IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КУРАНОТ Е КНИГА ИСПРАТЕНА ОД БОГ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 23>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 19:11
Originally posted by the king the king напиша:

EVANGELOS NE GO NEGIRAM TOA DEKA ISA(ISUS) E RASPNAT I VOSKRESNAT I JAS VERUVAM VO TOA NO TOJ E SAMO PROROK A NE BOG ILI BOZJI SIN

TOJ E SAMO PROROK KAKO I MUHAMMED I DRUGITE PRED NIV.

NE E RASPNAT NE E VOSKRESNAT :)
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 19:19

Kakvi se nebulozi se pisuvaat da nemoze covek prosto da se iznacudi.

Prvo da go popravam malku "the king"... Koga tvrdite deka voskresnal,toj verovatno i ne go poznava toj bibliski zbor,oti Muslimanite veruvaat deka Allah dz.s Isus go go spasil od neprijatelite i od onie koi sakale zlo da mu nanesat,no ne i deka Voskresnal (se vratil od mrtvite) i deka e raspnat i deka e ubien.
Znaci verovatno zbrka vo poimite.

Цитирај Во Библијата Исус е наречен Пророк, но не и само Пророк.
E pa,redno bese da priznaes,MasAllah голема%20насмевка Allah da te upati na praviot pat голема%20насмевка 
Цитирај Тој е наречен и Господ
Tocno,no,sto e Gospod ? Vo Makedonskiot Jazik pod poimot Gospod i Bog,se podrazbira edno te isto... no samo vo Makedonskiot. Ako citas biblija na Angliski jazik ima jasna razlika,Isus se spomnuva kako "Lord" a Bog kako "God" Lord znaci GOSPODIN a God znaci BOG. Koga mu se obrakjaat so Gospodi,toa e Gospodine. Znaci ne e BOG.
Цитирај и Бог
NIKADE.
Цитирај и Божји Син,
Site sme nareceni Sinovi Bozji.
I svetlinata i Patot i Vistinata se nareceni site Bozji pratenici i toa i BILE sto sakale nejkele mora da prifatite deka i Mojsie bil PATOT I VISTINATA.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Tiesto Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 9
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiesto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 20:34

Navistina kafirot si ostanuva kafir.Pred da dade nekoj od vas komentar na ova bi sakal samo da objasnam neso vo vrska so poimot kafir.Siguren sum deka mnogumina od vas ne go znaat ovoj poim t.e negovoto znacenje.Kafir ne e sekoj pravoslaven ili bez razlika od koja i da e vera,kafir e onoj covek koj ja znae vistinata koj veruva deka Bog postoi i koj znae koja e pravata religija a toa ne go priznava.InsaAllah gospod da ne cuva od vakvite.a na onie koisto ne go znaat dovolno islamot bi mu preporacal samo da doznaat neso poveke za nego i insaAllah da ne bidat od onie za koi predmalce pisav.Zal mi e za onie koisto neznaat dovolno za islamot a komentiraat nesto bez vrska.

Miralem gledam deka navistina si dobar vernik i navistina mi e cest so mozam da naucam mnogu raboti od tebe.Gi imam citano site ovie temi i navistina sum iznenaden.sellam
La illahe illalah
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 20:42
Originally posted by Tiesto Tiesto напиша:

Navistina kafirot si ostanuva kafir.Pred da dade nekoj od vas komentar na ova bi sakal samo da objasnam neso vo vrska so poimot kafir.Siguren sum deka mnogumina od vas ne go znaat ovoj poim t.e negovoto znacenje.Kafir ne e sekoj pravoslaven ili bez razlika od koja i da e vera,kafir e onoj covek koj ja znae vistinata koj veruva deka Bog postoi i koj znae koja e pravata religija a toa ne go priznava.InsaAllah gospod da ne cuva od vakvite.a na onie koisto ne go znaat dovolno islamot bi mu preporacal samo da doznaat neso poveke za nego i insaAllah da ne bidat od onie za koi predmalce pisav.Zal mi e za onie koisto neznaat dovolno za islamot a komentiraat nesto bez vrska.

Miralem gledam deka navistina si dobar vernik i navistina mi e cest so mozam da naucam mnogu raboti od tebe.Gi imam citano site ovie temi i navistina sum iznenaden.sellam

Allah i tebe da te nagradi,insAllah.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 22:43
Miralem, не ми вади зборови од делови од делови од мои реченици, туку ако не ти е јасно Кој бил и Кој е Исус, слободно прашај, ќе ми ти објаснам...

1. Исус е Господ

Вие Ме викате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум.  (Јован 13:13)

п.с. Ова Господ воопшто не е исто како она "господине началниче" немој ти се молам со вакви лапсузи среќа

1. Исус е Бог

Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!” Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”
(Јован 20:28,29)

или овој стих...

од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин! (Римјаните 9:5)

И ај да не спамирам со уште други 40 стихови каде Исус се поистоветува со Бог, не е тоа темата, битно ми беше на the king да му појаснам дека има голема разлика помеѓу она што го вели Коранот за Иса и она што го вели Библијата и дека Библијата ја исклучува веродостојноста и богоинспираноста на Коранот во секој поглед.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 23:11

Eve gi "dokazite"

Tokmu tie se dokazi deka Isus ne e Bog i deka ne e raspnat.

Цитирај
Вие Ме викате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум.  (Јован 13:13)

Uste ne ti e jasen poimot GOSPOD ? Pa ete kakov si ti Hristijanin i kolku mozes da svatis. Zborot Gospod,vo drugite prevodi e Gospodin. Koga na profesorot naskolo (ako odese sredno) mu se obrakjase so "Gospodine" da ne mislese slucajno deka toj e BOG ???? Vo Angliskiot prevod e "LORD" Na sudijata tamu mu se obrakja so zborovite "Mi Lord" MOJ BOZE ?
NE GLUPIRAJ SE.

Цитирај
1. Исус е Бог

Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!” Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.”
(Јован 20:28,29)

Moj gospod se odnesuva na Isus moj Bog se odnesuva na BOG-OTECOT.
Luka 19:18-19

18И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”

19А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.

JASNA RAZLIKA POMEGJU NEGO I BOGA. "zosto me narekuvas dobar mene koga osven mene nema podobar" (?) Gluposti.

E za pavla ne sakam da komentiram,otkrien e odavna голема%20насмевка 
Nitu edna od pavlovite "mudrosti" (verovatno inspirirani pri alkohol) ne se naogja vo drugite.Od kaj nego i zapocnuva "bozestvenosta" na Isus.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 23:23
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

18И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”

19А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.

JASNA RAZLIKA POMEGJU NEGO I BOGA.

Каде тука Исус тврди дека не е Бог? среќа
Напротив, со тоа што не одрекол дека е добар и со Неговото тврдење дека само Бог е добар, со тоа всушност потврдува дека Тој е Бог.
Ама ова е премногу сложено за тебе, еве ти нешто подирекно...

"од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!" (Римјаните 5:9) намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 23:29
газење%20од%20смеење
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

JASNA RAZLIKA POMEGJU NEGO I BOGA.

Каде тука Исус тврди дека не е Бог? среќа
Напротив, со тоа што не одрекол дека е добар и со Неговото тврдење дека само Бог е добар, со тоа всушност потврдува дека Тој е Бог.
Ама ова е премногу сложено за тебе, еве ти нешто подирекно...

газење%20од%20смеење  газење%20од%20смеење Nacalnikot na Isus mu rece DOBAR a Isus mu rece NE SUM DOBAR jas BOG E DOBAR. Sto ima pojasno ?!  Isus ne e Dobar BOG E DOBAR (ova izleguva od Ustata na Isus) ni Pavle ni bakraci... za nego i da ne praam muabet,aman ziti se.... ti kazav za pavle i negovite prikaski,zimuvanja,letuvanja,,,,
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 23:32
ова се вика исламска логика.

Па многу логично, Христос всушност со таа реченица му вели, штом велиш дека сум добар, зошто уствари не велиш Боже?

Ама кој да уклучи барем три мозочни келии што се потребни за да се сфати тој факт.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 23:38
Originally posted by аџија аџија напиша:

ова се вика исламска логика.

Па многу логично, Христос всушност со таа реченица му вели, штом велиш дека сум добар, зошто уствари не велиш Боже?

Ама кој да уклучи барем три мозочни келии што се потребни за да се сфати тој факт.

Eve go... haha...  Toj go narekuva dobar a Isus mu veli: Zosto me narekuvas Dobar (i ima eden ubav prasalnik) ? (Koga) Nikoj ne e dobar osven eden i edinstven BOG ?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 23:40

"од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!" (Римјаните 5:9) намигнувањезадоволствоголема%20насмевка
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 23:46
da be mire, ne znam kako ne sfakjas?

So drugi zborovi, ajde da ti uprostime>

Hristos>
1. Velis Dobar sum.
2. Samo Bog e dobar.

ZAKLUCOK????

Ti teknuva?
Hristos = BOG голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
Sektas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 23:49
Neli temava bese za k*ranot a ne za biblijata.намигнување
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 23:49

Исус е Бог

Тоа е библиска вистина. Конзистентно и непроменливо учење на Светото Писмо.

Во прилог, ќе наведеме неколку, повеќе од доволно, библиски цитати и стихови кои јасно говорат за божественоста на Христос, за Неговата еднаквост и едносуштност со Таткото; за начинот на кој Тој им се претстасвувал на луѓето, и како тие Му се обраќале Него; за Неговите божествени атрибути, кои само Бог може да ги поседува.

За да нема недоразбирање, прво ќе го истакнам еден стих од Библијата кој кажува дека Бог е Еден. (а ако некој (Miralem) има проблем со Тројството, нека го прочита мојот коментар на Темата "Тројство или четворство" 3та страна)

"Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене. Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене" Исаија 43:10,11

А кој е Исус?

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Едносушноста со Таткото

Јас и Таткото сме едно. (Јован 10:30)

...И Словото беше Бог....и Словото стана тело.. (Јован 1:1,14)

Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото е во Мене (Јован 14:11)

Тома изусти, велејќи Му: "Мојот Господ и мојот Бог!" (Јован 20:28) (Исус не одрекол!!!)

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Првиот и Последниот

"Не плаши се! Јас Сум Првиот и Последниот, и Живиот; бев мртов,

и еве, ж.ив Сум во сите векови.. - Отк. 1:17,18

(Во овој стих јасно е дека се зборува за Синот, бидејќи Таткото никогаш не бил мртов.)

"Јас сум Алфа и Омега", вели Господ Бог, "Кој е, Кој беше и

Кој доаѓа - Семокјниот". - Отк. 1:8

Овие "Првиот и Последниот" и "Алфа и Омега" се титули кои му припаѓале и му припаѓаат само на Бог.

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Божественото "ЈАС СУМ"

"ЈАС СУМ КОЈ СУМ", Му рече Бог на Мојсеј. Потоа продолжи: "Кажи им вака на Израелците: "ЈАС СУМ, ме испрати кај вас" Излез 3:14

Вие сте Ми сведоци, словото е Господово, а Јас Сум Бог, од вечноста - ЈАС СУМ! Исаија 43:12,13

А кога (Исус) им рече:"Јас Сум", се тргнаа назад и паднаа наземи. - Јован 18:6

Забелешка: Интересно е зошто паднале наземи војниците. Нема никаква информација, ни тука, ни пред тоа, а ни потоа дека имало некој силен ветар или силен земјотрес што ги принудил војниците да паднат. Можеби причината била токму тоа што Христос им се претставил со авторитетот на Бог, со божествената титула ЈАС СУМ. Зарем не е доволно човек да падне наземи кога самиот Бог би му се објавил?

Исус им рече: "Вистина, вистина ви велам: Уште пред да биде Авраам, ЈАС СУМ. " Тогаш кренаа камења, за да ги фрлат во Него.. Јован 8:58

Забелешка: Исус можел да рече: "Уште пред да биде Авраам, Јас бев." Тоа и би било граматички поточно кога веќе зборува за минато време. Но Тој вели: ЈАС СУМ, и евреите добро знаеле што значи тоа и за Кој се претставува, па затоа и земале камења да го каменуваат за богохулство.

..зашто ако не поверувате дека ЈАС СУМ, ќе умрете во своите гревови Јован 8:24

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Неговата еднаквост со Таткото

..чии се и татковците од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над

сите, благословен во вечни векови! Амин. Римјаните 9:5

Кој, иако беше во ликот Божји, не го сметаше како нешто приграбено

- тоа што е еднаков со Бог, туку се лиши Самиот Себеси, земајќи лик на

слуга, станувајќи сличен со луѓето. Филипјаните 2:6,7

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->МУ СЕ ПОКЛОНУВААТ: (9 примери)

А тој рече: "Верувам, Господине", и Му се поклони. - Јован 9:38

Зашто ја видовме Неговата ѕвезда на исток и дојдовме да Му се

поклониме...Кога влегоа во куќата, го видоа Детето со мајка Му Марија,

паднаа ничкум и Му оддадоа чест - Матеј 2:2,11

А оние што беа во коработ, дојдоа и Му се поклонија, велејќи:

"Навистина, Ти си Божјиот Син. - Матеј 14:33

Таа повторно Му се приближи и поклонувајќи Му се рече:

"Господи, помогни ми! - Матеј 15:25

Тогаш мајката на синовите Зебедееви Му пристапи заедно со своите

синови, поклонувајќи Му се, за да измоли нешто од Него. - Матеј 20:20

Го фатија за нозете и Му се поклонија. - Матеј 28:9

И штом Го видоа, Му се поклонија, а некои се сомневаа. - Матеј 28:17

та во името Исус да се поклони секое колено на оние кои се на небото,

на земјата и под земјата - Филипјаните 2:10

И пак, кога Првородениот Го воведе во светот, рече:

"И да Му се поклонат сите Божји ангели!" - Евреите 1:6

ЗА РАЗЛИКА ОД ПЕТАР И АНГЕЛОТ КОИ ОДБИЛЕ ПОКЛОНУВАНЈЕ:

А кога Петар влегуваше, Корнелиј го пречека, падна пред неговите нозе

и се поклони. Петар го подигна, велејќи: "Стани! И јас сум само човек! - Дела 10:25,26

Јас паднав пред неговите нозе да му се поклонам, а тој ми рече:

"Не прави го тоа! Јас сум слуга како и ти и твоите браќа - Отк 19:10

Јас, Јован, сум тој кој ги чу и ги виде овие нешта. И кога чув и видов, паднав да се поклонам пред нозете на ангелот кој ми ги покажа овие нешта. А тој ми рече: "Не прави го тоа! Јас сум слуга како и ти и твоите браќа, пророците и сите оние кои ги пазат зборовите на оваа книга. На Бог поклони Му се!" - Откровение 22:8,9

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Ги поседува сите атрибути на Бог

Го Слават (Матеј 2:2,11; 14:33).

Го нарекуваат Бог (Јован 20:28; Евреите 1:8)

Го нарекуваат Син Божји (Марко 1:1)

Му се молат (Дела 7:59).

Безгрешен е (1 Петар 2:22; Евреите 4:15).

Знае се (Јован 21:17).

Дава живот вечен (Јован 10:28).

Во Него живее сета полнота на Божеството (Колосјаните 2:9).

<!--[if !supLists]-->·        <!--[endif]-->Други Стихови:

Апостол Петар го потврдува за Бог уште на почетокот на своето писмо:

..до оние кои преку праведноста на нашиот Бог и Спасител, Исус Христос, 2 Петрово 1:1

Исто така знаеме дека Божјиот Син дојде и ни даде разбирање, за да Го

познаеме Вистинскиот, а ние сме во Вистинскиот, во Неговиот Син Исус

Христос. Тој е вистинскиот Бог и вечен живот. 1 Јованово 5:20

..зашто сите (евреите) пиеа од духовната Стена (карпа), која ги следеше, а таа стена, беше Христос. 1 Коринтјаните 10:4

(тука зборува за Бог кој ги следеше и водеше Израелците низ пустината, во вид на облак дење и огнен столб ноќе. Во еден момент Бог направи од карпа да потече вода за да ги напои евреите)

Тој е лик на невидливиот Бог, Првороден на сето создание, зашто преку

Него е создадено се што е на небесата и на земјата; видливо и невидливо,

престоли, господства, началства или власти - се е создадено преку Него и за Него. И Тој е пред се и се суштествува во Него. Колосјаните 1:15-17

Зашто се е од Него, преку Него и за Него. Римјаните 11:6

Зашто во Него, во телесен облик, живее сета полнота на Божеството, Колосјаните 2:9

Еве, девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе Му даде име Емануел. (Еману-Ел во превод значи: Бог со нас) Исаија 7:14

Зашто ни се роди Дете, Син ни се даде, власта Му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот. Исаија 9:6

Еве, доаѓа времето, вели Господ, и ќе му издигнам на Давид праведен Подник. Тој ќе владее како Цар... И еве го името со кое Ќе го нарекуваат: ГОСПОД, НАША ПРАВДА. Еремија 23:5,6

Поздрав до Миралем и до сите!

-EvAngelos

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,180 секунди.