|
КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ |
Внеси реплика | страница <1 910111213 23> |
Автор | |||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Samo vo tvoite sonista
Vidis,jas ke se obidam sepak da ti odgovoram,iako ti mi begas od vakvite prasanja Az-Zumer- 5. Nebesa i Zemlju je sa ciljem stvorio; On noću zavija dan i danom zavija noć,,,,
Zborot ZAVIJA vo Qur'anot na arapski jazik e 'kewere – jukewiru' i se odnesuva na zborot zamotuvanje,kako sto se zavija na primer Turban okolu glavata :) Nemozes poinaku da go razberes ovoj Qur'anski aet i poinaku da go svatis osven deka se Odnesuva na Zemjata deka e TOPCESTA. So samoto vrtenje na Zemjata,kako topcesta (kako sto e opisano vo Qur'anot) okolu sonceto se ZAVIJA denot so NOK i NOKTA so DEN.
JASNO E NELI ?
'Kako ne vidiš da Allah uvodi noć u dan i dan u noć...' ('Es-Sedžde', 29)
Znaci,vo Isto vreme denot se prefrla vo nok a nokta vo den (na drugata strana) ova e nemozno Ako e zemjata RAVNA PLOCA(kako sto e vo Biblijata opisano).
ноќите нивни реши темни да бидат, а деновите пак светли да бидат, а Земјата потоа ја израмни."
(Сура 79:29,30) Sto ima naukata protiv ova ??? Zarem ne se slozuvas deka Zemjata ja PORAVNIL i deka ZEMJATA e izravneta ????
24. "Ja sam gospodar vaš najveći!" - on je rekao, 25. i Allah ga je i za ove i za one prijašnje riječi kaznio. 26. To je pouka za onoga koji se bude Allaha bojao. 27. A šta je teže: vas ili nebo stvoriti? On ga je sazdao, 28. svod njegov visoko digao i usavršio, 29. noći njegove mračnim, a dane svjetlim učinio. 30. Poslije toga je Zemlju poravnao, 31. iz nje je vodu i pašnjake izveo, 32. i planine nepomičnim učinio - 33. na uživanje vama i stoci vašoj. Znaci,posle toa zemjata ja poravnil. A ne se zboruva vo Bukvalna smisla deka e RAVNA PLOCA (kako sto e vo Biblijata) Ako kazam deka Ping-Pong topceto e ravno i mazno,znaci li deka ne e topcesto ??????? (NA OVIE PRASANJA SAKAM DA MI ODGOVORIS a ne da mi gi izbegnuvas).
"Не гледаат ли кон камилата како е создадена, и кон небото како е подигнато, и кон брдата како се поставени, и кон земјата како е порамнета?" (Сура 88:20)
Опсс рамна или топчеста Земја?
ZNACI,RAVNO TOPCESTA ZEMJA.
Gratis:
PS: Prifatliva e izjavata troedno,sto ne e jasno vo MAZNO PING-PONG topce. Koga od Gips pravis nesto TOPCESTO prvo ke go napravis formalno a potoa ke go izbrusas,ke go doteras,i ke go IZRAVNIS.
PERFECTNO JASNO |
|||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Едно кратко резиме на "топчестата" земја според Коранот...
Јас ги изложив следниве стихови од Коранот кои јасно говорат за тоа дека според Коранот Аллах ја создал земјата рамна...
"ноќите нивни реши темни да бидат, а деновите пак светли да бидат, а Земјата потоа ја израмни."
(Сура 79:29,30)
"Не гледаат ли кон камилата како е создадена, и кон небото како е подигнато, и кон брдата како се поставени, и кон земјата како е порамнета?" (Сура 88:20)
А Миралем од истите тие стихови, незнам по која логика, заклучи дека земјата е рамно топчеста, иако не знам каде во нив го виде зборот "топка" или "топчеста"?
А згора на тоа ни го посочи следниов стих од Коранот како WOW доказ дека земјата е топка...
"Ги создаде небесата и Земјата со вистина. Он ноќта ја покрива со денот, а денот го покрива со ноќта." (Сура 39:5)
Па добро бе Мирко, кој разумен човек од ова поетично стихче ќе заклучи дека земјата е топка? Каде тука се зборува за обликот на Земјата?
Се читате ли вие што постирате пред да постирате?
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Прво, стихот од Коранот кој го наведуваш во македонската верзија на Коранот оди вака, цитирам...
"Византијците се победени, во земјата соседна, по поразот нивни ќе победат за неколку години." (Сура 30:2-4)
Читаш ли само колку е различна оваа верзија на Коранот од тоа што ти го наведуваш?
Ајде еве еден поинаква верзија на истиот стих...
«"The Romans have been defeated, in the lowest part of the land (adnal-ardh), but after defeat they will soon be victorious."» (Quraan 30:1-3).
