КУЛТОТ ЗА МАРИЈА
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6834
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 18:51 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: КУЛТОТ ЗА МАРИЈА
Постирано од: аџија
Наслов: КУЛТОТ ЗА МАРИЈА
Датум на внесување: 09.Март.2007 во 16:09
ЗАЧЕТОЦИТЕ НА КУЛТОТ НА МАРИЈА
Од средниот век наваму, источната црква полека на мала врата, во своето практикување го внесе и обожувањето, односно култот на Марија, мајката на Исус. Почетоците на оваа ерес се наоѓаат некаде по Ефешкиот Собор, во 5 век, но вистинската слика ја добива тек околу 7 век, значи речиси 800 години после Христовата служба, и животот на Марија.
Ересот започнува речиси наивно, со несмасната изјава на Отците во 431 година дека Марија е Бого-Родица, (Теотокос), односно дека преку нејзе е роден самиот Бог - Христос, а не само човек. Интересното е што дебатата на самиот Собор, воопшто не била околу природата на Марија, туку природата на Христос. Отците биле соочени со ересот на Несторие, кој тврдел дека таа го родила само Христос (Месијата) а не и Господ.
Така Отците ја приковале изјавата Теотокос (Богородица) со тоа бранејќи го правоверниот симбол дека Христос е Бог. Кирил Александриски јасно во својата одбрана вели дека тоа не имплицира ништо за природата на Марија, туку за природата на Христос.
Но, Констатиновото наследство, тука видело одлична прилика да терминот биде употребен за пропагандни цели во придобивање на паганските маси, кои биле навикнати во паганските религии да обожуваат божици и ереста започнува да се шири под патронатот на религиско-политичката симбиоза.
Во таа линија започнува еретичкото ширење на идејата, дека самата Марија му ја дала на Христос Божествената природа, и на еден начин таа станува поголема од него. Доказ за збрката се и Коранските стихови кои несмасно во 8 век сфатиле дека Марија е дури дел од Тројството.
МАРИЈА ВО СВЕТОТО ПИСМО
Марија игра маргинална улога во Светото Писмо. Во најраните списи (посланијата) таа воопшто не е ни спомната. Чудно, но зарем еден од најголемите христијански учители (Ап. Павле) заборавил на „важната улога на оваа жена? Мислам не!
Во евангелијата, Марија игра измешана улога, дури и честопати негативна.
Во најраното евангелие (Марко), нејзиното раѓање на Исус воопшто не е спомнато, како ни во Јован.
Во Матеј има епизодна улога, додека најспомнувана е во Ев. по Лука. Интересното е што нејзиното раѓање на Христос е и те како претставено во позитивно светло. Но нејзината улога потоа, како мајка на Христос е претставена во негативна улога.
Марија е укорена 3 пати од Христос: 1. Кога не ја разбира неговата служба, додека Исус на 12 години поучува во Храмот (Лука 2:49) 2. Кога Марија бараше од Христос да направи чудо, иако не беше се уште време (Јован 2:4) 3. Кога Марија со другите деца дојде кај Исус, Исус рече дури прекорително дека не му е таа мајка, туку оние кои го слушаат Неговиот збор (Лука 8:21)
Овде е вредно уште да се спомне дека никаде таа не е спомната во позитивно светло како верна, достојна ученичка Христова, како некој кој достигнал посебна светост или слично. Напротив, овие 3 горни примери, се 3 од 6-те ситуации во кои се спомнува Марија. (другите 3 се кога го роди Исус, кога го однесе во Храмот како бебе, и последната кога беше крај крстот).
РАЗВОЈ НА ЕРЕСОТ
Ересот за Марија се развива полека низ вековите, и како некој рак се пробива во денешницата до тоа ниво, што молитвите кон Марија, речиси се побројни од молитвите кон Господ. Се разбира, поривите на човекот кон обожување на луѓе кои не се достојни да бидат обожувани на исто ниво со Господ, и тука излегуваат на виделина.
Иако е јасно на секој искрен истражувач дека ниту ранохристијанската заедница, ниту Христос, а ниту Отците имале намера од Марија да направат тоа што денес се прави со неа, источната и западната црква ја сокриваат вистината заради своите пред се финансиски интереси. Познато е дека Култот на Марија е еден од најдоходовните приноси на Римокатоличката црква, и откажување од него би значело сериозен удар врз финансиската структура. Слична, иако не толку значајна улога, Култот игра и во Православната црква. Тука, за жал, од доаѓањето на Исламот на овие простори, не постои вистинска духовна и академска активност на црквата, која би и овозможила барем ако ништо друго да размислува и твори за овие нешта. Така, речиси преќутно, Култот продолжува да се шири, а масите да се залажуваат дека во „неа“ ќе го пронајдат својот посредник до Бога, и покрај чистото Христово учење кое бара единствено побожност кон Господа...
|
Коментари:
Датум на внесување: 12.Март.2007 во 23:45
Зашто никој не најде за сходно да коментира на оваа тема?
-------------
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 00:10
затоа значи бабиве се молат -богородицо мајко- чувај ми го детето итн, поблиска им е Богородица како посредник.
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 00:37
па токму од неинформираност лесно е било кој да не влече за нос. а башка на Марија паѓаат сите жени, мајки, па молитвите ги упатуваат кон неа, се надеваат дека по женска линија демек поуспешно ке се заврши работата. Кога некој би влегол во црква очигледна е застапеноста на Марија на иконите и фреските, и веројатно впечатокот дека таа е многу битна личност е неизбежен. никако не велам дека не е, ама не би требало да се обожува на ниво на божество.
|
Постирано од: rome
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 11:56
ajiya vo pravo si shto pishish za Marija(BOGORODICA)ama za grev se narodot shto ja navistina kladoja na pogolemo mesto od Jesus Christ.a dali razbravte pred nekolku godini catolichkata crkva shto go ima spomenik (idol)od marija za nekoj praznik se molea a po nekolku nedeli muslimanite za nivni praznik go imaa istoto idol i go vikaja fatima i se klanajatoa beshe na christian chanel,vo australia.kazi shto ,mislite,za ova oti kako shto chitam dosta si razvien vo hristianstvoto.Born again.
------------- Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 12:20
Не сум слушнал за оваа случка rome, но не ме чуди. Всушност, интересно е што не само католичката црква, туку и исламот се шири преку инкорпорирање на паганските обичаи, на еден начин правејќи ја религијата полесно прифатлива за масите. Вие што сте од македонија, знете колку магии, црни, бели, секакви се одвиваат токму во муслиманските семејства. Да не зборуваме исто така за амајлиите, суеверието, кое исто така преќутно се одобрува од исламските вероучители, пред се од финансиски интереси...
А конкретно за Марија, за мене непобитлив факт останува тоа што таа во најраните Христијански списи, има многу епизодна улога, речиси неважна, а неретко и негативна...
-------------
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 13:22
just minutka...
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 13:43
Така, речиси преќутно, Култот продолжува да се шири, а масите да се залажуваат дека во „неа“ ќе го пронајдат својот посредник до Бога, и покрај чистото Христово учење кое бара единствено побожност кон Господа... ZAREM E MOZNO VO NESTO DA SE SLOZUVAME?!
NE MI SE VERUVA, NO TREBA DA TI KZAM: DOBRO STORENO ADZIJA. TVOITE SOVERNICI NE GO ZNAEA OVA!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 13:55
DAIJA напиша:
ZAREM E MOZNO VO NESTO DA SE SLOZUVAME?!
NE MI SE VERUVA, NO TREBA DA TI KZAM: DOBRO STORENO ADZIJA. TVOITE SOVERNICI NE GO ZNAEA OVA! |
Значи се сложуваш и со ова што го напишав:
Доказ за збрката се и Коранските стихови кои несмасно во 8 век сфатиле дека Марија е дури дел од Тројството.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 14:01
аџија напиша:
DAIJA напиша:
ZAREM E MOZNO VO NESTO DA SE SLOZUVAME?!
NE MI SE VERUVA, NO TREBA DA TI KZAM: DOBRO STORENO ADZIJA. TVOITE SOVERNICI NE GO ZNAEA OVA! |
Доказ за збрката се и Коранските стихови кои несмасно во 8 век сфатиле дека Марија е дури дел од Тројството.
|
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 15:07
а најмизерно ми е оставање на маици, пари, лебви, зејтини по тоа иконите......
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 15:18
исламот се шири преку инкорпорирање на паганските обичаи, на еден начин правејќи ја религијата полесно прифатлива за масите. Вие што сте од македонија, знете колку магии, црни, бели, секакви се одвиваат токму во муслиманските семејства. Да не зборуваме исто така за амајлиите, суеверието, кое исто така преќутно се одобрува од исламските вероучители, пред се од финансиски интереси...
E TUKA NE SE SLOZUVAME!!!
OVA NE E VISTINA!
OVA SE SLUCUVA KAJ DERVISI I SLICNI ZABLUDENI LICNOSTI I GRUPACII, KOI STO SE KRIJAT POD IMETO NA ODZITE I ISLAMOT!
TOA VO ISLAMOT GO NEMA, A ONA STO SE SIRI E CISTOTO UCENJE NA PRATENIKOT MUHAMMED, NEKA E BOZJIOT MIR NAD NEGO!
AKO NE VERUVAS, PROVERI VO DBK I MVR, TIE IMAAT DETALNI INFORMACII ZA KNVERTITITE VO MAKEDONIJA, ILI POVRZI SE SO KLUBOT, IMAAT ONI TAKVI CLENOVI, KOI STO JAS LICNO SUM GI ZAPOZNAL!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 15:20
пет куќи погоре од мене оџа бае и изработува амајлии. сакаш да кажеш дека не е муслиман?
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 15:26
acelera, имаше и тема за нешто слично баш околу парите...
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5768&KW=%EF%E0%F0%E8 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5768&KW=%EF%E0%F0%E8
-------------
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 15:29
услов барем сега, да се крсти мало бебе е да му се венчани родителите, додека не се венчаат тие ништо од крштевката. на самиот чин на крштевка треба на две икони да оставиш по 1000ден.
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 15:32
од кои едната икона е секако таа на Богородица
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 15:53
Originally posted by DAIJAZAREM E MOZNO VO NESTO DA SE SLOZUVAME?!
NE MI SE VERUVA, NO TREBA DA TI KZAM: DOBRO STORENO ADZIJA. TVOITE SOVERNICI NE GO ZNAEA OVA!
SEKAKO DEKA NE!
TAMU E OPISANO VERUVANJETO NA NEKOI SEKTI OD HRISTIJANSTVOTO. ZAREM I SEUSTE NE POSTOJAT SLICNI SEKTI PRAVCI SO NAJRAZLICNI UBEDUVANJA? E TAKA TAMU SE OPISANI NEKOI OD ONIE KOI STO BILE VO KONTAKT SO TOGASNITE ARAPI. ZAREM I SAMITE VASI TEKSTOVI NE GO POTVRDUVAAT TOA DEKA SE SMETA ZA BOZESTVO KAKO I ISUS I DRUGI SVETCI? DA. E PA TOGAS STO IMA DA SE SLOZUVAM SO TVOETO, VO OVOJ SLUCAJ, POGRESNO TVRDENJE. RAZLIKATA E VO TOA STO VIE TOA NE GO SMETATE ZA TOLKUSTRASNO, DODEKA TOJ CIN KAJ NAS PRESTAVUVA POLITEIZAM, BOGOHULIE I NEVERSTVO!
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 15:56
ACELERA, SPORED ISLAMOT, TOJ NE E MUSLIMAN!!! PA KOLKU SAKA NEKA SE PRESTAVUVA DEKA E, DZABE MU E!!! ISLAMOT E DALEKU OD TOA!!!
TOA E OPISANO VO k*r'ANOT I TAKA REKOL PRATENIKOT, ALEJHIS-SELAM!!!
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 16:05
Даија, Коранот и тука покажува дека е чиста измислица, бидејќи познато е дека Мохамед имал контакт со Аријевската Ерес, која патем учи слични работи како и исламот (дека Христос не е Бог, дека нема тројство итн.) Значи од тука му е таа идеја на Мохамед, не бил тој толку паметен да ја смисли...
А тоа што Коранот пишува дека Марија е дел од тројството, уште еднаш само потврдува дека појма немале што пишувале... пошто ниедна христијанска групации не верува така...
-------------
|
Датум на внесување: 13.Март.2007 во 16:26
AJDE BE?!!!
E PA CITAJ MALCE!!!
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 13:00
ха, сега ќе се послужам со 1 банален пример, ама добро ќе ја долови темава со култот... во скоро сите шпански серии што ги гледавме во секоја куќа имаа 1 статуетка од Богородица, и пред секоја ‘важна‘ работа нејзе и се молеа дури и во црвките имаше нејзина статуа во природна големина... идолопоклонство!?!?
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 13:18
acelera toa vo shpanskite serii sto si go gledala e katolicizam,
a podole tvrdis deka e idolopoklonstvo, i zar koga se molat vernicite, se molat na kamenot od koj e napravena statuata ili duhovno se molat na likot koj e...AKO si citla star zavet, si sretnala kade Bog na Mojsej mu veli:
,,I mu rece Gospod na Mojsej velejki: Kazi im na sinovite Izraelivi ...Da Mi napravat Svetiliste, od kade ke se javuvam vam;...kade sto ke ti pokazam Jas na planinata ;i obrazecot na skinijata i obrazecot na site nejzini sosudi...Napravi kovceg na svedostvoto, od drvoto sitim....i pozlati go so cisto zlato ...I napravi dva heruvima od zlato, leani i stavi gi od dvata kraja na poklopecot...i tuka nas poklopecot, ke ti se javuvam tebe i otade ke ti zboruvam tebe i za se ke im zapovedam preku tebe na Sinovite Izrailevi..." 2 Mojsej 25,1-22
"i napravi zavesa od sina, crvena i od temnocrvena tkaenina i tkaen vison, a na neka ima izvezeno heruvimi" 2Mojsej 26,31
Znaci Bog ne samo sto nezabranuva pravewe na religiozni dela za bogosluzba tuku zapoveda!
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 13:21
никаде не пишува леење на Богородица во real size, тоа нема да го најдеме ни во стар ни во нов завет а бидејки Богородица е темата, ке се задржам на неа, а ако има икони и идолопоклонство тема, таму ке го пишам мојот став, а ако нема ке отворам
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 13:29
dali go procita mojot post...
...I napravi dva heruvima od zlato, leani i stavi gi od dvata kraja na poklopecot...i tuka na poklopecot, ke ti se javuvam tebe i otade ke ti zboruvam tebe i za se ke im zapovedam preku tebe na Sinovite Izrailevi..." 2 Mojsej 25,1-22
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 13:40
да ама не го вади од контекст, сакаш да кажеш дека сепак Бог наредил, да се леат статуи и т.д?
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 13:52
epa razmisli si, bez slepo veruvanje
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:03
мојот став си е на место, читајки го новиот завет, Марија бегло се спомува, и не и е дадена таква импозантна важност, како што е случај сега, кога како што споманв се молат на нејзините статуи и икони, па амајлија за во кола на ретровизор и 300 чуда.
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:21
ACELERA напиша:
мојот став си е на место, читајки го новиот завет, Марија бегло се спомува, и не и е дадена таква импозантна важност, како што е случај сега, кога како што споманв се молат на нејзините статуи и икони, па амајлија за во кола на ретровизор и 300 чуда. |
uf, neznam kako dojde do ovoj zaklucok, ama Deva Marija ima golema uloga vo eshatologijata na svetot.
ostanatato ne e za komentirawe...
|
Постирано од: sensei
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:21
statuite se simbol, ne se nisto sami po sebe Acelera.
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:26
sensei напиша:
statuite se simbol, ne se nisto sami po sebe Acelera. |
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:27
симбол на кого сенсеи? зашто има потреба да и се молат на Богородица, беличке ,едина улога марија е што го родила Исус и крај, што улога имала друго???
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:32
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:33
знам, сваќам
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:36
Vo ovoj slucaj i Bogorodica e vo kontekst na bozjiot sin. Toa e nejzinata zasluga i vrska so verata. Lugjeto ne i se molat na Bogorodica zatoa sto e mnogu jaka ili simpaticna, tuku zatoa sto e vo kontekst na nesto pogolemo - Hristos, odnosno hristijanskite ideali.
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:38
хм, треба да и бидеме багодарни, секако, но од тоа да се прави фама, да и се подигаат статуи, фрески, и пак ке кажам амајлии за ретровизор за во кола, е смешка!Тој што е вреден и единствен за обожување е Еден, а не цела плејада на светци, маченици, и да не редам, е сега православните ке речет дека имало степени во обожавањето, демек едни се обожавале мање други више,
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:44
„не прави си идоли и слики... не клањај им се и не ги обожувај, зашто ЈАС сум Господ Твојот Бог“ - 2-та од 10-те заповеди...
Или може да го цитираме исмевањето на Исаија со ваквите појави 44:16-20 (превод директно од англиски, немав при рака мк библија)
„Половина од дрвото го гори во огнот, над него си го приготвува својот оброк, го пече своето месо, и го јаде... И самиот се затоплува, и си вели: „Ах Топло ми е, го гледам огнот“. А со другата половина од дрвото си прави бог, идол, му се поклонува и го обожува, и му вели „Спаси ме, зашто ти си мојот бог“........... А никој од нив нема разбирање, да застане и да размисли, „Половината го искористив за загревање, дури и леб си печев врз него, и месо, и јадев. Треба ли да направам нешто одвратно со остатокот? Треба ли да му се поклонувам на ова парче дрво? Се храни на пепелта, заблуденото срце го заведува, не може да се спаси самиот... или да каже „Зар не е ова во мојата рака само лага?“
Прочитајте го цитатов од Исаија, цепки е...
-------------
|
Постирано од: Чорбаџија
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:45
Ефес,
во времето на Павле бил град со околу 200 иљадна популација, Павле таму бил за
време на своето трето мисионерско патување и се задржал во него три години.
Ефес бил град каде се наоѓал познатиот храм на Артемида, како наследничка на уште
постариот култ на Големата Мајка, а кој преживеал во култот на Артемида ефешка како хранителка на човештвото и божица на плодноста. Храмот посветен
на ова божица бил изграден во 580 година ПНЕ, значи бил некои 600 година стар
кога Павле бил во Ефес. Славата на овој храм била позната низ целото римско
царство и реки ходочасници секојдневно доаѓале за да добијат милост од
“големата мајка“. И самиот персиски крал
Ксероксо кој бил познат по разурнување на храмовите во земјите кои ги
освојувал, наредил храмот на Атемида да се остави негибнат. Покрај тоа храмот бил и непроценливо богат,
даровите на владатерите, ходочасниците кои иделе од сите познати краишта на
светот, допринеле храмот а со тоа и Ефес стани богат и моќен. Основите на
банкарството, менувачници, камати се одвиваа на ова место. Во 19сти век при
ископувањеto,
таму се пронајдани 3000 предмети од злато и слонова коска. Во богатата
историја на Ефес, само ќе ги спомнам, престојот таму на Понта Митридат, кој
наредил убиство на сите римски граѓани кој ги затекнал, таму се организирани
првите гладијаторски игри во мала Азија, Цезар го ослободил Ефес од сите
давачки по што е прогласен (Цезар) за бог и спасител на светот, во тој град
престојувале и прочуениот љубовен пар Клеопатра и Антониј. Храмот е разурнат во 262 година од НЕ, од страна на готските племиња кои
продреа во мала Азија. Храмот потоа е повторно обновен но не во поранешната
големина и раскош. Во 432 година токму во Ефес, во ефешката црква, се одржал
соборот на кој паралелно со постојани
крвави улични пресметки со опозицијата,
Марија била прогласена за Мајка Божја, а на местото на Артемида е изградена
првата христијанска црква, посветена на Марија, со што е одбележан преминот на
култот на Артемида, во култот на Марија. Повторно Ефес станал мета на река на
ходочасници кои наместо сребрени статуетки на Артемида сега купуваа слики на
Мајката божја со детенце во рацете. Тука за време на Павле и се случи првата
автодафе во историјата на црквата, првата инквизицијска клада на која според
Писмата се спалени свитоци за вражање и магии во вредност од 50 иљади
сребреници
-------------
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 14:45
Nema stepeni na obozavanje......vistinskite pravoslavni vernici znaat komu i kako se molat...a toa shto masa narod po tradicija pravoslavni neznae...ne e grev.....ke nauchat
-------------
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 15:00
ACELERA напиша:
хм, треба да и бидеме багодарни, секако, но од тоа да се прави фама, да и се подигаат статуи, фрески, и пак ке кажам амајлии за ретровизор за во кола, е смешка!Тој што е вреден и единствен за обожување е Еден, а не цела плејада на светци, маченици, и да не редам, е сега православните ке речет дека имало степени во обожавањето, демек едни се обожавале мање други више,
|
Sepak treba da se ima pocituvanje za onie sto bile bliski do boga/ucenjeto. Ne mora da se stanuva nasabajle i da se mava chelo od patos, ama treba da se vrednuva.
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 15:01
my point !!! ете така да се почитува! без пре-димензионирање кое иде во прилог на нечија каса, доходовен бизнис...
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 18:27
Пред тоа ви дадов „свој“ превод од Исаија... па затоа го давам сега оригиналот... Се надевам модераторите нема да бришат....
16. Del od drvoto
izgoruva vo ogan, so drug del vari meso za jadewe, si pe~e pe~eno i jade do nasituvawe, a
isto taka se gree i veli: <dobro e, se zgreav; po~uvstvuvav toplina."
17. A od
ostatocite pravi bog, svoj idol,
mu se poklonuva, pa|a ni~kum pred nego i mu se moli i veli: <spasi me, za{to
ti si moj bog."
18. Ne znaat, nitu razbiraat: <On im gi zatvoril
o~ite, za da ne gledaat, i srcata nivni - za da ne razbiraat.
19. I ne go zema toa pri
srce, nitu ima do tolku znaewe i razum da ka`e: <polovinata negova ja
izgorev na ogan i na jaglenot negov
ispekov leb, svariv meso i jadev; a od ostatokot zar }e napravam odvratnost,
zar }e se klawam na par~e drvo?"
20. Razberi deka
srceto na idol e od pepel; izmamenoto srce tvoe te dovelo vo zabluda, i ne mo`e da ja
oslobodi du{ata svoja i da re~e: <neli e izmama toa {to e vo desnata raka
moja?"
-------------
|
Датум на внесување: 21.Март.2007 во 21:42
ACELERA напиша:
my point !!! ете така да се почитува! без пре-димензионирање кое иде во прилог на нечија каса, доходовен бизнис...
|
Се разбравме, конечно
|
Постирано од: Julija
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 09:57
ACELERA напиша:
услов барем сега, да се крсти мало бебе е да му се венчани родителите, додека не се венчаат тие ништо од крштевката.на самиот чин на крштевка треба на две икони да оставиш по 1000ден.
|
Не е точно... Син ми е крстен, а маж ми и јас не сме венчани в црква... и ни динар не оставивме на иконите, ами за церемонијата плативме 1500 денари...
Не ширете дезинформации....
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 10:03
Julija напиша:
ACELERA напиша:
услов барем сега, да се крсти мало бебе е да му се венчани родителите, додека не се венчаат тие ништо од крштевката.на самиот чин на крштевка треба на две икони да оставиш по 1000ден.
|
Не е точно... Син ми е крстен, а маж ми и јас не сме венчани в црква... и ни динар не оставивме на иконите, ами за церемонијата плативме 1500 денари...
Не ширете дезинформации.... |
Не по врат, по шија....
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 10:05
тогаш, драга јулија, секоја црква изгледа си има свои правила... ете нас ни бара..оставете банкноти од по 1000ден, на иконата на Исус и на Богородица... или може дека беше селска црква, па толку знаеа?
|
Постирано од: Julija
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 10:13
ACELERA напиша:
тогаш, драга јулија, секоја црква изгледа си има свои правила...ете нас ни бара..оставете банкноти од по 1000ден, на иконата на Исус и на Богородица...или може дека беше селска црква, па толку знаеа?
|
Можно е...
Оставњето пари на иконите е нешто најгрдо... Подобро да му ги дадеш парите на попот на рака, одошто да ги оставаш на иконите...
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 10:15
секако, иако јас а и многу други, еве на пример сите од моето поблиско семејство сме на ставот дека треба кој колку може...да дава....
|
Постирано од: чаир
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 21:40
не знам зошто тоа што ни се бара да се плати црковнататакса е толку тешко, и свештеникот треба од нешто да живее
еве еден прост пример: ти рикнува PC и го носиш на мајстор а тој ти вика 5000 ти чина да го правам или не. Значи тој вложувал во своето образование и сега сака тоа образование да го уновчи односно тоа што го вложил да му се врати додека некој од гимназија или било кое друго школо секој викенд ебавал сојки по градов богословот гледал во 4 ѕида во интернат кој траел 5 год. каде за разлика од другите школи се учи нешто учат само по 5 јазици треба линив да им севрати вложеното а башка не е на ничии платен список што заработат тоа ке јадат
а башка можеш да дадеш по 300 евра за музика не можеш да дадеш 1500денари за крштевка
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 21:42
баш поради тоа нивно само-одредување на тарифа му се гади на народот има кој колку може, а не кој колку треба....
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 21:43
кога сме веќе кај богородица како е тоа бизнис? па мене дома ми се вртат амајлии што ги купиле моиве за на ретровизор у кола па икона заштитничка на домот привезок за клучеви со лик на богородица
-------------
|
Постирано од: C.B.
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 21:47
a maickite so likot na isus , sto se prodavaat vo nekoi hristijanski crkvi??????
i toa li e biznis?
jas toa poveke bi go narekol ljubov!
sakaat lugjeto da imaat na sebe (ili so sebe) sliki sto ke gi potsetuvaat na ona sto najmnogu go sakaat! decata, bliznite, bog, bozjite ugodnici i sveti , itn.
toa e hristijanstvo------ljubov!
------------- Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 21:48
ACELERA напиша:
кога сме веќе кај богородицакако е тоа бизнис?па мене дома ми се вртат амајлии што ги купиле моиве за на ретровизор у колапа икона заштитничка на домотпривезок за клучеви со лик на богородица
|
Ако тоа што ние православните го почитуваме ликот кој е насликан на иконата и го носиме сонас тогаш и носењето на крстот е бизнис
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 21:49
да носам маица со ликот на Исус, тоа е богохулење пре би одела гола... никакво печатење на ликови не поддржувам идолопоклонство, ете тоа е...
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 21:54
a sto mislis za ona sto gi rekov---ljubov!
mene tvojot avatar tolku mi se dopagjha sto si go staviv vo telefonot i cesto si go gledam!
zarem e toa idilopoklonstvo?
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 21:56
ако ми се клањаш на аватаров три пати на ден, и помил ти е од Бога тогаш да идолопоклонство е!
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 21:57
no jas ne go rekov toa ------ neli????
samo si go nosam od sto mi e ubav i si go sakam!
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:00
jas na primer ovaa slika mnogu si ja sakam i ja cuvam kaj sebe,znam deka e samo drvo i boja, kako i kovcegot na zavetot , ili samata biblija sum videl lugje radosno ja celivaat otkako ke se vdahnovat od citanje dali e toa idolopoklonstvo?
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:00
мојот лик не можеш да го споредиш со Исусовиот, тој е свет а јас сум обичен човек... се знае како кажал Бог да му се молиме, директно, не преку посредник, или да се молиме на икона, а па не уште маици со принтовии да носам и амајлија околу врат ова е последен коментар темата е култот на марија! после ова исклучиво за Марија
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:05
e sega vaka ovaa predstava gore e majkamu na ,,isus,, a jas mnogu go sakam ,,isus,, e sega ja pocituvam i majkamu! sporedi so majkata na tvoja najdobra drugaraka , na pr. bidejki taa go rodila mojot spasitel jas ja pocituvam poveke od bilo koja majka na moj drugar ili prijatel, me svkjas!
koga ja gledam nejzinata slika toa me potsetuva kako taa sekogas bila so hristos i vo casovite koga site go napustile --pa me potsekja da bidam i jas taka veren na hrista koga i site go ,,napustile i se razbegale,,!
znaci seto toa me potsekja na sceni od sv.pismo!
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:09
леле леле ама ја воздигна баш култна ја направи.... и придаваш значење што СПОРЕД МЕНЕ не би требало... првиот пост на аџија е перфектен тоа е и мојот став....
едно е благодарност сепак го родила Спасителот, а сосем друго е обожување на Марија, со молење, клањање палење свеќа пред иконата
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:11
sekoj koj pocituva, e dobar!
koj ja obozava spored mene e idolopoklonik!
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:11
ACELERA напиша:
мојот лик не можеш да го споредиш со Исусовиот, тој е света јас сум обичен човек...се знае како кажал Бог да му се молиме, директно, не преку посредник, или да се молиме на икона, а па не уште маици со принтовии да носам и амајлија околу вратова е последен коментартемата е култот на марија!после ова исклучиво за Марија
|
ni im se molime na svetitelite koi so svojot se zivot se dokazale dostojni da go molat hrista boga za nastie da se zalo\at pred [restolot na sevisniot za nas
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:12
Ово гоњење познато је под именом иконоборство или иконоклазам (рушење икона). Монаси су се успротивили овој кампањи, која је причинила велике штете Православној иконографији. И поред тога што је Седми Васељенски Сабор у Никеји (787) идентификовао иконоборство као јерес, гоњење се стишало тек много касније. Да би се обележило обнављање поштовања култа икона и крај иконоборачког гоњења, царица Теодора установила је 11. марта 842. године Празник Православља. Данас се он прославља прве недеље Великога поста, кад се прави "вход" са иконама и врши успомена на све оне који су се борили за Православну веру: свете, патријархе и епископе, побожне цареве, учитеље, мученике и исповеднике.
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:13
кој да го моли место тебе? иха, ако им ја оствам МОЈАТА должност на други... се додека не се покаеш и САМ понизно не се молиш пред Таткото светиите до сабајле нека се заложуваат за нас, џабе ке биде
(и разменуваме ставови, нека не се наоѓа некој навреден)
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:14
чаир напиша:
Ово гоњење познато је под именом иконоборство или иконоклазам (рушење икона). Монаси су се успротивили овој кампањи, која је причинила велике штете Православној иконографији. И поред тога што је Седми Васељенски Сабор у Никеји (787) идентификовао иконоборство као јерес, гоњење се стишало тек много касније. Да би се обележило обнављање поштовања култа икона и крај иконоборачког гоњења, царица Теодора установила је 11. марта 842. године Празник Православља. Данас се он прославља прве недеље Великога поста, кад се прави "вход" са иконама и врши успомена на све оне који су се борили за Православну веру: свете, патријархе и епископе, побожне цареве, учитеље, мученике и исповеднике. |
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:15
о смирен ум и чисто срце, со смерност и чистота на скротено тело и душа, денеска дојдовме и влеговме во радоста на торжествената победа на светото православие, постигната на Седмиот велик икуменски собор во Никеја во 787 година. Оваа славна победа православието ја доби над ереста што имаше цел да ја уништи светата икона и светата фреска, светите ликовни уметности, односно да ги уништи светите ликови на нашиот спасител, богомајката, апостолите, на сите свети ангели и луѓе, жители на небескиот град Ерусалим. Борејќи се против иконата, се бореа против ликовните уметности воопшто. Таа задача на иконокластите ја стави иконата на клада и го стави под сомнеж христолошкиот и сотириолошкиот догмат на христијанската философија по богочовекот Христос. Така, иконоборците ги уриваа самите темели на апостолската вера. На големиот Икуменски собор во Никеја, покрај светата царица Ирина, присуствуваа најумните философи на светата Црква. Нивната боговдахновена теологија на иконата ги посрами ненавидниците на светите икони. Денес, не можеме а да не си спомнеме на теологијата во бои на гораздиот философ на Црквата свети Јован Дамаскин, како и на теологијата на образот на великиот патријарх цариградски Никифор, а потем и на теологијата на вториот, по Антониј Велики, татко на монасите од Византија, свети Теодор Студит. Во Никеја, возљубени мои, беше победена ереста на ересијарсите и беше превозмогната чисто дидактичката доктрина на латинската иконологија. Победата на иконодулите е победа на уметноста. Денешниов празник е празник на ликовните уметници. На Соборот беше одбранета тезата дека иконата не е идол. Православните христијани не го почитуваат дрвото, ниту бојата, ниту цртежот. Туку ги почитуваат и ги слават светите личности и светите собитија, изобразени на штицата со цртеж и со бои. Иконата е прозорец кон вечноста, проникливо забележал светиот новомаченик отец Павле Флоренски. Преку изобразениот образ, иконата нè приведува кон првообразот. Ликот кон прволикот, кон оригиналот. Иконостасот во светите храмови е начичкан со чудесни окна кон вечноста. Тие го пробиваат вештествениот ѕид непробоен за окото на телото. Споредено со православната онтологија на иконата, латинското поимање на иконата е недоволно и недоследно. За римокатоличките иконолози иконата има само дидактичко значење. Според свети Григориј Велики, папата римски, иконата и фреската се писмо за неписмените. Наспроти иконолошкиот став на латинските отци, светите отци на Седмиот икуменски собор во Никеја, без да ја спорат дидактичката димензија на иконата, неа ја ставаат во најтесна врска со христолошкиот и сотириолошкиот догмат. Догматската димензија на иконата беше жестоко бранета од отците на Соборот. Светите отци на Никејскиот собор одговарајќи на обвиненијата за паѓање во идолопоклонство, предложиле догматски термини за разликување на иконопочитувањето од поклонувањето на Бога. Како догматски термини за таа цел се покажале: latreia (служење), во однос на Бога, и timhtikh proskunisiV (набожен поклон), во однос на иконите. Според нашата вера вистинското служење (latreia) и’ доликува само на божествената природа и личности. Бог чудотвори, а не штицата и боите.
За православните христијани е незамислив духовниот живот без светите икони. Тогаш кога нашите семејства останаа без иконите и без кандилата, духовно опустеа и душата ја изгубија. Функцијата на иконата и кандилото во животот на нашите семејства ќе ја споредиме со функцијата на душата во животот на телото. Како што телото и’ се предава на смртта кога душата го напушта телото, така и нашите домови се претвораат во мртовечници тогаш кога ќе останат без кандила и свети икони. Богородица мајка и сите светии се молитвени покровители на нашите семејства пред Господа. Озарени и стоплени од топлината на кандилото што стои и свети пред иконата, си спомнуваме за тоа дека и ние христијаните треба да стоиме со нашите образи пред образот Божји и да светиме со чисти срца и души како кандилото пред иконата. Како Мојсеј на гората синајска, да гориме пред образот Божји, запалени од огнот на Светиот Дух, по силата на молитвата. Да поведеме молитвен дијалог со нашиот вистински спасител – светотроичниот Бог, и да испросиме иднина и вечни перспективи за светов во кој живееме.
Амин.
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:16
ZNAES KOLKU PATI EVREITE GI SPASILE ZALOZBITE NA SVETITE PROROCI?
PRVOTO CUDO HRISTOS NE GO PRAVI LI NA ZALOZBA NA NEGOVATA MAJKA? IAKO NEJKE! NO GO PRAVI!
ZA LJUBOV KON MAJKA SI!
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:18
и рекол - сега не е време- ама она била упорна
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:18
ACELERA напиша:
кој да го моли место тебе?иха, ако им ја оствам МОЈАТА должност на други...се додека не се покаеш и САМ понизно не се молиш пред Таткотосветиите до сабајле нека се заложуваат за нас, џабе ке биде(и разменуваме ставови, нека не се наоѓа некој навреден)
|
Освен што ние ке се молиме за нас и тие на се молат исто така за нас
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:21
немаш потреба од застапник... ај еве кажи ми зошто да и се молиме на Богородица конкретно каква повластеност има таа? каква моќ како таа ке ни ги прости гревовите? нели е излишно да се мило некој кој не може да ти ги услиши молитвите?
пак ке кажам ЈА ПОЧИТУВАМЕ но се знае кој е cappo di tutti cappi!
-------------
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:21
ACELERA напиша:
и рекол - сега не е време- ама она била упорна
|
da bas taka ne izvestuva sv.pismo! na koe sekoj razumen mu veruva poveke od sekoj pisan tekst sto postoi !
za pomosta , isto kako sto go zamolila na svojot sin , da mu pomogme na toj sto slavel tolku poveke ke go pomoli za nekoj ,,duhovna rabota,,!
a capo ---- ke ima obzir kon majka si i ako saka ke pravzeme nesto!
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:28
ACELERA напиша:
немаш потреба од застапник...ај еве кажи ми зошто да и се молиме на Богородица конкретнокаква повластеност има таа?каква моќкако таа ке ни ги прости гревовите?нели е излишно да се мило некој кој не може да ти ги услиши молитвите?пак ке кажам ЈА ПОЧИТУВАМЕно се знае кој е cappo di tutti cappi!
|
Достојно е навистина блажена да те нарекуваме Богородице, присноблажена и пренепорочна мајко на нашиот Бог почесна од херувимите и неспоредливо пославна од серафимите нетлено си го родила Бога словото тебе која си Богородице те величаме
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:28
Св. Григорий Палама изпитва особена почит, благоговение и любов към Божията Mайка, които изразява по един характерен за исихастката традиция лиричен и живописен начин. Тази особена мистична почит на "учителя на безмълвието" може да се нарече един от кулминационните моменти в светоотеческото богословие през късновизантийския период. Докато през първите векове отците говорят съвсем неясно и кратко за Девата, то след възтържествуването на Богородичния догмат на събора в Ефес (431) почитта към св. Дева Мария постепенно се засилва и градира. За да достигне през XIV в. своя връх при богословието на св. Григорий Палама и св. Николай Кавасила. Трябва да се отчете фактът, че и двамата говорят за нея предимно в своите проповеди и затова е разбираемо, когато емоциалните чувства към "родилата Бога" са необичайно засилени.
Забележително е, че в богословската мисъл на св. Григорий Палама св. Богородица се поставя като образец за християните и, в по-тесен смисъл, като образец на монашеския живот, като пълно осъществяване на "исихията" и единението с Бога в молитвата, което е в основата не само на неговите аскетико-мистически възгледи, но и на цялото му богословие.
Божията Майка, освен че първа е постигнала това пълно единение с Бога, е и така да се каже първият монах исихаст, защото тя сама проправя и изобретява "най-висшия и съвършен път, и преди да зачене своя Божествен Син в девствената си утроба, тя го е заченала в "исихията", като "съединила ума си с Бога". В 53 омилия, произнесена по повод празника "Въведение Богородично" Палама описва нейния живот и поведение в храма като сходен с живота на исихастите. Дева Мария провеждала "подвижнически живот", свободен от грижи и скърби, непричастен на неизменните страсти, живеейки само с Бога, виждана само от Бога, хранена само от Бога". Божията Майка, според св. Григорий, първа усвоила умосъзерцателната молитва и предава на следващите поколения извършването на съзерцанието. Тя прокарала "нов и неизречен път към небесата, който аз ще назова умозрително мълчание. Предавайки на него своя ум, тя се издига по-високо от всяка твар и несравнимо повече от Моисей вижда славата Божия, като се посвещава на Божествената благодат, която не се поддава на сетивно възприятие. Св. Дева Мария положила началото на подвига на свещеното мълчание, което за всички възлюбили Бога се явява "въвеждане във висшите тайни, обръщане помислите на по-добри, път към истинско богомислие и боговедение, път към истинско съзерцание". Неслучайно св. Григорий Палама приканва към подражание и следване примера на чистата Дева.
Той разкрива подробно как девицата Мариам по пътя на съзерцанието, съединявайки ума и волята си с Бога, се е удостоила да Го носи в утробата си, като по този начин е съдействала на Божието домостроителство, за да стане "Бог - Син Човечески, а човекът - син Божи" Тя става Майка на Спасителя на човечеството, след като казва: "Нека ми бъде по думата ти" /Лука 1:38/, което разкрива синергията между Девата и Бога.
Учението за обожването на човека обяснява мистичната почит и благоговение на св. Григорий, пред "благословената между жените" /Лука 1: 28/. Ние ставаме богове по благодат, настоява Палама, а тя Девата в най-голяма степен е изпълнение и осъществяване на тази мисъл, защото, "това, което е Христос по природа, това е Девата по благодат". /Омилия 44/
Степента на участие в Божествения живот чрез несътворените енергии, зависи от степента на чистотата на всеки един от нас, а Девата от всички човешки създания за всички времена е "най-свята", "съвършено непорочна и най-чиста", затова според св. Григорий Палама, тя в най-пълна степен е изпълнила подобието Божие и се е уподобила на Бога. /Беседа 52/
Благодарение на нея ние се обожваме и имаме "общение с Тялото и Кръвта на Бога, сродявайки се с Бога и един с другиго". /Беседа 37/ Затова и Палама като я нарича "посредница между Бога и целия човешки род", настоява, че "всички, които са видели Бога, познават и нея като място на Невместимия" или още: "Никой не е дошъл при Бога освен посредством нея и Родилия се от нея".
В контекста на нейното Богомайчинство и като връх на нейната "богопрослава" св. Григорий Палама описва смъртта, възкресението и вземането с тяло на небето на Божията Майка. Това той прави в своята 37 омилия, посветена на Успението на всепречистата владичица наша Богородица и Приснодева Мария. Тази проповед, написана в изискан панагеричен стил, е построена главно въз основа на светоотеческите свидетелства до него и най-вече на св. Йоан Дамаскин, който синтезира вярата на Църквата в това преданние до VIII век. Светителят, подобно на св. Йоан Дамаскин описва всички събития относно Успението на Божията Майкаи как най-накрая нейното тяло било пренесено в "небесното селение". Това тяло на Владичицата, той нарича "богопрославено", защото е "справедливо да се съпрославя с богоподобна чест родилото тяло с Родения от него; и съвъзкресява, съгласно пророческата песен, с преди възкръсналия след три дни Христос". Св. Григорий Палама с думите "съгласно пророческата песен" има предвид Давидовото пророчество "Воскресни, Господи, в покой твой, Ти и кивот святини Твоея" /Пс. 131: 8/
Това, което отличава Пресветата Дева от всички богоуподобили се е, че тя е станала безсмъртна след смъртта си и единствена с тяло пребивава на небето със Своя Син и Бог, от където излива изобилно благодат на почитащите я.
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 22:32
Светлоносна скинијо, Преблагословена,
Кивот на зазорувањето се покажа
Бога Словото Чиста имајќи го во себе
На телото разрешувајќи ја смртта.
Богородица Те познаваме, Пречиста
И Мајка Божја Те објавуваме;
Избави не од секој оган вечен
И од непријателот невидлив, Пресвета.
На смртта поривот го пресече
животот зачнувајќи го неосквернета
и живот подари им на оние што ти пеат,
радувај се ќерко Чиста Присно Дево.
Тебе како порта те прославуваме
Која не води кон божествениот влез на благодатта,
Добро проодна лествица која возведува
Од земјата сигурно кон небесата.
Со красотата на девственоста се украси,
На благоприличност дом бидувајќи,
Девствена мајко ќерко неосквернета,
Затоа сите верно те величаме.
Сенките на законот поминаа со твојата рожба,
Вистината нам ни заблеска
И благодат на светот му се дарува
И на Адам осудата се прекина.
Химна 63
на Мајката на Животот.
Богатството неизмерно, Чиста, на твоето сочувство
И силата необорива на божественото твое владеење
Имајќи ги на ум прибегнав кон твојот покров,
И викам од длабочините, спаси ме по твојата милост.
Благословена Маријам облаку на светлина јасен
Засветли ми светлина на покајание, обземен со мракот сум,
Чиста, од мојот грев, од огнот на геената,
избави ме те молам, Владичице, и од мракот ќерко безлунен.
Премилостива Владичице, на милоста посакувачот
Којшто го роди, него со мајчинските молитви умилостиви Го,
И мојата душа страдална поитај да ја спасиш,
И проколнатиот непријател прогони го, ненависникот.
Лизнувајќи се, Владичице, од нападите на непријателот
Во длабочината на пропаста паднат сум и лежам,
Немој да се одвратиш, Владичице, од моето моление, те молам,
Но смилувајќи се, заштити ме и спаси ме.
Ненависникот како што го собори Адама од Едем
Тој и мене ме убедува законот да го нарушам,
Но те молам, Чиста, од пропаста избави ме
Со молитвите кон Бога твојот Син човекољубив.
Паднат гледајќи ме се фали, ќерко, непријателот,
Но ти воскресни ме и неговите мечови отфрли ги
Со твоите молитви кон Бога, за да се избавам бедниот,
И на невечерниот ден причастник покажи
|
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 23:11
чаир напиша:
За православните христијани е незамислив духовниот живот без светите икони. Тогаш кога нашите семејства останаа без иконите и без кандилата, духовно опустеа и душата ја изгубија. |
А како тоа верата во Христа постоеше и без икони? Како тоа ЦРКВАТА на Христа постоеше и БЕЗ ЦРКВИ (ОБЈЕКТИ)? Како тоа КРСТОТ ХРИСТОВ имаше сила да спасува и исцелува и БЕЗ СПОМЕНИЦИ, ЛАНЧИЊА, АМАЈЛИИ?
Ми се чини дека Христос на ваквите појави би реагирал слично како што реагираше на „бизнисот“ во тогашниот Храм:
„Домот мој ќе биде наречен Дом на молитва, а вие го направивте како разбојничка пештера“... Матеј 21.13
-------------
|
Датум на внесување: 23.Март.2007 во 11:17
taka li ke gi narecel i starite katakombi, polni so freski i simboli?
|
Датум на внесување: 23.Март.2007 во 11:32
C.B. напиша:
taka li ke gi narecel i starite katakombi, polni so freski i simboli? |
freskite nekogas mozebi i imale duhovna smisla... ama denes se isto kako $$$$$$$$$$$.... odnosno @ча чинг@....
i ne mi odgovori na prasanjata sto gi postaviv?
-------------
|
Постирано од: aladin
Датум на внесување: 23.Март.2007 во 11:39
seto ntoa dokolku se svati kako biznis---toa i e!
no dokolku se svati kako sto go svatila edna stara zenicka koja bese vo erusalim , pa od tamu mi pokaza sisence so voda od jordan, zemja od vitleem, i maslo ---so kolkava ljubov rece deka ke gi cuva za spomen--od svetata zemja i so toplina--toa ne bese biznis od nejzina strana, nego pocit i toplo sekjavanje na ona sto go saka najdlaboko vo dusata!
-------------
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 02:27
чаир напиша:
ACELERA напиша:
немаш потреба од застапник...ај еве кажи ми зошто да и се молиме на Богородица конкретнокаква повластеност има таа?каква моќкако таа ке ни ги прости гревовите?нели е излишно да се мило некој кој не може да ти ги услиши молитвите?пак ке кажам ЈА ПОЧИТУВАМЕно се знае кој е cappo di tutti cappi!
| Достојно е навистина блажена да те нарекуваме Богородице, присноблажена и пренепорочна мајко на нашиот Бог почесна од херувимите и неспоредливо пославна од серафимите нетлено си го родила Бога словото тебе која си Богородице те величаме
|
Чаир, зошто цитираш и даваш реплика, кога коментаров нема допирни точки со она што ацелера го напишала?
И дај преведи го тоа што го напиша на разбирлив македонски јазик, можеби и некој ќе те разбере :-)
што е тоа присноблажена? да не си сакал да кажеш пресноблажена? до кога ќе и измислувате некакви си чудни титули на нашата блажена жена меѓу жените... таа е наречена блажена и толку... каква пославна од херуфими од серафими :-))) Taa e само мајка на Човечкиот Син, Божјиот Син нема мајка, има само Татко, Господ Бог.
Престанете да хулите! Бидете доследни на Божјото Слово, сепак е мудрост што дошла одозгора, немојте да лепите дополнителни човечки зборови, затоа што Христос се заканува при крајот на книгата Откровение: (парафразирам) Ако некој додаде нешто на оваа книга, Бог ќе му додаде од злата опишани во оваа книга.
Има ли во вас страв Божји? Мислите дека Бог се шегува? прашајте ги жителите на Содом и Гомора дали Бог се шегувал кога им се заканил!
Примете го овој совет со братска љубов,
EvAngelos
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: Ignacio Lojola
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 10:18
SO GOLEM INTERES CITAJKI GI POSLEDNITE TVOI REDOVI, POTSETUVAM DEKA VO SV.PISMO ELISAVETA -MAJKATA NA SV.JOVAN KRSTITEL KAZUVA NESTO ZA BOGORODICA,VEROVATNO EVANGELOS ZNAE, GO MOLAM DA SE PODSETI NA TOA, IMAJKI VO PREDVID KOLKU GOLEMO ZNACENJE MU PRIDAVA NA SV.PISMO!
STO SE ODNESUVA DO BOGORODICA, I VOOPSTO UCENJETO NA ODREDENI CRKVI PO OVA PRASANJE, NO NAJPOVEKE KATOLICKATA I PRAVOSLAVNATA ,---SVOITE UCENJA NE GI TEMELAT SAMO NA PISUVANOTO PREDANIE. TIE GO UVAZUVAAT I USNOTO PREDANIE,PREDANIETO NA APOSTOLITE, I SVETITE MAZI OD CRKVATA!
VO KONTEKST NA GORNOTO, SO DRAGO SRCE KE SE OBIDAM POPRECIZNO DA OBJASNAM, ZOSTO I KAKO DENES BOGORODICA SE POCITUVA VO NEKOI CRKVI!
------------- DIFENSOR FIDEI - SOCIETAS JESU
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 15:08
EvAngelos напиша:
чаир напиша:
ACELERA напиша:
немаш потреба од
застапник...ај еве кажи ми зошто да и се молиме на Богородица
конкретнокаква повластеност има таа?каква моќкако таа ке ни ги прости
гревовите?нели е излишно да се мило некој кој не може да ти ги услиши
молитвите?пак ке кажам ЈА ПОЧИТУВАМЕно се знае кој е cappo di tutti
cappi!
| Достојно
е навистина блажена да те нарекуваме Богородице, присноблажена и
пренепорочна мајко на нашиот Бог почесна од херувимите и неспоредливо
пославна од серафимите нетлено си го родила Бога словото тебе која си
Богородице те величаме
|
Чаир, зошто цитираш и даваш реплика, кога коментаров нема допирни точки со она што ацелера го напишала?
И дај преведи го тоа што го напиша на разбирлив македонски јазик, можеби и некој ќе те разбере :-)
што е тоа присноблажена? да не си сакал да кажеш пресноблажена? до
кога ќе и измислувате некакви си чудни титули на нашата блажена жена
меѓу жените... таа е наречена блажена и толку... каква пославна од
херуфими од серафими :-))) Taa e само мајка на Човечкиот Син, Божјиот
Син нема мајка, има само Татко, Господ Бог.
Престанете да хулите! Бидете доследни на Божјото Слово, сепак е
мудрост што дошла одозгора, немојте да лепите дополнителни човечки
зборови, затоа што Христос се заканува при крајот на книгата
Откровение: (парафразирам) Ако некој додаде нешто на оваа книга, Бог ќе
му додаде од злата опишани во оваа книга.
Има ли во вас страв Божји? Мислите дека Бог се шегува? прашајте ги
жителите на Содом и Гомора дали Бог се шегувал кога им се заканил!
Примете го овој совет со братска љубов,
EvAngelos
|
Првиот вселенски Собор, одржан во http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%98%D0%B0&action=edit - Никеја , Битинија (во денешна http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Турција ), свикан од Светиот римски http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A6%D0%B0%D1%80_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD_I&action=edit - Цар Константин I во http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=325&action=edit - 325 год. е првиот Вселенски собор на Христијанската http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0 - Црква . Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена христијанска доктирна. Со создавањето на Никејскиот http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB_%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82a&action=edit - Симбол на вератa ,
преседан е создаден според кој за прв пат во историјата на Црквата е
даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и
канонски доктрини.
Целта на Соборот била разрешување на несогласувањата кои се појавиле во Александриската Црква околу природата на http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4_%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81&action=edit - Господ Исус Христос во однос на Неговата врска со Отецот, односно попрецизно – дали Господ Исус Христос има иста или слична природа на Бог Отецот и дали Дева Марија е човекородица или Богородица. http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D0%B2._%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80&action=edit - Св. Александар и http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D0%B2._%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%98&action=edit - св. Атанасиј
ја завзеле првата позиција (дека Господ Исус Христос има иста природа
со Бог Отецот и дека Дева Марија е Богородица), додека презвитер Ариј (од кого се развива и
подоцнежното еретичко Аријанство) се залагал за второто тврдење. На
овој собор било поддржано првото тврдење со огормно мнозинство (од сите
присутни, само двајца гласале во полза на на презвитер Ариј). Другото
решение кое било донесено на овој Првиот вселеснки собор се однесувало
на датумот на славењето на Велгиден (Пасха), најзначајниот празник во
христијанскиот календар. На соборот било решено празнувањето да се
случува првата недела после првата полна месечина од пролетната
рамноденица, независно од библиското хебрејско сметање на времето
(квардодециманизам) и дал овластување на Александрискиот Архиепископ
секоја година да го соопшти датумот на останатите архиепископи.
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 18:37
Се уште чекам, некој на оваа тема да објасни, како тоа Павле, Петар, Јован, Марко, Јуда и Јаков (сите писатели на новозаветни посланија и евангелија) ЗАБОРАВИЛЕ ДА ЈА СПОМНАТ БОГОРОДИЦА и нејзината блажена улога?
Ако нејзината улога е толку важна, зарем не направиле фатална грешка?
-------------
|
Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:12
нејзината улога - на Богородица , е несомнено поголема од улогата и важноста на светите Апостоли......
тие го објаснуваат животот и делата на Хрисос во евангелијата
а во делата Апостолски нивните искуства и проповеди и пожртвуваното исповедање на верата Христова....
но најважното --- зачнувањето Христово е прикажано во св.Писмо
------------- ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:16
mali simo напиша:
нејзината улога - на Богородица , е несомнено поголема од улогата и важноста на светите Апостоли......
|
па сега, не дека ги имам на кантар ставено двете, ама некако ми се чини дека светите Апостоли имаат поголема улога... Бар до таков заклучок доаѓам од светите Библиски списи, и од списите на раните Отци...
-------------
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:20
поголема улогат е од Богородица бидејки таа го роди Христа те уверувам
сем ако мислиш поинаку ?????
а ако поопширно побараш од св.Отци на црквата (раните отци) ке најдеш со колкава мера ја вреднуваат Богородица....можеш да читаш од св.Јован Златоуст или св.Симеон нов Богослов.....
ги има многу
------------- ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:25
Симеон Нов Богослов живее во 10-11 век... Не би рекол баш дека тој е дел од раните отци...
А од Јован Златоуст имам читано многу нешта... и гледам големо почитување на Богородица, ама не над апостолите, Христос или во мерка на денешната мариологија...
-------------
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:26
а ти православен ли си ?????
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:28
мали симо, катаљон пати реков дека не сум... веќе ми се смачи да објаснувам...
-------------
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:29
а христијан си????
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:31
офф топик мали симо офф топик... објаснив многу пати, не се повтарам... тоа по лп... дај за темата!
-------------
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:35
ма не Аџија јас само да знам ако си еретик протестански не разговарам во врска со темата со тебе зошто ти и учењето кое го промовираш се свесно изменети и отфрлени се сите догми на Христијанството
поздрав
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:38
ако немаш аргументи или знаење, никој не те тера да коментираш на темата...
а тоа реков, кој е еретик, кој не, ќе суди Севишниот... Слава Божја, што ти не си негов заменик шериф овде...
-------------
|
Постирано од: RIS RES
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:40
аџија напиша:
Се уште чекам, некој на оваа тема да објасни, како тоа Павле, Петар, Јован, Марко, Јуда и Јаков (сите писатели на новозаветни посланија и евангелија) ЗАБОРАВИЛЕ ДА ЈА СПОМНАТ БОГОРОДИЦА и нејзината блажена улога?
Ако нејзината улога е толку важна, зарем не направиле фатална грешка?
|
еве што вели св.апостол лука :
26. А у шести мјесец послан би од Бога анђео Гаврило у град галилејски по имену Назарет,
27. Дјевојци зарученој за мужа, по имену Јосиф, из дома Давидова; и дјевојци бјеше име Марија.
28. И ушавши к њој анђео рече: Радуј се, благодатна! Господ је с тобом. благословена си ти међу женама!
41. А кад Јелисавета чу поздрав Маријин, заигра дијете у утроби њезиној, и Јелисавета се испуни Духа Светога,
42. И повика узвишеним гласом и рече: Благословена си ти међу женама, и благословен је плод утробе твоје!
46. И рече Марија: Велича душа моја Господа;
47. И обрадова се дух мој Богу, Спасу мојему,
48. Што погледа на смјерност слушкиње своје; јер гле, од сада ће ме звати блаженом сви нараштаји;
што ни казува тоа светиот апостол?
на исто ниво ли е богородица со другите , или не!
мозеби некој друг прави фатална грешка!
продолзува!!!!!
------------- pogrizise da mu se dopadnes na onoj koj sto se grizi za tebe
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:42
може сум од каде знаеш ????? а ти имаш знаење???? или од гордост зборуваш????
моите претци (светите отци) ми докажале све , за разлика од еретиците кои нивното учење го отфрлиле
|
Датум на внесување: 24.Март.2007 во 19:44
mali simo напиша:
може сум од каде знаеш ????? а ти имаш знаење???? или од гордост зборуваш????
моите претци (светите отци) ми докажале све , за разлика од еретиците кои нивното учење го отфрлиле
|
па знам дека не си Негов заменик шериф... Од кај знам - знам!
А Св. Отци, пре би рекол дека не се твои претци, ама за тоа во друга тема... Бидејќи за жал и нивната ука ја отфрливте... Само се залепивте за подоцнежните мистици од 9-12 век, што благе везе немаат со сржта и убавината на раните Отци и чистотата на нивната наука...
Поздравче, и дај за темата стварно!
-------------
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 25.Март.2007 во 04:43
RIS RES,
Не мора да ги зголемуваш зборовите Благословне и Блажена. Никој нема проблем со тоа дека Марија е благословена меѓу жените и дека е блажена.
Главната дебата се одвива околу тоа дали е пресвета? дали е Дева Марија? Девица со повеќе од 6 деца од Јосиф.
Не е ли овој синот на дрводелецот? Мајка Му нели се вика Марија, а Неговите браќа Јаков, Јосиф, Симон, и Јуда? И сите Негови сестри не се ли кај нас?
Дали е безгрешна? Дали е.... и така натаму, сите тие многубројни титули што и ги лепите одлево и оддесно?
Интересно е што после сите тие титули, обожавањето го завршувате со едно: СПАСИ НЕ :-) Марија ли ќе ве спаси? Таа ли е спасителка на човештвото? Не е ли Христос единствениот Спасител, единствениот посредник помеѓу Бога и луѓето (1 Тимотеј 2:5) Не е ли Христос единствениот Пат до Бог?
Марија ли беше распната за вас? Она ли се жртвуваше за вашите гревови? Она ли ќе ви ја тргне осудата на Судниот Ден?
Ако се надевате на неа, тешко вам.
Таа е блажена и благословена меѓу жените! Ни самата не сака поголемо обожување од тоа. Поучете се од апостолите, тие не ја обожавале и ни и додавале такви титули какви што вие и додавате.
И одговорете му на прашањето на Аџија :-)
Одлуките на вселенските собори и преданијата на старите отци се човечки зборови и одлуки. Тие се второстепени. Библијата е Богоинспирирана книга, таа е првостепена и основа за доктрините. Таа има авторитет да каже што е правилно, а што не е.
Во името на Бог ве замолувам да се покорите под нејзиниот авторитет!
Поздрав!
EvAngelos
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 25.Март.2007 во 11:18
Доаѓањето на овој свет на Исус (неговото раѓање, дело па и смрта и
воскресението) ги има своите основи во Стариот завет. Заради тоа се набројува
родословието на Јосифа дека води потекло од лозата Давидова, (иако е тоа малку
проблематично затоа Бог е “таткото“ а не Јосиф) но итрите теолози
претпоставуваат дека и Марија (мајката) е блиска роднина на Јосифа - така да и
таа води потекло од Давида, меѓу останатите најави за Месијата во Страиот завет
е она на Исаија кој вели: “Еве ќе зачне девица, ќе роди син и ќе му го даде името
Емануел“. Значи да ги има сите претпоставки да биде Месија, син Божји Исус
требало да биде роден од девица. НО (со големо НО) овде малку сме изгубени во
преводот. Старозаветното писмо не познава поим “безгрешно зачнување“ а зборот
ДЕВИЦА кое во кај Исаија е напишано како
ALMAH значи млада жена, но исто така може да значи и девствена. Матеј го преносува како PARTHENOS што на грчки
значи девствена. Марко, Павле и Јован не го спомнуваат тој дел дека Марија била
девица.
-------------
|
Датум на внесување: 25.Март.2007 во 11:27
По сила на посвојувањето (преку давањето на името на Исус, како симбол на посвојувањето) Јосиф е татко (т.е. Очув) на Исус. Затоа и таа лоза, иако не е крвна, во Израелското сфаќање е сосема валидна.
-------------
|
Датум на внесување: 25.Март.2007 во 13:11
Тоа со посвојувањето е еден обид да се “изгладат“ нејаснотиите и контрадикциите во евангелијата. Секогаш кога се споменува Исус во релација со своите блиски се вели СИН на Јосиф не ПОСИНОК, или БРАТ не ПРИБРАТ, или СЕСТРИ не ПРИСЕСТРИ, значи во времето на настанокот на Евангелијата, не постоеше уште идеја за безгрешното зачнување на Марија, и спасителството (Месијанството) на Исуса уште беше во контекст на Израелското (Еврејското) учење за природата и карактерот на Месијата, за да после поприми облик и карактер на божественост. Тоа е и една од битните елементи која го одбележува отцепувањето на Христијанството од Јудаизмот.
-------------
|
Датум на внесување: 25.Март.2007 во 13:16
Чорбаџија напиша:
Тоа со посвојувањето е еден обид да се “изгладат“ нејаснотиите и контрадикциите во евангелијата. Секогаш кога се споменува Исус во релација со своите блиски се вели СИН на Јосиф не ПОСИНОК, или БРАТ не ПРИБРАТ, или СЕСТРИ не ПРИСЕСТРИ, значи во времето на настанокот на Евангелијата, не постоеше уште идеја за безгрешното зачнување на Марија, и спасителството (Месијанството) на Исуса уште беше во контекст на Израелското (Еврејското) учење за природата и карактерот на Месијата, за да после поприми облик и карактер на божественост. Тоа е и една од битните елементи која го одбележува отцепувањето на Христијанството од Јудаизмот.
|
Да... делумно се сложувам. Така е, но малце е збркано, бидејќи таму не постои зборот посинок, а ниту зборот прибрат (братучед, полубрат)... Тоа се мултивалентни термини со повеќе значења, како и зборчето брат, што во Србија на пример, може да значи и брат, и братучед. А Синот на Јосиф, апсолутно е очигледно дека не се коси со значењето „посинок на Јосиф“, кога евангелијата (матеј и лука) јасно укажуваат на тоа дека Исус НЕ МУ БИЛ физички потомок, но во ист здив речиси, велат „синот на Јосиф“.
Безгрешното зачнување на Марија точно не е во контекст со Евангелијата. Безгрешното зачнување на Исус е! Тука е разликата, и моето несогласување со култот на Марија кој непотребно се развива под влијание на паганско-политичките интереси на подоцнежната свештеничко-владарска елита....
-------------
|
|