БРОЈАНИЦА
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9177
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 21:46 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: БРОЈАНИЦА
Постирано од: connected
Наслов: БРОЈАНИЦА
Датум на внесување: 08.Септември.2007 во 19:33
Za da ne mi se izbrise postot od temata Religija i Higiena, bidejki sepak ne e mestoto tamu da se diskutira na toa prasanje, postov go dodavam ovde vo slucaj da ne se pojavat diskutanti za ova prasanje
Eve,jas ke kazam nesto ako moze, nesto sto najdov od internet, pa
ako nesto imam ispusteno neka me nadopolni rice(da potsetam deka ova go
pisuvam kako sekoj normalen hristijanin).
Imeno, kako sto kaza veke rice brojanicata se koristi uste od damnesni
vreminja i monasite ja koristele za molitva. Najcesto se napraveni od
ovcja volna koe simbolicno ne oznacuva nas kako "stadoto" na Dobriot
Pastir Gospod Isus Hristos. Brojanicata ima 33 cvorovi, no ima brojanici i so poveke cvorovi.
Nejzinata primarna funkcija e za povtoruvanje na ista molitva poveke
pati. Dokolku hristijaninot saka, ja nosi postojano so nego vo
zavisnost kolku pati vo tekot na denot se moli. Spored
edno predanie se veruva deka postoel nekoj monah koj sakal da si
napravi brojanica od volna za da se moli, no kolku i da se trudel
Gjavolot sekogas uspeval da gi otplete cvorovite. Ednas mu se javil
angel Bozji i go naucil kako da plete brojanici so sedum vpleteni
krstovi. Ovoj cvor Gjavolot nemozel da go otplete.
Jas licno nosam brojanica poveke godini i taa ne e samo rekvizit za
molitva za mene,tuku alka preku koja sum povrzana so ostanatoto "stado". Nemozam
da zamislam da ja izvadam nekogas, taa e nesto za koe
sum najemotivno vrzana. Vo Biblijata iskreno ne sum sretnala da se
spomnuva nesto za brojanicata, no licno smetam deka mi pomaga mnogu
kako vo molitvite taka i vo sekojdnevniot zivot.
pozdrav
|
Коментари:
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 08.Септември.2007 во 19:56
pozdravce,
brojanicata obicno se nosi za da se odbrojuva molitvenoto pravilo taka da nekoj od monasite-isihasti denonokjno ja kazuvaat Isusovata molitva-karakteristicna za brojanicata i do 12-15 000 ilijadi pati...sto znaci osven molitvata i ne zboruvaat drugo....
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 08.Септември.2007 во 21:53
moze li da prasam od kolku zrna ili topcina e napravena hristijanskata brojanica????
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 08.Септември.2007 во 23:01
православната бројаница има обично 33.
а муслиманската?
-------------
|
Датум на внесување: 08.Септември.2007 во 23:55
vaka otprilika izgleda muslimanskata brojanica
vaka katolickata (slicna vakva mi bese prvata brojanica koja ja kupiv od katedralata Bazilika-sv.Stefan vo Budimpesta)
-------------
|
Постирано од: goor
Датум на внесување: 09.Септември.2007 во 01:14
аџија напиша:
православната бројаница има обично 33.
а муслиманската?
|
sum cul za toa gi simbolizirase godinite na isus ama seust mi e nesvatliva nejzinata ulogata
------------- end off days 15...14...13....
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 09.Септември.2007 во 01:18
imam jas edna u kola,...visi na ogledaloto,...bash ke izbrojam utre,....
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Sektas
Датум на внесување: 09.Септември.2007 во 11:51
belichka напиша:
pozdravce,
brojanicata obicno se nosi za da se odbrojuva molitvenoto pravilo taka da nekoj od monasite-isihasti denonokjno ja kazuvaat Isusovata molitva-karakteristicna za brojanicata i do 12-15 000 ilijadi pati...sto znaci osven molitvata i ne zboruvaat drugo....
|
Ако механички ја повторуваш молитвата како папагал, таа нема никакво значење.За молитва не ти е потребна никаква бројаница,доста ширите лажни учења за кои нема никаква основа во библијата.Нити Христос,нити апостолите се молеле со бројаници и такви мити глупости.
Бројаницата за мене значи суеверие кое ја практикуваат православните,затоа што како и за се друго,повеќе сакат да се врзуваат за формата а не за суштината.
Апел. Луѓе вратете се на вистинскиот пат,доста одите по заобиколници.
------------- .............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
Датум на внесување: 09.Септември.2007 во 12:17
[/QUOTE
Ако механички ја повторуваш молитвата како папагал, таа нема никакво значење.За молитва не ти е потребна никаква бројаница,доста ширите лажни учења за кои нема никаква основа во библијата.Нити Христос,нити апостолите се молеле со бројаници и такви мити глупости.
Бројаницата за мене значи суеверие кое ја практикуваат православните,затоа што како и за се друго,повеќе сакат да се врзуваат за формата а не за суштината.
Апел. Луѓе вратете се на вистинскиот пат,доста одите по заобиколници. [/QUOTE]
Sektas, samo Bog ima pravo da osuduva.
-------------
|
Датум на внесување: 09.Септември.2007 во 12:31
connected,
а дали ти ја користиш оваа бројаница што спомна дека си ја купила? ме интересира...
-------------
|
Датум на внесување: 09.Септември.2007 во 12:52
аџија напиша:
connected,
а дали ти ја користиш оваа бројаница што спомна дека си ја купила? ме интересира...
|
ne ja koristam, ja izgubiv. pa i koga ja imav ne ja koristev za molitva tuku poveke kako omilen predmet koj me asocira na nesto ubavo i na Bog. si ja koristam pravoslavnata
-------------
|
Датум на внесување: 09.Септември.2007 во 21:59
аха.... оваа на рака што ја носат монасите? ја користиш за молење, или исто, за украс и за потсетување?
-------------
|
Постирано од: rice
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 13:27
Sektas напиша:
[
Апел. Луѓе вратете се на вистинскиот пат,доста одите по заобиколници. |
TUKA SI ZGRESIL MOJ MIL SEKTAS, MOLITVATA KOJA SE POVTORUVA POSTOJANO E ISTO KAKO KAPKI VODA KOI DOLGO KAPKAAT NA EDEN KAMEN I POSLE NEKOE VREME NA KAMENOT IMA DUPKA !!!!!!
KAKVO SUEVERIE SEKTASU ------ ZAR I PRAVOSLAVNITE KOGA SE MOLAT NA HRISTA BOGA SE SUEVERNI----- TRESKAS GOLEMI GLUPOSTI
I DAJ DA VIDIME KOJ SVRTEL OD PATOT KOJ ODI PO ZAOBIKOLNICI VIE SEKTAS SO ,,, VASATA NAUKA,, NE POSTARA OD 300 GODINI -REFORMIRANA- ILI PRAVOSLAVNITE KOI JA DRZAT ZAPOVEDTA HRISTOVA VEKE 2000 GOD.
-------------
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 13:42
"VIE SEKTAS SO ,,, VASATA NAUKA,, NE POSTARA OD 300 GODINI -REFORMIRANA"...
Eh da ne bese nivnata nauka sigurno ne ke ni bea poznati mnogu raboti. Hristijanstvoto so negovoto sirenje go unapredi svetot, no da ne bea goreimenuvanite so ime kako sto ti miluvas pogrdno da gi narekuvas, a spored mene nasi braka vo HRISTA, mozebi seuste ke bevme so svakanjata na skalilo od sredniot vek.
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 14:09
ne gi imenuvam jas taka veke cel svet a mojot post se odnesuva kon nekoj koj sebesi se narekuva taka.
a da i stvarno se otkrija mnogu raboti bragodarejki im , doznavme deka navistina sme na miluvanata od Boga pateka.
-------------
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 14:29
аџија напиша:
аха.... оваа на рака што ја носат монасите? ја користиш за молење, или исто, за украс и за потсетување?
|
za takvite kako tebe mozebi e ukras, a jas ubavo kazav zosto mi sluzi
-------------
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 14:40
i mene isto,...inache ke mi bide prazno,...ogledaloto,..
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 14:50
Za tebe cel svet e onamu kadesto pravoslavnite se mnozinstvo, zatoa sto toj termin ne se upotrebuva nikade vo hristijanskiot svetot sem kaj pravoslavnite!
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 14:55
za mene svetot e tamu kaj shto ima ,..lugje,....ne me boli koj shto e,...se dodeka e dobar,...ako toa ne ti e jasno,...
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 15:04
brza напиша:
i mene isto,...inache ke mi bide prazno,...ogledaloto,..
|
trebalo adzija da te prasa tebe
-------------
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 15:26
brza напиша:
za mene svetot e tamu kaj shto ima ,..lugje,....ne me boli koj shto e,...se dodeka e dobar,...ako toa ne ti e jasno,...
|
A koj tebe ti se obrati? Mojot post se odnesuva na Rice.
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 15:28
togash bidi konkretna,..ima za toa nachin,..."pravoslavna"!
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 15:30
A ti ne se letaj, ne brzaj
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 15:36
dobro,...barem kaza neshto,.iako nema vrska,..
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 16:40
connected напиша:
аџија напиша:
|
za takvite kako tebe mozebi e ukras, a jas ubavo kazav zosto mi sluzi
|
какви се тоа „таквите како тебе“? зошто веднаш почнуваш со квалификации, убаво прашав за што ја користиш? ако е за молитва, кажи... ме интересира, дали кажуваш некоја специфична молитва, или општо кога имаш потреба? толку ли е лошо да се праша...
-------------
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 17:14
do adzija: posto znaes da bides fin, ke ti povtoram uste ednas: ja koristam za molitva, no nikako za ukras a inaku,znaes ti mnogu dobro da bides provokator i da gi zloupotrebis ponekogas tugjite zborovi a cesto i da izvregjas nekogo.
-------------
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 17:28
ај не се занимавај и ти со мојот психолошки профил, гледаш дека сум добро расположен, не го уништувај моментот.
инаку ме интересира, дали ја користиш како што ја користат монасите, за изговарање на молитвата Господе Помилуј, или за општи молитви? не знам да не е премногу лично прашањево, ама ме интересира...
п.с. ако не сум бил фин, прости, не било злонамерно...
-------------
|
Датум на внесување: 10.Септември.2007 во 20:35
za ukras ,..jasno,...za shto drugo bi mi bila,...da ne ja vrtam niz prsti,a?
|
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 17:34
аџија напиша:
ај не се занимавај и ти со мојот психолошки профил, гледаш дека сум добро расположен, не го уништувај моментот.
инаку ме интересира, дали ја користиш како што ја користат монасите, за изговарање на молитвата Господе Помилуј, или за општи молитви? не знам да не е премногу лично прашањево, ама ме интересира...
п.с. ако не сум бил фин, прости, не било злонамерно...
|
oprosteno,i gledaj da ne ti se povtori
-------------
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 18:13
Еј абе вие сте се смириле аааа ова мора да се прослави
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 18:17
ova mu bese posledna opomena
-------------
|
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 20:53
Бројанициве ваши се само за во градинка,да си играат децата и да учат да бројат.
|
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 21:02
Sektas напиша:
Бројанициве ваши се само за во градинка,да си играат децата и да учат да бројат. |
toa li ti e najpametno sto imas da kazes? bruko svetska, ne ti lici
-------------
|
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 21:05
Зашто не ми личи?Кажав ли нешто лошо или невистинито?Бројаницата нема никаква врска со молитвата и со верата.Ако мислиш поинаку пиши.
|
Постирано од: goor
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 21:06
pa mislam stvarno donekade e u pravo sektaso eve i da postoi toj bog...... kakva vrska ima brojanicata..... treba da brois kolku molitvi si kazal.... imate norma sekojdnevno da kazyuvate da receme 10 molitvi.......ili 33 ili ne znam... malku nema logika neli
barem mene ne mi e jasno
------------- end off days 15...14...13....
|
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 21:11
toj sto ne veruva nikogas nema da mu bide jasno, nemam namera da trosam zborovi koga odnapred znam zosto gi postavuvate ovie prasanja
-------------
|
Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 09:36
Е зошто ги поставуваме?Ако погодиш имаш 5 поена.
|
Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 11:13
аџија напиша:
православната бројаница има обично 33.а муслиманската?
|
izvini sto kasnam
i muslimanskata ima isto taka 33 zrna.
|
Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 11:21
vo islamot brojanicata sluzi samo kako pomosno sretstvo za izvrsuvanje na molitva.
|
Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 17:14
Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 17:15
the king напиша:
аџија напиша:
|
izvini sto kasnam
i muslimanskata ima isto taka 33 zrna. |
33-kako godinite na Isus ili simbolizira nesto drugo muslimanskata brojanica?
-------------
|
Постирано од: Miralem1
Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 18:16
connected напиша:
the king напиша:
аџија напиша:
|
izvini sto kasnam
i muslimanskata ima isto taka 33 zrna. |
33-kako godinite na Isus ili simbolizira nesto drugo muslimanskata brojanica?
|
Nema vrska so godinite na Isus. Toa se 99-te Allahovi iminja.
Kaj muslimanite se uci 33 pati Subhanallah (se bara oprost od Allah za grevovite) Se uci 33 pati Elhamdulillah (Mu se zablagodaruvame na sozdatelot za se') i 33 pati se uci Allahu Ekber (Svedocenje deka Allah e Naj Golem). Toa e vkupno 99.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Постирано од: transcript
Датум на внесување: 24.Септември.2007 во 13:47
brojanicata e pomosno stretstvo pri molitva. Denes poveketo lugje nosat brojanici na raka i voopsto ne gi upotrebuvaat za molitva. Poveketo so koi sum razgovaral imaat mislenje deka nosenjeto brojanica na raka e povrzano so ispolnuvanje na nekoja nivna zelba. Ako brojanicata bide trgnata od raka, zelbata ne bi se ispolnila.
Kolku sto gledam, postojat razliciti vrsti na brojanici. Sepak samiot zbor "brojanica" ni ja kazuva nejzinata namena.
|
Датум на внесување: 25.Септември.2007 во 00:46
transcript напиша:
brojanicata e pomosno stretstvo pri molitva. Denes poveketo lugje nosat brojanici na raka i voopsto ne gi upotrebuvaat za molitva. Poveketo so koi sum razgovaral imaat mislenje deka nosenjeto brojanica na raka e povrzano so ispolnuvanje na nekoja nivna zelba. Ako brojanicata bide trgnata od raka, zelbata ne bi se ispolnila.
Kolku sto gledam, postojat razliciti vrsti na brojanici. Sepak samiot zbor "brojanica" ni ja kazuva nejzinata namena.
|
se e prasanje na vera, bez razlika sto nekoj ova moze da go protolkuva kako "sueverie"
-------------
|
Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 13:48
.
------------- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 22:06
FALKON напиша:
nosam na raka, ubavo izgleda baska da se znae sto sum
|
А што си?
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2007 во 10:11
Бројаницата е едно големо суеверие,кое нема никаква врска со верата и молитвата.јас до пред некое време носев но кога сфатив дека е безначајна работа ја извадив.Таа може да биде само украс и ништо друго.Затоа немојте да се навредувате вие што ја носите него размислете по трезвено и ке видите.Бројаница носат и криминалците и неверниците и секој што му искочила пред очи на некоја тезга во охрид.
Поздрав.
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2007 во 10:15
ПАК ГРЕШИШ СЕКТАШЧЕ!!!!!!
БРОЈАНИЦАТА Е ИСКЛУЧИВО ЗА МОЛИТВА И ЗА НИШТО ДРУГО.
А ТОА ШТО НОСАТ КРИМИНАЛЦИТЕ БРОЈАНИЦИ ТОА НЕ ЗНАЦИ ДЕКА ТИЕ НЕМААТ ПРАВО НА ПОКАЈАНИЕ .......СЕТИСЕ КОЈ БИЛ РАСПНАТ ОКОЛУ ХРИСТОС НА ГОЛГОТА.
-------------
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2007 во 10:20
Секако дека Христос умрел за сите,тоа ни на крај памет не би го порекнал.Тука станува збор за бројаницата за што ја користи народот.Да ти кажам право и во право се неверниците кога ја носат само за украс,за разлика од вас што мислите дека има некоја волшебна моќ.
|
Постирано од: MisIcA,
Датум на внесување: 02.Октомври.2007 во 11:09
tokmu taka sekoj ja nosi.. a najsmesni se onie koi mislat deka brojanicata ima nekakv mok.ja nosam i jas zatoa sto ednostavno mi se svigja, ubavo e izrabotena od srma i ima dve boi se zastapeni, zlatnata i srebrenata.ni najmalku mi sluzi za molitva ili da me zastiti od nekakvo zlo.
zloto e vo lugjeto so gnasna prljava dusa, polni so zloba a od takvi ne moze da me zastiti nekoj predmet.svetot e oboen , a vo nego vladee i dobroto i losoto, nase e da sme svesni kade pripagjame a ne so sto da se branime!
------------- атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2007 во 11:47
Постирано од: ASTRIX
Датум на внесување: 02.Октомври.2007 во 11:49
Порано имав една црна, ја носев не за да ме заштити туку бидејки ми се допаѓаше а и убаво ми е да носам нешто изработено од моите браќа и сестри по вера
|
Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 02.Октомври.2007 во 12:02
.
------------- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2007 во 15:19
Постирано од: mia**
Датум на внесување: 10.Август.2008 во 01:19
prvata se stava i se cuva zasekogas
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 10.Август.2008 во 10:25
mia** напиша:
prvata se stava i se cuva zasekogas |
И? Што е поентата да ја ставиш и да ја чуваш засекогаш? Можеш ли да ми појасниш каква цел/функција има тоа?
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 10.Август.2008 во 10:36
he tema me potseti na nekoj mnogu vazen i sakan vo mojot zivot mojot golem heroj toj gi vikase KUMBULOI
odmnao go nemam cueno toj zbor
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 10.Август.2008 во 23:35
Кај некои хинду-деноминации на пр. следбениците на Меѓународното друштво за Кришна свесност(Ваишнавска верска заедница, попозната како Харе Кришна движење) користат бројаници од 108 зрна - тнр. џапа-мала Бројот 108 во хиндуизмот има мистично значење.
На секое зрно се изговара Харе Кришна маха мантрата(санскр. маха=голем; мантра=зборови со мистична религијска моќ) и така минимум 16 круга на бројаницата за сериозните аспиранти. 16круга х 108 монистра(перли)=1728 пати изговорено со повремени паузи. Бројот на круговите бил изворно поголем(64х108=6912 пати повторена) но следбениците од запад се пожалиле дека им е тоа многу па индијскиот гуру Бактиведанта Свами(1896-1977) кој беше активен мисионер на оваа религија низ западните земји, направи извесна отстапка дозволувајќи им на учениците мантрање помалце кругови.
Бројаницата може да биде од стаклени перли или од дрво на пр. од сандалово дрво или туласи. Се чува во торбичка посебно наменета за тоа, или ја носат(поретко) околу врат.
|
Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 05:41
,,Кога се молите, не редете празни зборови, како што тоа го прават оние што не Го познаваат Бога, мислејќи дека ќе бидат услишани поради својата речовитост."(Mт. 6:7)
Сметам дека повторувањето на едни исти молитви, со помош на бројаница или без неа, е она на што мислел Исус. Нашиот однос со Бога треба да биде активен и близок, Нему да му кажуваме се како на најдобар Пријател, макар што Тој знае се. Не се молиме поради Него туку поради нас. На нашите земни родители сигурно не им кажуваме секојдневно едно исто туку секогаш нешто различно. Која е целта на повторувањето на истите молитви додека умот си пасе некаде? Подобро нека биде една кратка молитва ама искрена отколку стотици долги во кои веќе молителот и заборавил за што моли.
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 05:47
AlDra напиша:
Која е целта на повторувањето на истите молитви додека умот си пасе некаде? |
Од каде ваква идеја?! Многу интересно што секогаш мислите дека ако некој не прави исто како вас, значи дека тој е само про-форма верник... не велам дека нема такви - ама лошо е да се мисли дека секој кој не е како мене не е во право. Многу опасна теза е тоа и човештвото многу страдало заради тоа (и сеуште страда)...
------------- Do what is right, come what may...
|
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 05:54
Па логично е тоа Зидарски... Како кога излегуваш од дома и ја заклучуваш вратата, одиш неколку чекори напред и се враќаш да видиш дали си заклучил. Психолозите велат дека тоа се случува поради тоа што истото тоа дејство го правиш секој ден и не му обрнуваш внимание, едноставно тоа си оди по автоматизам, несвесно. Така и оние кои повторуваат една и иста молитва. Кажуваат нешто па потоа не се сигурни дали се рекле како што треба па се враќаат назад и преповторуваат. Затоа велам: една ама вредна.
|
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 06:01
AlDra напиша:
Па логично е тоа Зидарски... Како кога излегуваш од дома и ја заклучуваш вратата, одиш неколку чекори напред и се враќаш да видиш дали си заклучил. Психолозите велат дека тоа се случува поради тоа што истото тоа дејство го правиш секој ден и не му обрнуваш внимание, едноставно тоа си оди по автоматизам, несвесно. Така и оние кои повторуваат една и иста молитва. Кажуваат нешто па потоа не се сигурни дали се рекле како што треба па се враќаат назад и преповторуваат. Затоа велам: една ама вредна. |
Аха... и исклучена е секаква можност сите тие молитви да бидат значајни, да се кажуваат со внимание, свесно, со полна душа и да бидат вредни? Ова сигурно го знаеш, нели? Интересно...
|
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 06:08
Ок Зидарски така е, во право си. Постои можност тоа да се прави со полно внимание, но шансите се минимални. Зар не треба да изградиме еден интимен однос со Бога? Зар не сме Негови чеда? Замисли син ти кога ќе си доаѓа од училиште и кога ќе го прашаш: ,,Како помина денеска сине?’’ тој секојдневно да ти кажува една иста стихотворба која го велича образовниот процес, учителките и доброто друштво. Зар не би сакал тој да почне да ти раскажува како НАВИСТИНА поминал и како се чувствувал во некоја ситуација отколку да ти рецитира едно те исто?
|
Постирано од: GABRIEL_DESTROYER
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 06:08
zidarski напиша:
AlDra напиша:
Па логично е тоа Зидарски... Како кога излегуваш од дома и ја заклучуваш вратата, одиш неколку чекори напред и се враќаш да видиш дали си заклучил. Психолозите велат дека тоа се случува поради тоа што истото тоа дејство го правиш секој ден и не му обрнуваш внимание, едноставно тоа си оди по автоматизам, несвесно. Така и оние кои повторуваат една и иста молитва. Кажуваат нешто па потоа не се сигурни дали се рекле како што треба па се враќаат назад и преповторуваат. Затоа велам: една ама вредна. |
Аха... и исклучена е секаква можност сите тие молитви да бидат значајни, да се кажуваат со внимание, свесно, со полна душа и да бидат вредни? Ова сигурно го знаеш, нели? Интересно... |
Тие молитви дали ке бидат кратки или долги нема врска но човек ако е сигурен во тоа нема зошто да ја повторува молитвата по сто пати истото и со вратата ако си сигурен во себе кеда си ја заклучил нема зошто да се враќаш и поворно да проверуваш но сепак овој кој што верука нека не биде сигурен во тоа дека таа божја села ке го исполни тоа можеби и затоа ги поввторуваат ама она со вратата е сосем друга работа АЛдра ако си сабилен човек ке заклучиш и нема да се вратиш ама ако не си ке се врати по стоти пат.А дека молитвите имаат некака важност немаат тоа се обични желби кој од се срце сакаш да ти се исполнат и нема на кого да му кажеш па мораш на оној непостоечкион.Молитвите се обична желба која може да се помоли ма на сосем друг начин.
|
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 08:07
Габриел и Алдра - следниот пат - за вакво лично препукување преку форумот и двајцата ќе ве банирам!
|
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 08:13
AlDra напиша:
Ок Зидарски така е, во право си. Постои можност тоа да се прави со полно внимание, но шансите се минимални.
|
Не ги обвинувај другите за сопствената немоќ...
Зар не треба да изградиме еден интимен однос со Бога?
|
А зарем мислиш дека молитвата која се повторува не го гради тој однос? Не не внесува во смирение, во спокојство, во кое сме во состојба да се обратиме на Бога без излишни емоции, без излишни елементи, туку со чиста душа, со чиста љубов?
Зар не сме Негови чеда? Замисли син ти кога ќе си доаѓа од училиште и кога ќе го прашаш: ,,Како помина денеска сине?’’ тој секојдневно да ти кажува една иста стихотворба која го велича образовниот процес, учителките и доброто друштво. Зар не би сакал тој да почне да ти раскажува како НАВИСТИНА поминал и како се чувствувал во некоја ситуација отколку да ти рецитира едно те исто? |
Пред да даваш вакви објаснувања, прво запознај се малку со она кое што го критикуваш. Молитвите кои се повторуваат се само дел од целокупното молење и молитвен процес... многу мал дел при тоа. Така што со твој јазик кажано - кога детето ќе се врати од училиште, и кога ќе го прашаш како поминал денот, нема да ги велича учителките и образовниот процес, туку ќе се заблагодари за можноста да учи и за добрите луѓе кои го учат, а потоа ќе ти раскаже во детаљи како поминал денот.
|
Постирано од: GABRIEL_DESTROYER
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 08:22
Се согласувам Зидарски
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 10:02
AlDra напиша:
,,Кога се молите, не редете празни зборови, како што тоа го прават оние што не Го познаваат Бога, мислејќи дека ќе бидат услишани поради својата речовитост."(Mт. 6:7)
|
А кој тоа реди празни зборови?!
AlDra напиша:
Сметам дека повторувањето на едни исти молитви, со помош на бројаница или без неа, е она на што мислел Исус. Нашиот однос со Бога треба да биде активен и близок, Нему да му кажуваме се како на најдобар Пријател, макар што Тој знае се. Не се молиме поради Него туку поради нас. На нашите земни родители сигурно не им кажуваме секојдневно едно исто туку секогаш нешто различно. Која е целта на повторувањето на истите молитви додека умот си пасе некаде? Подобро нека биде една кратка молитва ама искрена отколку стотици долги во кои веќе молителот и заборавил за што моли.
|
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ глава 6
- 25 Затоа ви велам: немојте да се грижите за вашата душа - што ќе јадете или што ќе пиете; ниту за телото, во што ќе се облечете. Зар не чини вашата душа повеќе од храната, и телото - од облеката?
- 26 Погледнете ги птиците небески: тие ни сеат, ни жнеат, ниту во амбар собираат, но вашиот небесен Отец ги храни. Зар не сте вие многу поскапи од нив?
- 27 А кој од вас, грижејќи се, може на својот раст да му придаде макар еден лакт?
- 28 Зошто се грижите и за облеката? Погледнете ги полските кринови како растат! Не се трудат, ниту предат;
- 29 но ви велам дека ни Соломон, во целата своја слава не се облече така, како еден од нив.
- 30 Па, ако полската трева, што денеска ја има, а утре во оган се фрла, Бог така ја облекува, а колку повеќе ќе стори за вас, маловерни!?
- 31 Па затоа, не грижете се и не говорете: ,што да јадеме, или што да пиеме‘, или ,во што да се облечеме?‘
- 32 Зашто сето тоа го бараат незнабошците, а вашиот Отец небесен знае дека за сето ова имате потреба.
- 33 Но барајте го најнапред царството на Бога и Неговата правда, и се ова ќе ви се придодаде.
- 34 И затоа, немојте да се грижите за утре, зашто утрешниот ден ќе се грижи за своето; на секој ден доволна е неговата неволја.”
Ете на што Господ не’ повикува.
Секое добро!
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 14:17
Суеверие, реликвија, фетиш, идолопоклонство, БИЗНИС!
Ете тоа е моето, субјективно и индивидуално мислење за верската бројаница. Се надевам дека не повредив нечии религиозни чувства со мојата отвореност и искреност.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 15:00
Габриел - уште еден коментар од тој тип и ќе те банирам.
EvAngelos напиша:
Суеверие, реликвија, фетиш, идолопоклонство, БИЗНИС! |
Еве јас носам бројаница на раката... Не сум суеверен (ич), не верувам во реликвии, немам фетиши, не верувам во идоли, и не гледам како е тоа бизнис...
Ја носам, затоа што при молитва, кога сакам да постигнам апсолутно смирение и чистење на умот од непотребни мисли, на душата од непотребните ситни емоции кои денот ги донел, ми помага да се сконцетрирам. Не се молам преку бројаницата, ниту пак и се молам на бројаницата за да е тоа фетишизам или идолопоклонство, туку ја користам како орудие кое ми помага во молитвата кон Бога...
Како што му реков и на Алдра - како тоа судиш работи кои не ги познаваш? Само затоа што се различни од тоа што ти го правиш, автоматски се погрешни? Сети се - само Еден беше Безгрешен...
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 15:02
Пред да се започне со целта на бројаницата треба дпрво да се објасни потеклото на бројаницата.
Бројаниците за првпат се појавуваат меѓу монасите кои се повлекувале во египетските пустини. Нивниот обичај практикувал секојдневна молитва која ги вклучувала сите 150 Псалми. Меѓу тие монаси имало многумина кои искрено верувале во Бога и го сакале, но не знаеле да читаат па затоа или успевале да запомнат дел од Псалмите или пак се молеле на друг начин. Така започнала традицијата секојдневно да се кажува молитвата: Господи Исусе Христе, Сине Божји помилуј ме, грешниот. Монасите за да бидат сигурни дека 150 пати се помолиле фрлале мали камчиња во сад. За да им помогне на монасите во молитвите Свети Пахомиј ( со Божја помош ) ја измислил бројаницата. Бидејки монасите не можеле да ги бројат молитвите надвор од своите ќелии, бројаницата им овозможила да се молат постојано со таа молитва и надвор од нив.
Истотака се мисли дека методот на врзување јазли при молитвите потекнува од таткото на правлославното монаштво Свети Антониј Велики. Тој започнал да врзува јазли при изговарањето на молитвата Господи Помилуј, но Сатаната доаѓала постојано и му ѓи отплеткувала за да го збуни при неговите молитви. Но тој откако добил визија, почнал да врзува јазли кои би имале форма на крст, кои ѓаволот не можел да ги отплетка. Токму затоа и денес јазлите се врзуваат така да формираат крст.
Значи со бројаницата секојдневно се кажува молитвата до Исус иако може да се кажуваат и други молитви.
|
Датум на внесување: 11.Август.2008 во 15:25
EvAngelos напиша:
Суеверие, реликвија, фетиш, идолопоклонство, БИЗНИС! |
zidarski напиша:
Еве јас носам бројаница на раката... Не сум суеверен (ич), не верувам во реликвии, немам фетиши, не верувам во идоли, и не гледам како е тоа бизнис... Ја носам, затоа што при молитва, кога сакам да постигнам апсолутно смирение и чистење на умот од непотребни мисли, на душата од непотребните ситни емоции кои денот ги донел, ми помага да се сконцетрирам. Не се молам преку бројаницата, ниту пак и се молам на бројаницата за да е тоа фетишизам или идолопоклонство, туку ја користам како орудие кое ми помага во молитвата кон Бога... Како што му реков и на Алдра - како тоа судиш работи кои не ги познаваш? Само затоа што се различни од тоа што ти го правиш, автоматски се погрешни? Сети се - само Еден беше Безгрешен... |
А зошто ти е потребна токму бројаницата за да се сконцентрираш во молитвата? Зарем таа не ти го одвлекува вниманието кон нејзините чворчиња? Зарем не се одвлекува дел од нервниот систем при отпуштањето на еден чвор и прифаќањето на друг? Зошто ти е сето ова потребно?
Зошто не земеш да си го масираш малиот прст додека се молиш? Зарем тоа нема да го постигне истиот ефект, па дури поголем - затоа што ке ти помогне да се опуштиш?
Зарем не е поефтина та метода отколку да платиш 100ден за бројаница на некој верски бизнисмен што отворил тезга на некој верски празник?
Познавам една православка што не клекнува на молитва без бројаница? Зарем не е таа во канџите на лукавиот кој ја убедил дека бројаницата е "мобилниот телефон" преку кој таа комуницира со Господ?
Сега повторно како и на сите теми ти ќе почнеш да велиш дека тоа го прават неедуцираните православци и дека не е така правилно, ама повторно како и на секоја тема се поставува прашањето:
Ако тоа е непотребно, незаповедано, неморално, не практикувано од Христос, апостолите, учениците итн. а од друга страна ги СОБЛАЗНУВА 90% од православците кон идолопоклонство и суеверие, зарем не е подобро да се отфрли таа практика отколку безуспешно да се обидува да се едуцира нешто што е од човек измислено?
Секогаш ќе те потсетувам на ставот на Павле, каде тој вели дека иако јадењето месо не му е забрането, дека тој не би вкусил месо никогаш доколку тоа го соблазнува неговиот послаб брат во верата?
А што правите вие суперправославците? Наместо да се откажете од работите кои ги соблазнуваат, не еден, туку 90% од вашите православни браќа и сестри, вие упорно ги браните таквите работи и еутописки се залажувате дека еден ден ќе ги едуцирате сите православни и дека во догледно време сите правилно ке ги користат иконите, светците, моштите, бројаниците, светите водички итн. Цел милениум се залажувате, а од година на година сведоци сме дека се повеќе православци тонат во суеверието, идолопоклонството и бизнисот со икони, бројаници, разни реликвии, свети водички и други небиблиски новитети во православието.
|
Датум на внесување: 19.Август.2008 во 03:44
Еве одлична статија од Митрополитот Пимен во врска со http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=7944C1F358F34E488A614CFBCCA47842 - бројаниците и иконите .
|
|