Испечати | Затвори го прозорот

УСЛОВИ ЗА ПРОМЕНА НА ВЕРА?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8852
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 16:30
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: УСЛОВИ ЗА ПРОМЕНА НА ВЕРА?
Постирано од: аџија
Наслов: УСЛОВИ ЗА ПРОМЕНА НА ВЕРА?
Датум на внесување: 15.Август.2007 во 23:14
Ме интересира кои услови треба да бидат исполнети, за да го промените вашето верско убедување (без разлика дали тоа е теизам или атеизам)?

Коментари:
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 15.Август.2007 во 23:21

-------------

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 15.Август.2007 во 23:30
Доколку некое друго убедување ме убеди дека она во што верувам јас не е вистина, би преминал кон општ и неодреден теизам.
А дококлу истото убедување ме убеди и дека Бог не постои, тогаш би преминал и во атеизам.
А дококлу истото убедување ме убеди и дека тоа е вистината, би поверувал (сменил вера) во тоа убедување.
И потоа најверојатно би ме разбудил будилникот голема%20насмевка

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: brza
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 01:39
i som toa se zamarate?!,...ochgigledno seushte ne vi e do,...koska!,..

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 11:01
јас го сменив моето верско убедување кое беше мешвина од јога ,источна филозофија, каде немаше Бог, туку Креатор-енергија која е во се,сите луѓе се своевидни богови и тра -ла -ла
во ова денес- христијанство.
кои услови биле исполенти?
најпрво одговрите на прашањата- зошто постојам, дали сето ова има смисла, настанокот на светот, гревот и последиците, па ако веке идеме у детали и одговори за диносаурусите...среќа

-------------

Постирано од: Trilili
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 11:05
koga bi bil uveren vo "novata" vera

-------------
LEFT SIDE OUT SIDE RIGHT SIDE HE SHOOT HE SCOREEEEEES!!!

Постирано од: connected
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 11:46
ama bas pod nikakvi. nikoj nemoze da me ubedi vo sprotivnoto na ona vo koe jas veruvam, toa nema nikakva smisla

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 12:07
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

па ако веке идеме у детали и одговори за диносаурусите...среќа

голема%20насмевка диносаурусите биле клучот а? голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
голема%20насмевка

-------------

Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 12:22
Vise nema uslovi radi koi bi smenil vera. Porano razmisluvav za  toa
deka ne smeam da  sledam vera koja mi e nametnata od kolevka i zatoa
pocnav  da  baram odgovori na sve sto me macese. Za ateizam nema
sansi da  bi se odlucil. Hristijanstvoto i Judaizmot se nisto vo osnos na
Islamot. Taka da  mojata odluka do smrt e deka ke si bidam Musliman,
zatoa sto ne naogam nesto sto ima poveke smisla za  veruvanje od
veruvanjeto vo eden edinstven Bog.

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 12:36
Originally posted by аџија аџија напиша:

Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

па ако веке идеме у детали и одговори за диносаурусите...среќа

голема%20насмевка диносаурусите биле клучот а? голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
голема%20насмевка

еден од многуте детали, реков...клучно беше што за прв пат почувствував дека е она ‘вистинското‘ едноставно се си е на место.секое прашање си го доби својот одговор

-------------

Постирано од: Trilili
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 12:37
a kade se spomnuvat dionsaurusite vo biblijataразмислување

-------------
LEFT SIDE OUT SIDE RIGHT SIDE HE SHOOT HE SCOREEEEEES!!!

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 13:07
Originally posted by Trilili Trilili напиша:

a kade se spomnuvat dionsaurusite vo biblijataразмислување

во стар завет, но со друго име среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 13:20
Originally posted by connected connected напиша:

ama bas pod nikakvi. nikoj nemoze da me ubedi vo sprotivnoto na ona vo koe jas veruvam, toa nema nikakva smisla

извини, ама ова е некако многу површно размислување. Што ако ти бил испран мозокот, какво што доживеал на пример калифот, и сега тврдоглаво ќе удара во ѕид и ниедна вистина, ниедно објаснување кое јасно ја укажува лагата на неговото уверување, тој нема да прифател, оти така му одговара...

Затоа ми се чини, дека за некои луѓе, Христос да се појави во крв и месо пред нив, пак нема да веруваат...

-------------

Постирано од: goor
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 13:23
pa koga bi se pojavil mozebi a sega nikako nema da veruvam vo nesto sto ne sum 100 % ubeden deka e taka........

-------------
end off days 15...14...13....

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 13:33
убаво праша ЕвАнгелос, како ке знаеш дека Тој што ке се појави ке е Бог.Нели зборувавме за тоа дека ке има лажни пророци кои ке го имитираат Бог?

матеј 24

23 ”Ако некој ви рече тогаш: ‘Еве, Христос е тука’ или ‘таму’- не верувајте,

24 зашто ќе се појават лажни христоси и лажни пророци, па ќе прават големи знаци и чуда, за да ги заблудат, ако е можно, и избраните.

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 13:59
Originally posted by goor goor напиша:

pa koga bi se pojavil mozebi a sega nikako nema da veruvam vo nesto sto ne sum 100 % ubeden deka e taka........

можеби??? МОЖЕБИ???? изненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадување

епа тоа и ми беше поентата. НЕМА НАЧИН ДА ПОВЕРУВАТЕ! Едноставно така сте запнале, и НИШТО не може да ви го промени начинот на размислување...

-------------

Постирано од: sensei
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 14:13
Како да се именува тоа аномално тврдење дека за да си верник прво треба да станеш нерационален фанатик? Демек треба прво да решиш дека ке веруваш без да бараш одговори, и точка. Дебилизам?

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 14:17
многумина имаат дилема ‘што е вистинското‘ и по што ќе знам дека баш тоа е вистинското?
денес има плејада религии, богови, гуруа, врачеви,култови..изборот е голем.
но воглавно сите имаат допирна точка- или веруваат во 1 Бог, или во многу Богови, или веруваат во некаква енергија, медитации, духови и сл.

секое движење нуди своја верзија на постанокт на животот и светот, што по смртта и т н

и сите за себе велат дека ТИЕ се вистинскиот паттага

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 14:27
ima samo dva uslova uslova
1. da stanam vernik
2. i koj povekje plakja
zatoa sto verata vi e ista si VERUVATE a so e bitno vo so veruvas
i taka neznaes za sigurno

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: Gideon
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 14:53
Aankine neznam zosto ti treba uslov za da poveruvas!!!
hehe,mnogu si smesen ponekogas.
Edinstveno sto treba e  sam da odlucis dali i kako ke poveruvas,zasto samo ti ja primas verata po svoj izbor nikoj ne te prinuduva na toa,moze samo da te sovetuvaat no se ostanato e tvoe ti sam si prifakjas da odi po patot po koj nie odime!
Zaboravi gi tie uslovite i ostanatite nevaznio raboti,Obrati se!!!
голема%20насмевка

-------------
In God we Trust!
God Bless our Land!

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 14:56
Originally posted by Gideon Gideon напиша:

Aankine neznam zosto ti treba uslov za da poveruvas!!!
hehe,mnogu si smesen ponekogas.
Edinstveno sto treba e  sam da odlucis dali i kako ke poveruvas,zasto samo ti ja primas verata po svoj izbor nikoj ne te prinuduva na toa,moze samo da te sovetuvaat no se ostanato e tvoe ti sam si prifakjas da odi po patot po koj nie odime!
Zaboravi gi tie uslovite i ostanatite nevaznio raboti,Obrati se!!!
голема%20насмевка

gideone
moj prijatele
smesno e samo tvoeto rezoniranje
znaes so znaci SATIRA?????????
ako go procitas mojot text vo pravoto svetlo i svatis so sakav da kazam
nikogas ne bi me povikal vo svoite redovi

SATIRA BRATE
SATIRIKON
SATAR

DA SMENIS VERA PRVO TREBA DA STANES VERNIK
KAKO INACE BI MENUVAL NESO SO NEMAS

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 14:58
A DA
ENE GO ADZO
A BAS DENES PRASAV ZA NEGO
DOBRO E
NE SE SEKIRAM POVEKJEплазење

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 14:59
слепото верување истотака не е во ред
јас пристапувам со доза на критичност и испитувам долго пред да поверувам. не е ок да си лековерен, кај сите таму и јас
на секого му требаат различни ‘докази‘ кој би го убедиле

може ни се фаќаме за она Јован 20, 29
....Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”
намигнување

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 15:01
Originally posted by anakin anakin напиша:

DA SMENIS VERA PRVO TREBA DA STANES VERNIK
KAKO INACE BI MENUVAL NESO SO NEMAS

јас мислев дека еднаш ти кажа дека веруваш во луѓето? среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 15:06
JAS NA TVOE MESTO NE BI ME CITIRAL POVEKJE

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 15:09
ne sa reboti za slepo veruvanje,toa e kazano samo simbolicno!!!Pa i jas natoa mislev zatoa ti rekov obarati se!
Noramlno deka potoa verata ja zgolemuvas i potvrudvas so tekot na vremeto!
ne moze se odednas!!!
A satirata ,hahaha izgleda ti si povekje od satiricen,mora da si talentiran Anakine!

-------------
In God we Trust!
God Bless our Land!

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 15:12
povekje od satiricen e ironicen
a texot ne e takov
zal mi e so citas kako sto e pisano

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 15:13
Гидеон а да се помириме со фактот дека ионака малкумина ќе се спасат? газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 15:14
Abe acelera i toa sto vikas,u pravo si ama ,barem kolku toku!
 Ama mora Da bide ispolneto prorstovoto neli?

-------------
In God we Trust!
God Bless our Land!

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 15:16
големо%20гушкање големо%20гушкање големо%20гушкање
ќе се концентрираме на нешто продуктивно.
Бог си ги одбрал неговите
намигнување

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 15:20
DA si gi odbral i toa tocno se znae kolku se!!!
eh da taka e, produktivnosta e vazen dela od zivotot na Hristiajnite,
neliзбунетостi mora da ja zgolemuvame,so ogleda na toa so krajot ne nie bas daleku!
намигнувањетрепкањеголемо%20гушкање

-------------
In God we Trust!
God Bless our Land!

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 15:22

Сакаш да кажеш дека си се родила со убедувањето што го имаш сега? среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 17:13

A DA
ENE GO ADZO
A BAS DENES PRASAV ZA NEGO
DOBRO E
NE SE SEKIRAM POVEKJEплазење

абе аџија треба
да се секира за вас
а не вие
за аџија... хи,%20хи...хи,%20хи...

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 17:44

извини, ама ова е некако многу површно размислување. Што ако ти бил испран мозокот, какво што доживеал на пример калифот, и сега тврдоглаво ќе удара во ѕид и ниедна вистина, ниедно објаснување кое јасно ја укажува лагата на неговото уверување, тој нема да прифател, оти така му одговара...

Затоа ми се чини, дека за некои луѓе, Христос да се појави во крв и месо пред нив, пак нема да веруваат...

izvini adzija sto nemozam da pariram na tvojot genijalen um i na tvojata silna verba no vidi, jas sum takov hristijanin sto ne mu se potrebni prasanja od tipot STO AKO???-kapiras? Jas mojata verba ja nosam od srce i da ti kazam iskreno verata nema nikakva vrska so nasite setila,ili veruvas ili ne veruvas. Toa e nesto vnatresno,nesto dlaboko sto ti nikogas nema da go osetis, ili go imas illi go nemas? Sto bi napravila ako postojano se somnevam???-togas nemam verba.
a i drugo da ti kazam nesto za moite "povrsni" razmisluvanja koi mozebi sega ne se tolku silni kako sto sakam no moze samo da se zgolemat moite ubeduvanja no ne i da se iskorenat. Nikoj nemoze da mi go ispere mozokot

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 17:46
p.s.
no sekako pocituvam tugja verba i tugjo razmisluvanje i se' sto ne e kako mene

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 17:52
абе конектед. сосема погрешно го протолкува тоа „површно“. Идејата беше, дека го кажуваш тоа рефлективно, одбранбено, без и самата да го доформулираш тоа како што треба.

Нормално е дека верата не подлежи постојано на сомнеж, но подлежи постојано на проверка (затоа се нели искушенијата и др. тестирања). Затоа реков, дека мора да постои критиериум под кој би ја смениле верата, не заради тоа што сакаме, бидејќи не сакаме, и УБЕДЕНИ СМЕ дека тоа е вистина. Но еден човек може да биде убеден дека светот е црно-бел (на пример далтониста), а не е ! Затоа прашав, што е тоа нешто кое би го променило (ајде може и како што ти кажа „усовршило“) вашето верување?

Зар не е примитивно да се каже „јас ќе верувам дека светот е црно-бел, па кој што сака нека вика“?

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 17:53
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

ne sum se rodila tuku bilo vo mene a so tekot na godinite samo se modificiralo i sekoj den raste i raste. nemozeme da bideme nesto za koe ne sme potencijalno stvoreni da sme.
ne sum kriva so i Gospod ima svoi favoritiсреќасреќасреќасреќа

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 17:56
pa toa i sakam da kazam adzija, toa e nesto sto go imas vo sebe i go nadopolnuvas sekoj den, sekoj mig i edinstveno moze da se zgolemi a ne i da se iskorene. ne daj Boze da ostanam status kvo

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:03
па не е баш така. Човек кој е далтонист, можеби со операција ќе му го поправат видот и ќе се „искорени“ неговото дотогашно верување. Инаку ако само си веруваме на своите инстинкти, нема далеку да стигнеме во животот (некои имаат инстикнт и дека може да полетаат од 6 спрат, ама каде со таквото чувство?)

-------------

Постирано од: ultra
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:09

абе конектед. сосема погрешно го протолкува тоа „површно“. Идејата беше, дека го кажуваш тоа рефлективно, одбранбено, без и самата да го доформулираш тоа како што треба.

Нормално е дека верата не подлежи постојано на сомнеж, но подлежи постојано на проверка (затоа се нели искушенијата и др. тестирања). Затоа реков, дека мора да постои критиериум под кој би ја смениле верата, не заради тоа што сакаме, бидејќи не сакаме, и УБЕДЕНИ СМЕ дека тоа е вистина. Но еден човек може да биде убеден дека светот е црно-бел (на пример далтониста), а не е ! Затоа прашав, што е тоа нешто кое би го променило (ајде може и како што ти кажа „усовршило“) вашето верување?

Зар не е примитивно да се каже „јас ќе верувам дека светот е црно-бел, па кој што сака нека вика“?

Далтонистите црвената и зелената боја не ги разликуваат, така да не гледаат само црно белонамигнување...

А зависи и дали е вродена мана... На пр. Бетовен бил глув (не бил роден глув) ама компонирал...

А што се однесува до темата... во времето кога би можеле да ме убедат да смеанам не сум сменила ... сега ич...

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:11
seuste ne se rodil takov "doktor" sto moze da me "operira" najverojatno zatoa sto nema potreba

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:15
знаев дека ти ќе се јавиш кога го пишав тоа влечка. поентата беше сосема друга, а не научно докажување како гледаат далтонистите, сите имаме википедија ФАЛА! големо%20гушкање

ок, connected,

фино ми беше да дискутирам со тебе, се надевам поентата ја разработивме: секогаш да бидеме отворени за нешто ново, нешто повеќе што може да „дојде од небото“, и да ги прилагодиме нашите ставови на „небесното“, а не „небесното“ да го прилагодуваме на нашите ставови.

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:15
Затоа прашав, што е тоа нешто кое би го променило (ајде може и како што ти кажа „усовршило“) вашето верување?

pa jas i toa ti objasnuvam celo vreme, go imas vo sebe na pocetok dodeka si dete, ne si svesen za sto stanuva zbor, potoa poleka go pronaogjas vo sebe i go neguvas. koga i da se somnevas (a sum se somnevala) se poveke sfakas deka e toa taka i taka prodolzuva da se zacvrstuva sekoj den. nemozes a da ne veruvas, ednostavno e posilno od tebe

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:19
работата не беше околу тоа дали треба да веруваш (сите ние веруваме во нешто), туку ВО ШТО веруваш!

Дали треба затоа што ни е „вродено“, Бога да прекроиме според нашата кројка за да го „собере“ во нашиот вроден инстинкт? Или треба нашите верувања да ги кроиме „по мерка“, на вистината?

јас сум за второво...намигнување

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:21

работата не беше околу тоа дали треба да веруваш (сите ние веруваме во нешто), туку ВО ШТО веруваш!

Дали треба затоа што ни е „вродено“, Бога да прекроиме според нашата кројка за да го „собере“ во нашиот вроден инстинкт? Или треба нашите верувања да ги кроиме „по мерка“, на вистината?

јас сум за второво...намигнување

Bog e vistinata , Bog ima mnogu sinonimiсреќасреќасреќасреќа

nesakam povise da diskutiram za ova, mislam deka se razbravme
pozdrav

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:22
намигнување доста%20е

-------------

Постирано од: ultra
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:30
голема%20насмевка Веќе кога ја спомна WIKI  па сите користиме интернет можеа некои и линк да дадат до страните од кај преведуваленамигнување=))

А тоа со далтонистите ти го спомнав поради површноста

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:30
i uste nesto samo da ti kazam adzija sto nema vrska sega so temava a zaboraviv da go napisam. neli vikase za daltonistite deka nekoi moze da se operiraat...znaci imale osnova pa gi operirale i progledale i dosle do toa za koe potencijalno se stvoreni da seсреќасреќасреќасреќасреќасреќасреќасреќа

ova ke mu dojde kako NE PO VRAT PO SIJA, ja otupev ama aj....

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:34
I da se pretstavam fino lepo na site na forumov

zdravo na site, jas sum connected i ne sum radikalnaсреќасреќасреќасреќасреќа

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:34

ne sum se rodila tuku bilo vo mene a so tekot na godinite samo se modificiralo i sekoj den raste i raste. nemozeme da bideme nesto za koe ne sme potencijalno stvoreni da sme.

Малку си ми нејасна conected..
Прво велиш дека не си се родила со сегашното убедување, а потоа велиш дека тоа било во тебе.
Од кога било во тебе твоето сегашно убедување?

Ако е од раѓањето значи сепак си се родила со него.
Ако не е од раѓањето, значи сепак постоел момент во твојот живот кога си го променила убедувањето (сменила вера).

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:43
Originally posted by влечка влечка напиша:

голема%20насмевка Веќе кога ја спомна WIKI  па сите користиме интернет можеа некои и линк да дадат до страните од кај преведуваленамигнување=))

А тоа со далтонистите ти го спомнав поради површноста
\

no harm no foul намигнување

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:45

Многу оскудно претставување. Кажа само една особина за себе и тоа особина која, според твоето кажување, не те карактеризира тебе.
Барем да кажеше нешто што си, тоа веќе ќе личеше на некакво претставување среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:46

Малку си ми нејасна conected..
Прво велиш дека не си се родила со сегашното убедување, а потоа велиш дека тоа било во тебе.
Од кога било во тебе твоето сегашно убедување?

Ако е од раѓањето значи сепак си се родила со него.
Ако не е од раѓањето, значи сепак постоел момент во твојот живот кога си го променила убедувањето (сменила вера).

oh lele.....zosto da sum ti nejasna???? epten vazam za ednostavna licnost ama ke se potrudam da ti objasnam.
vidi vaka, znaci za da stanam denes sto toa sum, moralo da imam nekakva "dobra osnova" vo moite geni za da go prifatam toa sto mi nedostasuva pa da se razvijam vo toa sto potencijalno sum ili treba da bidam.
e, za da stanam mora da pominam nekoj pat,neli? na patot ima i krivini ima i prechici ima sve i svasta ama sum veruvala i sum stignala do nekoja cel ili do nekoj del od toj pat. Ne znaci deka sekogas svetlinata bila tolku svetla, nekogas imalo i matna svetlina ama srcevo ja gledalo samo nea i taka da dojdov pak do moeto

so znaci bate EvAngelos, nema nikakva smisla da ne bidam taa sto sum, bidejki covekot e toa vo sto veruva

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 18:49

Многу оскудно претставување. Кажа само една особина за себе и тоа особина која, според твоето кажување, не те карактеризира тебе.
Барем да кажеше нешто што си, тоа веќе ќе личеше на некакво претставување среќа

p.s. zdravo na site,jas sum connected, ne sum radikalna a sum ednostavna licnost

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 19:02

А што веруваш ти? Објасни ја накратко својата вера.
Еве ти за помош неколку прашања водилки, се надевам ќе ти помогнат.

Што веруваш за Бог? Постои или не постои? Што се случува со нас после смртта? Што ќе биде со светов? Ќе има ли суден ден? Ни се објавил ли Бог на некој начин на нас луѓето?

п.с. Само нека биде едноставно, согласно твојата личност намигнување

Јас излегувам сега, ќе прочитам покасно што си напишала.

-------------

Постирано од: str8up
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 19:05
    300 evra

-------------
igram ruski rulet od k*rtasak!
Peni Saktivniot

Датум на внесување: 16.Август.2007 во 19:11

А што веруваш ти? Објасни ја накратко својата вера.
Еве ти за помош неколку прашања водилки, се надевам ќе ти помогнат.

Што веруваш за Бог? Постои или не постои? Што се случува со нас после смртта? Што ќе биде со светов? Ќе има ли суден ден? Ни се објавил ли Бог на некој начин на нас луѓето?

п.с. Само нека биде едноставно, согласно твојата личност намигнување

Јас излегувам сега, ќе прочитам покасно што си напишала.

Ima vreme EvAngelos, ne e se taka lesno pa duri i da dobies odgovor na nekoi od ovie prasanja za koi sum ubedena deka ne se najbitnite odgovori koi bi gi dobil, pogotovo ne od vaka "ednostavna" licnost kako mene.
pozdrav i ubavo da si pomines kaj i da odis

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2007 во 00:35
Originally posted by str8up str8up напиша:

300 evra

ти да не си бошњак?
  голема%20насмевка

-------------

Постирано од: moira
Датум на внесување: 17.Август.2007 во 02:50
Zdravo Connected i nie ne sme RADIKALNI

Постирано од: Tattoo Beauty
Датум на внесување: 17.Август.2007 во 04:55
ПОД НИКОЛКУ И ЗА НИКОГО!!!!!

-------------
http://www.skin-artists.com" rel="nofollow - Skin-Artists.com

http://www.tattoo-passion.org" rel="nofollow - TattooPassion

Датум на внесување: 17.Август.2007 во 11:21
Originally posted by SeXY SeXY напиша:

ПОД НИКОЛКУ И ЗА НИКОГО!!!!!

А што ако утре ти се појави Господ со илјадници ангели околу него, а Мухамед веднаш до него и ти рече: "Ова е Мојот возљубен и избран Пророк кого го пратив да зборува од Мое име. Затоа читај го Коранот и верувај во него!" голема%20насмевка ????

-------------

Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 17.Август.2007 во 23:29
pa vaka sega Duri i Apostol pavle rekol deka "po nesto znaeme, a po nesto prorekuvame." no ne rekol deka se znaeme, i se prorekuvame.
- sto znaci deka ne se ni e apsolutno poznato, i ne sme nie Bog ta da ja imame kristalnata slika za site nebesni, i zemni raboti.
-i uste sv. pavle rekol, "koga ke dojde sovrsenoto, ke iscezne delumnoto'.
sto znaci deka site nie sega ovde po nesto znaeme, a po nesto si predpostavuvame, ili si go adaptirame zivotot spored biblijata, a nekogas duri i biblijata spored zivotot,
  Dokaz za toa e deka sekoj od vas ke se soglasi so mene deka nikoj ne e sovrsen.sto znaci deka vtoroto Hristovo doagjanje seuste ne se slucilo. inaku ne ke postoea tolku religii tuku ke se znaese koj e Bog, sudijata.
  bez nikakvo somnenie -vistinata e edna i postoi, i ne e vo nitu eden od nas toku taa ke dojde na oblak , pa ako nekoj od vas tvrdi deka e seznajko, togas toj tvrdi deka e edno so boga, pa toj tvrdi deka e Bog.Ne ami nie vernicite trebada velime deka sme edno vo Boga
  Vo sprotivno, sekoj od nas treba da si ja prifati vistinata deka ima delumno poznavanje za ona sto e neiskazlivo, i nesvatlivo, pa zatoa sekogas ima tolku razlicni pogledi za edna ista rabota, duri i ako se raboti za najmala sitnica a ne pak koga se raboti za nesto tolku vozviseno- kako stoe toa Bog.
  Pa zatoa treba da si prifatime site edna vistina deka site nie sudime, iako e toa osnovno pravilo za da ne ni bide sudeno.
  treba da svatime deka vistinata e nekade pomegju site ovie nasi deno-nokni razmisluvanja, pa bezrazlika na koja vera i da i pripagjame, site nie jas sum siguren deka imame duri i individualni razliki od toa kako intimno , vnatresno veruvaat drugite pripadnici duri i od istaata veroispoved.
So drugi zborovi nema da najdete dvajca pravoslavci koi podednakvo silno veruvaat, ili dvajca protestanti koi imaat ista slika za svoeto veruvanje, ili dvajca katolici koi imaat ista predstava za Bog.
Zaradi toa odsekogas sum smetal deka kako Hristijani treba da se zalagame za trpenie mir i bradska ljubov megju site Hristijani, za da bideme primer za toa kako treba da se zivee ovoj zivot pred drugite, za i tie da poveruvaat, no toa treba da go postigneme so dela a ne so zborovi.

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Датум на внесување: 18.Август.2007 во 09:27
многу убаво размислуваш брате...аплауз

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2007 во 23:49

Blagodaram sto me narece Brat svoj, se nadevam po Hrista, zosto i jas taka ve cuvstvuvam site vas tuka budni vljubenici vo vistinata, i se nadevam deka toa sto gresime so po nekoj zbor kazan(napisan) vo afekt, ne ni se zema za golema greska, i deka mozebi preku nas nekoj ke se zainteresira da traga po vistinata nasekade naokolu, a pogotovo vo Biblijata.

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Датум на внесување: 18.Август.2007 во 23:56
Bravo postar bratu...
Respect!

-------------
In God we Trust!
God Bless our Land!

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 00:01
јас немам право да не те наречам брат, ако обајцата тврдиме дека имаме ист Отец Небесен.

Тоа само Тој може да каже дали е така или не.

Што значи од мене имаш полна БРАТСКА прегратка. големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 00:54
големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 01:41
lele lele
kolku ljubov ovaa vecer....love is in the airсреќасреќасреќасреќа

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 01:52

Ех кога вака би завршувале сите теми големо%20гушкање

back to reallity... оваа тема сеуште не е завршена хехе ѓавол

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 01:56
ama ubavo e koga taka site si se sakaat i se guskaat
imalo nadezсреќасреќасреќасреќа

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 02:16
connected, ти што реши, ќе мењаш вера или не? среќа

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 09:17
connected ќе мења. Али уште не одличил ОД КОЈА, ВО КОЈА... голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Постирано од: brmm
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 10:59
Pod nikoj uslovi ne bi smenil vera. Ne znam koj bi bile tie nekoj da menja vera.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 11:58
izvinete decki ama ke moram da ve razocaram.
kolku i da sakam nemozamсреќасреќасреќасреќа

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 11:59
ni vera ni religija

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 12:09

connected ќе мења. Али уште не одличил ОД КОЈА, ВО КОЈА... голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

a ti pa epten siguren. izgleda ako ne "propovedam" ne sum vernik,a?  Најголеми верници се оние кои имаат најмалку аргументи за својата вера Mnogu pametno kazano neli? Neznam samo od kade beseсреќасреќасреќасреќасреќа

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 12:14
Да се каже под никои услови нема да прифатам друга вистина од таа што јас мислам дека е вистина, па дури и со очи да видам дека не е вистина, е исто во основа како да се каже јас сум тврдоглавголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Постирано од: Sektas
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 14:55
[QUOTE=аџија]Да се каже под никои услови нема да прифатам друга вистина од таа што јас мислам дека е вистина, па дури и со очи да видам дека не е вистина, е исто во основа како да се каже јас сум тврдоглавголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаkako magare.голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка 

-------------
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5

Постирано од: чаир
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 15:14
Под никои услови не ја менувам верата

-------------
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 15:23
Originally posted by чаир чаир напиша:

Под никои услови не ја менувам верата

A sto pravime ako vidis deka si veruval vo nesto pogresno.Ke prodolziz da se inatis kako drugarceto pogore,da ne ti kazuvam i tebe kako sto........... голема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:06
 не%20слушам

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

-------------

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:12
j

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:33

Да се каже под никои услови нема да прифатам друга вистина од таа што јас мислам дека е вистина, па дури и со очи да видам дека не е вистина, е исто во основа како да се каже јас сум тврдоглавголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

koj ti dava pravo da pisuvas vakvi gluposti??? jas mislam deka ne me poznavas dobro za da davas vakov zaklucok. Ako ja pratis temata od pocetok ke vidis sto toa znaci.
svastaзбунетост

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:49
кој те спомна тебе connected? трепкање

Јас дадов толкување на еден став, кој што е ЕДНАКОВ со друг термин (синоним) кој го имаме во македонскиот јазик: ТВРДОГЛАВОСТ.

Што е сега тука збунувачко? Мислиш далеку ќе стигнеш со тој некој квази-сарказам? Аџија не се потресува од такви финти. намигнување

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 17:58
adzija ne se potresuva na nisto
toa mu e maanata

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 18:01

koj ti dava pravo da pisuvas vakvi gluposti??? jas mislam deka ne me poznavas dobro za da davas vakov zaklucok. Ako ja pratis temata od pocetok ke vidis sto toa znaci.
svastaзбунетост

hahhahaha

dosega vo istorija na covechstvoto nikoj nikomu ne mu dal pravo da pisuva glupostiголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 18:13
adzija, imas li nekoj sinonim od tvojot recnik za nadueni "seznajkovci"?

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 18:23
Не треба човек да е сезнајко за да знае што значи зборот "тврдоглав"
Зошто го напаѓате Аџија непотребно? Човекот само ви објасни што значи зборот тврдоглав.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 18:37
ne go napagjam...samo se zezav malku.
ako treba ke mu se izvinamсреќасреќа

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 22:19

Dobro e momcevo pocna da napreduva.Bravo za tebe junaku.намигнување

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:00

ne go napagjam...samo se zezav malku.

taman rabotaголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:04
Originally posted by Sektas Sektas напиша:

Dobro e momcevo pocna da napreduva.Bravo za tebe junaku.намигнување

ne sum bas nekoe momceсреќасреќа

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:04

adzija ne se potresuva na nisto
toa mu e maanata

или тоа му е доблеста намигнување
only time will tell...трепкањетрепкање

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:07
mene ne mi stoese taka basсреќа

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:11
connected,

пак се јавуваш непрозвана. Ова ти е маана. намигнување

-------------

Постирано од: Carnation
Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:12
zdravo drustvo kako ste?
za temava da kazam dva zbora:ke ja smenam verata(so najverojatno ja nemam)vo onaj moment koga ke mi dokazit nekoj deka gresam vo ona so go mislam,odnosno ko ke mi gi otvorit ocive.

-------------
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:12
Sektas, внимавај на ракописот, поврзаната е дама трепкање

Туку ајде да бидеме сериозни, ајде кој ќе мења вера прв? Мене овој Миралем скоро и ме убеди, уште малку фали и сунет закажувам голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:14

connected,

пак се јавуваш непрозвана. Ова ти е маана. намигнување

ili doblest, ke pokaze vremetoсреќа

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:15
Eh i jas sum razmiusluval za toa i si vikam da probam so, pa i toa e za lugje neli..?Cist si ko suza...намигнување

-------------
In God we Trust!
God Bless our Land!

Датум на внесување: 19.Август.2007 во 23:16
Originally posted by Carnation Carnation напиша:

zdravo drustvo kako ste?
za temava da kazam dva zbora:ke ja smenam verata(so najverojatno ja nemam)vo onaj moment koga ke mi dokazit nekoj deka gresam vo ona so go mislam,odnosno ko ke mi gi otvorit ocive.

Поздрав Carnation,
добри сме..весело расположени..
аплауз Го поздравувам овој објективен. искрен и понизен одговор. Јас ја имам сменето верата од истата таа причина што ти ја наведе.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk