата безгрешност Бог го воскреснува и секој кој ќе се покае и поверува во него ќе биде спасен, но верата вез дела е мртва вера, значи искрениот верник мора да има сведочанство за својата вера, т.е. дела, зато јас не верувам во христијански нации, едноставно не постојат, но верувам дека постојат индивидуалци кој искрено веруваат во Бог, а кој се тие, само Бог го познава човековото срце. Ова вака звучи многу едноставно, но е комплексно прашање.
Во к*ранот само делумно е опфатена ова проблематика и е се отфрла Божјата интервеција преку Исус за спасение на грешникот, затоа ниту Христијанството, нити Јудаизмот Го прифаќаат к*ранот како Божја објава т.е. како објава од оној Бог које се провлекува низ Јудаизмот и Христијанството како две монотеистички религии кои се појавиле пред Исламот, а разликата помеѓу Јудаизмот и Христијанството е: Јудаизмот вели дека Месијата треба дојде а Христијанството вели дека, тој дошол и се објавил во Исус но заедно имат една генеза која се провлекува низ нивните свети книги, таа генеза или есенција к*ранот не ја следи. Дали е к*ранот Божја објава? Според Христијанството и Јудаизмот Не.

Датум на внесување: 20.Август.2007 во 20:57

Ostani ti cvrsto so tvoeto slepilo zavrzan,,,, dodeka naucnicite Islamot go Prifakjaat.

se potepaaa da go prifatat глупчоглупчо

газење%20од%20смеење

-------------

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 20.Август.2007 во 22:45
Ja mislam deka na eden od angelite sto odele u skolo u avgust na polaganje mu ispadnala tetratkata dur se navednal preku ogradata za da gi vidi majmunite dolu sto setale

Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 20.Август.2007 во 23:48
Jas ne znam dokolku nekogas nekoj me ubedi deka islamot e religija koja propagira i veruva vo mir megju narodite i deka k*ranot kako kniga padnal od na nebo ili deka Gospod mu ja dal napisana na Muhamed togas ke recam deka ste vo pravo i temava drzi ama jas znam deka Gospod edinstveno sto napisal se desette Bozji zapovedi, se drugo e napisano od covek kako sto go ucel gospod. pa taka i vasiot k*ran e napisan od Muhamed a daji e toa po zborovite od Boga ili e po zborovite od Avtorot Muhamed toa si e druga rabota za koja sekoj od nas go prifakja ili otfrla vo zavisnost od sopstvenoto ubeduvanje.
Koga veke mi kazuvas za zvezdata koja treperi pa ne znam za tebe ama mene vo nokta pola od zvezdite mi treperat ako ne i site.
A sto se odnesuva do Muhamed i astronomijata jas poznavam uste muslimanski svestenici koi ne veruvaat deka lugjeto slegle na mesecinata , tia ne veruvaat ni deka covekot otisol nadvor od atmosverata iako pretat preku satelitska Al Dzezaira.

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 00:22

Elshadi... pa ajde da se drzime do temava.... a ke ti odgovoram i na nekoi tocki od tvojot post.

Цитирај Миралем, Очигледно не ги рабираш библиските поими добро е се водиш по исламската логика која е заснована на математичка едноставност, додека христијанството се води пососема друг терк, комплексен, таков е и реалниот живот, комплексен.

Ne e voopsto,ako se spoznae i ako se pazat i ako se svatat minutite koi gi ziveeme samo na iskusenie. Se se primeri kako bi go spoznale i Stvoritelot. Pa zarem Allah ne' ogranicil za da nemozeme da go spoznaeme ? Sekako,Allah stavil granici,no ne ni ogranicil tolku za da nemozeme da go spoznaeme,ne i da go opiseme. Jas mislam deka taa kompleksnost isto taka e del na Pavle,koj so toa ve osloboduva od NEJASNOTIITE. Napisav i eden citat,kade sto pavle ve opozoruva,deka vo biblijata ima mnogu nejasni raboti no deka sepak treba da se drzite. Pa kako Bog koj ne sozdal i znae do kade ne ogranicil dal takvi za nas BEZVREDNI raboti koi nemozeme da gi spoznaeme ???

Цитирај Исус, како асолутен владател, или со други зборови ти си газда, зборо Бог или Теос го означува неговиот статус како битие, личност или па на Еврејски Елохим, и Јахве, (Бог, Господ, значи уште еднаш, зборот Господ го опишува правниот статус на Исус а Бог неговото Битие. 
Ne... ne e Isus apsoluten vladatel,toa e vidlivo od biblijata vo tokmu negovite zaveti (retki). Se' sto rekol Isus vo biblijata e jasna razlika pomegju nego i Boga. Nesporno e deka pravel cuda,ne go poreknuvame toa,deka roden e od devica marija... vo Qur'anot spomnata i Sura objavena za nea,kade sto e velicana,pofaluvana,ceneta.... Za zborot Gospod,koj e spomnat vo Biblijata,sosema e JASNO. Toa e samo vo nasiot jazik,Elshadi...  primer vo Angliskiot,kade sto se spomnuva Gospod vo nasata biblija (makedonska) vo Angliskata se spomnuva LORD sto znaci GOSPODIN. Vo sudnica na sudiite vo Anglija im se obrakjaat so zborovite: "Mi Lord" Moj Boze ???

Цитирај А нели темата е „к*ранот е книга испратена од Бог“ досега имам прочитано и слушнато само критизирање на Библијата, поготово Новиот Завет, Апостол Павле кој им е како трн во око на муслиманите и Исус.
Ne ni e ni edniot ni drugiot Trn vo oko.Nie Vistinata ja znaeme.... pa vam kako ke vi bide. Naj malku Isus. Sekogas koga negovoto ime ke go spomneme velime "Alejhi selam" sto znaci "neka e mir so nego"

Цитирај Во к*ранот само делумно е опфатена ова проблематика и е се отфрла Божјата интервеција преку Исус за спасение на грешникот, затоа ниту Христијанството, нити Јудаизмот Го прифаќаат к*ранот како Божја објава т.е. како објава од оној Бог које се провлекува низ Јудаизмот и Христијанството како две монотеистички религии кои се појавиле пред Исламот, а разликата помеѓу Јудаизмот и Христијанството е: Јудаизмот вели дека Месијата треба дојде а Христијанството вели дека, тој дошол и се објавил во Исус но заедно имат една генеза која се провлекува низ нивните свети книги, таа генеза или есенција к*ранот не ја следи. Дали е к*ранот Божја објава? Според Христијанството и Јудаизмот Не.
Nisto vo Qur'anot ne se odbiva OD VISTINATA ZA ISUS. Nitu toa deka bil SPASITEL za negoviot narod. No ne i za prethodnite ili deka se izmacil za grevot na narodot. Adem a.s koj go napravil grevot DURI I TOJ SAM SI GO PLATIL GREVOT so isteruvanjeto od Dzennetot. Znaci sam si go platil grevot i grev e da go obvinuvas eden od Bozjite pratenici,tatko na covestvoto,deka e vinoven i za nas. Za svojot grev sekoj sam ke si plati.  Sekoj ubiec,sekoj nasilnik,sekoj aramija,KE SI PLATI ZA GREVOT i nikoj ne se izmacil za negoviot grev.
Isto taka,Isus (licno) a i Stariot zavet go najavuvaat doagjanjeto na Muhammed a.s. Islamot gi pocituva i ceni site Bozji pratenici od prv do posleden.
"Dali Qur'anot spored Hristijanstvoto i Judizmot e Bozja objava" e prasanje koe ne dava nikakov odgovor,zatoa sto i Noviot Zavet spored Islamot i Judizmot ne e bozja objava (sto i ne ti e dovolen dokaz). Stariot zavet (torata) spored Islamot i Hristijanstvoto e otpadnata (sto povtorno ne e dovolno). Toa e sosema prirodno.No koi se dokazite.

Fakt e deka Biblijata NE E BOZJA OBJAVA. Ke povtoram i tuka kako i na mnogu temi (sama barase od tema da izlezam,na vasite prasanja ODGOVORIV,cekam sledni) Vo Islamot ima HADIS i QUR'AN. Hadisi ima poveke,toa se knigi kade sto e zabelezan zivotot i praksata na Muhammed s.a.w.s. NE SE BOZJA OBJAVA. Tuku gi pisuvaat luge i zabelezuvaat primeri od zivotot na Muhammed salallahu alejhi we sellem. Qur'anot e ALLAHOVA OBJAVA. Citaj go govorot na Muhammed s.a.w.s vo Hadisite i citajgo Qur'anot.DRASTICNA RAZLIKA. Sto e i DOKAZ.
Toa sto se Hadisite vo Islamot,toa se i evangelijata vo Hristijanstvoto,NO BOZJA OBJAVA NEMATE te. Evangelie po Isus ! Zarem ne e ocigleden dodatok deka Isus e slovoto,kolku da ne se zaprasate i da ne go barate negovoto Evangelie te. del od Qur'anot ????  Ete,kako sto ima Apokrifni Evangelija taka ima i Hadisi koi ne se verodostojni.
Цитирај pa taka i vasiot k*ran e napisan od Muhamed
Uste li bratu ti ke pisuvas,,, ke reces li deka si cital i Qur'an ???? Na kraj od bibliskiot citat vo temata "kako treba da se oblekuvame" ti napisav "koran 115:18" da imas ti zedeno Qur'an vo race nebi se fatil na taa stapica zatoa sto bi znael deka Qur'anot nema 115 suri. Taka da ne zboruvaj za Qur'anot,ne si dostoen.... A Boga mi i za Biblijata ne bi trebalo da zboruvas dokolku ne ja znaes. A Vala i za naukata,koga seuste si cvrsto ubeden deka na mesecina stapnale. Znaci,kjuti.

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 00:25

Hristos>
1. Velis Dobar sum.
2. Samo Bog e dobar.

ZAKLUCOK????

Ti teknuva?

Аџија, немој со толку сложени импликации, дај нешто попросто, адаптирај ја малку математикава на исламско ниво голема%20насмевка

Koga na pocetokot dojdov vo Italija,bev obicen rabotnik,no cesto znaeja da me narecat Majstore onie koi od strana ke dojdea... Jas im velev,zosto me narekuvas Majstor... Majstor e Francesko.

Zaklucok: Jas i Francesko ne sme isto голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка 

Лукa 18:19,И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”

А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.

голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

A za matematika.... nemoj aman,da ne te drmuzam голема%20насмевкаголема%20насмевка Ja vidovme matematikata vo Biblijata,neznaat da brojat a kamo li da pomnozat. Da ne sum te slusnal poveke za toa.

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 00:27

Драги форумџии, продолжуваме со Исламската Астрономија...

Во предходната емисија имавте прилика да видите како според толкувањето на муслиманите седумте неба спомнати во Коранот всушност биле некакви "наштимани" 7 атмосферски слоеви (наспроти НАСА која ја дели атмосферата на 5 атмосферски слоеви).

Но тоа не беше најсмешното нешто, потоа видовме дека согласно ова толкување (седум неба = седум атмосферски слоеви) и Сура 37:6 произлезе дека ѕвездите се наоѓаат во најблиското "небо" или Тропосферата голема%20насмевка

Но тоа не е се!

Согласно Сура 71:15,16 каде се вели:
"Не гледаш ли како Аллах создаде седум небеса, еднинадруги? Меѓу нив Месечината Он ја одреди да биде светлина, а Сонцето да биде светилка"

Доколку сеуште толкуваме дека седумте неба се всушност седум атмосферски слоеви, следува дека и Сонцето и Месечината се наоѓаат некаде меѓу атмосферските слоеви газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење

Ете драги мои што се случува кога човек се обидува да прета во жива кал. Колку и да се обидува да исплива на површината, се повеќе тоне надоле.

Дочитање до следната епизода на Исламска Астрономија намигнување

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 01:10
Miralem 1 daj te molam povrzija temava za k*ranot deka e bozja kniga,i odgovori mi na mojata tema za bekam i runi kako toa sledbenicite na vasava bozja kniga go pravat toa sto go pravat.Pozdrav.нека%20ти%20е%20срам

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 10:22
DAIJA, јас не бев тој што ви го преведе зборот "небо" со "атмосферски слој" и со тоа да ги вметнам Сонцето и Месечината во амосферата, а ѕвездите во нејзиниот најдолен дел голема%20насмевка

А ако мислиш на преводот на Коранот што го користам, тоа е дирекно од Коранот на македонски јазик. А ако имаш подобар превод за стиховите кои ги наведувам погоре, бујрум напиши ги, па ќе ги толкуваме ако треба и на англиски намигнување

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 12:17
Миралем, очогледно не ме разбираш, се обидов да кажам која е причината зошто според Христијанството и Јудаизмот к*ранот не е прифатен како Божја објава, ми цитираш на англиски, кој не е соодветен за да се опише коренот на значењето на зборот Господ и Бог. А како второ постои коренита разлика помеѓу она што се верува во Исламот под терминот Божји Збор и она што го подразбираат Христијанството и Јудаизмот, затоа избива к*ршлус, Христијаните веруваат дека Зборот Божји е објавен во личноста Исус Христос, тоа значи дека неговите зборови и дела (опис за живото негов) се вклопени во едно, нема одвојување како во Исламот (на к*ран, божја објава и хадиса исламски тумачења, значи не можеме да мешаме баби и жаби, кога имаме круцијална разлика во терминологиите и сваќањата, нит па можеме да осудуваме една или друга страна, можеме само да презентираме, зошто го верувам тоа што го верувам а дали некој ќе се сложи, тоа е релевантна работа. Мојата вистина не мора да биде твоја ама ни твојата не мора да биде моја, ова се нарекува субјективност. А она со небесата е научна фантастика, не се мешам таму.

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 15:13
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Evangelose, ne ti cinat prevodite!!!

Ovoj e od onie koi cvrsto resile SLEPI DA SETAAT. Mu se dava odgovor na se' pa inaetot e pregolem i licemerieto,se prefrla na provokacii.

Zborot nebo,spored dosta Islamski Ucenjaci,znaci "Vselena" sto ti dava odgovor na site tvoi zbrki.

"Mi smo nebo moci Svojoj sazdali, i Mi smo,

uistinu, oni koji ga sire."

(Az-Zariyat, 47)

Ne se zboruva za toa deka neboto se siri,ona koe ti go znaes... tuku VSELENATA.

Vo naucniot svet do pocetokot na XX vek preovladuvalo edno mislenje deka: "Vselenata imala edna staticka nepodvizna struktura koja ne se menuvala i deka poteknuva od vecnosta"
Megjutoa istragite provedeni so pomos na golema sovremena tehnologija dovedoa do soznanie deka Vselenata ima svoj pocetok i deka se siri.
Ruski fizicar Aleksander Friedmann i belgiskiot kosmolog Georges Lemaitre na pocetokot na ovoj vek,teoretski dokazale i proracunale deka kosmosot e vo stalno dvizenje i deka se siri.

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 15:19
Miralem, решете се сега, дали "небо" значи атмосферски слој (како што во еден предходен пост тврдеше) или пак "небо" значи вселена како што тврдиш во горниот стих?

Или пак има променливо значење и си го прилагодувате зависно од ајетот голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 15:20
Originally posted by elshadai elshadai напиша:

Миралем, очогледно не ме разбираш, се обидов да кажам која е причината зошто според Христијанството и Јудаизмот к*ранот не е прифатен како Божја објава, ми цитираш на англиски, кој не е соодветен за да се опише коренот на значењето на зборот Господ и Бог. А како второ постои коренита разлика помеѓу она што се верува во Исламот под терминот Божји Збор и она што го подразбираат Христијанството и Јудаизмот, затоа избива к*ршлус, Христијаните веруваат дека Зборот Божји е објавен во личноста Исус Христос, тоа значи дека неговите зборови и дела (опис за живото негов) се вклопени во едно, нема одвојување како во Исламот (на к*ран, божја објава и хадиса исламски тумачења, значи не можеме да мешаме баби и жаби, кога имаме круцијална разлика во терминологиите и сваќањата, нит па можеме да осудуваме една или друга страна, можеме само да презентираме, зошто го верувам тоа што го верувам а дали некој ќе се сложи, тоа е релевантна работа. Мојата вистина не мора да биде твоја ама ни твојата не мора да биде моја, ова се нарекува субјективност. А она со небесата е научна фантастика, не се мешам таму.

E pa Elshadi,veruvajte si kako sakate. Jas kazav sto e prifatlivo za eden zdrav razum. Nemoze da bide Bozja Objava Pavlovata vo koja sam veli :"Za devicite NEMAM ZAPOVED" a vie velite toa e zapoved Bozja. Jas razbiram koe e Hristijanskoto veruvanje,pa zatoa i zboruvame.
Allah na sekoj Bozji pratenik pa i na Isa a.s mu objavil KNIGA te. del od Qur'anot a denesnite Evangelija se izbrani od eden GOLEM kup na razni knigi i zabeleski na sekakvi luge koi go pisuvale negoviot zivot. Pavle sam resil da odi na zimuvanje,zosto toa Bozja objava ? Pavle gi zaboravil corapite pa mu pisuva na Timotej da mu gi donese... ova se licni raboti,bez troska korist.
I sekako... ete se vrakjame... sekoj si prodolzuvame da veruvame vo ona sto si veruvame,ne mora mojata vistina da bide tvoja nitu tvojata da bide moja.... no samo prajme muabet deka PAVLE e onoj koj vi gi vmetnal site dogmi goi ve vadat od van patot Bozji.

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 17:24
Neli sfakjas deka ne ste sposobni vie da go tolkuvate Slovoto Bozjo?
Sekogas koga si davate za pravo da storite takvo nesto, ja u... rabotata i iskaca kasa popara (citaj Biblija - ona sto denes vo mnogu verzii go imate).

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 17:29
DAIJA, остави ја Библијата на раат (не си дораснат за неа), темава е за Коранот... дали, кога веќе дојде, случајно носиш некоја подобра верзија на Коранот, бидејќи очигледно моите стихови од македонската верзија не ти се допаѓаат? голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 17:40
хахаха конечно the king ја симна маската голема%20насмевка... а на почетокот делуваше толку наивно, изгубено...
дури и тврдеше дека според Коранот Исус бил распнат голема%20насмевка конечно и од устата на "муслиман" да ја чуеме вистината...
the king, имаш уште многу да читаш, мал си, одвај полнолетен.. Бог нека те упати во вистинската вистина среќа

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 17:46
Ne e makedonska, torbeska e. A makedonskata, zdravje, do godina.
A dali sum dorasnat ili ne, ti vo nikoj slucaj ne si merodaven da odredis, zasto, i malite deca ja nadrasnale knigata vo koja veruvate, a koja e verodostojna samo za epten plitki mozocinja....

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 18:06
DAIJA, а што вели твојата омилена верзија на Коранот, каде се Сонцето, Месечината и Ѕвездите таму во таа верзија?

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 18:06
vaka evangelos si se zapnal za nekolku primeri koi nie gi navedovme bidejki postojat mnogu primeri kade jasno se gleda za verodostojnosta na k*ranot eve samo uste edno.

znaes li ti deka vo k*ranot precizno e ukazano na razvivanjeto na bebeto vo utrobata na majkata??
malku medicina.

tamu jasno se kazuva deka bebeto najprvo doaga do spoj na maskoto i zenskoto seme a potoa deka najprvo se oformuva rskavicen oblik koj podocna so zajaknuvanje se oformuvaat koskite kozata organite i se drugo.

evangelos te mola kazi mi koga medicinata go dokazala ova ?????

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 18:07

Miralem, решете се сега, дали "небо" значи атмосферски слој (како што во еден предходен пост тврдеше) или пак "небо" значи вселена како што тврдиш во горниот стих?

Или пак има променливо значење и си го прилагодувате зависно од ајетот голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Edna od osnovnite raboti na Hristijanite e prepravanje na Lagata vo Vistina i prepravanje na vistinata vo laga... sto e naj zalosno,toa svesno go pravat.

Ne vo eden post zborot Nebo se odnesuva na CELIOT KOSMOS  a vo drug NA NEBESKIOT SVOD. Toa vo edna recenica go rekov od prviot post.

Цитирај

Znaci zborot "nebo" vo Qur'anot se odnesuva na CELIOT KOSMOS,isto taka SE KORISTI vo BUKVALNO ZNACENJE na NEBESKIOT SVOD.
Sepak,EvAngelos,toa e samo jazik.

Цитирај дали, кога веќе дојде, случајно носиш некоја подобра верзија на Коранот,,,

DALI TE BOLI STO QUR'ANOT E EDEN I EDINSTVEN ? IST OD VREMETO NA SAMATA OBJAVA,KAKO STO SE OBJAVUVAL TAKA NA PAMET SE UCEL TOKMU ZARADI TIE PROMENI ?????? DALI TE BOLI STO BIBLISKI VERZII IMA MILIONI ???? DALI TE BOLI TOA STO VO HRISTIJANSTVOTO IMA 30 RAZLICITI SEKTI SO 30 RAZLICITI VERUVANJA ???? No,kako sto kaza,da ja ostavime Biblijata na raat... se razbra nejzinoto.

The King,Alejkum Selam brate. Allah s.w.t.a i tebe da te nagradi InsAllah. Znam koja ti bese namerata i sto sakase da kazes.
A sto se odnesuva do EvAngelos,eve go uste tapka vo mesto i ne mu e jasno naj jasnoto. Neka si tapka.... 

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 18:09
ја не знам шо се мучат овие на медицина 6 години. Прочитај си к*ран за лектира, се чита лесно, речиси беспамет, за 5-6 часа, ако не заспиеш од досада, па после тоа ќе лечиш, ќе пораѓаш, ќе правиш операции, а може и во вселената да се вивнеш до којзнае кое небо...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 18:14
the king, ако си го читал Коранот (се надевам) ќе видиш дека таму ништо од тоа научно што го тврдиш нема! Самите Корански ајети не кажуваат ништо научно.
Тие добиваат изглед на "научен труд" само во исламските брошурчиња откако муслиманите ќе ги накитат со сликички од Ајнштајн, телескопи, атоми, ДНК молекули, ембриони итн итн и неупатен човек кога гледа си вика бреее... ова мора да е некоја научна енциклопидија, некоја физика или биологија...
а доколку човек ги тргне на страна само стиховите, тешко дека ќе дојде до заклучок до каков што си дошол ти.

Не наседнувај на таква хипноза, они тврдат дека Коранот е Божја книга така? Епа тогаш земи го Коранот и прочитај го па сам оцени дали е Божја книга или не е. А ако имаш време, читни ја и Библијата малце, можеби ќе најдеш нешто интересно таму намигнување

А што се однесува за стварањето на човекот во Коранот...

"Па, нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од капка семе (сперма) што се исфрла, која излегува меѓу 'рбетот и ребрата." (Kу'ран 86:5-7)

При прво читање на овој стих од к*р'анот, очигледна е грешката дека спермата излегува од пределот кај градите (меѓу 'рбетот и ребрата).
Напротив, таа излегува од тестисите на мажот, кои се многу подоле од ребрата и 'рбетот.

Или доколку сакаш да прочиташ малку повеќе на оваа тема, кликни на следниов линк:

http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7398 - http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7398

И уживај во "научноста" на Коранот намигнување

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 18:23
evangelose gresis ova sto jas ti go kazav ne e kazano samo vo eden aet tuku vo eden cel del odnosno sure ako dobro go procitas toa sure jasno ke go razberes toa i nema sto drugo da se kaze tuku samo deka k*ranot toa go kazal mnogu jasno. a k*ranot ne e kniga ispratena za naukata tuku za verata i ne treba da se ocekuva da ni veli precizno bebeto e napraveno taka i taka... toa e kazano megu drugoto. evangelos od k*ranot se crpat mnogu raboti za da bidat otkrieni.   evangelos ako sakas da postanes naucnik i pronaogac proucuvajgo k*ranot i ke uspees.    

allah neka ti se smiluva...

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 18:24

Pa neli slikovito ti bese dokazano i za ova tamu ????

Patem,na osnova na tie aeti DR. KEJT MOR javno izgovara SEHADET.

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 18:33

evangelos ako sakas da postanes naucnik i pronaogac proucuvajgo k*ranot i ke uspees. allah neka ti se smiluva...(Оваа фраза е на Миралемзбунетост)

Имаше право Аџија, човек ако сака да постане научни не треба да троши време за студирање со години и години, доволно е само да го прочита Коранот и одма нека иде се фаќа за работа газење%20од%20смеење

Кинг, не осеќам дијалог меѓу нас, туку само 2 монолози. Доколку си искрен истражувач на вистината обрати ми се на ЛП и ќе ти објаснам што не ти е јасно, а ако си некој клон на Миралем или на Студентски Клуб, поштеди ме од твоите (веќе одамна минати) прашања и дилеми.
Поздрав!

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 18:40

na miralem 1 mu dolzis objasnuvanje zasto se uplasi od negovata nova tema

Јас му должам на Миралем? газење%20од%20смеење Е сега ме убеди дека си нов навистина хехе... Миралем од сега да почне да ми одговара па до следниот вторник нема да успее да ми се "одолжи" за сите одговори што му ги имам дадено и сите теми што му ги имам затворено голема%20насмевка

Новата тема Мирко ја отвори за да ја префрли топката на друг терен намигнување Очигледно се најде во тесно тука и без одговори и во сета паника реши да ми се "освети" со една нова тема каде изложува огромен и неразбирлив текст со еден куп лаги и погрешни заклучоци на кои јас сега треба да губам цел ден да му ги одговарам.

Па дајте малку и ние еднаш да прашаме, дајте еднаш и вие одговарајте, Мирко, дозволи ми еднаш и јас да седнам на водителското столче голема%20насмевка Доста не "размрдувате" вие нас, дајте еднаш, барем еднаш и ние да ви ги провериме можностите... ама изгледа веќе ги проверивме, одма цвикнавте голема%20насмевка и како мува без глава одма ги менувате темите кон Библјата или отварате нови, се со цел да ја префрлите топката на друг терен... хехе...прочитани сте и нема да ви биде дозволено тоа намигнување
Поздрав!

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 20:44

E pa Elshadi,veruvajte si kako sakate. Jas kazav sto e prifatlivo za eden zdrav razum. Nemoze da bide Bozja Objava Pavlovata vo koja sam veli :"Za devicite NEMAM ZAPOVED" a vie velite toa e zapoved Bozja. Jas razbiram koe e Hristijanskoto veruvanje,pa zatoa i zboruvame.

Allah na sekoj Bozji pratenik pa i na Isa a.s mu objavil KNIGA te. del od Qur'anot a denesnite Evangelija se izbrani od eden GOLEM kup na razni knigi i zabeleski na sekakvi luge koi go pisuvale negoviot zivot. Pavle sam resil da odi na zimuvanje,zosto toa Bozja objava ? Pavle gi zaboravil corapite pa mu pisuva na Timotej da mu gi donese... ova se licni raboti,bez troska korist.

I sekako... ete se vrakjame... sekoj si prodolzuvame da veruvame vo ona sto si veruvame,ne mora mojata vistina da bide tvoja nitu tvojata da bide moja.... no samo prajme muabet deka PAVLE e onoj koj vi gi vmetnal site dogmi goi ve vadat od van patot Bozji.

Како што и реков Павле бил проблемот, абе што човек беше, махер, еден куп луѓе успеал да излаже и неговата лага опстојува илјадници години.

Да не сум влегол во форум за научна фантастика?

или можеби Миралеме ти си директен потомок на Мухамед (слава му) или па твоите претци славеле некој друг бог, па така добро ги познаваш Светите Книги и за истите даваш солидни научни и теолошки тумачења(Машала). „Gharaniq“ се надевам познат тие овој збор, работам на овој текст. Ај дај ми теолошко мислење, поткрепено со историски записи, а јас ке ти дадам од мои извори, Нели к*ранот е испратена книга од Бог (Аллах), за оние кои немаат појма, се работи за настан во кој Мухамед ги спомнува трите божици кои биле славени од жителите на Мека како медијатори на Аллах, покасно овој дел се оправдува како искушение на Мухамед од Шејтанот и се развива една цела генеза на тумачења на овој настан. Неќам да навлегувам подлабоко, да оставиме на господинот Миралем да образложи теолошки со историски факти кои го довеле до одреден став за овој настан од животот на Мухамед.

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 21:14

Цитирај Како што и реков Павле бил проблемот, абе што човек беше, махер, еден куп луѓе успеал да излаже и неговата лага опстојува илјадници години.

или можеби Миралеме ти си директен потомок на Мухамед (слава му) или па твоите претци славеле некој друг бог, па така добро ги познаваш Светите Книги и за истите даваш солидни научни и теолошки тумачења(Машала). „Gharaniq“ се надевам познат тие овој збор, работам на овој текст. Ај дај ми теолошко мислење, поткрепено со историски записи, а јас ке ти дадам од мои извори, Нели к*ранот е испратена книга од Бог (Аллах), за оние кои немаат појма, се работи за настан во кој Мухамед ги спомнува трите божици кои биле славени од жителите на Мека како медијатори на Аллах, покасно овој дел се оправдува како искушение на Мухамед од Шејтанот и се развива една цела генеза на тумачења на овој настан. Неќам да навлегувам подлабоко, да оставиме на господинот Миралем да образложи теолошки со историски факти кои го довеле до одреден став за овој настан од животот на Мухамед.

Ne gresi dusa,elshadi...  od ex hristijanski teolozi prvo doznavame za lagite na pavle a potoa od logicko razmisluvanje i na kraj ALLAHOVATA OBJAVA NI GO KAZUVA TOA A I MUHAMMED S.A.W.S.

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 23:36
Е ефенди Миралеме, така теолошка апологетска егзегеза правиш на својата вера.

Еве дел од она што го работам:

Сатански стихови, дадено именување на неколку стихови од к*ранот кои се наоѓаат во раните верзии на к*ранот а кои покасно се избришани. Муслиманите тумачат, дека вметнувањето и одстранувањето на овие два стиха како Хараник инцидент. За постоењето на овие стихови може да се прочита од биографиите за Мухамед од ал-Вахиди Ибн Саад ал-Табари и Ибн Ишак.
Постојат повеќе извештаји за овој инцидент, кои се разликуваат во конструкцијата и деталите но во основа пренесуваат иста работа. Се работи за еден момент кога Мухамед во својот жар да ги обрати луѓето во Мека (коие се негови сонародници и соседи) кон Исламот, како што цитира Сура Ал –Нам (53), како што покасно ќе биде објавено од ангелот Гаврил (малак Џибрил) како сатанско искушение да ги вметне следниве зборови после стиховите 19 и 20 ( Што мислите за Алат и ал- Уза? И за Менат, , оној третиот, последниот?): Овие се славениот Хараник, за чие застапништво е врзана надежта.

Алат, ал-Уза и Менат биле три божици кои се славеле од жителите на Мека. „Хараник“ е нешто што е само еднаш спомнато во овој даден документ , ова се наоѓа само овде споманто. Коментаторите велат дека тоа значи Намидиански Пеликан, кој може да лета на голема височина. Подтекстот на овој исказ е дека Мухамед се обидел да одстапи од својот бескомпромисен монотеизам, велејќи дека овие божици биле вистинити и ефективни застапници.
Жителите на Мека се израдувале слушајќи го ова и му се приклучуваат на Мухамед со ритуално поклонување (суџуд) на крајот од ова сура. Муслиманските избеглици, кои побегнале во Абисинија слушнале за крајот на прогонствата и започнале да се враќаат дома. Исламската традиција држи дека ангел Гаврил го укорува Мухамед за давање на ова откровение статус на идолство, но му нагласува во откровение да го утеши (Хаџ 22:52, Пред тебе ние не сме испратиле ниту еден посланик и пророк а да шејтанот `ѓаволот` не уфрлил нешто во она што го велел; Аллах, она што шејтанот ќе го уфрли, ќе го отклони, а потоа ќе ги зацврсти Своите зборови – Аллах знае се и Тој е мудар –“). Мухамед ги повлекува своите зборови и прогонствата од жителите на Мека се враќаат. Во Сура Ал-Нам 53:21 се дадени стихови кои овие божици се омаловажени. ова е сумаризирано во делот кој ги вклучува стиховите 19-26: Што мислите за Алат и ал- Уза? И за Менат, , оној третиот, последниот? За вас ли машко а за Него, пак, женско? Поделбата таква, тогаш, е неисправна. Ете, тоа се имињата со кои ги именувате вие и предците ваши; за тоа Аллах не ви објави доказ; го следат само сомнежот и она што го пожелуваат душите. А од Господарот нивни, навистина, им дојде Патоказ! Или: Ќе го има ли човекот она што ќе го посака? И Ахирет и овој свет . . . та, Аллахови се! Колку има мелеки на небесата чие посредување не ќе им користи во ништо, освен, секако, со одобрението Аллахово, за оној за кој Он ќе посака и со кого Он е задоволен!
Во раниот Ислам, инцидентот со сатанските стихови е забележан во тафсирот (Интерпретација, егзегеза на к*ранот или коментар) и сира махази литературата која датира од првите два века на Исламот и кои се едни од најпочитувани, есенцијален тафсир пренесен од скоро секој коментатор на к*ранот, кои ги бележат првите два века од хаџира. Тие се основен елемент кој се врежува во заедницата на раните Муслимани за животот на Мухамед.
Овие стихови се проблем на многу Муслимани, бидејќи во основа се херетички, се дозволува на застапништво од три пагански феминистички божества, тие го еродират авторитетот и семоќноста на Аллах. Исто така тие носат поразителни импликации во однос на откровението во целост, за Мухамед, ова откровение му било дадено со цел да ги омекне заканите за божествата на жителите на Мека.

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 23:45

Elshadi...  dzaba vlozuvas trud vo rabotata.

Ako ti recam postojat Evangelija vo koj se veli JASNO deka ISUS NE E BOG TUKU PROROK.Deka Isus ne e raspnat,tuku Juda. Deka Isus ne voskresnal.Deka Isus ne e ubien.... ke mi reces Apokrifni se. Dali treba da ti obrazlozuvam zosto dzaba ti e trudot ?????

Ti si pametna osoba,ke me svatis. PAZI NA STO SE OSVRNUVAS. Se' sto leta ne se jade (stara pogovorka).

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2007 во 23:59

PS: Elshadi... ima ocigkledni lagi i OCIGLEDNO e deka stihovite koi mislis deka se ottrgnati "nikogas i ne postoele"

No za vas,koi ne poznavate,ne e ni cudno... oti ne zemate da procitate nesto sto e za Hair tuku ne prestano lutate i zaglavuvate po Anti Islamski knigi i linkovi.

-------------

Датум на внесување: 22.Август.2007 во 00:02

Инцидентот со поклонувањето на идолопоклоничките богови од страна на Мухамед, е само доказ дека него не му била битна верата (било која религија која му служи да ја заврши целта) туку парите, славата, сексот, итн. Шо би се рекло, световен човек со световни апетити.

-------------

Датум на внесување: 22.Август.2007 во 00:04

Elshadi...  dzaba vlozuvas trud vo rabotata.

е за ова се сложувам.

Полесно на далтонист ќе му ги објасниш боите, отколку на испран муслиман вистината.

(проштевајте сите далтонисти) голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 22.Август.2007 во 00:11

Vistinata na Forumov za Islamot poveke vie ja dokazuvate,trudejki se laga da vmetnete.

Ima Evangelija koi go potvrduvaat Istoto za Isus sto i Muslimanite.
Isus ne e raspnat,
tuku predavnikot Juda iskariot.Sto e i logicki,onoj sto zasluzil taka taka go znaslo a Allah go sakal Isa a.s pa si go spasil.

Isus ne e ubien.
Isus ne voskresnal.
Isus ne e Bog.
Isus ne e Sin Bozji.
Isus e PROROK. (Evangelie po Barnabi).

Ova e nevazecko,neli.... pa komu e tesko Vistinata da mu se kaze sega ? Vistinata vo Islamot e KRISTALNO JASNA. Nema sto da ni se objasnuva.Jasno e KO DEN. No kako da mu objasnime na Elshadi,tebe i na evangelos,deka Musliman ne Kritikuva Islam i ona vo sto Site veruvame.... zema primer za Islamot od ona sto Islamot go kritikuva.

Obrabotil/a nekoja tema (ustvari i taa prevedila samo) i sega teolog. Tolku li treba ? ? ? Ako jas sega pocnam da pisuvam Istorija za Islamot,za objavata na Qur'anot i za se po red,,,(za ona vo sto sekoj Musliman denes veruva) ke mi rece NE,vidi ova....  Salman Ruzdi da go vidam ?
EDNA KNIGA NE VE' PRAVI LUGE. Citajte i Ucite.

-------------

Датум на внесување: 22.Август.2007 во 00:12
Јас можам да тврдам нешто, но тоа е субјективно, значи моето субјективно мислење, мора да биде потврдено или побиено со објективни факти, а тоа се историски записи, археолошки докази и др. За истиот проблем има различити тумачења од страна на Шиитските мислители и Сунитските мислители.

Откако умира мајката на Мухамед тој е земен од неговиот дедо, Абу ал-Муталиб, кој бил главен началник во Мека, ги обавувал свештеничките функции од највисок ранг, тука биле вклучени трите феминистички божества кои биле медиатори за Највозвишеното битие, створител на сите работи. Овие религиозни церемонии се одвивале во Каабата, главното светилиште на пред исламска Арабиа и се поврзувало годишното религиозно патување во Мека на поклонение и истото служело како за религиозни цели така и за комерцијални цели. Мухамед во својата религија ги вметнува, годишното патување кон Мека на поклонение и е едно од пета столба на Исламот, бакнување на црниот камен и потоа принесувањето на животинска жртва. Овие работи не се спомнати во к*ранот, но се церемонии поврзани со идолските поклоненија на пред Исламска Арабија. Значи Мухамед го прифатил и вметнал во Исламот она што му одговарало.

Датум на внесување: 22.Август.2007 во 00:21

Јас можам да тврдам нешто, но тоа е субјективно, значи моето субјективно мислење, мора да биде потврдено или побиено со објективни факти, а тоа се историски записи, археолошки докази и др. За истиот проблем има различити тумачења од страна на Шиитските мислители и Сунитските мислители.

Откако умира мајката на Мухамед тој е земен од неговиот дедо, Абу ал-Муталиб, кој бил главен началник во Мека, ги обавувал свештеничките функции од највисок ранг, тука биле вклучени трите феминистички божества кои биле медиатори за Највозвишеното битие, створител на сите работи. Овие религиозни церемонии се одвивале во Каабата, главното светилиште на пред исламска Арабиа и се поврзувало годишното религиозно патување во Мека на поклонение и истото служело како за религиозни цели така и за комерцијални цели. Мухамед во својата религија ги вметнува, годишното патување кон Мека на поклонение и е едно од пета столба на Исламот, бакнување на црниот камен и потоа принесувањето на животинска жртва. Овие работи не се спомнати во к*ранот, но се церемонии поврзани со идолските поклоненија на пред Исламска Арабија. Значи Мухамед го прифатил и вметнал во Исламот она што му одговарало.

Ajde sega kazi od koja kniga si go citala ova ? Kazav,vo Hristijanstvoto ima 30 razliciti sekti koi imaat 30 razliciti crkvi so 30 razliciti veruvanja.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk