IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6566676869 72>
Автор
Порака
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Статус: Офлајн
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2007 во 14:18
И им рече: „Одете по целиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание! Кој ќе поверува и се крсти, ќе биде спасен; а кој не поверува, ќе биде осуден. (Марко 16:15,16)
Da zememe ne od denesen aspekt koga ima razviena komunikacija i soobrakjaj, ami da zamislime deka vo nekoe zapusteno zabataleno selo vo 60 ta god od nasa era pominal sv pavle ili nekoj drug ucenik, i vo toa selo poveruvala samo edna vdovica koja imala malecko detence, ne znaejki dali pak ke dojde Sv. Pavle ili nekoj drug ucenik, go zamolila da go krsti i bebeto.
Dali sv. Pavle dokolku znael deka ne moze da dojde vo toj kraj povtorno vo zivotot, dali bi go krstel bebeto. i dali so toa bi storil grev.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2007 во 14:28
И им рече: „Одете по целиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание! Кој ќе поверува и се крсти, ќе биде спасен; а кој не поверува, ќе биде осуден. (Марко 16:15,16)
Inaku na samoto Bebe e ostaveno koga ke porasne i stane svesno dali ke go prifati toa krstevanje, i ke prodolzi da gi pocituva svojot Tatko pa i Kumot, koi od Ljubov mu go podarile najgolemiot dar moznosta za spasenie.Samo dokolku toj podocna poveruva, a posto nikoj od nas ne poveruval po svoja volja, ami toa e zatoa sto Bog se smiluval na nas , togas zosto da ne mu dademe zivoten zastitnik na deteto uste od ragjanje.
Sto se odnesuva do imeto i krstevanjeto duri i vo Hristovo vreme si gi menuvale iminjata site sto sakale da rascistat so poranesniot sramen zivot kako Simon=Petar,Savle+Pavle taka znaci nekoi lugje toa pocnale da go pomesuvaat krstevanjeto so imeto, no sepak ne e zadolzitelno. inaku i vo najdobrata molitva od site oce nas se veli da se sveti imeto tvoe
Pa sto ima loso vo toa da pri krstevanjeto-naseto povtorno ragjanje se molime megju drugoto i na toa naseto ime da vleze vo knigata na zivite.

Изменето од postariot brat - 30.Август.2007 во 14:30
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2007 во 01:18
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Da zememe ne od denesen aspekt koga ima razviena komunikacija i soobrakjaj, ami da zamislime deka vo nekoe zapusteno zabataleno selo vo 60 ta god od nasa era pominal sv pavle ili nekoj drug ucenik, i vo toa selo poveruvala samo edna vdovica koja imala malecko detence, ne znaejki dali pak ke dojde Sv. Pavle ili nekoj drug ucenik, go zamolila da go krsti i bebeto.
Dali sv. Pavle dokolku znael deka ne moze da dojde vo toj kraj povtorno vo zivotot, dali bi go krstel bebeto. i dali so toa bi storil grev.

Брате, што ти е поентата со оваа хипотетичка ситуација? Демек сега ме стави во тесно и сега јас ќе ти речам: да, Павле би го крстил бебето голема%20насмевка Не биди сигурен, Павле си се држел до Христовото Христијанство, а не до Константиновото "христијанство".

Прво, пред да ти одговорам на прашањето, да те прашам: Зошто ми го цитираш стихот од Марко 16:16, а не се држиш до него? Зарем таму јасно не ти е подвлечено дека "Кој ќе поверува и се крсти, ќе биде спасен"? Го читаш ли редоследот? Прво поверувај, па потоа крсти се. Дали едно бебе може да поверува?

А сега одговорот...
"Dali sv. Pavle dokolku znael deka ne moze da dojde vo toj kraj povtorno vo zivotot, dali bi go krstel bebeto. i dali so toa bi storil grev."

Да Павле со тоа (хипотетички) би направил грев (неопслушност кон Христовата заповед за библиско и правилно крштевање).
Но Павле такво нешто не направил. Павле не би го крстил тоа бебе и најмалку е важно тоа што тој не би дошол пак во тоа село. Павле воопшто не е потребен да доаѓа пак таму за да би го крстил бебето. Бебето, кога ќе се порасне и созрее, доколку го прифати Христос за свој Спасител и Господ, може да си биде крстено од својата Мајка на пример (доколку таа е единствена верничка во селото).

Не знам зошто сметаш дека Павле е неопходен тука за крштевањето, небаре тој е некој посебен "крстител". Напротив, погледни што вели Павле за себе:
"Зашто Христос не ме испрати да крштавам, туку да го проповедам Евангелието" (1 Коринтјаните 1:17)
Поздрав брате!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 03:18
Ne se raboti deka sakam jas da te stavam vo tesno ami e obratno ti so svoeto tvrdenje stavas vo tesno mnogu narod.
a jas sepak mislam deka covek moze da se krsti i kako mal zatoa sto Isus rekol deka carstvoto nebesno e na takvi kako niv mislejki na malite decina i bebinja koi se iskreni dusicki i se edinstveni koi umeat iskreno da veruvaat.
zasto najgolema eljubovta koja vo se veruva i na se se nadeva, a takva e samo detskata ljubov.
Ne znam mozebi ti nemas decinja i mislis deka tie se nesto loso, ama veruvaj mi jas imam dve, i tie se Angelcinja koi kako sto rastat od okolinata ucat i da lazat, i da gresat, kako sto i adam i eva bile navedeni od Gjavilot-zmija.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 03:20
Sepak za da ne mislis deka te stavam vo tesno ke recam deka lugjeto ne moraat da se krstat kako deca ami mozat se dodeka se zivi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 03:27
Inaku ne e dobro da se sudi koj e podobar vernik vo Boga, Bilo koj od nas ovde na forumov, ili bilo koe bebe .
Za primer recetemu na malo dete daj mi ja cantata za koja znaete deka e polna so milion dolari tesko ili lesno zaraboteni pari od roditelite, i toa ke vi ja dade, duri sum siguren deka sekoe malo dete kolku i da saka nekoja igracka so koja si igra po cel den ke ja podari za da usreki nekoe svoe rasplakano prijatelce.
Od druga strana ne mnogu lugje na forumov bi se odrekle od svoite najmili nesta kola vikendicka, zasteda za da pomognat na nekoj pregladnet bezdomnik, pod izgovor deka toj "sigurno" lazit.
Кон врв
Sektas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 11:35
Dobro nikoj ne veli deka decata se losi.Tuku deka biblijata ne uci deka site se ragame pod osuda na grevot poradi nasite praroditeli adam i eva.A uslovot za nekoj da bide krsten evangelos go objasni mnogu dobro i neznam zasto ne svakate.Eve kratko i jasno: Sekoj sto ke poveruva i se krsti,ke bide spasen. Marko 16:16
kako ne e jasno?malo bebe moze da poveruva vo evangelieto? Mislam deka e suvisno da se objasnuva deka toa ne razbira nisto osven gradata na majkata pa duri ni toa ako mu ja zamenis nema da primti.I da vi kazam deka ovaa tema treba da se zatvori.Se e kristalno jasnoголема%20насмевка.
Pozdrav

Изменето од Sektas - 02.Септември.2007 во 01:26
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2007 во 02:17

a jas sepak mislam deka covek moze da se krsti i kako mal zatoa sto Isus rekol deka carstvoto nebesno e na takvi kako niv mislejki na malite decina i bebinja koi se iskreni dusicki i se edinstveni koi umeat iskreno da veruvaat

По кој пат да ти го објаснувам истиот стих...

Тогаш доведоа дечиња при Него, за да ги положи рацете над нив и да се помоли; но учениците ги укорија. А Исус рече: „Оставете ги децата и не им пречете да дојдат при Мене, зашто на таквите им припаѓа небесното царство.”  ги положи рацете на нив, и си отиде оттаму. (Матеј 19:13-15)

Ја гледаш ли на почетокот од стихот причината поради која ги довеле децата кај Христос? Дали таму пишува "за да ги крсти" или "за да ги положи рацете над нив и да се помоли"?
Дали на крајот од стихот пишува "ги покрсти и си отиде оттаму" или пишува "ги положи рацете на нив и си отиде оттаму"?
Што не ви е јасно со овој стих? Каде гледате тука крштевање на бебиња?

Велиш "децата се единствени кои умеат искрено да веруваат"? Колку искрено може да верува едно бебе во Христос? Си размислил ли дали едно бебе знае од колку букви се состои зборот "Христос", а камо ли да знае нешто повеќе за Него. Како можеш да веруваш во нешто што не го познаваш, во нешто за што никој не ти кажал, ниту пак си размислувал за тоа?

Ne znam mozebi ti nemas decinja i mislis deka tie se nesto loso, ama veruvaj mi jas imam dve, i tie se Angelcinja koi kako sto rastat od okolinata ucat i da lazat, i da gresat, kako sto i adam i eva bile navedeni od Gjavilot-zmija.

Од каде па сега тоа дека јас мислам дека децата се нешто лошо? голема%20насмевка
Значи ти имаш 2 ангелчиња а? среќа Господ да ти ги поживее големо%20гушкање

Да претпоставам: Веќе си ги крстил децата како бебиња и сега затоа жилаво ја браниш догмата дека бебињата треба да се крстат, иако Библиското учење е против тоа?
Немаш потреба од тоа брате. Доколку си го направил тоа од незнаење, Библијата нема да те осуди за грев, напротив Христос го цени мотивот, тоа што ти со љубов си го направил за твоите деца, мсилејќи дека тоа ќе им помогне за полесен влез во Божјото Царство.

Но сега, доколку Христовото и Апостолско учење те убедат дека тоа е неправилна догма и доколку продолжиш да, како што Бог му рекол на Павле, клоцаш против остен, тогаш паѓаш под свесна осуда.
Но јас верувам дека ти нема да го избереш тој став, туку ти препорачувам да ја разгледаш подетално темава (почнувјќи од воведот) и без предрасуди да дозволиш Библиското учење да ти биде крајниот авторитет за доктрината за крштевањето на бебињата.

Изменето од EvAngelos - 03.Септември.2007 во 02:19
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2007 во 01:32
Toa znaci deka Bojan13 e pogolem vernik od mene samo zatoa sto e krsten na 18god.? t.e. poveruval pa se krstil? плазење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2007 во 02:42

Нема поголем верник или помал верник. Има верник што верува и "верник" што не верува.

Не е доволен предуслов да си возрасен за да се крстиш, туку потребно е основно знаење за верата (евангелската порака), покајание и вера во Исус Христос. Без овие 3 предуслови човек може да се "крсти" (читај: избања) и на 90 години и пак да не биде библиски крстен.

Поврзана, дали ти имплицитно ни кажуваш дека си крстена пред да поверуваш?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2007 во 06:20
Така некако.голема%20насмевка
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2007 во 11:05
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Нема поголем верник или помал верник. Има верник што верува и "верник" што не верува.

Не е доволен предуслов да си возрасен за да се крстиш, туку потребно е основно знаење за верата (евангелската порака), покајание и вера во Исус Христос. Без овие 3 предуслови човек може да се "крсти" (читај: избања) и на 90 години и пак да не биде библиски крстен.

Поврзана, дали ти имплицитно ни кажуваш дека си крстена пред да поверуваш?

fala so me nadopolni, imam navika da se nedoiskazuvam ponekogasплазење
ama kako i da e, Bojan postapil po pravilno od mene,ne?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2007 во 11:18
Секој се крсти според својата вера.Така што ако некој се крстил без вера,па нека биде и на 40 годишна возраст,нема да има никакво значење.намигнување 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2007 во 17:33
Originally posted by connected connected напиша:

ama kako i da e, Bojan postapil po pravilno od mene,ne?

Не знам како сте постапиле ниту ти, ниту Бојан за да ве споредувам.
За Бојан, не знам дали типот имал предходна вера во Христос пред да се крсти или пак начекал бесплатно крштевање на Матка па ајде нека има во весник уште една новост за мене.
А и за тебе не знам ништо на оваа тема, не ми одговори на прашањето дали си верувала пред да се крстиш?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6566676869 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.