|
КУЛТОТ ЗА МАРИЈА |
Внеси реплика | страница <1 2324252627 60> |
Автор | ||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
aha znaci taka togas zasto denes hristijankite go pravat sprotivnoto?????????
|
||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
||
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Se vo svoe vreme
|
||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ало.... христијанките не носат миничи, од кај ти таа идеја? Ти мислиш се што носи крст на врат е христијанин а? Епа не се што е у гаража е кола друже... |
||
postariot brat
Сениор Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 491 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A be jas licno imam receno deka po nekoja ikona ili freska vo crkva moze da mu pomogne na nepismen da ja svati ili da si sozdade slika za goleminata na zrtvata na Isus na krstot.
No od druga strana navistina mi e cudno koga nekoi moi brakja pravoslavni se fakjaat na jadicata i branat ne pravoslavni tezi deka bogorodica e ednakva vo trojstvoto, vo koe ne e ni spomnata.
Da mnogu znacajna bibliska licnost e Marija ili bogorodica, majkata na site nas koi se narekuvame negovi brakja. ama sepak taa ne e isto sto i Tatkoto ili Isus, ili svetiot duh.
Kult kon Marija mozam da razberam da imaat site zeni Hristijanki koi sakaat da znaat kako treba da se zivee zivotot, kako treba da se saka Bog pred se i nad se, i najvaznoto od se da se zivee prifakjajki ja negovata volja, bilo koga razbrala deka ke zabremeni bezgresno, ili koga trebalo da se prodolzi po patot na Hristos po negovata smrt.
Sto se odnesuva do ikonite tuka mozebi se vo pravo protestantite koga vikaat deka e podobro da nema ikoni otkolku da se veruva deka tie sami po sebe se cudotvorni, a ne milosta Bozja.
inaku mislam deka da ne se veruvase tolku vo ikoni a za sto kaj nas pravoslavnite sekoj slusnal od nekoj postar "klaj pare na ikonana i ke ti pominit problemot", dobro mozda moze i taka ama samo ako veruvas deka Gospod e toj koj te izlekuval.
Kodot na Da Vinci, i voopsto nekoi kultovi sega se javuvaat koi ja velicaat i Marija Magdalena, sto e uste poapsurdno, kako na primer cionisti, i sl.
a se samo zaradi toa sto se pridava pregolemo znacenje na crtezite, pa vo toj film jas ne slusnav argumenti za zivotot i deloto na isus Hristos, ami samo za zivotot i deloto na Da Vinci, nekoi si templari, i kojznae koj uste ne i nivnite pogledi vrz Hristijanstvoto, iako nikoj od niv ne bil prisuten tamo , site tie samo zaradi slikata na Da vinci tvrdat deka taa mu bila zena na Isus. Изменето од postariot brat - 05.Септември.2007 во 16:41 |
||
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во пракса мене ми личи дека е издигната дури и над Тројството. Знам многу православни кои повеќе се молат до Марија, отколку до Бог.
Инаку, Марија не само што не е спомната во Тројството, туку таа не е спомната ниту во едно од посланијата на Апостолите.
Како е можно Апостолите да заборават една толку возвишена личност, пресвета, себеспрекорна, пославна од херуфими и серафими, онаа која Бог Го родила итн. во своите посланија?
Збори си во свое име брате Мене Марија не ми е мајка, туку само сестра по вера.
Марија е само мајка на Човечкииот Син (човечката природа на Исус) и на Јаков, Јосиф, Симон, Јуда и на уште неколку девојки (сестри на Исус по тело).
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
postariot brat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne znam zosto se izbegnuva zborot majka, .
Zborot Otec ili Tatko vo Bozestvena smisla Go ima samo eden toa e prvoto lice na trojstvoto-tvorecot, i samiot isus rekol deka s3ekoj koj go ispolnuva slovoto bozje e negov brat, sestra, ili majka, samo tatko vo Bozestvena smisla za nego ne moze da se narece nikoj koj e od majka roden.A za nas vo fizicka smisla moze da se narece onoj koj ni e bioloski tatko, a vo duhovna smisla toa e prvoto lice vo trojstvoto.
A nasa majka e sekoja postara zena koja e Hristov Slidbenik, i neznam zosto tuka da ne spagja i bogorodica koja bila dostojna od site zeni da bide odbrana za da go rodi edinorodeniot, Bezgresniot, sin covecki, koj so svojot primer, no najveke od se so svojata zrtva ni go pdari svetiot duh koj e nasa edinstvena sansa za vlez vo vecnosta.
Inaku vo evangelieto spored Matej 12. toj veli
50. "Zosto koj ja ispolnuva voljata na Mojot nebesen Otec, toj Mi e brat, i sestra, i majka."
Znaci ne znam zosto e toa sataniziranje na poimot majka, kako da e toa nesto sto e nedostojno da se spomne.
|
||
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
||
postariot brat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako si spomnuva nekoj porano toa bese mnogu cesta pojava , duri i sega vo pomalite sela na sekoja postara zena pa duri i da ne e hristijanin, i se obrakjaat so majko, ili Majce, duri veruvale ili ne seustevo mnogu pravoslavni semejstva duri i snaata i se obrakja na svekrvata so mamo.
|
||
|
||
postariot brat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Site se vozgordevaat i ne mozat da pokazat pocit, mozebi treba da se otvori nekoj forum za pocitta.
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве ти го целиот контекст на тој стих брате...
Додека Тој уште им зборуваше на мноштвата, ете, мајка Му и браќата Негови стоеја надвор и сакаа да Му зборуваат.
И некој Му рече: „Еве, мајка Ти и Твоите браќа стојат надвор и сакаат да Ти зборуваат.”
А Тој во одговор му рече на оној, кој му кажа: „Која е Мојата мајка, и кои се Моите браќа?”
И ја протегна Својата рака кон Своите ученици и рече: „Еве ја Мојата мајка и Моите браќа; зашто, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата, тој Ми е брат, и сестра, и мајка.”
(Матеј 12:46-50)
Зарем не е доволен само контекстот. Сепак ајде ќе додадам нешто.
Прво, Исус во оваа ситуација јасно ја разрешува дилемата дека Марија како Негова телесна родилка има некаков посебно-возвишен статус на небтото. Интересно, но како Исус да превидел дека еден ден ќе се појави култ кон Марија, па затоа и благовремено реагирал
Исус за да ја зацврсти оваа идеја и за да не остави ни трошка простор за култ кон Марија, во една прилика рекол вака...
"А кога го зборуваше тоа, една жена од множеството извика: „Блажена е утробата, која Те носела; и градите од кои си се хранел.”
Второ, ако Исус вели дека "секој кој ја врши вољата на Мојот Татко" Му е мајка, тогаш зошто вие посебно ја истакнувате Марија како една од Неговите мајки?
Трето, ако Бог е заеднички Татко на мене и на Марија, од тука непосредно следи дека таа ми е сестра, а не мајка. Марија, ниту ме доела, ниту ме одгледала, ниту ме школувала... и сметам дека не е право да ја ставам на местото на мојата мајка која го сторила за мене сето тоа што го наведов погоре.
|
||
|
||
rice
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
rice
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
rice
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од rice - 06.Септември.2007 во 13:07 |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не сум се издигнал јас никаде рисе, ниту пак Марија сум ја спуштил подоле од онаа позиција што и ја има одредено Бог - наша сестра по вера.
Туку ти си ја воздигнал Марија на ниво на Бог и затоа ти се чини дека сите нејзини браќа и сестри по вера се високо над тебе. Спушти ја Марија на позицијата што и ја дава Светото Писмо и ќе видиш како јас и ти ќе бидеме на исто ниво
|
||
|
||
rice
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zar mislis deka si na ista pozicija ti so bogorodica i na duhovno i na telesno pole?????
jas samo ja pocituvam majkata na hrista koja SVETITE OTCI ja postavija na mestoto na koe e slavena no ne bunise ne e na mestoto na hristos no e pod nego. No tebe ti e tesko da razberes, zasto cela edna teologija i nauka od 16-17 vekovi ja imate otfrleno i normalno nisto ne ti e jasno. kaubojkite i magla vo USA I AFRIKA samo tamu ne ste prezreni |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 2324252627 60> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |