|
ЕГЗОРЦИЗАМ |
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Автор | |
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne samo vo Romanija...opsednat so demoni sekoj moze da bide..abe i jas neznam mnogu za temava,ama mislam taka e... |
|
|
|
MisIcA,
Сениор The first MISS suspended Регистриран: 01.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 1089 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
hmmm beleg iskreno me zamisli, veke utre ke baram nesto na google da procitam Me buni ova opsednatosta so demoni, kako koj i zasto e opsednat , zar postoi vakvo nesto ?
|
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
abe postoi...barem kolku jas shto prochitav na internet neshto...bash za sluchaj vo Hrvatska chitav
|
|
|
|
MisIcA,
Сениор The first MISS suspended Регистриран: 01.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 1089 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од MisIcA, - 14.Мај.2007 во 23:01 |
|
oblachinja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro e shto se nasmea po tolku stresuvanje okolu egzorcizmot....kako e kaj katolicite da ne znaesh?Zashto mislam kaj niv e najizrazeno vo novo vreme
|
|
|
|
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ме интересира какво објаснување за ова имаат атеистите?
http://www.youtube.com/watch?v=t9Tg9kn9hZ0 http://www.youtube.com/watch?v=cAd_FDskEG0 http://www.youtube.com/watch?v=BfGSeD_fumQ http://www.exorcism.ru/video.html Изменето од sard - 23.Јуни.2007 во 17:47 |
|
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јас ги гледав и мене ми личи дека луѓево се само ментално болни, а не опседнати
|
|
Marina_21
Нов член Регистриран: 21.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 34 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Egzorcizmot e vsusnost proteruvanje na demoni, a kako sto pisuva vo Biblijata Isus bese toj sto proteruvase demoni od lugeto vo koi tie bea vseleni.
No, i po Isus apostolite vo negovo ime go pravea istoto, i sekoj koj ima silna vera vo Isus pridruzena so post i molitva moze da go pravi toa. E sega prasanjeto bese dali e taa praktika prifatena??? Ne sum informirana ama moeto mislenje e deka sekoj koj ne e podgotven za nesto olku seriozno ne treba da se zafaka so egzorcizam, zasto na krajot na kraistata se raboti za demonski sili. |
|
Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
|
|
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sakam samo da kazam oti si vo tocno i vervam i znam i imam videno i pomozeno za demoni kako i na denesen den izlegvaat od luge vo imeto na Hristos,i kako sto rece ne je za site oti treba da imas jaka verba vo Hristos za toa da uspejs.excorcism se nadevam oti znaat i vervaat luge uste postoi no za zal tie sto ne vervaat nemozat da se oslobodat od demonite.
|
|
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Егзорцизам на рецепт
Пациентка од Лондон ја тужи својата докторка, затоа што наместо да и препише лекови или терапија за болките во стомакот кои ги чувствувала, таа ја посоветувала проблемот да го реши со - егзорцизам. Гопоѓата К. се обратила за помош кај др. Џојс Прат откако почувствувала болки од инјекцијата за контрацепција. По прегледот, докторката и рекла дека “чувствува како нешто се движи во нејзиниот стомак” и дека е “опседната од ѓаволот” а наместо лек, и го препорачала свештеникот од катедралата во Вестминстер. Потоа, др. Прат и дала на К., која била муслиманка, да се напие христијанска света вода и почнала да и чита делови од Библијата а на крајот и подарила крстови и амајлии да ја чуваат од злото, откривајќи и дека нејзината мајка е вештерка. Прат е обвинета за непрофесионално и неодговорно однесување на работното место, но одбила да се појави на закажаното сослушување. |
|
Kleopatra
Сениор Регистриран: 02.Септември.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 90 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Извадоци од книгата "ЛУДИ ЛАЖУ" од Д-р.Скот Пек
O POSEDNUTOSTI I EGZORCIZMU
Kada sam pre 5 godina poceo da pisem ovu knjigu, vise nisam mogao da zaobidzem pojam demonskog. Slucalevi Dzordzija I Sarine (случаеви кој на почетокот на книгата се опишани) ucinili su da se eksperimentalno pozabavim ovim pitanjem, ali nijedan od njih nije zahtevao resenje. Medzutim, pisanje o samom poimu zla, to je nesto sasvim drugo. Posto sam vremenom poceo da verujem u realno postojanje dobrog duha, ili Boga, i isto tako u realno postojanje ljudskog zla, nasao sam se licem u lice pred intelektualnim pitanjem: dali postoi zao duh? Naime, dzavo? Mislio sam da ne postoji. Zajedno sa jos 99 % psihijatra i vecinom svestenstva nisam mislio da dzavo postoji. Ipak, bidici pononisan na sebe sto sam se smatrao naucnikom sirokog pogleda, mislio sam da bi trebao da ispitam i svedocanstva koja, mozda, osporavaju moj stav. Pomislio sam da cu, ako svojim ocima budem video neki primer dobre satanske posednutosti, mozda i promenio misljenje. Naravno nisam verovao da posednutost uopste postoji. Za vreme svoje 15-togodisnje prakse u kojoj sam imao veliki broj pacijenta, nikada nisam sreo nijedan slucaj koji bi imalo na to podsecao. Moram ipak da priznam i da je sasvim moguce da u toku prvih 10 godina od tih 15 godina naleteo na neki od njih, ali ga zbog svojih tadasnjih prdrasuda nisam prepoznao. Ali u toku ovih 5 godina otkako sam upoznao Dzordzu i Sarinu postao sam malo otvoreniji prema tom pitanju, iаko jos uvek nisam bio u prilici da sretnem neki konkretan primer. I sumljao sam da cu ga ikada sresti. Medzutim, to sto ja nisam video nijedan takav slucaj nije znacilo da je iskljuceno da ih je bilo, u proslosti ili sadasnjosti. Otkrio sam da o tome postoji bogata literature, ali nista u njoj nije bilo “naucno”. Sve je uglavnom bilo naivno, suvise pojednostavljeno i puno izmisljotina i senzacionalizma. Medzutim, jedam mali broj autira delovalo je misaono i verodostojno i svi su bez izuzetka tvrdili da su slucajevi prave posednutosti veoma retki. Prema tome vise nisam mogao, samo na osnovu mog ogranicenog iskustva, da zakljucim da uopste ne postoji. Zato sam odlucio da krenem u istrazivanje. Pisao sam na sve strane i stavljao raznim ljudime do znanja da sam zainteresovan da upoznam neki slucaj osvedocene posednutosti da bih ga proucio. Odogvori su poceli da stizu. Za prva dva se ospostavilo da su primeri standardnih psihijatriskih poremecaja kao sto sam i sumljao. Poceo sam da udaram recke na svom naucnickom pistolju. Za treci slucaj se ispostavilo da je pravi. Od tada sam bio ukljucen u jos jedan slucaj istinske posednutisti. U oba sam imao privilegiju da prisustvujem njihovom uspesnom egzorcizmu. Ogromna vecina slucajeva koji su opisani u toj vrsti literature govore o posednutosti visim demonima. Ova dva su bila velo neobicna jer se i u jednom i u drugom radilo za satanskoj posednutosti. Sada znam da satana postoji. Ja sam ga upoznao. Citaoca ce, sasvim prirodno razocarati – cak kod nekoga izazvati i skepsu – to sto se necu upustati u podrobno opisivanje nijednog od ova dva slucaja. Ali za ovo moje uzdrzavanje postoje brojni i jaki razlozi. Glavni medzu njima je, da bi cak i opisivanje samo jednog potpuno poremetilo ravnotezu ove knjige. Oba su bila neobicno kompleksna – daleko vise nego kada se readi o obicnim psihijatriskim pacijentima. Bilo bi potrebno napisati zasebnu malu knjigu samo za uvod u razmatranje jednog od njih. Koliko znamo, istinska posednutost je veoma retka pojava. S druge strane, ljudsko zlo je cesta. Kako je odnos izmedzu obicnog zla i posednutost u najmanju ruku nejasan, nema smisla posvecivati mu polovina ove knjige. Ipak, mozda bi i bio u iskusenju da to pokusam, da vec ne postoji knjiga koja vrlo dobro opisuje pet slucajeva posednutosti – “Dzavolov talac” od Malahi Martina (Bantam Books, 1977). Celokupno moje iskustvo potvrdzuje tacnost i dubinu razumevanja Martinovog rada, tako da opisivanje jednog od mojih slucajeva ne bi donelo nista novo. Skepticni citajac ce reci: “Kako moze da ocekuje da ce me ubediti da dzavo postoji kada nece cak ni da izlozi svoje dokaze?” U odgovoru na ovo reci cu da ja i ne pokusavam da ubedim citaoca u satanino postojanje. Da bi se covek preobratio i poceo da veruje u Boga, u vecini slucajeva potrebno je da dozivi neku vrstu susreta sa njim – neko licno iskustvo Bozjeg postojanja. Isti je potrebno i da bi poverovao u postojanju satane. Martinovu knjigu sam citao u vreme kada jos nisam bio svedok egzorcizma i pored toga sto sam bio vrlo zaintrigiran, nisam bas poverovao da dzavo zaista postoji. Ali sve se to promenilo otkako sam se sa satanom sreo lice u lice. Ne postoji nacin da svoje iskustvo pretocim u vase. Medzutim zeleo bi da moje iskustvo posluzi da cotaocima ciji um nije dovoljno otvoren u odnosu na pojam zla duha, malo prosiri vidike. I najzad, ja jednostavno nisam u stanju da samo na osnovu dva slucaja ponudim podrobnu naucnu prezentaciju na temu zlog duha, posednutosti i egzorcizma. Stara naucna maksima kaze da onog momenta kada se nadze odgovor na jedno pitanje, drugo je vec zauzelo njegovo mesto. U pocetku sam imao samo jedno pitanje: dali dzavo postoji? Sada, kada se na mole licno zadovoljstvo ispostavilo da je odgovor potvrdan, imam desetine novih pitanja koja nikad ranije nisam imao. To je ogromna misterija. Medzutim, osecam se obaveznim da iznesem nesto od onoga sto mi se cini da sam naucio iz svojih neverovatnih iskustva na ovom polju. Ne samo sto sam ubedzen u realnost demonske posednutosti, ma kako se retko desavala, vec sam isto tako siguran da svestenstvo, psihoterapeuti i institucije za pruzanje pomoci vidzaju takve slucajeve, a da to, mozda i ne znaju. Da bi mogli da pomognu zrtvama posednutosti, potrebna im je sva pomoc do koje mogu da dodzu. Martinova knjiga je svakako dobar pocetak. Medzutim, iako si njegovi opisi slucajeva dobri bar koliko i moji, on ipak nije psihijatar, pa mislim da mogu da dodam neke zaista vazne uvide. Ti uvidi su usredsredzeni na psihijatriske aspekte posednutosti i psihoterapeutske aspekte egzorcizma. Stavise, ma koliko bila nejasna, ja zaista verujem da postoji veza izmedzu satanske aktivnosti i ljudskog zla. Ova knjiga ne bi bija kompletna ako u njoj ne bi smo prikazali bar ono malo sto znamo o “ocu lazi”. ПРОДОЛЖУВА.... |
|
>правиимгоналуѓетоонаштосакаштиедатигоправаттебе<
|
|
Kleopatra
Сениор Регистриран: 02.Септември.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 90 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
PAZNJA: VISOK NAPON
Moglo bi se pomisliti da su egzorcizam i psihoterapija dva sasvim razlicita pristupa koji jedan drugog isklucuju. Medzutim, dva slucaja egzircizma kojima sam prisustvovao meni su izgledala kao psihoterapiski procesi – u smislu metoda, kao i rezultata. U stvari, nedelju dana posle egzorcizma, jedan pacijent koji je godinama odlazio psihijatru, uzviknuo je: “Svaka psihoterapija je neka vrsta egzorcizma!” A i moje iskustvo govori da sve sto dobra psihoterapija radi, u stvari, jeste borba protiv lazi. Razlike izmedzu psihoanaliticke psihoterapije i egzorcizma mogu se svrstati u dve kategorije: konceptualne tacke gledista i upotreba moci. 0 konceptualnim tackama gledita u hrisanstvu i psihoanalizi napisani su citavi tomovi, pa je sada na redu malo dubije upoznavanje sa tom temom. Ono to treba da se istakne jeste da ove dve take gledista ne moraju medusobno da se isklucuju. Ja ih u obicnoj psihoterapeutskoj praksi vec godinama kombinujem i kod velikog broja pacijenata to, izgleda, daje prilino dobre rzultate. Sve je veci broj terapeuta koji rade to isto. (предавање "Употреба религијских концепата у психологији") Ali kada se radi o upotrebi moci, tu se psihoanalitikca psihoterapija i egzorcizam radikalno razlikuju. Tradicionalna psihoterapija — bilo da je orijentisana psihoanaliticki ili ne — namerno koristi vrlo malo ili nirnalo moic. Ona se izvodi u atmosferi totalne slobode. Pacijent je sbobodan da prekine terapiju kada god hoce. On, u stvari, moze, ako hoce, cak i da izadze usred terapijskog sastanka, to je Sarlina cesto cinila. Osim pretnje da ga necu ponovo primiti (to zaista nikada nije konstruktivno uraditi), psihoterapeut nema apsolutno nikakvog orudza izvan sugestivnih snaga sopstvenog uma, razumevanja i ljubavi. Kod egzorcizma to je sasvim drukcije. Ovde izlecitelj poziva sve ozakonjene snage dobra i ljubavi, koje su u tom trenutku slobodne, da se uhvate u borbu protiv bolesti pacijenta. Pre svega, koliko mi je poznato, on se uvek izvodi u timu od bar troje ili vie ljudi. Tim se na neki nacin udruzuje protiv pacijenta. Za razliku od tradicionalne psihoterapije gde je odnos jedan ,,prema” jedan, kod egzorcizma, pacijent je u manjini. Duzina egzorcizma nije unapred odredzena, sve zavisi od odluke vodze tima. Kod obcine psihoterapije sastanak ne traje vie od jednog sata i pacijent to zna. Ali egzorcizam moze da potraje tri, pet, pa ak i deset ili dvanaest sati — koliko god tim smatra da je potrebno za konfrontaciju sa problemom. Osim toga, cesto se desava i da pacijent bude nasilno sputan za vreme izvodenja egzorcizma — to je jedan od razioga za rad u timovima. Ovde on ne moze, kao Sarlina, jednostavno da ode kad god stvari postanu neprijatne. ПРОДОЛЖУВА..... |
|
|
|
Kleopatra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I najzad, ono sto je najvaznije, tim egzorcista se kroz molitvu i ritual, obraca sili Boga za pomoc u lecenju. Nekome ko ne veruje u Boga ovo ce izgledati kao mera bez efckta, ili bi njenu efektivnost objasnio kao posledicu ciste snage sugestije. Govoreci kao neko ko veruje, ja samo mogu da ponudim svoje licno iskustvo prisutnosti Boga u sobi u kojoj sam bio svedok egzorcizma. U stvari, za hriscanskog egzorcistu, Bog je taj koji proces lecenja sprovodi do uspesnog zavretka, a ne on. Cela svrha molitve i rituala je da dovedu do toga da se sila Bozja umesa u okrsaj.
I tako, ono sto rade, egzorcisti posmatraju sa aspekta duhovnog rata. Njihova strategija nije, ja se bar nadam, da je ,,u ratu sve dozvoljeno”. Ali oni zaista veruju da je sasvim opravdano da se koriste svim sredstvima ljubavi i da se obracaju za pomos svim silama ljubavi koje se mogu prizvati i ukljuciti u borbu. Kljucna rec je ,,ljubav”. Zbog toga sto ne samo da dozvoljava, vec insistira na upotrebi moci, egzorcizam smatram opasnim. Moc uvek lako moe da se zioupotrebi. Ali to samo po sebi nije dovoljan razlog da se zabrani. Bila je opasna i neurohiruka operacija kojoj sam se pre tri godine podvrgao da bih se oslobodio pritiska diska i kosti na kicmeni stub. Trajala je cetiri sata. Ali mi je i omogucila da sada nesmetano pisem ove redove umesto da budem prikovan za postelju paralizom udova ili poludim od hronicnog bola. Sa mog stanovsita, egzorcizam je u odnosu na obincu psihoterapiju isto sto i radikalna hirurgija u odnosu na cedzenje bubuljice. Radikalna hirurgija moze ne samo da izleci vec i da spase zivot i, u stvari, nekada bude jedini nacin lecenja za slucajeve koji ne reaguju na konzervativniju terapiju. Jedna stvar kojoj treba posvetiti panzju kada se radi o egzorcizmu jeste pojam ispiranja mozga. Dugo sam se borio sa ovim pitanjem i na kraju dsoao do zakljucka da egzorcizam zaista jeste oblik ispiranja mozga. Jedna osoba cijem sam egzorcizmu prisustvovao, posle zavretka se osecala vrlo ambivalentno — istovremeno oslobodzenom, duboko zahvalnom i — silovanom. U godinama posle toga, osecanje olakanja i zahvalnosti su postajali jaci, a oseanje da je bila silovana postepeno je nestalo — isto kao trauma posle operacije. Ono sto sprecava da egzorcizam zaista bude silovanje je, kao i kod hirurskih zahvata, dobrovoljni pristanak individue da mu se podvrgne. Jedan ubedzeni ateista koji je prisustvovao istom egzorcizrnu nije imao isto iskustvo iako mnoge stvari nije mogao da objasni. Za mene je, medutim, Bozja snaga u svakoj od ovih prilika bila opipijiva. ПРОДОЛЖУВА..... |
|
|
|
Kleopatra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jedan od nacina da se egzorcizam zatiti od zioupotrebijavanja mcoi jeste da se nikako ne zaboravija izuzetna vanost pitanja pristanka. Cini mi se da neki egzorcisti ovo pitanje suvise olako tretiraju. I mozda je ono u cemu mi, koji se bavimo tradicionalnom medicinom i hirurgijoni, mozemo da doprinesemo egzorcizmu, nase insistiranje na ,,informisanom pristanku’. On se sastoji u tome sto pacijenta pre svake operacije formalno i zakonski informsiemo o njegovim pravima
— tj. nizu prava kojih se svojim pristankom odricu. U toku egzorcizma pacijenti se u velikoj meri odricu svoje slobode. Ja cvrsto verujem da ovo treba da potpadne pod zakonske odredbe i vodi se na zakonit nacin. Pre poectka pacijent treba da potpsie ne jednostavan, vec iscrpan i opsiran formular. On treba tanco da zna u sta se upusta. Ako pacijent ocigledno nije u stanju da primi iriforrnacije, treba da postoji zakonski staratelj koji ce umesto njega doneti razumnu odluku. Jos neke mere bezbednosti bi trebalo uvesti. Trebalo bi da o celom procesu postoji objektivan izvetaj koji pacijent ili njegov stanatelj, ako zele, mogu da dobiju na uvid. Sve bi trebalo da bude snimijeno bar na magnetofonskoj traci. Bilo bi jos bolje da se belezi na videotraci. Takode bi trebalo da bude prisutan jedan od rodzaka koji je u stanju da bude miran posmatrac. Ali, najjaca mera bezbednosti je ljubav. Samo ljubaviju moize egzorcist jasno da razlikuje intervenciju koja je ,,fer” i neophodna od one koja je manipulativna i zaista nasilna. Samo ljubav moze da ucini da on pred sobom neprestano drzi intercse pacijenta i ne dozvoli da se povede za uvek prisutnom ljudskom tendencijom ka beskrupuloznosti i zaljubijenosti u moci. Zaista, za sve ozbiljne slucajeve potrebno je neto vise od znanja i umeca, ljubav je jedina koja moze da izleci. Moda je ovo poslednje na granici idealistinog i neprakticnog. U nekoj specifinoj tragicnoj situaciji moda bih ga i zaobisao. Konzervativni pravnici bi smatrali da pacijent koji boluje od posednutosti ili mu je potreban egzorcizam moze da bude nekompetentan da da takvo odobrenje. A ni sudovi, verovatno, ne bi dozvolili da se egzorcizam legalno izvodi osim ako njegovoj potrebi ne posvedoce tradicionalni psihijatri koji u njega ionako ne veruju. Ova mera predostroznosti nema samo moralno-zakonsku namenu; ona je potencijalna pomoc od neprocenjive vrednosti za proces lecenja. Ona moze da posluzi da tim podseti na dogadaje u toku razjarene bitke neemocionalnim beleskama sa trake. Trake mogu da budu od velike pomoci i pacijentima koji cesto ne mogu da veruju da se sve to ,,zbilja dogodilo” a i da posluze kao vrlo efektno orudze u obicnjoj psihoterapiji koja obavezno mora da usledi posle egzorcizma. I najzad, ako pacijent to dozvoli, ovakve trake mogu da budu od neprocenjive vrednosti kako u istrazivanju, tako i u poucavanju. ПРОДОЛЖУВА..... |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |