IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БРОЈАНИЦА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БРОЈАНИЦА

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
Автор
Порака
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: БРОЈАНИЦА
    Испратена: 08.Септември.2007 во 19:33

Za da ne mi se izbrise postot od temata Religija i Higiena, bidejki sepak ne e mestoto tamu da se diskutira na toa prasanje, postov go dodavam ovde vo slucaj da ne se pojavat diskutanti za ova prasanje
среќа

Eve,jas ke kazam nesto ako moze, nesto sto najdov od internet, pa ako nesto imam ispusteno neka me nadopolni rice(da potsetam deka ova go pisuvam kako sekoj normalen hristijanin).

Imeno, kako sto kaza veke rice brojanicata se koristi uste od damnesni vreminja i monasite ja koristele za molitva. Najcesto se napraveni od ovcja volna koe simbolicno ne oznacuva nas kako "stadoto" na Dobriot Pastir Gospod Isus Hristos. Brojanicata ima 33 cvorovi, no ima brojanici  i so poveke cvorovi.
Nejzinata primarna funkcija e za povtoruvanje na ista molitva poveke pati. Dokolku hristijaninot saka, ja nosi postojano so nego vo zavisnost kolku pati vo tekot na denot se moli.
Spored edno predanie se veruva deka postoel nekoj monah koj sakal da si napravi brojanica od volna za da se moli, no kolku i da se trudel Gjavolot sekogas uspeval da gi otplete cvorovite. Ednas mu se javil angel Bozji i go naucil kako da plete brojanici so sedum vpleteni krstovi. Ovoj cvor Gjavolot nemozel da go otplete.

Jas licno nosam brojanica poveke godini i taa ne e samo rekvizit za molitva za mene,tuku alka preku koja sum povrzana so ostanatoto "stado".
Nemozam da zamislam da ja izvadam nekogas, taa e nesto za koe sum najemotivno vrzana. Vo Biblijata iskreno ne sum sretnala da se spomnuva nesto za brojanicata, no licno smetam deka mi pomaga mnogu kako vo molitvite taka i vo sekojdnevniot zivot.

pozdravсреќа

Изменето од connected - 08.Септември.2007 во 19:38
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2007 во 19:56

pozdravce,

brojanicata obicno se nosi za da se odbrojuva molitvenoto pravilo taka da nekoj od monasite-isihasti denonokjno ja kazuvaat Isusovata molitva-karakteristicna za brojanicata i do 12-15 000 ilijadi pati...sto znaci osven molitvata i ne zboruvaat drugo....

Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2007 во 21:53
moze li da prasam od kolku zrna ili topcina e napravena hristijanskata brojanica????
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2007 во 23:01
православната бројаница има обично 33.

а муслиманската?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2007 во 23:55

vaka otprilika izgleda muslimanskata brojanica

vaka katolickata
(slicna vakva mi bese prvata brojanica koja ja kupiv od katedralata Bazilika-sv.Stefan vo Budimpestaсреќа)
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2007 во 01:14
Originally posted by аџија аџија напиша:

православната бројаница има обично 33.

а муслиманската?

sum cul za toa gi simbolizirase godinite na isus ama seust mi e nesvatliva nejzinata ulogata
end off days 15...14...13....
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2007 во 01:18
imam jas edna u kola,...visi na ogledaloto,...bash ke izbrojam utre,....
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Sektas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2007 во 11:51
Originally posted by belichka belichka напиша:

pozdravce,

brojanicata obicno se nosi za da se odbrojuva molitvenoto pravilo taka da nekoj od monasite-isihasti denonokjno ja kazuvaat Isusovata molitva-karakteristicna za brojanicata i do 12-15 000 ilijadi pati...sto znaci osven molitvata i ne zboruvaat drugo....

Ако механички ја повторуваш молитвата како папагал, таа нема никакво значење.За молитва не ти е потребна никаква бројаница,доста ширите лажни учења за кои нема никаква основа во библијата.Нити Христос,нити апостолите се молеле со бројаници и такви мити глупости.сршено%20срце
Бројаницата за мене значи суеверие кое ја практикуваат православните,затоа што како и за се  друго,повеќе сакат да се врзуваат за формата а не за суштината.
Апел. Луѓе вратете се на вистинскиот пат,доста одите по заобиколници.сршено%20срце
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2007 во 12:17
[/QUOTE

Ако механички ја повторуваш молитвата како папагал, таа нема никакво значење.За молитва не ти е потребна никаква бројаница,доста ширите лажни учења за кои нема никаква основа во библијата.Нити Христос,нити апостолите се молеле со бројаници и такви мити глупости.сршено%20срце
Бројаницата за мене значи суеверие кое ја практикуваат православните,затоа што како и за се  друго,повеќе сакат да се врзуваат за формата а не за суштината.
Апел. Луѓе вратете се на вистинскиот пат,доста одите по заобиколници.сршено%20срце
[/QUOTE]

Sektas, samo Bog ima pravo da osuduva.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2007 во 12:31
connected,

а дали ти ја користиш оваа бројаница што спомна дека си ја купила? ме интересира...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2007 во 12:52
Originally posted by аџија аџија напиша:

connected,

а дали ти ја користиш оваа бројаница што спомна дека си ја купила? ме интересира...

ne ja koristam, ja izgubiv. pa i koga ja imav ne ja koristev za molitva tuku poveke kako omilen predmet koj me asocira na nesto ubavo i na Bog.
si ja koristam pravoslavnata
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2007 во 21:59
аха.... оваа на рака што ја носат монасите? ја користиш за молење, или исто, за украс и за потсетување?
Кон врв
rice Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2006
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2007 во 13:27
Originally posted by Sektas Sektas напиша:

[

TUKA SI ZGRESIL MOJ MIL SEKTAS, MOLITVATA KOJA SE POVTORUVA POSTOJANO E ISTO KAKO KAPKI VODA KOI DOLGO KAPKAAT NA EDEN KAMEN I POSLE NEKOE VREME NA KAMENOT IMA DUPKA !!!!!!

KAKVO SUEVERIE SEKTASU ------ ZAR I PRAVOSLAVNITE KOGA SE MOLAT NA HRISTA BOGA SE SUEVERNI-----  TRESKAS GOLEMI GLUPOSTI

I DAJ DA VIDIME KOJ SVRTEL OD PATOT KOJ ODI PO ZAOBIKOLNICI VIE SEKTAS SO ,,, VASATA NAUKA,, NE POSTARA OD 300 GODINI -REFORMIRANA-  
ILI PRAVOSLAVNITE KOI JA DRZAT ZAPOVEDTA HRISTOVA  VEKE 2000 GOD.

Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2007 во 13:42
"VIE SEKTAS SO ,,, VASATA NAUKA,, NE POSTARA OD 300 GODINI -REFORMIRANA"...
Eh da ne bese nivnata nauka sigurno ne ke ni bea poznati mnogu raboti. Hristijanstvoto so negovoto sirenje go unapredi svetot, no da ne bea goreimenuvanite so ime kako sto ti miluvas pogrdno da gi narekuvas, a spored mene nasi braka vo HRISTA, mozebi seuste ke bevme so svakanjata na skalilo od sredniot vek.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.