IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - QUR'AN-от ЈА ПРИЗНАВА БИБЛИЈАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

QUR'AN-от ЈА ПРИЗНАВА БИБЛИЈАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 21>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 15:36

Ne e beganje,tuku jasen odgovor ti davam,koj ti e daden 1000 iljadi pati.

Originally posted by Miralem1

2-79. A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

намигнување
намигнување Citaj go sega pavle i negovoto: "Za devicite NEMAM ZAPOVED" togas se stanuva jasno DEKA NE E BOZJA OBJAVA. Allah go priznava ona sto mu e Objaveno na Isus a Evangelie po Isus nemate.

2-79. A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

Zborot Biblija,na Grcki ne znaci nisto drugo od Kniga голема%20насмевка Sto baras pojse ?

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 16:24
evangelose da no ne sekoja verzija a biblii ima kolku da sakas.

islamot go priznava isa a.s no ne i evangelijata po site apostoli sto gi napisal koj saka

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 16:46
Кај пишува овде мирко дека таа измислена книга е Библијата? Можеби си зборува за самиот к*ран?

Значи како што има детални цитати во к*ранот кои ја признаваат Библијата, треба да има и барем толку детални, кои тврдат дека е изменета.

Има ли такви цитати мирко?
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 17:03
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Zborot Biblija,na Grcki ne znaci nisto drugo od Kniga голема%20насмевка Sto baras pojse ?

Не значи книга, значи "книгичките" и точно се знаело за кои (свети) книгички станувало збор. А во ајетот што го наведуваш таму се зборува општо за некои лажни книги и воопшто не станува збор за библиските книги за кои Аллах многупати ве предупредил да не правите разлика меѓу нив и она што ви го објавува, па дури и ви наредил да се придржувате до нив.

Но јас не спомнав "книга", јас спомнав Инџил, Теврат, Зебур, Книгите на Пејгамберите итн..

Ние веруваме во Аллах, и во она што ни е објавено, и во она што му беше објавено на Ибрахим(Авраам), и на Исмаил, и на Исхак(Исак), и на Јакуб(Јаков), и на внуците; и во она што му е дадено од Господарот нивни на Муса(Мојсеј), и на Иса(Исус), и на пејгамберите(пророците) пред нив. Меѓу нив ние не правиме никаква разлика. И на Аллах сме Послушни!"
Сура Ел-Бекара 2:136

Значи јас не те прашувам за некои неодредени книги дали се Божји или не, те прашувам...
Што се случило со Инџилот? Тевратот? Зебурот? Книгите на Пророците? Книгата на пророкот Исаија? Каде се сега тие? Што се случило со нив?
Зарем Аллах не вели погоре дека меѓу нив тој не прави никаква разлика? Што се случило со нив? Каде се?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 17:04
Originally posted by the king the king напиша:

evangelose da no ne sekoja verzija a biblii ima kolku da sakas.

А која тоа "верзија" на Библијата Коранот ја признава? среќа
Каде е таа? Што се случило со неа?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 17:05
adzija k*ranot ja priznava no knigata koja mu e ispratena na isa a.s od edinstveniot allah

a ne dopolnitelnite verzii koi se pisuvani posle negovata smrt.

a k*ranot e kniga koja e pristignata na ovoj svet dodeka muhammed bil ziv i kraj i postoi samo eden k*ran i nisto poveke i od sekogas bil ist i ke ostane se do krajot na svetot odnosno do sudniot den.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 17:06
se krie vo rim i nikoj ne smee da ja otvori toa e pravata biblija a ne ovie drugive prikazni za deca ..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 17:13
Originally posted by the king the king напиша:

se krie vo rim i nikoj ne smee da ja otvori toa e pravata biblija a ne ovie drugive prikazni za deca ..

газење%20од%20смеење Фала за вицов кралу. Право да ти кажам, ти не си крал, цар си!

Вака, не мора да ми кажеш кој ја сокрил Библијата во Рим, но те молам кажи ми кога (отприлика) таа е сокриена во Рим?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 17:16
да не се крие во Кабата во Мека?

па само бисери тропате, врска немате со историја и наука... плазењеплазењеплазење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 18:57

Цитирај

Не значи книга, значи "книгичките" и точно се знаело за кои (свети) книгички станувало збор. А во ајетот што го наведуваш таму се зборува општо за некои лажни книги и воопшто не станува збор за библиските книги за кои Аллах многупати ве предупредил да не правите разлика меѓу нив и она што ви го објавува, па дури и ви наредил да се придржувате до нив.
газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење Zaludno EvAngelos,Zaludno..... a Boga mi i zalosno газење%20од%20смеење Vo surata,vo kontext se zboruva za Evreite i Hristijanite koi se spomnati kako "sledbenici na kniga" a zborot Biblija e grcki zbor koj znaci KNIGA.
Da se vraime na Aetot:

2-79. A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu(BIBLIJA), a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" (OVA E BOZJA OBJAVA)- da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

Zarem ne e poveke od jasno. E so si KATIL toa e drugo намигнување 

Da ti pojasnam povtorno ona sto milion pati sum ti go pojasnil:

Ние веруваме во Аллах, и во она што ни е објавено, и во она што му беше објавено на Ибрахим(Авраам), и на Исмаил, и на Исхак(Исак), и на Јакуб(Јаков), и на внуците; и во она што му е дадено од Господарот нивни на Муса(Мојсеј), и на Иса(Исус), и на пејгамберите(пророците) пред нив. Меѓу нив ние не правиме никаква разлика. И на Аллах сме Послушни!"
Сура Ел-Бекара 2:136

Znaci,ona sto mu e objaveno na ISA-ISUS a takvo NEMATE ! Ima li Evangelie po ISUS ? NEMA. Ete kolku e jasno.
Aj sega nazad do Savle-Pavle:
10 A ozenjenima zapovijedam, ne ja, nego Gospodin: zena neka se od muza ne rastavlja
11ako se ipak rastavi, neka ostane neudana ili neka se s muzem pomiri i muz neka ne otpušta zene.

Znaci,moze da se kaze deka e Bozja zapoved... iako otkrivme deka i koga tvrdi za nesto sto e Bozja zapoved LAZE.No vo prodolzenie,priznava:

12 Ostalima pak velim - ja, ne Gospodin: ima li koji brat zenu nevjernicu i ona pri voli stanovati s njime, neka je ne otpušta.
PAVLE VELI "JAS A NE GOSPOD" Toa sam go priznava,Ti velis "Gospod a ne pavle" Kogo da go veruvam tebe ili pavle ?
Da se navratime na Qur'anskiot aet: ........и на Иса(Исус),....
Pavle: velim - ja, ne Gospodin

NE E ZNACI TOA STO ALLAH GO SPOMNUVA.

Aj uste ednas do kaj Pavle,ama ukluci barem edna mozocna celija. I spoj gi maliot i golemiot mozok:

25 O djevicama nemam zapovijedi nego dajem savjet kao covjek po milosrdu Gospodnjem vrijedan povjerenja.

Za devicite NEMA ZAPOVEDI. Veli NEMAM BOZJI ZAPOVEDI.
Da svratime uste ednas na Qur'anskiot aet: ....и на Иса(Исус),,,,

Veruvame,vo ona sto mu e objaveno na ISAA A.S-ISUS no ne i na ona sto na Pavle mu pagjalo vo glava koga ke se napiel tapa.

Eve uste ednas da svratime kaj Savleta vas ponajmil. 
Pavle,SAM NAUMIL da odi na zimuvanje. Kakva vrska ova ima so Bozjata inspiracija i  Bozjata objava ???
Titus 3:12

12. Kad posaljem k tebi Artemu ili Tihika, postaraj se da dodjes k meni u Nikopolj, jer sam namislio da onde zimujem.

Znaci da se razbereme: A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu(BIBLIJA), a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" (OVA E BOZJA OBJAVA)-

NE POBITNO E. Pavle sam resil da odi na zimuvanje,mavrovo ili popova sapka ili nikopolus... sam si odlucil,nekoj sam si resil da zapise deka pavle otisol na zimuvanje i tvrdi deka toa e Bozja Objava !

Ostaj toa.
PATEM,VELI PAVLE,DONESIMI GI CORAPITE I JAKNATA..... (i toa bozja objava) ???? Dali corapite na pavle se vazen Bozji predmet ????? Kakva vrska ovie licni raboti imaat so Bozjata objava ??????
druga timothy 4:10-13

9. Postaraj se da dodjes brzo k meni;
10. Jer me Dimas ostavi, omilevsi mu sadasnji svet, i otide u Solun; Kriskent u Galatiju, Tit u Dalmaciju; Luka je sam kod mene.
11. Marka uzmi i dovedi ga sa sobom; jer mi je dobar za sluzbu.
12. A Tihika poslao sam u Efes.
13. Kad dodjes donesi mi kabanicu sto sam ostavio u Troadi kod Karpa, i knjige, a osobito kozne.

LICI LI OVA NA BOZJA OBJAVA ???

Qur'an: A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu(BIBLIJA), a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" (OVA E BOZJA OBJAVA)-

Qur'an :  ....и на Иса(Исус),,,,

VERUVAME VO ONA STO MU E OBJAVENO NA ISAA.A.S-ISUS a ne vo ona sto pavle od dosada go pisuval.

Ajde uste ednas do kaj pavle:

Prva do Korincanite 1:14-16
14 Hvala Bogu što ne krstih nikoga od vas, osim Krispa i Gaja; 15da ne bi tko rekao
da ste u moje ime kršteni.
16 A da, krstih i Stefanin dom. Inace ne znam krstih li koga drugoga.

PAVLE NE ZNAE STO PRAVI. Procitajte go barem 2 pati.
So drugi zborovi: Fala Bogu sto ne krstiv nikogo osven,ete,Krispa i Gaija.... (verovatno vaka se nasmevnal posle toa) голема%20насмевкаda ne recete utrezadutre deka sum krstel nekogo.... не%20зборувам A da,posle veli Pavle (verovatno go potseti s.duh) голема%20насмевка ke zaboravev,ja krstiv i kukjata na Stefan црвенеење A posle veli.... a neznam sto sum napravil,krstil nekrstil.... црвенеење a sigurno,otkako go ostavile nasamo,storil: ух

Znaci jasno ko SONCE.

Da ne ti go zaboravam prepetelkanjeto.... verglanjeto:
Цитирај Не значи книга, значи "книгичките

Ete koj povtorno ke objasnuva. Se odnesuva za sekoj posebno. Sekoj koj pisuva KNIGA a tvrdi deka e Bozja Objava,TESKO NEGO. Deka se odnesuva na vas,gledas deka aetot e od Ista sura kade sto sakas da ni kazes deka ja potvrduva... DA,JA POTVRDUVA,NO OBJAVATA KOJA NA ISA A.S-ISUS mu bese objavena a kako sto ti rekov jas vo edna prilika i kako sto ti rece i bratov,taa e dlaboko sokriena,ete vo RIM ti kazavme.

2-136. Recite: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau, i u ono što je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima, i mi se samo Njemu pokoravamo."

PISUVA LI NEKADE DEKA TREBA DA VERUVAME VO ONA "STO MU E OBJAVENO" NA PAVLE,PETAR,JOVAN,MARKO,MATEJ,LUKA,EZEKIELEREMIJA........ ???????

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 19:14
sto e be ne mi veruvas.   da ti kazam pravo ne ni ocekuvav da mi veruvate!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2007 во 19:17
a miralem dobro ti rece deka ne ni veli verata da veruvame vo site ovie koi gi navede bratov miralem.

samo do isa evangelose. a druga e knigata objavena do isa a ne denesnata biblija!!!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2007 во 00:17
Кај е таа друга книга? Постоела ли некогаш? Имаме ли историски записи дека постоела, или само бајки и сказни од исламската полица на измислици?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2007 во 14:11
Originally posted by аџија аџија напиша:

Кај е таа друга книга? Постоела ли некогаш? Имаме ли историски записи дека постоела, или само бајки и сказни од исламската полица на измислици?

Se razbira deka postoela. No posto ne bila zadna objava,Allah dz.s dopustil da se sokrie,izmeni.... a ne kako sto velite,nebil moken da ja socuva. Deka e moken,eve dokaz e POSLEDNATA OBJAVA-QUR'ANOT.
Ova ne e dokazano samo od Islamskata polica na VISTINA,kolku sto e dokazana od Islamot,tolku i od samata Biblija. Qur'anot tvrdi deka ima objava koja mu bila dadena na Isa a.s Biblijata tvrdi deka takva objava nepostoi. Dokaz e i Evangelieto za koe smetate deka e apokrifno t.e evangelieto po Barnaba (ZAREM TOJ LAZEL ?) koj isto taka na mnogu mesta e spomnat vo Noviot Zavet kako dostoen covek i eden od Isusovite Apostoli....
Licno smetam deka pavle e onoj koj mu go izli zlatnoto tele na Mojsievite sledbenici. Ne,ne e Aron,tuku Samirija,Dedzal-Antihrist. Koj e roden 300 godini pred Musa a.s i koj i denes e Ziv i go ceka negoviot odreden cas... Satot koga treba da se pojavi i koga za sebe ke tvrdi deka e bog (neli od kaj nego poteknuva bozestvenosta za isus,bogocovek,sin bozji....) a Isus jasno opisuva koj e i sto e... deka Bog e DUH i onie koi mi se KLANJAAT treba so duh toa da go pravat. Deka Bog NIKOJ NIKOGAS NE GO VIDE. Deka glasot Bozji NIKOJ NIKOGAS NE GO CUL.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,205 секунди.