IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 23>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 00:27

Драги форумџии, продолжуваме со Исламската Астрономија...

Во предходната емисија имавте прилика да видите како според толкувањето на муслиманите седумте неба спомнати во Коранот всушност биле некакви "наштимани" 7 атмосферски слоеви (наспроти НАСА која ја дели атмосферата на 5 атмосферски слоеви).

Но тоа не беше најсмешното нешто, потоа видовме дека согласно ова толкување (седум неба = седум атмосферски слоеви) и Сура 37:6 произлезе дека ѕвездите се наоѓаат во најблиското "небо" или Тропосферата голема%20насмевка

Но тоа не е се!

Согласно Сура 71:15,16 каде се вели:
"Не гледаш ли како Аллах создаде седум небеса, еднинадруги? Меѓу нив Месечината Он ја одреди да биде светлина, а Сонцето да биде светилка"

Доколку сеуште толкуваме дека седумте неба се всушност седум атмосферски слоеви, следува дека и Сонцето и Месечината се наоѓаат некаде меѓу атмосферските слоеви газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење

Ете драги мои што се случува кога човек се обидува да прета во жива кал. Колку и да се обидува да исплива на површината, се повеќе тоне надоле.

Дочитање до следната епизода на Исламска Астрономија намигнување

Изменето од EvAngelos - 21.Август.2007 во 00:29
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Sektas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 01:10
Miralem 1 daj te molam povrzija temava za k*ranot deka e bozja kniga,i odgovori mi na mojata tema za bekam i runi kako toa sledbenicite na vasava bozja kniga go pravat toa sto go pravat.Pozdrav.нека%20ти%20е%20срам
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 10:22
DAIJA, јас не бев тој што ви го преведе зборот "небо" со "атмосферски слој" и со тоа да ги вметнам Сонцето и Месечината во амосферата, а ѕвездите во нејзиниот најдолен дел голема%20насмевка

А ако мислиш на преводот на Коранот што го користам, тоа е дирекно од Коранот на македонски јазик. А ако имаш подобар превод за стиховите кои ги наведувам погоре, бујрум напиши ги, па ќе ги толкуваме ако треба и на англиски намигнување
Кон врв
elshadai Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Локација: United Kingdom
Поени: 52
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај elshadai Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 12:17
Миралем, очогледно не ме разбираш, се обидов да кажам која е причината зошто според Христијанството и Јудаизмот к*ранот не е прифатен како Божја објава, ми цитираш на англиски, кој не е соодветен за да се опише коренот на значењето на зборот Господ и Бог. А како второ постои коренита разлика помеѓу она што се верува во Исламот под терминот Божји Збор и она што го подразбираат Христијанството и Јудаизмот, затоа избива к*ршлус, Христијаните веруваат дека Зборот Божји е објавен во личноста Исус Христос, тоа значи дека неговите зборови и дела (опис за живото негов) се вклопени во едно, нема одвојување како во Исламот (на к*ран, божја објава и хадиса исламски тумачења, значи не можеме да мешаме баби и жаби, кога имаме круцијална разлика во терминологиите и сваќањата, нит па можеме да осудуваме една или друга страна, можеме само да презентираме, зошто го верувам тоа што го верувам а дали некој ќе се сложи, тоа е релевантна работа. Мојата вистина не мора да биде твоја ама ни твојата не мора да биде моја, ова се нарекува субјективност. А она со небесата е научна фантастика, не се мешам таму.
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 15:13
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Evangelose, ne ti cinat prevodite!!!

Ovoj e od onie koi cvrsto resile SLEPI DA SETAAT. Mu se dava odgovor na se' pa inaetot e pregolem i licemerieto,se prefrla na provokacii.

Zborot nebo,spored dosta Islamski Ucenjaci,znaci "Vselena" sto ti dava odgovor na site tvoi zbrki.

"Mi smo nebo moci Svojoj sazdali, i Mi smo,

uistinu, oni koji ga sire."

(Az-Zariyat, 47)

Ne se zboruva za toa deka neboto se siri,ona koe ti go znaes... tuku VSELENATA.

Vo naucniot svet do pocetokot na XX vek preovladuvalo edno mislenje deka: "Vselenata imala edna staticka nepodvizna struktura koja ne se menuvala i deka poteknuva od vecnosta"
Megjutoa istragite provedeni so pomos na golema sovremena tehnologija dovedoa do soznanie deka Vselenata ima svoj pocetok i deka se siri.
Ruski fizicar Aleksander Friedmann i belgiskiot kosmolog Georges Lemaitre na pocetokot na ovoj vek,teoretski dokazale i proracunale deka kosmosot e vo stalno dvizenje i deka se siri.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 15:19
Miralem, решете се сега, дали "небо" значи атмосферски слој (како што во еден предходен пост тврдеше) или пак "небо" значи вселена како што тврдиш во горниот стих?

Или пак има променливо значење и си го прилагодувате зависно од ајетот голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 15:20
Originally posted by elshadai elshadai напиша:

Миралем, очогледно не ме разбираш, се обидов да кажам која е причината зошто според Христијанството и Јудаизмот к*ранот не е прифатен како Божја објава, ми цитираш на англиски, кој не е соодветен за да се опише коренот на значењето на зборот Господ и Бог. А како второ постои коренита разлика помеѓу она што се верува во Исламот под терминот Божји Збор и она што го подразбираат Христијанството и Јудаизмот, затоа избива к*ршлус, Христијаните веруваат дека Зборот Божји е објавен во личноста Исус Христос, тоа значи дека неговите зборови и дела (опис за живото негов) се вклопени во едно, нема одвојување како во Исламот (на к*ран, божја објава и хадиса исламски тумачења, значи не можеме да мешаме баби и жаби, кога имаме круцијална разлика во терминологиите и сваќањата, нит па можеме да осудуваме една или друга страна, можеме само да презентираме, зошто го верувам тоа што го верувам а дали некој ќе се сложи, тоа е релевантна работа. Мојата вистина не мора да биде твоја ама ни твојата не мора да биде моја, ова се нарекува субјективност. А она со небесата е научна фантастика, не се мешам таму.

E pa Elshadi,veruvajte si kako sakate. Jas kazav sto e prifatlivo za eden zdrav razum. Nemoze da bide Bozja Objava Pavlovata vo koja sam veli :"Za devicite NEMAM ZAPOVED" a vie velite toa e zapoved Bozja. Jas razbiram koe e Hristijanskoto veruvanje,pa zatoa i zboruvame.
Allah na sekoj Bozji pratenik pa i na Isa a.s mu objavil KNIGA te. del od Qur'anot a denesnite Evangelija se izbrani od eden GOLEM kup na razni knigi i zabeleski na sekakvi luge koi go pisuvale negoviot zivot. Pavle sam resil da odi na zimuvanje,zosto toa Bozja objava ? Pavle gi zaboravil corapite pa mu pisuva na Timotej da mu gi donese... ova se licni raboti,bez troska korist.
I sekako... ete se vrakjame... sekoj si prodolzuvame da veruvame vo ona sto si veruvame,ne mora mojata vistina da bide tvoja nitu tvojata da bide moja.... no samo prajme muabet deka PAVLE e onoj koj vi gi vmetnal site dogmi goi ve vadat od van patot Bozji.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 17:24
Neli sfakjas deka ne ste sposobni vie da go tolkuvate Slovoto Bozjo?
Sekogas koga si davate za pravo da storite takvo nesto, ja u... rabotata i iskaca kasa popara (citaj Biblija - ona sto denes vo mnogu verzii go imate).

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 17:29
DAIJA, остави ја Библијата на раат (не си дораснат за неа), темава е за Коранот... дали, кога веќе дојде, случајно носиш некоја подобра верзија на Коранот, бидејќи очигледно моите стихови од македонската верзија не ти се допаѓаат? голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 17:40
хахаха конечно the king ја симна маската голема%20насмевка... а на почетокот делуваше толку наивно, изгубено...
дури и тврдеше дека според Коранот Исус бил распнат голема%20насмевка конечно и од устата на "муслиман" да ја чуеме вистината...
the king, имаш уште многу да читаш, мал си, одвај полнолетен.. Бог нека те упати во вистинската вистина среќа
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 17:46
Ne e makedonska, torbeska e. A makedonskata, zdravje, do godina.
A dali sum dorasnat ili ne, ti vo nikoj slucaj ne si merodaven da odredis, zasto, i malite deca ja nadrasnale knigata vo koja veruvate, a koja e verodostojna samo za epten plitki mozocinja....
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 18:06
DAIJA, а што вели твојата омилена верзија на Коранот, каде се Сонцето, Месечината и Ѕвездите таму во таа верзија?
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 18:06
vaka evangelos si se zapnal za nekolku primeri koi nie gi navedovme bidejki postojat mnogu primeri kade jasno se gleda za verodostojnosta na k*ranot eve samo uste edno.

znaes li ti deka vo k*ranot precizno e ukazano na razvivanjeto na bebeto vo utrobata na majkata??
malku medicina.

tamu jasno se kazuva deka bebeto najprvo doaga do spoj na maskoto i zenskoto seme a potoa deka najprvo se oformuva rskavicen oblik koj podocna so zajaknuvanje se oformuvaat koskite kozata organite i se drugo.

evangelos te mola kazi mi koga medicinata go dokazala ova ?????
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 18:07
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Miralem, решете се сега, дали "небо" значи атмосферски слој (како што во еден предходен пост тврдеше) или пак "небо" значи вселена како што тврдиш во горниот стих?

Или пак има променливо значење и си го прилагодувате зависно од ајетот голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Edna od osnovnite raboti na Hristijanite e prepravanje na Lagata vo Vistina i prepravanje na vistinata vo laga... sto e naj zalosno,toa svesno go pravat.

Ne vo eden post zborot Nebo se odnesuva na CELIOT KOSMOS  a vo drug NA NEBESKIOT SVOD. Toa vo edna recenica go rekov od prviot post.

Цитирај
Kako sto kazav.Zborot "nebesa" vo Qur'anot se odnesuva na celiot kosmos,isto taka se koristi i vo bukvalno znacenje na nebeski svod.

Znaci zborot "nebo" vo Qur'anot se odnesuva na CELIOT KOSMOS,isto taka SE KORISTI vo BUKVALNO ZNACENJE na NEBESKIOT SVOD.
Sepak,EvAngelos,toa e samo jazik.

Цитирај дали, кога веќе дојде, случајно носиш некоја подобра верзија на Коранот,,,

DALI TE BOLI STO QUR'ANOT E EDEN I EDINSTVEN ? IST OD VREMETO NA SAMATA OBJAVA,KAKO STO SE OBJAVUVAL TAKA NA PAMET SE UCEL TOKMU ZARADI TIE PROMENI ?????? DALI TE BOLI STO BIBLISKI VERZII IMA MILIONI ???? DALI TE BOLI TOA STO VO HRISTIJANSTVOTO IMA 30 RAZLICITI SEKTI SO 30 RAZLICITI VERUVANJA ???? No,kako sto kaza,da ja ostavime Biblijata na raat... se razbra nejzinoto.

The King,Alejkum Selam brate. Allah s.w.t.a i tebe da te nagradi InsAllah. Znam koja ti bese namerata i sto sakase da kazes.
A sto se odnesuva do EvAngelos,eve go uste tapka vo mesto i ne mu e jasno naj jasnoto. Neka si tapka.... 

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,105 секунди.