IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 98>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 19:02

Ete... ti odgovaral odgovorot moj ili ne,ti go dadov.

Ke mi odgovoris li ti naprasanjata ?
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 19:06

Одговор? Јас никаде не видов одговор погоре, барем не на моето прашњање што ти го поставив.

А глупаво би било и јас сега ди ти одговарам на твоите прашања со оф-топик спамирања, но ако ти се допаѓа тоа, што се однесува до мене во ред е среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 19:19

Sakav samo da ti ukazam na GLUPAVOTO PRASANJE "dali Isus se narekol covek" kakva vrska ima,sto ima potreba da veli deka e covek koga site za takov go znaele.

Ke ti dadam i bibliski citati,jas koga ti odgovoriv mislev deka dovolno e za razumen covek da svati deka covek ne treba da opomenuva na drugi koi kako takov go gledaat deka e covek.

Eve:

Jovan 8-39 Му одговорија и рекоа: „Наш татко е Авраам.” Исус им рече: „Ако бевте Авраамови чеда, ќе ги вршевте Авраамовите дела.

40 А сега сакате да Ме убиете Мене, Човекот, Кој ви ја кажа вистината, што ја чув од Бога. Авраам не направи така.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 20:09

Каде тука Исус вели "Јас Сум Човек"? среќа

Нели тоа беше критериумот со кој ти ме услови, Исус да каже дословно "Јас Сум Бог"
Епа извнини Мирко, ама по тој ист критериум со кој ти ме услови мене, и јас те условувам тебе, и согласно тој критериум, Исус погоре ниакде не вели дословно "Јас Сум Човек". плазење

Ние христијаните воопшто немаме проблем со тоа што Исус некаде за себе зборува како за човек, затоа што за нас е кристално јасно дека Исус е отелотворениот Бог (Бог Кој за еден миг од вечноста станал човек).
Но исто така нам ни е кристално јасно и тоа дека Исус е Бог, како што можеме да видиме од Неговите индирекни објави..

Вие Ме викате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум.
(Јован 13:13)

Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!”
Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде.
(Јован 20:28,29)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 22:45

Jovan 8-39 Му одговорија и рекоа: „Наш татко е Авраам.” Исус им рече: „Ако бевте Авраамови чеда, ќе ги вршевте Авраамовите дела.

40 А сега сакате да Ме убиете Мене, Човекот, Кој ви ја кажа вистината, што ја чув од Бога. Авраам не направи така.

ETE TI,ODI SEGA SETAJ. Kratko i jasno...  Ako ti e krivo sega sto duri i bibliski citat ti najdov,odi iznaplaci se mozit ke ti olesni.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2007 во 01:01

Пак ли спамираш среќа Јас сеуште не гледам каде Исус погоре вели ДОСЛОВНО  "Јас Сум Човек"? среќа

Нели тоа беше критериумот со кој ти ме услови, Исус да каже дословно "Јас Сум Бог"
Епа извнини Мирко, ама по тој ист критериум со кој ти ме услови мене, и јас те условувам тебе, и согласно тој критериум, Исус погоре никаде не вели дословно "Јас Сум Човек". плазење

Бог се отелотвори во Исус Христос. Затоа Исус се нарекуваше Син Божји и Син Човечки. Тој е и Бог и Човек. А дека е Бог, да не спамирам со долгометражниот пост, еве ти само 2 стихчиња..

Изменето од EvAngelos - 28.Август.2007 во 01:03
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2007 во 01:47
e ova stvarno nema smisla......
da ne sakate i da vi se nacrta kade kazal isus....

Ne znam kakov uste dokaz barate ili od inaet ne prifakate ima li nesto poveke ocigledno od ova

А сега сакате да Ме убиете Мене, Човекот, Кој ви ја кажа вистината, што ја чув од Бога.

(kolku da potsetam si zaboravil da zgolemis)

znaci dobi odgovor na tvoeto prasanje...... ne mi e jasno sto uste baras.....

moze sega jas da postavam edno....??

end off days 15...14...13....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2007 во 02:23
goor, не се мешај кога не ни ја знаеш играта со Мирко среќа

Мирко пред 5 месеци (поточно 23 Март) ми постави услов да му најдам стих каде Исус дословно вели "Јас Сум Бог".  Јас му најдов околу 40 библиски стихови од каде јасно следи дека Исус е Бог. Но тој не ги прифати нив затоа што во ниеден од нив Исус ДОСЛОВНО не вели "Јас Сум Бог".

Епа, откако му признав на Мирко дека таква изјава на Исус во Библијата нема, и откако му дадов свое мислење зошто Исус не а дал таа изјава, сосема легитимно и демократски му го поставив истото контра-прашање, со истиот негов квази-критериум, сега он да ми најде стих во Библијата каде Исус ДОСЛОВНО вели "Јас Сум Човек" или "Јас Сум Пророк" и како што можеш да видиш Мирко се мачи веќе 5 месеци да најде таков стих, а гордоста не му дозволува да признае дека таков стих во Библијата НЕМА!

goor, ги заборави и овие стихови да ги препишеш...

намигнување

Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2007 во 02:35

Dobro e sega????????

:)))))))))))))))))))
inaku ni jas ne se soglasuvam deka bil bog isus ama aj da ne vi se mesam.......
:)

inaku koga ke zavrsite i jas sakam da postavam prasanje.
чекање
чекање чекање чекање чекање чекање чекање
end off days 15...14...13....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2007 во 02:40
Што се однесува до мене, слободно постави го прашањето, само јас (дежурниот волантерски одговарач) сега ќе си легнам среќа, а твоето прашање, доколку никој друг не го одговори ( а се надеам дека некој ќе го), ќе се обидам да го разгледам утре или задутре (кога ќе имам време).
Поздрав и добра ноќ! големо%20гушкање
Кон врв
Miralem2 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2007 во 19:27
Originally posted by goor goor напиша:

e ova stvarno nema smisla......
da ne sakate i da vi se nacrta kade kazal isus....

Ne znam kakov uste dokaz barate ili od inaet ne prifakate ima li nesto poveke ocigledno od ova

А сега сакате да Ме убиете Мене, Човекот, Кој ви ја кажа вистината, што ја чув од Бога.

(kolku da potsetam si zaboravil da zgolemis)

znaci dobi odgovor na tvoeto prasanje...... ne mi e jasno sto uste baras.....

moze sega jas da postavam edno....??

Zarem ne se prasuvas i ti sto bara poveke ????

EvAngelos se maci ali se maci da dokaze nesto.Toma rekol "moj Gospod i Moj Bog" Znaci,poveruva vo Negoviot pratenik od Boga Gospod inace vo drugite prevodi na Biblija e Gospodin. I vo Boga poveruval.
Vo angliskiot Jazik,kade sto se spomnuva zborot GOSPOD vo Angliskiot prevod e LORD. Moj gospodine i Moj Boze.../ poveruva znaci vo dvajcata otkako videl.

A Isus ne se sporedil nikade so Boga,tuku sekade dava jasna razlika pomegju nego i Boga....
Ne rekol,"sega sakate da me ubiete MENE,BOGOT.... Tuku "sega sakate da me ubiete mene,COVEKOT"

E pa... a zamisli koe ti bilo prasanjeto.  Smesen si drugarce.
Кон врв
SREK Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 28.Август.2007
Поени: 32
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SREK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2007 во 01:27
DALI MISLIS DEKA SI SEMOKEN I MOZES  DA JA PROMENIS REALNOSTA?
VERUVAS LI VO GOSPOD?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2007 во 03:08
Originally posted by Miralem2 Miralem2 напиша:

Vo angliskiot Jazik,kade sto se spomnuva zborot GOSPOD vo Angliskiot prevod e LORD. Moj gospodine i Moj Boze.../ poveruva znaci vo dvajcata otkako videl.

Точно, "Господ" на англиски е "Lord", на изворниот коине грчки е "kirios", а во еврејските списи "adonai" и секаде го има значењето Господ/Господар/Владетел, а не ти како што се обидуваш да ги прелажеш неупатените дека таму Тома на Исус му се обраќа со "Господине началниче" голема%20насмевка Не се секирај, до толку неупатени не доаѓаат на форумов.
Исус не бил некаков си "господин" со вратоврска, ниту пак се држел на некаква си дистанца од своите ученици па за да овие му се обраќаат со "господине началниче", напротив, Тој бил многу близок со нив, јадел со нив, заедно ноќевале, делеле и добро и лошо, им ги миел и нозете, ги нарекувал семејство, браќа...

Дали ти Миралем на твоите домашни им се обраќаш со "Господине брате?" или "Госпоѓо сестро?"
Не Миралем, сосема во контекст Тома го нарекува Исус свој ГОСПОДАР, и не само тоа, Тома го нарекува Исус и свој БОГ.

Стихот не вели: "Тома Му одговори и рече: Мој Господ, а потоа ја крена главата и на Бог Му рече: Мој Бог." среќа
Туку вели: "Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!"
Голема разлика намигнување
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2007 во 16:22
eve vaka,
jas imam nekolku prasanja ako znae nekoj koj e zapoznaen malku povise so teologijata na evreite.

1. zosto za evreite se misli poveke deka se "nacija" otkolku vera?
2. kako e mozno da si evrein ako na pr. dedo ti bil evrein a potoa ostanatite potomci bile preksteni a evreite pak da te smetaat za evrein?
3. i najvazno, koj covek se smeta za evrein?

malku e cudno,ama vrska nemam za nivnite ubeduvanja i veruvanja.

ako nekoj neznae, dovolno e da preporaca nekoj interesen sajt pa ke proveram sama

fala

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.