IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - УСЛОВИ ЗА ПРОМЕНА НА ВЕРА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

УСЛОВИ ЗА ПРОМЕНА НА ВЕРА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011>
Автор
Порака
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2007 во 19:20
Добра вечер беличка намигнување
па иди почесто, не касаме веќе голема%20насмевка

Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2007 во 19:59
Pa sega vaka, da se razbereme.
Da se smeni vera, ili poprecizno veruvanje, znaci da se priznae deka do togas vsusnost sme bile nevernici, ili deka sme ziveele vo zabluda, ili poednostavno deka celo vreme sme bile mnogu glupavi, a toa e tolku tesko da se napravi pogotovo ako mislime deka toa e vozmozno bez bozja pomos. Da se priznae sopstvenata glupost, znaci da se pobedi GORDOSTA, a site znaeme deka Gordosta toa e pocetniot najgolemiot ili prviot grev koj vodi do suetata, ili satanizmot.
E sega sto znaci ova ?
Sekoj treba da si trgne od sebe i da ja sogleda golemata vistina, pa od tuka da svati deka toj e nistozno mal , no sepak ne samo sto ne e beznacaen ami e od ogromna vaznost vo piramidata narecena zivot. E togas ke svati i deka se na zemjata postoi so nekoja cel pa taka i najglupavata - bizarna religila koja protezira samoubistva so sto samata se osuduva na samounistuvanje(mislam deka porano imase nekoi masovni samoubistva na sektata Sonceva Mesecina).Mozebi i od toa ke se uvidi kako ne treba.
Jas pripagjam na Pravoslavnata veroispoved, i za mene verata e intimno cuvstvo do koe me dovel Gospod Bog niz mojot zivot do momentot na iskreno poveruvanje.Toa ne bilo nitu za vreme na moeto krstevanje koe bilo koga sum bil mal, nitu dodeka sum debatiral so nekoi prijateli, ami toa se slucilo kako posledica na cel eden priroden tek na nastani , narecen zivot. Znaci jas sum vernik po milosta bozja i nisto tuka nema so sto mozam jas sebesi da si pridadam znacenje ednostavno Gospod (ili za nevernicite samiot zivot) so site iskustva razgovori gledani filmovi no najveke od se procitani knigi od koi isobeno BIBLIJATA.
  E sega koja e razlikata pomegju toa sto bev jas pred i sega odkako iskreno poveruvav.Samo toa sto sega sum povekje Covek pa Hristijanin pa Pravoslaven pa itn.....
Svativ deka razlikite pomegju pogolemite religii e mala i beznacajna zosto vo osnova vo sekoja pogolema religija se zabranuva omraza ubivanje kradenje lazenje preljuba i mnogu drugi raboti so koi ne samo sto gi povreduvame drugite ami nie navistina pred se i najveke od se se povreduvame sebe si.
E sega nekoj ke pomisli deka sum ja smenil verata ama naprotiv jas sum i nataka pravoslaven so zivotna zadaca da se boram za podobra pravoslavna crkva vo bratstvo so site Hristijanski crkvi vo svetot. Sigurno deka ima mnogu raboti da se smenat vo zivotite na pravoslavnite hristijani kade tradicijata dlaboko si vplela koreni, no da smenam religija znaci da recam deka veke ne sum pravoslaven Hristijanin znaci da usudam blizu pola milijarda lugje na planetava, a toa mi go zabranil Isus Hristos Him Self koga rekol ne sudi za da ne ti bide sudeno. Edinstveno sto mozam e da se molam da im prosti gospod za da se smenat zosto navistina ne znaat sto pravat. Zosto za mene kako veke razbuden vernik nema veke drug pat i primer od patot i primerot na Isus Hristos, A site znaeme deka toj iako znael kolku pogresno ja praktikuvale verata prvite lugje vo Hierarhijata na na Evrejskata religija toj nikogas ne se otkazal od odenje vo sinagogite i Hramovite neprestajno propovedajki i koristejki ja sekoja prilika da go izmeni besmisleniot zivot na zabludenite vernici.
Sigurno ne smeam da recam deka jas znam podobro od Gospod Bogod koj predodredil jas da se rodam vo ova malo parce zemja od dvajca skromni roditeli koi napravile najdobro sto mozele da mi ja prenesat svojata vera so dela a ne so zborovi.
Za kraj dragi moi kako sto procitav nekade pogore koj veruva vo neznaenje toj e pogolem vernik od onoj koj procital se sto moze da se procita i sekogas se dvoumi koga treba da se pokaze verata so dela.Ne za dzabe prvo gi blagoslovil gospod bednite po duh, zosto koj veruva neuk toj e najgolem vernik, ne dzabe Hristos rekol deka ke ja izgradi svojata crkva vrz Petar zosto toj ne bil obrazovan kako Matej toj bil ednostaven ribar koj sekogas prv se prijavuval koga trebalo da se dokaze verata.
Ako verata bese nesto sto trebase da se nauci togas toa ke bese nauka a ne vera.
Kako sto rekov porano dobriot duh zivee vo sekoj od nas i ceka da mu se obratime za pomos sekogas koga ke se najdeme porazeni od sopstvenata gordost.Pa zatoa I Isus Hristos na tie sto go videle i ne poveruvale im rekol deka pogolem ke bide onoj koj ke cue i ke poveruva.i Toj tuka ne spomnuva nikakvo citanje ili fakulteti, Toj samo bara vera koja iskreno ednostavno e pozitivna i optimisticka koja vo se veruva i na se se nadeva ili koj znae da ljubi toj veruva.  
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Sektas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 00:51
големо%20гушкањеNavistina dobro go kaza ova postar brate.Ama da te prasam nesto,zar mislis deka na nasiot Gospod i Spasitel mu e milo sto vo imeto na vasata crkva ne se ni spomnuva deka e hristijanska (MPC) ili pak sto iminjata se na nekoj si vernici,na pr.svetci.Pa biblijata uci deka site vernici se svetci toest svetii(odvoeni).Ova mi dojde zatoa sto koga go gedav vo rusija zakopot na jelcin mislam deka bese, crkvata se vikase Hristos Spasitelot, i togas bas si razmisliv, vikam vidi be kaj nas nema niedna pravoslavna crkva so nekoje vakvo ime.Se nekoj si gorgija ,petka,mitra i dr. I pogore vikas deka imas zadaca da se boris za podobra pravoslavna crkva.Pa kako moze slepiot da go vodi slepiot,i dvajcata ke padnat vo jama.Da ti kazam brate i jas bev istiot, redovno si odev vo prav.crkva  i bev revnosen kako sto znaete da bidete vie pravoslavnite duri i da se tepate da ja odbranite verata,iako 99% ja nemate procitano biblijata i taka natamu so logoto ,,jas vera da smenam abe bog da cuva" ama poleka istrazuvajki go svetoto pismo dojdov do razmisluvanje deka nesto ne stima soprav.crkva i nejzinite dogmi,obicai i tradicii.I fala mu na Gospod se zapoznav so nekoj bibliski hristijani (kako sto gi vikame nie) ili sektasi(kako sto gi vikate vie)голема%20насмевка
i normalno smeniv crkva.Zatoa razmisluvaj na ovaa tema,gledam deka si vernik i toa me raduva i siguren sum deka eden den ke vidis deka se e utka so ucenjeto na prav.crkva.Te molam nemoj da se navredis samo si razmenuvame mislenja i sekako se poucuvame edni so drugi kako da bideme podobri hristijani.Pa neli toa e celta na crkvata?Pozdrav postar brate.намигнување
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2007 во 01:25
Муслиманите милуваат да кажат, во моменти кога нивната вера е во нокаут од аргументи:

„вам вашата, мене мојата вера“.

1. Се разбира што ова претпоставува под површината е ова: „абе иако е глупа, неморална, ненаучна итн., МОЈА СИ Е!“газење%20од%20смеење

2. Подразбира „биди си шо сакаш“ менталитет. Може ли Бог да биде задоволен со „биди си што сакаш? Зар не е само лагата таа која е задоволна со се, а вистината е задоволна САМО со вистината?

Кога овие две нешта ќе се земат во спрега, додаваме уште едно кило, на тоните аргументи дека Исламот е лажна фарса од религија. Уште една капка во морето, дека нема вистина во оваа пародија од вера. Целта на лукавиот е СЕКОЈ начин да го искористи да заведе многумина. Па ако треба тоа нека биде и религија, како исламот.

ВЕРСКА ПОУКА ЗА МУСЛИМАНИТЕ: Иако си е ваша, тоа не значи дека е добра. ГОспод нема да ве праша дали сте верувале во ВАШАТА вера, или верата на вашите татковци, туку дали сте верувале во ВИСТИНСКИОТ Бог.

ВЕРСКИ СОВЕТ ЗА МУСЛИМАНИТЕ: Мењајте вера (поточно ДОБИЈТЕ вера) дур уште има време. Заборавете на суета и гордост. Господ и вистината се во прашање.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2007 во 01:35
samo pod uslov,....da se pojavi,...glavom i bradom,...смеење
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2007 во 13:12
znaci NIKOGAS
Кон врв
Gideon Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2007
Поени: 302
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gideon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2007 во 13:18
Ja stvarno neznam vie Ateistite sto ke smenite,koga nemate nikakva vera....Moze samo da prifatite i da se obratite neli?
In God we Trust!
God Bless our Land!
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2007 во 13:21
pa koga bi se pojavil "glavom i bradom" kako sto veli Brza, jas bi poveruvala deka postoi, a sepak ne bi stanala vernik, epten e toj bog nepraveden i nemilosrden + toa diktator....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 02:47
Pa jas kolku sto znam Isus svoite ucenici ne gi ispratil megju vernici ami megju nevernici, pa togas ja proglasil seta hrana za cista za da mozat tie da vleguvaat vo tugji domovi i hramovi i da propovedaat.
Taka i jas svojot poziv go gledam da deluvam na svoeto vozgordeano delce od celinata zosto kako sto rekov gordosta ne se pobeduva odnadvor, ami odnatre.
Inaku i jas samiot pogore priznav deka teradicijata i obicaite si zazele mesto kaj nas pravoslavnite , no i kaj protestantite ima smesni sekti koi slavat nok na vesterki, ili tipovi koi so smajzeri ubivaat celi ucilnici svoi soucenici samo zatoa sto bile gresni.
Da se razbereme nikoj ne e sovrsen nitu jas nitu ti brate sektas ili protestant, inaku za mene e zgodno da te vikam onaka kako sto ti bi sakal da te vikam a ne kako sto ne bi sakal.
I dobro e sto debatirame ili razgovarame zosto taka se jakneme i jas i ti pa taka i jas mozebi dobivam idei kade treba da se popravam, a se nadevam i vie .
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 02:52
E sega treba da si priznam deka mozebi ste vo pravo i jas so dve race vi potpisuvam deka ne samo sto se soglasuvam ami i se zalagam za imeto da ne bide MPC, ami MPHC ili HPMC (Hristijanska Pravoslavna Makedonska Crkva)- Ohridska Arhiepiskopija.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 02:57
no koga sme kaj toa za sto se se zalagam jas , Jas se zalagam i za vostanovuvanje na edna Univerzalna Svetska Hristijanska Crkva so sediste vo Erusalim zosto taka e navedeno vo Biblijata. Sepak koga do toa ke dojde znae samo Gospod Bog.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 03:02
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

pa koga bi se pojavil "glavom i bradom" kako sto veli Brza, jas bi poveruvala deka postoi, a sepak ne bi stanala vernik, epten e toj bog nepraveden i nemilosrden + toa diktator....
butel...,....koj ti dozvoli da mi gi chitash mislite?!лутина,......смеење
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 08:56
Originally posted by brza brza напиша:

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

butel...,....koj ti dozvoli da mi gi chitash mislite?!лутина,......смеење

низ вакум, лесно се гледа. Еве може и јас да ти прочитам една:

„ шо се мислиш бе ти аџија?“ голема%20насмевка

Кон врв
Sektas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Септември.2007 во 11:18
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

E sega treba da si priznam deka mozebi ste vo pravo i jas so dve race vi potpisuvam deka ne samo sto se soglasuvam ami i se zalagam za imeto da ne bide MPC, ami MPHC ili HPMC (Hristijanska Pravoslavna Makedonska Crkva)- Ohridska Arhiepiskopija.

Dobro e postar brateголемо%20гушкање,ova e eden cekor napred.No jas mislam deka ne e samo imeto tuku ima eden kup anomalii koj bi trebalo da se popravat.Ama kako ide vremeto tesko deka ke bide nesto.Vo pogorniot tekst kazuvas kako Hristos gi pratil da propovedaat i ....
Vidi i tuka se gleda eden golem propust na mpc.Ne sum sretnal dosega niti pak sum cul dosega pravoslaven svestenik ili vernik da odi i da go propoveda Hristovoto evangelie.Za razlika od evangelskite hristijani kade sekoj vernik e vo sluzba na Hristosi se trudi i raboti sto poveke luge da donese kaj Nego.Nemoj da me svakas pogresno tuku sakam da ja vidis razikata i celta koja treba da ja praktikuva edna hristijanska crkva.Taa treba da bide teloto Hristovo a vernicite organite,i site zaedno da da mu sluzat Nemu. Da se poucuvaat i da go slavat.Nema tuka pogolemi i pomali, povazni i pomalku vazni, site se edno i za edna cel da se proslavi Bog.Da receme kaj pravoslavnite vernici ako im spomene nekoj biblija tia vednas vikaat deka toj covek se mrdnal ili zabegal ili neznam sto uste ne sum se iznaslusal.Pa kako ke se poducuvame ako ne od Bozjiot Zbor.A za raznite sekti i kaj protestantite mislam deka kako i sekade taka i tamu ima nekoj sto ne se pridrzuvaat do izvornoto ucenje na biblijata.No vo globala zemeno se najblisko do vistinata od site drugi hristijanski crkvi.A prasanjeto za mene kako sakam da me vikas? pa dovolno e sektas  .Inaku da ti kazam deka nesum protestant tuku bibliski hristijanin ili evangelski kako sakas kazi go sledam i praktikuvam izvornoto hristijanstvo ili toa sto go propovedal nasiot Gospod Isus Hristos i negovite apostoli.Mnogu pozdrav i mi e mnogu drago sto razmisluvas na temava.Mnogu se retki pravoslavni hristijani da gi interesira hristijanstvoto.голема%20насмевка
Cao.

Изменето од Sektas - 01.Септември.2007 во 11:24
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.