|
ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ |
Внеси реплика | страница <1 4445464748 98> |
Автор | ||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
прв интересен пост од Бутел по двегодишно учевство на форумов. Дури изненадува со бистрината, се сомневам дека си препишала од некаде.
Иначе размислувањето е сосема убаво и во ред, претежно. Навистина Јосиф СИГУРНО се сомневал чие е детето. И не бил сигурно толку глуп да поверува дека Марија зачнала од Св. Дух, како што тврдела она. ТУКА Е ДУПКАТА ВО ТВОЈАТА ТЕОРИЈА. Што се случило за Јосиф да поверува дека сепак не е вонбрачно детето? ЗОШТО НЕ ЈА ОСТАВИЛ? Нешто на што имал ПОЛНО ПРАВО согласно религиозните правила на Јудаизмот. Решението е: се сличила ТЕОФАНИЈА (или епифанија, како сакате). Откривање ДИРЕКТНО од Бог на Јосиф чие е бебето и која е Неговата цел. Значи не била Марија таа што го убедила Јосифа, туку Богојавлението. п.с. фактот што Исус го викале дрводелец (струката на неговиот татко) малце ја разбива таа твоја теорија дека тој и Јосиф имале разрушени односи. Според сите фактори (писменоста на Исус, струката, надимаците од луѓето (синот на Јосиф), итн.) сепак имале нормален однос татко-син. |
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. (19) A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti.
Dakle, Marijina trudnoća je već bila jasno vidljiva, a ona nije znala odakle. Kada to vidi veliki 'pravednik' Josip, on odluči napustiti je, što bi u ono vrijeme za Mariju značilo osudu na smrt kamenovanjem! On - pravednik - ne htjede je izvrgnuti sramoti. Zar je trebao glasno svima govoriti da je k*rva da je odmah kamenuju? U kakvoj je smrtnoj stravi ta žena živjela tijekom trudnoće, nadajući se da će ju Josip možda ipak uzeti za ženu i sprati s nje "sramotu" ? Tek kada Josip odlučuje prepustiti ju njezinoj zloj sudbini, pojavljuje se Anđeo koji im sve objašnjava. Gdje je bio do tada? Zar su oboje morali biti izloženi tim užasnim moralnim dilemama? Zar milosrdni Bog nije mogao poštedjeti Blaženu Bogorodicu života u stravi nekoliko mjeseci trudnoće i poslati anđela prije? Reći Josipu da uzme Mariju za ženu, jer će im se poslije roditi Sin. Kakav je to bolesni smisao za humor? Poznate su i riječi koje je Isus uputio svojoj majci Mariji na svadbi. On joj bahato odvrati: "ŽENO, što ja imam s tobom!", a kada mu jave da ga majka s obitelji čeka i želi s njim razgovarati, on prezrivo odvraća: "Tko je majka moja, tko li braća moja?" I pruži ruku prema učenicima: "Evo, reče, majke moje i braće moje!. Osim dvije rečenice pred smrt na križu, to su jedine zabilježene riječi koje je Isus uputio svojoj majci - bezgriješnoj Bogorodici koja neće umrijeti nego će biti uznesena u nebo, Kraljici sviju Anđela itd. |
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
леле, стварно било копи пејст.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Алал да ти бе Аџија, како ја прочита
Еве го продолжението од нејзиниот текст, да и олеснам малце...
"Mariji je dato i "lijepo proročanstvo" kada su u hram donijeli malenu bebu Isusa. "Pravedan i bogobojazan" čovjek Šimun ih blagoslovi i Mariji najavljuje "radosti" koje će imati sa svojim sinom: "Ovaj je eto postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan - a i tebi će samoj mač probosti dušu - da se razotkriju namisli mnogih srdaca!"
Затоа не се труди да и објаснуваш, не верувам дека те чита. Изменето од EvAngelos - 23.Август.2007 во 12:18 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што да ти кажам евангеле.... Кога некого (мораш да) го читаш долго време, веќе му ги препознаваш капацитетите....
|
||
goor
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
hahahahaha
vaka sega znaci ako Marija bila devica koga go rodila isus...... Ste pomislile li ZOSTO BI TREBALO NA JOSIF DA MU DOAGA BOG ILI ANGEL BOZIJ(NE VAZNO) DA MU KAZE DEKA NE GO IZNEVERILA I DEKA TOA DETE E OD BOGA???????? PA SIGURNO 100% deka vo toa vreme lugeto znaele da proverat koja devojka e devica....... sega ako josif bil tolku da ne kazam glup da moze sam da proveri dali zena mu e devica zosto ne bi bil i tolku glup da poveruva na sekoj koj ke mu kaze deka e angel ili deka e bog.....???????? |
||
end off days 15...14...13....
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
се читаш ли што пишуваш?
Јосиф и Марија не биле во брак кога таа зачнала. Биле само верени, што според правилата не дозволува сексуален контакт (и гинеколошки преглед каков што ти замислуваш дека вршеле во 1 век). |
||
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne vrsele ginekoloski pregled adzijo ama i mnogu porano od prviot vek znaele koga devojkata e devica.....(da te potsetam deka devicite bile najcesti zrtvi na paganskite bogovi) ... i sekako deka koga ke se ozenat toj bi proveril dali negovata zena e devica zaradi toa sto sekoj devojka sto ne bila devica ne bila cesna.......
znaci toj go imal sekoe pravo da proveri...... |
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И тука си во право. А кој е тој што тврди дека не „проверил“? Јас лично не се замарам со тоа. Не бил тој толку глуп да верува на измислици... Очигледно имал добра причина штом остнал со Марија која не била трудна со неговото бебе...
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo pravo si Evangelos, voopsto ne go citam Adzija , nitu me zasega sto toj pisuva Sto se odnesuva do copy paste, mnogu jasno se gleda deka citatot e vo navodnici, koj barem malku vnimaval na casovite po literatura, ne bi mu bilo tesko da vidi sto e citat. |
||
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Od adzija
А кој е тој што тврди дека не „проверил“? Pak od Adzija Јосиф и Марија не биле во брак кога таа зачнала. Биле само верени, што според правилата не дозволува сексуален контакт (и гинеколошки преглед каков што ти замислуваш дека вршеле во 1 век). mislam deka bese ti :))) OD ADZIJA Не бил тој толку глуп да верува на измислици... Очигледно имал добра причина штом остнал со Марија која не била трудна со неговото бебе... Znaci vaka Josif moze proveril dali Marija e devica no ne znael kako da proveri.....zatoa moral da dojde angelot i da mu kaze...sto znaci bil glup....:))) a pricinata bila sto Josif bil tolku zatucan i siromav drvodelec pa Marija bila nesto najdobro sto mu se slucilo pod najdobro citaj najubavo pa moral da progolta i neverstvo za da marija ostane so nego inaku ke bil posramen toj kako prvo i Marija ke bila kazneta so smrt. |
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
добро гоор, гледам дека треба како на прваче да ти објаснувам.
Не проверил, додека не биле во брак. Значи прво морал да стапи во брак, значи прво да ПОВЕРУВА, а после тоа да ПРОВЕРУВА. (дали проверил не навлегувам, чисто теоретизирам)... А така е и во верата. Прво се верува, а после се проверува. Прво се верува, а после се знае. А не обратно... Колку глупо би било да се знае, па да се верува? |
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ќе ми одговори ли некој од муслиманите, што вели к*ранот за вонземјаните? Има или нема?
|
||
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
чекај аџија ... многу тешко прашање зададе ... |
||
PARADISE MACEDONIA
|
||
Внеси реплика | страница <1 4445464748 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |