IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - QUR'AN-от ЈА ПРИЗНАВА БИБЛИЈАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

QUR'AN-от ЈА ПРИЗНАВА БИБЛИЈАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 21>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2007 во 18:50
Никој овде не ја брани средновековната пародија од црква. Но таа била пародија од црква, баш заради тоа што отстапила од Библијата. Кога Лутер и другите ја прочитале БИблијата, виделе дека црквата (во тоа време) и Божјите заповеди се различни, и затоа рекле зошто да слушаме луѓе (папи и владици) а не тоа што ни заповеда Бог (во Библијата). Така тие ја вратиле црквата кон Библијата, а не како што велиш ти...

А да се тврди дека Библијата е изменета, сега, после откривањето на Кумранските свитоци (познати и како Свитоците од Мртвото Море) е навистина веќе излитено и смешно...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2007 во 19:13
царе, наместо да кажуваш вицови за Библијата и историјата на црквата, зошто не се потрудиш да постираш една бројка за која 3 пат те прашувам?
Кога бил сокриен Инџилот во Рим? 1 век или 16 век? Или некој друг век?

Originally posted by the king the king напиша:

dobro ce ti odgovoram povtor no.

posle smrtta na isa   a.s(isus) koga se pojavile drugive ovie evangelija nivnite pisateli go sokrile nekade. ako ne e taka kazimi zasto Martin luter se krenal protiv svojata v era poradi tokmu toa ,poradi izmenite, tuka go imame i odgovorot na tvoeto prasanje znaci vo vremeto na luter a toa e vo vremeto koga vlasta bila vo racete na crkvata.

s ezadovoli i te molam nemoj d a gi povtoruvas istite prasanja..

Не си јасен во одговорот.
Дали Инџилот е скриен од евангелистите непосредно по Христовата смрт (мило ми е што признаваш дека Христос умрел, на доабр пат си среќа)
или пак тој е сокриен во времето на Лутер?

Од 1век до 16век има голема разлика, затоа биди малку попрецизен.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2007 во 22:37

the king, ако немаш одговор на прашањево погоре, барем кажи ми за да не те чекам и тебе 5 месеци среќа

Изменето од EvAngelos - 26.Август.2007 во 22:37
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 01:07

znam deka postoela no dali mozes da tvrdis deka vo toa pecatenje na biblijata svestenicite ne d odale nesto na nea jas cisto se somnevam bideki luter javno se izjasnil za toa a toa ne go napravil bez nikakva pricina.

Jas ti objasniv za Mazoretite a i Kumranskite Rakopisi i te kako ja potvrduvaat tocnosta na sodrzinata na Biblijata, citaj malku.
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 16:26
aha mislis deka ce veruvam svitocite na mrtvoto more????

a za evangelos toa sto ti go prasuvas jas ne bev tamu pa da vidam kade,koj,i koga go sokril indzilot no toj sega ne se znae kade e a na negovo mesto se napisani ovie sega mnogu golem broj na evangelija koi kazuvaat samo za toa sto go rekol isa a.s(isus)i za negoviot zivot sto vo islamot se narekuva hadis samo kaj nas e za muhammed i toa ne se spomenuva mnogu bideki ne e toa knigata ispratena od allah tuku k*ranot koj go objasnuva patot po koj treba da se vladee sekoj eden musliman.
i go imate stariot zavet kako mala istorija za poslanicite pred isa a.s (isus) sto isto taka postoi i vo islamot no i toa ne se spomenuva mnogu bideki isto taka ne e knigata ispratena od allah tuku veruvame samo vo k*ranot koj e ispraten do covestvoto i vo taa forma e ispratena do muhammed.

vo k*ranot allah ne se obraka "o muhammede" tuku se obraka so "o vernici" ili "o luge".

taka isto e ispraten i indzilot do isa a.s (isus) no taa prava kniga ispratena do isa a.s e pomesana so knigite napisani za negoviot zivot i knigite sto isa a.s rekol i tuka e najgolemata vasa slaba tocka i najgolema greska.

treba da se gleda sto edinstveniot bog kazuva a ne sto isa a.s kazuva iako i toa sto toj go kazal e izmeneto.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 16:51
Одамна не сум реплицирал вака среќа

Царе, Свитоците од Мртвото море можеш само да ги гледаш и да плачеш голема%20насмевка Затоа што тие ти ја уриваат теоријата (што муслианиве ти ја програмирале во глава) дека Библијата е изменета. Тие не се најдени од христијани, туку од објективни научници - археолози. Паузирај малку од Коранската наука, како што гледаш во темата "Коранот е од Бога испратена книга" таа не се покажа баш најдобро.
Почни да веруваш малку и во онаа друга наука, што се учи по универзитетите.

a za evangelos toa sto ti go prasuvas jas ne bev tamu pa da vidam kade,koj,i koga go sokril indzilot no toj sega ne se znae kade e

Како бе не се знае? Па нели ти ми кажа дека тој е скриен во Рим? среќа
Ааа царе царе, не се игра така тука... дали осеќаш на што те ловам? Зошто барам од тебе да ми кажеш кој, каде и кога го сокрил Инџилот?
За да ти докажам дека немате никаков аргумент за таа измислица, а и за да ја разобличам секоја погрешна претпоставка која би ја изнесол ти. Штета што не изнесе ниедна бројка (1век, 3век, 9век, 16век итн) било кој век да го спомнеше ќе наидеше на контрадикција со историјата, со фактите, со вистината... а заклучокот ќе беше дека никаков Инџил никогаш не бил сокриен, а тоа секако е погубно за Коранот тага

i go imate stariot zavet kako mala istorija za poslanicite pred isa a.s (isus) sto isto taka postoi i vo islamot no i toa ne se spomenuva mnogu bideki isto taka ne e knigata ispratena od allah tuku veruvame samo vo k*ranot koj e ispraten do covestvoto i vo taa forma e ispratena do muhammed.

Како бе стариот завет не е книга испратена од Аллах? А што вели следнава сура...

" Ние веруваме во Аллах, и во она што ни е објавено, и во она што му беше објавено на Ибрахим(Авраам), и на Исмаил, и на Исхак(Исак), и на Јакуб(Јаков), и на внуците; и во она што му е дадено од Господарот нивни на Муса(Мојсеј), и на Иса(Исус), и на пејгамберите(пророците) пред нив. Меѓу нив ние не правиме никаква разлика. И на Аллах сме Послушни!" (Ал-Бекера 136)

Си слушнал за Теврат? За Зебур? За пејгамберите? Кои се тие пејгамбери ако не библиските пророци? среќа
А читај што вели Аллах погоре.. меѓу нив ние не првиме никаква разлика!!! Епа ако Аллах не прави разлика, тогаш зошто вие правите разлика? среќа

vo k*ranot allah ne se obraka "o muhammede" tuku se obraka so "o vernici" ili "o luge".

Сигурен си? голема%20насмевка А што велат овие ајети...

О пејгамберу (пророк, Мухамед), поттикнувај ги верниците кон борба. (Сура Аl-Аnfal 8:65) голема%20насмевка
О Пејгамберу (Мухамед), бори се против неверниците и дволичните, и биди строг кон нив! (Сура 9:73) голема%20насмевка

treba da se gleda sto edinstveniot bog kazuva a ne sto isa a.s kazuva iako i toa sto toj go kazal e izmeneto.

Кој, каде и кога изменил тоа што изменил? Извини ако сум нападен со овие прашања, ама тие прашања би ти ги поставил секој судија доколку покренеш вакво обвинение за нечие сведоштво, во случајов на евангелистите. Би те прашале исто така за мотивите на изменувачите, а и тука ти не би имал што да зуцнеш, како и на секое наредно прашање.
Не знам како да ти објаснам, ама верувај ми дека некој добро те прелажал и многу брзо и слепо си повервуал во Исламов, а гледам и него не го познаваш, бидејќи на многупати кажуваш христијански доктрини во името на Исламот среќа
Затоа, по втор пат ти се нудам, доколку си искрен трагач по вистината и ти треба помош, слободно пиши ми лична порака и ќе се потрудам да ти појаснам многу работи, а вака да си играм со тебе и да се вртам во круг сметам дека е суетно.
Поздрав!

Изменето од EvAngelos - 27.Август.2007 во 16:53
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2007 во 20:46
Miralem, ако спамираш и по 3 пат ќе бидеш суспендиран!
EvAngelos му реплицира на the king и тоа си е он-топик. Ти воопшто не си спомнат. А ако сакаш да одговараш во име на the king со стари (долгометражни) постови, тоа можеш да го нарпавиш со наведвуање на линк до нив.

EvAngelos, друг пат кога Миралем ќе спамира ти да не му возвраќаш, туку пиши ми ЛП.
И двајцата сте предупредени!

Изменето од ACELERA - 27.Август.2007 во 23:02
Кон врв
goceberberot Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 28.Август.2007
Поени: 25
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goceberberot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2007 во 00:06
А кој вели дека коранот не е изменет.
http://www.islam-exposed.org/furqan/7.html
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2007 во 01:57

Problemot kaj tebe e sto vo toa sto VERUVAS vo ona sto e POGRESNO!

Изменето од moira - 29.Август.2007 во 01:58
Кон врв
Tiesto Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Август.2007
Поени: 9
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiesto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2007 во 19:50

Pa evangelos jas gledam deka ti veruvas deka k*ranot ja priznava bibilijata od slednite citati od k*ranot so znaci jas sum ubeden deka ti veruvas vo k*ranot.Pa aj da zavrsime ednas zasekogas i da nema poveke nedorazbiranje megu nas da zaklucime deka k*ranot e posledna bozja kniga.....
sellam

Изменето од ACELERA - 29.Август.2007 во 23:22
La illahe illalah
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2007 во 21:06
заклучокот ти е погрешен. Затоа што не секој што верува во Библијата МОРА да верува во к*ранот. НО од горниов пост ОЧИГЛЕДНО Е, дека секој кој верува во к*ранот, МОРА да верува во Библијата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2007 во 21:12
Originally posted by Tiesto Tiesto напиша:

Pa evangelos jas gledam deka ti veruvas deka k*ranot ja priznava bibilijata od slednite citati od k*ranot so znaci jas sum ubeden deka ti veruvas vo k*ranot.Pa aj da zavrsime ednas zasekogas i da nema poveke nedorazbiranje megu nas da zaklucime deka k*ranot e posledna bozja kniga.....
sellam

За жал признавањето не е двонасочно. Коранот ја признава Библијата, но Библијата не го призанва Коранот. среќа

Во Библијата Исус вели дека пророците завршуваат со Јован Крстителот (1 век)...

Законот и Пророците беа до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство (Лука 16:16)

И последната Божја книга е Откровението на апостол Јован.
Мухамед е роден околу 570год. мнoооогу по последниот Божји пророк.
sellam
Кон врв
Gideon Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2007
Поени: 302
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gideon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2007 во 17:10
Pa kako moze Biblijata da go priznavs k*ranot kogae napisana mnogu vekovi pred negoнамигнување!Zarem ne toa logicno?Pa k*ranot treba da ja priznava Bibljita vo celost,zatoa sto i samiot k*ran e pisuvan spored Biblijata Talmudot Upanisadite  i nekoi drugi verski knigi, pa slobodno moze da se kaze deka THe BEST OF od pofgore navedenite,znaci religiozna zbirka nameneta za Arapskiot svet!Kolku i da se bunat Muslimanite nemaat ednostavno nikakva pricna za toa!Zasto se sto vo k*ranot e Kopija,NAjdobrata Kopija od se sto prethodelo,napisano od samonarecen Bozji pratenik,posledniot prorok blablabla...
Dzabe se site pobivanja koga nemaat nikakov temel...
In God we Trust!
God Bless our Land!
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2007 во 17:13
pozdraf eveme povtorno po dolga pauza i izvinete mi za toa A SEGA DA MU KAZAM NA EVANGELOS ZA TOA STO TVRDI DEKA BIBLIJATA NE GO PRIZNAVALA k*rANOT
da denesnata biblija ne go priznava no zasto da gi gledame knigive koi gi napisale obicni luge da veruvame vo toa sto allah edinstveniot bog ni go izpratil.

a koj rece deka ne veruvam vo indzilot vo zeburot vo tevratot i vo drugite bozji objavi jas veruvam vo niv no daj kazi ako znaes kade se tie pa i ti da pocnes da gi veruvas.

vo vrska so aetite sto gore gi navede evangelose tuka allah mu dozvoluva na muhammed po golemi pretrpeni maki da mu sprotivstavi na tie koi vo toa vreme go napagale.

a sega da ti kazam malku islamska istorija dali znaes ti deka posle ovie aeti koga se sretnale na prvata bitka brojkata na muslimani bila 300 obicni luge bez soodvetno oruzje a od sprotivnata strana imale protivnik cii redovi broele 4000 do zab naoruzani vojnici i dasli znas kakov bil bilansot od ovaa bitka "muslimanite pobedija"

zarem ova e mozno??!!

da kaj allah se e mozno!!!!

a sto se odnesuva na temata taa si bese super i ocekuvajte od mene uste mnogu temi koi ce bidat mnogu podobri od prvata. i nemoj da gi kratis ajetite bideki posle navedenoto pogore stoi "ako toa e neophodno"..
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,439 секунди.