Зборот "adna" има две значења: соседна и најниска. Затоа и во македонската верзија е преведено со соседна земја, а во некои други верзии со најниска. Интересно е што без разлика дали таму пишува соседна или најниска, името на земјата не е наведено!
Некои муслимани сакаат да не убедат дека таа битка била близу мртвото море кое е на околу 1373 стапки под морското ниво (други пак велат дека тоа било кај црвеното море (1300 стапки под морското ниво), но дури и од исламски извори е јасно познато дека оваа битка не се случила ни таму, ни таму, туку историски факт е дека Римјаните биле поразени во Ерусалим кој е воопшто и не е под морското ниво, туку 2500 стапки над морското ниво. Еве ти кралу да си го провериш ова: (http://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem)
Каква иронија зарем не?
Ете тоа ти се во кратки цтри научно-географските "докази" на Коранот.
Признај дека вака само ајетите, без сликички одоколу и без наштимани коментари кои немаат врска со стихот, па и не изгледаат толку научно зарем не? |
|||
|
|||
Gideon
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 302 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vaka najsoodveten prevod na lowest vo M.j bi bil:
Lowest=najdolno,najnisko,najblisko,najuzno!Toa se site povazni sinonimi,vo ovoj slucaj lowest part of land e najujuzniot ili najdolniot del od zemjata,a sekako ne iskluceno i znacenjeto za najdlonata t.e najbliskata ili sosednata zemja sto e mnogu logicno i vistinito,moze da se kaze za del zemja koja se granici so nekoja druga ili pak e vo neposredna blizina! Strucno objasnuvanje,pozdrav! |
|||
In God we Trust!
God Bless our Land! |
|||
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pazete sega kolku ja razbira naukata Eve ovde citira ajet od Quranot
Znaci Vizantijcite (Rimjanite) ja izgubile vojnata ,no posle nivniot poraz tie ke pobedat za nekolku godini ,spored Quranot A videte sto zbori ovoj
Znaci ke pobedat posle porazot kako sto pobedele ,a ne ke izgubat. I sega na slep ,gluv i pijan da mu objasnuvam zasto slegol ovoj ajet i sto tocno se slucilo? Изменето од ACELERA - 25.Август.2007 во 17:58 |
|||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
a sega vaka ce ti recam evangelose :
iako go izbegnuvas delot kade se veli "na najniskoto mest" no sto e ova zanaci kazuva deka ce pobedat i tie navistina pobedile zarem ne ?? toa znaci deka k*ranot predvreme kazal deka ce pobedat i tocka samo kazi dali e taka ili ne i gotovo e so toa moras da kazes deka e taka bideki samiot gi navede ovie citati od k*ranot. |
|||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|||
elshadai
Група Регистриран: 06.Август.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 52 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
[QUOTE=DAIJA] [QUOTE=elshadai] [QUOTE=khaleefah] kolku i da sakas da ni pokazes deka znaes nesto vo vrska so dvete religii, od nasa gledna tocka toa izfleda smesno. Znaj, genezata ne e potrebna za Ku`ranot, tuku toa se upotrebuva kaj hadisite, izrekite na Bozjiot pratenik, neka e Bozjiot mir nad nego. Znaci, po ova, deka na hristijanstvoto mu nodostasuva nesto, a toa, navistina, e Bozjeto Slovo, a za zamena, tie gi zemale usnite predanija za zivotot na Isus (nesto kako hadisite) i gi proglasile za sveti, odnosno za Biblija (Nov Zavet). Vakvata razlika ne postoi kaj hristijanite. Zatoa so pravo moze da se potvrdi deka kolku i da sakaat da veruvaat - nemaat vo sto....
Уште еднаш да ти повторам, хадиси не постојат во Христијанството, значи неможе да се прави споредба, дали тоа е прифатливо или не за некој е релевантна работа. Парадоксот на Исламоте дека од една страна вели дека Хазрети Иса е Божји пратеник, а од друга ги порекнува записити за Него и оние кои го следат и веруваат во Него. Ако збориме за Новиот Завет, Евангелијата ги даваат зборовите и делата на Исус, посланијата даваат тумачење на зборовите и делата Христови, и едно е откровение за крајот на светот од Јован, сите овие книги следат една порака или се синоптички, реков нашата грешност, потребата од покајание и побожен живот и како сигурност или печат се дава живото на Исус (неговата смрт и воскресение). Ова е неприфатливо за Исламот кој се води по скроз друг терк, Тогаш које е допирната точка??? За да имаме конструктивна дискусија (теолошка). za ova vekje ti spomnav prethodno. Ne se raboti za mito i korupcija, tuku za licen interes. Ednas na vremeto, koga nemase Biblija, kakva e sega, Pavle go provpovedase ucenjeto na onoj kogo go progonuvase i kogo nikogas ne go vide i nikogas nisto od nego ne cu. Ako si barem laicki obrazuvan za hristijanstvoto bi trebalo da znaes deka rano postele dve dvizenja, pavlovo i apostolsko, i kako takvi bile vo borba i ednisodrugi narekuvani eretici. E, a nekoj sega veruva vo ova, vo kavi oblici i da e, od Pavle postaeno, hristijanstvo Зар во Исламот немало борба за калифатот (за религиозна и политичка превласт)па едните и другите се нарекувале еретици, или Исламот е компактен, ослободен од овии грешни елементи?! Zarem Isus ne bese Evrein po nacija, i imase isti obicai? Zosto ne go sledite nego, tuku bilo koj drug sto pomalku go poznaval Isus od nego. Да Исус бил Евреин, но и Павле, во Дела Апостолски 15 Глава дава опис за првиот концил или собир каде се донесува согласност да тие со нееврејско потекло да не се обврзуваат на еврејските обичаји, туку само да се отсранат од идолски жртви и неморал, (овие два елемента биле силно застапени во паганскиот свет), на овој собир присуствувал Павле но и сите кои лично биле со Исус, значи заедно се сложиле, Павле не наметнува свое лично видување и со тоа да ги ескуминицира сите други како еретици. Не сум на катедра за социологија, но пред десет години на една панел дискусија на факултетот за социјални работи, говорен на тема Ислам и Христијанство од културолошки аспек, за различноста на верата и културата, бидејќи и Исламот и Христијанството не само што се теолошки различни, туку и културолошки се разликуваат, концептот на разбирање на животот се разликува. Зар не е темата „Коранот е книга испратена од Бог“, јас би рекол за Муслиманите е да, а за Христијаните не, зошто е ова вака? Тука може да се дискутира. Мое е мислење, ако на некој нешто му е важно, тоа треба да се почитува, со респект приоѓам и кон к*ранот и кон Библијата и не очекувам да некој заради некои мои мислења да падне на колена, и да си ја менува верата, ова би било апсурд. Сум сретнал и Муслимани од христијанска позадина, но и Христијани од муслиманска позадина, ни на едните ни на другите не им израснале рогови. |
|||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
мал совет - кога цитирате цитирајте дел од постот на кој реплицирате, вака не се разбира кој пост чиј е
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
а бре дете прелажано
100 пати ти објаснав дека..
прво, наведениот стих не е прецизен и не се знае дали се мисли на соседна земја, најниска земја, најјужна земја или што ти ја знам каква земја.
второ, името на земјата не е наведено и џабе си ласкаш дека таму "пишува" црното море, кога тоа не е спомнато.
трето, Римјаните биле поразени во Ерусалим, а тој не е најниското место на планетава туку е 2500 стапки над морското ниво
трето, Коранот ништо не предвидел предвреме. Таа битка се случила во 7-ми век, а Коранот (кој ти не си го ни видел, ни допрел, туку само ти збореле за него) е напишан многу подоцна, а оваа верзија што вие ја имате денес е некаде од 9 век.
четврто, читај маклу што ти пишувам, па после реплицирај.
петто, наведи ми "научен доказ" од Коранот каде тој вели дека Земјата е во форма на топка?
|
|||
|
|||
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
وَالْأَرْضَ بَعْدَ ذَلِكَ دَحَاهَا [79:30] He made the earth egg-shaped. Nemoj da mi davas argument od prevodot na Dzilo |
|||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Стихов воопшто не значи во форма на јајце, туку значи ја ИЗРАМНИ земјата. Провери убаво во оригиналот...
Ај оди сеа полеј се со бензин и експлодирај се негде, пошто си роден само за тоа... |
|||
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sega i arapski ke me uces adzo?
Da ne si odel na arapski k*rs? "Dahaha" na arapski znaci ja oformel ko jajce. Mozes da si go proveres ova vo " Lisanul-Arab" Ili pak vo "Al Muadzam". Pazi ovie leksikoni se pisani daleku pred naucno da se dokaze formata na zemjata i tamu imal nekolku milioni obrazlozeni zborovi koi ne se napisani vo sluzba na QUranot |
|||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
дахаха значи „израмни“.
а и плус, во к*ран од 9 век, ДУРИ И ДА ПИШУВА јајце, не е некое достигнување... |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
"И Земјата потоа ја израмни" (Сура 79:30 Коран на македонски јазик)
and the earth, He, thereafter, spread out;
(превод Muhammad Ayub Khan)
And the earth, He expanded it after that.
(превод M. H. Shakir)
And the earth, along with it, He has spread forth.
(превод Sher Ali)
And the earth, moreover, hath He extended (to a wide expanse);
(превод Abdullah Yousuf Ali)
Како што гледаш, повеќето преведувачи се сложуваат дека Земјата била рамна плоча
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 910111213 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |